Édes sütemények
Mandulás baklava
Hozzávalók: A tésztához 25 dkg mirelit vajas-leveles tészta, 25 dkg finomra darált mandulabél, 5 dkg durvára vágott mandulabél, ízlés szerint méz és kevés cukor, 1 citrom reszelt héja és kicsavart leve. A sütemény locsolásához mézes-cukros szirup.
A darált mandulát összekeverjük a citromlével, citromhéjjal, mézzel és cukorral. A tésztát felengedés után lisztezett deszkán egy nagy, vékony lappá nyújtjuk, és teljes felületét bekenjük a mézes-mandulás krémmel. Ezután szorosan felcsavarjuk, mint a rétest szokás. A hosszú rudat tetszés szerinti alakzatokra vágjuk (kis háromszögekre, vékony rudacskákra stb.) és sütőlemezre rakjuk. Tetejére nyomkodjuk a darabos mandulát, és az előmelegített forró sütőben, de kis lángon szép aranysárgára sütjük. A mézes-cukros sziruppal még forrón nyakonöntjük, de csak akkor kínáljuk, ha már teljesen kihűlt. Mire kihűl, a szirupot is beszívja. Egy tepsihez kb. két deci szirup szükséges. Szirup nélkül is lehet készíteni, hiszen a magyar ízlésnek igencsak szokatlan ez a nagyon édes íz, a keleti világ azonban nagyon kedveli. Ugyanúgy készülhet dióval, mogyoróval és pisztáciával.
Flódni
Hozzávalók: A tésztához 50 dkg sima búzaliszt, 15 dkg baromfizsír vagy olaj, 3 tojás sárgája, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 1 dkg élesztő, fél dl langyos víz. A töltelékhez 25 dkg reszelt alma, csipet só, ízlés szerint porcukor, 1 evőkanál barchesmorzsa, 25 dkg narancsdzsem (helyette a szilvalekvár is jó), 15 dkg darált dióbél, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál bor, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé, 15 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál citromlé, fél citrom reszelt héja.
A tésztához az élesztőt simára keverjük a langyos vízzel, majd mély tálban összegyúrjuk az átszitált liszttel, a tojássárgákkal, a sóval, a cukorral és a zsiradékkal. Cipóba formáljuk és pihentetjük egy órán keresztül. Közben elkészítjük a töltelékeket, mindegyiket külön-külön. A darált mákot összekeverjük a cukorral, a leszárazott mazsolával, a citromhéjjal és a citromlével. A diótöltelékhez a bort és a citromlevet ráöntjük a dióra, majd összekeverjük a citromhéjjal és a cukorral. A tésztát öt részre vágjuk és egyforma, tepsi nagyságú lapokká nyújtjuk. A tepsi aljára rakunk egy tésztalapot, amelyet meghintünk cukorral és a barchesmorzsával elkevert reszelt almával. Erre rásimítjuk a második tésztalapot, amit a máktöltelékkel kenünk meg. A harmadik tésztalapra kerül a dzsem, a negyedik lapot betakarjuk a diótöltelékkel, végül az ötödiket ráborítva, legalább még egy órát pihentetjük. Az előmelegített forró sütőben megsütjük, és téglalapokat vágunk belőle.
Kindli
Hozzávalók: A tésztához 50 dkg sima búzaliszt, 15 dkg baromfizsír vagy olaj, fél dl bor, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só. A töltelékhez 25 dkg mák, 5 evőkanál méz, 1 dl bor, 10 dkg mazsola, ízlés szerint kevés cukor, fél citrom reszelt héja és kicsavart leve. A tetejére 1 tojás.
A tésztát ugyanúgy készítjük, mint a flódni tésztáját, de a cipót csak egy, jó nagy lappá nyújtjuk. 12 cm-es kockákra vágjuk, majd a közepére egy csíkban rákenjük a tölteléket, és összecsavarva sütőlemezre rakjuk. Félórai kelesztés után a tetejét felvert tojással megkenjük. Villával hullámosra nyomkodjuk és előmelegített forró sütőbe téve, közepes lángon megsütjük. A töltelékhez a mákot és a mézet lábosba rakjuk, ráöntjük az összes folyadékot, beleszórjuk a reszelt citromhéjat, és egyetlen pillanatig forraljuk. Ezután a tűzről lehúzva, belekeverjük a leszárazott mazsolát. Ha kihűlt, rákenjük a tésztára.
Narancstorta
Hozzávalók: 2 pohár liszt, másfél pohár cukor, háromnegyed pohár frissen kipréselt narancslé, fél pohár olaj, 4 db tojás, 1 mokkáskanál só, 1 zacskó sütőpor, 1 mokkáskanál reszelt narancshéj, a tetejére 1 narancs, fél csomag narancszselépor.
A tojások sárgáit fehéredésig keverjük a cukor felével. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük. Egy keverőtálban lazán összekeverjük a tojáshabot a cukros sárgákkal, a narancshéjreszelékkel, és a liszttel felváltva hozzáadott narancslével. Ezután belevegyítjük a sütőport, a sót és az olajat. A tortaformát olajjal kikenjük, és kevés liszttel meghintve a masszát belesimítjuk. Előmelegített forró sütőbe tolva közepes lángon megsütjük, akár a piskótát. Közben a narancsot meghámozzuk és felkarikázzuk, a zselét pedig a zacskón lévő utasítás szerint elkészítjük. A megsült torta tetejét kirakjuk a narancskarikákkal, és a zselét ráöntjük. Ha megdermedt, a hűtőszekrényben jól lehűtjük.
Kelt túrós táska
Hozzávalók: A tésztához 50 dkg sima búzaliszt, 2 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 3 dl tej, 5 dkg porcukor, 1 mokkáskanál só. A töltelékhez 40 dkg tehéntúró, 2 tojás sárgája, 10 dkg mazsola, ízlés szerint méz, fél citrom reszelt héja.
A tésztához 1 dl meglangyosított tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 3 evőkanál lisztet és 1 teáskanál cukrot. Jól összekeverjük, és magas bögrébe téve hagyjuk "felfutni". A tojássárgákat a maradék cukorral összekeverjük, a tejet hozzáöntjük és megsózzuk, ezután habosra keverjük. A lisztet egy nagyobb, mély edénybe szórjuk, mélyedést vájunk bele, és abba öntjük a felfutott kovászt meg a cukros-tojásos tejet. Az egészet jól kidolgozzuk, végül beledagasztjuk a felolvasztott, de már nem forró vajat. A cipóba formált tésztát lisztezett deszkára tesszük, tetejét is belisztezzük, majd tiszta konyharuhával betakarva, langyos helyen, egy órán át, kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, és fél cm vastagra kinyújtva 6 cm-es kockákra vágjuk. A tölteléket a közepére rakjuk, majd a négy sarkát összefogva kikent sütőlemezre helyezzük. A töltelékhez az áttört túrót összekeverjük a tojássárgákkal, a mézzel, a citromhéjjal és az átválogatott, leszárazott mazsolával. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük.
Képviselőfánk vaníliakrémmel
Hozzávalók: A tésztához 20 dkg liszt, 10 dkg Liga margarin, 5 egész tojás, 1 mokkáskanál só. A krémhez 2 dl víz, 1 tojássárgája, 22 dkg sütőmargarin, ízlés szerint méz, 1 zacskó vaníliás cukor, csipet só. A tetejére 5 dkg kristálycukor, kevés tört mandula vagy dióbél.
Először a krémet készítjük el. A vizet a margarinnal kis lángra téve csak annyira melegítjük, hogy az elolvadjon a víz tetején, de még csak ne is gyöngyözzön. Ezután turmixgépbe öntjük a vaníliás cukorral, a mézzel, a tojássárgájával és a sóval, majd addig keverjük, amíg egynemű tömeg nem lesz belőle. Ezután megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd alaposan kikeverjük. A tésztához a margarint a vízzel felforraljuk, megsózzuk, és apránként beleszórjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg egy masszává nem alakul, illetve elválik az edény falától. Ezután egyenként hozzákeverjük a tojásokat, és habzsákba töltve, nagy diónyi halmokat nyomunk egy kikent sütőlemezre. Előmelegített, forró sütőbe toljuk és 10 percig erős lángon, majd 5 percig kis lángon sütjük. Az első 10 percben tilos kinyitni a sütő ajtaját, mert nem sül üregesre a fánk! A már kihűlt fánkokat kettévágjuk, megtöltjük a krémmel és a tetejét visszaillesztve, kevés olvasztott cukrot kenünk rá, s meghintjük darabos dióval vagy mandulával.
Diós-barackos batyu
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, bő 1 dl olaj, 1 db tojás, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, fél dl langyos víz, 25 dkg darált dióbél, 15 dkg szárított sárgabarack (vagy egészen kemény, beszáradt sárga barackbefőtt vagy dzsem), 1 citrom leve és reszelt héja, cukor (ízlés szerint).
A tésztához az élesztőt elmorzsoljuk a langyos vízben és hozzákeverjük a cukrot. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük az élesztőt, a sót, az olajat és a tojást. Egy nagy cipóvá gyúrjuk össze, és lisztezett deszkán tiszta konyharuhával letakarva egy óráig pihentetjük. Ezután könnyedén átgyúrva fél centi vastagra nyújtjuk, és kis négyzeteket vágunk belőle. A tésztadarabok közepére egy kis halmot rakunk a töltelékből, majd a négy sarkát összefogva kissé összenyomjuk. A kis batyukat sütőlemezre rakjuk, és félórai kelesztés után megsütjük. A töltelékhez a darált diót cukorral, citromlével, citromhéjjal összekeverjük, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott gyümölcsöt. Egy-két evőkanál vízzel keverjük, hogy éppen csak összeálljon.
Gyümölcsös desszertek
Gyümölcskosárkák
Hozzávalók: A tésztához 1 egész tojás, 10 dkg porcukor, 30 dkg búzaliszt, 20 dkg sütőmargarin, 1 mokkáskanál só. A krémhez fél zacskó vaníliás pudingpor, 2 dl víz, 2 tojás sárgája, 1 zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint méz, 30 dkg-nyi apróra vágott gyümölcs, lehetőleg többfajta, 2 dl tetszés szerinti világos, szűrt gyümölcslé, 1 teáskanál zselatin.
A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, majd a kinyújtott tésztát mélyedésekkel ellátott tepsibe rakjuk oly módon, hogy a kosárkaformákat kibéleljük a tésztával. Világosra sütjük, közben elkészítjük a krémet és a zselét. A pudingport a vízzel, a mézzel és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük, majd langyosra hűtve turmixgépben a tojássárgákkal habos, egynemű masszát keverünk belőle. A zselatinport a gyümölcslében elkeverjük, és forráspontig melegítjük. Hagyjuk kihűlni. A kihűlt krémmel megtöltjük a kis kosárkákat, mindegyiket megrakjuk különféle gyümölcsdarabokkal, majd a zselét ráöntjük. A hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni.
Gyümölcszselé
Hozzávalók: 75 dkg friss, vegyes gyümölcs, (bármilyen lehet) 1 liter narancslé, 5 dkg zselatinpor, cukor (ízlés szerint)
A gyümölcsöt tisztítás után feldaraboljuk jellegének megfelelően és kimagozzuk. Hűtőszekrényben alaposan lehűtjük. Közben a zselatint lábosba szórjuk, ráöntjük a narancslevet és annyi cukrot, hogy ne túl édes, csak kellemesen pikáns maradjon. Jól elkeverjük, majd kis lángon, folytonos keverés közben forráspontig hevítjük, de nem forraljuk fel. Talpas poharakat előkészítünk, rétegenként megrakjuk a különféle gyümölcsökkel, majd a levet ráöntjük és megdermesztjük. Másik módszer szerint egy őzgerincformát kibélelünk folpack fóliával, ebbe rakjuk bele a gyümölcsöket és a levet ráöntve, ugyancsak megdermesztjük. Tálalás előtt a formából kiborítjuk és a folpackot lehúzva róla, tetszés szerint felszeleteljük.
Tejszínes sárgabarackkrém
Hozzávalók: 4 dl tejszínhab, 30 dkg jó érett sárgabarack, 5 dkg mandulabél (hámozott), porcukor (ízlés szerint), 5 dkg szárított sárgabarack (száraz, lecsurgatott befőtt is jó), 1 teáskanál zselatinpor 3 evőkanál tej, csipet só.
A megmosott és kimagozott sárgabarackot turmixgépben pépesre zúzzuk, majd cukorral és csipet sóval ízesítjük. A zselatinporra ráöntjük a tejet és feláztatjuk. Takaréklángon éppen csak forráspontig melegítjük, közben kevergetjük, hogy felolvadjon. A tejszínből nagyon kemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk az édes barackpürét és a már langyos tejes zselatint. Az összevagdalt szárított sárgabarackot is beleforgatjuk, majd talpas poharakba osztjuk. Tetejét szépen feldíszítjük, és jól behűtve kínáljuk.
Narancskrém pohárban
Hozzávalók: 4 dl tejszín, 3 nagy narancs, 1 teáskanál zselatinpor, 2 cent narancslikőr, 3 evőkanál tej, cukor (ízlés szerint).
Három deci tejszínt kemény habbá verünk, porcukorral édesítjük, és hidegre állítjuk. Egy narancs sárga héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. Egy másik narancsot úgy hámozunk meg, hogy fehér bundája is lejöjjön, majd gerezdekre vágjuk, a gerezdeket pedig kis kockákra aprítjuk. Az esetleges magokat eltávolítjuk. A zselatinra ráöntjük a tejet és feláztatjuk, majd állandó keverés közben forráspontig hevítve teljesen feloldjuk. Egy keverőtálban összeforgatjuk az édes tejszínhabot a frissen reszelt narancshéjjal, a narancslével és a narancslikőrrel, majd lazán belekeverjük a zselatint és a narancskockákat. A krémet talpas üvegkelyhekbe osztjuk, és tetszés szerint feldíszítjük a harmadik naranccsal, a maradék, habbá vert tejszínnel és ostyával. Jól behűtve rakjuk az asztalra.
Eperhabkrém
Hozzávalók: 50 dkg eper, 2 tojásfehérje, 1 kupica rum, cukor (ízlés szerint).
Az epret megmossuk, lecsurgatjuk és kicsumázzuk. Néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit villával összetörjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a cukrot is hozzáadva tovább verjük, amíg az, teljesen felolvad benne. Ezután apránként adjuk bele a rumot, az összetört epret és addig verjük, amíg az egész fényes, habos egynemű tömeggé válik. Talpas poharakban elosztjuk, tetejét feldíszítjük a félretett szép eperszemekkel, és fogyasztásig a hűtőszekrényben tartjuk.
|