Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
KÖRETEK, ZÖLDSÉGÉTELEK

Köretek, zöldségétételek


Sárga mandulás rizs

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2 tyúkhúsleves-kocka, 20 dkg sárgarépa, 5 dkg mazsola, 5 dkg tisztított fehér mandula, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál kurkuma, 1 mokkáskanál őrölt szegfűbors, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, só (ízlés szerint).
A rizst gondos átválogatás után egy órára tiszta vízbe áztatjuk. Közben a megtisztított sárgarépát lereszeljük, a mazsolát megmossuk, és szárát leszedjük, a mandulát jó éles késsel elforgácsoljuk. A rizst leszűrjük. Teflonedényben az olajat felforrósítjuk, rászórjuk a rizst, és folytonos keverés közben üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, a mazsolát, a húsleveskockát, a mandula felét és a fűszereket. Annyi vizet öntünk rá, amennyi a térfogatának a duplája, majd felforraljuk, és kis lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg az összes levét elszívja. Közben nem szabad megkeverni. Tálalás előtt óvatosan - hogy a rizsszemek ne törjenek - átforgatjuk.


Vegyes sült zöldség


Hozzávalók: 25 dkg kemény paradicsom, 25 dkg húsos zöldpaprika, 25 dkg hegyes csípős paprika, 25 dkg cukkíni, 25 dkg padlizsán, olaj (a sütéshez), só (ízlés szerint).
A paradicsomokat megmossuk, tetejüket keresztben bevágjuk. A megmosott és letörölgetett paprikákat csumájukal és ereikkel együtt felnégyeljük. A cukkínit háromcentis darabkákra szeleteljük. A padlizsán szárát leszedjük, és ujjnyi vastagra karikázzuk. Az ily módon előkészített zöldségeket sorban, egymás után, fajtánként megsütjük oly módon, hogy ujjnyi magasan olajat öntünk egy serpenyőbe és felforrósítjuk. Néhány percnyi sütés mindkét oldalán, máris készen van. Szűrőkanálban lecsöpögtetjük a felesleges olajat, és megsózva rakjuk meleg tálra. Másik készítési módja, hogy sorban lerakjuk a zöldségeket, leöntjük kevés olajjal, majd a felforrósított sütőben, erős lángon pirítjuk. Ez hosszabb ideig tart, de kevesebb olaj szükséges hozzá.


Sült padlizsán


Hozzávalók: 2 hosszúkás, karcsú padlizsán, só (ízlés szerint), olaj (a sütéshez).
A padlizsánt megmossuk, a szárát levágjuk, és ujjnyi vastagságúra szeleteljük. Mindkét oldalán megsózzuk, és legalább húsz percig hagyjuk állni, eközben kesernyés levét kiengedi. Papírtörülközővel leitatjuk a szürkés levet, majd a már száraz padlizsánkarikákat nagyon forró olajba tesszük. Addig sütjük, amíg az alsó fele színesedni nem kezd, ekkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Lyukas lapátkanállal kiemeljük az olajból, hogy lecsöpöghessen, és tálra rakjuk. Hagyjuk kihűlni. Csípős paprikamártással vagy szezámmártással tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.
Póréhagyma kapros-paprikás mártásban
Hozzávalók: 1 kg póréhagyma fehér része, 1 csokor friss kapor, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál paprikakrém, só (ízlés szerint).
A megtisztított, és tíz centis darabokra vágott póréhagymát annyi forrásban lévő, enyhén sós vízbe rakjuk, amennyi éppen csak ellepi, majd az újraforrástól számított öt percig főzzük. Ezután leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A mártáshoz az olajat összekeverjük az ecettel, a törött borssal, a paprikakrémmel, sóval és a nagyon finomra aprított zöld kaporral. A tálon szépen elrendezett póréhagymára rálocsoljuk a mártást, és lefedve lehűtjük. Lehet úgy is tálalni, hogy a hagymát három centis karikákra vágjuk, és egy salátástálban a mártással jól összekeverjük.


Jeruzsálemi articsóka


Hozzávalók: 8 articsóka (konzerv), 1 citrom leve, 1 mokkáskanál frissen reszelt citromhéj, 1 teáskanál mustár, 4 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csokor snidling, só (ízlés szerint).
A konzervdobozból kibontott articsókát lecsöpögtetjük, és egy szép tálra helyezzük. A mártáshoz a citromlevet elkeverjük az olajjal, sóval, borssal, citromhéjjal, és a nagyon apróra vágott, megmosott snidlinggel. A mártást a tálra, az articsókák alá öntjük és befedve, a hűtőszekrényben alaposan lehűtjük. A mártásba mártogatva fogyasztjuk. (Ha valamilyen csoda folytán sikerülne friss articsókát kapnunk, akkor megtisztítjuk, sóval, pár szem kardamómi maggal és citromlével ízesített vízben majdnem puhára főzzük, és a lében hagyjuk kihűlni. Ezután leszűrjük, és ugyanúgy készítjük, mint a konzerv articsókát.) Articsóka helyett kelbimbót is használhatunk.


Töltött paprika


Hozzávalók: 4 db óriás méretű, piros színű, kaliforniai paprika, 40 dkg kicsontozott borjúszegy (vagy csirkemell) félliternyi erőleves (leveskockából is jó), 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés szerint), 2 evőkanál olaj.
A húst megdaráljuk és összekeverjük a tisztított, összezúzott fokhagymával, sóval, borssal. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és a szár felőli részénél egy vékony lapot levágunk. Az ereket kiszedjük, és a húsos masszát beletöltjük a paprikákba. Serpenyőbe tesszük a töltött paprikát, és ráöntjük az olajjal elkevert erőlevest. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk, közben a serpenyőt időnként megrázogatjuk, hogy a paprika ne éghessen le. Mire a paprika megpuhul, a leve is elfő alóla. Nemcsak melegen, de hidegen is fogyasztják.

 

TÖLTÖTT BURGONYA.


Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 50 dkg gyalult tök, 50 dkg burgonya, 2 db tojás, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés só.
A burgonyát meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. Összekeverjük a gyalult tökkel, a felvert nyers tojással, a vegetával, a törött borssal és egy kevés sóval. Közepes méretű tepsit kikenünk olajjal, liszttel megszórjuk, majd a réteslapot beleterítjük. Erre rásimítjuk a tökös-burgonyás masszát és a tetejét szép egyenletesre simítva, előmelegített forró sütőbe toljuk. Közepes lángon pirosra sütjük, majd még melegen kockákra vágjuk. Különleges alkalmakkor köret is lehet, de önálló vacsoraételnek is megfelel.


Paradicsomos tök


Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 25 dkg friss, kemény paradicsom, 3 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, só, csipet cukor (ízlés szerint).
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, a tököt jól megsózzuk, és fél óráig hagyjuk állni. A paradicsomot megmossuk, majd felnégyeljük. A hagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon, azután a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és ráöntünk egy evőkanálnyi vizet. A levet eresztett tököt kissé kicsavarjuk, majd a hagymás-paprikás olajra tesszük. Fedő alatt puhára pároljuk, végül belekeverjük a paradicsomgerezdeket. Addig pároljuk tovább, amíg a paradicsom héja felpenderedik. Bőven megborsozva tálaljuk.


Töltött tök


Hozzávalók: 2 minitök, 1 csirkemell, 3 evőkanál rizs, 1 evőkanál olaj, fél liter csontlé vagy húslé, 1 mokkáskanál törött fehér bors, só (ízlés szerint), 4 adag paradicsommártás.
A megmosott, átválogatott rizst az olajon üvegesre pirítjuk, majd annyi vizet töltünk rá, amennyi jól ellepi. Fedő alatt, kis lángon főzzük, amíg az összes levét elfövi. Közben a csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük és ledaráljuk. A húst összekeverjük a rizzsel, megsózzuk, megborsozzuk, és a pirospaprikát is beletesszük. A tököket megmossuk, szárát levágjuk, és hosszában félbevágva a magházát kikaparjuk. Az üreget jól megpúpozva megtöltjük a húsos töltelékkel. A tököket tepsibe tesszük, ráöntjük a csontlevet, és befedve puhára pároljuk. A felesleges levet elpárologtatjuk és a paradicsommártást aláöntve tálaljuk.


Tojásos tökfőzelék


Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 3 db tojás, 3 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, só (ízlés szerint).
A tököt jól megsózzuk, és alaposan összekeverve állni hagyjuk fél óráig. Közben a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverünk egy evőkanál vizet. A levet eresztett, gyengén kicsavart tököt rátesszük a hagymás-paprikás olajra, fedő alatt, gyakori keverés közben puhára pároljuk. A tojásokat habosra felverjük, és a már puha főzelékhez keverjük. Ezután már csak addig hagyjuk a tűzön, amíg a tojás megkocsonyásodik.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

* Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.