Tartalomjegyzék
1. rész 7
HIDEG ÉTELEK 7
KÖRÖZÖTT I. 7
KÖRÖZÖTT II. 7
KÖRÖZÖTT III. 7
PARADICSOMOS TÚRÓKRÉM 7
GYÖMBÉRES TÚRÓKRÉM 7
TÚRÓKRÉM RETEKKEL 7
MAGYAROS TÚRÓKRÉM POHÁRBAN 7
SZICÍLIAI TÚRÓKRÉM 7
SZALONNÁS TÚRÓKRÉM 8
FŰSZERES TÚRÓKRÉM 8
KÖRÖZÖTT METÉLŐHAGYMÁVAL 8
TÁRKONYOS KÖRÖZÖTT 8
KÖRÖZÖTT KAPRIBOGYÓVAL 8
SAJTOS KÖRÖZÖTT 8
KÖRÖZÖTT FÜSTÖLTKOLBÁSSZAL 8
FOKHAGYMÁS SAJT, TÚRÓBÓL 9
KAPROS-TÚRÓS PIRÍTÓS 9
TÚRÓS ÉTVÁGYFALATOK 9
KÖRÖZÖTTES ZSÚRKENYÉR 9
KÖRÖZÖTTES SAJTTORTA 9
LEVESEK 9
GYÜMÖLCS TURMIX 9
HIDEG ŐSZIBARACKLEVES MANDULÁS TÚRÓFÁNKAL 9
HIDEG GYÜMÖLCSLEVES TÚRÓVAL 10
ERŐLEVES TÚRÓFÁNKAL 10
FÁCÁNLEVES ROZMARINGOS TÚRÓGALUSKÁVAL 10
TÚRÓKRÉMLEVES 10
TYÚKLEVES TÚRÓTÉSZTÁVAL 10
INDONÉZ CURRYLEVES 11
PÓRÉHAGYMA-KRÉMLEVES TÚRÓTÉSZTÁVAL 11
TÚRÓS KUKORICAKRÉM-LEVES 11
CSIRKEPÜRÉLEVES TÚRÓGOMBÓCCAL 11
KAPROS TÚRÓS ZUKKINILEVES 11
KÖRETEK 11
TÚRÓGALUSKA 12
TÚRÓS GALUSKA 12
TÚRÓS ZÖLDGALUSKA 12
KARFIOLKOSÁR TÚRÓVAL TÖLTVE 12
TÚRÓS RAKOTT PULISZKA (SÓS) 12
TÚRÓS SPAGETTIROPOGÓS 12
SALÁTÁK 12
FEJES SALÁTA KAPROS TÚRÓÖNTETTEL 12
ENDÍVIA TEJFÖLÖS TÚRÓVAL 12
VITAMINSALÁTA TÚRÓS-JOGHURTOS ÖNTETTEL 13
UBORKASALÁTA TÚRÓKRÉMMEL 13
KÍGYÓUBORKA TÚRÓKRÉMMEL 13
GYÜMÖLCSSALÁTA JOGHURTOS-TÚRÓS ÖNTETTEL 13
TÚRÓS KAGYLÓSALÁTA 13
PARADICSOMSALÁTA TÚRÓVAL 13
KOVÁSZOS UBORKA JOGHURTOS TÚRÓVAL 14
KARFIOLSALÁTA FŰSZERES TÚRÓÖNTETTEL 14
MÁRTÁSOK 14
TÚRÓMÁRTÁS 14
MAJONÉZES TÚRÓMÁRTÁS 14
TÚRÓS RAVIGOTTE-MÁRTÁS 14
ZÖLD TÚRÓMÁRTÁS 14
TEJSZÍNHABOS TÚRÓMÁRTÁS 14
MAGYAROS TÚRÓMÁRTÁS 15
HALÉTELEK 15
TÚRÓVAL RAKOTT PONTYSZELETEK 15
KAPROS GOMBÁS RÁKRAGU 15
TÚRÓVAL TÖLTÖTT CSUKAFILÉ 15
GOMBÁS FOGASSZELET TÚRÓTÉSZTÁVAL 15
PONTYSZELETEK TÚRÓTÉSZTÁBAN SÜTVE 15
TEJFÖLÖS TÚRÓS PONTYSZELET 16
HIDEG PONTY TÚRÓKRÉMMEL 16
TÚRÓS RÁKRÉTES 16
ÖNÁLLÓ ÉTELEK 16
TOJÁSRÁNTOTTA TÚRÓVAL 16
TÖLTÖTT TOJÁS, SÜTŐBEN 16
PÁRIZSI TÚRÓGOMBÓCSZELETEK 17
TÚRÓVAL TÖLTÖTT TOJÁS SÜTVE 17
BEVERT TOJÁS TÚRÓMÁRTÁSSAL 17
TÚRÓS RAKOTT TOJÁS 17
HABART TOJÁS, TÚRÓVAL 17
TÚRÓVAL TÖLTÖTT BORDA RÁNTVA 17
SERTÉSVELŐ TÚRÓMÁRTÁSSAL 17
SERTÉS-SZŰZPECSENYE TÚRÓS TÉSZTÁBAN SÜTVE 18
RAKOTT TÚRÓSPECSENYE 18
TÚRÓVAL TÖLTÖTT PÁRIZSISZELETEK 18
TÚRÓVAL DÚSÍTOTT BÁRÁNYPAPRIKÁS 18
TÚRÓVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL RÁNTVA 18
CSIRKEPAPRIKÁS TÚRÓGOMBÓCCAL 18
TÚRÓS TÖLTÖTT CSIRKE 19
TÚRÓS PÁRIZSI PULYKAMELL 19
ROSTÉLYOS TÚRÓGALUSKÁVAL 19
TÚRÓS VAGDALT KOSÁR 19
SÜTEMÉNYEK 19
TÚRÓTÖLTELÉK (sült tésztához) 19
TÚRÓKRÉM-TÖLTELÉK (édes, a már megsült tésztákba) 19
TÚRÓS, TEPERTŐS POGÁCSA 20
TÚRÓPOGÁCSA 20
TÚRÓPEREC 20
TÚRÓVAL TÖLTÖTT POGÁCSA 20
TÚRÓS ROLÓ 20
TÚRÓS LÁNGOS 20
TÚRÓS KRÉKER 20
TÚRÓKEKSZ 20
TÚRÓKIFLI 21
MOGYORÓS TÚRÓSZELET 21
TÚRÓFÁNK 21
TÚRÓDESSZERT 21
TÚRÓSTANGLI 21
TÚRÓKRÉMES GYÜMÖLCSKOSÁR 21
CSOKOLÁDÉS LINZERKORONG TÚRÓVAL 22
CSOKOLÁDÉS TÚRÓRÚD 22
TÚRÓS ZSÚRCSEMEGE 22
TÚRÓS-CSOKOLÁDÉS MINYON 22
OROSZ TÚRÓS HAJÓCSKÁK 22
FAHÉJAS TÚRÓS CSILLAGOK 22
CSOKOLÁDÉS TÚRÓSZÍV 23
TÚRÓKOLBÁSZ 23
TEJFÖLÖS TÚRÓS ŐSZIBARACK 23
TÚRÓPARFÉ 23
TÚRÓFAGYLALT 23
FAGYLALTSERLEG TÚRÓVAL 23
TÚRÓS BORKRÉM 23
FINOM TÚRÓKRÉM 24
TÖRÖK TÚRÓKRÉM 24
BANÁNOS TÚRÓKRÉM 24
MANDULÁS TÚRÓSERLEG 24
TÚRÓKRÉM POHÁRBAN 24
ÉDES TÚRÓBOMBA 24
TÚRÓS RÉTESKRÉM 24
TÚRÓS MÁLNAHAB 25
HIDEG TÚRÓS GYÜMÖLCSÖS RIZS 25
ALMAKRÉM TÚRÓVAL 25
EPER TÚRÓHABBAL 25
CITROMOS TÚRÓHAB 25
TÚRÓS TUTTI-FRUTTI KRÉM 25
MOGYORÓS TÚRÓKOKTÉL 25
BANÁNOS TÚRÓKOKTÉL 26
DIPLOMATA TÚRÓS 26
TÚRÓS MADÁRTEJ 26
TÚRÓKRÉM OROSZOSAN 26
MANDULÁS LINZER, TÚRÓVAL 26
TÚRÓS KRÉMES 26
TÚRÓSHABOS 26
TÚRÓKRÉM TORTA 27
MILÁNÓI TÚRÓTORTA 27
PALMIRA TORTA 27
ERZSÉBET TORTA 27
TÚRÓTORTA 27
TÚRÓS PISKÓTA 28
AMERIKAI TÚRÓTORTA 28
TÚRÓS TORTA NARANCSAL 28
TÚRÓS LINZERTORTA 28
TÚRÓPUDING 28
TÚRÓS SÁRGABARACKTORTA 29
SVÁJCI ALMATORTA TÚRÓVAL 29
TÚRÓS BURGONYA 29
ANANÁSZOS TÚRÓTORTA 29
CSOKOLÁDÉS TÚRÓLAPOCSKÁK 29
MANDULÁS-TÚRÓS BÉLES 29
CUKROS TÚRÓS LEPÉNY 30
DIÓS-TÚRÓS SÜTEMÉNY 30
STÍRIAI METÉLT 30
TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLE 30
TÚRÓS VATRUSKA (orosz) 30
TÚRÓS BURGONYAMETÉLT 30
TÚRÓS RÉTES 31
TÚRÓS NUDLIFELFÚJT 31
SOMOGYI TÚRÓS RÉTES (burgonyás) 31
KAPROS TÚRÓS RÉTES 31
TÚRÓS PISKÓTALEPÉNY 31
II. rész 31
LEVEST IS LEHET TÚRÓBÓL 31
TÚRÓKRÉMLEVES 31
TÚRÓS KUKORICAKRÉMLEVES 32
ZÖLDSÉGLEVES KAPROS TÚRÓSTÁSKÁVAL 32
TÚRÓSGALUSKA LEVES 32
TÚRÓGOMBÓCOS LEVES 32
KAPROS UBORKALEVES TÚRÓVAL 32
TÚRÓS KARFIOLLEVES 32
ZÖLDBORSÓLEVES TÚRÓVAL 33
TÚRÓS KORHELYLEVES 33
FŐÉTEL IS KÉSZÜLHET TÚRÓVAL 33
BABLEVES TÚRÓGOMBÓCCAL 33
GYÜMÖLCSÖS TÚRÓKOCSONYA 33
TÚRÓS RAKOTT PULISZKA 33
TÚRÓS SZTRAPACSKA 33
ÍZES BORDA RÁNTVA 33
EGYBESÜLT PECSENYE TÉSZTÁVAL 34
TÚRÓVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL RÁNTVA 34
TÚRÓS TÖLTÖTT CSIRKE 34
MAGYAROS ROSTÉLYOS TÚRÓGALUSKÁVAL 34
TÚRÓPUDING SONKÁVAL 34
TÚRÓS KOCKA SONKÁVAL 34
KAPROS TÚRÓGALUSKA 35
SAJTOS KELVIRÁG, TÚRÓVAL 35
TÖLTÖTT KELKÁPOSZTA, TÚRÓVAL 35
RAKOTT TOJÁS, TÚRÓVAL 35
TÚRÓVAL TÖLTÖTT KARALÁBÉ 35
TÚRÓVAL TÖLTÖTT TOJÁS SÜTVE 35
TÚRÓS VAGDALTKOSÁR 35
TÚRÓS RAKOTT BAB 36
VITAMINSALÁTA TÚRÓS-JOGHURTOS ÖNTETTEL 36
TÚRÓKROKETT 36
MIT LEHET MÉG TÚRÓBÓL? 36
BURGONYÁS TÚRÓS TEASÜTEMÉNY 36
TÚRÓPOGÁCSA 36
TÚRÓSZELET PÁRIZSIASAN 36
TÚRÓKRÉMTORTA PISKÓTÁVAL 37
TIROLI TÚRÓS RÉTES 37
TÚRÓKRÉM ANANÁSSZAL 37
TÚRÓS LEPÉNY 38
RÁKÓCZI TÚRÓS KOCKA 38
GYÖMBÉRES TÚRÓKRÉM 38
TÚRÓS TEPERTŐS POGÁCSA 38
TÚRÓDESSZERT 38
CSOKOLÁDÉS TÚRÓRÚD 38
FAHÉJAS TÚRÓS CSILLAGOK 39
REGGELIRE, VACSORÁRA - MIT TUD A TÚRÓ? 39
KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT PATISSZON 39
TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT PARADICSOM 39
KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT TOJÁS 39
KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT SONKA 39
KÖRÖZÖTT PAPRIKÁBA TÖLTVE 39
SAJTOS-BORSOS KÖRÖZÖTT 40
TÚRÓS SZENDVICSTORTA 40
MARHANYELV KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT PAPRIKÁVAL 40
TÚRÓPÁSTÉTOM 40
SÁRGARÉPA TÚRÓVAL 40
TÁRKONYOS KÖRÖZÖTT 40
SAJTTÖLCSÉREK KÖRÖZÖTTEL 41
DIÉTA 41
Sajtok: 41
Túróféleségek: 41
A DIÉTÁBAN FELHASZNÁLHATÓ TERMÉKEK: 42
Sajtok: 42
Túróféleségek: 42
1. rész
HIDEG ÉTELEK
KÖRÖZÖTT I.
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 5 g őrölt kömény, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a fűszereket és a reszelt hagymát, habosra keverjük.
KÖRÖZÖTT II.
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 1 csomó újhagyma. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot, habosra keverjük. Az újhagymát szeletelve vagy finomra vágva keverjük bele.
KÖRÖZÖTT III.
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 7 csomó újhagyma.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott hagymákat, habosra keverjük.
PARADICSOMOS TÚRÓKRÉM
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 8 db paradicsom, 25 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó petrezselyemzöld, 8 dkg vöröshagyma.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és habosra keverjük. A paradicsomot apró kockára vágva, a vöröshagymát lereszelve keverjük a túrókrémbe.
GYÖMBÉRES TÚRÓKRÉM
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 4 db tojássárga, 4 dl tejszín, 15 dkg mazsola, 1 dkg gyömbér, 20 dkg porcukor.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és habosra keverjük, gyömbérrel ízesítjük. Tejszínhabot keverünk bele, és poharakba töltjük. Tetejét tejszínhabbal és mazsolával díszítjük.
TÚRÓKRÉM RETEKKEL
HOZZÁVALÓK: 35 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 2 csomó retek, egy csipet kömény (őrölve), 1 csomó metélőhagyma. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a fűszereket, jó ízű körözöttet készítünk. A retkeket tisztítjuk, félbevágjuk, és üvegtálra helyezzük. Habzsák segítségével minden retekre körözöttet nyomunk és finomra vágott metélőhagymával díszítjük.
MAGYAROS TÚRÓKRÉM POHÁRBAN
HOZZÁVALÓK: 45 dkg túró, 8 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, egy csipet köménymag (őrölve), 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma.
A túrót áttörjük, és körözöttet készítünk, három részre osztjuk. Paprikával és finomra vágott metélőhagymával színezzük. Habzsák segítségével koktélos pohárba háromszínűre osztjuk el. Tetejét retekkel és újhagymával díszítjük.
SZICÍLIAI TÚRÓKRÉM
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 üveg olívabogyó, 3 dkg fokhagyma, 1 dkg só.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és habosra keverjük. Az olívabogyót (ha magos, kimagozzuk) apróra vágjuk, a fokhagymát finom reszelőn lereszeljük, és a krémhez keverjük. Önálló ételként zsemleszeletekkel tálaljuk.
SZALONNÁS TÚRÓKRÉM
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 25 dkg kolozsvári szalonna, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó retek, 1 fej fejes saláta.
A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, és serpenyőben ropogósra sütjük, leszűrjük a zsírját, és mindkettőt lehűtjük. A szalonnapörcöt apróra vágjuk, és a fagyos zsírral együtt az áttört túróhoz keverjük a sóval és a finomra vágott metélőhagymával. Tálaláskor fejessaláta-levelekkel és díszített retekkel körítjük.
FŰSZERES TÚRÓKRÉM
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 15 dkg vaj, 1 dkg só, 5 g őrölt bors, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dkg kapribogyó, 5 g fűszerpaprika, 1 csipet chilipor.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a sót, habosra keverjük, majd a fűszereket és a finomra vágott fűszernövényeket is belekeverjük. Töltelékként, de önállóan pirítóssal is tálalhatjuk.
KÖRÖZÖTT METÉLŐHAGYMÁVAL
HOZZÁVALÓK: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, egy csipet őrölt kömény.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre felmelegített vajat, sót, őrölt köménymagot és az apróra összevágott metélőhagyma 2/3-ad részét. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen, majd egy kanál segítségével golyókat formázunk belőle, és a megmaradt apróra vágott metélőhagymába forgatjuk. Tálaláskor díszíthetjük szeletekre vágott paprikával és paradicsommal. Pirítós kenyeret adjunk hozzá.
TÁRKONYOS KÖRÖZÖTT
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 8 dkg póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 1 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika, 1 dl tejföl.
A túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a tejfölt, a sót és a fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk hozzá.
KÖRÖZÖTT KAPRIBOGYÓVAL
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg kapribogyó, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dkg só.
A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a vajat, kikeverjük, sóval ízesítjük és belekeverjük a finomra vágott fűszernövényeket. Sós kekszbe töltve, vagy hideg előételekhez töltelékként adhatjuk.
SAJTOS KÖRÖZÖTT
HOZZÁVALÓK: 60 dkg fűszerpaprikás körözött, 25 dkg reszelt sajt.
A körözöttből gombócokat formálunk, reszelt sajtba forgatjuk és jól lehűtve salátalevélen tálaljuk.
KÖRÖZÖTT FÜSTÖLTKOLBÁSSZAL
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 1 pár gyulai kolbász, 1 fej fejes saláta.
A túrót áttörjük, és metélőhagymás körözöttet készítünk. Üvegtálra fejessaláta-leveleket teszünk, erre kúp alakban a körözöttet. A felszeletelt kolbásszal díszítjük.
FOKHAGYMÁS SAJT, TÚRÓBÓL
HOZZÁVALÓK: 20 dkg túró, 20 dkg krémtúró, 20 dkg vaj, 2 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 2 g durvára őrölt bors, 2 dkg fokhagyma.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a bors kivételével a többi anyagot, és jól összedolgozzuk, hűtőben megdermesztjük. A már alakítható masszából kis golyókat formázunk, és a durvára őrölt borsban megforgatjuk. Egy-két napig érleljük hűtőben.
KAPROS-TÚRÓS PIRÍTÓS
HOZZÁVALÓK: 1 csomag, tartós kenyér, 20 dkg vaj, 25 dkg kapros túrókrém, 10 dkg sajt, 4 db paradicsom.
A kenyérszeleteket megpirítjuk, vajjal és kapros túrókrémmel megkenjük.
Szeletelt paradicsomot és reszelt sajtot teszünk rá. Sütőben megpirítjuk.
TÚRÓS ÉTVÁGYFALATOK
HOZZÁVALÓK: 8 db kifli, 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 15 dkg sonka, 15 dkg téliszalámi, 15 dkg sajt, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 db salátauborka.
A kifliket keresztben félcentis darabokra vágjuk. Az így nyert kis korongokra habzsák és csillagcső segítségével túrókrémet formázunk, amelyeket sonkával, téliszalámival és sajttal felváltva díszítünk. Díszítésként még petrezselyemzöldet, és szeletelt salátauborkát is használhatunk.
KÖRÖZÖTTES ZSÚRKENYÉR
HOZZÁVALÓK: 1 db zsúrkenyér, 8 dkg vaj, 20 dkg körözött, 1 csomó metélőhagyma. A zsúrkenyeret felszeleteljük, vajjal megkenjük. A körözöttet habzsákból csillagcső segítségével a kenyérszeletekre elosztjuk. A finomra vágott metélőhagymával díszítjük.
KÖRÖZÖTTES SAJTTORTA
HOZZÁVALÓK: 60 dkg túró, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, egy csipet őrölt kömény, 35 dkg trappista sajt, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 csomag Ropi.
A trappista sajtból négy szeletet vágunk. A túrót áttörjük, és a vajjal habosra keverjük, majd elosztjuk háromfelé. Az egyik részt fűszerpaprikával, a másodikat finomra vágott metélőhagymával, a harmadikat őrölt köménymaggal és reszelt vöröshagymával ízesítjük, mindhárom tölteléket ízlés szerint sózzuk. A kerek sajtszeleteket felváltva töltjük a háromszínű töltelékkel. A pirospaprikás töltelékből egy keveset visszahagyunk a díszítéshez. A kész sajttortát hűtőben kifagyasztjuk, így könnyen tudjuk szeletelni. A szeleteket a visszamaradt túrókrémmel, petrezselyemzölddel és kisebb darabokra tört ropival díszítjük.
LEVESEK
GYÜMÖLCS TURMIX
HOZZÁVALÓK: 35 dkg túró, 5 dl tej, 12 dkg porcukor, 25 dkg friss gyümölcs, 25 dkg túró.
A tejet felforraljuk, és jól lehűtjük. A turmixgépben a gyümölcsöt a porcukorral jól eldolgozzuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a túrót és végül a tejet. Előhűtött poharakban tálaljuk.
HIDEG ŐSZIBARACKLEVES MANDULÁS TÚRÓFÁNKAL
HOZZÁVALÓK: LEVES: 1 kg őszibarack, 30 dkg porcukor, 5 dl száraz fehérbor, 2 db citrom. TÉSZTA: 10 dkg túró, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 2 db tojás.
Az őszibarackot megtisztítjuk, felét apró kockára vágjuk, a másik felét szitán áttörjük és hozzáadjuk a fehérborhoz. A kockára vágott őszibarackra porcukrot szórunk, a citromlével meglocsoljuk, ráöntjük a bort, hűtjük. A túróból, vajból, lisztből és az őrölt mandulából tojással tésztát gyúrunk. Apró pogácsákat szaggatunk és megsütjük. Tálaláskor, az előhűtött csészékbe mert leves tetejére tesszük a tésztákat.
HIDEG GYÜMÖLCSLEVES TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 1 doboz ananászkonzerv, 10 dkg mazsola, 1 csomag füge, 2 db citrom, 20 dkg túró, 4 dl tejszín.
Az ananászt daraboljuk, levesestálba öntjük levével együtt, hozzáadjuk a mazsolát, a darabolt fügét és citromlével ízesítjük. Az áttört túrót tejszínnel elkeverjük, és a gyümölcsökhöz öntjük. Előhűtött leveses csészékben tálaljuk.
ERŐLEVES TÚRÓFÁNKAL
HOZZÁVALÓK: 30 dkg marhahús, 25 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 3 dkg gomba, 5 dkg karalábé, 5 dkg kelkáposztalevél, 10 dkg paradicsompüré, 8 db tojás, 10 dkg túró, 10 dkg liszt, 10 dkg zsír, 10 dkg olaj, 2 dkg só, 1 g egész bors.
A száraz marhahúst durvára daráljuk, a tojások fehérjét, a paradicsompürét, a megtisztított zöldségeket, fűszereket összekeverjük és felengedjük hideg vízzel. Feltesszük főzni, és felforrásig gyakran kevergetjük, majd lassú forralással főzzük. Közben elkészítjük a túrófánkokat: egy deci vízhez 10 dkg zsírt adunk és felforraljuk, hozzáöntünk tíz deka lisztet, és sűrű masszává főzzük. A tűzről levéve belekeverjük az áttört túrót, és a tojások sárgáját, sóval ízesítjük. Sütőlapra két kiskanál segítségével mogyoró nagyságú halmocskákat formázunk, és forró sütőben megsütjük. Tálalás előtt a levest szűrőruhán leszűrjük, csészében tálaljuk és külön kistányéron adjuk hozzá a túrófánkokat.
FÁCÁNLEVES ROZMARINGOS TÚRÓGALUSKÁVAL
HOZZÁVALÓK: LEVES: 1 db fácán, 35 dkg vegyes zöldség, 8 dkg vöröshagyma, 3 dkg fokhagyma, 5 g egész bors, 5 g kakukkfű, 1 dl konyak. GALUSKA: 25 dkg túró, 2 db tojás, 4 dkg búzadara, egy csipet rozmaring. A megtisztított fácánt a húsleveshez hasonlóan megfőzzük. Túrógaluskát készítünk, és sós vízben megfőzzük. Tálaláskor a fácánt kicsontozzuk, húsát kockára vágjuk, a zöldséget szintén levesestálban a kifőzött túrógaluskával tálaljuk.
TÚRÓKRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK: 20 dkg túró, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 1,5 dl tejszín, 8 dl húsleves, kapor.
A vajból és a lisztből világos vajas rántást készítünk, felengedjük a húslevessel és felforraljuk. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a tojások sárgáját és simára keverjük. Tálalás előtt a levesbe keverjük, de forralni már nem szabad. Nyáron finomra vágott friss kaporral megszórva tálaljuk.
TYÚKLEVES TÚRÓTÉSZTÁVAL
HOZZÁVALÓK: 1 db tyúk, 35 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 5 dkg hagyma, 2 dkg só, 5 g egész bors, 5 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg karfiol, 5 dkg kelkáposzta, 5 dkg karalábé, 1 csomag petrezselyemzöld. TÚRÓTÉSZTA: 20 dkg túró, 8-10 dkg liszt, 1 db tojás, 1 dkg só.
A tyúkot megtisztítjuk, és húsleveshez hasonlóan megfőzzük. A zöldséget kis hasábokra formázva főzzük a levesbe. Amíg a leves fő, elkészítjük a túrómetéltet: a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a lisztet és a tojást, gyúrt tészta keménységűre gyúrjuk, kinyújtjuk, és metéltre vágjuk. Sós vízben kifőzzük. Tálaláskor a tyúkot feldaraboljuk, tálba helyezzük, hozzáadjuk a zöldségféléket, a túrómetéltet, a levest és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
INDONÉZ CURRYLEVES
HOZZÁVALÓK: 30 dkg ürühús, 20 dkg vöröshagyma, 2 dkg só, 1 dkg currypor, 5 cl olaj, 2 dl tejföl, 20 dkg túró, 8 dkg liszt, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg burgonya.
Az ürühúst kis kockákra daraboljuk, és olajban pirított vöröshagymán feltesszük párolni, sózzuk és megszórjuk a curryporral. A burgonyát megtisztítjuk, és a húshoz hasonló kis kockákra vágjuk, ha a hús majdnem puha, hozzáadjuk a burgonyát és felengedjük vízzel. Amikor az anyagok megpuhultak, túrós-tejfeles habarással sűrítjük. Tálaláskor finomra vágott metélőhagymával megszórjuk.
PÓRÉHAGYMA-KRÉMLEVES TÚRÓTÉSZTÁVAL
HOZZÁVALÓK: LEVES: 1 db póréhagyma (kb. 30 dkg), 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 1 dkg só, 3 dkg ételízesítő, 1 dl tejszín, 4 db tojássárgája. TÉSZTA: 20 dkg túró, 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 db tojás, 1 dkg só.
A póréhagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és világos vajas rántásba tesszük, a rántással kissé megpirítjuk, majd felengedjük vízzel. Sóval és ételízesítővel ízesítjük, felforraljuk. Tálalás előtt átszűrjük, a hagymát szitán áttörjük. A levesbe tejszínnel elkevert tojássárgákat adunk. Külön kistányéron adjuk a túróból, vajból, lisztből és tojásból sütött lepényeket, melyeket a hagymapürével megkenjük.
TÚRÓS KUKORICAKRÉM-LEVES
HOZZÁVALÓK: 1 doboz konzervkukorica, 25 dkg túró, 10 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 4 db tojássárga, 8 dkg liszt, 1 dkg só, 2 db zsemle. A konzervkukoricát a levével és kevés vízzel felforraljuk, világos vajas rántással sűrítjük. A túrót szitán áttörjük, a tejszínnel simára keverjük, és a tojások sárgájával a leveshez adjuk. A levest átszűrjük, a kukoricát szitán áttörjük, és a levesbe adjuk. Tálaláskor pirított zsemlekockát adunk hozzá.
CSIRKEPÜRÉLEVES TÚRÓGOMBÓCCAL
HOZZÁVALÓK: LEVES: 1 db csirke, 8 dkg liszt, 5 dkg hagyma, 5 g egész bors, 10 dkg vaj, 30 dkg vegyes zöldség, 1 dkg só. GOMBÓC: 25 dkg túró, 1 db tojás, 5 dkg búzadara, 5 dkg vaj.
A csirkét megtisztítjuk, és vízben feltesszük főzni, bezöldségeljük, fűszerezzük, mintha húslevest készítenénk. A megfőtt csirkét kivesszük a levesből, a levest leszűrjük. A csirkét kicsontozzuk, és a lével együtt turmixgépben pürésítjük. Világos vajas rántást készítünk, a csirkelével felengedjük, és kiforraljuk, ha szükséges, utánízesítjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a darát, a vajat és a tojást, jól eldolgozzuk, pihentetjük, és tálalás előtt apró gombócokat formálva a levesbe főzzük.
KAPROS TÚRÓS ZUKKINILEVES
HOZZÁVALÓK: 4 db cukkíni, 10 dkg vaj, 12 dkg liszt, 10 dkg túró, 2 dl tejföl, 1 dkg só, 1 csomó kapor, 1 db tojás.
A cukkíniket megtisztítjuk, magházukat eltávolítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Kevés vajban lisztet pirítunk, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és felengedjük vízzel. A cukkínidarabokat beletesszük, áttört túróval és tejföllel sűrítjük. Amíg felforr, egy tojásból kevés liszttel galuskát készítünk és beleszaggatjuk a levesbe. A cukkínit sokáig nem szabad főzni, mert könnyen szétfő.
KÖRETEK
TÚRÓGALUSKA
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 3 db tojás, 8 dkg búzadara, 1 dkg só, 5 dkg vaj. A túrót a tojásokkal, a vajjal és a búzadarával összegyúrjuk. Rövid pihentetés után sós, forrásban lévő vízbe két kanál segítségével szaggatjuk és megfőzzük.
TÚRÓS GALUSKA
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 50 dkg liszt, 3 db tojás, 2,5 dl tejföl, 20 dkg füstölt szalonna, 2 dkg só.
A lisztből és tojásból kevés vízzel tésztát készítünk, sós vízbe szaggatva megfőzzük. A szalonnát apró kockára vágjuk és kipirítjuk, még forrón a leszűrt galuskát és a villával megtört túrót hozzáadjuk. Tálaláskor tejföllel meglocsolva tálaljuk.
TÚRÓS ZÖLDGALUSKA
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 40 dkg liszt, 5 db tojás, 2,5 dl tejföl, 2 dkg só, 10 dkg parajpüré, 25 dkg parmezán sajt.
Az áttört túróból, liszttel, tojással, tejföllel és parajpürével galuska sűrűségű tésztát készítünk. Sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, megfőzzük és leszűrjük. Tálaláskor reszelt parmezán sajttal megszórjuk.
KARFIOLKOSÁR TÚRÓVAL TÖLTVE
HOZZÁVALÓK: 4 db karfiol (kicsi), 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 1 csomó újhagyma.
A karfiolt megtisztítjuk, és sós vízben megfőzzük. Kapros túrókrémet készítünk.
A karfiolt lehűtjük, tiszta konyharuhával leszárítjuk, a felső részét levágjuk. Habzsákból csillagcső segítségével megtöltjük a túrókrémmel. Újhagymával díszítjük.
TÚRÓS RAKOTT PULISZKA (SÓS)
HOZZÁVALÓK: 50 dkg kukoricadara, 35 dkg túró, 10 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dkg só, 2 dl tejföl. A kukoricadarát sós vízben (egy liter) megfőzzük. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. A zsírt leszűrjük, és a megtisztított, és szeletelt vöröshagymát megpirítjuk benne. A puliszkát egy kizsírozott lábosba rétegezzük a rakott puliszkához hasonlóan. Tálaláskor kiborítjuk egy tálra, és adagolva adjuk.
TÚRÓS SPAGETTIROPOGÓS
HOZZÁVALÓK: 30 dkg spagetti, 20 dkg túró, 5 db tojássárga, 2 dkg só, 2 db tojás, 10 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 5 dl olaj. A spagettit forrásban lévő sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és még forrón hozzákeverjük a túrót és a tojások sárgáját. Kihűtve formálható lesz, hengereket formázunk belőle. Lisztbe, tojásba, majd morzsába forgatjuk és bő, forró olajban sütjük. Főzelékekhez feltétként adhatjuk.
SALÁTÁK
FEJES SALÁTA KAPROS TÚRÓÖNTETTEL
HOZZÁVALÓK: 4 fej fejes saláta, 35 dkg túró, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 1 db citrom, 1,5 dl tejszín.
A salátákat megmossuk, cikkekre vágjuk, és előhűtött üvegtálba tesszük. Meglocsoljuk szűrt citromlével. A túrót szitán áttörjük, belekeverjük a tejszínt, sózzuk és hozzáadjuk a finomra vágott kaprot. Tálaláskor az öntettel meglocsoljuk a salátát.
ENDÍVIA TEJFÖLÖS TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 4 db endívia, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, 2 dkg só, 1 db szerecsendió, 15 dkg sajt, 5 dkg vaj.
Az endíviákat megtisztítjuk, sós vízben leforrázzuk. A túrót szitán áttörjük, tejföllel elkeverjük, sót és reszelt szerecsendiót adunk hozzá. A leforrázott endíviákat kivajazott tűzálló tálba helyezzük, leöntjük a túrós mártással, reszelt sajtot szórunk rá, és sütőben megsütjük.
VITAMINSALÁTA TÚRÓS-JOGHURTOS ÖNTETTEL
HOZZÁVALÓK: 2 fej fejes saláta, 2 db paprika, 4 db paradicsom, 1 doboz kínai gombakonzerv, 10 dkg főtt zöldborsó, 10 dkg főtt sárgarépa, 20 dkg túró, 2 pohár joghurt, 2 dkg só, 1 g őrölt bors.
A zöldféléket tisztítjuk, és egyenletes darabokra vágjuk, a sárgarépát is. A fejes salátából néhány levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit széles metéltre vágjuk. Az összevágott anyagokat sóval és őrölt borssal ízesítjük. Üvegtálat salátával díszítünk, beleöntjük a keveréket és meglocsoljuk a túró-és joghurtkeverékkel.
UBORKASALÁTA TÚRÓKRÉMMEL
HOZZÁVALÓK: 50 dkg salátauborka, 2 dkg só, 3 cl ecet, 3 cl olaj, 5 dkg cukor, 15 dkg túró, 1,5 dl tejföl, 1 dkg fokhagyma.
Az uborkát megtisztítjuk, felszeleteljük és besózzuk. Elkészítjük a fokhagymás-olajos salátaöntetet, ebbe tesszük a sóból levet engedett és kinyomott uborkát. Egy-két órát a lében hagyjuk állni a salátát, majd előhűtött üvegtálra tálaljuk. Túrót szitán áttörünk, hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük, és a salátára öntjük.
KÍGYÓUBORKA TÚRÓKRÉMMEL
HOZZÁVALÓK: 50 dkg uborka, 50 dkg túró, 25 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 1 csomó újhagyma, 2 db zöldpaprika. A zsenge salátauborkát megmossuk, két végét levágjuk, majd rézsútosan felszeleteljük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a sót, habosra keverjük, kétfelé osztjuk. Az egyik részt kaporral, a másikat metélőhagymával ízesítjük, színezzük. Habzsák és csillagcső segítségével az uborkaszeletekre töltjük a krémet. Újhagymával és szeletelt zöldpaprikával díszítjük.
GYÜMÖLCSSALÁTA JOGHURTOS-TÚRÓS ÖNTETTEL
HOZZÁVALÓK: 25 dkg alma, 25 dkg körte, 1 doboz ananászkonzerv, 20 dkg aszalt szilva, 10 dkg porcukor, 2 pohár joghurt, 25 dkg túró, 2 db citrom. Az almát és a körtét megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, keverőtálba tesszük, citromlével meglocsoljuk. Hozzáadjuk a megfőzött aszalt szilvát és a darabolt ananászkonzervet is. A túrót szitán áttörjük, a joghurtot hozzáadva simára keverjük. Porcukorral és citromlével ízesítjük. Tálaláskor a gyümölcsökre öntjük az édes túrómártást.
TÚRÓS KAGYLÓSALÁTA
HOZZÁVALÓK: 2 doboz kagylókonzerv, 35 dkg túró, 1 dl tejszín, 1,5 dl majonéz, 1 dkg só, 1 g őrölt bors, 1 fej fejes saláta, 4 db tojás. A tojásokat megfőzzük, tisztítjuk, negyedekbe vágjuk. A fejes salátát megmossuk, a nagyobb levelekkel üvegtálakat díszítünk, a többit metéltre vágjuk. A kagylókonzervet kibontjuk, leszűrjük a levét. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a majonézt, az ízesítőanyagokat és annyi tejszínt, hogy mártás sűrűségű legyen. A mártáshoz keverjük a darabolt anyagokat és a kagylót. A salátával díszített üvegtálakra tálaljuk.
PARADICSOMSALÁTA TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 60 dkg paradicsom, 25 dkg túró, 2,5 dl tejföl, 1 csomag metélőhagyma, 2 dkg só, 1 g őrölt bors, 1 csomó petrezselyem, 2 cl ecet, 5 dkg cukor.
A paradicsomot megtisztítjuk, felszeleteljük és elkészítjük salátának. A túrót szitán áttörjük, tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott fűszernövényeket és a fűszereket. Tálaláskor a paradicsomsalátát meglocsoljuk a túróöntettel.
KOVÁSZOS UBORKA JOGHURTOS TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 60 dkg kovászos uborka, 25 dkg túró, 1 pohár joghurt, 1 dkg só, 1 csomó kapor.
A kovászos uborkát meghámozzuk, és negyedekbe vágva üvegtálra tesszük. A túrót a joghurttal elkeverjük, sóval és finomra vágott kaporral ízesítjük. Tálaláskor külön adjuk az uborka mellé.
KARFIOLSALÁTA FŰSZERES TÚRÓÖNTETTEL
HOZZÁVALÓK: 1 kg karfiol, 35 dkg túró, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó újhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dkg tárkonylevél, 1 g őrölt bors, 1 db citrom, 1 dl tejszín.
A kelvirágot megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük és kihűtjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a finomra vágott fűszernövényeket, sóval, őrölt borssal és citromlével ízesítjük. Annyi tejszínt adunk hozzá, hogy mártás sűrűségű legyen. Tálaláskor az üvegtálra helyezett kelvirágot bevonjuk az öntettel.
MÁRTÁSOK
TÚRÓMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK: 35 dkg túró, 1 dl tejszín, 1 dkg só, egy csomó újhagyma, 1 dl tejföl, egy csomó kapor.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk folyamatos keverés közben a tejfölt, a tejszínt, majd a finomra vágott újhagymát, kaprot és a fűszereket. Hideg ételekhez, nyáron jégbe hűtött uborkasalátához adhatjuk.
MAJONÉZES TÚRÓMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK: 3 db tojássárga, 5 dkg mustár, 5 cl tejszín, 5 dl olaj, 1 dkg só, 25 dkg túró, 1 db citrom.
A tojások sárgáját keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a mustárt és lassan csurgatva, állandó keverés közben az olajat. Sóval és citromlével ízesítjük, majd belekeverjük az áttört túrót és a nyers tejszínt. Hideg ételekhez és kevert salátákhoz adhatjuk.
TÚRÓS RAVIGOTTE-MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK: 2 db keménytojás, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 db tojássárga, 1,5 dl olaj, 25 dkg túró, 1 db citrom, 3 dkg mustár, 1 dkg só, 5 g őrölt bors.
A tojássárgájához sót, mustárt és citromlét adunk, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk az olajat. A fűszernövényeket finomra vágjuk, a főtt tojást lereszeljük. Végül az anyagokat a majonézhez keverjük és utánízesítjük.
ZÖLD TÚRÓMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK: 35 dkg túró, 1 dl tejszín, 1 dkg só, 1 csomó újhagyma, 1 dl tejföl, 1 csomó kapor, 1 csomó petrezselyemzöld, tárkonylevél, 5 dkg mirelit paraj, 1 db citrom, 5 g őrölt fehér bors, 1 dkg porcukor. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk folyamatos keverés közben a tejfölt és a tejszínt, majd a finomra vágott zöld fűszernövényeket. Végül sóval, citromlével, porcukorral és őrölt fehér borssal ízesítjük. Salátafélékhez, hideg töltött ételekhez adhatjuk.
TEJSZÍNHABOS TÚRÓMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK: 35 dkg túró, 2 dl tejszín, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 1 dl tejföl.
A túrót szitán áttörjük, sózzuk, és folyamatosan belekeverjük a tejfölt. Finomra vágott metélőhagymával ízesítjük. Végül a kemény habbá vert tejszínt adjuk hozzá. Hideg húsételekhez és salátákhoz adhatjuk.
MAGYAROS TÚRÓMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK: 35 dkg túró, 2 dl tejföl, 5 g fűszerpaprika, 1/2 tubus (csípős)
Piros Arany, egy csomó újhagyma, 2 g őrölt kömény (egy csipet), 1 dkg só. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, folyamatos keverés közben. A fűszereket és a finomra vágott újhagymát is. Hideg sültekhez kitűnő mártás.
HALÉTELEK
TÚRÓVAL RAKOTT PONTYSZELETEK
HOZZÁVALÓK: 4 db pontyszelet, illetve pontyfilé, 35 dkg túró, 2,5 dl tejföl, 3 db tojás, 2 dkg só, 10 dkg zsír, 8 dkg liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg reszelt sajt.
A pontyfiléket sűrűn beirdaljuk, sózzuk, lisztbe mártjuk, és kevés zsírban megsütjük. Egy mély tepsit zsírral kikenünk, zsemlemorzsát szórunk bele, majd egy réteg halat. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejföl felét és az egész tojásokat, sózzuk, simára keverjük. A tepsibe helyezett halra öntjük a túrós mártást, tetejére még egy sor sült pontyfilét teszünk. Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük.
KAPROS GOMBÁS RÁKRAGU
HOZZÁVALÓK: 1 csomag koktélrák (mirelit), 1 doboz kínai gombakonzerv, 1 csomó kapor, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 1,5 dl tejszín, 1 dkg só. TÉSZTA: 20 dkg túró, 20 dkg vaj, 20 dkg liszt, 1 db tojás, 1 dkg só. A túróból vajjal, liszttel, tojással és sóval tésztát gyúrunk. Fémformákba nyomkodjuk és megsütjük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és világosra pirítjuk, beletesszük a finomra vágott kaprot, felengedjük a tejszínnel, valamint a gombalével mártás sűrűségűre hígítjuk. Végül beleforraljuk a kiolvasztott rákhúst és a cikkekre vágott gombát. Tálaláskor a tésztakosarakba öntjük a ragut.
TÚRÓVAL TÖLTÖTT CSUKAFILÉ
HOZZÁVALÓK: 4 db csukafilé, 30 dkg túró, 2 fej fejessaláta, 2 db citrom, 5 dkg vaj, 4 db tojás, 1 csomó kapor, 2 dkg só, 8 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 5 dl olaj.
A túrót szitán áttörjük, belekeverjük a vajat, a finomra vágott kaprot, sót, két egész tojást. A halfiléket sózzuk, és húsverő kalapáccsal megütögetjük. A túrótöltelékkel töltjük, feltekerve roládszerűen. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk és bő, forró olajban sütjük. Tálaláskor fejessalátával és citromgerezdekkel körítjük.
GOMBÁS FOGASSZELET TÚRÓTÉSZTÁVAL
HOZZÁVALÓK: 70 dkg fogasfilé, 30 dkg gomba, 20 dkg zsír, 30 dkg liszt, 2 dkg só, 5 g őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 1,5 dl tejszín. TÉSZTA: 30 dkg túró, 30 dkg vaj, 15 dkg liszt, 1 db tojás, 1 dkg só.
A fogasszeleteket sózzuk, lisztbe mártjuk, kevés zsírban megsütjük. A maradék zsírban szeletekre vágott gombát pirítunk, sózzuk, borsozzuk, liszttel megszórjuk és felengedjük tejszínnel, esetleg egy kevés vízzel. A megsütött halszeleteket a tálalótálra helyezzük és bevonjuk a gombás mártással. Körítésként a következő túrótésztát adjuk: a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a lisztet, a tojást és a sót. Jól eldolgozzuk, hajtogatjuk, mint a vajastésztát, majd pogácsaszaggatóval formázzuk és sütjük.
PONTYSZELETEK TÚRÓTÉSZTÁBAN SÜTVE
HOZZÁVALÓK: 1 db ponty (kb. 1,50 kg), 30 dkg túró, 25 dkg liszt, 4 db tojás, 5 dl tej, 2 dkg só, 5 dl olaj.
A pontyot megtisztítjuk, fejét levágjuk, belét eltávolítjuk és kifilézzük. Szeletekre vágjuk a filéket, sózzuk, és hűtőbe tesszük. A túrót szitán áttörjük, hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a tojásokat, illetve a tojások sárgáját és a lisztet. A tojások fehérjét habbá felverve adjuk a masszához. A halszeleteket lisztbe forgatjuk, belemártjuk a túrómasszába, majd forró olajban mindkét oldalát piros-ropogósra sütjük. Tálaláskor köretként majonézes burgonyát adhatunk hozzá.
TEJFÖLÖS TÚRÓS PONTYSZELET
HOZZÁVALÓK: 1 db ponty (kb.: 1,50 kg), 20 dkg vöröshagyma, 30 dkg paprika, 30 dkg paradicsom, 1 kg burgonya, 15 dkg zsír, 3 dkg fűszerpaprika, 20 dkg túró, 2 dl tejföl, 2 dkg só.
A pontyot megtisztítjuk, belezzük, sózzuk, és kevés zsírban megsütjük. A burgonyát héjában megfőzzük, tisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A hal sültzsírjában a hagymából, a paprikából, a paradicsomból lecsót készítünk. A túrót szitán áttörjük, és a tejföllel elkeverjük. Egy tepsit kizsírozunk és rétegezzük a következő sorrendben az anyagokat: szeletelt burgonya, sült hal, lecsó, tejfölös túró, szeletelt burgonya és ismét szeletelt burgonya. A rétegeket ajánlatos gyengén sózni. A tetejére kevés tejfölt locsolva sütjük.
HIDEG PONTY TÚRÓKRÉMMEL
HOZZÁVALÓK: 80 dkg pontyfilé, 3 dkg zselatin, 2 dkg só, 1 db citrom, 35 dkg túró, 1 csomó metélőhagyma, 1 fej fejessaláta, 20 dkg vaj. A pontyfiléket sózzuk, citromlével meglocsoljuk, zselatinnal megszórjuk. Két-két filét egymásra téve, szorosan celofánba csomagoljuk, két végét elkötjük. Annyi vízben, hogy ellepje, megpároljuk, majd a vízből kivéve kihűtjük. Amíg hűl, elkészítjük a túrókrémet: a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és az ízesítő anyagokat. A hideg halat felszeleteljük. Salátával díszített üvegtálra tesszük, és a túrókrémmel díszítjük habzsák és csillagcső segítségével.
TÚRÓS RÁKRÉTES
HOZZÁVALÓK: 2 csomag réteslap, 50 dkg túró, 1 csomag kapor, 4 db tojás, 1 dkg só, 25 dkg koktélrák, 10 dkg vaj.
A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, a finomra vágott kaprot, a sót és végül a rákhúst. A réteslapot nedves konyharuhára terítjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk és betöltjük a túrós ráktöltelékkel. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Tálaláskor kefirt vagy joghurtot adhatunk hozzá.
ÖNÁLLÓ ÉTELEK
TOJÁSRÁNTOTTA TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 20 dkg túró, 2 dl tejföl, 8 db tojás, metélőhagyma, só, 5 cl olaj. A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a beleütött tojásokkal és a tejföllel. Sót és finomra vágott metélőhagymát adunk hozzá. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és a szokásos módon sütjük.
TÚRÓS OMLETT
HOZZÁVALÓK: 15 db tojás, 50 dkg túró, 1,5 dl tejszín, 1 dkg só, 2 dl tejföl, 1 csomó metélőhagyma, 1 dl olaj.
A túrót villával megtörjük, hozzáadunk öt tojássárgáját, sót és finomra vágott metélőhagymát. A megmaradt tojásokat felütjük és hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk. Palacsintasütőben omletteket sütünk és megtöltjük.
TÖLTÖTT TOJÁS, SÜTŐBEN
HOZZÁVALÓK: 8 db tojás, 35 dkg túró, 1 dkg só, 2,5 dl tejföl, 15 dkg sajt, 5 dkg vaj, 4 db paradicsom, őrölt bors (5 g).
A tojásokat megfőzzük, tisztítjuk, majd félbevágjuk. A túrót a keménytojások sárgájával áttörjük, egy kevés tejfölt adunk hozzá, hogy ne legyen morzsalékos, sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a fehérjékbe töltjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beletesszük a töltött tojásokat, tejföllel leöntjük, reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben megpirítjuk. Tálaláskor szeletelt paradicsommal díszítjük.
PÁRIZSI TÚRÓGOMBÓCSZELETEK
HOZZÁVALÓK: 75 dkg túró, 6 db tojás, 14 dkg búzadara, 10 dkg liszt, 5 dl olaj, 2 dkg só.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadunk négy egész tojást, a búzadarát és jól összedolgozzuk. Hűtőben fél órát állni hagyjuk, majd sós vízben gombócokká formázva megfőzzük. A megfőtt és leszűrt gombócokat felszeleteljük, lisztbe és felvert egész tojásba forgatjuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát piros-ropogósra sütjük. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Adhatunk hozzá gyümölcsdzsemet is.
TÚRÓVAL TÖLTÖTT TOJÁS SÜTVE
HOZZÁVALÓK: 10 db tojás, 35 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 15 dkg sajt, 2 dl tejföl.
A tojásokból nyolc darabot héjában megfőzünk, lehűtjük és félbevágjuk. A tojások sárgáját és a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a fehérjéket, tűzálló tálba helyezzük, leöntjük a tejföllel, és reszelt sajttal megszórjuk. Erős sütőben rápirítjuk a sajtot.
BEVERT TOJÁS TÚRÓMÁRTÁSSAL
HOZZÁVALÓK: 8 db tojás, 3 cl ecet, 1 dkg só, 25 dkg túró, 5 dkg vaj, egy csomó kapor, 35 dkg vajastészta.
A vajastésztát fél centiméter vékonyra kinyújtjuk, adagonként két-két korongot formázunk belőle. Forró sütőben megsütjük, majd kihűtjük. Sós, ecetes, forrásban lévő vízbe ütjük a tojásokat, három percig főzzük, azután hideg vízbe átmerjük - kihűtjük. A tojásokat száraz konyharuhán megszikkasztjuk. A tálalótálra helyezzük a tésztákat, rátesszük a tojásokat, és tejszínhabos túrómártással bevonjuk.
TÚRÓS RAKOTT TOJÁS
HOZZÁVALÓK: 12 db tojás, 40 dkg túró, 2 dl tejföl, 10 dkg vaj, 1 dkg só, egy csipet rozmaring, 8 dkg reszelt sajt.
Nyolc tojást keményre főzünk, tisztítjuk, felszeleteljük. A túrót szitán áttörjük, a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felvert fehérjét, sóval és őrölt rozmaringgal ízesítjük. A túrómasszába óvatosan belekeverjük a felszeletelt keménytojásokat, és kivajazott tűzálló tálba öntjük. Tetejére reszelt sajtot szórunk. Közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük.
HABART TOJÁS, TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 2 db tojás, 2 dl tejszín, 20 dkg túró, 1 dkg só, 5 dkg vaj. A tojásokat felütjük, egy habüstbe tesszük, belekeverjük a tejszínt és az áttört túrót, sóval ízesítjük. Vízgőz fölé téve a habüstöt, állandó kevergetés közben besűrítjük. Kitűnő reggeli étel.
TÚRÓVAL TÖLTÖTT BORDA RÁNTVA
HOZZÁVALÓK: 28 dkg sertéskaraj, 25 dkg túró, 10 dkg vaj, 1 dkg só, 1 db szerecsendió, 10 dkg liszt, 3 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 5 dl olaj. A sertéskarajból négy vastag szeletet vágunk, középen felszúrjuk, hogy meg tudjuk tölteni, sózzuk. A túrót a vajjal, sóval és reszelt szerecsendióval összegyúrjuk. A bordákat megtöltjük, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró, bő olajban sütjük. Tálaláskor salátákkal körítjük.
SERTÉSVELŐ TÚRÓMÁRTÁSSAL
HOZZÁVALÓK: 50 dkg sertésvelő, 35 dkg túró, 3 db tojás, 1 dl tejszín, 2 dkg só, 1 db citrom, 8 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj.
A sertésvelőt megtisztítjuk, a hártyát lehúzzuk róla és sós, citromos vízben megfőzzük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sózzuk, és annyi tejszínt keverünk bele, hogy sűrűn folyós legyen. A megfőtt és leszűrt velőt, vajazott tűzálló tálba tesszük, bevonjuk a mártással, és reszelt sajttal megszórjuk. Sütőben készre sütjük.
SERTÉS-SZŰZPECSENYE TÚRÓS TÉSZTÁBAN SÜTVE
HOZZÁVALÓK: HÚS: 2 db sertés-szűzpecsenye, 2 dkg só, 5 dkg liszt, 1 dkg őrölt bors, 10 dkg zsír, 25 dkg gomba, 3 db tojás, 1 csomó petrezselyemzöld. TÉSZTA:
15 dkg túró, 15 dkg vaj, 15 dkg liszt, 1 db tojás, 1 dkg só. A szűzpecsenyéket sózzuk, és sütőben megsütjük. A tisztított gombákat lereszeljük, és kevés zsíron megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, liszttel megszórjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne az egész tojást. A megsütött húst a gombapéppel bekenjük, kihűtjük. A megadott anyagokat összegyúrva túrótésztát készítünk, kinyújtjuk. A tésztába becsomagoljuk egyenként a gombás sülteket, tojással bekenjük, és forró sütőben készre sütjük. Felszeletelve tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.
RAKOTT TÚRÓSPECSENYE
HOZZÁVALÓK: 8 szelet kicsontozott sertéskaraj, 1 kg burgonya, 35 dkg túró, 25 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 1 dkg só, 5 g őrölt bors, 1 csomó metélőhagyma, 2,5 dl tejföl, 4 db tojás, 20 dkg zsír. A burgonyát héjában megfőzzük, tisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A húsokat kiverjük, sózzuk, és kevés zsírban megsütjük. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, kibélelünk vele egy magas szélű tepsit. A húst, a burgonyát és a túrót rétegezzük, majd a tejfölben elkevert tojásokkal és a finomra vágott metélőhagymával meglocsoljuk a rakott pecsenyét. Sütőben lassan készre sütjük.
TÚRÓVAL TÖLTÖTT PÁRIZSISZELETEK
HOZZÁVALÓK: 8 vastag szelet párizsi, 40 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg zsír, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 2 dl tejföl.
A párizsiból úgy vágunk szeleteket, hogy a bőre is rajta maradjon, zsírban megsütjük, a hő hatására kosár alakúak lesznek. A túrót szitán áttörjük, sót, finomra vágott metélőhagymát, a tojásokat hozzákeverjük, és annyi tejfölt teszünk bele, hogy a párizsikosárkákba tudjuk tölteni. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Tálaláskor tejföllel díszítjük.
TÚRÓVAL DÚSÍTOTT BÁRÁNYPAPRIKÁS
HOZZÁVALÓK: 60 dkg bárányhús, 10 dkg vöröshagyma, 8 dkg zsír, 2 dkg fűszerpaprika, 4 db paprika, 4 db paradicsom, 2 dkg só, 2 dl tejföl, 20 dkg túró, 8 dkg liszt.
A bárányhúst apró kockára vágjuk. Zsírban, finomra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, kevés vizet és beletesszük a húst. Sózzuk, majd beletesszük a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Amikor a hús megpuhult, túrós-tejfölös habarással sűrítjük.
TÚRÓVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL RÁNTVA
HOZZÁVALÓK: 4 db csirkemell, 20 dkg túró, 10 dkg vaj, 1 dkg só, 3 db tojás, 15 dkg liszt, 25 dkg zsemlemorzsa, 5 dl olaj, 1 db szerecsendió. A csirkemelleket lefejtjük a csontokról, a húsverővel vékonyra kiütögetjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót, a szerecsendióval fűszerezzük, és jól eldolgozzuk. A vajas túrótölteléket a jércemell-szeletekbe töltjük, liszttel felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban lassan sütjük. Tálaláskor burgonyapürét adhatunk hozzá.
CSIRKEPAPRIKÁS TÚRÓGOMBÓCCAL
HOZZÁVALÓK: 1 db csirke, 15 dkg vöröshagyma, 50 dkg túró, 8 dkg búzadara, 3 db tojás, 5 dkg vaj, 2,5 dl tejföl, 8 dkg liszt, 2 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika, 10 dkg zsír.
A csirkét megtisztítjuk, négy darabba vágjuk. Finomra vágott vöröshagymát zsírban pirítunk, megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk és beletesszük a csirkét. Fedő alatt készre pároljuk. Tejfölös habarással sűrítjük. Közben elkészítjük a túrógombócot, a megadott anyagokat összegyúrjuk, fél óráig hűtőben állni hagyjuk, majd sós vízben kifőzzük. Tálaláskor a csirkét a mártásból kivéve tányérra tesszük, rászűrjük a mártást és körítjük a gombócokkal, tejföllel, paprikával és paradicsommal díszítjük.
TÚRÓS TÖLTÖTT CSIRKE
HOZZÁVALÓK: 1 db csirke, 40 dkg túró, 4 db tojás, 2 db zsemle, 1 csomó metélőhagyma, 2 dkg só, 2 g őrölt bors, 10 dkg zsír. A csirkét töltéshez előkészítjük. A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, az áztatott és áttört zsemlét, sózzuk, fűszerezzük. Habzsák segítségével a csirke bőre alá töltjük a tölteléket. Sózzuk a csirkét, zsírral meglocsoljuk, és sütőben készre sütjük. Tálaláskor felszeleteljük.
TÚRÓS PÁRIZSI PULYKAMELL
HOZZÁVALÓK: 8 szelet pulykamell, 30 dkg túró, 5 db tojás, 10 dkg liszt, 2 dkg só, 1 dl tej, 5 dl olaj.
A pulykamell-szeleteket sózzuk, és húsverő kalapáccsal megütögetjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk az egész tojásokat, a tejet, sózzuk, és jól elkeverjük. A húst lisztbe, túrós tojásba mártjuk, és forró olajban megsütjük.
ROSTÉLYOS TÚRÓGALUSKÁVAL
HOZZÁVALÓK: 4 db hátszínszelet, 15 dkg vöröshagyma, 8 dkg zsír, 2 dkg fűszerpaprika, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 25 dkg túró, 2 db tojás, 4 dkg búzadara, 2 dkg só.
A hátszínszeleteket sózzuk, zsíron elősütjük. Zsírjában finomra vágott vöröshagymát pirítunk, fűszerpaprikával megszórjuk, felengedjük vízzel. A rostélyosokat a pörköltalapban megpároljuk, paprikát és paradicsomot adunk hozzá. Tálaláskor a túróból, búzadarából és tojásból készített galuskával körítjük.
TÚRÓS VAGDALT KOSÁR
HOZZÁVALÓK: 40 dkg sertéslapocka, 2 db zsemle, 4 db tojás, 1 dkg só, 5 g őrölt bors, 1 csomó petrezselyem, 35 dkg túró, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó kapor, 10 dkg zsír.
A sertéshúst ledaráljuk, hozzáadjuk az áztatott és ledarált zsemlét, tojást, finomra vágott petrezselyemzöldet és ízesítjük. Kis kosárkákat formázunk belőle. Mindegyik közepére kapros, hagymás túrót teszünk. Zsírozott tepsiben sütjük.
SÜTEMÉNYEK
TÚRÓTÖLTELÉK (sült tésztához)
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 5 dkg búzadara, 5 db tojássárgája, 8 dkg mazsola, 2 dkg vaníliás cukor, 1 dkg citromhéj. A túrót villával áttörjük, belekeverjük az ízesítő anyagokat, a mazsolát áztatva, a búzadarát és a tojások sárgáját, jól eldolgozzuk.
TÚRÓKRÉM-TÖLTELÉK (édes, a már megsült tésztákba)
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 5 db tojás, 8 dkg mazsola, 10 dkg vaj, 2 dkg vaníliás cukor, 1 dkg citromhéj.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját és az ízesítő anyagokat, majd habosra keverjük. A tojások fehérjét habosra verjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, és a túróhoz keverjük óvatosan, hogy ne törjön és végül az áztatott mazsolát is belekeverjük.
TÚRÓS, TEPERTŐS POGÁCSA
HOZZÁVALÓK: 35 dkg liszt, 35 dkg túró, 35 dkg tepertő, 3 db tojás, 2 dkg só. A lisztet, a túrót és a darált tepertőt összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat és összegyúrjuk. A vajastésztához hasonlóan hajtogatjuk. Rövid pihentetés után kinyújtjuk, és a pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
TÚRÓPOGÁCSA
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 50 dkg vaj, 50 dkg liszt, 20 dkg sajt, 3 db tojás, 2 dkg só.
A túrót villával megtörjük, hozzáadjuk a vajat és a lisztet, majd az egészet összemorzsoljuk tenyerünk között, mintha linzertésztát készítenénk. Hozzáadunk két egész tojást és összegyúrjuk. Rövid ideig pihentetjük. Egy centi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval vagy késsel daraboljuk, kívánság szerinti alakra. Megkenjük tojással, és reszelt sajtot szórunk rá. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
TÚRÓPEREC
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 15 dkg liszt, 2 db tojás, 1 dkg só, 5 dl olaj.
A túrót szitán áttörjük, sózzuk, hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat. A tésztát jól összegyúrjuk, majd vékony hengereket formázunk, és perecekké alakítjuk. Forró olajban sütjük mindkét oldalát.
TÚRÓVAL TÖLTÖTT POGÁCSA
HOZZÁVALÓK: TÉSZTA: 35 dkg túró, 35 dkg vaj, 35 dkg liszt, 1 dkg só, 1 db tojás.
TÖLTELÉK: 20 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomag metélőhagyma, 1 dkg só. A túróból, vajból és a lisztből, kevés sóval tésztát gyúrunk. Pogácsaszaggatóval formázzuk, sütjük. A megsült pogácsákat áttört túróból, vajból, metélőhagymával készített töltelékkel úgy töltjük, hogy késsel minden pogácsát kettévágunk, és a töltelékkel ragasztjuk össze.
TÚRÓS ROLÓ
HOZZÁVALÓK: 40 dkg vajastészta, 25 dkg túró, 10 dkg vaj, 1 dkg só, 1,5 dl tejszín, 2 db tojás.
A vajastésztát kinyújtjuk két-három milliméter vastagságúra, és kis fémhengerekre feltekerjük spirálszerűen, de úgy, hogy a szélek összeérjenek. Sütőlapra helyezzük, tojással lekenjük, és sütőben megsütjük. Közben a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a tejszínből vert habot. A megsütött tésztát kihűtjük. Kihúzzuk a fémhengereket, majd megtöltjük a tejszínes túrókrémmel.
TÚRÓS LÁNGOS
HOZZÁVALÓK: 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír, 3 dkg élesztő, 1 dkg só, 2,5 dl víz, 2 db tojás-sárga, 15 dkg túró, 6 dl olaj. A megadott anyagokból szokásos módon kelt tésztát készítünk, de belekeverjük az átpasszírozott túrót is, ez lángos-tészta lágyságúra lágyítja a tésztát. Kelesztés után formázzuk, és forró olajban megsütjük a lángos-tésztát.
Tálaláskor melegített tejfölt adunk hozzá.
TÚRÓS KRÉKER
HOZZÁVALÓK: Kréker 1 doboz (sós keksz), 40 dkg túró, 15 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, egy csipet őrölt kömény. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk az ízesítő anyagokat, és habosra keverjük. Két-két kekszet a túrókrémmel összeragasztunk, tetejét habzsák, és csillagcső segítségével, a maradék krémmel díszítjük.
TÚRÓKEKSZ
HOZZÁVALÓK: 30 dkg liszt, 30 dkg margarin, 15 dkg túró, 15 dkg főtt, áttört burgonya, 2 db tojás-sárga, 1 dkg só, köménymag, fűszerpaprika, törött bors. A lisztből, a margarinból, a túróból, a főtt és áttört burgonyából a tojások sárgájával kemény tésztát gyúrunk, sóval ízesítjük. Egy napig hűtőszekrényben pihentetjük, ezután fél centi vastagságúra nyújtjuk. Kerek és szögletes formákra vágjuk. Tetejére tojássárgáját kenünk és köménymagot, vagy törött borsot, fűszerpaprikát szórhatunk, közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
TÚRÓKIFLI
HOZZÁVALÓK: 20 dkg túró, 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 db tojás, 25 dkg barackíz, só, vaníliás cukor.
A túrót, a lisztet, a vajat és a tojást összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, és fél órát a hűtőben pihentetjük. Pihentetés után négyszer egymás után hajtogatjuk, mint a vajastésztát, ezután vékonyra kinyújtjuk, háromszögletű szeleteket vágunk, és sűrű barackízzel megkenjük. Kifli formájúra alakítjuk. Forró sütőben megsütjük, és még forrón vaníliás porcukorban megforgatjuk. |