Egytálételek
Genovai spenóttorta
Túróból, reszelt sajtból, párolt spenótból, pirított hagymából és tojásból szerecsendióval és bazsalikommal tűszerezett masszát készítünk, leveles tésztával bélelt formába simítjuk, beleültetünk 6-8 nyers tojást, tésztalappal betakarjuk, pirosra sütjük. Langyosan kínáljuk.
Gnocchi spenótból és ricottából
4 szelet fehérkenyér, 120 ml tej, 500 g mélyhűtött spenót, kiengedve, 250 g ricotta vagy sovány tehéntúró, jól lecsöpögtetve, 2 tojás, 50 g frissen reszelt parmezán sajt
1. A kenyeret meghámozzuk és egy lapos edényben kb. 10 percre tejbe áztatjuk.
A felesleges folyadékot kinyomjuk. A spenót levét is alaposan kinyomkodjuk.
2. A kenyeret, a spenótot, a túrót, a tojást és a parmezán sajtot villával elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Letakarjuk és hűtőben kb. 1 órát állni hagyjuk.
3. A gnocchi masszából lisztezett kézzel, kb. teáskanálnyi lapos gombócokat formázunk.
Egy nagy edényben forrásban lévő sós vízben 2-3 percig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz felszínére.
A vízből kivesszük, olvasztott vajjal locsolva, reszelt sajttal (lehetőleg az is parmezán legyen) megszórva tálaljuk.
Görög spenótlepény
Hozzávalók 8 személyre: 30 dkg. mélyhűtött leveles tészta, 1kg. spenót, 1 liter víz, só, 1 csomó újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg. vaj, frissen őrölt fehér bors, őrölt szerecsendió, 20 dkg. juhsajt, 4 tojás, 6 evőkanál zsemlemorzsa.
A tetejére: 2 tojássárgája.
Előkészítési idő kb. 1 óra, sütési idő kb. 50 perc.
A leveles tésztát a csomagoláson lévő előírás szerint hagyjuk felengedni. A spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk. A vizet egy kis sóval felforraljuk, a spenótot beleöntjük és 4 percig blansírozzuk. Utána egy szűrőbe töltjük, lecsepegtetjük, majd durvára vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, és igen apróra vagdaljuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a felaprított fokhagymát és a hagymakarikákat üvegesre pirítjuk benne. A serpenyőt levesszük a tűzről, a spenótot hozzáadjuk és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A sajtot apró kockákra vágjuk. A tojásokat felverjük és a zsemlemorzsával meg a sajtkockákkal együtt, a spenótba keverjük. A sütőt 200 Celsius fokra előmelegítjük. Egy tepsit hideg vízzel kiöblítünk. A leveles tésztát megfelezzük. Egyik felét a tepsinél valamivel nagyobbra nyújtjuk. A tepsi alját úgy borítjuk be vele, hogy körben egyenletes peremmel túlnyúljon benne a tészta. A spenótmasszát a leveles tésztán szétkenjük, és a túlnyúló peremet a töltelékre hajtjuk. A maradék tésztalapot a tepsi méretére nyújtjuk, és a töltelékre helyezzük. A felső tésztalapba egy villával lyukakat szúrunk, hogy a gőz távozni tudjon. A tojássárgáját egy evőkanál vízzel összekeverjük, és a spenótlepényt megkenjük vele. A lepényt a sütőben alulról a második sínre helyezett rácson 50 percig sütjük, majd forrón tálaljuk.
Parajfelfújt
Hozzávalók: 25 dkg paraj, 2 db tojás, 5 dkg sonka, 3 dkg reszelt sajt
Besamelhez: 4 dkg margarin, 4 dkg liszt, 3.5 dl tej
Elkészítés: A megfőzött, átpasszírozott parajt hozzáadjuk a besamelhez, valamint hozzákeverjük a tojások sárgáját, a reszelt sajtot, a tojások kemény habját, és az apróra vágott sonkát. Kimargarinozott tűzállótálban kb. 20 percig sütjük
Parajgombóc
Hozzávalók: 3 dkg margarin, 6 dkg friss paraj, 3 dkg zsemlemorzsa, 1 db tojás, 1/2 zsemle, só, bors
Elkészítés: A margarinban megpirítjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a megfőtt, áttört parajt, az áztatott kinyomkodott zsemlét, a tojást, a sót, a borsot. Összekeverjük, kicsit pihentetjük, és dió nagyságú gombócokat formálunk, és sós vízben kifőzzük.
Parajtekercs
Hozzávalók: 4 dkg liszt, 4 dkg margarin, 4 dl tej, 4 db tojás, 30 dkg mélyhűtött parajpüré, 2 ek. étolaj, 2 ek. tejföl, 15 dkg darált sonka, só, bors
Elkészítés: A lisztből, margarinból, tejből besamelt készítünk. Ha kihűlt hozzákeverjük a tojások sárgáját, és a parajpürét, ízlés szerint ízesítjük. Tálalás előtt egy órával a tojások habjával összekeverjük, kiolajozott tepsiben lassú tűznél megsütjük. Kiborítjuk, a darált sonka és tejföl keverékével megkenjük és felsodorjuk. Melegen tálaljuk
Polentafelfújt
300 g mélyhűtött spenót (paraj), 0,5 l zöldség-alaplé, 125 g kukoricadara, 60 g ricotta sajt, 2-3 ágacska majoránna, 2 tojás, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, frissen őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, vaj a sütőforma kivajazásához
Előkészítés: 18 perc
Főzés: 23 perc
TIPP Ez a mennyiség főfogásként2 személynek, körítésként4 személy- nek elegendő.
1. Felforrósítunk egy kevés vizet, és felengedjük benne a spenótot. Az alaplét felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, állandó keverés mellett, kis tűzön 12 percig főzzük, majd 12 percig dagadni hagyjuk.
2. Elmorzsoljuk a sajtot. A majoránnát megmossuk, szárazra törölgetjük, és apróra vágjuk (néhány levelet hagyjunk meg dísznek). Az egyik tojást feltörjük, és a tojássárgáját és fehérjét szétválasztjuk.
3. A kukoricadara-masszát elkeverjük a spenóttal, sajttal, egész tojással, tojássárgájával, keményítővel; majoránnával, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A tojásfehérjét felverjük, és óvatosan elvegyítjük vele.
4. Mikrosütőbe tehető formát kivajazunk, beletöltjük a kukorica- masszát. A mikrosütáben először 600 W teljesítménynél 5 percig, majd 360 W-nál további 5 percig sütjük. Megszórjuk a félretett majoránna- levelekkel, és azonnal tálaljuk.
Popeye kedvenc fánkocskája
Hozzávalók: a tésztához: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 db tojás, 3 dl olaj, só
A töltelékhez: 80 dkg paraj, 5 dkg vaj, 1 db tojás, 5 g törött bors, 12 dkg reszelt sajt, só.
Pontosan kimérünk 1 dl vizet, beletesszük a vajat és felforraljuk. Kevés sóval ízesítjük, majd állandó keverés mellett hozzászórjuk a lisztet, és mérsékelt tűzön addig főzzük, ameddig az edény falától elválik. Kissé kihűtjük, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat, mindegyik hozzáadása után jól kidolgozzuk. Egy edényben bő olajat hevítünk. Egy evőkanalat belemártva diónyi nagyságú darabokat szaggatunk. Letakarva sütjük, majd amikor szép piros, az olajból kiszedjük. A főtt, áttört parajt vajon átmelegítjük, sóval, törött borssal ízesítjük, majd egy tojást hozzáadva krémszerűvé keverjük. A kettévágott fánkokat ezzel megtöltjük, összeragasztjuk, és reszelt sajttal meghintve kínáljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Rakott paraj 1.
Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 1/2 kg mélyhűtött paraj, 5 dkg Ráma, 8 dkg Edami sajt, 8 dkg füstölt sajt, 2 dl 12%-os tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, őrölt bors, ízlés szerint, reszelt szerecsendió ízlés szerint.
A spagettit sós vízben megfőzzük. A parajt kiolvasztjuk, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük.
Margarinnal kikent mély tűzálló tálba rétegezve belerakjuk a spagettit meg a parajt, a paraj réteget mindig sajttal hintjük meg. a kevés sóval, reszelt szerecsendióval ízesített tejfölt a lerakott parajra öntjük. A tetejét meghintjük reszelt sajttal, és sütőben szép pirosra sütjük.
Parajszuflé: 1 kis fej vöröshagyma, 4 evőkanál vaj vagy margarin, 300 g mélyhűtött paraj, kissé felengedve, 4 evőkanál liszt, 25 cl tej, só, 6 tojás
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 35 perc
1. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. A hagymát megtisztítjuk, és egészen apróra vágjuk. Közepes nagyságú lábasban mérsékelt lángon megolvasztjuk a vajat, a hagymát kb. 5 perc alatt puhára pároljuk benne. Hozzátesszük a spenótot, lefedve, időnként keverve kb. 3 percig pároljuk, amíg teljesen ki nem olvad. Óvatosan levesszük a fedőt, még további 1 percig pároljuk a parajt, amíg el nem párolog róla a folyadék.
2. Összekeverjük a lisztet a tejjel és a sóval, a spenóthoz adjuk, és 1 percig főzzük keverés közben, amíg a massza be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzhelyről. Felütjük a tojásokat, szétválasztjuk a sárgáját és fehérjét, majd a sárgáját felverjük, és a spenótba keverjük.
3. Közepes nagyságú tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Lassan, óvatosan elvegyítjük a habot a parajkrémmel. Hőálló formába tesszük, 25 percig sütjük, amíg a szuflé fel nem jön, és aranybarna nem lesz. A sütőajtaját sütés közben kinyitni nem szabad! Ha elkészült, azonnal tálaljuk.
Rakott paraj 2.
Hozzávalók: (4 személyre) 60 dkg friss parajlevél, 20 dkg füstölt sonka, 30 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 fej hagyma, 5 dkg trappista sajt, 3 dkg zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, só
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, és karikára vágjuk. Kevés, megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, alaposan megmosott parajt és 4-5 percig pároljuk. A keletkezett nedvességet leöntjük. Tűzálló tálba lerétegezzük a parajt, a burgonyakarikákat és a csíkokra metélt sonkát. Leöntjük a tojássárgájával és a reszelt sajttal elkevert tejföllel. Meghintjük zsemlemorzsával és közepesen forró sütőben, 20-25 percig sütjük.
Rántott paraj ínyenceknek
Hozzávalók: 40 dkg friss paraj, 5 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 dl tej, 2 g szerecsendió, 4 db tojás, 8 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl olaj, só.
A friss parajt sós vízben megpároljuk, leszűrjük, jól kinyomkodjuk és áttörjük, vagy apróra összevágjuk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, forró tejjel felengedjük, és habverővel simára keverve addig forraljuk, amíg az edény falától elválik. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a parajt és az előzőleg elhabart 2 db tojást, majd jól összekeverjük. Hűvös helyre téve megvárjuk, míg teljesen kihűlt, ekkor kisebb lapos szeleteket formálunk belőle. Lisztbe, felvert tojásba és sajtba bundázzuk, majd bő, forró olajban pirosra sütjük. Burgonyapüréhez tálalva kitűnő húspótló étel.
Elkészítési idő: 60 perc
Sagparata
Hozzávalók 4 személyre: 4 zsúrkenyér, 3 evőkanál vaj, 2 pohár kicsontozott, főtt és kockára vagdalt csirkehús, 300 g vagdalt spenót, 2 kiskanál curry, 1/2 kiskanál só, 1 pohár kockára vágott feta sajt
Félbevágjuk a zsúrkenyereket. Megolvasztjuk a vajat egy nagy serpenyőben. Beletesszük a csirkehúst és a spenótot; 2 percen keresztül pirítjuk. Megszórjuk curryvel és sóval. Hozzáadjuk a sajtot és pirítjuk még 1 percig. Megtöltjük a kenyereket töltelékkel. Rizssalátával tálaljuk.
Sajtos paraj
Megtisztítunk, és több váltott vízben megmosunk egy fél kiló parajt. Leöntjük annyi friss vízzel, hogy éppen ellepje, sóval, egy csapott kiskanálnyi cukorral ízesítjük, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Leszűrjük, majd 10 deka felolvasztott vajba forgatjuk. Jól átforrósítjuk, majd a tetejére öt deka sajtot reszelünk, ami éppen csak ráolvad. Tükörtojással kínáljuk.
Sajtos rakott paraj
Megtisztítunk 75 deka parajt, és sós vízben, egy fokhagymagerezd társaságában 10 percig főzzük, majd leszűrjük, összevagdaljuk, 10 deka vajjal összekeverjük. Egy tűzálló tál aljára 20 deka darált, főtt füstölt hús meg két deci tejföl keverékét terítjük, erre simítjuk a parajt, és tetejére vékonyan felszeletelt, ujjnyi széles csíkokra vágott sajtból rakunk rácsot, hogy a spenót is jócskán kilátszódjék. Közepére néhány paradicsomkarikát fektetünk, és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvadt, a paradicsom egy kissé át nem sült.
Spnótfelfújt
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg. spenót, só, 6 mogyoróhagyma, 2 evőkanál olaj.
A szószhoz: 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, bő 1 dl. tej, 1 evőkanál szardellapaszta, 5 dkg. parmezán sajt (frissen reszelt), 1 csipet Cayenne bors, 6 tojás.
A forma kikenéséhez: vaj.
Előkészítési idő kb. 35 perc, főzési idő kb. 40 perc.
A spenótot megtisztítjuk, megmossuk és lobogó forró sós vízben 2 percig blansírozzuk. Szűrőbe töltjük, és jól lecsepegtetjük, majd nagyon apróra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és a mogyoróhagymát üvegesre pirítjuk benne. A spenótot hozzáadjuk, 1 percig együtt pároljuk vele. A keveréket félretesszük. A szószhoz a vajat egy fazékban megolvasztjuk, a lisztet hozzátesszük, és világossárgára pirítjuk. A tejet állandó keverés mellett apránként hozzáadjuk, a szardellapasztával fűszerezzük. Az edényt levesszük a tűzről, a sajtot belekeverjük, és Cayenne borssal ízesítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját felverjük, és a szószhoz keverjük. A spenótot belekeverjük és a keveréket esetleg sóval utánfűszerezzük. Egy magas felfújtnak alkalmas formát kivajazunk. A sütőt 180 Celsius fokra előmelegítjük. A tojás fehérjéből kemény habot verünk, és a spenótkeverékhez adjuk. A masszát a formába töltjük, a felületét elsimítjuk és a felfújtat a sütő középső sínjére helyezett rácson 40 percig aranybarnára sütjük, majd azonnal tálaljuk.
Spenótfelfújt füstölt sajttal
30 dkg spenót, só, szódabikarbóna, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dl tej, szerecsendió, 3 tojás, 10 dkg füstölt sajt
A megtisztított, megmosott spenótot sós, szódabikarbónás vízben megfőzzük, majd leszűrjük, jól kicsavarjuk, és átpasszírozzuk vagy összemixeljük. Amíg kihűl, világos vajas rántást készítünk, felengedjük forró tejjel, és addig főzzük, amíg besűrűsödik, közben kevés sóval, szerecsendióval fűszerezzük. Levesszük a tűzről, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját, az áttört parajt, végül a habbá vert tojásfehérjét. Kis pudingformákat vajjal jól kikenünk, kilisztezünk, és megtöltjük ezzel a masszával. Mindegyiket egy lábasba rakjuk, vizet öntünk alá, fedővel letakarjuk, és felforraljuk. Amikor forrni kezd, a tüzet mérsékeljük, a fedőt gyufaszálnyira félrehúzzuk, és még kb. egy fél óráig gőzöljük a felfújtat. Tálaláskor a meleg pudingokat tányérokra borítjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és füstölt sajtcsíkokkal díszítjük a tetejét, és azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Spenótos burgonyakrokett
Hozzávalók: 1 zacskó (kb. 40-50 dkg) mirelit spenót, 50 dkg burgonya tisztán mérve, 5 dkg füstölt szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 db egész tojás, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A burgonyát hámozás után nyersen lereszelem, és azonnal összekeverem a felengedett és levéből alaposan kinyomkodott spenóttal, a ledarált füstölt szalonnával és a megtisztított, nagyon finomra aprított vöröshagymával. Ezután hozzákeverem a felvert tojást és a fűszereket, végül a tisztított, összezúzott fokhagymával ízesítem. Nedves kézzel kis kroketteket (rudacskákat) formázok belőle és a zsemlemorzsában megmártva bő, forró olajban piros-ropogósra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem és hideg, paradicsomos-vagy sajtmártással tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Spenótos galuska rokforttal
Hozzávalók: 25 dkg friss, leveles spenót, 3 db tojás, 40 dkg tehéntúró, a tetejére 10 dkg reszelt rokfort, 10 dkg zabpehely, 2 evőkanál korpás liszt, 3 dkg margarin; a galuskára 3 evőkanál olaj; 1 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és sütőpor, 1 teáskanál só.
A habosra felvert tojásokat simára keverem az olvasztott, de már nem meleg margarinnal, a sóval, a borssal és a sütőporral, majd hozzáadom az áttört tehéntúrót és a zabpelyhet. Ezután belekeverem a korpás lisztet, és 10 percre félreteszem. Közben a spenótot megmosom, lecsöpögtetem, és vékony csíkokra vágom. A zúzott fokhagymával együtt belekeverem a masszába. Sós vizet forralok, amelybe teáskanállal nagy galuskákat szaggatok. 8-10 percnyi főzés után egy galuskát próbaképpen félbevágok, hogy meggyőződjek arról, átfőtt-e. Ha a közepe még nyers, akkor tovább főzöm. A leszűrt galuskákat tűzálló tálban olajjal meglocsolom, és a reszelt sajttal bőven meghintem. Előmelegített, forró sütőben addig pirítom, amíg a sajt elolvad rajta.
Spenótos sajttorta
6 személyre
300 g mélyhűtött spenót (paraj), 1 adag, omlós tészta, vaj a sütőforma kivajazásához, 100 g félzsíros túró, 1/8 l tejszín, 4 tojás, 30 g reszelt parmezán sajt, 1 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű, só, bors
Előkészítés: 12 perc
Sütés: 28 perc
TÁLALÁSI JAVASLAT Ehhez a reggeliként vagy vacsoraként kínált könnyű fogáshoz jól mutat néhány felébe vágott, párolt hagymafej és csíkokra vágott piros és sárga húsú paprika.
1. A spenótot mikrohullámú sütőben vagy folyó, meleg víz alatt kiolvasztjuk, és a levét lecsepegtetjük.
2. Az előzőleg elkészített omlós tésztát gyúródeszkán sodrófával kerekre nyújtjuk, kb. 25 cm átmérőjűre. Kerek, 22 cm átmérőjű, nem magas szélű tortasütő formát gondosan kivajazunk, beletesszük a tésztát. A forma peremén túl is legyen tészta.
3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Mixerben a túrót és tejszínt péppé keverjük. (Vagy a túrót szitán átnyomjuk, és kézzel hozzákeverjük a tejszint.) A tojásokat közepes nagyságú tálban villával összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a túrópürét, parmezánt, kakukkfüvet és spenótot, sóval-borssal ízesítjük.
4. A spenótos masszát az előkészített tésztára öntjük, 25-30 percig sütjük, mig a közepébe szúrt késre már nem ragad sem a tésztából, sem a spenótos masszából semmi. Feltálaljuk.
Spenótos tekercs
Simára keverünk két deci lisztet egy fél liter hideg tejjel, beledobunk diónyi vajat, és kevergetve krémmé főzzük. Ha kihűlt, simára keverjük három tojássárgájával, habbá vert fehérjével, és megsózva, kizsírozott, közepes nagyságú tepsibe töltjük, hogy kisujjnyi vastag tésztát kapjunk. A forró sütőben megsütjük, de nem szárítjuk ki túlságosan. Közben egy csomag felolvadt mirelit parajt simára keverünk két deci tejföllel, vagy fél kiló megtisztított parajt sós vízben megfőzünk, leszűrünk, kinyomkodunk, szétturmixolunk, és úgy keverjük el a tejföllel), hozzáadunk 4-5 deka vajat, sót, bőven őrölt borsot és csipetnyi reszelt szerecsendiót. Keverhetünk bele öt deka durvára vágott sós földimogyorót is. A kisült tésztát forró tálra borítjuk, a megforrósított parajkrémmel megkenjük, gyorsan összegöngyöljük, és vagy forró vajjal meg reszelt sajttal, vagy sajtkrémmel vonjuk be, de jó rá a paradicsommártás is.
Spenóttal töltött zsemlye
4 zsömle, 10 dkg gépsonka, 10 dkg trappista sajt, 4 nyers tojás, 30 dkg spenót, só, fehér bors, ételízesítő, pirospaprika, fokhagyma, sütő margarin
A zsemléket kettévágjuk, mindegyiknek kikaparjuk a belsejét, és összekeverjük a metéltre vágott spenóttal. Tojással, reszelt sajttal, kis kockákra vágott sonkával összekeverjük, közben ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, paprikával, tört fokhagymával. A kivájt fél zsemléket ezzel megtöltjük, majd alaposan kikent tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, hogy a zsemle kellemesen megpiruljon, a töltelék átsüljön.
Spenóttorta
4 személyre – előkészítés: 1 óra – főzés: 30 perc
400 g spenót, 100 g főtt sonka, 150 g túró, 100 g krémsajt, 100 g reszelt gruyére sajt, 1 tojás, 80 g vaj, 200 g liszt, só, bors
Keverjük össze a lisztet, vajat és krémsajtot, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük félre a kapott sima tésztát 1/4 órára.
Ez idő alatt mossuk meg a spenótot és főzzük forró sós vízben 5 percig.
A tésztával béleljünk ki, egy 20 cm átmérőjű tésztaformát. Tegyük rá a nagyobb darabokra vágott spenótot, szórjuk meg reszelt sajttal és apróra vágott sonkával. Végül öntsük rá a sóval, borssal és tojással összekevert túrót.
Süssük 220 fokon 20 percig. Díszítsük a szélét apró szemű gombával.
Töltött kifli
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 25 dkg hideg vaj, 1 teáskanál só, tetejére 1 tojás.
A töltelékhez: 45 dkg spenót, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 5 dkg fenyőmag, 10 dkg sonka, 5 dkg mazsola, 2 evőkanál olaj.
A tészta feléből készítsünk sajtos kiflit, ehhez szükséges reszelt sajt (trappista, füstölt vegyesen) tejföl, vaj, esetleg juhtúró, só.
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd hidegben pihentetjük pár órát.
Ez alatt elkészítjük a tölteléket. A spenótoshoz a hozzávalókat az olajon jól összepirítjuk. A sajtoshoz, a sajtot a tejföllel és vajjal elkeverjük, megsózzuk. A tésztát kinyújtjuk félujjnyi vastagra, 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk, a négyzetek közepére tölteléket halmozunk, félbehajtjuk, kifliket formálunk belőle, megkenjük tojással, és megsütjük.
Zöld gombóc
Hozzávalók: 1 kg paraj, 4 db zsemle, 2 dl tej, 10 dkg vaj, 2 g törött bors, 2 g szerecsendió, 3 db tojás, 15 dkg reszelt sajt, só.
A megtisztított parajt megmossuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és jól lecsepegtetjük, majd áttörjük. A zsemléket tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk és beletesszük egy keverőtálba. Hozzáteszünk 5 dkg puha vajat, a parajpürét, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Ezután a tojások sárgáját is hozzáadva jól összedolgozzuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a masszába keverjük. Vizes kézzel az elkészített anyagból gombócokat formálunk, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Amikor a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük és lecsöpögtetjük. Vajat hevítünk, belerakjuk a gombócokat, és jól átforgatjuk. Tálra szedve reszelt sajttal bőségesen meghintjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Főzelékek
Parajfőzelék 1.
Hozzávalók: 1 kiló paraj, fél deka szódabikarbóna, 5 deka vaj, 4 deka liszt, 2.5-3 deci tej vagy csontlé a feleresztéshez, törött bors, só.
A megtisztított és több vízben megmosott parajt forró vízbe főzzük be. A paraj után azonnal a vízbe tesszük a szódabikarbónát, amelytől a paraj szép világoszöld színű marad. 10-12 percnyi főzés után leszűrjük, levétől kinyomkodjuk, és szitán áttörjük. Elkészítjük a rántást:
Felhevített vajban megpirítjuk a lisztet, majd hozzákeverjük a parajt, tejjel feleresztjük, de felereszthetjük csontlével is, és ismét jól elkeverjük és felforraljuk. Egy kis sóval, borssal ízesítjük. Ízlés szerint piríthatunk a rántásba egy-két gerezd összezúzott fokhagymát is.
Parajfőzelék 2.
Előzőleg vékonyan szeleteljünk fel 1 zsemlét, majd 4,5 dl tejből öntsünk rá annyit, hogy félig ellepje, és villával törjük össze. 1,2 kg zsenge spenótot egy nagy tálba rakva váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát és középső erét szakítsuk ki, majd a megtisztított parajt újból megmosva tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba. Öntsünk rá kb. 2 liter vizet, és időnként átkeverve, fedő alatt, fajtától függően főzzük 10–20 percig, amíg teljesen megpuhul. A zsenge tavaszi spenót puhára főzéséhez 5 perc is elegendő. Ha nincs nagy edényünk, akkor előbb forraljuk fel a vizet, és kisebb adagokban tegyük bele a parajt. Néhányszor megkavarva pillanatok alatt össze fog esni, így fele akkora fazékban is elfér. A megfőtt spenótot szűrjük le, és a maradék levét is kinyomkodva normál méretű tárcsával ellátott műanyagházas húsdarálón hajtsuk át, vagy ha elég zsenge, akkor deszkára téve hosszában és keresztben vágjuk apróra. 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, reszeljünk rá 2 gerezd fokhagymát, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. A szokásosnál nagyobb méretű edényben pirított rántáshoz tegyük hozzá a parajpürét, és állandóan kevergetve, lángterelő felett főzzük kb. 5 percig. Időközben adjuk hozzá a jól kinyomkodott zsemlét is, és alaposan beledolgozva forraljuk össze a spenóttal. Ha a beáztatott zsemle nem elég puha, kissé melegítsük fel, és néhányszor keverjük át a pépet. Ezután öntsük hozzá a maradék, és a zsemléből kinyomkodott tejet. Szórjunk rá 1 púpozott mokkáskanál sót, és ízlés szerint max. negyed mokkáskanál őrölt borsot, majd tovább kevergetve főzzük még 5 percig. Melegen, feltéttel tálaljuk. Tejfölös gombapaprikással, gombakrokettel illetve tojáspörkölttel érvényesül leginkább az íze, de tükörtojással vagy kemény tojással fogyasztva is finom. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk bele egy kis tejet, és forraljuk fel.
Parajfőzelék galuskával
Hozzávalók: 1 kg friss vagy 2 csomag mirelit spenót, 1 db tojás, fél liter tej, 1 pohár tejszín, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál só,
Elkészítése: A spenótot megtisztítjuk, és az olajon, fedő alatt megpároljuk. Belevágjuk a fokhagymát, megszórjuk 2 evőkanál liszttel és felöntjük a tejjel és tejszínnel. Ízesítjük és megfőzzük. Ahogy a spenót megpuhult, illetve a főzelék felfőtt, összeturmixoljuk. Közben a tojást összedolgozzuk a liszttel, a zsemlemorzsával, megsózzuk, és kevés vízzel sűrű galuskamasszát készítünk.
Evőkanállal a fövő főzelékbe szaggatjuk és megfőzzük benne. Tálaláskor tejfölt csurgathatunk rá.
Spenót
1 kg friss spenót, 1,5 deka margarin vagy vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 lereszelt szikkadt kifli, 2 tojás, 2-3 dl tej, késhegynyi bors, késhegynyi reszelt szerecsendió
A megtisztított spenótot öblítsük le, tegyük tálba és öntsük le forró vízzel, keverjük el. A lereszelt kiflit áztassuk be a tejbe, majd keverjük bele a tojásokat. Ízesítsük törött borssal, szerecsendióval valamint egy mokkáskanálnyi sóval. Szűrjük le a spenótot, és deszkán vagdaljuk apróra.
Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat és szórjuk rá a spenótvagdalékot. Azonnal kevergessük, mert könnyen odaég. Amikor már nem ereszt több levet, keverjük hozzá a fokhagymazúzalékot. Óvatosan töltsük hozzá a tejes-tojásos zsemlét, és alaposan keverjük össze. Ha túl kemény lenne, vagyis nem főzelék állagú, akkor tejjel hígítsuk, de vigyázzunk, ha túl híg, akkor nem lehet szépen tálalni és fogyasztani, ez esetben külön tálkákban adjuk asztalra.
Spenót Amanda módra
Hozzávaló: 1 zacsi mirelit spenót, 4 db tojás, bármilyen maradék pörkölt (ennek hiányában bármilyen fűszeres, akár füstölt kolbász), 1 dl tej, 1-1,5 evők liszt ( a tojások méretétől függ) 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, Zsiradék a tojássütéshez.
A felengedett parajt tejjel és fokhagymával éppen csak összerottyantom, majd a felét jénai tálba töltöm.
Tojássütés
1/ maradék pörkölttel: a felvert tojásokba belekeverem a lisztet, fűszereket és a pörkölttel együtt sütni kezdem.
2/ Kolbásszal: a felvert tojásokba belekeverem a lisztet, de először zsiradékon elkezdem sütni a héjától megfosztott apró darabokra cincált kolbit. ha a zsírját kisülte, mehet rá a tojás.
Kemény rántottát készítünk, amit a spenótra fektetünk, majd a másik fél adaggal letakarjuk. Rá a jénai teteje, és mehet a sütőbe. Én mikróban 10-12 percig sütöm. Egyéb sütőben kell neki 30 perc. Tortaként szeletelhető, bundás kenyérrel is fogyasztható.
Spenót Ilike módra
1 evőkanál zsíron megsütöm az 1púpozott evőkanál lisztet, 2 gerezd fokhagymát teszek hozzá, majd rövid ideig sütöm. Ezután felengedem fél liter hideg tejjel, felfőzöm, simára keverem, beleteszem a mirelit spenótot fagyott állapotban. Mire a paraj felolvad, közben kevergetem, felforr, megsózom, ételízesítőt teszek hozzá, pár percig még forralom, majd lezárom. Főtt tojással tálalom.
Spenót Levente módra
Hozzávalók: 1 zacskó mélyhűtött paraj, 3 evőkanál olaj, 5 dkg liszt, 4 dl tej, só, fokhagyma, szikkadt kifli vagy zsömle
Elkészítése: A mirelit parajt hagyjuk felengedni, majd a levét leöntjük. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Ahhoz adjuk a spenótot, tejjel felengedjük, megsózzuk, és jól felfőzzük. 2-3 gerezd fokhagymát fokhagymatörőn áttörünk és beletesszük, majd tejbe áztatott kiflit vagy zsemlét teszünk bele, ami sűríti és jó ízt ad neki. Ha szükséges, elturmixoljuk. Tálaláskor tejszínnel ízesítjük. Tükörtojással tálaljuk.
Spenót Yvette módra
Sima liszttel rántást készítek. Amikor már egy kicsit barnul a rántás, hozzáadok 2-3 gerezd összenyomott fokhagymát, leveszem a tűzről és hozzáadom a mirelit spenótot. Vissza a tűzre, jól átforrósítom és felöntöm annyi tejjel, hogy kellő sűrűségű legyen. Állandó keveréssel felforralom. Ízesítem sóval és őrölt fehérborssal.
Spenót Zsebi módra
Hozzávalók: 1 zacskó mirelit spenót, 1 l tej, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 tojás, só, a rántáshoz olaj és liszt
A fagyott spenótot / ha előző este elfelejtem kivenni a mélyhűtőből / felrakom 1 liter tejben főni. mire kienged, és el kezd forrni, elkészítem a rántást, ebbe nyomok 2-3 gerezd fokhagymát / fokhagymanyomóval /, majd pici hideg vízzel felöntve beleöntöm, a már felforrt spenótba és folyamatos kevergetés közben újra felforralom. Ja nem felejtem el megsózni sem! Mikor újra forr, három tojást felütök egy tálba, és jól felverem, majd ezt is beleöntöm a spenótba, miközben gyorsan kevergetem ekkor már el is zárom a gázt, mert a tojásokkal már nem kell főzni, csak kevergetem, míg a tojás össze nem áll / mint a tojáslevesben / Ha ehető hőmérsékletűre hűlt máris fogyasztható. Magában egy karéj kenyérrel is irtó finom, de természetesen tükörtojással, sült oldalassal vagy egyéb feltéttel is lehet enni.
Tejszínes parajfőzelék
Hozzávalók: 600 g leveles paraj, 15 g só, 3 g őrölt bors, 60 g vaj, 50 g liszt, 2 g. fokhagyma, 4 dl tej, 1 dl tejszín, 2 dl csontlé, 1 db zsemle, 3 g szódabikarbóna
A zsemlét tejben beáztatjuk, majd kicsavarjuk. A parajt mól megmossuk, lecsepegtetjük. Vizet forralunk, melyhez sót és szódabikarbónát adunk. A forrásban lévő vízbe beletesszük az előkészített parajleveleket, és egyszer felforraljuk, leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. Ezután késsel finomra vágjuk. A vajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, majd belerakjuk az összezúzott fokhagymát és az összevágott parajt. Az egészet jól felkeverjük, és szükség szerint felengedjük forró tejjel és csontlével. Gyakori kevergetéssel lassan kiforraljuk. Közben ízesítjük sóval, őrölt borssal, végül hozzáadjuk az előkészített zsemlét és tejszínt, lassan készre forraljuk.
Húsos ételek
Bárányborda hagymadzsemmel
4 személyre: 12 szelet bárányborda, 4 adag burgonyapüré, 12 evőkanál fokhagymás paraj, 12 evőkanál hagymadzsem
A hagymadzsemhez egy kis lábasban 50 g vajon 10 evőkanál kristálycukrot karamellizálunk. Amikor már megbarnult, felöntjük 2 dl friss narancslével. Hozzáadunk 5 közepes fej hagymát vastag karikára vágva. Az egészet addig forraljuk lassan, amíg lekvár sűrűségű lesz. A fokhagymás parajhoz 400 g parajt megtisztítunk, alaposan megmosunk. Forrásban lévő sós vízbe egy mokkáskanál szódabikarbónát szórunk, beletesszük a parajt, és 2 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízben lehűtjük. Serpenyőben vajat melegítünk, ráteszünk 2 gerezd zúzott fokhagymát, ezen átmelegítjük a parajleveleket, sóval, borssal fűszerezzük. Ha mindez elkészült, a báránybordák csontjait megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon vagy parázs fölött hirtelen kisütjük. Tálaláskor a tányér közepére egy halom burgonyapürét teszünk. Hozzátámasztjuk a báránybordákat, úgy, hogy minden borda alá egy evőkanál hagymadzsem kerüljön, a közbülső részekre pedig parajlevelek.
Megjegyzés: Bárányborda helyett vesepecsenyével vagy csirkemellel is elkészíthető.
Firenzei sertésborda
Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, 1 kg paraj, só, zsír, 5dkg vaj, törött bors, reszelt sajt.
A mártáshoz: 2 dl tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája.
Elkészítése: A parajt vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, és finomra vágjuk. A sertésbordákat ki csontozzuk, kiverjük, sózzuk, és egy kevés zsírban ropogósra sütjük. A pecsenye levével és a vajjal keverjük össze a parajt, törött borssal ízesítjük, és egy mély tűzálló tálba terítjük. Ráfektetjük a hússzeleteket, és ráöntjük a következő mártást: a lisztet a vajjal és a sós tejjel sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve, simára keverjük benne a reszelt sajtot, a tejfölt és a tojássárgáját. A mártás tetejét meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben kb. 10 percig sütjük.
Húsos táska - Olaszország
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 4 db tojás, só, 15 dkg főtt marhahús, 10 dkg sertésvelő, 20 dkg paraj, 10 dkg vaj, 5 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, törött bors, 10 dkg reszelt sajt, pecsenyelé
A főtt húst ledaráljuk, a velőt megfőzzük, apróra összevágjuk. A főzött parajt, áttörjük. Kevés vajban a finomra vágott hagymát félig megpirítjuk, hozzátesszük a velőt, a parajt, hozzáütjük a tojásokat, és mérsékelt tűzön összepirítjuk, lehűtjük.
Közben gyúrt tésztát készítünk, vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a töltelékkel megtöltjük, félhold alakúra széleit összenyomjuk. A táskát bő vízben kifőzzük (nem túl puhára). Olvasztott vajban megforgatjuk, tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, szalamanderben kissé megpirítjuk. Külön pecsenyelevet adunk hozzá.
Kagyló spenótos kosárkában
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 26 perc
800 g szív- vagy vénuszkagyló vagy 200 g mélyhűtött kagyló, 1 l víz, 300 g mélyhűtött spenót, só, bors, 2 késhegynyi reszelt szerecsendió, 2 tojás, 1/8 l 20 % zsírtartalmú tejföl, 1/2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 késhegynyi szárított tárkony, vaj a sütőformák kivajazásához
FIGYELEM! A főzés előtt már kinyílt illetve a főzés után ki nem nyílt kagylókat ki kell dobni!
1. A friss kagylókat alaposan megmossuk és megsúroljuk fazékban kb. 1/4 l vízben, magas hőfokon, lefedve 5-6 percig főzzük. Időnként megrázzuk az edényt.
2. A sütőt 125 °C-ra felmelegítjük. A spenótot felengedés nélkül, de kevés vizet aláöntve, edénybe tesszük, és 5-10 percig pároljuk. Lecsepegtetjük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
3 Ezután a tojásokat jól összekeverjük a spenóttal, tejföllel, zsemlemorzsával. A kagylókról eltávolítjuk a héjukat, majd a kagyló húsát hozzáadjuk a spenótos keverékhez. Tárkonnyal és sóval ízesítjük.
4 A sütőformákat jól kivajazzuk. Háromnegyed részig megtöltjük a kagylós masszával, majd az edényeket vízfürdőbe helyezve 20 percig tartjuk a 125 °C-os sütőben.
Gyors mikrohullám
Mikrohullámú sütőbe betehetjük a sütőformákat v. nélkül is. Így a kagylós masszát 360 W teljesítményen sütjük, azután hagyjuk még állni a készülékben 2 perc
Marhaszeletek csípős spenóttal
Hozzávalók 5 személyre: 90 dkg marhahús, 50 dkg spenót (friss vagy mélyhűtött), 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 2 dl portói bor, 2 dl húsleves (lehet kockából is), 1 hegyes erős paprika, só, bors, 5 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán).
A friss spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, ledaráljuk és kinyomkodjuk belőle a levet. A tejszínt forraljuk be egy kicsit, adjuk hozzá a spenótot és a csípős paprikát, főzzük mártássűrűségűre. Ha kész, keverjük bele a parmezánt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalásig tartsuk melegen. Az előkészített fűszerezett hússzeleteket megsózzuk, mindkét oldalon átsütjük (5-8 perc) forró olaj-vaj keverékben. A serpenyőből kivéve a húst is tartsuk melegen. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a portóit és a húslevest, forraljuk a felére, ha kell, fűszerezzük, tegyünk bele egy kis vajat, hogy kifényesedjen. Tálalásnál a spenótot a tányér közepére tesszük, mellé vagy köré a hússzeleteket, amelyeket leöntünk a forró. portói mártással.
Mézes-mustáros pulykacomb
Hozzávalók 4 személyre: 1 pulyka felsőcomb (kb. 1.2 kg), 1 kis doboz (425 ml fehérbab-konzerv, 75 dkg friss paraj, 2 paradicsom, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma. 4 dl tyúkhúsleves, 2- 3 ek. liszt, 1 ek. méz, 2 ek. magos mustár, 6 ek. ketchup, 2 ek. vaj, 2 ek. olaj, 1/2 csokor metélőhagyma, késhegynyi cseresznyepaprika-krém, reszelt szerecsendió, só, bors, a díszítéshez: petrezselyemzöld, és 1- 2 cső fűszerpaprika
Elkészítés: A pulykacombot kicsontozzuk, a húst sóval, borssal bedörzsöljük. 2 fej megtisztított vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát apró kockákra vágunk, és a comb belső felére terítjük. Összetekerjük, és erős cérnával formára kötözzük. A húst tepsibe fektetjük, az olajjal és kevés vízzel leöntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, majd 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 45 percig sütjük. Közben a mézet összekeverjük a mustárral, és a combra kenjük. További kb. 15 percig sütjük. A maradék, kockákra vágott hagymát és fokhagymát a megforrósított vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott, kis darabokra tépett parajt, és addig pároljuk, amíg össze nem esik. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, és a lecsöpögtetett babot is. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A húst kivesszük a sütőből, és 3 percig pihentetjük. A pecsenyelében csomómentesre keverjük a lisztet, majd felöntjük a levessel. Hozzáadjuk a ketchupot és felforraljuk. Sóval, borssal, cseresznyepaprika-krémmel ízesítjük. A sült pulykacombot a parajos babbal körítjük, petrezselyemmel és fűszer paprikával díszítjük. A mártást külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő 1 1/2 óra.
Mustáros hal spenótágyon
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tőkehal (még jobb, ha füstölt), 2 tojássárgája, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejszín, 4 dkg vaj, 1 csomó petrezselyem, 50 dkg spenót, só, őrölt bors.
A halszeleteket lobogva forró, enyhén sós vízben néhány percig főzzük, majd leszűrjük. A két tojássárgáját 1,5 dl tejszínnel, a finomra vágott petrezselyemmel és a mustárral elkeverjük, és egy serpenyőben egészen lassú tűzön addig kevergetjük - kb. 8-10 percig -, míg a mártás sűrű lesz. A spenótot megmossuk, s ugyancsak lobogva forró, enyhén sózott vízben fél percig blansírozzuk és leszűrjük, lecsepegtetjük. A vaj felét megolvasztjuk egy serpenyőben, és kb. két percig pároljuk benne a spenótot, majd összekeverjük a maradék tejszínnel, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kivajazott tepsibe öntjük, egymás mellé elhelyezzük rajta a halszeleteket, a halat leöntjük a mártással, és forró sütőben néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
Natúr báránygerinc, spenóttal és krumplipürével
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bárány kotlett (gerincszeletkék, személyenként kb. 3 szelet), 6 dkg vaj, bors, só
Melegítsük meg a vajat egy serpenyőben (ne használjunk olajat, a bárány ízét a vaj hozza ki legjobban). Ütögessük meg a szeletkéket egy kés fokával, de ne verjük ki nagyon, mert könnyen túlságosan vékony lesz. Borsozzuk, de ne sózzuk.
Mindkét oldalukon pirosra sütjük, utána sózzuk.
Spenóttal és krumplipürével tálaljuk.
Parajjal töltött pulyka fokhagymamártással
Hozzávalók: 1 pulykamell kiklopfolva, 30 dkg parajkrém, libazsír, liszt, bors, fokhagyma, só, 1 tojás, alufólia. A mártáshoz: libazsír, liszt, kb. 2 evőkanál zúzott fokhagyma, libaleves (vagy erőleves), só, bors.
Olvasszunk fel 1 evőkanálnyi libazsírt, majd készítsünk zsemleszínű nem híg rántást. Hozzáadjuk a parajkrémet, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával fűszerezzük, összepároljuk. Vizet nem szabad hozzáadni. Levesszük a tűzről, és egy tojást teszünk bele, jól összekeverjük, hagyjuk kihűlni. Kiterítjük a pulykamellet egy alufóliára, megsózzuk és rákenjük a spenótot. Feltekerjük, majd az alufóliába csomagoljuk, a fólia két végét megtekerjük (mint a szaloncukrot). Egy lábosban vizet forralunk, és a beletesszük a csomagot, minkét oldalán 10-15 percig főzzük.
A mártáshoz: a libazsírt felmelegítünk, liszttel híg rántást készítünk, beleteszünk két evőkanál zúzott fokhagymát, majd libalevessel felengedjük. Ha besűrűsödött, sóval, borssal fűszerezzük. A megfőtt húst felkarikázzuk, és a mártással, valamint petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Parajos húsgombócok tejfölben sütve
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 30 dkg friss paraj, 1 dl tej, 2 db zsemle, 2 db tojás, 5 g törött bors, 1 gerezd fokhagyma, 6 dkg vaj, 4 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só.
A sertéshúst a főtt és jól kinyomkodott parajlevéllel együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tejben áztatott zsemlét és a tojást. Sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük és összedolgozzuk. Egyforma nagy gombócokat formálunk belőle, és egy vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk. Ráöntjük a tejfölt, megszórjuk a reszelt sajttal, olvasztott vajjal leöntjük, és letakarva a középmeleg sütőben készre pároljuk. Párolt rizzsel vagy tört burgonyával tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Parajos töltött hús
Hozzávalók: 60 dkg sertés dagadó vagy comb, 25 dkg mélyhűtött paraj, 2 db tojás, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. étolaj, só, bors, 10 dkg mélyhűtött paradicsompaprika vagy leszűrt marinált
Elkészítés: A parajt felolvadni hagyjuk, és alaposan kinyomkodjuk. Az egy darab nyers tojással, az apróra vágott főtt tojással, sóval, paprikával, borssal, az apróra vágott fokhagymával összedolgozzuk. A masszát a felszúrt dagadó, vagy combhús nyílásába töltjük. A nyílást hústűkkel lezárjuk, a húst kívülről megsózzuk, és tepsibe helyezzük. Forró sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten, a saját levével locsolgatva 45-50 percig sütjük.
Parajtekercs
Hozzávalók: 4 dkg liszt, 4 dkg margarin, 4 dl tej, 4 db tojás, 30 dkg mirelit parajpüré, 2 evőkanál étolaj, 15 dkg darált sonka, 2 evőkanál tejföl, só, bors.
A lisztből, margarinból, tejből, besamelt készítünk. Ha kihűlt hozzákeverjük a tojások sárgáját, a parajpürét, ízlés szerint a fűszereket. Tálalás előtt egy órával a tojások habjával összekeverjük, és kiolajozott tepsiben lassú tűznél megsütjük. A tepsiből kiborítva a darált sonka és tejföl keverékével megkenjük, és felsodorjuk. Melegen tálaljuk.
Rakott tonhal
Hozzávalók: 40 dkg tonhal, 80 dkg friss paraj, 4 dkg light margarin, 1 dl tejszín, 1 dl fehérbor, só.
A kockára vágott tonhalra ráöntjük a bort, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. A parajt sós vízben 2-3 percig pároljuk, leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. Egy kimargarinozott tálat, kibéleljük a paraj felével, rátesszük a halat, majd befedjük a paraj másik felével. A hal párolásából megmaradt lébe belekeverjük a tejszínt, és a rakott halra öntjük. Sütőben kb. 15 percig pároljuk.
Sajtos parajjal töltött csirkemell
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 40 dkg friss paraj, 4 gerezd fokhagyma, 12 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 3 dkg margarin, 2 dl tej, só, bors
Elkészítés: A melleket lebőrözzük, kicsontozzuk, és a négy húsdarabot hosszában felszúrjuk. Három gerezd fokhagymával ízesített sós tejben hideg helyen legalább fél napig állni hagyjuk. A parajt jól megmossuk, kissé sós, forrásban lévő vízben néhány percig főzzük, majd leszűrjük, és a maradék, szétnyomott fokhagymával ízesített margarinban összekeverjük, és a masszát a felszúrt csirkemellekbe töltjük. A nyílásokat hústűvel összeszúrjuk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, és a húsdarabokat elhelyezzük egymás fellé. Alufóliával betakarjuk, és sütőben pároljuk, majd levéve róla a fóliát, pirosra sütjük. A maradék reszelt sajtot tálalásnál szórjuk rá.
Sertésszűz tojásos burgonyapéppel, angol parajjal
Hozzávalók: 4 db sertésszűz, 80 dkg burgonya, só, bors, szerecsendió, 6 db tojás, 80 dkg parajlevél, 1 fej fokhagyma, 1 szál póréhagyma, olaj, 1 db sárgarépa, 10 dkg vaj, 1 csomó petrezselyem
A sertés szüzeket sózzuk, borsozzuk, és egészben félig megsütjük. A burgonyát héjában megfőzzük, majd tisztítjuk és áttörjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Tojással összefogatjuk. A húst tojásozzuk, majd habzsákból csillagcsővel burkoljuk be az egészet, végül sütőben pirosra sütjük. A megtisztított parajleveleket leforrázzuk a sárgarépával együtt. Ezután a parajt összedaraboljuk, vajon és a finomra vágott póréhagymán átforgatjuk, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, szintén vajon átforgatjuk a sárgarépát és az egészet együtt tálaljuk.
Spenótos csirke, kímélő étel
Megfőzünk egy kiló parajt, levétől kinyomkodjuk, kissé összevagdossuk, de nem törjük át. Közben amennyire csak lehet, kicsontozunk egy 1,20 kilós csirkét (csak a húsos részeit használjuk fel, a többi a levesbe kerülhet), sózzuk, borsozzuk, és 10 deka margarinban ropogósra sütjük. Visszamaradt levében megforgatjuk a parajt. sózzuk, borsozzuk, csipet reszelt szerecsendióval összekeverjük, és egy nagy tűzálló tálba terítjük. Tetejére tesszük a kisütött húsdarabokat, és az egészet bevonjuk két deci tejföl. egy tojás sárga, 10 deka reszelt sajt sóval ízesített keverékével. A forró sütőben szép világos-pirosra sütjük. Jó előre elkészíthető, csak a végső sütés marad tálalás előttre.
Spenótos haltekercs
Megtisztítunk, sós vízben megfőzünk, majd levétől leszűrünk 30 deka friss parajt, és áttörjük vagy átdaráljuk. (A turmix gépben kitűnően pépesíthető!) Vehetünk helyette egy csomag mirelit parajt is, felolvasztjuk, levétől kinyomkodjuk. Összekeverjük a parajt egy deci tejföllel, 5 deka olvasztott margarinnal, sóval meg törött borssal, egy pár percig pároljuk. Közben felolvasztunk kb. 60 dekányi mélyhűtött tengeri halat, és citromlével megöntözve, megsózva, legalább egy fél óráig állni hagyjuk. Tenyérnyi szeletekre vágjuk, mindegyikre egy-egy spenót halmot rakunk, és a halat összegöngyölve, margarinnal kikent tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Aláöntünk fél deci száraz fehérbort, és a tálat lefedve, a sütőben kb. 15 percig pároljuk. Ezután a fedőt levesszük a tálról, a halat leöntjük 2 deci tejföl, egy tojássárga, egy csipet só meg egy csipet szerecsendió keverékével, és a sütőben még kb. 25 percig sütjük. Tálalás előtt a haltekercsek tetejére Piros arany paprikakrémet nyomunk, nemcsak díszítésül, kitűnő zamatot is ad a halnak.
Spenóttal töltött oldalas
Megkérjük a hentest, hogy egy kb. 75 dekás oldalast töltésre szúrjon fel. Tejben megáztatunk egy zsemlét, kinyomkodjuk, simára dolgozzuk egy csomag felolvasztott, levétől alaposan kinyomkodott mirelit spenóttal, kb. ötdekányi puha vajjal vagy margarinnal, öt deka reszelt sajttal, egy nyers tojással. Sóval, törött borssal, csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Az oldalas üregébe töltjük, közepébe két keményre főzött. meghámozott tojást nyomunk. (Ha híg lenne a spenótos töltelék, egykét kanálnyi zsemlemorzsával vagy zabpehellyel sűrítjük). A nyílást összetűzzük vagy összevarrjuk, a megtöltött oldalast két evőkanálnyi olajon átsütjük. Egy kevés vízzel, egy gerezd fokhagymával, egy fej megtisztított vöröshagymával, meg két szem borókabogyóval puhára pároljuk, de úgyis jó, ha tetejét megkenjük egy kevés Piros Arannyal. Félidőben megfordítjuk a húst, és a felülre kerülő oldalát ismét Piros Arannyal kenjük. Ha megpuhult a pecsenye, a sütőben ropogós pirosra sütjük. (Dagadóból is készülhet.)
Szalonnás húsgombócok mártásokkal.
Hozzávalók: 375 ml GLOBUS majonéz, 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg húsos kolozsvári szalonna, 2 db zsemle, 1 db tojás, 1 db vöröshagyma,2-2 gerezd fokhagyma a húsgombóchoz és a mártáshoz, olaj ( a sütéshez),őrölt bors, 1 evőkanál finomra vágott friss vagy morzsolt tárkony, Worchester szósz, 2 dkg parajpüré, 5 dkg rokfort sajt.
Elkészítés: Az apróra vágott szalonnát jól kisütjük, lecsöpögtetjük, és a beáztatott, majd kicsavart zsemlével, tojással, finomra vágott hagymával, zúzott fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk, borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, bő forró olajban megsütjük, majd lecsöpögtetjük, és mindegyikbe egy-egy fogvájót szúrunk. Közben a majonézt három részre osztjuk az elsőt tárkonnyal és pár csepp Worcesterrel, a másodikat áttört rokforttal, a harmadikat parajpürével és zúzott fokhagymával ízesítjük. Tálaláskor teszünk a tányérra a mártásokból, és a húsgombócokat ízlésesen köré rendezzük.
Tengeri nyelv parajjal
Hozzávalók: 10 db halszelet 10 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 50 dkg paraj, só, bors, 6 dkg reszelt sajt, 5 dl Mornay mártás.
A halszeleteket fehérboros halalaplében megfőzzük. A megtisztított és meg-mosott parajt sós vízben megfőzzük, leöblítjük, a víztől kinyomjuk. Vajat melegítünk, hozzáadjuk a leveles parajt, megsózzuk, borsozzuk és tűzálló tál, vagy ezüst tál aljára helyezzük. A ruhán leszárított halat rárakjuk a paraj tetejére. A hal levét beforraljuk, összekeverjük a Mornay mártással, bevonjuk vele a halat, meghintjük reszelt sajttal s olvasztott vajjal meglocsolva, forró sütőben megpirítjuk.
Tonhalas rizs
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg rizs, 1 citrom, 40 dkg sóska és spenót vegyesen, 15 dkg natúr tonhal, 2 evőkanál olaj + a sütéshez.
Előkészítés: A rizst megmossuk, sós vízben megfőzzük. A citrom levét kifacsarjuk, leszűrjük. A spenótot, és a sóskát forró, sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A halat apró darabokra vágjuk.
Elkészítés:
1. A rizst összekeverjük az olajjal, a citrom levével, a spenóttal és a sóskával.
2. A halat olajban kisütjük (kb. 5 perc).
3. A rizses zöldséghez keverjük a halat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Citromgerezddel díszítjük.
Munka: kb. 30 perc.
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva.
|