*** Sör és az egészség ***
"Ne feledd önuralmadat a sörivásnál!"
(óegyiptomi tanács)
"Dosis facit venenum" - vagyis a mennyiség dönti el, hogy egy anyag méregként hat-e. Az alkoholra és a sörre is igaz az
ókori rómaiak bölcsessége, hiszen ez az aranyló ital számos olyan tulajdonsággal bír, amely jótékonyan hat az egészségre.
A sörélesztőnek köszönhetően igen gazdag B-vitaminokban: 1 liter sör teljesen fedezi a szervezet napi
B2-vitamin-szükségletét, és ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 1 deciliter tej, 60 gramm kenyér vagy 25 gramm hús, valamint
annyi szénhidrátot, mint 100-150 gramm kenyér. A sörből hozzájuthatunk a testünk működéséhez szükséges foszforsavhoz,
az ital keserű ízanyagai serkentik a nyál- és a gyomorsav-elválasztást, és - mérsékelt mennyiségben fogyasztva - az
emésztést is. Nélkülözhetetlen alkotórésze, a komló pedig olyan illóolajakat tartalmaz, amelyek nyugtató hatásukról ismertek.
Egy deciliterben 3-5 g alkohol van, amiből az egészséges férfi szervezet óránként kb. 7, a női 5 g-ot tud lebontani. Így egy
férfi májának kb. 3 órába kerül, hogy lebontsa a 0,5 literes korsó alkoholtartalmát.
Egészségünkre!
A komló adja a sör kellemes aromáját. E növény illóolajat, keserű anyagot, csereanyagokat (polyphenolok) és lupulint
tartalmaz, ami az idegrendszerre hatva nemcsak nyugtat, hanem álmosít is. Ezért célszerű úgy időzíteni a sörivást, hogy
utána ne végezzünk szellemi munkát! Tudományosan nemrég vált bizonyítottá, hogy - a vörösborhoz hasonlóan - a sör is
nagy mennyiségben tartalmaz polyphenolokat, melyek erősítik a szívet és az ereket, gátolják az érelmeszesedést
(arteriosklerosis). Egy kutató szerint a rendszeres sörfogyasztónak hosszabb életre van kilátása, mert a sör pozitívan hat a
koleszterinszintre: erősíti a védőhatást kifejtő HDL-koleszterint, ezzel szemben csökkenti az egészségre káros
LDL-koleszterint, amely a szívinfarktus egyik rizikófaktora. A sör továbbá gátolja a vérlemezkék alvadását. A polyphenolok és
a csereanyagok a legújabb kutatások szerint akadályozzák bizonyos rákos daganatok kialakulását. Semlegesítenek ugyanis
egyes rákkeltő anyagokat; az alkoholmentes változatok nem, a túlérlelt fajták, pl. a barna és a gabonasör viszont
kiemelkedően. (A jótékony anyagok persze más táplálékokban is megtalálhatók: zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök,
gabonamagvak, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, tea, kávé, szója.) A sör ezenkívül mérsékli a májban az örökletes
anyagok veszélyes elváltozását. - Minderről bővebben olvashat következő cikkeinkben:
A sör élvezete - sörhas nélkül
Örömhír a sörivás híveinek
A sör mint csodaszer
A sör diuretikus, azaz veseműködést serkentő hatású. Csakhogy hamar újra megszomjazunk, mert pótolni kell a
folyadékveszteséget. Mivel az akaraterő az alkoholban oldódik a legjobban, megesik, hogy elhatározásunk - csupán 1
üveggel fogyasztani - elillan... Vesekő ellen javallt a következő módszer: vegyünk egy forró fürdőt, majd igyunk meg egy
üveg sört.
Az alvászavaron segít lefekvés előtt egy pohár meleg sör egy teáskanál mézzel.
A sör javítja az étvágyat, a gyomornedv-elválasztást serkentve kedvez az emésztésnek. Egy professzor szerint a hírhedt
sörpocak koholmány, és nem az árpanedű, hanem a kalóriadús, zsíros ételek következménye. Naponta 1/4-1/2 liter sör
fogyasztása olyan fontos anyagokat juttat a szervezetbe, amelyeket a diétás étkezés nem tud biztosítani.
Hogy állunk a sör energia- és tápanyagtartalmával? Az alkohol és a 3 g/dl átlagos szénhidráttartalom adja a sörök
energiatartalmát, mely 40-60 kcal/dl között változik, így 0,5 liter 2-300 kcal energiát juttat a szervezetbe. Önmagában sem
kevés ez, de 2-3 üveg már tetemesen emeli az energiabevitelt. Ráadásul szervezetünk energiaháztartásában kitűnően
hasznosul az alkohol, hozzáadódva az egyéb táplálékból eredő energiához. Étvágyjavító és emésztésserkentő hatásával
együtt már napi egy üveg sör is hozzájárulhat az elhízáshoz, mert a felesleges energia a zsírszövetekben raktározódik.
Magyarországon a férfiak kb. 60%-a a testesek és a valódi elhízottak csoportjába tartozik.
A sör értékes vitaminforrás, amit az alábbi táblázat szemléltet. A B-vitamin pl. fontos szerepet játszik a szép bőr
kialakulásában és erősíti az idegrendszert.
Egy üveg sörben Ajánlott napi bevitel
B1 vitamin 0,015 mg 1,3 mg
B2 vitamin 0,275 mg 1,8 mg
B6 vitamin 0,310 mg 2,2 mg
Niacin 3,8 mg 18,0 mg
Pantoténsav 0,750 mg 8,0 mg
Folsav 0,031 mg 0,200 mg
Érdemes áttekinteni a sör ásványianyag-tartalmát is, mely nem túl magas ugyan, de mindenképp hozzájárul a napi
szükséglethez. Magnéziumból pl. a szükséges mennyiség több mint 10%-át tartalmazza - ugyanakkor fokozza a
szervezetből való kiürülését is.
Egy üveg sörben Ajánlott napi bevitel
kálium 275 mg 3500 mg
magnézium 48 mg 350 mg
kalcium 18 mg 800 mg
vas 0,060 mg 12 mg
cink 0,030 mg 10 mg
réz 0,050 mg 0,050 mg
Sajnos, nincs pontos adatunk a sörben lévő tápanyagok felszívódásáról és hasznosulásáról a szervezetben. Paracelsus, a
sörivók által előszeretettel idézett híres középkori orvos úgy vélte, hogy a bennünket körülvevő világban minden lehet méreg
vagy érték szervezetünk számára. Módosítsuk ezt a következőképp: egyik táplálék és ital sem méreg, csak mennyisége és
fogyasztásának gyakorisága teheti azzá. Mértékletesen hódoljunk a sörivás élvezetének, arra is gondolva, hogy olykor
jobban örülünk annak, amit ritkábban kapunk, mint naponta.
Csak óvatosan!
A mérsékelt, de rendszeres ivás növeli a magas vérnyomás és egyfajta agyvérzés veszélyét. Akinek a családjában
örökletes a magas vérnyomás, annak meg kell gondolnia a pohár italt.
|