Érlelt sajt
15 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 l nagyon sűrű tejföl, 1 teáskanál rum, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
Elkészítése: A tejfölbe belekeverem az összes hozzávalót, majd egy vasalóval fertőtlenített, tiszta, ritka szövésű vászonzacskóba öntöm a masszát és felakasztom egy szögre. Aláteszek egy tálat, hogy a savó belecsöpöghessen. Langyos helyen (konyhában) 4-5 napig hagyom lógni, ez alatt az idő alatt az összes savó kicsurog belőle. Ez után a zacskóból kivéve jól átgyúrom, és tetszés szerinti formába tömöm. Tetejére nehezéket teszek, és egy hétig érlelem. Ezután hűtőszekrényben tárolom. Tetszés szerint lehet fogyasztani vajjal, hagymával. Rendkívül finom!
Fehér sajt
Egészen más jellegű sajt, mint a "sárga sajt". Ezt inkább valami nagyon összetömörített túrónak neveznem, bár mégis inkább sajt. Persze a tömörségen itt is lehet variálni. Minél többet készíti el az ember, annál jobban rájön majd, hogy milyen fortélyai vannak a készítésnek.
Elkészítése: 3 Liter tejben oldjunk fel 1 púpozott evőkanál sót! Közben melegíthetjük is, hiszen a következő mozzanat úgyis az, hogy felforraljuk a tejet. Közben odakészíteni: 1/2 dl. 10%-os ecet + szűrő (nagylukú tésztaszűrőben pelenkavászon, vagy géz) amikor zuborogva forr a sós tej, akkor szabad beleönteni az ecetet, FOLYAMATOS kavargatás közben.
Amikor a tej kicsapódott, el lehet zárni a tüzet alatta. Addig, amíg meleg az anyag, le kell szűrni, mire lecsöpög és kihűl, addigra szeletelhető kemény "sajt" lesz. A keménysége attól függ, hogy milyen gyorsan csöpög le. Ezt alapvetően a szűrővel lehet szabályozni.
Ez a sajt hőre nem lágyul, nem olvad meg, alapvetően nem is reszelhető, viszont 1-2 napos hűtőben tárolás után, mégis meg lehet próbálni, reszelni.
Próbáljátok ki ezt is, szinten finom. Ízesíthetitek tetszés szerint az elkészítés során. Én, speciel a "sárga sajtot" jobban szeretem, de ez is nagyon jó tud ám lenni!
Gomolya
Elkészítése: A juhtejet lassú tűznél ernyősre melegítjük, tejoltóval beoltjuk, azonnal levesszük a tűzről. Kb. fél óra alatt megalszik. Ha kihűlt, kanállal összetörjük, 5 perc múlva sajtruhába öntjük. Tálban kerekre formálgatjuk és kiakasztjuk a levegőre csurogni. Kb. 4-5 nap alatt készül el.
Házi sajt I.
Hozzávalók: 1/2 liter csökkentett zsírtartalmú tej, 25 dkg tehéntúró, 6 dkg olvasztott margarin, 1 tojás, 1/2 tk. szódabikarbóna
Ízesítőnek: tört köménymag, vagy petrezselyemzöld + metélőhagyma, vagy piros arany
Elkészítése: Lábosba öntjük a tejet, belemorzsoljuk a tehéntúrót, és felforraljuk. Egy percnyi főzés után szűrőbe öntjük, és lecsöpögtetjük. A visszamaradt túróba belekeverjük az olvasztott margarint, majd ha kihűlt, a gyengén felvert tojást és a szódabikarbónát is, ezután a tűzre visszatesszük. Beleszórjuk az ízesítőt, és nagyon gyenge lángon addig keverjük, amíg az egész összeáll. A masszát vízzel kiöblített formába nyomkodjuk (jó, ha szögletes dobozformát használunk), és a hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztjük. A formából kiborítva tetszés szerint felszeleteljük. Kb. 40-45 dkg-nyi sajtot kapunk a fenti masszából.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Házi sajt II.
Elkészítése: 1 liter tejben megfőzünk 1/2 kg túrót, leszűrjük, jól kikeverjük, hozzáadunk: 6 dkg olvasztott Rámát, 1 egész tojást, 1kk. sót, 1 kk. szódabikarbonát
Fűszerezhetjük: fokhagymával, snidlinggel, Piros arannyal, köménymaggal stb.
Házi sajt, III.
25 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, őrölt köménymag
Elkészítése: Serpenyőbe teszem a szétmorzsolt tehéntúrót és a vajat, majd állandóan kevergetve addig melegítem, amíg a túró és a vaj összeolvad. Azután megsózom, rászórom a fűszereket, kissé összedolgozom (ízlés szerint más fűszerekkel is készíthető, pl. zúzott fokhagymával, kaporral, tárkonnyal stb.), majd alufólia tálkákba vagy egyéb kis formába beöntöm, és jól összetömörítem. Ha kihűlt, lefedem, és a hűtőszekrényben érlelem 3 napig. Ezután fogyasztható.
Házi sajt, IV.
45 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 1 l tej, 6 dkg vaj, 1 csokor kapor, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 csapott teáskanál só és őrölt fehér bors, késhegynyi szódabikarbóna, 1 tojás
Elkészítése: A tejet felforralom, és a szétmorzsolt tehéntúrót beleteszem. Még egyszer felforralom, majd szitán (vagy tésztaszűrőben) lecsöpögtetem. A visszamaradt szilárd részt 5 dkg vajjal állandóan kevergetve kis lángon addig főzöm, amíg az egész nyúlósra nem olvad. Ekkor hagyom kihűlni, majd összekeverem a fűszerekkel, a finomra metélt kaporral, a szódabikarbónával, a tisztított, zúzott fokhagymával és beledolgozom a tojást. A maradék vajjal kikenek egy kerek tűzálló tálat vagy lábost, és a sajtmasszát beleöntöm. Jól belenyomkodom, és ha teljesen hideg, akkor letakarva a hűtőszekrényben dermesztem egy napig. Ezután deszkájára borítom és szikkasztom 24 órán át. A következő napon már fogyasztható. A fűszereket tetszés szerint változtatni is lehet.
Házi sajt V.
Hozzávalók: 1 liter tej, 1/2 kg túró, 10 dkg vaj, 2 tojás, 2-3 dkg. zsír, 1 púpos kiskanál só, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna,
Ízesítésnek: zúzott fokhagyma, őrölt kömény, törött bors, kakukkfű, vagy édesnemes paprika.
Elkészítése: Felmelegítjük a tejet, és a túrót belekeverve, egyet forraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. Tíz percig állni hagyjuk, majd tésztaszűrőn lecsepegtetjük. Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a vajat, beleöntjük a túrós masszát és megsózzuk. Mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve forraljuk. Amikor már nyúlóssá vált, ismét lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a tojásokat. Végül belekeverjük a szódabikarbónát - ez húzza fel könnyűvé - és jól kizsírozott jénai tálkába öntjük. Ha kihűlt, deszkára borítjuk, és úgy szeleteljük. Az ízesítőanyagok valamelyikét a tojással egyszerre adjuk a sajtmasszába.
Juhsajt házilag
25 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg juhtúró, 1 l tej, 6 dkg vaj, 1 db tojás, 1 kis vöröshagyma, 1-1 mokkáskanál só és őrölt köménymag, késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítése: Ugyanúgy készítem, mint a Házi sajt, IV-et.
Krémsajt, I.
5 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 l tejföl, 1 csapott evőkanál só
Elkészítése: A tejfölt a sóval összekeverem és a műanyag, vagy üvegedénybe töltöm. 1 napig állni hagyom hűvös helyen (hűtőszekrényben). Ezután tüll- vagy vászonzacskóba öntöm, és ugyancsak hűvös helyen felakasztom. Aláteszek egy tálat, hogy a lecsurgó levét felfoghassam. 24 óra múlva egy tiszta deszkára teszem zacskóstul, ráborítok egy tányért, és legalább 4 kg-os súllyal lenyomtatom. (Ha kissé ferdére állítom a deszkát, a krémsajt leve jól csuroghat.) Újabb 24 óra múlva a krémsajtot kiveszem a zacskóból, vizes kézzel jól összegyúrom, és tetszés szerinti formába simítom. A hűtőszekrényben három napig érlelem, ezután fogyasztható. Rendkívül finom, és legalább egy hétig eláll! (Ha nem eszik meg előbb!)
Krémsajt, II.
10 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg teljesen friss tehéntúró, 5 dkg friss vaj, 2 púpozott evőkanál sűrű tejföl, csipetnyi só és csipetnyi porcukor
Elkészítése: A vajat felolvasztom, hozzáteszem az áttört tehéntúrót és a tejfölt, valamint a sót és a cukrot, majd keverőgéppel (vagy kézi habverővel) teljesen simára keverem. Szorosan beletömködöm egy szögletes formába néhány óráig érlelem a hűtőszekrényben.
Krémsajt III.
Hozzávalók: 1 liter sűrű tejfölhöz adjunk 1 kk. sót, kk. porcukrot!
Elkészítése: Néhány óra múlva tegyük nedves vászonba, csepegtessük le! Ha elkészült (1 nap) különféle fűszerekkel ízesíthetjük.
Azonnal fogyasztható. Ha részekre osztjuk és vajazott zsírpapírba, majd alufóliába csavarjuk, hosszabb ideig is eltartható és érettebb íze lesz.
Sajt házilag
Elkészítése: Legjobb a házi tej, féltartós vagy tartós tej használata kizárva! 1 liter tejet felforralunk, 1 csapott evőkanál sóval (illetve ki milyen sósan szereti).
Ha felforrt beleteszünk 1 evőkanál 20 %-os ecetet és tovább rotyogtatjuk kavarás mellett. Ezután húsleves szűrőn leszűrjük, és olyan formába rakjuk, amiben jól le tudjuk préselni. Tetszés szerint a formába tétel előtt ízesítő anyagokkal összedolgozhatjuk a masszát. (pl. köménymag, füstölt kolbász darabkák stb.) Hűtőszekrénybe tesszük. Kihűlés és megfelelő préselés esetén könnyen szelhető és reszelhető is.
Sárga sajt
Elkészítése: 1/2 Kg túrót, valamint bő 1/2 Liter tejet összeturmixolunk, ezt edénybe tesszük, és NAGYON PICI lángon melegítjük, közben természetesen kavargatjuk. ha lehet, akar folyamatosan is. Lassan ki fog csapódni a fehérje. Amikor teljesen kicsapódik, ez az egész összeturmixolt folyadék már inkább grízes - nyúlós masszává változik (nem tejföl, hanem savószerű) Amikor ezt az állagot mar felvette az anyag, elzárhatjuk a tüzet alatta.
Szúnyoghálószerű szűrőn GYORSAN átszűrni, jól lecsöpögtetni, ADDIG, MIG MELEG A MASSZA.
Ezután a masszát TEFLON edénybe rakjuk, majd 1 teáskanál sót + 6 dkg bármilyen KOCKAMARGARINT (fontos, hogy nem csészéset, mert az vizesebb) + 1 mokkáskanál szódabikarbónát hozzáadunk. Most már NAGY lángon, FOLYAMATOSAN GYORSAN (!) keverve addig főzzük, amíg ebből a grízes - nyúlós masszából egybefüggő, edénytől elváló nyúlós anyag nem lesz. Ezután vízzel kiöblített (vagy alufóliával kibélelt) bármilyen formába tesszük a nyúlós masszát, és amikor már annyira kihűlt, hogy hűtőbe tehető, akkor teljes áthűlésig hűtőben tároljuk ---> ettől tömörebb lesz.
A sajt, sárga színű, hőre olvadó / nyúlós, reszelhető sajt lesz. Ízesíteni is lehet az elkészítés során, pl. kolbászdarabkák, vegeta, meg amit el tudtok hozzá képzelni.
Célszerű minimum 2 kg túróval készíteni, a gazdaságosság miatt, hiszen nem lesz az egészből sajt.
Viszont az sem jó, ha 3-3.5 kilógrammnál többel készítünk, mert ez a mennyiség már kezelhetetlenné válik főzés közben.
Szódabikarbónás sajt
Hozzávalók: 1/2 kg tehéntúró, 1/2 l tej, 12 (6) dkg vaj, 2 kávéskanál szódabikarbóna, ízlés szerint só, fűszerek.
Elkészítése: A túrót a tejjel felfőzzük, majd leszűrjük. Vajjal, sóval és a fűszerekkel kikeverjük, és formába öntjük. 1-2 napig meleg helyen a formában hagyjuk.
Tejfölsajt
Hozzávalók: 1 l jó kemény tejföl, 2 csapott kávéskanál só, 2 csapott kávéskanál cukor, ízlés szerint köménymag vagy piros paprika.
Elkészítése: A tejfölt egy napig meleg helyen tartjuk. A sóval, cukorral és a fűszerrel összekeverjük, szalvétába öntjük, és gömbölyűre kötjük. Hideg helyen felakasztva lecsöpögtetjük. Kb. 2 nap múlva tányérra helyezzük.
Tejszín krémsajt
5 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 4 dl tejszín, 1 mokkáskanál só és ugyanannyi cukor
Elkészítése: A tejszínt szobahőmérsékleten hagyom savanyodni (ez a tejszín frissességétől függően 1-3 nap), majd géz- vagy ritka szövésű zsákocskába öntöm. Aláteszek egy edényt, ami a levét felfogja. Ha már nem csöpög, készen van a krémsajt, amit formába teszek, és lefedve tárolom a hűtőszekrényben. (Ha a tejszín véletlenül savanyú, így szoktam hasznosítani.)
Túrósajt I.
Hozzávalók: 1 kg tehéntúró, 6 dkg vaj, 1 dkg só.
Elkészítése: A túrót egy tálon szétmorzsoljuk, szalvétával letakarjuk. 4-5 napig meleg helyen (konyhában) gombásra érleljük.
Meg-megkeverjük. Ha jó érett szaga van, a vajat egy lábasban felolvasztjuk beletesszük a vajat, és a sót és állandóan kevergetve tésztává főzzük. Úgy nézzen ki, mint a jó kemény szilvalekvár.
Ha felemeljük a kanállal, és nyúlósan csepeg, megáll, ráül a kanálra, elkészült. 1/2 l-es kizsírozott lábasba öntjük. Ha jól kihűlt, 1 percre forró vízbe állítjuk a lábast és kiborítjuk egy tányérra.
Ha a formája megmaradt, akkor sikerült. Szellős helyen hetekig eláll.
Túrósajt II.
Elkészítése: 1 kg savótlan tehéntúrót egy tálban szétmorzsolunk, szalvétával letakarjuk. 4-5 napig gombásra érleljük, közben néhányszor megkeverjük.
Ha jó érett illata van, 5-10 dkg VAJAT felolvasztunk egy lábasban, beletesszük a túrót, 1 dkg sót és állandóan kevergetve kis lángon (mivel könnyen leragadhat, vízfürdőn szoktam) "tésztává" főzzük. 1/2 literes lábast (lehet nagyobb űrtartalom is, de ne legyen széles) jól kivajazunk, és beleöntjük a sajtot. Ha teljesen kihűlt, 1 percre forró vízbe mártjuk az edényt, és egy tányérra kiborítjuk. (Lehet fóliával is bélelni, akkor egyszerűbb.)
Ha a formája megmarad, akkor sikerült, ha nem, akkor még főzni kellett volna és, ha kedvünk van hozzá, meg is tehetjük. De így, lágyabban is finom. Szellős helyen hetekig eláll.
Ötletek:
Ha 1 késhegynyi szódabikarbónát keverünk a már majdnem, készre főtt sajthoz, kissé lyukacsosabb lesz, egyébként elég tömör.
Egy nagyon pici Pálpusztai, vagy más hasonló sajtot keverhetünk hozzá főzéskor, így intenzívebb íze lesz.
Házi aludttej
5 perc
Nehézség: 1
Tetszés szerinti mennyiségben tej, l-enként 1 evőkanál tejföl vagy kefir
Elkészítése: A tejet nyersen (tehát forralás nélkül) üveg-, műanyag vagy ép zománcú cserépedénybe töltöm, belekeverem a tejfölt, és langyos helyen tartom letakarva 10-12 órán át. (A nagyon friss tej nehezebben, az állott könnyebben megalszik.) Az aludttej a hűtőszekrényben sokáig eláll. Fogyasztás előtt a savót leöntöm róla (de nem öntöm ki, mert jól felhasználható főzelék vagy leves habarásához). Én belekeverek kevés finomra vágott snidlinget vagy zúzott fokhagymát, és pirított kenyérrel kínálom. Nyáron, hőségben nagyon üdítő, egészséges.
Házi joghurt
15 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 l tej, 0,5 dl készen vásárolt joghurt, 1 mokkáskanál cukor
Elkészítése: A tejet felforralom és 5 percig főzöm állandó keverés közben. Ezután hagyom kihűlni. Ha már nem forró (de még meleg), a cukorral simára kevert kész joghurtot belekeverem a forralt tejbe. (Turmixgépben lehet a legjobban összekeverni.) A keveréket széles szájú műanyag vagy üvegedénybe töltöm, és a legkisebb lángon üzemelő sütőbe teszem úgy, hogy a sütő ajtaja közben nyitva marad. 6 órán át, érlelem a melegben, majd a hűtőszekrényben tárolom. 5 napig friss marad és nagyon finom!
Házi tehéntúró
5 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben aludttej
Elkészítése: Az aludttejes edényt meleg sütőbe teszem, de a sütő ajtaját nyitva hagyom. Nem szabad főnie, éppen csak meleg legyen. 4 órai állás után a tetején képződött savót leöntöm, a visszamaradt sűrű részt pedig vászonzacskóba öntöm és úgy akasztom fel, hogy alátehessek egy tálat, ami felfogja majd lecsurgó levét. Ha a zacskó tartalma már darabos, akkor szorosan beletömöm egy műanyag edénybe, és letakarva a hűtőszekrényben tárolom felhasználásig. Egy hétig biztonságosan eltartható. A visszamaradt savót leves vagy főzelék habarására használom fel.
|