Ázsiai strucc nyársonsült
Hozzávalók: fél kg strucc hús, kis kockákra vágva
A páchoz: 1 dl szója szósz, 2 tk ázsiai szezám olaj, 2 tk tört gyömbér gyökér, 2 fokhagyma gerezd, törve, 2 tk borecet, 1-2 tk cukor, csipet őrölt fehér bors, 1-2 ek enyhén pirított szezámmag
A pácléhez adjuk a kockára vágott húst, majd 45 percet pácoljuk.
Felfűzzük nyársra, többször forgatva 2-3 percig grillezzük.
Édes - savanyú húsgolyók
Hozzávalók: 1 db felvert tojás, 2 dl tej, félbögrényi friss kenyér darabkák, 1 tk só, csipet bors, 1 csipet zsálya, 1 fej apróra vágott hagyma, fél kg darált strucc apróhús
Édes-savanyú mártás: 250 gr darabolt ananász, 2 ek kukoricakeményítő, 2 ek szója szósz, 3 dl csirke krémleves, 0.5 dl 20%-os ecet, 1 dl méz, 1 db kockára vágott zöldpaprika
Melegítsük elő a sütőt 180Co-ra. Egy közepes méretű keverőtálban összekeverjük a tojást, tejet, a kenyérdarabkákat, a sót, borsot, zsályát és a hagymát. Keverjük bele a húst, majd dió méretű golyócskákat formázunk. Az elkészített golyókat tepsiben /15-20 percig /világos barnára sütjük.
Édes - savanyú mártás készítése:
Az ananász konzerv levét egy keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a keményítőt, simára keverjük. Öntsük hozzá a szója szószt, a krémlevest, az ecetet és a mézet. Lassú tűzön befőzzük. Az ananász kockákat apróbbra vágjuk, és a kockára vágott paprikával együtt az elkészített mártásba helyezzük, további 1-2 percig főzzük.
Tálalás: A golyócskákat tányérokra helyezzük, és az elkészített mártással megöntjük.
Grillezett strucchús erdei gombával, mustáros gyöngyhagyma-szószban
Négy személy részére
Hozzávalók: 4 db 180 gr-os zsenge strucc pecsenyeszelet, kevés vaj
Erdei gombához valók: 60 dkg kedvünkhöz való vegyes erdei gombák, 2 db gyöngyhagyma apróra vágva, 3 gerezd fokhagyma, törve, 1,5 dl fehérbor, 2 tk kakukkfű, apróra vágva, kevés vaj
Mustáros gyöngyhagyma-szószhoz: 2 dl fehérbor, 4 db gyöngyhagyma, apróra vágva, fél friss babérlevél, 1 ek kakukkfű, apróra vágva, 2 ek Dijoni mustár, 3 dl pirított darált vadhús, 1,5 dl tejföl, kevés vaj
A mustáros gyöngyhagyma-szósz elkészítése: Pirítsuk meg a gyöngyhagymát vajon. Adjuk hozzá a fehérbort, a fűszereket és a mustárt. Adjuk hozzá a darált vadhúst és hagyjuk sűrűsödni. Keverjük fel a tejföllel.
Az erdei gomba elkészítése: Dinszteljük meg a gyöngyhagymát és a gombát, pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a fehérbort. Besűrítjük.
A strucc előkészítése: Pirítsuk meg a hús szeleteket. A pirított gombát helyezzük előmelegített tányér közepére, szeleteljük fel a húst és osszuk el a gomba körül, majd öntsük le a szósszal.
Mézzel fényesített strucc-kebab nyárson sütve
Hozzávalók: 3-4 kg alsó és felső comb hús apró kockákra vagdalva, méz
Zöldségek: paradicsom, hagyma, zöldpaprika apró darabokra vágva
A páchoz: 4 dl vörös bor, 3 dl olíva olaj, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 ek petrezselyem, 1 ek rozmaring, 2 tk fehér bors, 1 tk fekete bors, 1 tk kakukkfű, 2 ek Worcestershire szósz, 1-2 tk Tabasco szósz, 5 gerezd fokhagyma törve, 3-4 babérlevél
Elkészítjük a páclét és belehelyezzük a strucc húst. Letakarjuk, 24 órára a hűtőbe helyezzük.
Nyársra tűzzük, felváltva a zöldségekkel. Lapos serpenyő fölé függesztjük fel a nyársat. Öntözzük mézzel és a felesleget hagyjuk túlfolyni. Fedett grillen, közepes tűzön sütjük kb. 10 percig.
Olajban sült paradicsomos strucc
Hozzávalók négy személy részére: fél kg strucc hússzeletek szálirányra merőlegesen keresztbe bevágva, 1-2 ek szója szósz és szaké, vagy száraz sherry, 1 tk só, csipetnyi fehér bors, 2 ek mogyoró vagy kukoricaolaj, 4 db kis gyömbér gyökér, 5 gerezd fokhagyma, törve, 1 tk őrölt paprika (ajánlott), 1db póréhagyma, 8 db-ba vágva, 1db zöld vagy piros édes zöldpaprika. 4 db paradicsom, 8 db-ba vágva, 1 tk szezám olaj, friss cilantro gally
Egy keverőtálban a szója olajat, a szakét vagy a sherry-t, a sót és a fehér borsot a strucc hússal összekeverjük. Félre tesszük. A mogyoró olajat addig melegítjük serpenyőben, míg sercegni nem kezd. Hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát és a vörös paprikát. Pirítsuk egy percig. Adjuk hozzá a hús szeleteket. 1-2 percen keresztül angolosra sütjük. Tegyük félre a kisült hús szeleteket. Az olajhoz adjuk a fokhagymát és az édes paprikát, kb. 2 percig puhítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, letakarjuk, és 5 percig még hagyjuk puhulni. Visszatesszük a serpenyőbe a húst, meglocsoljuk szezámolajjal, kicsit felmelegítjük.
Azonnal tálaljuk rizzsel vagy kínai nudlival. Reszelt cilantroval a húst megszórjuk.
Össze nem zsugorodó társasági húsos kenyér
(fasírt, 8 személyre)
Hozzávalók: 1.5 kg darált vörös hús /strucc / , fél sárga harangpaprika /apróra vágva / , fél zöld harang paprika / " / , fél piros harang paprika / " / , 16 db zöldhagyma apróra vágva, fél tk. szárított kakukkfű, fél tk. szárított majoránna. 1 tk. petrezselyem, 1 tk. fokhagymás só, 1 tk. őrölt fekete bors, 1 1/2 fűszerezett só, 2 tojás, 2 ek. olíva olaj, 1 ek. Worcestershire Sauce, liszt, 2 ek. vaj, 2 bögre zsemlemorzsa, 12 db sós keksz összetörve
Hozzávalók a mártáshoz: 3 ek. kukoricakeményítő, 1 krém konzerv csirke-, marha-, vagy zöldségleves
A kenyérhez valókat mind összekeverjük, és kenyérformára alakítjuk. Hintsük meg lisztel és vajazzuk meg a tetejét. Tepsiben, 180 Co fokon sütjük kb. két óra hosszat, amíg nem pirul meg. Ha már másfél órát sütöttük, öntsünk 2 bögre vizet a tepsibe és folytassuk a sütést még fél órát. Amikor megsült, felszeleteljük, tálaljuk.
A tepsiben lévő folyadékot, a krém levessel felöntve tovább melegítjük közepes hőmérsékleten, addig, míg nem lesz buborékos. Majd serpenyőbe öntjük és felengedjük a kukoricakeményítővel és 3/4 bögre vízzel. Tegyük vissza a sütőbe közepes hőmérsékleten, és addig melegítjük, amíg buborékos és közepes sűrűségű nem lesz. A mártást a hús kenyérrel tálaljuk.
Pácolt fűszeres strucchús
Nyolc személy részére
Hozzávalók: 1 kg zsenge steak strucchús (1-1,5 cm vastagságú szeletek)
Hozzávalók a páchoz: 2 dl ecet, 0,5 dl olíva olaj, 1 fej fokhagyma összetörve, 1 ek rozmaring, 1 ek kakukkfű, 1 tk frissen őrölt bors
A páchoz valókat összekeverjük egy nylon-zacskóban, majd hozzáadjuk a hús szeleteket, a zacskót jól lezárjuk, és a hűtőbe helyezzük egy óra hosszára, időnként megforgatjuk pácot.
Kivesszük a húst a pácból (a páclére már nem lesz többet szükségünk). Roston, fél angolosan sütjük meg.
Friss tavaszi salátával tálalhatjuk.
Strucc Burger
Hat személy részére
Hozzávalók: 50 dkg strucc apróhús, 1 tk só, csipet bors, 1 egész vöröshagyma, 2 dl zellerkrém leves, 1ek mustár, 1/2 tk Worcestershire szósz, 3 ek chili szósz, 20 dkg kockára vágott trappista sajt, 3 db hamburger cipó
A darált húst összekeverjük a sóval, borssal. 6 db húspogácsát készítünk belőle.
Serpenyőben összekeverjük a mustárt, a Worcestershire szószt és a sajt kockákat, addig melegítjük, amíg a sajt meg nem olvad.
A pogácsákat egy kisebb méretű tepsibe helyezzük, egy-egy karika hagymát teszünk a pogácsák tetejére, és a sajtos szószt ráöntjük. 150 Co -os sütőbe tesszük és cca. 60 percig sütjük.
A három darab cipócskát kettévágjuk, megpirítjuk. A pirítósokat megvajazzuk, ráhelyezzük a megsütött húspogácsákat és tálaljuk.
Strucc filé erdei gombával
Hozzávalók: 6 szelet strucc filé, 25 dkg erdei gomba, 5 dkg vaj, olíva olaj, 2 ek gyöngyhagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt feketebors, Cayenne bors, 1.5 dl erőleves, 1/2 ek paradicsom püré, 1 dl száraz vörösbor /Madeira /
2 cm vastagra vágott hússzeleteket angolosan vajban, serpenyőben megsütjük, félretesszük
Az apróra vágott erdei gombát / shiitake -, portobello -, róka-, őzláb-, csiperke stb. /vajon és 1/2 kanál olíva olajon megdinsztelünk, 2 ek apróra vágott gyöngyhagymát és 2 gerezd apróra vágott fokhagymát hozzáteszünk, tovább dinszteljük kb. 2 percig. Fűszerezzük tengeri sóval, frissen őrölt fekete borssal és Cayenne borssal.
A húsos serpenyőben lévő maradék vajhoz hozzáadunk 1.5 dl erőlevest, 1/2 ek paradicsomszószt, besűrítjük. Hozzáadunk 1 dl száraz vörösbort /pl. Madeira / majd 2 percig forraljuk. Hozzáöntjük a félretett megdinsztelt gombát, átforraljuk.
A hússzeleteket tányérra rakjuk, ráöntjük az elkészített mártást.
Tálaláskor friss petrezselyemmel díszítjük. Köretként burgonya krokettet adunk.
Struccsült tökmagos fokhagyma szósszal
Négy személy részére
Hozzávalók: 10 dkg tökmag, 12 db szelet strucchús, medál alakban szeletelve, 15-20 db fokhagymagerezd, fél üveg száraz fehérbor / lehetőleg Chardonnay /, 4-5 dl tejszín, 1 db vöröshagyma, vékonyra szeletelve, kis darab vaj, só, bors, ízlés szerint, 1 ek. olíva olaj, fél bögre csirkeleves /leveskockából készítve /
Előkészítjük a strucc szeleteket. A fokhagyma gerezdeket 200 C fokon a sütőbe tesszük 10-15 percre, míg nem puhul és barnul meg. Serpenyőben vajon pirítjuk a hagymát (kb. 5 percig), hozzáadjuk a bort, és közepes hőmérsékletűre melegítjük. Megvárjuk, amíg egy kicsit besűrűsödik a keverék, hozzáadjuk a sült fokhagymát és összekeverjük. Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá lassan a tejszint, sót és borsot. Lassan forraljuk fel, majd tegyük félre.
Egy másik serpenyőben az olajat felforrósítjuk, és hús szeleteket kisütjük mind a két oldalon. Hozzáadjuk a tökmagokat és a csirkelevest, és készre főzzük.
A húst a szósszal tálaljuk.
Köretként burgonya pürét, párolt brokkolival tálalhatunk.
|