Üdítők
Teakoktél
Hozzávalók: 4 tasak bármilyen erős, aromás tea, 4 evőkanál sherry brandy, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, kis darabka egész fahéj, 10 szem szegfűszeg, cukor (ízlés szerint), jégkockák.
Teáskannába szórjuk a reszelt citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget, és mellétesszük a teástasakokat. Nyolc deci, forrásban lévő vízzel leöntjük, és azonnal lefedjük. Ötpercnyi állás után finom szűrőn átszűrjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Jó hidegre lehűtjük a hűtőszekrényben, és közvetlen fogyasztás előtt ízesítjük a citromlével, a sherry brandyvel meg annyi cukorral, hogy kesernyés-savanykás maradjon. Sok jégkockát rakunk mellé, hogy mindenki kedve szerint tovább hűtse. Ugyanezt narancslével is lehet készíteni, akkor éppen csak egy gondolatnyi cukor szükséges hozzá. (A legfinomabb Earl Gray teából, vagy narancsaromával ízesített egyéb szálas teából).
Narancsjég-üdítő
Hozzávalók: 2 nagy narancs leve, 1 teáskanál frissen reszelt narancshéj, 1 citrom leve, cukor (ízlés szerint), 1 dl narancslikőr, 1 dl száraz fehérbor.
Fél deci vízbe szórjuk a narancshéjat, és 5 percig forraljuk. Ezután leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A narancs kipréselt levét összeöntjük a többi itallal, és ízlés szerint kevés cukorral édesítjük. (Ne legyen édes, inkább csak pikáns!) Ezután hozzáöntjuk a narancshéjas vizet és az egészet beöntjük jégkockatartókba. Megfagyasztjuk. Fogyasztáskor hosszú poharakba öntünk 4-5 narancsos jégkockát, és erre öntjük az ásványvizet. A nagy nyári melegben rendkívül üdítő, kitűnő ital, amelynek alkoholtartalma jóformán elhanyagolható. Nyolc-tíz adag italhoz elég ez a mennyiség.
|