Hideg levesek
Avokadóleves
Hozzávalók: 1 avokadókörte, 6 dl tej, 1 citrom leve, 1 csokor friss kapor, 1 mokkáskanál törött fehérbors, só (ízlés szerint), csipet porcukor.
Az avokadót meghámozzuk, magját eltávolítjuk. A gyümölcshúst kis darabokra vágjuk, és a turmixgép poharába rakjuk. Ráöntjük a citrom. levét és a kicsavart citrom rostos húsát. Addig keverjük, amíg sűrű pép nem lesz belőle. Ezután hozzáöntjük a tejet, a fűszereket és a megmosott, apróra vágott friss kaprot. Ugyancsak tovább keverjük, amíg egynemű, habos, krémszerű levest nem kapunk. Csészékben, alaposan lehűtve tálaljuk. A nagy nyári melegben igen üdítő. Tej helyett joghurttal is lehet készíteni, akkor természetesen nem kell bele a citromlé.
Perzsa joghurtleves
Hozzávalók: 6 dl joghurt, 2 evőkanál tejföl, 2 dl víz, 4 kicsi uborka, 1 evőkanál finomra vágott kapor, 5 dkg lehéjazott, fehér mandula, 5 dkg mazsola, 1 csapott teáskanál só.
Két uborkát meghámozunk, és kisebb darabokra vágjuk. Turmixgép poharába tesszük a fele elforgácsolt mandulával, a sóval, a tejföllel és egy deci vízzel. Sűrű, pépes masszává keverjük, ezután pedig felöntjük a joghurttal és a maradék vízzel, valamint beleszórjuk a kaprot is. Az egészet habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát. Lefedve betesszük a hűtőszekrénybe, és egy napig hűtjük. Másnap leveses csészékben elosztjuk a maradék héjas, megmosott és kis kockákra vágott uborkát, végül ráöntjük a jégbe hűtött levest, amit előzőleg jól felkevertünk.
Paprikaleves
Hozzávalók: 3 db vastag húsú zöldpaprika, 4 db paradicsom, 6 dl kefir, 1 erőleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, csipet cukor, só.
Az erőleveskockát két deci vízbe tesszük, és addig melegítjük, amíg az feloldódik. Ezután hagyjuk kihűlni. Közben a megmosott paprikákat kicsumázzuk, kierezzük, majd fél paprikát nagyon apró, vékonyka csíkokra vágunk, ez lesz a leves betétje. A többi paprikát a megmosott és héjától megfosztott paradicsommal együtt turmixgép poharába rakjuk. Ráöntjük az erőlevest és kevés kefirt, majd pépesre zúzzuk. Ezután apránként hozzáadjuk az összes többi nyersanyagot. Sűrű, krémszerű levesnek kell lennie. Csészékben elosztva, a tetejére szórjuk a félretett paprikacsíkokat, és jó hidegen tálaljuk. Vagy sárga színű paprikából, vagy zöld színűből készítsük, de ne keverjük a két fajtát.
|