Receptek
Alma besamelmártással (vegyes édességek)
1 kg meghámozott, fölszeletelt almát 2 dl cukros fehérborban puhára párolunk, 15 dkg vajból, 4-5 ek. lisztből, 5 dl tejből folyékony, pépszerű masszát főzünk. Amikor kissé kihűlt, belevegyítjük 4 tojás sárgáját, 8 dkg porcukrot, 1 citrom reszelt héját és a tojások kemény habbá vert fehérjét. vajjal kikent tűzálló tálba beleteszünk egy réteget a besamelből, tetejére egy sor almát, majd megint besamelt és így tovább. Legfelül besamel legyen cukorral meghintve. 30 percig sütjük a sütőben.
Alma bundában (zsírban sült tészták)
5 dl langyos tejbe 1 ek cukrot teszünk, és 2 dkg élesztőt morzsolunk. Adunk hozzá egy tojást, kevés sót és annyi lisztet, hogy jó sűrű palacsintatészta legyen. Kétszeresére kelesztjük. A meghámozott almák magházát eltávolítjuk, és karikákra vágjuk. Az almaszeleteket a tésztába mártjuk, forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát megsütjük, és fahéjas cukorral meghintjük. Tartalmas leves után jó ebédétel.
Alma jóasszony módra (vegyes édességek)
8 közepes nagyságú almát meghámozunk. magházukat kiszedjük és az üregükkel felfelé az almákat kivajazott tűzálló tálba egymás mellé "ültetjük". Az üregekbe néhány szem jól megmosott mazsolát és valamilyen pikáns gyümölcsízt - málnát vagy meggyet - teszünk, erre egy borsónyi vajdarabkát. Forró sütőbe toljuk, és alma minőségétől függően 10-15 percig sütjük. Közben simára keverünk 2 tojássárgáját 3 ek. porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 ek. liszttel meg 5 dl tejjel. Gőzön krémmé főzzük. A gőzről levéve, 2 evőkanálnyi rummal ízesítjük, és azonnal, forrón az almákra öntjük, melegen tálaljuk.
Alma pongyolában (zsírban sült tészták)
Nagy, borízű almákat meghámozunk, és kerek szeletekre vágunk. Cseresznye vagy meggy-ében, esetleg likőrben megforgatjuk, cukorral meghintjük, majd a megszokottnál valamivel sűrűbb palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban szép világosbarnára sütjük. fahéjas cukorral meghintve, melegen tálaljuk.
Alma tepsiben
Hozzávalók 4 személyre: 2 db közepes nagyságú savanykás alma, 1 db tojás, 20 dkg liszt, 2.5 dl tej, 3 ek. porcukor, 5 dkg margarin, 1 tk. sütőpor, 1 mk. őrölt fahéj, 1 mk. Só
Elkészítés: Először a tésztát készítjük el. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg margarin kétharmad részét, a porcukrot, a sót, a sütőport, valamint a fahéjat, majd a tejjel és a liszttel simára keverjük. Egy kisebb tepsit vagy szögletes tűzálló tálat kikenünk a megmaradt margarinnal, és kevés zsemlemorzsával meghintve a hűtőszekrényben jól lehűtjük. A tésztát a tepsibe öntjük. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és karikákra vágjuk. A karikákat szépen elrendezzük a tésztán. Ebbe azok bele is süllyednek. Előmelegített, forró sütőbe toljuk a tepsit, és közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálca már nem tapad a masszából. A megsült tésztát kiborítjuk, és kockákra vágva tálaljuk.
Almatorta
12 deka vajat habosra keverünk, s azután hozzáadunk egyenkint 3 tojássárgáját, 12 deka cukrot és 14 deka lisztet. Ha jól elkevertük, a három tojás fölvert habját is hozzáadjuk még, evvel is jól elvegyítjük, s e tömegből, három egyforma tortalapot sütünk. 1 kiló almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk, s egy lábosban 20 deka cukorral kásává főzünk. A kihűlt lapokat baracklekvárral megkenjük s megtöltjük- az alma kásával. 3 deci tejszínt fölverünk, megcukrozzuk, az egész tortát bevonjuk a habbal s kis kockákra vágott 30 fillér ára citronáddal megszórjuk.
Alma, csőben sütve
Hozzávalók: 1 kg alma, fél liter tej, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 db tojás, 2 evőkanál fahéj, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál porcukor, csipetnyi só. Elkészítése: Az almát lehámozzuk, magházát kivájjuk, és kb. fél cm-es karikákra vágjuk. A tepsit kivajazzuk, morzsával megszórjuk, és ráterítjük az almát. A tejet lassú tűzön feltesszük főni, majd habverővel állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ekkor belekeverjük a tojássárgákat és a kemény habbá vert fehérjéket. Ezt a masszát az almára simítjuk, majd meleg sütőben, kb. 20 percig sütjük. Ezután megszórjuk a porcukros fahéjjal és langyosan tálaljuk.
Almafánk (édes aprósütemények)
1,5 dl vizet felforralunk 10 dkg Ráma margarinnal. Állandóan kevergetve beleszórunk 15 dkg réteslisztet. A tűzön tovább keverjük. Amikor a tészta az edénytől elválik, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Egyenként beledolgozunk 3 egész tojást. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és nyolc egyforma négyzetet vágunk ki belőle. Amíg a tészta hűl, megtisztítunk 8 közepes almát, magházukat kifúrjuk. Az üregekbe baracklekvárt csepegtetünk. Minden tésztanégyzetre teszünk egy lekvárral töltött almát, és a tészta négy csücskét összefogva, egyenként becsomagoljuk. Kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük, előmelegített sütőbe tesszük. Öt percig teljes lángon, majd takarékon szép pirosra sütjük. Még melegen meghintjük fahéjas cukorral. Kitűnő meleg édesség.
Almafánk 1.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 4 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál só; Olaj a sütéshez; A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor.1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük. Papírtörülközőre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Almafánk 2.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 5 dl tej, 2 egész tojás, fél dkg élesztő, 3 dkg zsír, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor a sütemény behintéséhez. Fél dl tejben elkeverem az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom (vagyis hagyom, hogy a megkelt élesztő "felfusson" a bögre tetejére). Mély tálba beleöntöm az átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájok. Ide öntöm a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat, a zsírt és annyi tejjel gyúrom össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba teszem, tetejére is szórok egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen (de nem a tűzhely szélén!) duplájára kelesztem. Ezután beledolgozom a reszelt almát, majd kinyújtva egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom a fél centi vastag tésztát. Bő, forró olajban fedő alatt sütöm a fánkok alsó oldalát, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütöm. Itatóspapírra szedem, hogy az a felesleges olajat felszívja. Fahéjas porcukorral meghintve kínálom.
Almafelfújt (felfújtak és pudingok)
4 jó nagy almát meghámozva, összevagdalva puhára főzzük, ízlés szerint cukorral, kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Áttörjük tejben áztatott 2 zsemlével, majd belekeverünk 2 tojássárgáját, 5 dkg vajat és végül 2 tojásfehérje kemény habját. Kikent, meghintett formában megsütjük. Tálaláskor fahéjas cukorral hintjük meg.
Almahab (boszorkánykrém) - (vegyes édességek)
1 kg almát forró sütőben megsütünk, vagy négybe vágva kevés vízzel megpároljuk. A megpuhult almát elturmixoljuk, még melegen hozzáadunk 20 dkg cukrot, 4 tojásfehérjét és habzásig keverjük. Üvegtálra tálalva, tetejét villával megcifrázzuk, és néhány szem friss vagy főtt gyümölccsel díszítjük. Száraz süteményt adunk hozzá.
Almahab 1.
Hozzávalók: másfél kg savanykás (Jonatán) alma, 20-25 dkg cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 tojásfehérje, 5 dkg vaj. Az almát meghámozom, kicsumázom, és szeletekre vágom. Saját levében, a vajon, citromlével, citromhéjjal fűszerezve, fedő alatt puhára párolom, majd fedő nélkül elpárologtatom a felesleges levét. Ha kihűlt, hűtőben jól lehűtőm. A cukor felével turmixgépben pépesítem. A tojásfehérjékből kemény habot verek, majd a cukrot hozzátéve, tovább verem, amíg fényes nem lesz. Ekkor apránként hozzáadom a pépesre zúzott almát és tovább verem. Habos, nagyon könnyű masszának kell lennie. Talpas poharakban, azonnal tálalom. Csokoládédarával vagy diószemekkel lehet díszíteni.
Almahab 2.
Egy kilógramm almát megsütünk, szitán áttörünk, egy tojás fehérjét adunk hozzá, négy-öt evőkanál cukorport, egy jó kanál ribizli- vagy más savanykás ízt. Mindezeket körülbelül egy óráig keverjük, mindig egy irányban, míg szép fehér és jó habos lesz. Piskótával s habcsókkal díszítve tálaljuk.
Almakenyér
Hozzávalók két db, egyenként fél literes (15 x 7 cm-es) sütőformába való adaghoz: 40 dkg alma, 5 dkg cukor, 13 dkg mandula, 13 dkg finomliszt, 13 dkg graham liszt, 3/4 csomagnyi sütőpor. Összesen egy evőkanálnyi a következő mézeskalács fűszerekből: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 2-3 szem porrá tört kardamom mag (vigyázat, igen erős az aromája); 1 db porrá tört szegfűbors, egy evőkanál kakaópor, 13 dkg mazsola, liszt és zsiradék a tepsik kikenéséhez (vagy sütőpapír), végül a cukormáz alkotóelemei: két evőkanálnyi citromlé, 7-8 dkg porcukor, pár csepp feketeribizli szörp. Az almákat megmossuk, a magházat éles késsel eltávolítjuk, azután héjastól lereszeljük az almát nagylukú reszelőn. Megszórjuk cukorral, utána 4-6 órán át, állni hagyjuk. A mandulákat forró vízbe dobjuk, a vizet kis idő múlva leöntjük, majd lehúzzuk héjukat. Valamennyi hozzávalót összekeverjük, egyenletes tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tepsiket bekenjük egy kis margarinnal és meghintjük liszttel. A tésztát az így előkészített formákba öntjük, tetejét elsimítjuk. Az almakenyeret a sütő középső részén süssük kb. 75 percig. Amikor kész, ne borítsuk ki azonnal a formából, hagyjuk állni 5-10 percig. Utána borítsuk rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A citromléből, pár csepp feketeribizli szörpből és a porcukorból sűrű, rózsaszínű cukormázat keverünk, majd bevonjuk vele a kenyereket. Tört mandulával díszítjük. Hűvös helyen tárolva, akár három hétig is eláll.
Almapuding (felfújtak és pudingok)
8 nagy vagy 10 közepes almát meghámozunk, és megreszelünk. Összekeverjük 10-12 dkg zsemlemorzsával, 15 dkg habosra kevert vajjal, 4 tojássárgájával, 10 dkg mazsolával, kevés tört fahéjjal, 5 dkg hámozott, darált mandulával, 20 dkg cukorral, végül 4 tojás keményre vert habjával. Vajjal kikent, lisztezett formába állítjuk, és a sütőben 45 percig főzzük. Borsodóval tálaljuk.
Almapuding (sütemények cukor nélkül)
75 dkg almát lereszelünk, megpároljuk, még melegen belekeverünk 5 dkg margarint. Fahéjjal, szegfűszeggel, édesítőszerrel édesítjük. 3 zsemlét beáztatunk, áttörjük, és az almához vegyítjük. 5 dkg búzadarával és a 7 tojásfehérje kemény habjával összekeverjük a tésztát, kivajazott tűzálló tálba öntjük, és gőzben 1 órát főzzük.
Almapüré (vegyes édességek)
A meghámozott almákat negyedekbe vágjuk, kevés víz hozzáadásával ízlés szerint cukrozva puhára pároljuk, majd szitán áttörjük, vagy elturmixoljuk. gyerekeknek, betegeknek és pecsenyéhez körítésnek adjuk. süteményeket is megtölthetünk vele.
Almás batyu (nagy gáztepsire való mennyiség)
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg borízű (savanykás) alma, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, 1 db egész tojás, ízlés szerint kristálycukor, késhegynyi tört szegfűszeg, a tetejére kevés fahéjas porcukor. Először a tölteléket készítjük el: az almát megmossuk, almacsumázóval kitoljuk a magházát, és héjastól egy centis karikákra szeleteljük. A felengedett tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, és 8 x 8 centis négyzeteket vágunk belőle. Egy-egy tésztadarabra ráteszünk egy almakarikát, ezt meghintjük kevés fahéjjal és szegfűszeggel összekevert cukorral, majd még egy almakarikát rátéve, a cukrozást megismételjük. Ezután a tésztalap négy sarkát összefogjuk, mint amikor túrós táskát készítünk. A kis batyukat óvatosan, lapát segítségével sütőlemezre helyezzük, a tetejüket felvert tojással bekenjük, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk. A lángot azonnal mérsékeljük, és 18-20 perc alatt szép aranysárgára megsütjük. Még melegen levesszük a sütőlemezről (ugyancsak lapát segítségével), és kevés porcukorral meghintjük. Csak hidegen tálaljuk. Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Almás batyu 1. (10 db)
Hozzávalók a tésztához: 18 dkg búzaliszt, 2 dkg szójaliszt, 1/2 csomag Ráma margarin, 1 db tojás, 1-2 evőkanál zsírszegény tejföl, 1/4 citrom, 25-30 csepp Polisweet Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 1/4 tojás, késhegynyi őrölt fahéj, 30-40 csepp Polisweet Elkészítés: A megadott hozzávalókból omlós tésztát készítünk. Miután hűtőben pihentettük, vékonyra nyújtva 10 négyszögletes darabokra vágjuk. Közben a hámozott almát vékonyan felszeleteljük, megforgatjuk a búzacsira, fahéj, Polisweet keverékében és arányosan szétosztva a tésztára halmozzuk. A kockák széleit, mint a batyut összefogjuk vagy egymásra hajtva, tojással megkenjük. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ízlés szerint más gyümölccsel is készíthető.
Almás batyu 2.
23 dkg. liszt, 20 dkg margarin, 1 db tojássárgája, egy csipet só, negyed citrom leve, 1 ek. tejföl, 50 dkg. alma, 5 dkg. diétás sárgabarack lekvár, 1 db. egész tojás a kenéshez. A lisztből, margarinból, édesítőszerből, tojássárgájából, citromléből és a tejfölből omlós tésztát gyúrunk, amit két órán át, pihentetünk a hűtőszekrényben. Ez alatt az almát megtisztítjuk, felszeleteljük, víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A forró almába belekeverjük a lekvárt és hagyjuk kihűlni. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre egy-egy evőkanál almás tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk. Kizsírozott tepsibe téve egész tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a batyukat.
Almás béles (hájas tészták)
Réteslisztből tejföllel, 1 tojással, kevés rummal és langyos sós vízzel rétestészta keménységű tésztát készítünk. Vékonyra kinyújtjuk, és a közepére teszünk a liszttel egyenlő súlyú megtisztított, kétszer átdarált hájat. Összehajtjuk, és 15 percig pihentetjük. Háromszor kisodorjuk, hajtogatjuk, közben mindig 15 percet pihentetjük. A harmadik kisodrás után összehajtva 24 óráig hűtőszekrényben tároljuk, majd kinyújtjuk, két részre osztjuk, egyik felét kikent tepsibe tesszük, és rákenjük a megpárolt, cukros, reszelt, citrommal ízesített almatölteléket. A tészta másik felét ráborítjuk, tojásfehérjével megkenjük, vagdalt mandulával meghintjük, és jó erős tűznél megsütjük.
Almás béles (omlós tészták vagy linzerek)
Összegyúrunk 30 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 5 dkg zsírt, 2 ek. cukrot, 1 egész tojást, 1 ek. tejfölt, csipetnyi sót majd két lapba kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe tesszük, egy marék dióval vagy mazsolával meghintjük, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejét tejjel vagy tojással megkenjük és megsütjük. sütés után deszkára borítjuk, kockákra vágjuk, cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk. Töltelék: 1 kg almát a magháztól megtisztítunk, legyaluljuk, addig pároljuk, míg a levét elfövi. 10 dkg cukorral, fahéjjal ízesítjük, hidegen kenjük a tésztára.
Almás bukta
Hozzávalók: a kovászhoz 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tej; a tésztához 50 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 3 tojássárga, 4 dkg vaj vagy margarin, kevés tej, csipetnyi só, a töltelékhez 3 szép, aromás, savanykás alma, 2 evőkanál sárgabarack lekvár. Először elkészítem az élesztőt. A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, közepébe vájok egy mélyedést és beleöntöm a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Ezután beledolgozom a vajat is, majd lisztezett tálba téve a cipóvá formált tésztát, a tetejét is belisztezem, és ruhával letakarva, dupla nagyságúra kelesztem. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom. Ötször nyolc centis darabokra vágom, és még negyedóráig hagyom pihenni. Közben az almákat meghámozom, kicsumázom, és negyedekbe vágom. Egy-egy almadarabot megkenek kevés sárgabaracklekvárral, majd a tésztadarabra teszem. Úgy csomagolom be az almát, hogy ne látsszék ki a tésztából egy darabkája sem. Két végét benyomkodom és felcsavarom. Kikent tepsire vagy sütőlemezre állítom és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm. Ugyanígy szoktam készíteni sárgabarackkal, körtével, esetleg kimagozott meggyel vagy cseresznyével. Ez utóbbiakból három-négy darabot teszek egy-egy buktába. Mindenkor a gyümölcshöz illó lekvárral vagy dzsemmel kenem meg a gyümölcsöt.
Almás bukta omlós tésztából (omlós tészták vagy linzerek)
25 dkg lisztből, 12 dkg vajból, 4 dkg zsírból, kevés cukorból, csipet sóból, 2 tojássárgájából, 1 ek. fehérborból és annyi tejfölből, hogy az túl lágy, vagy kemény ne legyen, tésztát gyúrunk. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kis négyszögeket vágunk belőle, és ezeket megtöltjük fahéjas almapürével. A kockák szélét összefogjuk, tojással megkenjük, és kikent tepsiben megsütjük.
Almás csók
Elkészítési idő kb. 1 óra
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy főző-margarin, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1,5 kg alma, 1/2 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor , 1 /2 citrom leve, 1 /2 teáskanál őrölt fahéj csipetnyi só, a tepsi kikenéséhez zsiradék, a szóráshoz porcukor Elkészítés: A vajat vagy a főzőmargarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Egyenként belekeverjük az egész tojásokat. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral, majd a vajas (vagy margarinos) krémbe keverjük, és simára eldolgozzuk. Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük. Meghámozzuk, majd lehetőleg egyforma, apró darabokra vágjuk. és citromlével meglocsoljuk, hogy meg ne barnuljanak. Végül a gyümölcsdarabokat a tésztába keverjük, és őrölt fahéjjal ízesítjük.
Almás diófelfújt
Hozzávalók: 60 dkg tisztán mért alma, 12 dkg dióbél, 6 egész tojás, 15 dkg porcukor, 6 dkg vaj vagy margarin, 5 dl tej, 7 dkg liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál rum (vagy 1 evőkanál rumaroma), 1-1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj és őrölt fahéj, csipetnyi só, 1 dkg vaj a forma kenéséhez. A meghámozott, kicsumázott, és kis kockákra vágott almát tűzálló tálba teszem, rálocsolom a rumot, és a forró sütőben üvegesre párolom. Közben a vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a tejjel felengedve állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ha már nem nagyon forró, belekeverem a darált diót, a párolt almát és a fűszereket. Ezután adom hozzá a tojássárgákkal alaposan kikevert cukrot, végül beleforgatom a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Kivajazok egy mélyebb formát, beleszórom a zsemlemorzsát és beletöltöm a masszát. A tetejét egyenletesre simítom, majd előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon 45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. Még tűzforrón kiborítom egy melegített tálra, és cikkekre vágva azonnal kínálom. Nagyon finom mellé a megforrósított sárgabaracklekvár.
Almás kalács
Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 5 dkg szójaliszt, 2,5 dkg élesztő, 2-2,5 dl zsírszegény tej, 10 dkg Delma margarin, 80 dkg alma, 8-10 csepp Polisett, 3 dkg búzacsíra, 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj, kevés só
Elkészítés: Az élesztőt mokkáskanálnyi liszttel elkevert fél deci langyos tejbe morzsoljuk, majd amikor felfutott, a szójaliszttel átszitált búzaliszthez öntjük. Beletesszük az olvasztott, de nem meleg margarint, csipet sót, a feloldott Polisett felét, és annyi langyos tejet, hogy jól formázható, de nem kemény tésztát kapjunk. Kézzel, vagy robotgéppel addig dagasztjuk, amíg fényes lesz, és elválik a táltól. Lisztezett tálba téve, konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 30 percig (amíg kétszeresére duzzad) kelesztjük. Gyorsan átgyúrva még kb.20 percig tovább kelesztjük, majd lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rászórjuk a szárazon kissé megpirított búzacsírát, majd a héjastól dúrvára reszelt, kinyomkodott a fahéjjal és az édesítő maradékával ízesített almát. Szorosan feltekerjük és egy margarinnal vékonyan kikent sütőlapra téve, negyedórát kelesztjük. Kevés tejjel megkenve tesszük 10 percre, az előmelegített, közép - meleg sütőbe, Ha túl gyorsan pirulna, egy papírlappal, vagy alufóliával fedjük be. Amikor kihűlt, akkor vágjuk szeletekre.
Almás kenyér
50 dkg almát megreszelünk és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beleteszünk. Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és 5 dkg durvára vágott diót. Vajazott, lisztezett őzgerinc formában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Almás kevert
Hozzávalók: 4 tojás, 50 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 kg reszelt alma, 2 csomag sütőpor, 1 dkg őrölt fahéj.
A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral, fahéjjal összekevert lisztet.(Elég kemény masszát kapsz, de ne ijedj meg!) Hozzákeverjük a reszelt almát.(A levét nem kell kifacsarni!) Már sütheted is.(A nagy tepsiben!) Ha nagyon finomat akarsz, a tetejét vond be olvasztott csokival. Ha a krémeset szereted, bármilyen krémmel töltheted, vagy pudingot teszel a tetejére és arra a csoki-öntetet.
Almás kevert sütemény
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma tisztán mérve, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola, 15 dkg durvára vágott dióbél, 25 dkg liszt, 2 egész tojás, 1 evőkanál sütőpor, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 dkg vaj, kevés liszt. A sütemény készítése előtti napon a reszelt almát a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a megmosott és szárától megtisztított mazsolát. Betakarva állni hagyom. Másnap ehhez a keverékhez hozzáadom a tojásokat, a sütőport, a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és addig keverem, amíg könnyű, habos massza nem válik belőle. Ezután beleteszem a diót is, majd az egészet egy kikent, kevés liszttel meghintett, közepes nagyságú, mélyebb tepsibe öntöm. Előmelegített, forró sütőbe téve, közepes lángon addig sütöm, amíg a beleszúrt tű száraz marad. A tepsiben hagyom kihűlni, és kockára vágva kínálom.
Almás krémes
A tésztához: 6-7 db alma, 8 db tojás, 18 dkg porcukor, 3 ek víz, 20 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 ek kakaó
A krémhez: 1/2 l tej, 2 csomag vaniliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 1 tortabevonó
Alufóliával kibélelt tepsibe az almát szorosan egymás melle szelem. A tojások sárgáját 18 dkg porcukorral, 3 ek vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre vert tojásfehérjét. Felet az almára simítom, majd a maradékhoz hozzákeverem a kakaót, és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőben kisütöm. A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport, a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt süteményről a fóliát lehúzom, miközben megfordítom úgy, hogy az alma legyen felül, és az alma tetejére kenem a krémet, végül csokimázzal vonom be.
Almás lepény (omlós tészták vagy linzerek)
1 dl tejben 2 dkg élesztőt felfutatunk. 30 dkg lisztet összemorzsolunk 15 dkg margarinnal, 1 kanál cukorral, csipetnyi sóval, 1 db tojással, az élesztős tejjel, és egy púpos kanál tejföllel összegyúrjuk. 2 részre osztjuk. Kinyújtjuk, az egyik lapot a tepsi aljára tesszük, majd a reszelt almát ráhintjük, megcukrozzuk, tetszés szerint fahéjat hintünk rá. A másik lappal befedjük, utána megsütjük. Ha az almát előbb megpároljuk, finomabb tésztát kapunk.
Almás lepény 1.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír, 2 kanál tejföl csipetnyi só, A töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg cukor, őrölt fahéj, (darált dió, vagy finom morzsa, ez el is maradhat). A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk, a nagyobbik felével a tepsit (közepes) kibéleljük, és meghintjük darált dióval, vagy morzsával, erre rákenjük a tölteléket. Majd betakarjuk a másik lappal. Tetejét megkenjük tojással (én pici tejfölt, pici vízzel összekeverek, és ez is jó, ha kevés és drága a tojás!) villával megszurkálom, és forró sütőbe tolva szép rózsaszínűre megsütöm. kockára vágva, esetleg porcukorral megszórva akár hidegen, akár melegen tálaljuk.
Töltelék: a meghámozott almát nagylukú reszelőn lereszeljük, és a cukorral, valamint fahéjjal ízesítve sűrűre pároljuk. Hidegre hűtve töltjük meg vele a tésztát. A jól érett puha almánk van, akkor nyersen is használhatjuk. Lereszelve, vagy szeletelve cukorral meghintjük 20 percig, állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyer alma alatt a tésztát, bővebben szórjuk meg morzsával, vagy dióval. Fahéjjal ízesítjük.
Almás lepény 2.
10 dkg vajat 1 bögre cukorral, 1 vaníliás cukorral 2 egész tojással és kis sütőporral jól összekeverni! 1 bögre lisztet kanalanként hozzákeverünk, majd egy kizsírozott, lisztezett kisebb tepsibe (Kb. 20x40 cm) belesimítani. 2 db almát megtisztítva, szeletekre vágva, beleegyengetem a tésztába. Fahéjas cukorral jól megszórom, és tűpróbáig sütöm. (Vigyázat! Az adag létszámtól függően növelhető!) Nagyon finom, és egyszerű!
Almás lepény 3. (10 szelet)
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg búzaliszt, 8 dkg Ráma margarin, 1 tojás, 1 evőkanál tej, 2 db Polisett, 1/4 citrom leve és héja, késhegynyi sütőpor Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 4-5 db Polisett, késhegynyi őrölt fahéj Elkészítés: A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd beledolgozzuk az egész tojást, a citrom levét és reszelt héját, a tejben feloldott Polisettet. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és a felével kibélelünk egy kis tepsit. Megszórjuk 2 csapott evőkanál búzacsirával és ráterítjük a Polisettel, fahéjjal ízesített, dúrvára reszelt kinyomkodott almát. (Aki bírja, héjastól használja föl.) Tetejére is szórjunk 2 csapott evőkanál búzacsirát. A maradék tésztával befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben sütjük. Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.
Almás metélt
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg széles metélt (száraztészta), 2 savanykás alma, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj (margarin), 2 dl tejföl, 1 tk. finomliszt, 1 mk. őrölt fahéj, ízlés szerint cukor, 1 mk. só
Elkészítés: A tésztát a szokásos módon, forrásban levő sós vízbe téve megfőzzük, majd meleg vízzel leöblítve melegen tartjuk. Közben az almát meghámozzuk, és kicsumázva, a reszelő legdurvább fokán lereszeljük. A vajat felforrósítjuk, rátesszük az almareszeléket és a megmosott, szárától megfosztott mazsolát, majd egy-két percig fedő alatt pároljuk. A cukorral és a sóval meghintjük, ezután belekeverjük a fahéjat. A tejfölben simára keverjük a lisztet és ráöntjük a mazsolás almára. Folytonos keverés közben besűrítjük, majd beleforgatjuk a főtt tésztát. Jól összekeverjük, és egy nagy serpenyőben megforrósítjuk.
Almás palacsinta
Hozzávalók: 20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor.
A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg. Tortaként szeletelve kínálom.
Almás palacsintalepény
Hozzávalók: 20-25 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál porcukor, 3 db savanykás alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só; a tálaláshoz baracklekvár, a tepsi kikenéséhez vaj és liszt. Mély tálban habosra felverjük a tojásokat, majd hozzáöntjük a tejet, a porcukrot és a fűszereket. Ezután a liszttel egészen simára keverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat. A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapunk. Félretesszük. Az almákat megmossuk, letörölgetjük, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Az almareszeléket a citromlével együtt azonnal belekeverjük a masszába. Kisebb tepsit vastagon kikenünk a vajjal, a liszttel meghintjük, majd az almás masszát belesimítjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon, lassan, szilárdulásig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is kellőképpen átsült-e. Még tűzforrón deszkára borítjuk, és kockákra vágjuk. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Baracklekvárt feltétlenül kínáljunk hozzá! Aki édesen szereti, a tetejét még melegen hintse meg porcukorral.
Almás puding
30 deka lisztet 13 deka zsírral vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral és 1-2 evőkanál tejföllel gyúrótáblán eldolgozunk. Legvégül kevés liszttel kevert fél csomag sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát két részre osztva, egyik felét tortasütő aljára helyezzük. A tölteléknek vékonyra vágott almát mazsolával és tört fahéjjal vegyünk. A tészta másik felét a töltelékre helyezve közepes sütőben süssük. Melegen, a tortaformából kiborítva tálaljuk és vaníliás cukorral kevert porcukorral beszórva szolgáljuk fel.
Almás rizs
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2,5 dl víz, 5 dl tej, 5 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10-15 dkg cukor, 1 citrom leve.
A megmosott rizst először tiszta vízbe áztatom fél órára. Közben az almát meghámozom, kicsumázom és, lereszelem, majd a citromlével meglocsolva, fedő alatt, saját levében megpárolom. A rizst leszűröm, a vizet és a tejet ráöntöm, majd addig főzöm, amíg az összes folyadékot magába nem szívja. A mazsolát és a cukrot belekeverem. Fedő alatt hagyom még 10 percig, a lángot azonban eloltom alatta. A reszelt almát összekeverem a megfőtt tejberizzsel, és ha kihűlt, alaposan lehűtöm a hűtőszekrényben.
Almás sütemény 1.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A papírra karikázok kb. 2 db. megtisztított, kicsumázott almát. 6 tojásból piskótatésztát keverek, majd a felét az almára öntöm. A tészta másik felébe kakaóport keverek, és ezt is beborítom a tepsibe. Piskótatésztaként sütöm. Ha a tészta teljesen kihűlt kiborítom és lehúzom a tetejéről a papírt. 2 csomag vanília pudingból és 1/2 liter tejből sűrű pudingot főzök, hagyom hűlni. 15 dkg cukrot 1 Rámával kikeverem, és a kihűlt pudinghoz adom, majd ezt a tésztára simítom. A tetejére olvasztott csokit folyatok.
Almás sütemény 2.
20 dkg cukrot kikeverünk 2 egész tojással. Ezután 20 dkg reszelt almát, késhegynyi fahéjat, 25 dkg lisztet, 1 csomag sütőport adunk hozzá. Kizsírozott kisebb tepsiben sütjük. Sütés után, ha kihűlt, kettőbe vágjuk, és pikáns lekvárral megtöltjük.
Almás túrótorta
Simára keverünk 50 deka sovány áttört tehéntúrót egy deci tejföllel, 15 deka cukorral, egy nyers tojással, öt deka olvasztott vajjal, és hozzáadunk 10 deka mazsolát. Felét kizsírozott tortaformába öntjük, kirakjuk meghámozott, kimagvalt almaszeletekre, és tetejére simítjuk a maradék, túrós masszát. A forró sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a tortakarimát lehúzva róla, melegen vagy hidegen tálaljuk (Kb. 60 dkg alma kell hozzá).
Almasaláta (vegyes édességek)
50 dkg megtisztított, jó puha almát vékony szeletekre vágunk, soronként 5 dkg porcukorral összerakjuk az üvegtálba, közé hintünk 5 dkg mazsolát. 30 percig állni hagyjuk, azután jól összerázzuk, rummal meglocsoljuk, és 2 dkg vékonyra vágott mandulával megszórjuk. vegyíthetünk hozzá vékony karikákra vágott, tisztított narancsot is.
Almáskenyér 1. (piskóták)
50 dkg almát megreszelünk, és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beletesszünk. Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 sütőport és 5 dkg durvára vágott diót. vajazott, lisztezett őzgerincformában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Almáskenyér 2.
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma (tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 30 dkg rétesliszt. 5 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só. 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez. A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott. Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólia lapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Ha nem, folytatom tovább a sütést. Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni. Ezután becsomagolom egy folpackba, vagy alufóliába, és hűvös helyen tárolom. Nagyon sokáig eláll. Csak közvetlen tálalás előtt szeletelek fel belőle annyit, amennyi éppen akkor elég. Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.
Almás-lepény 1.
60 deka lisztet, 1 csomag sütőport, kevés sót és ízlés szerint cukrot 1 egész tojással, 15 deka zsírral és 2 deci tejföllel összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk, és almatöltelékkel vastagon bevonjuk. Az almatöltelékhez fél csomag vaníliás cukrot, mazsolát és törött fahéjat is tegyünk. A tészta másik felével az almát betakarjuk s tojássárgájával megkenve, villával megszurkáljuk. Forró sütőben világosbarnára sütjük. A hosszúkás szeletekre vágott kész tésztát a tálaláskor vaníliás cukorral bőven behintjük.
Almás-lepény 2.
A tésztához: 10 dkg vaj (margarin), 20 dkg finomliszt, 1 tojás, csipetnyi só, 1 dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna. A töltelékhez: 80 dkg alma, 1 ek. fahéjas porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, a tetejére kristálycukor (én pici kakaóval, darált dióval keverem, így barnább). A vajat 300 W-on felolvasztjuk, összekeverjük a többi tésztához valóval, állni hagyjuk. A hámozott almából 4-et megreszelünk, összekeverjük a cukrokkal, citromhéjjal. A többi almát karikázzuk, citromlével meglocsoljuk. A tésztát speciális mikrohullámú tortaedénybe simítjuk (én vajazott jénaiba), letakarjuk, és 600 W-on 10 percig sütjük. Kivesszük az edényt, az almapépet a tésztára simítjuk, almakarikákkal díszítjük, kristálycukorral megszórjuk. 600 W-on még 15 percig (én 10) sütjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Almás- müzlis táska
Hozzávalók 8 adaghoz: 1 doboz mirelit (vagy 50 dkg házi készítésű) leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 ek. tetszés szerinti müzli-keverék, 1/2 citrom leve, ízlés szerint 8-10 dkg cukor, 1 mk. törött fahéj A tészta tetejére: 1 tojás, kevés porcukor Elkészítés: Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal és annyi cukorral, hogy kellemesen, de ne túlzottan édes legyen. Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon vékony, 16 egyforma, téglalap alakú darabra kinyújtjuk. A müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük. Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük. Az első 10 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a tészta nem emelkedik fel. Egy csésze teával igazán nem drága és egészséges, finom vacsora, vagy ebéd utáni desszert, esetleg egy kiadós leves utáni második fogás.
Almás-túrós béles
Hozzávalók a tésztához, mint az előbb leírtnál. Töltelék: 60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár. A töltelék elkészítése az előbbihez hasonló. Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.
Almás-vaníliás szelet
Hozzávalók: 1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 1/2 margarin, 20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz. Elkészítés: A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük. Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet. A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet. A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázt kenjük. Hűtőbe tesszük, és csak másnap fogyasztjuk.
Alma-szalámi (vegyes édességek)
Meghámozunk, cikkekre vágunk, kimagozunk 25 dkg almát. Hozzáadunk 25 dkg porcukrot és 3 dkg vajat. Együtt addig pároljuk, amíg az alma teljesen szétfő. Teszünk bele 5 dkg darált diót, 5 dkg mazsolát, 1 púpozott evőkanálnyi kakaót. Kavargatva olyan sűrűre főzzük, hogy teljesen összeálljon. A gyúródeszkára kristálycukrot hintünk, erre halmozzuk egy csíkban a langyos almamasszát. Ha kihűlt, vizes kézzel hengert formázunk belőle. Cukorba forgatjuk, néhány napig szellős helyen állni hagyjuk, hogy megszikkadjon. Vékony szeletekre vágva rakjuk tálra.
Alma-szalámi
25 dkg cukorport /porcukor lehet / 25 dkg hámozott, szeletekre vágott almát kissé megfőzzük, hozzáadunk 6 dkg tisztított, őrölt mandulát /mogyoróval is jó, de mandulával finomabb / ill. 4 dkg mazsolát, 1 szelet csokoládét, és sűrűre főzzük.
Almatorta (torták)
50 dkg almát lereszelünk tormareszelőn. Tálba tesszük. 50 dkg lisztet elkeverünk 1 csomag sütőporral, és a lereszelt almamasszához keverjük. 2 tojást és 30 dkg cukrot vegyítünk hozzá, majd habosra keverjük. Durvára vágott dióval, mazsolával, darabos csokoládéval stb. ízesíthetjük. Kizsírozott, lisztezett tortaformába öntjük. Tetejét meghintjük vágott dióval. 20-25 perces sütés után még melegen, vaníliás cukorral megszórjuk. Ha kihűlt, vékony tortaszeleteket vágunk belőle.
Almatorta borkrémmel
Hozzávalók: a tésztához 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál rétesliszt, csipetnyi só; a töltelékhez másfél kg savanykás, jóízű alma, 4-5 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj; a borkrémhez fél liter édes fehérbor, 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál zselatinpor. Először megsütöm a torta tésztáját. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, majd a tojássárgákat egyenként beleverve, az átszitált lisztet és a sót óvatosan beleforgatom. A tortaforma alját kibélelem egy papírlappal és belesimítom a tortamasszát, majd az előmelegített, közepesen forró sütőben mérsékelt lángon megsütöm. A nyitott sütőajtóban hagyom langyosra hűlni, és enyhén lisztezett deszkára borítom. A töltelékhez az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a cukorral és a reszelt citromhéjjal saját levében, fedő alatt megpárolom. Ezután fedő nélkül addig párolom, amíg a levét teljesen el nem fövi. Elkészítem a borkrémet is. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral és a liszttel, majd a borral apránként felengedve, gőzön sűrű krémmé főzöm. Langyosra hűtöm, ezután belekeverem a 3 evőkanál vízben megáztatott, simára kevert zselatint és a tejszínből vert kemény habot. A kihűlt tortakarikát két lapba vágom. A tortaformába visszateszem az alsó lapot, és sárgabaracklekvárral vékonyan bekenem. (Ha a lekvár kemény, kevés vízzel hígítom.) Erre halmozom a párolt almát, majd rákenem a borkrém felét. Erre ráborítom a második tésztalapot, amelyet sárgabaracklekvárral bekenek, és az almával megrakok. Rásimítom a maradék borkrémet és a hűtőszekrényben legalább egy napig hűtöm. A tortalappal együtt csúsztatom tálra.
Almatöltelék (rétestészták)
1 kg almát meghámozunk, lereszelünk, majd addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Ezután 8-10 dkg cukorral édesítjük, fahéjjal ízesítjük. Ha érett, puha almánk van, nyersen is használhatjuk. Leszeletelve vagy lereszelve cukorral meghintjük. 20 percig állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyers alma alatt a tésztát bővebben szórjuk morzsával.
Amerikai almatorta
Hozzávalók: 15 dkg liszt 15 dkg cukor, 10 dkg olvasztott margarin, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 3-4 alma darabolva, fahéjas cukor Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas cukorral. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük
Bundás alma gazdagon
Hozzávalók: 2 savanykás alma, 1 tojás, 8 dkg liszt, 1,5 dl tej, 4 dkg mazsola, 1 evőkanál rum, 3 dkg szálasra vágott mandula, olaj. Mártáshoz: 2 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor. Elkészítési módja: A meghámozott alma magházát kifúrjuk, majd vastagabb karikára vágjuk. A megmosott mazsolát rumba áztatjuk. A tésztához a tojást összekeverjük a tejjel, majd a lisztet és 20 percig állni hagyjuk. Belemártjuk az almaszeleteket és kevés olajon, mindkét oldalon aranysárgára sütjük. A vaníliamártáshoz a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd felöntjük a tejjel. Csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd habverővel állandóan kevergetve, gőz fölött besűrítjük. A bundás alma közepére halmozzuk a rumos mazsolát és leöntjük a vaníliásmártással. Ízlés szerint porcukorral meghintve kínáljuk.
Cukros deszkán rudat formálunk belőle, hasonlóan a szalámihoz, jól megcukrozva félretesszük, legalább másnapig.
Extra almás rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz: 1 csomag réteslap, 1 kg savanykás alma, 15 dkg házi sárgabaracklekvár, 1 db egész tojás, 15 dkg búzakorpa, ízlés szerint kevés cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, fél dl olaj a réteslap kenéséhez. Először elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Hozzáadjuk a darált diót, a búzakorpát, a sárgabaracklekvárt, a megmosott és szárától megfosztott mazsolát, majd kevés cukorral és a fahéjjal fűszerezzük. Ezután alaposan összekeverjük a habosra felvert tojással. Két részre osztjuk. A réteslapokat szétszedjük. Az egyik adagot (2 lap) egy tiszta, megnedvesített konyharuhára terítjük, az olajjal bekenjük, majd az egyik adag tölteléket a szélére egy csíkban felkenjük. A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, és a kikent sütőlemezre gurítjuk. A másik két réteslappal ugyanígy elkészítjük a második rúd rétest. Közepesen meleg sütőben szép pirosra megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük. Kb. 16 db rétes-szelet lesz a két rúdból. Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Fahéjas almás sütemény
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg barnacukor, 15 dkg kristálycukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, só, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 2 ek. fahéj, 1,8 dl olaj, 1/2 kg alma, 2,5 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 tojás. Keverjük össze a lisztet, a barnacukrot, a kristálycukrot, a szódabikarbónát, a sütőport. egy kiskanál sót, a gyömbérport és egy ek. fahéjat. Adjuk hozzá az olajat, és jól keverjük össze. Egy csészényit tegyünk félre belőle, amihez adjuk hozzá a másik ek. fahéjat. A massza másik feléhez adjuk hozzá a többi alapanyagot: a meghámozott, fölszeletelt almát, a tejet, a vaníliás cukrot és a tojást. Öntsük bele egy kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába. Oszlassuk el a tetején a félretett masszát. Előmelegített sütőben süssük kb. 1-1,5 óráig. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Fahéjas porcukorral tálaljuk.
Finom almás lepény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 egész tojás + 1 tojássárga, 1 teáskanál sütőpor, csipet só; a töltelékhez: 1 kg alma, 20 dkg sárgabaracklekvár, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj. Mély tálba szitálom a lisztet, közepébe szórom a porcukrot és a sütőport, és ráteszem a szeletekre vágott margarint. Ráöntöm a tejfölt és a tojást. Az egészet jól összegyúrom, és egy nagy cipóvá formálom. A tészta egy kicsit ragad, ezért lisztezett kézzel bánok vele. A cipó tetejét belisztezem, és folpackba csomagolva egy-két órára a hűtőszekrénybe teszem. Közben az almát megmosom, kicsumázom és lereszelem, majd összekeverem a lekvárral, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal és a porcukorral. Rászórok 2 evőkanál zsemlemorzsát, és jól összekeverem. Lisztezett deszkán egy nagyobb és egy kisebb részre vágom a tésztát. A nagyobbik darabot nagy gáztepsire téve kinyújtom. A tölteléket elosztom rajta, előtte azonban a maradék zsemlemorzsát rászórom, hogy az beigya a töltelék nedvét. A kisebb, kinyújtott tésztával beborítom, kicsit rá is nyomkodom, ezután villával megszurkálom. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és közepes lángon megsütöm. Kockákra vágva tálalom.
Francia almatortácska
Hozzávalók: A tésztához: 375 g finomliszt, 250 g margarin, 125 g porcukor, 1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor, 1/2 kávéskanál Dr. Oetker sütőpor, 1 tojás sárgája. A krémhez: 4,5 dl tej, 1 csomag Dr. Oetker fahéj-ízű pudingpor, 4 evőkanál cukor, 4 db hámozott alma, méz az almák kenéséhez. A lisztet elkeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk benne a margarint, és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és 12 cm-es köröket szúrunk ki. Minden másodiknak 8 cm-es kört szúrunk ki a közepéből, és ezt a peremet helyezzük a teli, tojással megkent lapra. Széleit lenyomkodjuk és 180 °C-on félig megsütjük. A tejből, a pudingporból és a cukorból sűrű krémet főzünk, 1 evőkanálnyit teszünk a sütemények közepére. Kissé elsimítjuk, majd szeletelt almával kirakjuk, mézzel megkenjük az almákat, és aranysárgára sütjük.
Gesztenyés-almás linzer
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1-2 evőkanál porcukor.
A tésztát téglalap alakúra nyújtom és kibélelek vele egy közepes nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen. Félreteszem. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem. A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a tejszínnel és a rummal. A tészta alját megkenem a sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen rászórom a reszelt almát és a megtisztított mazsolát. Kevés porcukorral meghintve az előmelegített, forró sütőbe tolom, és mérsékelt lángon 40-45 percig sütöm. Csak teljes kihűlése után szeletelem fel.
Gesztenyés-almás rétes
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 25 dkg gesztenyemassza, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 2 dl tej, 1 egész tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), ízlés szerint 10-15 dkg porcukor az alma édességétől függően, csipetnyi só.
A gesztenyemasszát habosra keverem a felvert tojással és annyi tejjel, hogy ne túl lágy, de azért még kenhető krémet kapjak, majd belekeverem a rumot, és a reszelt almával összedolgozom. Az előkészített réteslapot a szélén egy csíkban megkenem a töltelékkel, és felcsavarva sütőlemezre teszem a másik rétes-rúddal együtt. Tetejüket megkenem az olvasztott vajjal és az előmelegített, forró sütőben pirosra sütöm. Még melegen felszeletelem.
Győri almás túrótorta
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 8 dkg margarin, 4 db savanykás alma, 1 zacskó vanília ízű pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3 egész tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, a forma kenéséhez 2 dkg vaj és 1 evőkanál búzadara.
A tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom és belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon finom. Lehet külön is kínálni hozzá sárgabaracklekvárt.
Linzertorta almával
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 1 kg alma, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor (az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele, és magas pereme is legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét. Az almát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és szépen sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát, és a tortalappal együtt csúsztatom a tálra. A szokásos módon cikkekre vágom.
Mandulás almás lepény
Hozzávalók: 50 dkg linzer tészta, 1 kg savanykás alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg sárgabaracklekvár (vagy dzsem), csipetnyi só, kevés liszt, cukor (ízlés szerint, az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál törött fahéj, 1 citrom leve. A mandulát forrásban lévő vízbe tesszük, és egy percig forraljuk, majd leszűrjük, és a barna héját lehúzzuk. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Azonnal meglocsoljuk a citromlével és annyi cukorral hintjük meg, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Sóval, fahéjjal ízesítjük. A tésztát lisztezett deszkán tepsi nagyságúra kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit. 10 percig elősütjük, majd rákenjük a baracklekvárt. Egyenletesen rászórjuk a zsemlemorzsát és belesimítjuk a tölteléket. Meghintjük a tisztított mazsolával. A fehér mandulát vékony lapokra vágva rászórjuk az almatöltelék tetejére. A tepsit előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 15-20 percig sütjük. Még melegen kockákra vágjuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Margarinnal vagy más zsiradékkal kikenünk egy sütőlemezt, és az almás tésztából vízbe mártott kanállal kisebb halmokat rakunk rá A tésztát előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk. Az almás süteményekhez mindig kemény húsú, savanykás fajtákat válasszunk. A puhább fajták - vagy a túlérett darabok - hő hatására elveszítik állagukat, így a sütemény könnyen folyóssá válhat. Sütésre és főzésre is a legjobb a jonatán.
Almás krémes piskóta
Piskóta: 7 db tojás, 7 evőkanál liszt, 7 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum.
Töltelék: 1 kg savanykás alma.
Krém: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, negyed liter tej, 1 csomag vaníliás puding.
Máz: 1 tábla tej- vagy étcsokoládé tortabevonó.
Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megzsírozzuk, az almát meghámozzuk, és vékonyra szeljük (uborkareszelőn). Az almát az alufóliára terítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, a tojássárgáját és végül a lisztet. Ebből az összekevert masszából a felét az almára öntjük, a másik felébe 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál rumot keverünk. Ráöntjük a sárga masszára, egy kicsit összerázzuk és megsütjük. (kb. 30 perc). Ha kisült deszkára borítjuk úgy, hogy az almás fele legyen felül. Megkenjük a krémmel, és végül csokoládéval vonjuk be.
A krém elkészítése: A margarint habosra keverjük a porcukorral, a pudingot a tejjel sűrűre főzzük. Ha kihűlt, összekeverjük a margarinos krémmel. Nagyon finom és mutatós sütemény!
Almás pite
Tészta: 11 evőkanál liszt, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, háromnegyed csomag sütőpor, 15 dkg margarin.
Töltelék: sok alma, sok fahéj, 3 marék cukor.
A tésztát összeállítjuk, két részre osztjuk. Az egyiket a tepsibe simítjuk. A tölteléket a hozzávalókból elkészítjük, és ráhalmozzuk a tésztára. A másik tésztával beborítjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
Almás szelet
1 evőkanál zsír, 2 egész tojás, 40 dkg cukor, 40 dkg reszelt alma, 10 dkg darált dió, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 40 dkg liszt.
A zsírt a tojásokkal és a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük az almát, a diót, a vaníliás cukrot és a sütőporral elkevert lisztet. Zsírozott, kilisztezett tepsiben sütjük.
Almás, túrós béles
Tészta: 1 doboz tejföl, 1 doboz zsír, 1 doboz cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, 1 csomag szárított élesztő és amennyi lisztet felvesz.
Töltelék: 1 kg alma, búzadara, ízlés szerint cukor, fahéj.
A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és két cipót formálunk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, jól kinyomkodjuk, adunk hozzá búzadarát (hogy a levét feligya) és cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tészta egyik felét egy közepes tepsibe nyomkodjuk, megszórjuk vékonyan búzadarával és ráterítjük az almás tölteléket, majd a tészta másik felével beborítjuk. A tetejét megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük. Lehet túróval is megtölteni, úgy is nagyon finom!
Almás túrós sütemény
Omlós tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, csipet só, 12 dkg hideg vaj.
Töltelék: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 csomag vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, 3 tojás, 2 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 50 dkg savanykás alma.
A lisztet a cukorral, a sóval, a vajjal és 2-3 evőkanál jéghideg vízzel összegyúrjuk. A tésztát 1 órára hideg helyre tesszük. Közben a túrót lecsöpögtetjük, áttörjük, azután a pudingporral és a cukorral összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük. A tojássárgákat és a mazsolát a túrós masszához keverjük, majd belekeverjük a tojáshabot és a tejszínhabot. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, negyedekre vágjuk, majd hasábokra metéljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tészta kétharmad részét kinyújtjuk, és a kivajazott formát kibéleljük vele. A maradék tésztából széleket formálunk, és a tortaforma oldalát is kibéleljük. A tésztalapot villával több helyen megszurkáljuk. Az üregbe betöltjük a túrómasszát, egyenletesre elsimítjuk a tetejét, és belenyomkodjuk az almahasábokat. Kb. 1 óra 15 percig sütjük.
Almás-banános lepény
1 csomag vaníliás cukor, 1 "kistálnyi" liszt, 1-2 egész tojás, 1 evőkanál kristálycukor, 1 reszelt alma, 1 banán felkarikázva, kb. 2 dl tej, egy csepp olaj a sütéshez
Palacsintasütőben sütjük kis ideig mind a két felét (a tésztát merőkanállal mérjük ki).
Almás-vaníliás szelet
1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, fél margarin, 20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz.
A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük.
Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet. A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet. A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázat kenjük. Hűtőbe tesszük, és csak másnap fogyasztjuk.
Amerikai almatorta
15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg olvasztott margarin, 1 csomag sütőpor, 4-5 alma, fahéjas cukor.
Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába belekockázzuk az almát és megszórjuk a fahéjas cukorral. A tészta összetevőit összekeverjük, és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.
|