HIDEG LEVESEK
FOKHAGYMALEVES SÁRGADINNYÉVEL
Hozzávalók: 1 kicsi, jó érett sárgadinnye, 6 dl száraz fehérbor, 1 szelet meghámozott fehér kenyér, 2 evőkanál darált fehér (hámozott) mandula, 3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd egészen friss, még zöld fokhagyma, késhegynyi só, és őrölt fehér bors
A sárgadinnyét félbevágom, kimagozom, és az egyik darabot apró kockákra vágva, a hűtőszekrénybe teszem. A másik felét nagyobb darabokra aprítom, és turmixgép poharába rakom. Hozzáteszem a darált mandulát, a szétmorzsolt kenyeret, az olajat és a zúzott fokhagymát, ezután pedig sóval, borssal fűszerezem. 2 dl bort ráöntök, és pépesre töröm. A megmaradt bort is hozzáöntve, addig keverem, amíg egynemű leves lesz belőle. Tálaláskor néhány darabka jégbe hűtött dinnyekockát, valamint egy-egy jégkockát az előhűtött leveses csészékbe osztok, és a levet ráöntöm.
GAZPACHO GAZDAGON (SPANYOL NEMZETI LEVES)
Hozzávalók: 4 nagy paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 közepes kígyóuborka, 4 gerezd fokhagyma, 1 szelet kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, csipetnyi őrölt köménymag, ízlés szerint só
A levesbetéthez: 1 paradicsom, fél uborka, 1 csokor zöldhagyma
A kenyeret kis kockákra vágva az olajban pirosra sütöm. Ezután tálba teszem, hozzárakom az ugyancsak kockákra vágott paradicsomot, a kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, a karikákra vágott héjas uborkát, valamint a megtisztított, és felaprított vöröshagymát. Ráöntöm a borecetet, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és az összes többi fűszert, majd öt deci vizet engedek rá. Befedem, és a hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül hagyom állni. Végül turmixgép poharába öntöm, és sűrű, sima levessé keverem. Jégkockákkal valamint a megmaradt, nagyon apróra vágott paradicsommal, uborkával, hagymával tálalom.
PARADICSOMOS FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók: 25 dkg apró paradicsom (szendvicsparadicsom), 2 dl kefir, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 1 kis doboz paradicsompüré, 4-5 gerezd friss fokhagyma, 1 csokor zellerzöld, 1 evőkanál porcukor (vagy egyéb édesítő), 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott mokkáskanál só
A paradicsomokat megmosom és félbe (ha nagyobb, negyedekbe) vágom. Egy-egy jégkockával együtt előhűtött leveses csészékbe rakom. Turmixgép poharába öntöm az előzőleg lehűtött tejet, tejszínt és kefirt, majd hozzáadom a paradicsompürét, a megmosott és apróra vágott zeller zöldet, valamint a fokhagymaprésen átnyomott, tisztított fokhagymát.
Ezután sóval, borssal és cukorral fűszerezem. Jó habosra keverve ráöntöm a paradicsomra, és azonnal kínálom. Kimondottan nyári leves, nagyon üdítő. (Tejszín helyett csak tejjel is készíthető, akkor kevésbé kalóriadús.)
SPANYOL FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók: 1 zsemle, 4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 2 tojássárgája, 2 evőkanál borecet, 1 kis fürt nagy szemű, lehetőleg mag nélküli fehér szőlő, kevés só
A zsemlét kis kockákra vágom, és ráöntök 1 dl vizet. Az olajat a tojás sárgákkal együtt turmixgépbe csorgatom, hozzáteszem a zúzott fokhagymát, a sót, az áztatott zsemlét (a vízzel együtt) és a borecetet. Addig keverem, amíg sűrű, egynemű massza lesz belőle. Ezután, annyi vizet öntök hozzá, hogy összesen, körülbelül 8 dl folyadékot kapjak. Tovább keverem egy percig. Előhűtött leveses csészékbe egy-egy jégkockát teszek, és a megmosott, leszemezett szőlőt elosztom, majd ráöntöm a levest. Azonnal fogyasztjuk.
JOGHURTOS FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók: 6 dl joghurt, 2 dl tej, 4 gerezd friss, még nagy nedvességtartalmú (nyári) fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, és cukor, ízlés szerint
A fokhagymát tisztítás után fokhagymaprésbe teszem. Turmixgép poharába öntöm a joghurtot, hozzáadom a megmosott és összevágott petrezselyem zöldet, majd 1 mokkáskanálnyi sóval ízesítem. Attól függően, ki mennyire szereti a pikáns, savanyú ízeket, egy-két teáskanálnyi porcukorral "szelídítem" a joghurt savanyúságát. Ezután a fokhagymát a présből a pohárba nyomom, majd a turmixgépet addig működtetem, amíg habos, sűrű levest kapok belőle. A fokhagymalevest leveses csészékbe öntöm, és mindegyikbe teszek egy-egy jégkockát (ha gyerek is eszik belőle, jégkocka nélkül tálalom). Azonnal fogyasztjuk.
A nyári melegben nagyon üdítő.
UBORKÁS FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók: 4 közepes nagyságú kovászos uborka, 1 kis saláta- vagy kígyóuborka, 2 dl kovászosuborka-lé, 2 dl víz, 2 dl kefir, 3-4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint cukor, és kevés só
A megmosott uborkát héjastól kis darabokra vágom, majd két, ugyancsak felvágott kovászos uborkával együtt turmixgép poharába rakom. Ráöntöm a kefirt és beleteszem a zúzott fokhagymát. Addig keverem, amíg sűrű pép nem lesz belőle.
Ezután felöntöm az uborka lével és a vízzel, majd megfűszerezem a sóval és a cukorral. (Csak nagyon kevés só kell bele, mert a kovászos uborka általában sós.) Előhűtött leveses csészékbe rakom a megmaradt, kis kockákra vágott uborkát, valamint, egy-egy jégkockát, és ráöntöm a hideg levest. Azonnal fogyasztjuk.
MELEG LEVESEK
HAGYMAGOMBÓC LEVES
Hozzávalók: 30 dkg vegyes leveszöldség, 1 tyúkhúsleves-kocka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál búzadara, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés só
A hagymagombóchoz a tojást habosra felverem 1 evőkanál tejföllel, majd összekeverem a búzadarával és a nagyon apróra vágott hagymával. Megsózom, és állni hagyom 10 percig. Közben a megtisztított zöldséget vékony csíkokra aprítom. Bő egy liter vizet felforralok. Ezután beleteszem a zöldséget, a húsleveskockát és az összes fűszert, a petrezselyemzöld kivételével. Puhára főzöm. A lisztet 1/2 dl vízzel és a megmaradt tejföllel simára keverem, majd a forrásban lévő levesbe öntöm. Folytonosan kevergetve legalább 5 percig forralom. A hagymás gombóc- masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálok, és a forrásban lévő levesbe teszem. Legalább 10 percig, kis lángon forralom. Egy gombócot próbaképpen kettévágok, hogy kiderüljön, jól átfőtt-e.
Végül a metélt petrezselyemzölddel meghintem, de már nem forralom.
FRANCIA HAGYMALEVES
Hozzávalók: 4 fej vöröshagyma, 1 1/2 dl száraz fehérbor, 4 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 szelet fehér kenyér, 4 evőkanál reszelt sajt, 1/2 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só
A megtisztított vöröshagymát apró kockákra vágom. Leveses fazékba rakom a vajat és megmelegítem. Rászórom a hagymát, és kevergetve üvegesre pirítom. Ráhintem a lisztet, és kis lángon egy-két percig tovább kevergetem. A tűzről lehúzom, és ráöntök 6 dl vizet. Gyorsan simára keverem, ezután hozzáöntöm a bort és még 4 dl vizet. A tűzre visszatéve, 1 órán keresztül kis lángon forralom. Turmixgép poharába öntöm, és jól összekeverem. A sima, pépes, krémszerű levest tűzálló tálba öntöm. A kenyérszeleteket félbevágom, szárazon megpirítom, majd elosztom rajtuk a reszelt sajtot. A leves tetejére fektetem sorba, egymás mellé. A levessel teli tálat az előmelegített, forró sütőbe tolom, és addig pirítom, amíg a kenyereken lévő reszelt sajt megolvad, és egybefüggő, kissé világossárga réteget alkot.
SAJTOS HAGYMALEVES
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt sajt, 1 liter húslé- vagy csont lé (vagy 2 marhahúsleves-kocka), 1 zsemle, 2 tojásfehérje, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só, és törött fehér bors
A megtisztított vöröshagymát szeletekre vágom, és az olajon megfonnyasztom. Ráteszem a kis kockákra aprított zsemlét és ráöntöm a húslevet. Sóval, borssal fűszerezem, és addig főzöm, amíg a zsemle egészen szétfő. A levest ezután átöntöm egy tűzálló tálba. A tojásfehérjékből kemény habot verek, amibe beleforgatom a reszelt sajtot. A sajtos habot elosztom a leves tetején, és a tálat betolom az előmelegített forró sütőbe. Addig pirítom, amíg a hab szép aranysárgára sül. (Vigyázat, nem szabad megbarnítani, mert keserűvé válhat!)
KONYAKOS PÓRÉHAGYMALEVES
Hozzávalók: 1 szál póréhagyma, 2 dl tejszín, 4 dkg vaj, 1/2 dl konyak, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál vegeta, 1 tojás, 1 mokkáskanál törött fehér bors, csipetnyi só
A tojást 1 evőkanál liszttel és 2 evőkanál tejszínnel összehabarom, majd csipetnyi sóval ízesítem. 1 dkg forró vajon keverés nélkül 1 tojáslepényt sütök belőle, és vágódeszkára csúsztatva, hagyom kihűlni. Közben a póréhagyma megtisztított fehér részét vékony karikákra vágom. A megmaradt vajon megfonnyasztom, és felöntöm 8 dl vízzel, beleszórom a vegetát, és a törött borsot. Felforralva 10 percig főzöm, ezután belekeverem a liszttel simára kavart tejszínt, és beleszórom a megmosott, finomra vágott, petrezselyem zöldet. Ismét forralom 5 percig, végül a tűzről lehúzva beleöntöm a konyakot, és jól összekeverem. A kihűlt tojáslepényt egészen apró kockákra vágom, majd négy leveses csészében vagy tányérban elosztom, végül a forró levest rámerem.
MAGYAROS HAGYMALEVES
Hozzávalók: 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 cső hegyes (csípős) zöldpaprika, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 tyúkhúsleveskocka, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi porcukor, ízlés szerint só, és törött bors
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűrve, félreteszem. A hegyes paprikát vékonyra karikázom, és a felét ugyancsak félreteszem. A másik felét a megtisztított és karikára vágott hagymával a szalonnazsíron megfonnyasztom, ezután a tűzről félrehúzva, belekeverem a pirospaprikát. Felöntöm 8 dl vízzel, és felforralom. Beleteszem a húsleveskockát, és sóval, borssal fűszerezem. 5 percnyi főzés után belekeverem a liszttel simára kevert tejfölt, valamint a citromlevet. Kevergetve jól kiforralom, végül csipetnyi porcukrot, a félretett szalonnapörcöt és a zöldpaprika karikákat is hozzáadom. Jól összekeverem, és a tűzről lehúzva, befedve hagyom állni 10 percig.
SONKÁS FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt sonka, 1 zsemle, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 marhahúsleves-kocka, kevés só, és törött fekete bors
A zsemlét kis kockákra vágom, és 1 evőkanál olajon pirosra pirítom. A sonkát vékony metéltre vágom, a fokhagymát tisztítás után összezúzom. A megmaradt olajon megfonnyasztom a fokhagymát, majd hozzáadom a sonkametéltet, és kevergetve, egy-két percig pirítom. Ezután felengedem 1 liternyi vízzel, beleteszem a húsleveskockát, és megsózom, megborsozom.
Beleteszem a pirított zsemlekockákat is. Felforralva addig főzöm, amíg a zsemle egészen szétfő a levesben. Közben a tojásokat keményre főzöm, majd meghámozva kis kockákra vágom. Ez lesz a leves betétje, amit a leveses tányérok aljára rakok, erre pedig rámerem a forró levest.
FOKHAGYMÁS ZSEMLEGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 1 zsemle. 1 tojás, 1 dl tej, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál liszt, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál vegeta, 2 tyúkhúsleves-kocka, késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 csapott mokkáskanál fehér bors
A zsemlét nagyon apró kockákra vágom, és a felforrósított olajon szép piros barnára megpirítom. Azonnal ráöntöm a tejet és befedem, majd néhány perc múlva összekeverem. A tojást habosra keverem, beleteszek 3 gerezd zúzott fokhagymát, ezután a vegetával, a borssal és a szerecsendióval fűszerezem. Hozzákeverem a már kihűlt pirított, tejes zsemlét (az áztató tejjel együtt), és annyi lisztet, hogy a szokásos sűrűségű gombócmassza legyen belőle. Másfél liter vizet forralok, amelybe beleteszem a húsleveskockákat, és a megmaradt zúzott fokhagymát. A gombócmasszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázok, és a forrásban lévő levesbe óvatosan beleeresztem. Kis lángon 10-13 percig főzöm, végül a tejfölt kevés levessel simára keverem, és beleöntöm. Még egy pillanatig forralom, végül a megmosott és finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve, a lángról lehúzom.
PARADICSOMOS HAGYMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg jó érett paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor snidling, 1 zsemle (vagy 1 szelet kenyér), 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál finomliszt, 1 marhahúsleves-kocka, 1 teáskanál curry por, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint, só
A zsemlét kis kockákra vágva, 2 evőkanál olajon ropogósra megpirítom. A paradicsomot leforrázom és leszűröm. Héját lehúzom, és villával összetöröm. Egy evőkanál olajon egy-két percig pirítom, majd szitára téve, átnyomom a levét. A megmaradt olajon megfonnyasztom a megtisztított és karikákra vágott hagymát, ezután hozzáadom az összezúzott fokhagymát, erre pedig ráöntök fél liter vizet. Beleteszem a fűszereket és a húsleveskockát, amivel 5 percig főzöm. Ezután hozzáadom a paradicsomlevet, és további 5 percig főzöm. A lisztet fél dl vízzel és a tejföllel simára keverem, majd behabarom vele a levest. Közben tányérokba adagolom a félretett zsemlekockákat és a megmosott, finomra összevágott snidlinget, végül rámerem a forró levest.
SALÁTÁK, MÁRTÁSOK
ALMÁS-SAJTOS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg trappista sajt egy darabban, 2 nagy, savanykás (borízű) alma, 3 nagy fej lilahagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál mustár, késhegynyi curry por, ízlés szerint citromlé, törött fehér bors, só, cukor
Az olajat a citromlével és a mustárral simára keverem, majd csak annyi vízzel hígítom, hogy az öntet egy decinél ne legyen több. Ezután jó ízesre fűszerezem a borssal, sóval, cukorral, curry porral. A sajtot és a megmosott, kicsumázott, héjas almát az almareszelő legdurvább fokán lereszelem, vagy pedig egészen vékony csíkokra vágom. Az öntetbe gyorsan beleforgatom, hogy az alma ne barnulhasson meg. A megtisztított lilahagymát. vékony karikákra, a karikákat pedig nagyon apró kockákra metélem, és megsózom. 15 perc múlva (kinyomkodás nélkül!) hozzáteszem a salátához. Az egészet jól átforgatom, és lefedve, néhány órára beteszem a hűtőszekrénybe. Remek étvágycsináló!
BROKKOLIS PÓRÉHAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg mirelit brokkoli, 2 nagy szál póréhagyma fehér része, 15 dkg párizsi, 25 dkg savanyú káposzta, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, ecet, és cukor, ízlés szerint, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, só
A még fagyos brokkolit forrásban lévő, enyhén sózott vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm. (A brokkoli ne főjön puhára, inkább "harapható" legyen.) Félretéve hagyom kihűlni. A hagymát megtisztítom, és a fehér részét nagyon vékony karikákra vágom. Meg is sózom, és néhány percre félreteszem. A párizsi héját lehúzom, és vékony csíkokra aprítom, a savanyú káposztát is felaprózom. Salátástálban 1/2 dl-nyi borecetet elkeverek 1/2 dl vízzel, a kefirrel, ízlés szerint cukorral és az olajjal, majd a borsot is beleszórom. A salátalébe keverem a pórét, a párizsit és a brokkolit, valamint a savanyú káposztát. Az egészet óvatosan átforgatom, majd befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Fél napig érlelem, ezután ismét átkeverem.
FOKHAGYMÁS KAVIÁRSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg piros, fehér és fekete ribiszke vegyesen (de lehet egyfajta is), 12 db fürjtojás, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 evőkanál frissen reszelt torma, 2 kis doboz kaviár, fél citrom leve, 3 gerezd fokhagyma, só, cukor, fehér bors, ízlés szerint, saláta levelek
A fürjtojásokat keményre főzöm és meghámozom, majd félbe vágom. A ribiszkét a száráról leszemezem, szűrőben megmosom, és jól lecsöpögtetem. A majonézt simára keverem a tejföllel, a citromlével, a reszelt tormával, a zúzott fokhagymával és annyi sóval, cukorral, őrölt fehér borssal ízesítem, hogy kellemesen pikáns, enyhén csípős mártás legyen. Ebbe forgatom a fél fürjtojásokat, és nagyon óvatosan (hogy el ne pattanjanak) a gyümölcsöt meg a kaviárt. Koktélos pohárban (vagy kompótos tálkákban), saláta levelekre halmozva, nagyon hidegen tálalom. (Különleges, ünnepi menü előétele lehet.)
FOKHAGYMÁS SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg füstölt sajt, 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 salátauborka, 1 kis fej saláta, 1 evőkanál zöldbors, 4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só
A sajtot fél cm-es kockákra aprítom, és tálba rakom, a megtisztított, és felkarikázott zöldhagymát kissé megsózom, és jól összekeverem. A pácléhez a borsot mozsárban durvára töröm, a megtisztított fokhagymát fokhagymaprésen átnyomva hozzáadom. A borecetet, az olajat és a sót közékeverem. A páclevet a sajtra öntöm, és 10 percig hagyom állni. Közben többször is megforgatom. Az uborkát meghámozom, és félbevágva kimagozom. Akkora kockákra aprítom, mint amekkora a sajtkocka, majd hagymával együtt a sajthoz teszem. A salátát megtisztítom, megmosom és leszárítom. A külső nagy leveleit négy tányéron elosztom. A kisebb leveleket finom csíkokra metélem, és a sajtos- uborkás- hagymás keverékhez adom. Még egyszer megízesítem, és a salátalevelekre halmozom.
GYÜMÖLCSÖS FOKHAGYMÁS SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg meggy, 2 csokor zöldhagyma szárával együtt, 2 fej zsenge karalábé, 1 csokor retek, 2 db zöldpaprika, 5 gerezd friss fokhagyma, 3 dl kefir, 10 dkg juhtúró, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint, só
Először elkészítem a saláta mártását: az olajat simára keverem a juhtúróval és a kefirrel, majd beleteszem a nagyon finomra vágott, tisztított zöldhagymaszárat, a zúzott fokhagymát és kevés sót. A megtisztított karalábét, a megmosott (de hámozatlan) retket, az ugyancsak megmosott és kicsumázott zöldpaprikát nagyon vékony csíkokra vágva, egy tálban megsózom, és jól összeforgatom, majd belekeverem a mártásba. A zöldhagymát tisztítás után felkarikázom. A meggyet megmosom, kimagozom, ezután a hagymával együtt hozzáadom a salátához. Az egészet össze- keverem és behűtöm.
Salátalevelekre tálalom. Köretnek is jó hideg vagy meleg sült csirke mellé, de magában is, néhány szelet pirított barna kenyérrel egészséges vacsora.
HAGYMÁS VEGYES SALÁTA
Hozzávalók: 2 nagy, savanykás alma, 25 dkg újburgonya, 2 nagy fej lilahagyma, 2 kovászos uborka, 1,5 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor friss kapor, fél dl kovászosuborka-lé, só és törött fehér bors, ízlés szerint
A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, megsózom, és 15 percig hagyom állni. Közben a mártáshoz a majonézt összekeverem a tejföllel és az uborka lével, majd megsózom, megborsozom. Belekeverem a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon finomra aprított kaprot is. A megmosott újburgonyát héjastól megfőzöm, meghámozom, és vékony karikákra vágva még melegen beleteszem a mártásba. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott és nagylyukú reszelőn lereszelt almát, valamint az ugyancsak lereszelt kovászos uborkát. Az egészet összekeverem, és hagyom, hogy egészen kihűljön. Befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Legalább fél napig hűtöm, de az sem baj, ha egy napig vár a hűtőben, az ízei jól összeérnek.
HAGYMÁS BABSALÁTA
Hozzávalók: 15 dkg nagy szemű bab, 3 nagy fej lilahagyma, 4 nagy paradicsom, 10 dkg juhsajt, 3-4 evőkanál borecet, 5 evőkanál olaj, frissen őrölt, fehér bors, ízlés szerint, 1 teáskanál szárított bazsalikom, só
A babot kevés sós vízben puhára főzöm, és szitán lecsöpögtetem. A megtisztított hagymát nagyon vékony karikákra vágom, és kissé megsózom, majd összekeverem. A paradicsomot ugyancsak vékony gerezdekre aprítom. A sajtot kis kockákra metélem. A saláta összes hozzávalóját mély salátástálba öntöm. A mártáshoz az ecetet ugyanannyi vízzel összekeverem (csak kevés salátalére van szükség), beleszórom a bazsalikomot, és 5 percig forralom. Ezután hozzákeverem az olajat, a sót és a borsot, majd még forrón ráöntöm a salátára. Átforgatom, és addig hagyom állni, amíg a bab egészen kihűl. Ezután a tálat befedem, és a hűtő- szekrényben legalább fél napig hűtöm.
KÍNAI HAGYMÁS SALÁTA
Hozzávalók: 1 kicsi, zsenge kínai kelkáposzta, 1 hosszú szál kígyóuborka, 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 2 dl frissen kipréselt narancslé, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 diónyi friss gyömbérgyökér (ha nincs, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér), só, cukor, mustár, ízlés szerint, 1 csapott mokkáskanál törött fehér bors.
A salátaöntetet készítem el először: a narancslevet összekeverem a mustárral, a citromlével, a szójaszósszal, majd az összezúzott fokhagymával, őrölt fehér borssal és kevés cukorral ízesítem. A felforrósított olajon megfuttatom a megreszelt gyömbért (vagy a gyömbérport), és azonnal belekeverem a mártásba. A kínai kel külső, fonnyadt leveleit letisztítom, és a kemény torzsájával együtt nagyon vékony metéltre vágom. Megsózom (de nem besózom), és a megreszelt nyers uborkával hozzáteszem a mártáshoz. Végül a megtisztított és felkarikázott hagymát is beleteszem. Óvatosan összeforgatom, és befedem. Néhány órára berakom a hűtőszekrénybe.
LENCSÉS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg lencse, 8 kicsi, nem szétfövő burgonya, 2 csokor zöldhagyma, 1 csokor finomra vágott snidling, 2 evőkanál bor- vagy gyümölcsecet, 4 evőkanál olívaolaj (vagy egyéb salátaolaj), 2 kis fej vöröshagyma, só és frissen őrölt fehér bors, ízlés szerint.
A megmosott és átválogatott lencsét 2 óráig bő vízben áztatom. Ezután az áztatóvizet leöntöm, és friss vízben puhára főzöm. (Nem kuktában, mert az apró lencse eltömheti a kukta szelepét!) Amíg a lencse fő, a héjas burgonyát is megfőzöm.
Ezután meghámozom, és karikákra szeletelem. A zöldhagymát megtisztítom, megmosom, és nagyon vékonyra karikázom. Mély salátástálban a hagymát, a snidlinget, a burgonyát és a lencsét összekeverem. A salátaöntethez a sót, a borsot, és az ecetet addig keverem, amíg a só elolvad benne. Ezután folyamatos keverés közben hozzáöntöm az olajat. Végül a nagyon finomra reszelt vöröshagymát is belekeverem. A zöldségeket az öntettel lelocsolom. Aszerint, hogy mi mellé kínálom, hidegen, vagy melegen is fogyasztható. Hidegen salátaként, önálló vacsorára, vagy melegen húsféle köretként nemcsak jóízű, de egészséges étel.
JÚLIA TÉSZTASALÁTÁJA
Hozzávalók: 10 dkg csiga-, csavart- vagy kagylótészta, 20 dkg csemegekukorica (konzerv), 2 nagy fej lilahagyma, 5 dkg reszelt rokfort, 4 dl kefir, 1 narancs, 1 dl majonéz, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fehér bors
A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, és hideg vízzel leöblítve, jól lecsöpögtetem. A narancsot meghámozom, karikákra vágom, majd a karikákat kis kockákra metélem. A lilahagymát megtisztítom, és finomra vágva meg is sózom (nem besózom). Összekeverem, hogy a só mindenütt érje. 15 percig hagyom állni. Közben a majonézt simára keverem a kefirrel, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a reszelt rokfortot. Ízlés szerint megborsozom. A mártásba forgatom a főtt tésztát, a levétől lecsurgatott kukoricát, a hagymát (amit nem kell kicsavarni) és a narancskockákat. Az egészet alaposan összekeverem, majd befedve egy napra rakom a hűtőszekrénybe. (Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az ízei jól összeérjenek.) Tálalás előtt kevés rokforttal külön is megszórom, és lilahagyma-karikákkal kirakom a tetejét.
MATRÓZ SALÁTA
Hozzávalók: 1 doboz apró füstölt hal (pl. sprotni), 2 birsalma (vagy birskörte), 2 fej vöröshagyma, 2 kemény tojás, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 10 dkg eperlevél (levestészta), 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só, és törött bors, 2 gerezd fokhagyma
A birsalmát megtisztítom, gerezdjeire vágom, és nagyon kevés, cukros-sós, forrásban lévő vízbe téve, az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm, és hagyom, hogy kihűljön. A tésztát a szokásos módon forrásban lévő sós vízben kifőzöm, és hideg vízzel leöblítem. Közben a megtisztított hagymát kis kockákra aprítom. A saláta mártásához a tejfölt összekeverem a majonézzel, a sprotni leszűrt levével, ezután kevés mustárral, sóval és borssal fűszerezem. A tojásokat meghámozom, és kis kockákra aprítom. A mártásba keverem a tojáskockákat, a birsalmát, a hagymát és a főtt tésztát. Végül a kis halakat szétszedem és hozzáadom a salátához. Az egészet óvatosan összeforgatom, és befedve teszem el néhány órára a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt ismét átkeverem.
TORMÁS-ALMÁS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 3 csokor zöldhagyma, zöld szárával együtt, 2 nagy, savanykás, aromás alma, 1 doboz ecetes torma, 3 dl tejföl, ízlés szerint, só, és csipetnyi cukor
Az ecetes tormát összekeverem a tejföllel, és megsózom, megcukrozom, az almát megmosom, kicsumázom, és az almareszelő legdurvább fokán héjastól lereszelem (vagy nagyon vékony csíkokra metélem). A reszelt almát azonnal belekeverem mártásba, hogy ne barnulhasson meg. A zöldhagymát megtisztítom, és zöldjével együtt vékony karikákra vágom. Kissé meg is sózom, és jól összekeverve 10 percig hagyom állni. Ezután az almás-tejfölös tormához keverem. Jól befedve teszem a hűtőszekrénybe. Főtt sonkához vagy főtt füstölt csülökhöz különösen illik, de önállóan, pirított kenyér szeletkékkel vacsorára is alkalmas saláta.
NARANCSOS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 2 nagy narancs, 1 szép szál póréhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál mustár, 1 citrom leve, 7 teáskanál currypor, ízlés szerint kevés cukor, és só
A hagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra vágom, és megsózom, majd jól összeforgatom. 15 percig hagyom állni.
Közben a narancsot meghámozom, ujjnyi vastag karikákra aprítom, ezután a karikákat óvatosan felkockázom. A narancsból az összes magot eltávolítom. A salátástálban elkészítem a saláta levét: a citromlevet néhány evőkanál vízzel kissé felhígítom, a mustárral és a curryvel simára keverem, törött borssal, csipetnyi sóval és kevés cukorral fűszerezem. Ezután beleforgatom a narancskockákat és a hagymát. Óvatosan összekeverem, ezután befedve beteszem a hűtőszekrénybe.
Egy-két óra múlva ismét összekeverem. Félnapi hűtés után tálalom, hogy az ízei jól összeérjenek. (Ezt a salátát liba-vagy kacsasült mellé, vagy a húsvéti sonka társaságában szoktam tálalni.)
TAVASZI VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 csokor zsenge karotta, 1 kis szál kígyóuborka, 1 csokor piros retek, 1 kis fej saláta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, 2 dl joghurt, 2 evőkanál salátaolaj, ízlés szerint törött bors, porcukor, és, só
A salátamártáshoz a megmosott petrezselyem zöldet és a kaprot nagyon finomra összevágom, majd belekeverem a joghurtba. Megsózom, csipetnyi cukorral és a borssal ízesítem, végül az olajjal is elkeverem. A salátát leveleire szedem, megmosom, ezután leszárítom, majd csíkokra tépkedem. Salátástálba teszem. Befedve berakom a hűtőszekrénybe. A megtisztított és megmosott sárgarépát, a héjas uborkát és a retket nagyon vékony karikákra gyalulom, a megmosott és meghámozott zöldhagymát pedig zöldjével együtt felkarikázom. Az összes zöldséget gyengén megsózom, és a mártást ráöntve, jól összeforgatom. Befedve egy-két órán keresztül érlelem a hűtőszekrényben. Csak közvetlenül tálalás előtt keverem össze a salátalevekkel, nehogy megfonnyadjon.
ÍNYENCEK SALÁTÁJA
Hozzávalók: 60 dkg jó érett, piros és fehér szőlő vegyesen, 15 dkg reszelt rokfort, 3 dl tejföl, 2 evőkanál nagyon finomra darált dió, 1 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt, fél dl frissen préselt must (vagy félédes fehérbor), 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
A saláta mártásához a tejfölt összekeverem a reszelt rokforttal, hozzáöntöm a mustot, beleszórom a darált diót, és belekeverem a megtisztított, valamint szétzúzott fokhagymát. A szőlőt a száráról leszemezem, majd szűrőben gondosan megmosva hagyom, hogy jól lecsöpögjön. A zöldhagymát tisztítás után vékony karikákra vágom, és kissé megsózom. 10 percig hagyom állni. Ezután a mártásba forgatom a szőlőszemekkel együtt, és azonnal tálalom. (Jó, ha minden hozzávaló jó hideg.)
TOJÁSOS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 5 tojás, 1 nagy fej lilahagyma, 1 nagy savanykás alma, 1 csokor hónapos retek, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 csokor snidling, 1 púpozott teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint kevés porcukor, késhegynyi törött fehér bors, Késhegynyi currypor, só
A tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom, és kis kockákra vágom. Közben mély tálban a majonézt simára keverem a kefirrel, a mustárral, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, a borssal, a curryporral, és kevés sóval, valamint cukorral.
Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól apró kockákra vágva, azonnal a mártásba keverem. Külön edénybe teszem a megtisztított és finomra vágott zöldhagymát, zöldjével együtt, valamint a hajszálvékonyra karikázott lilahagymát. Megsózom, 10 percig hagyom állni, majd a mártásos almához keverem. Végül beleforgatom a megmosott és csíkokra vágott piros retket és a kis kockákra vágott főtt tojást. Az egészet óvatosan összekeverem, és befedve a hűtőszekrénybe teszem 1-2 órára.
MUSTÁROS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 4 nagy fej vöröshagyma, 1 kicsi kínai kel, 3 evőkanál majonéz, 3 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál mustár (csípős is lehet), 1 evőkanál grapefruit-lé, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint kevés só
A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágom, és jól megsózom, majd összekeverem. 10 percig hagyom állni, hogy a hagyma kissé összeessen, megpuhuljon. Közben a kínai kelt megtisztítom, majd ugyancsak nagyon vékony karikákra vágom.
Salátástálba teszem a majonézt, ráöntöm a grapefruit-levet, a mustárt és a tejfölt, ezután simára keverem. A mártást zúzott fokhagymával, törött borssal és kevés porcukorral ízesítem. Ezután beleforgatom a hagymát (levével együtt) és a kínai kelt.
Jól összekeverem, és lefedve beteszem a hűtőszekrénybe. 2-3 óra alatt összeérnek az ízei. Ez a pikáns saláta nagyon jól illik a szárazabb húsfélék vagy sült kolbász, virsli mellé. (Ha csíkokra vágott sajtot és egy-két feldarabolt almát is beleteszünk, önálló vacsorasaláta válik belőle.)
SONKÁS-DINNYÉS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 1 kisebb sárgadinnye, 15 dkg prágai (vagy kötözött) sonka, 2 dl majonéz, 2 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 dl tejszín, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, és citromlé
A mártáshoz a majonézt simára keverem a tejszínnel, majd citromlével, sóval és borssal fűszerezem. Hozzáadom a megtisztított és nagyon vékonyka karikákra vágott zöldhagymát, szárával együtt. A sonkát apró kockákra vágom (vagy nagylyukú darálón ledarálom), és beleteszem a hagymás mártásba. A dinnyét meghámozom, kimagozom, és karalábévájóval kis gömböket vájok ki belőle. A mártáshoz adom ezt is, majd lazán átforgatom, és befedve beteszem a hűtőszekrénybe.
Legalább fél napig érlelem.
KORHELY SALÁTA
Hozzávalók: 2 nagy narancs, 25 dkg savanyú káposzta, 2 nagy fej lilahagyma, 4 evőkanál olaj, fél dl savanyú káposztalé, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés só, csipetnyi cukor
A megtisztított hagymát egészen apró kockákra vágom, és megsózva jól összekeverem. 15 percig pihentetem. A savanyú káposztát ugyancsak nagyon apróra vágom. A meghámozott narancsot először karikákra szeletelem, majd a karikákat felkockázom. A savanyúkáposzta-levet elkeverem az olajjal és a zúzott fokhagymával, ezután csipetnyi cukorral és borssal ízesítem. A salátalevet salátástálba öntöm, beleforgatom a káposztát, a hagymát és a narancsot. Az egészet jól összekeverem, és a hűtőszekrényben fél napig érlelem.
ZELLERES HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 1 ökölnyi zellergumó, 2 nagy aromás (lehetőleg jonatán) alma, 1 dl narancs juice
3 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt, 4 evőkanál olaj, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor kapor, só, és cukor, ízlés szerint
A zellert megmosom, meghámozom és gyufaszálnyi csíkokra aprítva, szűrőbe teszem. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe mártom. Az újraforrástól számítva 3 percig főzöm. A vízből kivéve, hagyom, hogy lecsöpögjön. Közben a mártást elkészítem: az olajat, a citromlevet és a mustárt kikeverem, ezután a megmosott és finomra vágott kaprot meg a zeller zöldet is hozzáadom, végül a narancs juice-t is apránként belekeverem. Kevés sóval és cukorral ízesítem. A héjas almát is megmosom, kicsumázom, és szeletekre vágva, ugyancsak gyufaszálnyi csíkokra aprítom (vagy reszelem). Azonnal a mártásba teszem. A hagymát tisztítás után zöldjével együtt összevágom, és megsózom. Salátástálba öntök minden hozzávalót, befedem, majd összekeverem, és legalább fél napra beteszem a hűtőszekrénybe.
FOKHAGYMÁS MAJONÉZ
Hozzávalók: 2 tojás sárga, 3 dl olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál mustár, 6 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 2 teáskanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fehér bors
A mártás készítése előtt, legalább fél órával, kikészítem a tojást, és az összes többi hozzávalót, hogy egyformahőmérsékletűvé váljanak. A tojás sárgákat keverőtálba rakom. Néhány csepp citromlevet és a mustár negyedét ráöntöm, majd az olajat cseppenként keverem bele. Ha már vajszerű, apránként hozzáöntöm a többi citromlevet és a mustárt.
Beleszórom a sót, a borsot, a cukrot, végül a megtisztított és összezúzott fokhagymát is hozzáteszem. Addig keverem, amíg egynemű, sűrű, sima mártás lesz belőle. (Keverőgéppel 3 perc alatt elkészíthető.) Ez a mártás jól záródó üvegben tárolva, hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll. Felhasználás előtt hígítható tejföllel, kefirrel, joghurttal, borral, tejszínnel, esetleg kevés paradicsomlével. Halhoz, húshoz, szárnyashoz, vagy olajban sült, bundázott zöldségféléhez illik.
MELEG FOKHAGYMAMÁRTÁS
Hozzávalók: 4 dl tej, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 4 dkg vaj vagy margarin, 6 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 evőkanál vegeta
A tejet megmelegítem. Egy magas falú serpenyőben felolvasztom a vajat, majd rászórom a lisztet. Gyorsan kevergetve kis lángon, habzásig hevítem, ezután ráöntöm a meleg tejet, és habverővel folyamatosan kevergetve addig főzöm kis lángon, amíg az egész jól besűrűsödik. Megborsozom, beleszórom a vegetát, és jól kiforralom. Végül hozzáadom a megtisztított, és összezúzott fokhagymát, majd a tejfölt is beleöntöm. Tovább keverve még egyszer felforralom, és a tűzről lehúzom. Melegen tálalom. Mindenfajta száraz húsféléhez illik, különösen jó a főtt marhahúshoz. Hús nélkül párolt zöldséggel is tálalható, sőt, sós vízben főtt burgonya, vagy tésztaféle, például galuska, esetleg zsemlegombóc is tálalható hozzá.
FŐÉTELEK
PÓRÉHAGYMÁS-ALMÁS SERTÉSSZELET
Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott sertésborda, 2 szál póréhagyma, 2 kisebb alma, 10 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj (vagy margarin), 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, só, és őrölt fekete bors, ízlés szerint
A bordákat húskalapáccsal kissé kiverem, és széleit bevagdosom, hogy sülés közben ne ugorhasson össze. Mindkét oldalát megsózom, majd lisztbe mártom. Egy kis tepsit vajjal kikenek, ezután a megtisztított és vékony karikákra vágott hagymával kibélelem az alját. Sorban, egymás mellé ráfektetem a lisztezett hússzeleteket. A megmosott, héjas, kicsumázott almát, vastag karikákra vágom, és a hússzeleteket megrakom vele. A juhtúrót simára keverem a tejföllel, a megtisztított és összezúzott fokhagymával és kevés törött borssal. Végül a krémet jó vastagon rákenem az almás hússzeletekre. A tepsit szorosan befedem alufóliával, és az előmelegített forró sütőbe tolom. Közepes lángon 30 percig párolom, végül a fedőt levéve, szép sárgásbarnára pirítom a tetejét. Legjobban a petrezselymes párolt rizs illik hozzá.
SONKÁS HAGYMAGULYÁS
Hozzávalók: 30 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg vegyes leveszöldség, 50 dkg burgonya, 50 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz vörös bor, 1 marhahúsleves-kocka, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor
Az olajat egy fazékban felforrósítom, majd üvegesre fonnyasztom rajta a megtisztított és egy centis kockákra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanálnyi vizet. A tűzre visszatéve rádobom az előző este hideg vízbe áztatott nyers, apró kockákra vágott sonkát. Néhány percig pirítom, majd felöntöm 2 liternyi vízzel. Beleteszem a húsleveskockát és a zúzott fokhagymát, ezután felforralom. Kis lángon majdnem puhára főzöm. Végül hozzáadom a megtisztított, és ugyancsak kis kockákra darabolt petrezselyemgyökeret valamint a sárgarépát, és a meghámozott, ugyancsak felkockázott burgonyát. Annyi vizet öntök rá, hogy a folyadék jól lepje el a burgonyát. Készre főzöm. Mielőtt az asztalra teszem, nyakon öntöm a borral, de már nem forralom, csak jól összekeverem.
HAGYMÁS HÚSPOGÁCSA
Hozzávalók: 4 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg darált hús (bármilyen fajta), 1 zsemle (vagy 1 szelet kenyér), 2 dl tej, 1 tojás, 2 dl tejföl, 1/2 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só, és törött fekete bors
A zsemlét apró kockákra vágva, a tejjel leöntöm. Többször átforgatom, hogy a tej mindenütt érje. A tojást habosra verem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és a pirospaprikát valamint a majoránnát. Megsózom, megborsozom, majd a darált húst, az összemorzsolt zsemlét és az áztatótejet is hozzákeverem. Addig gyúrom, amíg a húsos massza a folyadékot mind felveszi.
Kis tepsit olajjal megkenek, majd a húsmasszából nedves kézzel 8 húspogácsát formázok. A pogácsákat egymás mellett szorosan elhelyezem a tepsiben. A vöröshagymát meghámozom, és negyedekre vágva a húspogácsák tetejére rakom.
Végül a tejfölt megsózom, az olajjal összekeverem, és a hagymára csorgatom. A tepsit befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolva, 40 percig párolom.
HÚSSAL TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 8 szép, nagy fej vöröshagyma, 25 dkg darált sertéshús, 2 dl tejföl, 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1/2 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só
A vöröshagymákat megtisztítom. Fazékban vizet forralok, amelybe beleteszem a hagymákat. Az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm. A hagymák tetejéről levágok egy vékony lapot, és a belsejüket úgy szedem ki, hogy a hagymafal vastagsága minimum 1 cm maradjon. A kivájt hagymaforgácsot és a levágott "kalapokat" nagyon apróra összevágom. A tojást, a darált húst és a hagymát összegyúrom, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem. Kis tepsit kikenek 1 evőkanál olajjal, behintem 1 evőkanál zsemlemorzsával, és a kivájt hagymákat szorosan egymás mellett elhelyezem a tepsiben.
A húsmasszával jól megpúpozva, megtöltöm a hagymaüregeket. A tejfölt kissé megsózom, és rálocsolom a töltött hagymákra. A tepsit alufóliával befedem, és betolom az előmelegített forró sütőbe. 25-30 percig párolom, ezután az alufóliát levéve, kissé megpirítom a tetejét. Salátával és sült burgonyával tálalom.
MARHAFARTŐ HAGYMAMÁRTÁSBAN
Hozzávalók: 50-60 dkg marhafartő, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tej, 4 dkg vaj (vagy margarin), 2 evőkanál finomliszt, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, késhegynyi törött fehér bors
Serpenyőben felforrósítok 2 evőkanál olajat, majd a megmosott és letörülgetett marhahúst minden oldalán körbesütöm. Ezután megsózom, és átteszem egy kuktafazékba, amibe előzőleg elhelyeztem a lyukacsos fémbetétet. Aláöntök 3 dl vizet, és a kuktát lezárom. A kukta jelzésétől számított 1 órán keresztül kis lángon főzöm. Közben a hagymát megtisztítom, és felvágom. A húsos serpenyőben maradt olajon fedő alatt üvegesre párolom a megsózott hagymát, majd fél dl vízzel össze turmixolom. Félreteszem. A vajat a liszttel habzásig hevítem, és ráöntöm a meleg tejet, majd folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Ezután belekeverem a hagymapürét meg a tejfölt, és a fűszerekkel ízesítem. Kevergetve ismét felforralom, és 5 percig főzöm. A megpárolt húst ujjnyi vastag szeletekre vágom. A húsléből néhány evőkanállal a hagymamártáshoz keverek. A felszeletelt hús alá öntöm a mártást, és sós vízben főtt burgonyával tálalom.
HAGYMÁS VAGDALT
Hozzávalók: 30 dkg vöröshagyma, 30 dkg darált hús (bármilyen fajta jó), 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér, 1 1/2 dl tej, 1 tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál olaj
A vöröshagymát megtisztítom és lereszelem. A tojást habosra verem. A zsemlét apró kockákra metélem, és a tejet ráöntve, jól összekeverem. Mélyebb tálba teszem a darált húst, ráöntöm a tojást, hozzáadom a megáztatott és kinyomkodott zsemlét, valamint a zsemle áztatásához használt összes tejet. Hozzáadom a reszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a mustárt és a pirospaprikát. Ezután majoránnával és borssal fűszerezem, és addig gyúrom, amíg a massza az összes folyadékot felveszi.
Alufóliával bélelt kisebb, szögletes forma oldalát és alját bekenem olajjal, majd belesimítom a húsmasszát. A tetejét simára egyengetem, és ugyancsak beolajozom. Az előmelegített forró sütőbe tolva, közepesen erős lángon 40-45 percig sütöm.
Deszkára borítva lehúzom róla az alufóliát, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.
TONHAL HAGYMABUNDÁBAN
Hozzávalók: 40 dkg fagyasztott tonhal (vagy egyéb szálka nélküli tengeri hal), 1 citrom leve és reszelt héja, 2 tojás, 1 dl sör, 3-4 evőkanál liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál só, késhegynyi törött fekete bors, olaj a sütéshez
A halat szobahőmérsékleten hagyom felengedni, majd ujjnyi csíkokra vágom. Megsózom, és lisztbe mártva félreteszem. A tojást habosra verem a sörrel és a citromlével. Citromhéjjal, gyömbérrel, borssal, sóval fűszerezem, ezután 2 evőkanál olajat, a fele vágott petrezselymet és a megtisztított, lereszelt hagymát is hozzákeverem. Végül annyi lisztet teszek bele, hogy a szokásos palacsintatésztánál kissé sűrűbb legyen. Háromujjnyi olajat forrósítok. A lisztes halcsíkokat egyenként belemártogatom a tésztába, és beleeresztem a forró olajba. Mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm, majd papírtörülközőn leitatom róla a felesleges olajat. Citromkarikákkal és a megmaradt, rászórt petrezselyemzölddel, tartármártással és rizibizivel tálalom.
HAGYMÁS-TEJFÖLÖS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint kevés só
A májdarabokat megmosom, lecsöpögtetem, majd vékony csíkokra vágom. A vöröshagymát megtisztítom, és lehetőleg ugyanolyan vékonyra karikázom, mint amilyen a csirkemáj. A füstölt szalonnát is egészen vékonyka csíkokra aprítom, és egy nagy serpenyőben a zsírját kiolvasztom, miközben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen süljön. A kisült zsír felét átöntöm egy másik serpenyőbe. A nagy serpenyőbe beleszórom a hagymát, kissé megsózom, majd fedő alatt üvegesre párolom. A másik serpenyőben a felforrósított olajra rakom a májcsíkokat, és folytonosan kevergetve éppen csak addig pirítom, amíg az egész megfehéredik. Rászórom a majoránnát és a törött borsot, majd jól összekeverem, és befedve, azonnal lehúzom a tűzről. A fűszeres májat hozzáteszem a hagymához, ezután a tejfölt is beleöntve, óvatosan átforgatom.
Azonnal kínálom. Ha nagyétkű a család, sós vízben főtt burgonyát is teszek mellé. (Sertésmájból vagy egyéb szárnyas májból is elkészíthető.)
FOKHAGYMÁS-DIÓS CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke, 2 tojás, 4 evőkanál liszt, 10 dkg darált dió, 4 gerezd lédús, kora nyári fokhagyma, ízlés szerint só, olaj a sütéshez, petrezselyem csokor a tálaláshoz
A letisztított, megmosott, szárazra törölt csirkét darabjaira vágom. (A combokat a forgóknál kettőbe, a mellet hosszában ugyancsak kettőbe, majd keresztben ismét kettőbe vágom. A hátát és a szárnyvégeket az aprólékhoz teszem, amelyből zöldséggel levest főzök.)
A húsok mindkét oldalát megsózom. A tojást habosra felverem, és a zúzott fokhagymával ízesítem.
A csirkedarabokat először lisztbe mártom, ezután a fokhagymás tojásban megforgatva, azonnal a darált dióba hempergetem. Legalább 3 ujjnyi olajat forrósítok, amelyben mindkét oldalán szép piros-ropogósra megsütöm a húsdarabokat.
Az olajból kivéve jól lecsöpögtetem, és melegített tálra teszem. A megmosott és leitatott petrezselyemcsokrot lisztbe mártom, és az olajban hirtelen megsütöm. A sült csirkedarabokat a ropogós petrezselyemmel díszítve tálalom. Bármilyen köret jó hozzá, de a legjobb, ha valamilyen friss salátát és szalma krumplit kínálunk hozzá.
CSIRKE HAGYMÁBAN
Hozzávalók: 1 darabjaira vágott csirke, 1 kg vöröshagyma, 4 dl tejföl, 1 tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 4 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só, és törött fekete bors
A darabokra vágott csirkét mindkét oldalán megsózom. Egy akkora tepsit készítek elő, amekkorába egymás mellett elférnek.
A tepsit kiolajozom, majd zsemlemorzsával beszórom. A megtisztított és karikákra vágott hagyma felével beterítem. Egymás mellé fektetem a húsdarabokat, amit ugyancsak betakarok hagymakarikákkal. A tejfölben elkeverem a tojást, a zúzott fokhagymát, 1 evőkanálnyi olajat, és megsózom, megborsozom. Ezzel az öntettel lelocsolom a hagymát, amire zsemlemorzsát szórok. A tepsit alufóliával szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom. Közepes lángon körülbelül 1 órán keresztül párolom az ételt, majd a fedelét levéve, kissé megpirítom.
LUCULLUSZI TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók: 8 egyforma nagyságú burgonya, 1 kis doboz sprotnipástétom (vagy 1 doboz sprotni), 2 szelet sliced bacon (szeletelt császárhús), 1 kis fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, só, és törött bors, ízlés szerint
A burgonyákat alaposan megmosom, és héjastól puhára főzöm. Meghámozom, és a belsejüket óvatosan kivájom. A kivájt burgonyaforgácsot apróra metélem, össze- keverem egy tojással és a tejföllel, valamint hozzáadom a halpástétomot (vagy a villával összetört sprotnit), a nagyon finomra vágott vagy megreszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Ezután megborsozom, majd a citromlével és a reszelt citromhéjjal ízesítem. A kivájt főtt burgonyák belsejét kevés sóval bedörzsölöm, ezután a krémet beletöltöm. A tetejét jól megpúpozom. A szalonnaszeleteket négybe vágom, és mindegyik töltött burgonya tetejére ráteszek egy-egy darabkát. A megtöltött burgonyákat tepsibe, vagy sütőlemezre rakom, és az előmelegített forró sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg a szalonnából ropogós pörc lesz.
|