Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
SALÁTÁK, ELŐÉTELEK

Saláták és előételek


Kukoricasaláta


Hozzávalók: 60 dkg morzsolt csemegekukorica (mirelit vagy konzerv), 2 csokor friss kapor, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 4 evőkanál olaj (lehetőleg salátaolaj), só (ízlés szerint).
A még fagyos kukoricát gyengén sózott, forrásban lévő vízbe rakjuk. Az újraforrástól számított öt-hét percig főzzük, majd leszűrjük. A citromlevet összekeverjük az olajjal, sóval, fehér borssal, és hozzákeverjük a nagyon finomra metélt zöld kaprot. A még meleg kukoricára ráöntjük a kapros öntetet, és jól összekeverjük a salátát. Csak ha teljesen kihűlt, akkor fedjük le, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük. (Ha konzerv kukoricából készítjük, akkor azt csak le kell szűrni, és azonnal összekeverni a kapros öntettel.)


Currys karfiol


Hozzávalók: 1 kg tisztított karfiol, 5 evőkanál olívaolaj (vagy egyéb salátaolaj), 1 teáskanál currypor, 1 teáskanál kurkuma, ecet, só (ízlés szerint), kevés porcukor.
A kis rózsáira szedett karfiolt tésztaszűrőbe rakjuk és enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük annyi időre, amíg újra forr. Ezután leszűrjük, de ráborítunk egy fedőt, hogy csak lassan hűljön ki. Készítünk egy nagy tálnyi ízes levet, amelyet ecettel, sóval, cukorral, curryporral és kurkumával fűszerezünk. A még meleg karfiolt beleforgatjuk, és letakarva a lében hagyjuk kihűlni. Többször átforgatjuk, hogy a sárga salátalé jól átjárhassa mindenütt. Ha kihűlt, lefedve tesszük a hűtőszekrénybe, és legalább egy napig érleljük. Fogyasztás előtt átkeverjük, leszűrjük, és az olívaolajjal összekeverve tesszük az asztalra.


Ecetes padlizsán


Hozzávalók: 1 kg apró (4-6 cm-es) padlizsán, 1-2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött feketebors, ízlés szerint bőven ecet.
A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk és beletesszük egy ép zománcú lábosba. Annyi vizet öntünk rá, amennyi rendesen ellepi, ezután a padlizsánokat kivesszük. A vizet felforraljuk, és ízlés szerinti ecettel ízesítjük, hogy kellemesen savanyú legyen. Megsózzuk, megcukrozzuk, megborsozzuk és beletesszük a közben hosszában bevagdosott kis padlizsánokat. Addig főzzük, amíg a villa hegye, nemcsak hogy könnyen belemegy, de ki is csúszik belőle. Az ecetes lében hagyjuk kihűlni, majd leszűrve hűtőszekrényben tároljuk. Nagyobb mennyiséget is érdemes belőle készíteni, hiszen sokáig eláll és rendkívül finom, különleges csemege. Húsokhoz vagy nyers zöldségsaláta alkotórészeként kínálhatjuk.


Mimózasaláta


Hozzávalók: 1 nagy fej, kemény saláta, 2 db narancs, 1 db grape fruit, 3 db tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 evőkanál olaj, csipet cukor, 1 teáskanál, csípős mustár, ecet, só (ízlés szerint).
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsöpögtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. Hűtőszekrénybe téve előhűtjük. Közben a narancsot meghámozzuk, és kis kockákra daraboljuk. A grape fruitot hámozás után ugyancsak gerezdjeire szedjük, az összes hártyáját levágjuk, ezután felkockázzuk. A tojást keményre főzzük, meghámozzuk, és apróra vágjuk. Salátástálba szórjuk az összes zöldséget-gyümölcsöt. A salátaléhez az olajat, az ecetet, kevés vizet, a mustárt és a cukrot mártássá keverjük, beletesszük a finomra metélt petrezselyemzöldet és rálocsoljuk a salátára. Jól összeforgatjuk, és hidegen rakjuk az asztalra.


Sárgarépasaláta


Hozzávalók: 4 csokor friss, gyenge sárgarépa, 2 csokor zöldhagyma, szárával együtt, 4 gerezd fokhagyma, 1 húsos, vastag zöldpaprika, 2 csokor friss kapor, 4 evőkanál olívaolaj, ecet, só (ízlés szerint).
A megmosott, karikákra szeletelt sárgarépát egy pillanatra forrásban lévő vízbe dobjuk és az újraforráskor azonnal le is szűrjük. (Legegyszerűbb, ha tésztaszűrőben lógatjuk a forrásban lévő vízbe.) A sárgarépát salátástálba öntjük. Hozzátesszük a megmosott, kicsumázott és kis kockákra vagdalt zöldpaprikát, valamint a tisztított, felkarikázott zöldhagymát. Ecettel, olajjal, kevés vízzel ízes salátalevet készítünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot és a nagyon apróra metélt zöldhagymaszárat, majd megsózzuk és rálocsoljuk a salátára. Jól átkeverjük, ezután lefedve berakjuk a hűtőszekrénybe. Legalább fél napig érleljük, de az sem baj, ha két napig áll, mielőtt az asztalra kerülne.


Zöldbabsaláta


Hozzávalók: 25 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 25 dkg apró szemű paradicsom, 2 db narancs, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött feketebors, só, citromlé (ízlés szerint).
A megmosott és letisztított zöldbabot nagyon kevés sós vízben majdnem puhára pároljuk. A burgonyát héjában megfőzzük, és vékonyra karikázzuk. A megmosott paradicsomokat felnégyeljük. A narancsokat meghámozzuk. Az egyiket kis kockákra vágjuk, a másikat pedig felkarikázzuk. A zöldségféléket salátástálba rakjuk és hozzátesszük a narancskockákat. Hűtőszekrényben előhűtjük. A saláta öntetéhez citromlevet kevés vízzel, sóval, borssal összekeverünk, majd hozzáadjuk a megmosott és nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet. Az öntetet rálocsoljuk a salátára, ezután a félretett narancskarikákat szépen rárendezzük a tetejére, és jól behűtve kínáljuk.


Makarónisaláta


Hozzávalók: 20 dkg makaróni, 20 dkg baromfifelvágott, 4 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál, csípős paprikakrém, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ecet, só (ízlés szerint).
A tésztát darabokra törjük és forrásban lévő sós vízbe téve, a szokásos módon megfőzzük, majd meleg vízzel leöblítve két evőkanál olajjal összekeverjük. Közben a felvágottat makaróni vastagságú csíkokra metéljük. A maradék olajat összekeverjük az ecettel, a törött borssal, sóval, a megtisztított és zúzott fokhagymával valamint a paprikakrémmel, végül egy-két evőkanál vizet adunk hozzá. Ezt az öntetet rálocsoljuk a főtt tésztára, és jól összekeverjük a felvágottal együtt. Salátástálban szépen elrendezzük, és salátalevelekkel feldíszítjük. Jól behűtve tesszük az asztalra.


Uborkasaláta


Hozzávalók: 2 kis szál kígyóuborka, 4 db közepes nagyságú ecetes (csemege) uborka, 4 db tojás, 5 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál porcukor, 1 csokor friss kapor, ecet, só (ízlés szerint).
A megmosott, héjas uborkát és az ecetes uborkát együtt legyaluljuk, vagy vékony karikákra szeljük, és salátástálba tesszük. A tojásokat keményre főzzük, és meghámozva kis kockákra vágjuk. A kaprot megmossuk, lecsurgatjuk, és nagyon finomra metéljük. Olajból, ecetből, nagyon kevés vízből öntetet keverünk, hozzáadjuk a kaprot, megsózzuk, megborsozzuk, és a cukorral ízesítjük. A tálat jól lefedjük és a hűtőszekrényben három órán keresztül, érleljük. Közben néhányszor megkeverjük. Hidegen tesszük az asztalra.


Fokhagymás fejessaláta


Hozzávalók: 2 fej kemény, friss saláta, 5 gerezd fokhagyma, 2 csokor snidling (vagy zöldhagyma zöld szára), 1 citrom leve, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés szerint).
Először elkészítjük a salátamártást: a citromlevet és az olajat egy-két evőkanál vízzel összekeverjük, ízesítjük a sóval, borssal és a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a megmosott és nagyon finomra aprított snidlinget, majd letakarva a hűtőszekrénybe rakjuk. Ezután a salátát leveleire szedjük, megmossuk, és egy tiszta konyharuhával vagy papírtörülközővel leitatjuk róla a nedvességet. A salátaleveleket egymásra helyezzük, és vékony csíkokra vágjuk. A hűtőszekrényben jól lehűtjük. Közvetlen tálalás előtt öntjük a salátára a fokhagymás öntetet, mert ha áll, összeesik.


Diós saláta


Hozzávalók: 1 kemény, friss fej saláta, 2 db savanykás, aromás alma, 1 nagy narancs, 5 dkg durvára darált dióbél, 2 dl majonéz, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál mustár, só (ízlés szerint).
Először a mártást készítjük el: a majonézbe belekeverjük a dió felét, a törött fehér borsot, a mustárt és sót. Az almát megmossuk, de nem hámozzuk meg, csak a magházát távolítjuk el. Nagyon vékony csíkokra vágjuk, és azonnal belekeverjük a majonézes mártásba, hogy ne legyen ideje megbarnulni. A narancsot meghámozzuk, és először karikákra, majd a karikákat kis kockákra vágjuk. Hozzáadjuk az almához. Utoljára tesszük bele a megmosott, szárazra törülgetett és csíkokra metélt fejes salátát, majd az egészet jól átforgatjuk és lefedjük. Hűtőszekrénybe rakjuk egy-két órára. Ha nem rögtön fogyasztjuk, akkor a fejessaláta-csíkokat érdemes külön hűtve tárolni, és csak az asztalon összekeverni, így friss, ropogós marad.


Olívás vegyes saláta


Hozzávalók: 1 szál kígyóuborka, 25 dkg kemény paradicsom, 25 dkg gyöngyhagyma (vagy egyéb apró hagymafej), 1 fejes saláta, 1 citrom leve, 10 szem kimagozott fekete vagy zöld olajbogyó, 5 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés szerint).
Az uborkát megmossuk, és héjastól legyaluljuk. A paradicsomot felnégyeljük, a hagymát tisztítás után vékonyka karikákra vágjuk. A fejes salátát leveleire szedjük, megmossuk, alaposan leszárítjuk, majd csíkokra metéljük. Egy osztott tányér egy-egy mélyedését megtöltjük a különféle nyersanyagokkal, majd az egyik mélyedésbe beleöntjük a salátaöntetet, amelyet ki-ki gusztusa szerint frissen fog ráönteni a zöldségére. Az öntethez a citromlevet elkeverjük az olívaolajjal, a törött borssal és annyi sóval, hogy kellemesen, de ne túl sós legyen. Az olajbogyókkal díszíthetjük.


Zellersaláta


Hozzávalók: 2 nagy zellergumó (40-50 dkg), 3 evőkanál kimagozott olajbogyó, 4 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ecet, só (ízlés szerint).
A zellert gondosan megtisztítjuk, többször váltott vízben megmossuk. Gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és tésztaszűrőbe rakva lobogó forró sós vízbe mártjuk, majd az újraforrástól számított két percig főzzük. A vízből kiemelve jól lecsurgatjuk, és még forrón ráöntjük az ízes salátalevet. A salátaléhez az olajat összekeverjük annyi ecettel és vízzel, hogy kellemesen savanykás, de ne túl savanyú legyen, megsózzuk, megborsozzuk és belekeverjük a közben nagyon finomra vágott olajbogyót. A salátalé ne legyen több másfél-két decinél. Tálaláskor a saláta tetejére egész olajbogyókat teszünk díszítésül. Jól lehűtve tálaljuk.


Gombasaláta


Hozzávalók: 50 dkg apró szemű sampinyon gomba, 25 dkg apró csemege uborka, 15 dkg levétől lecsurgatott marinált paradicsompaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 4 evőkanál olaj, ecet, cukor, só (ízlés szerint).
A gombát megtisztítjuk homokos szárától, és váltott vízben gondosan, szűrőben megmossuk. Ha a gombafejek nagyok, akkor kis kockákra vágjuk. Ecetes-sós vizet forralunk, amelybe beleöntjük a gombát, és az újraforrástól számított hét-nyolc percig főzzük. Az ecetes lében hagyjuk kihűlni. Közben a csemege uborkát is apróra daraboljuk, meghintjük törött borssal és csipet porcukorral, majd a leszűrt gombát hozzákeverjük. Az olajjal leöntjük és a marinált, csíkokra vágott paradicsompaprikát is hozzátéve, jól átkeverjük az egészet. Lefedve betesszük a hűtőszekrénybe, és legalább két órán keresztül érleljük.


Vegyes saláta


Hozzávalók: 25 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, 25 dkg uborka, 25 dkg hagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 8 evőkanál borecet, 8 evőkanál narancsdzsúsz, csipet porcukor, törött bors és só (ízlés szerint).
A zöldségeket megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot vékony gerezdekre metéljük. Az uborkát csak megmossuk, de nem hámozzuk meg, és ugyancsak csíkokra aprítjuk. A megtisztított hagymát felkockázzuk. Az összes zöldséget egybeöntjük, és jól megsózzuk (de nem besózzuk!). Lefedjük, és a hűtőszekrényben legalább egy órán keresztül hagyjuk állni. Közben elkészítjük a saláta levét: az ecetet, a narancsdzsúszt és az olívaolajat összeöntjük, megborsozzuk, és csipet porcukorral ízesítjük. Az öntetet rálocsoljuk a salátára, és jól összeforgatva még egy órán keresztül érleljük. Tálalás előtt még egyszer átkeverjük.


Szezámos paradicsomsaláta


Hozzávalók: 80 dkg kemény paradicsom, 10 dkg juhtúró, 4 dl kefir, 5 dkg szezámmag, 1 citrom leve, 3 evőkanál olaj (lehetőleg salátaolaj), 1 fej vöröshagyma, só, törött bors (ízlés szerint).
A szezámmagot teflonserpenyőbe szórjuk, és állandó keverés közben világosra pirítjuk. A kefirbe belekeverjük a juhtúrót, a pirított szezámmagot, a citrom kipréselt levét meg az olajat, és megsózzuk, megborsozzuk. Jégbe hűtjük. A paradicsomot megmossuk, és egyforma kis kockákra aprítjuk, majd salátástálba öntjük. A megtisztított vöröshagymát egészen finomra vágjuk, kissé megsózzuk, ezután rászórjuk a paradicsomra. A szezámos mártással nyakonöntjük, jól átforgatjuk, de ügyeljünk arra, hogy kíméletesen keverjük, különben a paradicsom összetörik. Jól lefedve hűtőszekrényben érleljük egy-két órán keresztül. (Jó, ha lukullusz paradicsomból készül a saláta, az nem törik össze olyan könnyen.)

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!