Halételek
Hal csípős paradicsom szószban
Hozzávalók: 1 kg tengeri hal, 5 evőkanál olaj, 10 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 4 evőkanál paradicsompüré, fél citrom leve, csípős paprikakrém, só, köménymag (ízlés szerint).
A halat szeletekre vágjuk. Jól megsózzuk, citromlével megöntözzük, és fél óráig hagyjuk állni. Közben egy jókora serpenyőben a finomra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon megfuttatjuk, majd a paradicsompürét és a megtisztított, zúzott fokhagymát is beletéve, egy percig pirítjuk. Ezután másfél deci vízzel felöntjük és fedő alatt, gyakori kevergetés közben, masszává főzzük. A halszeleteket beletéve meghintjük köménymaggal, és fedő alatt, kis lángon, a serpenyő gyakori rázogatásával puhára pároljuk.
Hagymán sült hal
Hozzávalók: 8 szelet pontyfilé, 5-6 paradicsom, 5 evőkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 4 fej vöröshagyma, 1 citrom, só és törött fekete bors (ízlés szerint).
A megtisztított és vékonyra karikázott vöröshagymát 4 evőkanál olajon fedő alatt üvegesre pároljuk, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, és akkora tepsire terítjük, amekkorába egymás mellé belefér a nyolc szelet. A filéket megsózzuk, citromlével megöntözzük. A hagymára karikázzuk a paradicsomot, majd elosztjuk rajta a pontyfiléket. A tepsit befedjük, és előmelegített forró sütőbe toljuk. Körülbelül huszonöt percnyi párolás után a fedőt levesszük a tetejéről, és addig pirítjuk, amíg a felesleges lé elsül alóla. Tálaláskor a hagymát a tetejére halmozzuk. Sült paradicsom a hozzáillő köret. (Bármilyen szálka nélküli halból nagyon finom.)
Töltött csuka
Hozzávalók: másfél kg körüli csuka, 2 db tojás, 2 db zsemle, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál só, 5 dkg darált dióbél, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál porcukor.
A csukát úgy nyúzzuk meg, hogy a bőre sehol se sérüljön, és egyben maradjon. A halhúst leszedjük a csontokról, majd megdaráljuk az előzőleg vízben áztatott és gyengén kicsavart zsemlével és a fokhagymával együtt. A masszához hozzáadjuk a nyers tojásokat, a darált diót, a cukrot és az összes fűszert, majd az egyik végén megtűzött halbőrbe óvatosan beletöltjük a halas tölteléket. A nyílást összefogjuk hurkapálcával vagy fogvájóval. Az ily módon megtöltött halat annyi sós vízbe tesszük, amennyi félig ellepi, és fedő alatt megpároljuk. Egyszer meg is fordítjuk. A lében hagyjuk kihűlni, azután jól megdermesztjük. Hosszúkás, díszes tálon, olajbogyóval és hideg zöldségekkel tálaljuk.
Tengeri hal szezámmártásban
Hozzávalók: A halhoz 1 kg tonhal, 1 citrom, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg fenyőmag (vagy mandula), 2 evőkanál olaj, fél teáskanál só.
A mártáshoz 1 csésze szezámmag, 1 citrom leve, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vágott petrezselyem, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál köménymag.
A halat szeletekre vágjuk, és megsózva fél óráig hagyjuk állni. A megtisztított és apróra metélt hagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd a fenyőmagot is rátéve, együtt pirítjuk néhány percig. Tepsibe fektetjük a halszeleteket, lelocsoljuk citromlével és ráöntjük a fenyőmagos-hagymás szaftot. A tepsit befedjük, és az előmelegített forró sütőben közepes lángon huszonöt percig pároljuk. Közben elkészítjük a mártást: az összes hozzávalót turmixgépbe szórjuk, hozzáöntünk háromnegyed csésze vizet, és addig keverjük, amíg az egészből egy sűrű, pépes massza lesz. Üvegtálkába öntjük, és lefedve betesszük a hűtőszekrénybe. A már megpárolódott halat meleg tányérra rakjuk és a hideg mártásba ki-ki, belemártogatja a halfalatokat.
|