Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
LINZER TÉSZTÁK

Omlós (linzer) tészták


Alaprecept, I.


20 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 18 dkg vaj vagy margarin, 9 dkg porcukor, 27 dkg liszt, 1 tojássárga, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 zacskó vaníliás cukor.
Az összes anyagot gyorsan összegyúrom, hogy a benne lévő vaj ne olvadhasson meg. Egy cipóba formálom, majd folpackba csomagolva akár egy óra múlva, vagy akár két napig pihentetve használom fel. A mélyhűtőben is várhat felhasználásra. Aki nem akarja otthon elkészíteni az omlós tésztát, az ugyancsak vásárolhat gyorsfagyasztott, mirelit, omlós tésztát. (Időnként friss, tehát nem fagyasztott tészta is van forgalomban.)


Alaprecept, II.


20 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 3 egész tojás, 1 zacskó vaníliás cukor.
A porcukorral habosra keverem a vajat, hozzáadom a tojást, tovább keverem, majd a liszttel összegyúrva nagyon gyorsan tésztává dolgozom. Ugyanúgy használom fel, mint az I. tésztát.
Linzer tészta
20 dkg lisztet, 14 dkg margarinnal, 8 dkg cukorral és 2 tojás sárgájával összegyúrjuk. Tetszés szerint kiszaggatjuk.

Linzertésztás receptek

 


Almatorta
Hozzávalók: Linzertészta: 45 dkg liszt, 30 dkg margarin, 1/2 cs. Vaníliás cukor, 15 dkg Koronás Finom Kristálycukor, 1 dkg só, 1 tojássárga, reszelt citromhéj
Töltelék: 50 dkg alma, 6 dl tej, 4 dkg vaníliás pudingpor, 10 dkg Koronás Porcukor, 3 tojás
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a kristálycukorral, ízesítőkkel, tojássárgával és tejföllel sárga linzertésztát gyúrunk. 20 percig hűtőben pihentetjük. Gyümölcstortaformát egyenletesen kibélelünk a tésztával, hámozott, felezett almával berakjuk. Cukros, tojásos, pudingporos tejkeveréket öntünk a tésztára. 180 °C-os sütőben 30-35 percig sütjük. Kihűlés után szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


Almás kosárkák
Hozzávalók: 30 dkg nyers linzertészta (otthon készített vagy mirelit), 2 savanykás alma, 2 tojás, fél dl tej, 2 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só.
A tojásokat a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a sót, a fahéjat és a porcukrot. Híg, palacsintatészta-szerű masszát kapunk. A kész linzertésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, és kicsi kosárkaformákat kibélelünk vele. (Legalább 12 darabot készítsünk. ) Előmelegített, közepesen meleg sütőbe toljuk, és halvány-sárgára, vagyis félig megsütjük. Amíg a tészta sül, az almákat héjastól szeletekre vágjuk, és a szeleteket felcsíkozzuk. A félig sült kosárkákat megtöltjük az almacsíkokkal, majd felöntjük a palacsintamasszával. A sütőbe visszatesszük, és addig sütjük, amíg a folyékony masszából szilárd nem lesz, vagyis a beleszúrt tűre (hurkapálcára) már nem tapad a masszából. A kosárkákat a sütőlapon hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leszedjük, és tálra rakjuk. Csak hidegen fogyasztjuk. Alma helyett készíthetjük körtével, esetleg banánnal, vagy kimagozott és lecsöpögtetett meggyel-cseresznyével. Legkésőbb másnapig el kell fogyasztani, de a kész sütemény hosszú ideig mélyhűtőben tárolható.


Almás linzertorta
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 1 kg alma, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanálnyi rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor ( az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele, és magas pereme is legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét. Az almát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és szépen sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát.


Almás linzertorta baracköntettel
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 1 kg alma, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor ( az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele, és magas pereme is legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét. Az almát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és szépen sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát.


Apró linzer karikák
20 dkg lisztet, 20 dkg margarint, 1/2 cs. vaníliás cukrot és 2 tojás sárgáját összegyúrunk. 2 tojás fehérjét 20 dkg cukorral habosra verjük. A kinyújtott és kiszaggatott karikákra a habot rányomjuk, és kisütjük. Ha kihűlt, lekvárral összeragasztjuk.
Habos gesztenyetekercs
60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 25 dkg linzertészta, 25 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 25 dkg pikáns friss vagy befőtt gyümölcs, leve nélkül.
A vékonyra kinyújtott tésztával kibélelek egy kis mélyedésekkel ellátott tepsit (talkedliforma), vagy az alufólia-poharakat bélelem ki a tésztával. Mérsékelten meleg sütőben szép sárgára sütöm, s óvatosan kiborítva a formából, hagyom kihűlni. (Ha egyszerre sok kosárkát sütök, akkor kihűlése után nylonzacskóba csomagolva akár egy hétre is eltehetem a hűtőszekrénybe) A gyümölcsöt megmosom (vagy lecsöpögtetem), feldarabolom, kimagozom jellegének megfelelően. A tejszínből kemény habot verek. A kihűlt kis kelyheket megtöltöm a gyümölccsel, tejszínhabot halmozok rá, és bőven megrakom a burgonyanyomón átnyomott gesztenyemasszával. Rögtön kínálom, mert a hab és a gyümölcs is levet engedhet.


Barna linzer
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 40 dkg vaj (ráma és zsír fele-fele arányban), 60 dkg cukor, 40 dkg darált mogyoró, 2 tojás sárgája, kevés citromhéj, 1/2 dkg törött fahéj.
A lisztet a zsiradékkal, cukorral, tojássárgájával, mogyoróval, citromhéjjal, és a fahéjjal jól összedolgozzuk. Két egyforma részre osszuk, negyedujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd előmelegített sütőben világosra sütjük. Amikor megsült, megkenjük a következő töltelékkel: 30 dkg dió, 20 dkg porcukor, 1/2 dl rum, 2 dl tej.
A diót a cukorral, rummal, tejjel jól összekeverjük, ha kissé még kemény, hígítsuk tejjel, hogy jól kenhető legyen. Ezt rákenjük az egyik lapra, majd ráhelyezzük a másik lapot. Kockákra vágjuk, minden kocka tetejére fél tisztított diót teszünk.


Burgonyás linzer
Hozzávalók: 20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 20 dkg főtt áttört burgonya, 50 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1/2 csomag sütőpor, 1 egész tojás, lekvár.
Elkészítése: A zsírt a cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a főtt áttört burgonyát, a lisztet, a citromhéját, a sütőport, és jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk, minden második tészta közepét gyűszűnyi nagyságúra kiszúrjuk. Tojásfehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk és kisütjük. Ha elkészült, lekvárral összeragasztunk egy simát egy lyukassal.
Figyelem: Vigyázzunk a burgonyával, mert némely fajta, lágyabb tésztát ad!

Costatta (Olaszország)


Feketeribizli lekvárral rácsos linzert készítünk, a tetejét megszórjuk durvára őrölt mandulával. A megsült süteményt tejszínhabbal díszítjük.
Cukros túrós lepény
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárga.
Töltelék: 40 dkg túró, 25 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 dkg vaníliás cukor.  
Linzertésztát készítünk, két apró cipóra osztjuk, kinyújtjuk, majd közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük. A porcukrot fokozatosan adjuk a túrókrémhez. Végül a megsült és lehűtött linzerlapok közé töltjük a krémet. Hűtőben megdermesztjük, majd szeleteljük.


Csigalinzer
Összegyúrunk 25 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, két tojássárgával, hét deka porcukorral, egy tasak vaníliás cukorral vagy egy fél citrom reszelt héjával, és egy csipet sóval. Hideg helyen legalább egy óráig, de még jobb, ha egy éjjelen át, pihentetjük, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe két evőkanál kakaót meg egy evőkanál tejfölt dolgozunk. Először a sárga tésztát nyújtjuk vékony, hosszúkás téglalappá, majd ugyanekkorára a barnát, amelyet a fehér tésztára fektetünk, egy kissé rányomkodjuk. A kettőt együtt szorosan összegöngyöljük, és fél centi vastag szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat sütőlemezre egymás mellé fektetjük, de közöket hagyunk, nehogy összeragadjanak. A forró sütőben aranysárgára sütjük.


Csiga vagy csíkos linzer
50 dkg lisztet 2 tojással, 25 dkg margarinnal, 15 dkg porcukorral és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, összegyúrjuk. 1 cs. vaníliás cukrot és 1 csipet sót is adunk hozzá. Kétfelé osztjuk, egyik felébe 2 evőkanál kakaót gyúrunk. Mindkettőt kinyújtjuk, a világos tésztát tojással megkenjük, rátesszük a barnát, és azt is megkenjük. Egymásra rakjuk és összegöngyöljük, majd 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. Forró sütőben világosra sütjük.


Csokoládés linzerkorong túróval
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojás-sárga.  
Töltelék: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 3 db tojás-sárga, 8 dkg mazsola, 2 dkg vaníliás cukor, reszelt citromhéj, csokoládé tortabevonó (40 dkg).  
A megadott anyagokból linzertésztát készítünk, két-három milliméter vastagságúra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval korongokat vágunk belőle, sütőlemezre helyezzük, közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Elkészítjük a túrókrémet, majd két-két linzerkorongot a töltelékkel összeragasztunk. A csokoládé tortabevonót felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne égjen az edény aljára.  Ebbe mártjuk a lehűtött tésztákat.


Diós linzer
Hozzávalók:
Tészta: 15 dkg lisztet, 1 csapott kávéskanál sütőport, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 tojást, 6,5 dkg cukrot, 6,5 dkg margarint összegyúrunk, kisodrunk, tepsibe rakjuk, és két evőkanál lekvárral megkenjük.
Tetejére: 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál víz.
 Ezeket felfőzzük, majd 20 dkg diót belekeverünk, és ezt a tészta tetejére simítjuk. 8x8 cm-es darabokat vágjuk, majd a darabokat átlósan kettévágjuk.


Diós kocka
Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál vaníliás cukor, 1 mokkáskanál citromhéjreszelék, 15 dkg dióbél, 1 mokkáskanál fahéj
A töltelékhez: 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 teáskanál citromhéjreszelék, 2 cl rum
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a citromhéjreszeléket, és 3 evőkanál darált diót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fél óráig hűtőben pihentetjük, utána mintegy fél centi vastagra kinyújtjuk. Villával megszurkáljuk, és kb. 180 C°-on kisütjük. Ezután a tésztát kettévágjuk, és az egyik felét még melegen felkockázzuk. A diópüréhez a cukrot felforraljuk a tejjel, beletesszük a diót, az ízesítő anyagokat, rövid forralás után kihűtjük. Hidegen keverjük hozzá a rumot. A kihűlt. linzerlapra rákenjük a diókrémet, majd ráhelyezzük az előre felvágott lapocskákat. Éles késsel átvágjuk a lapok mentén a tölteléket és az alsó tésztát is. Porcukorral megszórva, diógerezdekkel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: Kb. 1.5 óra
Jó tanács: Rum helyett használhatunk pár csepp rumaromát: A fölső tésztaréteget azért kell előre felkockázni, hogy szeletelés közben ne nyomjuk szét a tölteléket.


Erzsébet torta
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárga.  
Töltelék: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 db tojássárga, 12 dkg mazsola, 8 dkg mogyoró, 30 dkg tortabevonó csokoládé.  
Linzertésztát készítünk, vékonyra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval kis kerek lapokat formázunk, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Négy-négy tésztát túrókrémmel megtöltünk, és hűtőben dermesztjük. Olvasztott tortabevonó csokoládéba mártjuk, és pirított mogyorószemekkel díszítjük.


Esztergomi linzer (kitűnő házilinzer)
50 deka lisztet 1 egész tojással, 1 csomag Váncza sütőporral, 25 deka cukorral, 25 deka zsírral, 1/2 csomag Váncza vanillincukorral, 1 dkg fahéjjal, 1 evőkanál kakaóval és annyi tejfellel vagy tejjel összegyúrunk, hogy könnyen formálható legyen. Zsírozott tepsibe a tészta nagyobbik felét elnyomkodjuk, melyre őrölt dióval meghintett szilvaízt kenünk. A lekvárosra a félretett tésztából vékony párhuzamos rácsot rakunk a lekvárba belenyomkodva. Tojással kenjük, és közepes tűznél sütjük. Felszolgáláskor vanilin szóró-cukorral bőven hintjük.


Gesztenyés-almás linzer
80 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1-2 evőkanál porcukor.
A tésztát téglalap alakúra nyújtom és kibélelek vele egy közepes nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen. Félreteszem. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem. A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a tejszínnel és a rummal. A tészta alját megkenem a sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen rászórom a reszelt almát és a megtisztított mazsolát. Kevés porcukorral meghintve az előmelegített, forró sütőbe tolom, és mérsékelt lángon 40-45 percig sütöm. Csak teljes kihűlése után szeletelem fel.


Gesztenyés Navette
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, kevés reszelt citromhéj, 20 dkg gesztenyemassza, ismét 10 dkg vaj és 5 dkg porcukor, valamint 5 cl rum, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg tejcsokoládé.
A lisztből, vajból, porcukorból, citromhéjból linzertésztát készítünk, kinyújtjuk, és akkora darabokra vágjuk, hogy kibélelhessük vele a hajó vagy ovális alakú sütőformákat és megsütjük. Ha kihűlt, a tésztákat a formából kiborítjuk. A gesztenyét, a vajat, a porcukrot és a rumot jól kikeverjük, és csöves nyomózsákból a tésztahajók közepébe nyomjuk. Jól kifagyasztjuk, majd az egyik oldalát olvasztott étcsokoládéba, a másikat tejcsokoládéba mártjuk.


Gyümölcsös linzer
Hozzávalók:  25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 35 dkg liszt, fél cs. sütőpor, kandírozott gyümölcs
A vajat, porcukrot, tojást, vaníliáscukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral kevert, szitált lisztet. A masszát formazsákba töltve tetszőleges mintákat formázunk a zsírozott sütőlapra. Közepes hőmérsékleten sütjük. Díszítésre apró kandírozott gyümölcsöt használunk.


Habos linzer 1.
10 dkg zsírt jól kikeverünk 3 tojás sárgájával és 7 dkg porcukorral, 20 dkg liszttel összegyúrjuk, kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és lekvárral megkenjük. A 3 tojás habját óvatosan összekeverjük 18 dkg porcukorral, 2 szelet reszelt csokoládéval és 7 dkg darált dióval, és a tésztába tesszük. 7 dkg durvára vágott dióval megszórjuk és megsütjük.


Habos linzer 2.
Hozzávalók:
Tészta: 10 dkg cukrot 20 dkg vajjal vagy margarinnal, 30 dkg liszttel, 1 tojással és kevés tejjel összedolgozunk.
Két részre osztjuk, két lapban megsütjük.
Krém: 4 tojásfehérjéhez 20 dkg cukrot adunk, és gőz fölött sűrű habbá verjük. 2 evőkanál baracklekvárt és néhány csepp citromlevet keverünk hozzá.
Még melegen az egyik kihűlt lapra öntjük és rásimítjuk, majd ráhelyezzük a másik lapot.
Máz: 12 dkg cukorból fondant-t készítünk, amit cukrászfestékkel rózsaszínűre festünk, vagy rummal ízesítünk, és sűrűn rács alakban a tészta tetejére csurgatunk.
A tésztát 6 cm-es kockákra vágjuk. Frissen nehezen vágható, ezért ajánlatos a lapokat előző napon megsütni.


Kakaós linzerszeletek (különlegesen jó)
1/2 kg lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza sütőporral, azután elmorzsolunk 30 deka zsírral, majd összegyúrjuk 20 deka cukorral, 8 deka kakaóval, 2 egész tojással, 1/2 csomag Váncza vanillincukorral. A tészta nagyobbik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk s barack-vagy málnaízzel vastagon megkenve a félretett tésztából kisujjnyi vastag, rácsot rakunk rá. Forró sütőben sütjük, és sütés után Váncza vanillincukorral kevert porcukorral bőven hintve szeleteljük


Kakaós linzer
Hozzávalók:  35 dkg liszt, 2.5 dl tej, 6 dkg kakaópor, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 cs. sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 2 cs. vaníliás cukor
A cukrot a vajjal, 1 cs. vaníliás cukorral jól kikeverve hozzáadjuk a tojást. Folyton keverve belerakjuk a tejet, majd apránként a sütőporral, kakaóporral kevert lisztet. Reszelt citromhéjjal ízesítjük. A tésztát 4 mm vastagra nyújtva zsírpapírral bélelt tepsiben alsó lángon 15-20 percig sütjük. Hosszúkás szeletekre vágva megszórjuk vaníliás porcukorral, vagy töltjük.


Karácsonyi torta
Hozzávalók:
A linzer tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg (1cs.) Dr.Oetker Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál Dr.Oetker Sütőpor, 1/2 cs. Dr.Oetker Vanillincukor, 1-2 evőkanál víz.
A pozsonyi tésztához: 10 dkg liszt, 4 dkg margarin, 1 evőkanál Dr. Oetker Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál Dr. Oetker sütőpor, 1 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 0,3 dl tej, 1 db tojás sárgája, 1 késhegynyi kristálycukor, csipet só.
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0.5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj, 30-40 dkg kinyomott reszelt alma, 1 evőkanál langyos méz, 5 dkg durvára vágott dió
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
A linzer tésztához a porcukrot a vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, a lisztet, és a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk. Félretesszük pihenni, és ez alatt elkészítjük a pozsonyi tésztát. A margarint, a porcukrot, a tojás sárgáját keverőedényben keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel, kristálycukorral megfuttatott élesztőt, valamint a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk és kb. 15 percig pihentetjük. A linzer tészta 2/3-át egy közepes, vagy nagyobb tortaforma alján egyenletesen elterítjük, majd azt 3-4 percig 150 C fokos sütőben félnyersre sütjük és félretesszük. A megmaradt linzertészta 1/3-át a pozsonyi tésztával lazán összegyúrjuk. A máktölteléket tesszük először a félig sült lapra, majd egyenletesen elterítjük. Az összegyúrt tészta felét szintén egyenletesen ráterítjük a máktöltelékre. A diótöltelék következik, amire a kinyomkodott reszelt almát terítjük. Lezárjuk a tortát a megmaradt tésztával, majd azt 150 C fokos sütőben 20 percig sütjük.
Eztán az 1 evőkanál langyos mézzel megkenjük, tetejét durvára vágott dióval megszórjuk, és még 5-8 percig sütjük.
A kihűlő langyos torta oldalát a megmaradt vágott dióval panírozzuk.


Királyi almatorta
Hozzávalók a linzertésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 7 dkg porcukor.
A masszához: 14 dkg Ráma margarin 14 dkg porcukor, 15 dkg citrom leve, 4 tojásfehérje, 7 dkg liszt, 60 dkg alma, 6 dkg barackíz, 7 dkg szeletelt mandula, 10 dkg kandírozott cseresznye.
A linzertészta anyagait gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőben 20 percig pihentetjük, majd a tortaforma nagyságának megfelelő kerek lappá kinyújtjuk, a formába helyezzük. A Ráma margarint a porcukorral, valamint a citromlével habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot, majd a lisztet. Az így kapott masszát a tortakarikába, a nyers linzertésztára helyezzük, az almaszeletekkel beborítjuk és középmeleg sütőben (kb. 170° C) megsütjük.
Ha a torta kisült, a felületét forró barackízzel bevonjuk, és esetleg pörkölt, szeletelt mandulával, díszítjük.


Lemezes linzer
Hozzávalók:  1 tojássárgája, 15 dkg zsír, 10 dkg porcukor, reszelt citromhéj, 40 dkg liszt, fél csomag sütőpor, kevés tej, kakaópor, baracklekvár.
A tojássárgáját a zsírral, a porcukorral és a citromhéjjal habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és annyi tejet, hogy jól gyúrható legyen. 3 részre osztjuk. 2 részbe kakaót gyúrunk. A barna tészta felét tepsibe téve lekvárral megkenjük, majd rátesszük a fehér tésztát, ezt is megkenjük lekvárral, a tetejére a barna tészta második fele kerül. Megsütjük, porcukorral meghintjük. Nagyon mutatós sütemény!


Linzer 1.
Hozzávalók:  70 dkg liszt, 30 dkg zsír, 25 dkg cukor, 4 egész tojás, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor.
A fentieket összegyúrni, vékonyra kinyújtani, és lehet szaggatni a formákat. Világos pirosra kell sütni, és zárható dobozban tartani, mert abban megpuhul (egyébként száraz) és sokáig eltartható. A befőzési receptek között megtalálható Egres dzsemmel is kitűnő!


Linzer 2.
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 15 dkg porcukor, 1 kocka Ráma (25 dkg), 3 tojássárgája, 1 sütőpor, 1/2 (fél) citrom reszelt héja, lekvár a ragasztáshoz, porcukor a szóráshoz
A hozzávalókat tejjel összedolgozzuk a szokásos módon. (Liszt + sütőpor) + Ráma stb. Világosra sütjük, lekvárral összeragasztjuk, megszórjuk porcukorral és megesszük. A tojásfehérjéből (hogy ne menjen veszendőbe) én kókuszos habcsókot csináltam.


Linzer 3.
Hozzávalók: 10 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél csomag vaníliás cukor, fél citrom héja, fél csomag sütőpor.
A lisztben és porcukorban a hideg margarint elmorzsoljuk, majd az ízesítőket, a sütőport és a tojássárgáját hozzáadva tésztát gyúrunk, ügyelve arra, hogy a tészta nehogy kizsírosodjon, mert akkor sütés után kemény lesz. Az elkészült tésztát rövid ideig hűtőben tároljuk a könnyebb alakíthatóság kedvéért. A hűtőből kivéve kb. 3 mm-re nyújtjuk és lehetőségeinkhez mérten különböző alakúra (tojás, csibe, kacsa, nyúl) formázzuk kiszúróval. A kész formákat sütőlemezen, 180 Celsius fokon 10-12 perc alatt kisütjük. Ha kihűlt, ízlés szerint lekvárral töltjük, majd cukormázzal díszítjük.


Linzer karika
50 dkg lisztet, 1 cs. sütőport, 15 dkg cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, 25 dkg zsírt és 2 tojást kevés tejjel összegyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk, a felét középen lyukas szaggatóval szaggatjuk. Sütés után lekvárral ragasztjuk össze a kétféle formákat.
Linzerkarika 1.
Hozzávalók:  20 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, fél citrom leve, 1 tojás, 12 dkg vaj (margarin), gyümölcsíz, porcukor
A lisztet a sütőporral elkeverve átszitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, citromlét, vaníliáscukrot, tojást. Beledolgozva a hideg vajat (margarint), kinyújtjuk. A tésztát karikákra kiszaggatjuk. A karikák felét középen pici szaggatóval kiszúrjuk. Sütés után 1-1 egész és 1-1 lyukas korongot gyümölcsízzel összeragasztunk. Tetejüket porcukorral hintjük.


Linzerkarika 2.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg vaj, (én rámát és zsírt szoktam használni fele-fele arányban) 20 dkg cukor, 1 egész tojás, kevés reszelt citromhéj, kevés szalalkáli.
A lisztet a vajjal, cukorral, tojással, citromhéjjal és a szalalkálival gyúródeszkán összegyúrjuk. Majd 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk, nagyobb linzerszaggatóval párban karikákat szúrunk ki. (Egy teljes karika, a párja lyukas középen)
A lyukasakat megkenjük tojásfehérjével, nagyobb szemű kristálycukorba, darált mogyoróba vagy dióba mártjuk, tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben, közepes lángon világosra kisütjük. Amikor kihűlt, barack- vagy málnaízzel a párokat összeragasztjuk. (Fogyasztás előtt ajánlatos egy nappal összeragasztani, hogy ne legyen kemény.)


Linzerperec
Hozzávalók: 6 dkg liszt, 6 dkg vaj, 3 dkg cukor, 3 keményre főtt tojás átpasszírozott sárgája, tojásfehérje a kenéshez, vékonyra vágott mandula.
Elkészítése: Az anyagokat összegyúrjuk, és apró pereceket készítünk, tojásfehérjével megkenjük, a mandulával meghintjük. Először meleg, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 percig sütjük. Figyelem: A frissen kisült perec, amíg ki nem hűl, törékeny!
Linzer sütemény
50 dkg lisztet, 2 tojást, 15 dkg porcukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, 25 dkg margarint, 1 cs. sütőport 1/2 dl tejjel összegyúrunk. Kettévesszük és az egyik felébe kakaót, és kis tejet gyúrunk. Kiszaggatjuk, világosra sütjük, és lekvárral összeragasztjuk a kétféle színű lapocskákat.


Linzerszelet 1.
28 deka, finomlisztet összegyúrunk 18 deka margarinnal, 11 deka porcukorral, 2 tojássárgával, egy csipet sóval meg egy evőkanálnyi tejföllel, és egy óráig pihentetjük. Vékonyra nyújtva kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, megkenjük a felét tojásfehérjével, és ezt a felét meghintjük 5 deka durvára vágott dióval. A sütőben aranysárgára sütjük. Egyforma hosszúkás hasábokra vágjuk. Egy-egy üres szeletet megkenünk valamilyen pikáns gyümölcsízzel, erre egy dióval meghintett tésztaszeletet fektetünk.


Linzerszelet 2.
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 15 dkg Beghin-Say cukor, 4 dkg sárgakrémpor, kevés fahéj, reszelt citromhéj, szegfűszeg, vaníliás cukor, 40 dkg kalácsmorzsa, 20 dkg darált dió, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 1 sütőpor, 0,5 dl brandy, 3 tojás, ribizlilekvár, mandula.
A vajat a Beghin-Say cukorral, a sárgakrémporral, fahéjjal, citromhéjjal és vaníliás cukorral habosra keverjük, közben egyenként belekeverjük a tojásokat. Egy másik edényben összevegyítjük a kalácsmorzsát, lisztet, darált diót, a sütőport, majd hozzáadjuk a tejet és a brandyt, s az egészet hozzákeverjük a habos vajas masszához. A tészta háromnegyed részét szögletes formába vagy tepsibe tesszük, elsimítjuk és rákenjük a ribizlilekvárt. A megmaradt részt rácsosan visszük fel a ribizlis rétegre, szeletelt mandulával beszórjuk és 160 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.


Linzertorta
4 tojássárgáját habosra keverünk 25 dkg vajjal (margarinnal) és 25 dkg cukorral. Azután beleteszünk 25 dkg hámozott, őrölt mandulát (darált dió is tökéletes helyette! - én dióval készítettem), 25 dkg lisztet és a 4 tojás kemény habját. Kikent formában megsütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, és az alsó részét megkenjük ribizli- vagy málnalekvárral (a házi baracklekvár is jó). A felső részt ráhelyezve, csokoládémázzal vonjuk be. (Katicát gőz felett megolvasztottam kb. 5-7 dkg margarinnal, és így nem lett kőkemény, ropogós a máz).


Linzi torta
30 deka liszt, 21 deka vaj, 10 és 1/2 deka mandula, 17 deka cukor, kevés fahéj és citromhéja finomra vágva, 1 egész tojás és 2 sárgájával össze lesz gyúrva. Két részre osztjuk, az egyiket kissé kinyújtva, torta-formába tesszük, bekenjük barack, vagy más befőttel, a másik részből rácsozatot készítünk, tojással bekenjük, s jó tűznél világos barnára sütjük.
Mandulás almás lepény
Hozzávalók: 50 dkg linzer tészta, 1 kg savanykás alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg sárgabaracklekvár (vagy dzsem), csipetnyi só, kevés liszt, cukor (ízlés szerint, az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál törött fahéj, 1 citrom leve.
A mandulát forrásban lévő vízbe tesszük, és egy percig forraljuk, majd leszűrjük, és a barna héját lehúzzuk. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Azonnal meglocsoljuk a citromlével, és annyi cukorral hintjük meg, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Sóval, fahéjjal ízesítjük. A tésztát lisztezett deszkán tepsi nagyságúra kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit. 10 percig elősütjük, majd rákenjük a baracklekvárt. Egyenletesen rászórjuk a zsemlemorzsát és belesimítjuk a tölteléket. Meghintjük a tisztított mazsolával. A fehér mandulát vékony lapokra vágva rászórjuk az almatöltelék tetejére. A tepsit előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 15-20 percig sütjük. Még melegen kockákra vágjuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Margarinnal vagy más zsiradékkal kikenünk egy sütőlemezt, és az almás tésztából vízbe mártott kanállal kisebb halmokat rakunk rá A tésztát előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk. Az almás süteményekhez mindig kemény húsú, savanykás fajtákat válasszunk. A puhább fajták - vagy a túlérett darabok - hő hatására elveszítik állagukat, így a sütemény könnyen folyóssá válhat. Sütésre és főzésre is a legjobb a jonatán.


Mandulás-barackos almás lepény
Hozzávalók: , 50 dkg linzer tészta, 1 kg savanykás alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg sárgabaracklekvár (vagy dzsem), csipetnyi só, kevés liszt, cukor (ízlés szerint, az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál törött fahéj, 1 citrom leve.
A mandulát forrásban lévő vízbe tesszük, és egy percig forraljuk, majd leszűrjük, és a barna héját lehúzzuk. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Azonnal meglocsoljuk a citromlével, és annyi cukorral hintjük meg, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Sóval, fahéjjal ízesítjük. A tésztát lisztezett deszkán tepsi nagyságúra kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit. 10 percig elősütjük, majd rákenjük a baracklekvárt. Egyenletesen rászórjuk a zsemlemorzsát és belesimítjuk a tölteléket. Meghintjük a tisztított mazsolával. A fehér mandulát vékony lapokra vágva rászórjuk az almatöltelék tetejére. A tepsit előmelegített forró sütőbe toljuk és közepes lángon, 15-20 percig sütjük. Még melegen kockákra vágjuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.


Mandulás linzerkarika
90 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 egész tojás + 2 tojássárga, 10 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 1 teáskanál reszelt citromhéj,1 késhegynyi őrölt fahéj, eperdzsem, kristálycukor, darált mandula a tetejére.
A vajat a cukorral habosra keverem, majd összegyúrom a tojással, a liszttel és az őrölt mandulával. A reszelt citromhéjjal és a fahéjjal fűszerezem, és a tésztát egy cipóba formálom. Egyórai pihentetés után lisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtom, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrom. A korongok felét egy jóval kisebb pogácsaszaggatóval ismét kiszúrom, ezáltal a tészta egyik feléből kis lapos pogácsákat, a másik feléből pedig karikákat kapok. Az egész korongokat (illetve pogácsákat) bekenem az eperlekvárral, ráillesztem a karikákat, majd az így keletkezett üreget újból megtöltöm eperlekvárral. A kis kiszúrt lapokat ráteszem a tetejére, ezután tojással megkenve, kristálycukorral és darált mandulával meghintem. Tepsibe téve világosra megsütöm. Ez a sütemény sokáig eláll száraz, hűvös helyen.


Mandulás linzer, túróval
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 1 db tojás, 5 dkg mandula, 20 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 8 dkg őrölt mandula.
Töltelék: 30 dkg túró, 20 dkg vaj, 8 dkg mazsola, 8 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor.
A tésztához való anyagokból mandulás linzert készítünk. Tésztaszaggatóval tetszőleges formára szaggatjuk. Tojással megkenjük, és durvára őrölt mandulával megszórjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Túrótölteléket készítünk, és két-két egyforma alakút megtöltünk.


Mandulás túrós őzgerinc

75 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg porcukor, 10 dkg finomra darált mandula, 2 egész tojás + 1 tojásfehérje, 1 dl sűrű tejföl, 2 púpozott evőkanál búzadara, 5 dkg margarin, 1 teáskanál zöldmandula-aroma, csipetnyi só.
A tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtom, hogy egy nagy őzgerincformát vagy egy hosszú, keskeny tepsit kibélelhessek vele, és még a forma tetejét be is takarhassam. (Tehát 2 tésztadarabra van szükségem.) A tojásfehérje kivételével az összes hozzávalót összekeverem, majd a keményre vert tojáshabbal átforgatva megtöltöm vele a tésztaüreget. A kisebb lapot a tetejére borítom, és kicsit le is nyomom. Villával megszurkálom, hogy a gőz eltávozhasson belőle, majd előmelegített, forró sütőbe tolva 10 percig erős lángon, ezután pedig takarékon megsütöm. Az őzgerinc formában hagyom hűlni. Deszkára borítom és csak akkor szeletelem föl, ha már teljesen kihűlt.


Nosztalgia máktorta
Hozzávalók: 15 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg liszt, 10 tojásfehérje, 6 tojássárga, barackíz.
A linzertésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 7 dkg porcukor.
A linzertészta anyagait gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és a tésztát hűtőben 20 percig pihentetjük, majd a tortaforma nagyságának megtelelő kerek lapra kinyújtjuk, és a formába helyezzük. A 6 tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral kikeverjük, a 10 tojásfehérjét a maradék kristálycukorral kemény habbá verjük, és lazán a tojássárgájához keverjük. A darált mákot a liszttel összevegyítve fakanál segítségével a masszához keverjük. Az így kapott masszát kettéosztjuk. Az egyik felét a linzertésztára öntjük, a másik felét Ráma margarinnal kikent, lisztezett tortaformába tesszük. Közepesen meleg sütőben mindkét lapot kisütjük. A tortalapokat barackízzel megkenjük, de ügyeljünk a töltésnél, hogy a linzerlapon sült rész legyen a torta alsó fele.
A máktorta készülhet 3 dl tejből, és 4 dkg vaníliaízű pudingporból főzött töltelékkel is. A torta tetejét porcukorral díszítjük.


Orosz túrós hajócskák
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 db tojás-sárga.  TÖLTELÉK: 45 dkg túró, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 db tojás-sárga, 2 dkg vaníliás cukor, 4 db banán, 4 db mandarin.
Linzertésztát készítünk, vékonyra kinyújtjuk és hosszúkás kis fémformákba nyomkodva, megsütjük. A túróból krémet készítünk, a banánt megtisztítjuk, felszeleteljük. A mandarint megtisztítjuk, félbevágjuk és felszeleteljük. A megsütött és kihűtött tésztákat túrókrémmel töltjük, és az előkészített gyümölcsökkel díszítjük.


Őszibaracktorta
Hozzávalók: 25 dkg mirelit (vagy házilag gyúrt) linzertészta, 50 dkg kemény, félérett őszibarack, 15 dkg őszibarackdzsem, fél csomag citromízű gyümölcskocsonyapor, ízlés szerint cukor.
Egy kerek gyümölcstortaformát kibélelünk a szobahőmérsékleten felengedett tésztával úgy, hogy pereme is legyen. Betoljuk az előmelegített forró sütőbe, és szép sárgára megsütjük. Közben a gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk, és egyforma szeletekre vágjuk. A félig sült tésztát kivesszük a sütőből, és hagyjuk, hogy kihűljön. Ezután a dzsemmel az egész felületét és a peremét is bekenjük, majd a barackszeleteket egyenletesen, lehetőleg szép díszesen elhelyezzük rajta. Rétegenként addig rakjuk, amíg a forma egészen megtelik. Ezután már csak annyi időre tesszük vissza a forró sütőbe, amíg a torta pereme világosbarnára sül, és a gyümölcs üvegessé válik. Hagyjuk kihűlni. A gyümölcskocsonyaport másfél dl vízben feloldjuk, kevés cukorral édesítjük, és a már egészen kihűlt sütemény tetejére ecsettel, apránként felkenjük. Közben a tortát néhányszor 10 percre betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a kocsonya rádermedhessen.


Puncsos linzer
Összegyúrunk 70 deka lisztet 20 deka zsírral (vagy 25 deka margarinnal), egy evőkanál cukorral, egy kiskanálnyi szódabikarbónával, egy egész tojással meg 2 tojás sárgájával, csipet sóval és annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Hűvös helyen néhány óráig pihentetjük, vékonyra nyújtjuk, és a nagy tepsi hátán 4 lapot sütünk belőle. Ha kihűlt, 2 lapot összetörünk, eldolgozzuk 4 evőkanál rummal. 10 deka mazsolával, 15 deka megáztatott, kimagvalt, apróra vagdalt aszalt szilvával, 10 deka durvára vágott dióval,
(esetleg cukrozott narancshéjjal) 2 evőkanál kakaóval, végül annyi pikáns gyümölcsízzel, hogy kenhető, de nem folyékony tölteléket kapjunk. Ezzel megkenjük vastagon az egyik tésztalapot, és ráborítva. a tetejét, két deszka között lenyomtatjuk. Másnap a tetejét bevonjuk citrommázzal, és mi-kor dermedni kezd, de még nem kemény, késsel bejelöljük a szeleteket. Másnapra a cukormáz üvegszerűen megkeményszik rajta, és a jelölés szerint szeleteljük a tésztát. (A citrommázhoz 30 deka porcukrot 15 percig keverünk egy fél citrom levével, egy evőkanál rummal és annyi vízzel, hogy keverhető, de nem folyékony masszát kapjunk.)


Rácsos-barackos sütemény

Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 25 dkg sárgabaracklekvár, 50 dkg érett sárgabarack, 1 tojássárga.
A tésztát egyharmad-kétharmad arányban elosztom. A nagyobbik darabot akkorára nyújtom, hogy egy közepes tepsit kibélelhessek vele. A tésztát megkenem a sárgabaracklekvárral, és az előzőleg megmosott, kimagozott sárgabarackot magházával lefelé fektetem. A kisebbik tésztából vékony, hosszú rudakat formálok, majd "berácsozom" a tetejét, vagyis a gyümölcsök tetejére keresztben, egymástól 5 centi távolságra rácsszerűen fektetem a tészta rudakat. A rácsok tetejét a felvert tojássárgájával megkenem, és mérsékelten meleg sütőben megsütöm. Ügyelek arra, hogy a sütemény ne égjen el, mert a lekvárban lévő cukor hamar karamellizálódik.


Rácsos linzer 1.
Hozzávalók:  12 dkg zsír, 12 dkg cukor, 1 tojás sárgája, citromhéj, fél citromlé, 1 sütőpor, 40 dkg rétesliszt, kevés tejföl, vagy tej.
Lágy tésztává gyúrjuk, a nagyobb felét tepsibe tesszük, megkenjük baracklekvárral, meghintjük cukrozott dióval. A tojás fehérjét habbá verjük, rákenjük a lekvárra. A megmaradt tésztából vékony hengercsíkokat készítünk, berácsozzuk, megsütjük.
Rácsos linzer 2.
50 dkg lisztet, 15 dkg cukrot, 16 dkg zsírt, 1 tojást, kis tejfölt és 1/2 cs. sütőport összegyúrunk. A tészta kétharmadát kinyújtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral, és rásimítjuk a tölteléket.
Töltelék: 4 tojás fehérjét habbá verjük20 dkg cukorral. 20 dkg darált diót belekeverünk és felkenjük. A maradék tésztából rácsot teszünk rá és megsütjük.


Rácsos linzer (finomabb)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj v. margarin, 25 dkg porcukor, 25 dkg dió v. mogyoró, esetleg a kettő vegyesen, 2 tojássárgája, reszelt citromhéj, fahéj, 20 dkg barack - málna- v. meggylekvár, csipet só
Lágy tésztává gyúrjuk, a nagyobb felét tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral, meghintjük cukrozott dióval. A tojás sárgáját elkeverjük, rákenjük a lekvárra. A megmaradt tésztából vékony hengercsíkokat készítünk, berácsozzuk, megsütjük.


Rácsos linzer másként
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg margarin vagy 15 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 tojás, 1 dl tej vagy 1 kanál tejföl, 1 sütőpor, citromhéj, fahéj, csipet só
Töltelék: 15-20 dkg lekvár
A lisztet összekeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, diót és a többi anyagot. Gyorsan összegyúrjuk és 1/2 óráig hidegen pihentetjük. A tészta 2/3 részével kibélelünk egy tepsit, és lekvárral megkenjük. A megmaradt tésztát vékonyra kisodorjuk, rácsokat készítünk belőle, és a tésztára helyezzük. (A rácsot megkenhetjük tojássárgájával, akkor sütés után szép fényes lesz.) Középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük. Sütés után deszkára borítjuk, és ha kihűlt, ferde téglalapokra szeleteljük.


Rácsos-barackos sütemény
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 25 dkg sárgabaracklekvár, 50 dkg érett sárgabarack, 1 tojássárga.
A tésztát egyharmad-kétharmad arányban elosztom. A nagyobbik darabot akkorára nyújtom, hogy egy közepes tepsit kibélelhessek vele. A tésztát megkenem a sárgabaracklekvárral, és az előzőleg megmosott, kimagozott sárgabarackot magházával lefelé fektetem. A kisebbik tésztából vékony, hosszú rudakat formálok, majd "berácsozom" a tetejét, vagyis a gyümölcsök tetejére keresztben, egymástól 5 centi távolságra rácsszerűen fektetem a tészta rudakat. A rácsok tetejét a felvert tojássárgájával megkenem, és mérsékelten meleg sütőben megsütöm. Ügyelek arra, hogy a sütemény ne égjen el, mert a lekvárban lévő cukor hamar karamellizálódik.


Takaréklinzer (gyors, olcsó)

1/2 kg lisztet 1/4 kg zsírral, 1 egész tojással, 20 deka porcukorral, 1 Váncza-sütőporral, 1 pohárka rummal, 1 deka törött fahéjjal, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 1 csipetnyi sóval és annyi tejfellel, amennyit felvesz, összegyúrunk, és zsírozott tepsiben lekvárral megkenve a tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Vanilincukorral szórjuk be.
Tealinzer 1. (nagyon jó)
20 deka vajat, 25 deka lisztet, 1/2 citrom reszelt héját, 1/2 csomag Váncza-sütőport, 18 deka cukrot, 10 deka héjas őrölt mandulát, 1/2 deka tört fahéjat és 2 egész tojást deszkán jól összegyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk, s tepsibe helyezve lekvárral kenjük. Félretett tésztából rudakat sodrunk s finom rácsozatot készítünk. Sütés után vanilincukorral hintjük meg
Tealinzer 2.
17 deka vajat, 20 deka lisztet, fél citrom reszelt héját, fél csomag sütőport, 13 deka cukrot, 8 deka héjas őrölt mandulát és 1 egész tojást deszkán jól összegyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk s tepsibe helyezve szilva-, málna-, vagy meggylekvárral kenjük. A félretett tésztából ceruza-vastag rudakat sodrunk s finom rácsozatot készítünk a tésztára. Sütés után hosszúkás szeletekre vágjuk, és vaníliás cukorral kevert finom porcukorral hintjük meg.


Rákóczi túrós kocka
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg margarin, 50 dkg liszt, 13 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 5 g só, 2 db tojássárgája. TÖLTELÉK: 25 dkg cukor, 80 dkg túró, 5 dkg mazsola, 10 dkg citrom, 5 db tojás, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg búzadara.
A tésztához a megadott nyersanyagokból linzertésztát készítünk, 1/2 cm vastag lappá nyújtjuk, és sütőlapon félig megsütjük. A túróból a többi anyagokkal, és a tojássárgájával tölteléket készítünk, és azt a kisütött tésztára kenjük. Az 5 tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként 10 dkg cukrot keverünk bele, a másik 15 dkg cukrot fakanállal óvatosan a habba keverjük. A habot nyomózsákba tesszük, és a sütőből kivett tésztát berácsozzuk, utána langyos sütőben száradni hagyjuk. Ha a tészta elkészült, elkevert baracklekvárral díszítjük a habrácsok között.


Sült-tök torta tejszínhabbal
90 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 25 dkg linzertészta, 1 kg nyers, sütnivaló tök, 1 zacskó vaníliás cukor, fél citrom leve, 3 evőkanál porcukor, 3 evőkanál pörkölt dió, 3 dl tejszín, 5 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál zselatinpor.
Először elkészítem a tölteléket. A nyers tököt egészen vékony szeletekre vágom vagy legyalulom. A tejszínből kemény habot verek, majd a kevés vízben megáztatott és átszűrt zselatint belekeverem a habba. A tésztát kerek lappá nyújtom, és egy tortaformát kibélelek vele. A tököt belenyomkodom a formába, majd sűrűn beszórom a porcukorral kevert vaníliás cukorral, és citromlével meglocsolva közepesen meleg sütőben megsütöm. A formában hagyom kihűlni. Ezután rákenem a zselatinos tejszínhabot, rászórom a pörkölt diót és rácsorgatom a közben felolvasztott, de már kihűlt csokoládét. A hűtőszekrényben jól megdermesztem a tetején lévő tejszínes csokoládét.


Svájci almatorta túróval
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojás.  
Töltelék: 60 dkg alma, 1 db citrom, 35 dkg túró, 6 db tojás, 12 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor.
A tésztához való anyagokból linzertésztát készítünk, kinyújtjuk, és egy lapos tortaformába nyomjuk, sütőben félig megsütjük. Az almát megtisztítjuk, felszeleteljük. A formát kirakjuk az almaszeletekkel. A tojások fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a vaníliás porcukrot és a szitán áttört túrót, amelybe a tojások sárgáját beledolgoztuk. Ezzel a keverékkel töltjük ki a formát. Közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük. Cikkekre szeletelve tálaljuk.


Túrós lepény
Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 4 dl tejföl, 2 db tojássárgája, 3 cl rum, 2 g só, 6 dkg cukor, 20 dkg vaj.
Töltelék: 70 dkg tehéntúró, 4 dl tejföl, 15 dkg cukor, 10 dkg búzadara, 3 dkg mazsola, 4 db tojás, 5 dkg zsemlemorzsa.
A lisztből, cukorból és zsiradékból a többi nyersanyaggal együtt linzertésztát készítünk úgy, hogy nyújtófával könnyen nyújthassuk. Sütőlemezre 1 cm vastagságra nyújtjuk, sütőbe tesszük, és félig megsütjük. A túróból a nyersanyagokkal, és a tojássárgájával tölteléket készítünk. A tojásfehérjéből 5 dkg cukorral vert kemény habot hozzávegyítjük. A félig megsütött lapot morzsával megszórjuk, az elkészített túrótölteléket ráöntjük és elkenjük. A tészta másik részét a túróra ráborítjuk, vagy rácsokat készítünk. Jó meleg sütőben megsütjük, ha megsült, porcukorral megszórjuk.


Túrókrémtorta 1.
A tortakarikát kibélelve 1 doboznyi mélyhűtött linzertésztával, félig kisütjük. Bekenjük forró barackízzel. Jól eldolgozva 75 dkg áttört túrót, 5 tojássárgáját, 8 dkg vajat, 25 dkg cukrot, 5 dkg grízt, 8 dkg beáztatott mazsolát, 1 citrom reszelt héját, 1 cs. vaníliáscukrot, 1 cs. vaníliás puding-port, a tésztára simítjuk. A sütőbe vízzel telt edényt rakunk. Enyhén gőzös sütőben készre sütjük. Porcukorral vagy tejszínhabbal díszítjük. Tetejére pár szezongyümölcs kerül.
Túrókrémtorta 2.
Hozzávalók: 1 doboz mélyhűtött linzertészta, 75 dkg áttört tehéntúró, 5 tojássárgája, 8 dkg vaj, 25 dkg cukor, 8 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 cs vaníliás cukor, 5 dkg búzadara, 1 zacskó vaníliás pudingpor, barackíz
A tortakarikát a linzertésztával kibéleljük, félig kisütjük, majd forró barackízzel bekenjük. Túrókrém: az áttört tehéntúróba keverjük a tojássárgákat, a vajat, a cukrot, a beáztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a búzadarát és a pudingport. A túrókrémet ráöntjük a tésztára. A sütőbe teszünk egy vízzel telt lábost, és ebben az enyhén gőzös sütőben kisütjük. Porcukorral vagy tejszínhabbal díszíthetjük. Tetejére néhány szem szezongyümölcsöt rakhatunk.


Túrós linzertorta
Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 33 dkg vaj, 17 dkg porcukor, 2 db tojássárga, vaníliás cukor, ízlés szerint, citromhéj, ízlés szerint.
Töltelék: 50 dkg túró, 4 dl tejszín, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, egy csipet vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 2 dkg zselatin.
Sárga linzertésztát készítünk, melyből három kerek lapot formázunk, majd megsütjük és kihűtjük. Közben a túróból tölteléket készítünk: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük, beletesszük a mazsolát, a vaníliáscukrot és a tejszínhabot, amibe belekevertük a langyos vízben oldott zselatint. A lapok közé úgy töltjük a tölteléket, hogy egy szétnyitható tortaformába tesszük. Hűtőszekrényben megdermesztjük a tortát, ezután szeleteljük, és cukrozott tejszínhabbal díszítjük.


Túrós narancstorta
90 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg linzertészta, 50 dkg tehéntúró, 3 db narancs, 15-20 dkg porcukor, 3 egész tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, csipetnyi só.
A töltelékhez a tehéntúrót áttöröm, vagy villával szétnyomkodom, majd összekeverem a tojássárgákkal, a cukorral, a zsemlemorzsával és egy narancs lereszelt héjával. Ezután hozzáadom a meghámozott narancsok kis kockákra vágott húsát. A tojásfehérjékből kemény habot verek, és legvégül azzal forgatom át a narancsos túrókrémet. A kinyújtott tésztával kibélelek egy tortaformát, majd a krémet belesimítom. Előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm a tortát. Ha kihűlt, késsel ellazítom a forma oldalától, és a tortalappal együtt csúsztatom tálra. Ha szépen akarom asztalra tenni, akkor tejszínhabbal és narancskarikákkal díszítem.


Túrópogácsa
Hozzávalók:  50 dkg túró, 50 dkg vaj, 50 dkg liszt, 20 dkg sajt, 3 tojás, 2 dkg só
A túrót villával megtörjük, hozzáadjuk a vajat és a lisztet. Összemorzsoljuk tenyerünk között, mintha linzertésztát készítenénk. Hozzáadunk 2 tojást és összegyúrjuk. Rövid ideig pihentetjük. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval vagy késsel daraboljuk tetszőleges alakúra. Megkenjük tojással, és reszelt sajtot szórunk rá. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
Túrós sárgabaracktorta
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojás.
Töltelék: 1 kg sárgabarack, 35 dkg vaj, 35 dkg túró, 18 dkg porcukor.  A tésztához való anyagokból linzertésztát készítünk. Négy egyforma nagyságú korongot formálunk belőle és megsütjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és habosra keverjük. A sárgabarackokat rövid időre forrásban lévő vízbe mártjuk, így meg tudjuk hámozni, kimagozzuk, és háromnegyed részét apró kockára vágjuk, belekeverjük a túrós vajkrémbe. A megsütött és kihűtött linzerlapokat megtöltjük a krémmel, tetejét a megmaradt és szeletelt sárgabarackkal díszítjük. Szeletelve tálaljuk.


Túrótorta
Hozzávalók:
Tészta: 24 dkg liszt, 16 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 db tojássárgája, 2 g vaníliás cukor, 1 dkg reszelt citromhéj, 10 dkg barackíz.
Töltelék: 1 kg tehéntúró, 6 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 1 vaníliás cukor, citromhéj.
Az elkészített linzertésztával a tortasütő alját és oldalát kibéleljük, majd háromnegyed részig kisütjük. Kihűlni hagyjuk, utána a belsejét barackízzel vékonyan megkenjük. A töltelék anyagaiból egy jó túrókrémet készítünk, és azt a tortába beletöltjük. A tetejét egy kerekre formázott linzerlappal befedjük, közepesen meleg sütőben megsütjük. Sütés után porcukorral megszórjuk, a tortasütőből kivesszük, és kihűlés után melegvizes késsel szeleteljük.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!