TÚRÓS BURGONYA
HOZZÁVALÓK: 25 dkg burgonya, 15 dkg porcukor, 15 dkg túró, 2 dkg vaníliás cukor, 1 db citrom, 8 db tojás, 1 üveg vegyes gyümölcsbefőtt.
A főtt burgonyát még forrón áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot, a túrót és a reszelt citromhéjat, jól eldolgozzuk. A tojásfehérjét habbá verjük és belekeverjük a porcukrot, ezt is a burgonyás masszához adjuk. Három egyforma nagyságú korongot sütünk belőle. Kihűtve vegyes gyümölcsbefőttel töltjük és díszítjük.
ANANÁSZOS TÚRÓTORTA
HOZZÁVALÓK:
TÉSZTA: 8 db tojás, 16 dkg liszt, 16 dkg kristálycukor.
TÖLTELÉK: 30 dkg vaj, 18 dkg kristálycukor, 1 doboz ananász, 5 dkg zselatin. A tésztához való anyagokból, tortaformában piskótatésztát sütünk, majd kihűtjük. A kristálycukor és az ananász levét felhasználva szirupot főzünk. Az egyik felében, a vízben oldott zselatint felfőzzük, a másik felét lehűtjük, és a vajhoz keverjük. A tortakarikát háromfelé vágjuk keresztben. Megtöltjük az ananász ízű vajkrémmel, majd alufóliából egy hosszú szalagot készítve a torta palástját bekerítjük úgy, hogy néhány centiméterrel magasabb legyen, mint a torta. A tetejét ananász szeletekkel díszítjük, mélyhűtőben lehűtjük. Az ananászzselét folyósra lehűtjük, ezzel öntjük ki a torta tetejét.
CSOKOLÁDÉS TÚRÓLAPOCSKÁK
HOZZÁVALÓK:
TÉSZTA: 35 dkg liszt, 35 dkg vaj, 35 dkg túró, 2 db tojás, 8 dkg porcukor.
TÖLTELÉK: 35 dkg túró, 20 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 2 db tojássárga, vaníliás cukor (2 dkg), 30 dkg tortabevonó csokoládé.
A túrót liszttel, vajjal, tojással és porcukorral összegyúrjuk, rövid ideig pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk, és kis négyzetekre daraboljuk. Sütőben lassan sütjük. A megsütött lapocskákat túrókrémmel vékonyan megkenjük, jól lehűtjük, és olvasztott csokoládéval bevonjuk.
MANDULÁS-TÚRÓS BÉLES
HOZZÁVALÓK: 3 csomag réteslap, 50 dkg túró, 10 db tojás, 2 dl tejföl, 20 dkg cukor, 2 dkg vaníliás cukor, 15 dkg mazsola, 1 dkg reszelt citromhéj, 25 dkg mandula, 15 dkg vaj.
Magas szélű tepsit kivajazunk, és réteslappal kibéleljük. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a fehérjék habját és az ízesítő anyagokat. A mandulát pirítva és őrölve keverjük a masszához. Beleöntjük a réteslappal kibélelt tepsibe, réteslappal lefedjük, vajjal meglocsoljuk. Közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük.
CUKROS TÚRÓS LEPÉNY
HOZZÁVALÓK: TÉSZTA: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárga.
TÖLTELÉK: 40 dkg túró, 25 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 dkg vaníliás cukor.
Linzertésztát készítünk, két apró cipóra osztjuk, kinyújtjuk, majd közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük. A porcukrot fokozatosan adjuk a túrókrémhez. Végül a megsült és lehűtött linzerlapok közé töltjük a krémet. Hűtőben megdermesztjük, majd szeleteljük.
DIÓS-TÚRÓS SÜTEMÉNY
HOZZÁVALÓK: TÉSZTA: 40 dkg túró, 40 dkg liszt, 40 dkg vaj, 2 db tojás, 8 dkg porcukor. TÖLTELÉK: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 8 dkg mazsola, 15 dkg dió, 2 dkg vaníliás cukor.
A túrót a liszttel, vajjal, porcukorral és a tojással összegyúrjuk. Rövid pihentetés után vékonyra kinyújtjuk. Téglalap alakú darabokra vágjuk. Elkészítjük a túrótölteléket és megtöltjük a tésztákat, félbehajtjuk, mindegyik tetejére egy fél diót teszünk. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
STÍRIAI METÉLT
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 1 dkg só, citromhéj, porcukor, 15 dkg liszt, 8 db tojás, 2 dl tejföl, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 dkg vaníliás cukor, 8 dkg mazsola.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a lisztet és két tojás sárgáját, tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. Közben a vajat a megmaradt tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliáscukrot, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a tejfölt. Belekeverjük a kifőzött tésztát. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük, közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Sütés után kockára darabolva és porcukorral meghintve tálaljuk.
TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLE
HOZZÁVALÓK: 4 db zsemle, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 35 dkg túró, 8 dkg cukor, 5 dl tej, 1 dkg vaníliás cukor, 4 db tojássárgája.
A zsemléket félbevágjuk, belsejüket kivájjuk, hozzáadjuk a vajat, a cukor felét és összedolgozzuk, visszatöltjük a zsemlébe. Tűzálló tálba tesszük és tejből, a tojások sárgájából és a vaníliás cukorból készített keverékkel meglocsoljuk. Sütőben átmelegítve, porcukorral megszórva tálaljuk.
TÚRÓS VATRUSKA (orosz)
HOZZÁVALÓK: 8 db császárzsemle, 10 dkg sajt, 3 dl tej, 30 dkg túró, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt hagyma, 1 dkg só, 5 g őrölt bors, egy csipet fűszerpaprika, egy csipet köménymag (darálva).
A zsemlék belét kivájjuk, belsejébe tejet locsolunk, áztatjuk, majd a többi anyagot összekeverjük, és a zsemlékbe töltjük. Tűzálló tálba helyezzük, reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
TÚRÓS BURGONYAMETÉLT
HOZZÁVALÓK: 1 kg burgonya, 25 dkg liszt, 3 db tojás, 35 dkg túró, 20 dkg porcukor, 1 dkg vaníliás cukor, 10 dkg zsír, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg só.
A burgonyát héjában megfőzzük, tisztítjuk, és még forrón áttörjük. Gyúródeszkára tesszük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és összegyúrjuk. Ujjnyi vastag hengerekre (nudli) formázzuk, majd forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Közben zsírban zsemlemorzsát pirítunk, abba forgatjuk a megfőtt, leszűrt burgonyametéltet. Tálaláskor rámorzsoljuk a túrót, és vaníliás porcukorral meghintjük.
TÚRÓS RÉTES
HOZZÁVALÓK: 2 csomag réteslap, 50 dkg túró, 15 dkg porcukor, 3 db tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 db zsemle, 4 dkg mazsola, 1 dkg vaníliás cukor, 1 dkg citromhéj, 10 dkg vaj.
A réteslapot kibontjuk, és megnedvesített konyharuhára tesszük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal. A tölteléket a tészta egyik oldalán, hosszában elosztjuk, majd a konyharuha segítségével felhajtogatjuk a tésztát. Sütőlemezre tesszük, és olvasztott vajjal megkenjük. Közepes hőmérsékletű sütőben zsemleszínűre sütjük. Pihentetjük, majd rézsútosan felszeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
TÚRÓS NUDLIFELFÚJT
HOZZÁVALÓK: 35 dkg mirelit nudli, 25 dkg túró, 3 db tojás, 2,5 dl tej, só.
Sós vízben megfőzzük a nudlit, lecsepegtetjük. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejet, a főtt nudlit és a legvégén a tojáshabot. Kivajazott tepsibe öntjük a masszát, 30-40 percig sütjük.
SOMOGYI TÚRÓS RÉTES (burgonyás)
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 2 csomag réteslap, 1 dl olaj, 10 dkg porcukor, 3 db tojás, 3 dkg búzadara, 8 dkg mazsola, 35 dkg burgonya, 12 dkg cukor, 1,5 dl tejföl.
A burgonyát héjában megfőzzük, tisztítjuk, és villával durvára összetörjük. A túrót szintén villával áttörjük, hozzáadjuk a burgonyát, a tojást, a tejfölt és az ízesítő anyagokat. A réteslapot megnedvesített konyharuhára terítjük, meghintjük, illetve megkenjük olajjal és elterítjük rajta a tölteléket, felcsavarjuk, sütőlemezre helyezzük, tetejét is lekenjük olajjal. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
KAPROS TÚRÓS RÉTES
HOZZÁVALÓK: 2 csomag réteslap, 50 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg vaj, 10 dkg mazsola, 15 dkg porcukor, 1 csomó kapor.
A rétest a túrós réteshez hasonlóan készítjük, de a tölteléket finomra vágott kaporral ízesítjük.
TÚRÓS PISKÓTALEPÉNY
HOZZÁVALÓK: TÉSZTA: 8 db tojás, 24 dkg liszt, 24 dkg cukor, 8 dkg vaj. TÖLTELÉK: 35 dkg túró, 4 db tojás, 8 dkg vaj, 8 dkg mazsola, 5 dkg őrölt dió, 8 dkg cukor, 5 dkg porcukor.
A tojások fehérjét habbá verjük a kristálycukorral, hozzáadjuk a tojás-sárgákat, és lazán belekeverjük a lisztet. Vajazott palacsintasütőben, sütőben megsütjük. Még melegen megkenjük a diós túrókrémmel, és félbe hajtjuk. Porcukorral meghintjük, és megforrósított sütővillával rácsot égetünk a tetejére.
II. rész
LEVEST IS LEHET TÚRÓBÓL
TÚRÓKRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK: 20 dkg túró, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 2 dl tejszín, 8 dl húsleves, kapor.
A vajból és lisztből világos vajas rántást készítünk, felengedjük a húslevessel, és kiforraljuk. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a tojások, sárgáját és simára keverjük, de forralni már nem szabad. Nyáron finomra vágott kaporral megszórva tálaljuk.
TÚRÓS KUKORICAKRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK: 1 doboz konzervkukorica, 1/2 kg túró, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 4 db tojássárgája, 8 dkg liszt, 1 dkg só, 2 db zsemle.
A konzervkukoricát a levével és kevés vízzel felforraljuk, világos vajas rántással sűrítjük. A túrót szitán áttörjük, a tejszínnel simára keverjük, és a tojások sárgájával a leveshez adjuk. A levest átszűrjük, a kukoricát szitán áttörjük, és a leveshez adjuk. Tálaláskor a pirított zsemlekockát hozzáadjuk.
ZÖLDSÉGLEVES KAPROS TÚRÓSTÁSKÁVAL
HOZZÁVALÓK: 35 dkg vegyes zöldség, 8 dkg zeller, 8 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsír, 8 dkg liszt, 1 dkg só, 1 csomag petrezselyemzöld.
TÚRÓSTÁSKA: 15 dkg liszt, 25 dkg túró, 2 db tojás, kapor, só.
A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, zsírban üvegesre fonnyasztjuk, hozzáadjuk a tisztított, és szeletekre vágott gombát, majd a zöldségeket és fedő alatt megpároljuk. Sóval, őrölt borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, lisztszórással sűrítjük, vízzel felengedjük és kiforraljuk.
Közben elkészítjük a túróstáskát: a kaprot szintén átpasszírozzuk, belekeverünk egy tojást, finomra vágott kaprot és sót. Gyúrt tésztát készítünk, kinyújtjuk, majd túrótöltelékkel megtöltve, apró derelyéket készítünk. Tálalás előtt a levesbe főzzük.
TÚRÓSGALUSKA LEVES
HOZZÁVALÓK: 15 dkg túró, 10 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 dkg búzadara, 1 dkg só, 1 csomó kapor, 1 1/2 l húsleves.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a többi anyagot (a kaprot finomra vágva), és habosra keverjük. Forrásban lévő sós vízben két kanál segítségével galuskákat szaggatunk, készre főzzük, leszűrjük. A forró levesbe tálaljuk.
TÚRÓGOMBÓCOS LEVES
HOZZÁVALÓK: 25 dkg zeller, 10 dkg vaj, 18 dkg liszt, 5 dkg ételízesítő, 15 dkg túró, 6 db tojás, 2 dl tejszín, 1 dkg só.
A zellert megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és ételízesítővel ízesített vízben puhára főzzük, világos vajas rántással sűrítjük, majd átpasszírozzuk. Újra feltesszük főzni, közben túróból, lisztből tojással apró gombócokat formázunk, és a levesbe főzzük. Tálalás előtt a levesbe tejszínnel elkevert tojássárgáját teszünk.
KAPROS UBORKALEVES TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 35 dkg friss uborka, 1 csomag kapor, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 1 dkg só, 2 dkg ételízesítő, 1 dl tejföl, 15 dkg tehéntúró.
A vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztet, világosra pirítjuk, beletesszük a finomra vágott kaprot, felengedjük egy liter vízzel, kiforraljuk. Az uborkát meghámozzuk, felszeleteljük, és a leveshez adjuk. Rövid főzés után leszűrjük, és az uborkát átpasszírozzuk. Sóval és ételízesítővel ízesítjük, ismét felforraljuk. A túrót szitán átpasszírozzuk, hozzáadjuk a tejfölt, simára keverjük, ezzel díszítjük a levest. Tálaláskor pirított zsemleszeleteket adhatunk hozzá.
TÚRÓS KARFIOLLEVES
HOZZÁVALÓK: 50 dkg karfiol, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dkg só, 2 dl tej, 15 dkg túró, 2 dkg ételízesítő.
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és ízesített vízben megfőzzük.
Vajas-petrezselymes rántással sűrítjük. Végül az átpasszírozott, és a tejjel simára kevert túróval dúsítjuk.
ZÖLDBORSÓLEVES TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 60 dkg zöldborsó, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 dkg ételízesítő, 1 dkg só, 8 dkg liszt, 10 dkg vaj, 20 dkg túró, 1 dl tejszín.
A zöldborsót ízesített vízben megfőzzük. Vajas-petrezselymes rántással sűrítjük. A túrót szitán áttörjük, tejszínnel simára keverjük, majd egy kevés levessel felmelegítve a leveshez adjuk.
TÚRÓS KORHELYLEVES
HOZZÁVALÓK: 30 dkg savanyú káposzta, 30 dkg füstölt sertéshús, 2 dl tejföl, 20 dkg túró, 8 dkg liszt, 1 dkg só.
A savanyú káposztát ízesített vízben a füstölt hússal megfőzzük. A füstölt hús, ha megfőtt, kivesszük a levesből, apró kockára vágjuk. A levest tejfölös-túrós habarással sűrítjük. Tálaláskor beletesszük a füstölt húst.
FŐÉTEL IS KÉSZÜLHET TÚRÓVAL
BABLEVES TÚRÓGOMBÓCCAL
HOZZÁVALÓK: 35 dkg fejtőbab, 10 dkg zsír, 8 dkg liszt, 5 dkg vöröshagyma, 2 dkg fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 dkg só, 1 csomó zellerlevél, 1 dkg fűszerpaprika. GOMBÓC: 25 dkg túró, 1 db tojás, 5 dkg dara.
A tisztított babot vízben feltesszük főzni, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott zellerlevelet, majd zsemleszínű hagymás, fokhagymás, fűszerpaprikás rántással sűrítjük, tejföllel dúsítjuk, sóval ízesítjük. A kiforralt bablevesbe apró túrógombócokat főzünk.
GYÜMÖLCSÖS TÚRÓKOCSONYA
HOZZÁVALÓK: 20 dkg túró, 10 db tojássárgája, 1 dl tejszín, 10 dkg gyömbér, 1 dl gyümölcslé, 2 dkg vaj.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslét és a tojások sárgáját, gyömbérrel fűszerezzük. Kivajazott formába szűrjük. A formát meleg vízbe állítjuk, és lassú forralással megpároljuk a masszát.
TÚRÓS RAKOTT PULISZKA
HOZZÁVALÓK: 1/2 kg kukoricadara, 30 dkg túró, 10 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dkg só, 2 dl tejföl.
A kukoricadarát sós vízben megfőzzük. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, és zsírban kiolvasztjuk. A zsírt leszűrjük és megtisztított, szeletelt vöröshagymát megpirítjuk benne. A puliszkát egy kizsírozott lábosba rétegezzük, tálaláskor tálra borítjuk.
TÚRÓS SZTRAPACSKA
HOZZÁVALÓK: 1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 1/2 kg füstölt szalonna, 30 dkg túró,
1 dkg só, 2 dl tejföl.
A burgonyát megtisztítjuk, és finomra reszeljük, hozzáadjuk a lisztet és a sót, galuska sűrűségűre keverjük. Sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, ha feljön a víz tetejére, leszűrjük. A szalonnát apró kockára vágjuk, pirítjuk és hozzáadjuk a galuskát. Jól megforrósítjuk, és a tálra halmozzuk, áttört túrót és tejfölt teszünk a tetejére.
ÍZES BORDA RÁNTVA
HOZZÁVALÓK: 1 kg sertéskaraj, 35 dkg túró, 10 dkg vaj, 3 dkg só, 5 g szerecsendió, 15 dkg liszt, 5 db tojás, 40 dkg zsemlemorzsa, 6 dl olaj.
A sertéskarajból vastag szeleteket vágunk, középen felszúrjuk, hogy megtölthessük, majd sózzuk. A túrót vajjal, sóval és reszelt szerecsendióval összegyúrjuk. A bordákat megtöltjük, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró, bő olajban sütjük. Tálaláskor salátával körítjük.
EGYBESÜLT PECSENYE TÉSZTÁVAL
HOZZÁVALÓK: 80 dkg sertéscomb, 4 dkg só, 10 dkg liszt, 5 g törött bors, 15 dkg zsír, 20 dkg gomba, 4 db tojás, 1 csomó petrezselyemzöld.
TÉSZTA: 35 dkg túró, 15 dkg vaj, 80 dkg száraztészta (metélt). A sertéscombot sózzuk, és sütőben megsütjük. A tisztított gombákat lereszeljük, és kevés zsíron megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, liszttel megszórjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne az egész tojást. A megsütött húst a gombapéppel összekeverjük, kihűtjük. A megadott anyagokat összegyúrva túrótésztát készítünk, kinyújtjuk. A tésztába becsomagoljuk egyenként a gombás sülteket, tojással összekeverjük, és forró sütőben készre sütjük. Felszeletelve tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.
TÚRÓVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL RÁNTVA
HOZZÁVALÓK: 5 db csirkemell, 20 dkg túró, 10 dkg vaj, 1 dkg só, 2 db tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, szerecsendió.
A csirkemelleket lefejtjük a csontokról, húsverővel vékonyra kiütögetjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a sót, a szerecsendióval fűszerezzük, és jól eldolgozzuk. A vajas túrótölteléket a jércemell-szeletekbe töltjük, liszttel felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban, lassan sütjük. Tálaláskor burgonyapürét adhatunk hozzá.
TÚRÓS TÖLTÖTT CSIRKE
HOZZÁVALÓK: 2.5 kg csirke, 80 dkg túró, 6 db tojás, 5 db zsemle, 1 csomag metélőhagyma, 4 dkg só, 5 g törött bors, 15 dkg zsír.
A csirkét töltéshez előkészítjük. A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, az áztatott és áttört zsemlét, sózzuk, fűszerezzük. Habzsák segítségével a csirke bőre alá töltjük a tölteléket. Sózzuk, a csirkét zsírral meglocsoljuk, és sütőben készre sütjük. Tálaláskor felszeleteljük.
MAGYAROS ROSTÉLYOS TÚRÓGALUSKÁVAL
HOZZÁVALÓK: 1 kg hátszín, 20 dkg vöröshagyma, 15 dkg zsír, 3 dkg pirospaprika, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 50 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg búzadara, 4 dkg só.
A hátszínszeleteket sózzuk, zsírban elősütjük. Zsírjába finomra vágott vöröshagymát pirítunk, fűszerpaprikával megszórjuk, felengedjük vízzel. A rostélyosokat a pörköltalapban megpároljuk, paprikát és paradicsomot adunk hozzá. Tálaláskor a túróból és tojásból készített galuskával körítjük.
TÚRÓPUDING SONKÁVAL
HOZZÁVALÓK: 90 dkg túró, 10 dkg vaj, 8 db zsemle, 7 dl tej, 12 db tojás, 30 dkg sonka, 3 dkg só, 5 g őrölt bors.
A zsemléket tejben beáztatjuk, majd a túróval együtt szitán áttörjük. A masszához hozzáadjuk a finomra darált sonkát, a tojások sárgáját és a fűszereket. A tojások fehérjét habbá verve adjuk a pudingmasszához. Vajjal kikent formába öntjük, és vízgőzben, sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük.
TÚRÓS KOCKA SONKÁVAL
HOZZÁVALÓK: 80 dkg száraztészta, 70 dkg túró, 15 dkg zsír, 30 dkg sonka, 10 db tojás, 4 dl tejföl, 5 g őrölt bors, 4 g só.
A kockatésztát sós vízben kifőzzük. A tejfölbe keverjük a tojások sárgáját, az áttört túrót, a darált sonkát. Ízesítjük a masszát, majd belekeverjük a kifőzött tésztát, és a tojásfehérjehabot. Zsírozott, magas szélű tepsiben sütjük.
KAPROS TÚRÓGALUSKA
HOZZÁVALÓK: 1/2 kg túró, 3 db tojás, 10 dkg vaj, 8 dkg búzadara, 2 dkg só, kapor, 2 dl tejföl.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a búzadarát, a finomra vágott kaprot, jól összedolgozzuk, és hűtőben fél óráig pihentetjük. Sós, enyhén forrásban lévő vízben megfőzzük. Tálaláskor tejföllel leöntve adjuk.
SAJTOS KELVIRÁG, TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 1.1 kg kelvirág, 40 dkg túró, 4 db tojás, 4 dkg liszt, 1 dkg só, 5 dkg vaj.
A kelvirágot sós vízben megfőzzük, közben a tejfölbe belekeverjük az áttört túrót, az egész tojásokat, a lisztet. Sóval és egy kevés szerecsendióval ízesítjük. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, és a megfőtt kelvirágot beletesszük. Leöntjük a túrós-tejfölös öntettel, tetejére reszelt sajtot szórunk, és sütőben aranysárgára pirítjuk.
TÖLTÖTT KELKÁPOSZTA, TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 1.5 kg kelkáposzta, 5 dkg vaj, 40 dkg túró, 3 db tojás, 2 dl tejföl, 15 dkg sajt, 1 szál póréhagyma, 1 dkg só, pirospaprika, fokhagyma.
A kelkáposztát megtisztítjuk, leveleire szedjük és sós, forrásban lévő vízzel leforrázzuk. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a finomra vágott póréhagymát, sót és fűszerpaprikát. A tölteléket a kellevelekbe töltjük.
A megtöltött káposztát kivajazott tepsibe tesszük, leöntjük tejföllel, és reszelt sajtot szórunk rá. Forró sütőben megpirítjuk.
RAKOTT TOJÁS, TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 10 db tojás, 40 dkg túró, 2 dl tejföl, 10 dkg vaj, 1 dkg só, 10 dkg reszelt sajt, csipetnyi rozmaring.
Nyolc tojást keményre főzünk, tisztítjuk, fölszeleteljük. A túrót szitán áttörjük, a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a két nyers tojássárgáját, a fölvert fehérjét, sóval, és őrölt rozmaringgal ízesítjük. A túrómasszába óvatosan belekeverjük a fölszeletelt kemény tojásokat, és kivajazott tűzálló tálba öntjük. Tetejére reszelt sajtot szórunk. Közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük.
TÚRÓVAL TÖLTÖTT KARALÁBÉ
HOZZÁVALÓK: 4 db gyenge karalábé, 20 dkg túró, 4 db tojás, 2 db zsemle, 2 dl tej, 1 csomó petrezselyemzöld, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj.
A karalábékat megtisztítjuk, belsejét kiskanállal kivágjuk, és a zsenge zöldjével együtt apróra összevágjuk. Sós vízben megfőzzük a karalábékat, a túrót szitán áttörjük. A tejben áztatott zsemlével együtt hozzáadjuk a tojásokat, sóval és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Megtöltjük a karalábékat, és kivajazott tűzálló tálba tesszük, kevés lét öntünk alá, és sütőben megpároljuk. A főzőlevet főzeléksűrűségűre besűrítjük vajas rántással.
Tálaláskor a töltött karalábékat és a főzeléket együtt tálaljuk.
TÚRÓVAL TÖLTÖTT TOJÁS SÜTVE
HOZZÁVALÓK: 10 db tojás, 30 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 15 dkg sajt, 2 dl tejföl.
A tojásokat héjában megfőzzük, lehűtjük és félbevágjuk. A tojások sárgáját és a túrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a fehérjéket, tűzálló tálba helyezzük, leöntjük a tejföllel, és reszelt sajttal megszórjuk. Erős sütőben rápirítjuk a sajtot.
TÚRÓS VAGDALTKOSÁR
HOZZÁVALÓK: 40 dkg sertéslapocka, 2 db zsemle, 4 db tojás, 1 dkg só, 1 dkg őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 30 dkg túró, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó kapor, 10 dkg zsír.
A sertéshúst ledaráljuk, hozzáadjuk az áztatott, és ledarált zsemlét, tojást, finomra vágott petrezselyem-zöldet, és ízesítjük. Kis kosárkákat formázunk belőle. Mindegyik közepére kapros, hagymás túrót teszünk. Zsírozott tepsiben sütjük.
TÚRÓS RAKOTT BAB
HOZZÁVALÓK: 40 dkg nagyszemű tarkabab, 30 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg vaj, 2 dl tejföl, 8 dkg liszt, 1 csomó metélőhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 2 dkg só.
A babot sós vízben megfőzzük, egy magas szélű tepsit kivajazunk és beleöntjük, a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, az egész tojásokat és az ízesítőanyagokat. Annyi lisztet keverünk bele, hogy sűrűn folyós maradjon. A mártást ráöntjük a babra, reszelt sajttal megszórjuk. Sütőben, közepes hőmérsékleten sütjük.
VITAMINSALÁTA TÚRÓS-JOGHURTOS ÖNTETTEL
HOZZÁVALÓK: 2 fej saláta, 2 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 1 doboz kínai gombakonzerv, 10 dkg főtt zöldborsó, 10 dkg főtt sárgarépa, 20 dkg túró, 2 pohár joghurt, 2 dkg só, 1 dkg őrölt bors.
A zöldféléket tisztítjuk, és egyenletes darabokra vágjuk. A fejes salátából néhány levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit széles metéltre vágjuk. Az összevágott anyagokat sóval és őrölt borssal ízesítjük. Üvegtálat salátával díszítünk, beleöntjük a keveréket és meglocsoljuk a túró és a joghurt keverékével.
TÚRÓKROKETT
HOZZÁVALÓK: 30 dkg túró, 2 dl tejföl, 5 db tojás, 10 dkg liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, só, szerecsendió.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk 5 tojás sárgáját, sót és reszelt szerecsendiót. A masszát jól összegyúrjuk, és vékonyan lisztezett deszkán hengereket formázunk belőle. Tojásba, morzsába forgatjuk és bő, forró olajban megsütjük. Tálaláskor melegített, sózott tejfölt adunk hozzá.
MIT LEHET MÉG TÚRÓBÓL?
BURGONYÁS TÚRÓS TEASÜTEMÉNY
HOZZÁVALÓK: 30 dkg burgonya, 20 dkg tehéntúró, 15 dkg liszt, 6 dkg vaj, 1 dkg só, 2 db tojássárgája.
A burgonyát héjában megsütjük, meghámozzuk, és melegen áttörjük. A túrót is áttörjük és a lisztből, vajból tésztát gyúrunk, amit sóval ízesítünk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, késsel recézzük a tetejét, és lehetőleg egy napig hűtőben tároljuk. Ezután tetszés szerinti formára vágjuk vagy szaggatjuk.
Tojássárgájával a tetejét megkenjük, és kevés köménymaggal megszórjuk.
Közvetlenül fogyasztás előtt megsütjük. Melegen tálaljuk.
TÚRÓPOGÁCSA
HOZZÁVALÓK: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg tehéntúró, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 1 dkg só.
Az élesztőből kevés liszttel, langyos vízzel kovászt készítünk. A többi lisztet a vajjal, túróval, tojással és a megkelt kovásszal összegyúrjuk, és meleg helyen fél óráig pihentetjük. Utána kinyújtjuk, bevagdaljuk, és tetszés szerinti nagyságra, szaggatóval kiszaggatjuk, ismét 15 percig pihentetjük. A pogácsák tetejét vajjal megkenjük, meleg sütőben sütjük.
TÚRÓSZELET PÁRIZSIASAN
HOZZÁVALÓK: 70 dkg túró, 4 db tojás, 15 dkg búzadara, 10 dkg liszt, 4 dl olaj, 2 dkg só.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadunk négy egész tojást, a búzadarát és jól összedolgozzuk. Hűtőben fél órát állni hagyjuk, majd sós vízben gombócokká formázva megfőzzük. A megfőtt és leszűrt gombócokat felszeleteljük, lisztbe és felvert egész tojásba forgatjuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát piros ropogósra sütjük. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Adhatunk hozzá gyümölcsdzsemet is.
TÚRÓTORTA
HOZZÁVALÓK: TÉSZTA: 24 dkg liszt, 16 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 db tojássárgája, 2 g vaníliás cukor, 1 dkg reszelt citromhéj, 10 dkg barackíz.
TÖLTELÉK: 1 kg tehéntúró, 6 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 1 vaníliás cukor, citromhéj.
Az elkészített linzertésztával a tortasütő alját és oldalát kibéleljük, majd háromnegyed részig kisütjük. Kihűlni hagyjuk, utána a belsejét barackízzel vékonyan megkenjük. A töltelék anyagaiból egy jó túrókrémet készítünk, és azt a tortába beletöltjük. A tetejét egy kerekre formázott linzerlappal befedjük, közép-meleg sütőben megsütjük. Sütés után porcukorral megszórjuk, a tortasütőből kivesszük, és kihűlés után melegvizes késsel szeleteljük.
TÚRÓKRÉMTORTA PISKÓTÁVAL
HOZZÁVALÓK: TÉSZTA: 3 db tojás, 6 dkg cukor, 7 dkg liszt, 2 dkg citromhéj.
TÖLTELÉK: 30 dkg tehéntúró, 5 dkg krémpor, 2.5 dl tej, 10 dkg porcukor, 1 dkg citromhéj, 5 dkg mazsola, 1 dkg zselatin, 2,5 dl tejszín, 1 dkg kakaó.
Piskótatésztát készítünk a szokásos módon. A krémport tejjel felfőzzük, a többi nyersanyagot hozzáadjuk, és a tésztamasszából kisütött piskóta tortalapra kenjük. Tejszínhabbal felspricceljük, és kakaóval megszórjuk.
TIROLI TÚRÓS RÉTES
HOZZÁVALÓK: VAJASTÉSZTA: 45 dkg liszt, 40 dkg vaj, 1 dkg só, 1 cl ecet.
TÖLTELÉK: 60 dkg tehéntúró, 1,5 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 4 db tojás, 2 g vaníliás cukor, 2 g citromhéj, 15 dkg cukor.
A vajat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, a többi lisztből a só, ecet és víz hozzáadásával rétestésztát készítünk. Kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és a liszttel összegyúrt vajat a közepébe helyezzük, és a tésztába becsomagoljuk, de minden hajtogatás között legalább 1/2 óráig pihentetjük. A túrót áttörjük a tojássárgájával, cukorral, mazsolával, vaníliával elkeverjük, a tojásfehérjét habnak felverjük, és a töltelékbe keverjük. A kész vajas tésztát, 1/2 cm vastag téglalapformára nyújtjuk, majd a tészta közepére helyezzük a tölteléket. A tésztát egymásra hajtogatjuk, tojással megkenjük, jó meleg sütőben sütjük.
Szeletelés előtt porcukorral megszórjuk.
TÚRÓKRÉM ANANÁSSZAL
HOZZÁVALÓK: 35 dkg tehéntúró, 4 db tojássárgája, 4 dl tej, 15 dkg porcukor, 25 dkg ananászkonzerv, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg citromhéj, 15 dkg zselatinpor.
A tejet a tojássárgájával, 10 dkg cukorral, a reszelt citromhéjjal összekeverve gőz fölött krémmé főzzük. Közben kevés ananászkonzerv-lében a zselatinport feloldjuk, a túrót burgonyanyomón áttörjük. Az ananászkonzervet leszűrjük, egy részét visszahagyjuk díszítéshez, a többit egyenletes, kis kockára aprítjuk. A krémet a tűzről levéve jól elkeverjük, és kissé lehűtjük. Ezután hozzákeverjük egymás után a túrót, a cukrozott tejszínhab kétharmad részét és a zselatint.
Végül összekeverjük az ananásszal, és talpas poharakban megdermesztjük. A tetejét a tejszínhabbal és az ananászszeletekkel díszítjük.
TÚRÓS LEPÉNY
HOZZÁVALÓK: TÉSZTA: 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 4 dl tejföl, 2 db tojássárgája, 3 cl rum, 2 g só, 6 dkg cukor, 20 dkg vaj.
TÖLTELÉK: 70 dkg tehéntúró, 4 dl tejföl, 15 dkg cukor, 10 dkg búzadara, 3 dkg mazsola, 4 db tojás, 5 dkg zsemlemorzsa.
A lisztből, cukorból és zsiradékból a többi nyersanyaggal együtt linzertésztát készítünk úgy, hogy nyújtófával könnyen nyújthassuk. Sütőlemezre 1 cm vastagságra nyújtjuk, sütőbe tesszük, és félig megsütjük. A túróból a nyersanyagokkal, és a tojássárgájával tölteléket készítünk. A tojásfehérjéből 5 dkg cukorral vert kemény habot hozzávegyítjük. A félig megsütött lapot morzsával megszórjuk, az elkészített túrótölteléket ráöntjük és elkenjük. A tészta másik részét a túróra ráborítjuk, vagy rácsokat készítünk. Jó meleg sütőben megsütjük, ha megsült, porcukorral megszórjuk.
RÁKÓCZI TÚRÓS KOCKA
HOZZÁVALÓK: TÉSZTA: 25 dkg margarin, 50 dkg liszt, 13 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 5 g só, 2 db tojássárgája. TÖLTELÉK: 25 dkg cukor, 80 dkg túró, 5 dkg mazsola, 10 dkg citrom, 5 db tojás, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg búzadara.
A tésztához a megadott nyersanyagokból linzertésztát készítünk, 1/2 cm vastag lappá nyújtjuk, és sütőlapon félig megsütjük. A túróból a többi anyagokkal, és a tojássárgájával tölteléket készítünk, és azt a kisütött tésztára kenjük. Az 5 tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként 10 dkg cukrot keverünk bele, a másik 15 dkg cukrot fakanállal óvatosan a habba keverjük. A habot nyomózsákba tesszük, és a sütőből kivett tésztát berácsozzuk, utána langyos sütőben száradni hagyjuk. Ha a tészta elkészült, elkevert baracklekvárral díszítjük a habrácsok között.
GYÖMBÉRES TÚRÓKRÉM
HOZZÁVALÓK: 1/2 kg túró, 20 dkg vaj, 4 db tojássárgája, 2 dl tejszín, 10 dkg mazsola, 2 dkg gyömbér, 20 dkg porcukor.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és habosra keverjük, gyömbérrel ízesítjük. Tejszínhabot keverünk bele, és poharakba töltjük. Tetejét tejszínhabbal és mazsolával díszítjük.
TÚRÓS TEPERTŐS POGÁCSA
HOZZÁVALÓK: 30 dkg liszt, 30 dkg túró, 30 dkg tepertő, 3 db tojás, 2 dkg só.
A lisztet, a túrót és a darált tepertőt összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, megsózzuk és összegyúrjuk. A vajas tésztához hasonlóan hajtogatjuk.
Rövid pihentetés után kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
TÚRÓDESSZERT
HOZZÁVALÓK: 1/2 kg túró, 4 dl tejszín, 0,02 dkg zselatin, 8 dkg porcukor, 5 dkg málnaszörp, 15 dkg friss málna.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a málnaszörpöt, (kevés langyos vízben feloldott) zselatint, a porcukrot és az egészet a tejszínből készített habba keverjük. (A tejszínhabból keveset díszíteni visszahagyunk.) Üvegtál aljára málnaszemeket teszünk, ráöntjük a krémet, és hűtőben megdermesztjük. Tálalás előtt tejszínhabbal és málnaszemekkel díszítjük.
CSOKOLÁDÉS TÚRÓRÚD
HOZZÁVALÓK: 1/2 kg túró, 15 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 csomag
Vaníliás cukor, 30 dkg tortabevonó csokoládé.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a porcukorral habosra kevert vajat, az áztatott mazsolát és a vaníliáscukrot. Jól eldolgozzuk, hűtőben megdermesztjük.
Vékony hengereket formázunk a masszából, majd olvasztott tortabevonóba mártjuk.
A csokoládés rudakat fogyasztás előtt jól hűtsük le!
FAHÉJAS TÚRÓS CSILLAGOK
HOZZÁVALÓK: 30 dkg túró, 25 dkg vaj, 35 dkg liszt, 3 db tojás, 12 dkg porcukor, 5 dkg kristálycukor, 1 dkg őrölt fahéj.
A túrót a vajjal, a liszttel és tojással összegyúrjuk, porcukorral és őrölt fahéjjal ízesítjük. Rövid pihentetés után kinyújtjuk, és csillag alakú tésztaszaggatóval formázzuk. Tetejét megszórjuk kristálycukorral, és közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
REGGELIRE, VACSORÁRA - MIT TUD A TÚRÓ?
KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT PATISSZON
HOZZÁVALÓK: 8 db patisszon, 2 dkg só, 1 db citrom, 40 dkg túró, 1 csomó újhagyma, 5 g őrölt kömény, 20 dkg vaj, 1 dkg piros fűszerpaprika, 1 fej saláta.
Szép egyforma patisszonokat válogassunk, jól megmossuk, citromos-sós vízben megfőzzük. A kihűtött patisszonok közepét kanállal kivágjuk. Az átpasszírozott túróból elkészítjük a körözöttet. Habzsák és csillagcső segítségével a patisszonokba töltjük. Fejes salátával díszített üvegtálra tálaljuk.
TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT PARADICSOM
HOZZÁVALÓK: 8 db paradicsom, 35 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 1 fej saláta, fél csomag sós pálcika (ropi), 1 csipet őrölt bors.
A paradicsomokat megmossuk, felső egyharmad részüket levágjuk, a közepét kiskanállal kivájjuk. Sóval és őrölt borssal ízesítjük a paradicsomok belsejét.
A túrót szitán áttörve a vajjal, a fűszerekkel és a finomra vágott metélőhagymával elkészítjük a túrókrémet. Üvegtálakra salátaleveleket teszünk, erre helyezzük az előkészített paradicsomokat. Habzsákba tesszük a túrókrémet, és megtöltjük a paradicsomokat. Félbetört ropival díszítjük.
KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT TOJÁS
HOZZÁVALÓK: 50 dkg túró, 4 db tojás, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 g piros fűszerpaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 1 dkg só.
A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk és félbevágjuk. A sárgáját a túróval szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, az őrölt köményt, a finomra vágott vöröshagymát, kikeverjük, és kétfelé osztjuk. A körözött egyik felét paprikával, a másik felét finomra vágott petrezselyemzölddel színezzük. A fél tojásokat a körözöttel megtöltjük, habzsák és csillagcső segítségével úgy, hogy adagonként egy piros és egy zöld színű jusson. Tálaláskor a töltött tojásokat tegyük szeletre vágott paradicsomra és díszítsük szeletelt zöldpaprikával.
KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT SONKA
HOZZÁVALÓK: 40 dkg túró, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 8 szelet sonka, 5 g piros fűszerpaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 dkg só, 20 dkg aszpik, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 db paradicsom.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a finomra vágott hagymát és a fűszereket, habosra keverjük. A sonkaszeletekre rátesszük a körözöttet, és roládszerűen feltekerjük, majd olvasztott és lehűtött aszpikkal fényezzük. Paradicsommal, ill. paradicsomgerezdekkel és petrezselyemzölddel díszítjük.
KÖRÖZÖTT PAPRIKÁBA TÖLTVE
HOZZÁVALÓK: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csipet őrölt kömény, 5 g piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vöröshagyma, 8 db zöldpaprika.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a fűszereket, habosra keverjük. A zöldpaprikákat kicsumázzuk, és az ereket eltávolítjuk. A paprikákat egy habzsák segítségével megtöltjük a körözöttel, és hűtőszekrénybe tesszük, hogy a körözött megdermedjen. Tálaláskor a töltött paprikákat felszeleteljük, tálra helyezzük, és szeletre vágott póréhagymával díszítjük.
SAJTOS-BORSOS KÖRÖZÖTT
HOZZÁVALÓK: 60 dkg metélőhagymás körözött, 25 dkg reszelt sajt, 2 dkg durvára tört bors.
A körözöttbe keverjük a reszelt sajtot. Kis gombócokat formálunk belőle, majd durvára tört fekete borsba forgatjuk. Fejes saláta-levélen tálaljuk.
TÚRÓS SZENDVICSTORTA
HOZZÁVALÓK: 35 dkg túró, 10 dkg vaj, 10 dkg sonka, 1 doboz lazackonzerv, 1 csomag metélőhagyma, 1 dkg só, 1 kg fehér kenyér, 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és habosra keverjük. Három részre osztjuk, darált sonkával, lazaccal és finomra vágott metélőhagymával ízesítjük. A fehér kenyeret hasáb alakúra formázzuk, négy vastag lapra vágjuk, majd megtöltjük a krémekkel, a tetejét retekkel, újhagymával díszítjük.
MARHANYELV KÖRÖZÖTTEL TÖLTÖTT PAPRIKÁVAL
HOZZÁVALÓK: 1 db füstölt marhanyelv, 50 dkg túró, 15 dkg vaj, 5 g vöröshagyma, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 1 csipet őrölt kömény, 1 dkg piros fűszerpaprika, 8 db zöldpaprika, 2 db fejes saláta, 1 csomag sós koktélperec.
A füstölt nyelvet hideg vízben feltesszük főni, majd felforralva puhára főzzük.
Ha megfőtt, hideg vízbe tesszük, és bőrét eltávolítjuk. A fejes salátát megtisztítjuk, megmossuk, metéltre vágjuk. Egy porcelántálra a salátát felhalmozzuk, rátesszük a vékonyra felszeletelt füstölt, főtt nyelvet, a körözöttel töltött paprikákkal körülrakjuk. A maradék körözöttből kis gombócokat formálunk, melybe koktélperecet nyomunk és ízlésesen, körítésként elhelyezzük a tálon.
TÚRÓPÁSTÉTOM
HOZZÁVALÓK: 1/2 kg túró, 10 db tojásfehérje, 2 dkg só, 2 dkg őrölt fehérbors, 15 dkg száraz sertéshús, 1 dl tejszín, 10 dkg füstölt szalonna, 3 db főtt tojás, 1/2 csomó petrezselyemzöld.
A túrót a hússal együtt többször átdaráljuk húsdarálón, majd turmixgépben a tejszínnel és a fűszerekkel, valamint a tojásfehérjével jól összedolgozzuk.
Finomra vágott petrezselyem-zöldet és kockára vágott főtt tojást keverünk bele.
Szalonnalapokkal bélelt formába töltjük, és sütőben pároljuk. Lepréselve kihűtjük. Szeletelve tálaljuk.
SÁRGARÉPA TÚRÓVAL
HOZZÁVALÓK: 30 dkg sárgarépa, 1/2 kg túró, 2 dl tej, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg porcukor.
A tisztított sárgarépát finom reszelőn lereszeljük. Tálba téve hozzáadjuk a túrót, a tejet, a finomra vágott hagymát és a porcukrot, jól elkeverjük.
Tálaláskor egy kevés visszamaradt reszelt sárgarépával megszórjuk.
TÁRKONYOS KÖRÖZÖTT
HOZZÁVALÓK: 1/2 kg túró, 20 dkg vaj, 1 szál póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 2 dkg só, 2 dkg piros fűszerpaprika, 2 dl tejföl.
A túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a tejfölt, a sót és a fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk a körözötthöz.
SAJTTÖLCSÉREK KÖRÖZÖTTEL
HOZZÁVALÓK: 1/2 kg túró, 20 dkg vaj, 1 csomag metélőhagyma, 1 fej saláta, 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma, 1 dkg piros fűszerpaprika, 1 dkg só,
1/2 dkg őrölt kömény, 30 dkg sajt.
A túróból zöld és piros körözöttet készítünk, metélőhagymával, illetve fűszerpaprikával színezve. A sajtból vékony szeleteket vágunk és a körözöttet - habzsák segítségével - a tölcsér alakúra formázott szeletekbe töltjük. A tálat tisztított fejes salátalevéllel kirakjuk, ízlésesen elhelyezzük a töltött sajtokat, retekkel és újhagymával díszítjük.
DIÉTA
A diéta lényege, hogy általában 150-200 g szénhidrátot, 1800 - 2600 kalóriát tartalmaz, lehetőség szerint minél nagyobb zsírmegszorítással. Az engedélyezett szénhidrátnak legfeljebb 25 - 30%-a származhat a tejben, tejtermékekben és a gyümölcsökben lévő cukorból.
Pasztőrözött tej 0,3- 0,4 l/nap
Sovány tejes kakaó - Tejföl 0,1- 0,2 l/nap
Kefir, zsíros 0,1- 0,2 l/nap
Joghurt, aludttej 0,1- 0,2 l/nap
Gyümölcsjoghurt 0,05 l/nap
Aludttej, sovány 0,1- 0,2 l/nap
Aludttej, félzsíros 0,05-0,1 l/nap
Habtejszín - Vaj (valamennyi) 0,01 kg/nap
Sajtok:
Köményes, Túra 0,03-0,05 kg/nap
Ementáli, Trappista 0,02-0,03 kg/nap
Balaton, Paranyica 0,02-0,03 kg/nap
Füstölt sonkasajt 0,02-0,03 kg/nap
Lajta, Márvány 0,02-0,03 kg/nap
Összes többi 0,03-0,04 kg/nap
Túróféleségek:
Mazsolás-vaníliás krémtúró 0,05 kg/nap
Félzsíros étkezési tehéntúró 0,05 kg/nap
Félzsíros krémtúró 0,05 kg/nap
Juhtúró, gomolyatúró 0,05 kg/nap
Csemege körözött 0,05 kg/nap
Sport tejszínes túrósajt 0,05 kg/nap
Többi 0,10 kg/nap
Igen lényeges, hogy az egyes alapanyagok felhasználása során a készítendő ételeket nem szabad cukorral ízesíteni, csak mesterséges (Szaharin, Szaharimid, Édeske) vagy természetes édesítővel (Szorbit). Kerülni kell továbbá a liszt, búzadara felhasználásával készült ételféleségeket is.
A testsúlycsökkenés céljából előírt kalóriaszegény diéták lényege a táplálék alacsony kalória- és szénhidráttartalma, rendszerint 600-1200 cal és 40-100 g szénhidrátértékkel.
A DIÉTÁBAN FELHASZNÁLHATÓ TERMÉKEK:
Pasztőrözött tej 0,2-0,3 l/nap
Tejföl 0,02 l/nap
Kefir, zsíros 0,1 l/nap
Joghurt, aludttej 0,1 l/nap
Gyümölcsjoghurt 0,1-0,2 l/nap
Aludttej, sovány 0,2-0,3 l/nap
Aludttej, félzsíros 0,1 l/nap
Habtejszín - Ízesített tejszínhabok - Vaj (valamennyi) 0,01 kg/nap
Sajtok:
Köményes, Túra 0,03-0,05 kg/nap
Ementáli, Trappista 0,02 kg/nap
Balaton, Paranyica 0,02 kg/nap
Füstöltsonka-sajt, Lajta 0,02 kg/nap
Márvány 0,02 kg/nap
Összes többi sajt 0,03 kg/nap
Túróféleségek:
Félzsíros étk. tehéntúró 0,15 kg/nap
Sovány étk. tehéntúró 0,15 kg/nap
Félzsíros krémtúró 0,15 kg/nap
Vaníliás krémtúró 0,05 kg/nap
Mazsolás-vaníliás krémtúró 0,05 kg/nap
Túró Rudi 0,05 kg/nap
Összes többi 0,10 kg/nap
Az említett termékek felhasználhatók ételkészítéshez is, de nem ajánlatos olyan ételeket előállítani, amelyhez az ételkészítés során cukrot, szénhidrátot, vagy zsiradékot nagyobb mennyiségben hozzáadunk
|