Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
KÖRETEK, ZÖLDSÉGÉTELEK

Köretek, zöldségétételek


Sárga mandulás rizs

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2 tyúkhúsleves-kocka, 20 dkg sárgarépa, 5 dkg mazsola, 5 dkg tisztított fehér mandula, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál kurkuma, 1 mokkáskanál őrölt szegfűbors, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, só (ízlés szerint).
A rizst gondos átválogatás után egy órára tiszta vízbe áztatjuk. Közben a megtisztított sárgarépát lereszeljük, a mazsolát megmossuk, és szárát leszedjük, a mandulát jó éles késsel elforgácsoljuk. A rizst leszűrjük. Teflonedényben az olajat felforrósítjuk, rászórjuk a rizst, és folytonos keverés közben üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, a mazsolát, a húsleveskockát, a mandula felét és a fűszereket. Annyi vizet öntünk rá, amennyi a térfogatának a duplája, majd felforraljuk, és kis lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg az összes levét elszívja. Közben nem szabad megkeverni. Tálalás előtt óvatosan - hogy a rizsszemek ne törjenek - átforgatjuk.


Vegyes sült zöldség


Hozzávalók: 25 dkg kemény paradicsom, 25 dkg húsos zöldpaprika, 25 dkg hegyes csípős paprika, 25 dkg cukkíni, 25 dkg padlizsán, olaj (a sütéshez), só (ízlés szerint).
A paradicsomokat megmossuk, tetejüket keresztben bevágjuk. A megmosott és letörölgetett paprikákat csumájukal és ereikkel együtt felnégyeljük. A cukkínit háromcentis darabkákra szeleteljük. A padlizsán szárát leszedjük, és ujjnyi vastagra karikázzuk. Az ily módon előkészített zöldségeket sorban, egymás után, fajtánként megsütjük oly módon, hogy ujjnyi magasan olajat öntünk egy serpenyőbe és felforrósítjuk. Néhány percnyi sütés mindkét oldalán, máris készen van. Szűrőkanálban lecsöpögtetjük a felesleges olajat, és megsózva rakjuk meleg tálra. Másik készítési módja, hogy sorban lerakjuk a zöldségeket, leöntjük kevés olajjal, majd a felforrósított sütőben, erős lángon pirítjuk. Ez hosszabb ideig tart, de kevesebb olaj szükséges hozzá.


Sült padlizsán


Hozzávalók: 2 hosszúkás, karcsú padlizsán, só (ízlés szerint), olaj (a sütéshez).
A padlizsánt megmossuk, a szárát levágjuk, és ujjnyi vastagságúra szeleteljük. Mindkét oldalán megsózzuk, és legalább húsz percig hagyjuk állni, eközben kesernyés levét kiengedi. Papírtörülközővel leitatjuk a szürkés levet, majd a már száraz padlizsánkarikákat nagyon forró olajba tesszük. Addig sütjük, amíg az alsó fele színesedni nem kezd, ekkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Lyukas lapátkanállal kiemeljük az olajból, hogy lecsöpöghessen, és tálra rakjuk. Hagyjuk kihűlni. Csípős paprikamártással vagy szezámmártással tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.
Póréhagyma kapros-paprikás mártásban
Hozzávalók: 1 kg póréhagyma fehér része, 1 csokor friss kapor, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál paprikakrém, só (ízlés szerint).
A megtisztított, és tíz centis darabokra vágott póréhagymát annyi forrásban lévő, enyhén sós vízbe rakjuk, amennyi éppen csak ellepi, majd az újraforrástól számított öt percig főzzük. Ezután leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A mártáshoz az olajat összekeverjük az ecettel, a törött borssal, a paprikakrémmel, sóval és a nagyon finomra aprított zöld kaporral. A tálon szépen elrendezett póréhagymára rálocsoljuk a mártást, és lefedve lehűtjük. Lehet úgy is tálalni, hogy a hagymát három centis karikákra vágjuk, és egy salátástálban a mártással jól összekeverjük.


Jeruzsálemi articsóka


Hozzávalók: 8 articsóka (konzerv), 1 citrom leve, 1 mokkáskanál frissen reszelt citromhéj, 1 teáskanál mustár, 4 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csokor snidling, só (ízlés szerint).
A konzervdobozból kibontott articsókát lecsöpögtetjük, és egy szép tálra helyezzük. A mártáshoz a citromlevet elkeverjük az olajjal, sóval, borssal, citromhéjjal, és a nagyon apróra vágott, megmosott snidlinggel. A mártást a tálra, az articsókák alá öntjük és befedve, a hűtőszekrényben alaposan lehűtjük. A mártásba mártogatva fogyasztjuk. (Ha valamilyen csoda folytán sikerülne friss articsókát kapnunk, akkor megtisztítjuk, sóval, pár szem kardamómi maggal és citromlével ízesített vízben majdnem puhára főzzük, és a lében hagyjuk kihűlni. Ezután leszűrjük, és ugyanúgy készítjük, mint a konzerv articsókát.) Articsóka helyett kelbimbót is használhatunk.


Töltött paprika


Hozzávalók: 4 db óriás méretű, piros színű, kaliforniai paprika, 40 dkg kicsontozott borjúszegy (vagy csirkemell) félliternyi erőleves (leveskockából is jó), 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés szerint), 2 evőkanál olaj.
A húst megdaráljuk és összekeverjük a tisztított, összezúzott fokhagymával, sóval, borssal. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és a szár felőli részénél egy vékony lapot levágunk. Az ereket kiszedjük, és a húsos masszát beletöltjük a paprikákba. Serpenyőbe tesszük a töltött paprikát, és ráöntjük az olajjal elkevert erőlevest. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk, közben a serpenyőt időnként megrázogatjuk, hogy a paprika ne éghessen le. Mire a paprika megpuhul, a leve is elfő alóla. Nemcsak melegen, de hidegen is fogyasztják.

 

TÖLTÖTT BURGONYA.


Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 50 dkg gyalult tök, 50 dkg burgonya, 2 db tojás, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés só.
A burgonyát meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. Összekeverjük a gyalult tökkel, a felvert nyers tojással, a vegetával, a törött borssal és egy kevés sóval. Közepes méretű tepsit kikenünk olajjal, liszttel megszórjuk, majd a réteslapot beleterítjük. Erre rásimítjuk a tökös-burgonyás masszát és a tetejét szép egyenletesre simítva, előmelegített forró sütőbe toljuk. Közepes lángon pirosra sütjük, majd még melegen kockákra vágjuk. Különleges alkalmakkor köret is lehet, de önálló vacsoraételnek is megfelel.


Paradicsomos tök


Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 25 dkg friss, kemény paradicsom, 3 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, só, csipet cukor (ízlés szerint).
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, a tököt jól megsózzuk, és fél óráig hagyjuk állni. A paradicsomot megmossuk, majd felnégyeljük. A hagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon, azután a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és ráöntünk egy evőkanálnyi vizet. A levet eresztett tököt kissé kicsavarjuk, majd a hagymás-paprikás olajra tesszük. Fedő alatt puhára pároljuk, végül belekeverjük a paradicsomgerezdeket. Addig pároljuk tovább, amíg a paradicsom héja felpenderedik. Bőven megborsozva tálaljuk.


Töltött tök


Hozzávalók: 2 minitök, 1 csirkemell, 3 evőkanál rizs, 1 evőkanál olaj, fél liter csontlé vagy húslé, 1 mokkáskanál törött fehér bors, só (ízlés szerint), 4 adag paradicsommártás.
A megmosott, átválogatott rizst az olajon üvegesre pirítjuk, majd annyi vizet töltünk rá, amennyi jól ellepi. Fedő alatt, kis lángon főzzük, amíg az összes levét elfövi. Közben a csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük és ledaráljuk. A húst összekeverjük a rizzsel, megsózzuk, megborsozzuk, és a pirospaprikát is beletesszük. A tököket megmossuk, szárát levágjuk, és hosszában félbevágva a magházát kikaparjuk. Az üreget jól megpúpozva megtöltjük a húsos töltelékkel. A tököket tepsibe tesszük, ráöntjük a csontlevet, és befedve puhára pároljuk. A felesleges levet elpárologtatjuk és a paradicsommártást aláöntve tálaljuk.


Tojásos tökfőzelék


Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 3 db tojás, 3 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, só (ízlés szerint).
A tököt jól megsózzuk, és alaposan összekeverve állni hagyjuk fél óráig. Közben a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverünk egy evőkanál vizet. A levet eresztett, gyengén kicsavart tököt rátesszük a hagymás-paprikás olajra, fedő alatt, gyakori keverés közben puhára pároljuk. A tojásokat habosra felverjük, és a már puha főzelékhez keverjük. Ezután már csak addig hagyjuk a tűzön, amíg a tojás megkocsonyásodik.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor – kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény – minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!