Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
SÓS TÉSZTÁK

Sós tészták


Barches (kalács)


Hozzávalók: 75 dkg sima búzaliszt, 1 közepes nagyságú burgonya, 1 dkg élesztő, 2 kockacukor, fél dl langyos víz, 1 db tojás, 1 púpozott teáskanál só, 3-3,5 dl langyos víz, 3 dkg sütőmargarin, 1 evőkanál darálatlan mák (a tetejére).
Az élesztőt fél dl langyos vízben simára keverjük, hozzáadjuk a kockacukrot és hagyjuk felolvadni. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Egy mély, nagy tálba beöntjük a lisztet, közepébe mélyedést vájunk és a meleg, áttört burgonyával együtt az összes hozzávalót beletesszük, majd a langyos vízzel és az élesztővel addig gyúrjuk, amíg formázható tésztát nem kapunk. (Géppel nagyon egyszerű kikeverni, kb. tíz percig tart.) Lisztezett deszkára rakjuk a cipóvá formált tésztát és egy tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén!) dupla nagyságúra kelesztjük (ez kb. két órát vesz igénybe). Tetszés szerinti fonatokat vagy kerek cipócskákat készítünk belőle, majd sütőlemezre téve, a tetejét bőven meghintjük mákkal. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és erős lángon szép piros-barnára megsütjük.


Sajtos gömbök


Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 db tojás, 13 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg reszelt gauda (vagy trappista) sajt 3 dkg reszelt kaskaval sajt, fél zacskó sütőpor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt szerecsendióvirág, olívabogyó és reszelt sajt (a tetejére).
Egy nagy, mély tálba beleszórjuk a tészta összes hozzávalóit, és addig gyúrjuk, amíg formázható, rugalmas tésztát kapunk. (Ha nagyon kemény, egy-két teáskanál vízzel lágyíthatjuk.) Habzsákba vagy nejlonzacskóba tömjük és egy kikent, alufóliával bélelt sütőlemezre dió nagyságú gömböket nyomunk. A sütőt előmelegítjük, majd a tésztával telt sütőlemezt betoljuk. Közepes lángnál körülbelül huszonöt percig sütjük, addigra a gömbök jó nagyra megnőnek. A világossárgára megsült tésztát még forrón lekapjuk a lemezről, és lapos tálra tesszük. Reszelt sajttal bőven meghintve és olajbogyóval feldíszítve rakjuk az asztalra. Remek sör- vagy borkorcsolya.


Pita (lepényszerű, "zsebes" kenyér)


Hozzávalók: 1 kg búzaliszt, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 3 csésze langyos víz.
Az élesztőt szétmorzsoljuk, és a cukorral együtt belekeverjük fél csésze langyos vízbe. Letakarva tíz percig hagyjuk állni, ez alatt fel is fut. Egy nagy tálba beleöntjük az anyagokat, és lassan beledolgozzuk az élesztős vizet is. A tésztát tíz percig gyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, vagy robotgéppel kikeverjük. Ha már sok levegőbuborék van benne, akkor jó. Konyharuhával lefedjük, és két órán keresztül hagyjuk pihenni, lehetőleg langyos helyen. Ezután lisztezett deszkán újra átgyúrjuk és húsz részre osztva, kis cipókat formálunk belőle. Lángos nagyságúra alakítva ismét letakarjuk, majd egy óráig pihentetjük. Előmelegített forró sütőben aranysárgára sütjük a pitákat. Sülés közben felpúposodnak, és üreg képződik bennük. Ha megsültek, "zsebet" vágva rajtuk megtölthetjük falafelgombóckákkal és különféle mártásokkal, salátákkal. A még nyers tésztát jól lehet fagyasztani a mélyhűtőben, és sütés előtt csak egy óráig kell keleszteni.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor – kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény – minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!