Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
PARAJOS SPENÓTOS ÉTELEK 2.

Töltött marhahústekercs
Hozzávalók 6 személyre: 12 vékony szelet marhafelsál, só, bors 12 szelet füstölt sonka, 150 g spenót, 6 közepes paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt kömény, 0,5 dl olaj, 1 közepes hagyma, 1 ek. liszt, 4 dl marhahúsleves, 1,25 dl vörösbor, 2 babérlevél, 1 tk. chiliszósz, friss korianderlevél
A spenótot 2-3 percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd vastag ereit eltávolítjuk, apróra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, kockára vágjuk, és forró sütőben 3-5 percig elősütjük. A hússzeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és mindegyikre teszünk egy szelet sonkát, arra halmozzuk az apróra vágott spenótot. A húst feltekerjük, és fogvájóval összetűzzük. A paradicsomot, a köményt és az összezúzott fokhagymát turmixgépben pépesítjük. A felforrósított olajon a hústekercseket körben barnára pirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon az apróra vágott hagymát puhára pároljuk, belekeverjük a lisztet, és azt is barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomos pépet, és kavargatva további 5 percig főzzük. Ekkor kerül bele a húsleves, a bor, a babérlevél és a chiliszósz (aki nem szereti az erőset, a chilit elhagyhatja). Ízlés szerint utánfűszerezzük. Addig főzzük, amíg egy kicsit besűrűsödik. A húst beletesszük a mártásba, lefedjük, és alacsony hőmérsékleten puhára pároljuk. Friss korianderlevéllel megszórva tálaljuk, főtt burgonyát kínálunk hozzá.
Töltött sertéscsülök
Sós vízben puhára főzünk 20 deka alaposan megtisztított parajt, majd leszűrjük, és áttörjük vagy szétturmixoljuk. Vehetünk helyette egy fél csomag mirelit spenótot is, amelyet felolvadás után alaposan kinyomkodunk, hogy jó száraz legyen. Öt deka vajban üvegesre párolunk két gerezd tört fokhagymát, majd beleforgatjuk a parajpépet. Összedolgozzuk egy tejben áztatott, kinyomkodott, összemorzsolt zsemlével, egy nyers tojással, és annyi tejföllel, hogy közepesen kemény masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, de bors helyett tehetünk bele egy kevés reszelt szerecsendiót is. Vásárolunk egy szép nagy, mellső, kicsontozott sertéscsülköt, szétnyitjuk, és a közepére hosszában halmozzuk a tölteléket. A húst úgy hajtjuk rá, hogy a tölteléket mindenütt befedje, és zsineggel jól átkötjük, esetleg hústűvel is megtűzzük. A pecsenyét kívülről sóval vagy grillfűszerrel bedörzsöljük, és két evőkanál olajon körös-körül átsütjük. A kukta fazékba tesszük a betétet, aláöntünk másfél deci vizet, és a betétre fektetve a göngyölt csülköt, az edényt lezárjuk. A tűzre téve, a jelzéstől számítva kb. 35 percig hagyjuk a tűzön. Ezután a csülköt visszatesszük abba az olajba, amelyben átsütöttük, és a kuktából egy kevés Levet aláöntünk. Fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg teljesen meg nem puhult, végül a sütőben szépen megpirítjuk. (Ha a kuktában még maradt felesleges párolólé, kiváló levesek ízesítésére). A zsineget eltávolítva, felszeletelve rakjuk tálra, és ráöntjük a pecsenyelevet.
Zöld scsí
Hozzávalók: 50 dkg hús, 20 dkg sóska, 5 dkg vöröshagyma, 9 dkg liszt, 30 dkg spenót, 5 dkg fehérrépa, 8 dkg zsír 4 dkg só, 1 db babérlevél, 3 g törött bors. 1 db keményre főtt tojás, 1,5 dl tejföl.
A jól megmosott parajt forró vízben puhára főzzük, és szitán áttörjük. A sóskát a szárától megtisztítjuk, és finomra metéljük. A megtisztított fehérrépát és a hagymát finomra vágjuk, és zsírban megpirítjuk, majd a lisztet hozzáadjuk, és így tovább pirítjuk. Ha a liszt megpirult egy kicsit, beletesszük az áttört parajt, jól összekeverjük, majd húslével és a parajlevével felengedjük. Az egy darabban előre megfőzött húst tokányszerűen vékony szeletekre vágva, a levesbe tesszük, és az egészet babérlevéllel, törött borssal, sóval fűszerezve 15-20 percig fűzzük. Forró levesbe beletesszük az összevágott sóskát. Tálaláskór karikára vágott kemény tojást és tejfelt adunk hozzá.
Zöldségtál langusztával
6 személyre – elkészítés: 1 óra 30 perc
1 fej káposzta, 8 paprika, 600 g spenót, 18 languszta, 1 citrom, 4 paradicsom, 2 tojás, 1/2 l tej, 1 csokor friss zöldfűszer, turbolyalevelek, só, bors
Blansírozzuk a káposztaleveleket egy percig, csöpögtessük le. Az összevágott spenótot és paprikát pároljuk meg külön- külön, csöpögtessük le.
Forraljunk fel vizet a fűszercsokorral és sóval, forraljuk benne egy percig a rákokat. Szűrjük le és szedjük ki a héjukból. Vágjuk kockára.
Verjük fel a tojásokat a tejjel, adjuk hozzá a spenótot és paprikát, fűszerezzük.
Béleljünk ki egy tűzálló tálat a káposztalevelekkel, öntsük rá spenótos keverék felét, tegyük rá a rákdarabokat, majd öntsük rá a massza másik felét is, fedjük le és süssük vízfürdőben 1 órát 120 fokon (4-es fokozat)
A lehámozott paradicsom húsát turmixoljuk le, adjuk hozzá a citromlevet, turbolyát, sót, borsot.
Az elkészült ételt a szósszal tálaljuk, akár hidegen, akár melegen.

Köretek
Sajtos paraj
Egy kiló megtisztított parajt annyi vízzel öntünk le, hogy ellepje, és sóval ízesítve puhára főzzük. (Hamarabb puhul, ha késhegynyi szódabikarbónát is adunk a főzővízbe.) Ha a paraj már jó puha, levétől alaposan lecsurgatjuk, összekeverjük 10 deka margarinnal vagy vajjal, törött borssal, 10 deka reszelt sajttal, és négy kivizezett csészébe tömjük. Sült hús vagy hal mellé a tálra borítjuk ezeket a parajhalmokat, és tetejüket meghintjük még 5 deka reszelt sajttal, ami szépen ráolvad.
Spenótlepény
Hozzávalók: fél kg friss vagy 1 csomag mirelit spenót, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál búzadara, 2 tojás, 3 dl tej, 1 kávéskanál vaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj,
Elkészítése: A spenótot összevágjuk, és az olajon a sóval fedő alatt puhára pároljuk. Közben a tojásokat összedolgozzuk a darával, a liszttel, és felöntjük a tejjel, majd a spenóttal elkeverjük. A kivajazott tepsire terítjük a masszát és forró sütőben, kb. 15 percig sütjük. Köretként szervírozzuk.

Levesek
Daragombóc parajjal (levesbetét)
10 dkg vaj, 4 tojás, kis csomó paraj, 4 dl daraliszt, só
A parajt megmossuk, szárát levágjuk, leforrázzuk, és finomra vágjuk. Habosra felverjük a vajat és lassanként négy egész tojást adunk bele, majd a darát és a parajt keverjük hozzá.
Próbaképpen egy gombócot külön kifőzünk. Ha ez sikerült, kis gombócokat formálunk, és azokat húslevesben kifőzzük. Negyedórát állni hagyjuk, majd levesestálra helyezzük és ráöntjük a megszűrt levest.
Gruyére sajtleves   
2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 póréhagyma, 450 g friss spenót vagy összevágott mélyhűtött spenót, 50 g vaj, 120 g rizs, 1 1/4 l marhahús-alaplé só, fekete bors, 2 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1/2 csomó petrezselyem-zöld, 200 g 20% zsírtartalmú tejföl, 1/8 l tejszín, 180 g reszelt gruyére sajt
Előkészítés:    15 perc
Főzés: 23 perc
TÁLALÁS1 JAVASLAT Ehhez a kiadós sajtleveshez jól illik a friss francia kenyér.
1. A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk, a hagymát felkockázzuk, a fokhagymagerezdet szétnyomkodjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. A spenótot alaposan megmossuk, és apróra vágjuk.
2. A vajat edényben felmelegítjük, a zöldséget állandó keverés mellett 5 percig pároljuk benne. Beleszórjuk a rizst, rövid idő alatt üvegesre pirítjuk. A marhahús-alaplével feleresztjük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
3. A levest felforraljuk, majd 18 percig mérsékelt hőfokon csendesen főzzük. Utána levesszük a tűzhelyről.
4. A petrezselymet megmossuk, lecsepegtetjük és összevágjuk. A tej- fölt, tejszínt, sajtot és petrezselymet összekeverjük és belekeverjük a levesbe; már nem forraljuk. Végül utánízesítjük a sajtlevest, 4 tányérba' töltjük, és azonnal tálaljuk.
Halgombócleves
A finomra darált halhust rizskeményítővel, tojásfehérjével és sóval összedolgozzuk. Szójával ízesített csirke alaplébe szaggatjuk, és külön leforrázott csíkokra vágott leveles parajjal megfőzzük.
Mandarinleves (Kína)
Hozzávalók: 25 dkg sovány sertéshús vékonyan szeletelve), 1 evőkanál olaj, 15 dkg vékonyan szeletelt gomba, 2 sárgarépa, 1 zeller zöldje, 1,5 l csirke erőleves, 10 dkg parajlevél apróra vágva, 1 egész tojás felverve, 2 evőkanál liszt, 0,5l víz, só
Olajban pároljuk meg a sertéshúst, majd adjuk hozzá a gombát, sárgarépát, zeller zöldjét és további 5-6 percig pároljuk.
Öntsük hozzá a levest, a parajlevelet, és forraljuk fel. Mikor felforrt, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tojást. Végül a vízben feloldott lisztet keverjük hozzá, és folytonos keverés közben várjuk meg, míg kissé megsűrűsödik.
Legvégén ízlés szerint sózzuk.
Olasz zöldségleves (Minestrone).
Hozzávalók: 1 l csontlé, 20 dkg szárazbab, 10 dkg nyer sonka, 10 dkg káposzta, 10 dkg parajlevél, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg fehérrépa, 1 csomag petrezselyem 10 dkg zeller, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg burgonya, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldbab, 3 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 10 dkg száraz tészta, 5 dkg parmezán sajt, só, törött bors.
Elkészítése: Az apróra vágott sonkát megpirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt zellert, sárgarépát, hagymát, burgonyát. A babot sós vízben puhára főzzük és hozzáadjuk a zöldségfélékhez. A felszeletelt káposztát, fehérrépát, parajt, is megpirítjuk, majd zúzott fokhagymával, paradicsommal, paprikával, zöldbabbal, együtt a csontlével, sózva, megborsozva puhára főzzük. Belefőzzük a tésztát, és közvetlen tálalás előtt belekeverjük a reszelt sajtot.
Spenótleves roqueforttal
Hozzávalók: 30 dkg friss vagy 1 csomag mirelit spenót, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál olaj, 3 dl tej, 10 dkg roquefort sajt, 1 teáskanál só, vegeta.
Elkészítése: A spenótot apróra vágjuk és megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és fedő alatt megpároljuk a vegetával. Megszórjuk liszttel és felöntjük a tejjel. Összeturmixoljuk. Vízzel még hígítjuk. Beletesszük a sót és összefőzzük. A roquefortot megreszeljük, és a tányérokra szervírozott levesre szórjuk. Azonnal fogyasztjuk.
Tejszínes parajkrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg parajlevél, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 9 dl húsleves (kockából is készülhet), 1 dl tejszín, 2-4 evőkanál olaj, 4 evőkanál reszelt parmezán, só, bors
Elkészítés: A meghámozott és megmosott burgonyát apróra felkockázzuk. A megmosott parajt csíkokra vágjuk. Az olajat lábosban megforrósítjuk. A kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a burgonyát. A parajcsíkokból kb. 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a hagymás burgonyához adjuk. Felöntjük a levessel, és lefedve, 10 percig főzzük. Néhány burgonyakockát kiveszünk, és félretesszük. A levest felöntjük a tejszínnel, majd összeturmixoljuk. Sóval, borssal és reszelt parmezánnal ízesítjük. Mélytányérokba merjük, majd a félretett burgonyakockákkal és parajcsíkokkal díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő 30 perc
Tojásleves
Hozzávalók: 4 db tojás, 30 dkg paraj, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. tejszín, 0.5 dkg reszelt sajt, 2 ek. ecet, 1 liter húsleves (kockából), só, bors
Elkészítés: A parajt 10 percig főzzük, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, reszelt sajtot. Egy edényben vizet forralunk ecettel, sóval. A tojásokat merőkanálba ütjük, és lassan a vízbe csúsztatjuk. Gyenge tűzön 3-4 percig főzzük. A megfőtt tojásokat a tányérokban rakjuk és rámerjük a parajlevest.
Won-ton leves (Kína)
A sertésaprót finomra daráljuk, reszelt gyömbérrel, szójamártással, sóval, törött borssal és egy kevés olajjal összedolgozzuk. Levestésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és 5 x 5 cm-es rombuszokat vágunk belőle. A tésztalapocskákat megtöltjük a töltelékkel, szorosan felcsavarjuk, és a két végét összenyomjuk.
Adagonként 2dl alaplevet forralunk, szójamártással ízesítjük, és a töltött tésztákat belefőzzük (kb.5 perc). A végén beleforralunk külön leforrázott és csíkokra vágott spenótot.

Mártások, vajak
Margarinos paraj
Hozzávalók: 1.2 kg friss paraj, 4 dkg margarin, só, pici szódabikarbóna, bors
Elkészítés: A paraj vastag szárát letépdessük és sós, szódabikarbónás vízben megfőzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük. Közben egy edényben felolvasztjuk a margarint, és rátesszük a parajt. Sóval, borssal fűszerezzük. Addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a még megmaradt leve is elpárolog. Sült csirkéhez finom köret.
Velencei mártás
Hozzávalók: 4 dl fehérboros mártás, 5 dkg paraj.
A megfőtt parajt finom szitán áttörjük, és a fehérboros mártáshoz keverjük, hogy szép világoszöld színű legyen. Tojásételekhez és főtt halakhoz adhatjuk.
Vince mártás (Sauce Vincent)
Hozzávalók: 3 dl majonéz, 2 db szardellafilé, 2 főtt tojássárgája, 2 dkg vö­röshagyma, 2 dkg főtt paraj, törött bors, mustár, só, cukor.
A szardellafilét, a 2 főtt tojássárgáját és a hagymát mozsárban megtörjük, majd hozzáadjuk a kicsavart főtt parajt, 1 kanál majonézmártást és finom szitán áttörjük. Azután hozzákeverjük a majonézmártáshoz. Cukorral, törött borssal kevés Worcesterrel ízesítjük. Ha sűrű volna, kevés tejszínnel hígít­juk. Rákhoz és hideg halakhoz adjuk.
Zöldmártás (hideg)
(Sauce verte)
Hozzávalók: 4 dl majonéz, 3dkg paraj, 1 csomó petrezselyem zöldje, 1 dkg tárkony, 1/2 dl tejszín, 1/2 dl fehérbor, só, bors, cukor.
A megmosott parajt, zöldpetrezselymet, tárkonyt sós vízben 3 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, jól kicsavarjuk, és finom szőrszitán áttörjük, majd a majonézhez keverjük. Tejszínnel és fehérborral hígítjuk, sóval, bors­sal, kevés cukorral ízesítjük. Hideg rákhoz, hideg halhoz, tojáshoz és szárnya­sokhoz adjuk.
Zöld vaj (Beurre Montpellier)
5 dkg zöldpetrezselymet, snidlinget, 2 dkg parajt, 2 dkg vöröshagymát jól meg­mosunk, és forrásban levő vízbe tesszük. Ha felforrt, leszűrjük, lehűtjük, mozsárba tesszük, hozzáadunk 2 kis uborkát, 1 kanál caprit, 2 szardellafilét, 1 gerezd fokhagymát, 2 főtt tojássárgáját. Az egészet jól összezúzzuk, majd hozzáadunk 30 dkg vajat, 1 dl olajat, jól összekeverjük, és finom szitán áttör­jük. Megsózzuk, törött borssal, szerecsendióval és citromlével ízesítjük. Szend­vicsek készítéséhez, hideg halak és húsok díszítéséhez használjuk.

Palacsinták
Firenzei palacsinta
Hozzávalók: 20 dkg darát, főtt füstölt tarja, 12 palacsinta, 1 csomag mirelit paraj, 5 dkg Ráma margarin, 2 dl tejföl, 1 kiskanál Vegeta, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojás.
Elkészítése: A palacsintákat megkenjük darált hússal, amelyhez kevés tejfölt kevertünk. A parajt kevés tejjel felmelegítjük, utána levét lecsurgatjuk, adunk hozzá egy kiskanál Vegetát, 5 dkg Ráma margarint, törött borsot, 5 dkg reszelt sajtot. A sűrű krémet rákenjük a palacsintákra, majd felgöngyöljük. Tűzálló tálba rakjuk. A tejfölbe elkeverünk 1 tojássárgáját, 5 dkg reszelt sajtot. A palacsinták tetejére öntjük, sütőben addig sütjük, míg barna nem lesz.
Őszi rakott palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg liszt, 4 tojás, 12 szelet bacon, 20 dkg márvány sajt, 2 körte, 60 dkg parajlevél, 1 fej vöröshagyma, 1,2 dl tej, 2 dkg cukor, 2,5 dl szódavíz, 8 evőkanál vaj vagy margarin, só, bors, reszelt szerecsendió
Elkészítés: 2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk. A felütött tojásokat összekeverjük a liszttel, a tejjel és 1,2 dl szódavízzel. Csipetnyi sóval ízesítjük. Belecsorgatjuk az olvasztott zsiradékot, simára keverjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a körtét meghámozzuk, megmossuk, félbevágjuk, és magházát kiemeljük. Húsát cikkek re vágjuk, majd kevés cukros vízben kb. 3 percig pároljuk. A márvány sajtot szétmorzsoljuk, vagy kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk. Kb. 2 evőkanál megforrósított zsiradékon megpároljuk a hagymakockát, majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott parajt. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és fedő alatt, kb. 5 percig fonnyasztjuk. A maradék szódavizet a tésztába keverjük. Serpenyőben megpirítunk 2 szelet bacont. Rámerünk 1 merőkanál palacsintatésztát, és mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Ugyanezen a módon még öt, nem túl vékony palacsintát sütünk. A palacsintákat megrakjuk a párolt parajlevetekkel, morzsolt márvány sajttal és párolt körtével. Forró sütőben kissé átmelegítjük, és tortaként szeleteljük.
Elkészítési idő 1 1/4 óra
Palacsintafelfújt
15 darab sós palacsintát ujjnyi széles csíkokra vágunk. Felolvasztunk egy csomag gyorsfagyasztott parajt, levétől alaposan kinyomkodjuk, és simára keverjük a sajtos póréhagymánál leírt mártással meg 20 deka, apró kockára vágott, főtt füstölt hússal. Alaposan kizsírozott tűzálló tálba öntjük, és a tálat a sütőben vízfürdőbe állítjuk. (Tepsibe ujjnyi magasan vizet töltünk, a forró sütőbe toljuk, és amikor a víz már langyos, akkor állítjuk bele a tálat.)
A sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálalás előtt olvasztott vajjal öntözzük meg, esetleg sajtmártást kínálunk hozzá.
Parajjal töltött palacsinta
Hozzávalók: 80 dkg friss paraj, 8 dkg vaj, 3 g szerecsendió, 1 dl tejszín, 8 db palacsinta, 8 dkg reszelt sajt.
A megtisztított, megmosott friss parajt sós vízben megpároljuk, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, szükség szerint kissé kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb vizet tartalmazzon, majd összevágjuk vagy áttörjük. Vajat hevítünk, és benne a parajt jól átforrósítjuk. Sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük, hozzákeverjük a tejszínt, és simára, krémszerűvé keverjük. A szokásos módon sós palacsintákat sütünk, megtöltjük a tejszínes parajjal, összegöngyöljük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőbe téve 4-5 percig sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc
Parajos palacsinta
Hozzávalók: kb. 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 3 tojás, só, őrölt bors, 10 dkg reszelt sajt, 1/2 csokor petrezselyem                      
A sütéshez olaj
A töltelékhez: 70 dkg paraj só1, 2 gerezd fokhagyma
A tál kikenéshez vaj
Elkészítés: A lisztet a tejjel simára keverjük, a tojásokat hozzáadjuk, megsózzuk, megborsózzuk.  A reszelt sajtot beleszórjuk, finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük. A masszából olajon a hagyományos palacsintához hasonló lepényeket sütünk. Célszerű először egyet próbaképpen elkészíteni, mert ha túl sűrű, egy kevés tejjel hígíthatjuk, ha túl lágy, liszttel keményíhetjük.  A töltelékhez a paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk, majd leforrázzuk, és jól lecsöpögtetjük.  Utána kissé kinyomkodjuk, ledaráljuk vagy turmixoljuk. A sűrű parajpürét megsózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a sajtos lepényekbe töltjük, és egy kivajazott tűzálló tálba rakosgatjuk. Forró sütőben kb. 10 perc alatt jól megforrósítjuk.
Popeye-palacsinta
Két deci langyos tejben megfuttatunk egy deka összemorzsolt élesztőt, majd simára keverjük négy evőkanál rétesliszttel, négy tojássárgájával. egy kevés sóval meg egy evőkanál olajjal. Egy fél óráig állni hagyjuk, majd közékeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy szódavízzel hígítsuk. Ebből a nehezen folyó tésztából vajon, négy nagy omlettet sütünk, mindkét felén megpirítva Miközben a tészta áll, öt deka vajjal, egy kevés sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval vagy őrölt borssal meg egy deci tejföllel simára keverünk egy csomag felolvasztott mirelit parajt (vagy negyven deka főtt. leszűrt. összevagdalt friss parajt). és jól átmelegítjük. Ezzel kenjük meg a négy omlettet. és egyenként összegöngyöljük, tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Tetejére négy vékony sajtszeletet fektetünk. és csak annyi időre toljuk a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvadt.
Spenótos túrós palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 12 darab palacsinta, 40 dkg friss, zsenge spenót, 30 dkg tehéntúró, 7 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán), 3 dkg vaj, só, szerecsendió.
A szokásos módon 12 palacsintát sütünk, illetve annyit, amennyi a család kapacitása, de a hozzávalókat arányosan növelni kell. A spenótot alaposan megmossuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük, s vagy egészen apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. Egy tálban villával áttörjük a tehéntúrót, hozzákeverjük a spenótot, a reszelt sajt felét, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, Ha a túró szárazabb, adhatunk hozzá egy-két kanál tejfölt is. A töltelékkel egyenletesen bekenjük a palacsintákat, összetekerjük, s egészben, vagy két-három darabra vágva, vajjal kikent tűzálló tálban, szorosan egymás mellé helyezzük, Az egészet meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk bőségesen reszelt sajttal és forró sütőben, kb. 10-12 percig sütjük, s forrón tálaljuk. A tálalásnál még külön tejfölt adhatunk hozzá.

Tésztafélék, pizzák
Calabriai pizza
Hozzávalók, kb. 8 darabhoz: 50 dkg liszt, 1 csomag, élesztő (5 dkg), 1 teáskanál cukor, 4-5 evőkanál olaj, 75 dkg leveles spenót, 2 evőkanál vaj vagy margarin, fekete bors. 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg nagyobb szemű csiperkegomba. 10 dkg gouda sajt, 1 üveg (850 g) hámozott paradicsom, 7 dkg vékonyra szeletelt húsos füstölt szalonna, édesnemes pirospaprika, só, zsír, és liszt a tepsi előkészítéséhez
Elkészítése: A lisztet csipetnyi sóval tálba szitáljuk. 1/4 liter langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt, és simára keverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Miközben kézi keverőgéppel sima tésztává dolgozzuk, evőkanalanként hozzáadjuk az olajat. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük. Ez alatt, a megmosott és alaposan lecsepegtetett spenótot forró zsiradékban rövid ideig pároljuk, majd sóval, borssal ízesítjük. A keletkezett nedvességet lecsepegtetjük, esetleg kissé kinyomkodjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, vagy lereszeljük. A meghámozott fokhagymát apró kockákra vágjuk, a megtisztított, leöblített gombát vékonyra szeleteljük. A sajtot vékony, de széles csíkokra vágjuk. A tésztát kézzel még egyszer átgyúrjuk, és zsírral kikent, liszttel meghintett serpenyőben kinyújtjuk.
A paradicsomot szitán lecsepegtetjük, nagyobb darabokra aprítjuk, és egyenletesen elosztjuk a tésztán. Rátesszük a spenótot, a hagymakarikákat, a fokhagymát, a gombát, a szalonnát és a sajtot. Megszórjuk sóval, borssal és kevés paprikával. Újabb 15 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 30 percig sütjük.
Cannelloni ripieni
Hozzávalók: Kb. 30 dkg lasagne tészta
Töltelékhez: 1/2 kg mángold vagy spenót, 15 dkg ricotta (olasz túró), 15 dkg borjúcomb, 15 dkg sütőkolbász, 1 maroknyi szárított vargánya gomba, 1 tojás, 5 dkg reszelt, parmezán sajt, 1 kis fej hagyma, 2-3 levél zsálya, 1 ágacska rozmaring, 2-3 szál petrezselyem só, bors, Bolognai ragu (lásd: lasagne al ragú) 1/2 liter besamel mártás
Először elkészítjük a tölteléket. A mángoldot sós vízben megfőzzük, és alaposan lecsöpögtetjük. A húst és a kolbászt nagyobb darabokra vágjuk, a szárított vargányát melegvízbe áztatjuk. 2 evőkanál olívaolajon kissé megpirítjuk négybe vágott hagymát, a zsályát, a rozmaringot és a petrezselymet, majd az edény szélére húzzuk (de benne hagyjuk). Beletesszük a kockára vágott húst, és addig pirítjuk, amíg már a közepe sem véres. Kivesszük az olajból és beletesszük a kolbászt, ha átsült azt is kivesszük beletesszük a főtt, mángold leveleket, majd a végén az áztatott és kinyomkodott gombát. Ezután az összes hozzávalót húsdarálón nem túl finomra daráljuk (az ízesítőket is), hozzáadjuk a túrót (ha nem túl savanyú, akkor a magyar túró is jó hozzá), a tojást és a reszelt parmezánt, sózzuk és megborsozzuk.
A lasagne tésztát kifőzzük, és egyesével tiszta konyharuhára tesszük. A közepére egy sorba rakjuk a tölteléket (nem megkenni kell) és mint a palacsintát feltekerjük.
 Egy tűzálló tál aljára 2-3 merőkanál ragut teszünk, ezt meglocsoljuk 4-5 kanál besamel mártással és belefektetjük a tekercseket (csak egy sorba rakjuk). A tetejére ráöntjük a maradék ragut és a besamelt. Alufóliával betakarjuk és kb. 30-40 percig közepes lángon sütjük.
Firenzei makaróni 1.
Hozzávalók: 300 g makaróni, 600 g paraj, 12 dkg főtt sonka, 12 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj, 6 dkg liszt, 3 dl tej, szerecsendió, törött bors, só
Elkészítése: A parajt sós vízben kifőzzük, leszűrjük és ledaráljuk. 5 dkg vajból és a lisztből rántást készítünk, felengedjük tejjel, és habverővel simára keverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
A makarónit sós vízben kifőzzük, és a kifőtt tészta felét kivajazott tűzálló tálba tesszük. Rátesszük a parajkrémet, megszórjuk apró darabokra vágott sonkával és reszelt sajttal. Befedjük a maradék tésztával, ismét szórunk rá sajtot, és előmelegített sütőben jól átsütjük.
Firenzei makaróni 2.
Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 30 dkg paraj, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 10 dkg sonka, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A makarónit sós vízben megfőzzük, majd levét alaposan lecsorgatjuk. Közben megfőzzük a parajt, áttörjük vagy megdaráljuk, és összekeverjük a lisztből, a vajból és a tejből főzött besamellel, sóval meg a tejföllel. A makaróni felét kizsírozott tűzálló tálba öntjük, ráöntjük a spenótos krémet, meghintjük a laskára vágott főtt füstölt hússal vagy sonkával, meghintjük 5 dkg reszelt sajttal, és befedjük a maradék főtt tésztával. Tetejére még 5 dkg reszelt sajtot szórunk, apró vaj darabkákat hintünk rá, és a sütőben az egészet alaposan átsütjük.
Firenzei metélt
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg szélesmetélt, 25 dkg parajlevél, 2 dl sovány tejföl (12%-os), 5 dkg dióbél, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só.
Elkészítése: A parajleveleket megtisztítjuk; megmossuk, és nagyobb darabokra tépdessük. Kevés olajon megpároljuk, sóval és zúzott fokhagymával ízesítjük. A tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Leöblítjük, lecsöpögtetjük, olajra szedjük és leöntjük a tejföllel. Ráhalmozzuk a párolt spenótleveleket, meghintjük a durvára vágott dióbéllel és a reszelt parmezánnal.
Firenzei pizza
Elkészítése: A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg metéltre vágott sonkát, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg leforrázott, metéltre vágott, parajt és 10 dkg szeletelt főtt sertésagyvelőt teszünk rá. Sóval, borssal, bazsalikommal, zsályával ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
Hosszúmetélt spenóttal és rákkal
4 személyre – előkészítés: 45 perc – főzés: 15 perc
16 szép rákfarok (languszta), 500 g hosszúmetélt, 50 g friss spenót, 1 paradicsom, olívaolaj, petrezselyem, fokhagyma, 2 dl fehérbor, Tabasco szósz, vagy egy kis darab erőspaprika, vaj
Főzzük ki ‘al dente’ (rugalmasra) a hosszúmetéltet sós vízben.
Egy serpenyőben melegítsünk fel vajat és dobjuk bele a rákfarkakat. Süssük 3 percig és locsoljuk meg a borral. Egy másik serpenyőben, olívaolajban futtassuk meg a fokhagymagerezdeket, és hat szál petrezselymet. Tegyük a rákhoz a spenótot, paradicsomot, sót, borsot, Tabasco szószt, süssük 3 percig. Tegyük a serpenyőbe a leszűrt tésztát is, tegyünk hozzá egy kis főzővizet is. Locsoljuk meg az olajjal, melyből a petrezselyemszárakat kidobtuk.
Makaróni tejszínes parajjal
Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 25 dkg friss, leveles paraj, 2 dl tejszín (vagy nem savanyú tejföl), 2 közepes nagyságú paradicsom, 2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál Vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors; a tészta főzéséhez 1 evőkanál só.
A makarónit sós vízben megfőzöm, és meleg vízzel leöblítve jól lecsöpögtetem. Közben a felforrósított olajon megpirítom a zúzott fokhagymát, valamint a megmosott és kis kockákra vágott paradicsomot. Ráteszem az ugyancsak megmosott, ereitől megszabadított, és nagyon vékony csíkokra aprított parajt. Néhány percnyi pirítás után ráöntöm a tejszínt. A Vegetával meg a törött borssal fűszerezem. Jól összeforralom, majd az így keletkezett sűrű mártást ráöntöm a makarónira. Átkeverem és azonnal tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 35 perc.
Meglepetés pizza
A pizzatésztához: 40 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál kristálycukor, langyos víz
A töltelékhez: 40 dkg parajlevél, 4 paradicsom, 20 dkg zsíros, félkemény sajt, 2 evőkanál durvára vágott dió, szerecsendió, 1 alma, 15 dkg főtt sonka, só, őrölt bors, vaj
A tésztához a cukrot fél deci langyos vízben addig kavargatom, amíg elolvad, majd hozzá keverem az élesztőt, egy evőkanál lisztet, és meleg helyre teszem, hogy megkeljen. Az átszitált lisztben elkeverem a sót, majd a közepébe készített mélyedésbe beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott vajat, és annyi meleg vizet adok hozzá, hogy lágy tésztát lehessen gyúrni belőle. A tésztát lisztezett deszkán kézfejjel addig dagasztom, amíg sima lesz, és elválik a kéztől, deszkától. Utána letakarom, és meleg helyen kb. 1 órát pihentetem. Közben a sütőt előmelegítem 220 °C-ra, a parajleveleket kb. 2 percig előfőzöm, majd lecsöpögtetem, és frissen reszelt szerecsendióval ízesítem. A megkelt tésztát átgyúrom, majd két részre osztom. Az egyiket kb. 28 centis körlapba kinyújtom, és kivajazott sütőlapra rakom. Rákarikázom a paradicsomot, de a szélén hagyok egy kis peremet. Sóval, borssal megszórom, majd megrakom a reszelt sajt felével, ráterítem a parajt, a tetejére szórom a diót, a megtisztított, kimagozott, szeletekbe vágott almát, a felszeletelt sonkát. A rétegek között ízlés szerint sózom, borsozom, majd rászórom a maradék sajtot. A tészta másik felét az előzőnél valamivel nagyobb lapba kinyújtom. A sütőlapon lévő pizza peremét megkenem vízzel, az üres tésztalappal betakarom, a széleit összenyomkodom. A tetejét villával megszurkálom, és világosbarnára sütöm. Tálaláskor tortaszerűen négyfelé vágom, és vegyes salátát kínálok hozzá.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Pizza Pierina
Hozzávalók: 35 dkg kenyértészta, 50 dkg friss paraj, 15 dkg parmezán sajt, 25 dkg túró, 2 db. főtt kemény tojás, 0,5 dl. olaj, só, bors.
A parajt gyengén sós vízben előfőzzük, jól lecsepegtetjük. A lehűlt parajt metéltre vágjuk. A parmezán sajtot felszeleteljük, a főtt és megtisztított tojásokat cikkekre vágjuk. Kiolajozzuk a tepsit, óvatosan kibéleljük a tésztával, szétszórjuk rajta a túrót, gyengén sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a parajt, a tojásszeletekkel és a parmezán sajttal díszítjük a tetejét. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Forrón tálaljuk.
Szpanakopitta
Hozzávalók: (6 személyre) 1 kg spenót, 2-3 cs. újhagyma, 1 evőkanál só, 15 dkg vaj, 2 db közepes vöröshagyma, 2 nagy tojás, 20 dkg feta sajt, őrölt bors, 10 réteslap
A spenótot apróra vágjuk, finomra szeleteljük az újhagymát, egy edényben a spenóttal felváltva rétegesen egymásra rakjuk, mindegyik réteget megsózzuk. Húsz percig pihentetjük.
A vaj felét serpenyőben felhevítjük, és üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. A hagymás spenótból kicsavarjuk a levet, s összemixeljük a megpirított vöröshagymával. Felverjük a tojást, elkeverjük az összetört sajttal, s jól elkeverjük a hagymás spenóttal.
Felolvasztjuk a megmaradt vajat, kikenünk vele egy kb. 25 cm átmérőjű, négy cm magas tűzálló edényt, elterítünk benne egy réteslapot úgy, hogy a széle túlérjen a tálon. Megkenjük a felolvasztott vajjal, a tobb9 réteslapot közben nedvesen tartjuk. Egymásra rakunk - mindegyiket megvajazva - öt réteslapot, elterítjük rajta a spenót tölteléket, ráterítünk még négy megvajazott réteslapot, mindegyiket levágjuk a tál nagyságára. Az alsó réteget szépen ráhajtjuk a legfelsőre, s az egészet leborítjuk az utolsó réteslappal. Előmelegített sütőben megsütjük, amikor megpirult, kivesszük, lehűtjük, tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Sak (Előétel)
Hozzávalók: 1kg spenót (friss), 2 tk római kömény, 2 tk koriander, 1 tk ánizs, 1 tk lepkeszegmag (elhagyható), 2-3 ek ghí (lehet olaj vagy vaj is), só, 1/2kg krumpli, olaj a sütéshez
A ghíben megpirítod a római köményt, az ánizst, végül a lepkeszegmagot, majd beleteszed a fölaprított spenótot. Főzöd kb. 10 percig. A kockára felvágott krumplit olajban kisütöd, és beleteszed a spenótba. Hozzáteszed az őrölt koriandert, picit megsózod, és főzöd még 5 percig.
Az indiaiak elsőként szokták fogyasztani, mert kedvezően stimulálja az emésztést, és étvágygerjesztő. Sült krumpli helyett lehet főtt rizzsel is készíteni.
Spenótos gyúrt tészta
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 6 egész tojás, 2 evőkanál só, 20 dkg friss, nyers spenót.
A spenótot megmosom, és sós, forrásban lévő vízbe téve néhány percig főzöm. Ezután lecsöpögtetem, és turmixgépben pépesre töröm. A tojásokat felverem, összekeverem a spenótpürével, hozzáadom a sót, és egy evőkanálnyi kihűlt spenótlével a már leírt módon liszttel összegyúrom. A félkemény, sima, rugalmas tésztát lisztezett deszkán kinyújtva, széles metéltre felvágom. A továbbiakban ugyanúgy használom fel, mint a közönséges tésztát.
Spenótos pizza
2 evőkanál olajat felhevítünk. 1 darab aprított vöröshagymát, 5. percig puhára párolunk benne. Hozzáadunk 300 g. összevágott mélyhűtött spenótot lefedve gyenge lángon 10 percig főzzük, amíg a spenót fel nem enged, és forró nem lesz Közben gyakran rnegkeverjük 200 g éretlen friss sajtot (esetleg félzsíros túrót) és 100 g szétmorzsolt feta sajtot keverünk hozzá, majd sóval és fekete borssal ízesítjük. A masszát szétterítjük a tésztán és ízlés szerint 1 evőkanál szezámmaggal meg szórjuk 200 °C-ra előmelegített sütőben 25 30 percig sütjük, amíg a tészta aranybarnára nem sül.
Spenótos-sajtos Tortellini
Hozzávalók 4 személyre (kb. 18 csomagocskához): 2 tojás, 20 dkg liszt, 25 dkg fagyasztott vagy 50 dkg friss spenót, 1 evőkanálnyi vaj, 1 evőkanál olívaolaj, csipet szerecsendió, fél citrom héja, 30 dkg zsírosabb sajt, 15 dkg parmezán sajt, 3 tojás sárgája, só.
A szószhoz: 10 paradicsom, 3 evőkanál durvára vágott zsálya, 8 dkg vaj, 1 teáskanál paradicsompüré, só, csipetnyi cukor, parmezán sajt.
A lisztből és tojásból levestésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk és kb. 4x4 centiméteres négyzetekre vágjuk. Ha mélyhűtött spenótunk van, facsarjuk ki belőle teljesen a vizet, vajon vagy olajon pároljuk néhány percig, közben szórjuk meg reszelt szerecsendióval és citromhéjjal, és hagyjuk kihűlni. Az apró kockára vágott, zsírosabb sajtot és a reszelt parmezánt keverjük össze a spenóttal, három tojás sárgájával és a masszából tegyünk féldiónyi kis kupacokat a tésztára. És most jön a tortellini fortélya: a töltött tésztát háromszög alakúra hajtjuk, a széleit lenyomkodjuk és a mutatóujjunk köré tekerve, gyűrűket formálunk belőle, és gyöngyöző forró vízben kifőzzük. Közben természetesen elkészítjük hozzá a mártást. Ehhez a leforrázott és meghámozott paradicsomokat összetörjük, a felolvasztott vajban, az apróra vágott zsályával, hozzáadva a paradicsompürét, mintegy öt percig forraljuk, sóval ízesítjük, és a kifőzött tortellinire öntjük.
Tésztába ágyazott spenót
Hozzávalók 4 személyre: 1/4 kg. tészta (szarvacska, spirál vagy makaróni), só, két evőkanál olaj, 1 kg. spenót, 20 dkg. főtt sonka egyben, zsíros széle nélkül, frissen őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió, 2 dl. tejszín, 1 púpos evőkanál sűrített paradicsom, 2 tojás, 5 dkg. ementáli sajt frissen reszelve, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál vaj.
A forma kikenéséhez: vaj.
Előkészítési idő kb. 25 perc, főzési idő kb. 50 perc.    
A tésztát erősen lobogó, forrásban lévő sós vízben 8 percig főzzük. Egy szűrőbe töltjük, lecsepegtetjük, és egy tálban az olajjal jól elkeverjük.  A spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk. Forrásban lévő sós vízzel két percig blansírozzuk, majd egy szűrőbe öntjük, és jól lecsepegtetjük. A sonkát apró kockákra vágjuk. A spenótot durvára vágjuk, a sonkakockákat belekeverjük és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Egy tűzálló formát kizsírozunk. A tészta felét beletesszük, a spenótot elosztjuk rajta, és a maradék tésztát széles peremként a formába helyezzük. A tejszínt a sűrített paradicsommal, a tojásokkal és a sajttal (1 evőkanálnyit visszatartva) elkeverjük, sóval és borssal ízesítjük. Ezt a keveréket a felfújtra öntjük. A maradék sajtot a zsemlemorzsával elkeverjük és rászórjuk. A felfújtat a sütő középső sínére helyezzük, 200 Celsius fok hőmérsékleten az egészet kb. 50 percig sütjük.
Tojásételek
Firenzei tojás 1.
Hozzávalók 4 személyre: 4 db kemény tojás, 1 kg spenót, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt ementáli sajt, só, bors, őrölt szerecsendió.
Elkészítése: A spenótot megtisztítjuk, jól megmossuk, és bő forró vízben 5-6 percig főzzük, lecsepegtetjük, majd kinyomjuk belőle a vizet. A vajból, lisztből, tejből bechamel mártást készítünk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és még egyszer forráspontig hevítjük. Előmelegítjük a sütőt, kivajazunk egy tűzálló tálat. Az elkészített spenótot nem túl apróra összevágjuk, hozzáadunk két evőkanálnyi mártást, jól összekeverjük, és beterítjük a kivajazott tálba. A főtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és a spenót tetejére rakjuk. Befedjük a megmaradt mártással, megszórjuk a reszelt ementáli sajttal. Előmelegített sütőben aranysárgára pirítjuk. Azonnal, forrón tálaljuk.
Firenzei tojás 2.
Hozzávalók: 1 doboz mirelit paraj, 10 dkg vaj, só, törött bors, 8 tojás.
A sajtmártáshoz: 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 5 dkg sajt.
Elkészítése: Egy csomag mélyhűtött paraj levét, mikor fölengedett, teljesen lecsurgatjuk, majd belekeverjük a felolvasztott vajat, és sóval, törött borssal ízesítjük. Kibélelünk vele egy tűzálló tálat, ráütünk 8 tojást, mintha tükörtojást akarnánk készíteni, ügyelve, hogy a sárgája egészben maradjon, és az egészet sajtmártással leöntjük. (A sajtmártáshoz a vajból a liszttel és tejjel Besamelt főzünk, majd a tűzről levéve, simára keverjük a tejföllel és a reszelt sajttal.)
A spenótos-sajtos tojást a sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a tojásfehérje össze nem áll, de a sárgája még puha maradt.
Metéltre vágott omlett
Hozzávalók: 6 tojás, 5 dkg paradicsompüré, 5 dkg parajpüré, 3 dkg reszelt sajt, só, petrezselyem
Elkészítés: A megsózott, felvert tojásokat három részre osztjuk. Az egyikbe paradicsompürét, a másikba parajpürét keverünk, a harmadikat sárgán hagyjuk. Teflon serpenyőben, kevés olajon vékony omletteket sütünk, metéltre vágjuk, és az egészet megszórjuk reszelt sajttal. Salátával tálaljuk.
Sajtos, parajos omlett paradicsommal
Hozzávalók: 7 dkg paraj, 1 kis paradicsom, 1 kis hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb főtt burgonya, 4 dkg vaj vagy margarin, 4 db tojás, 2 evőkanál tej, 5 dkg reszelt ementáli sajt, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint.
A parajt megmossuk, a vastag ereket eltávolítjuk, a megmosott paradicsomot kis kockákra vágjuk. A főtt burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát a vajon megpároljuk, hozzáadjuk a parajt, és keverés mellett hagyjuk összeesni. Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. A tojást a tejjel, a sóval és a reszelt sajttal felverjük. Vajon vagy margarinon omlettet sütünk, a tölteléket elosztjuk rajta, ha megsült, a serpenyőből a tányérra csúsztatjuk, összehajtjuk.
Elkészítési idő: 25 perc
Spenóttal töltött tojás
8 főtt tojás, 5 dkg főtt spenót, 5 dkg vaj, só, bors
A díszítéshez: salátalevél, paradicsom, olajbogyó, tojáskarika, retek, paprika, tetszés szerint
A főtt spenótot leszűrjük, áttörjük, kihűtjük. A keményre főzött tojásokat, hosszában kettévágjuk, a sárgájukat szobahőmérsékletű vajjal kikeverjük, hozzáadjuk a spenótot, és sóval, borssal fűszerezzük. Csillagcsövű habzsákból a tojásokat megtöltjük, és hűtőben jól lehűtjük. Tálaláskor ízlés szerint díszíthetjük friss zöldségfélékkel.
Elkészítési idő: kb. 15 perc
Jó tanács: A főtt spenótból a nedvességet alaposan nyomkodjuk ki, mielőtt a tojáskrémhez keverjük.
Tálon sült tojás parajjal
Hozzávalók: 8 db tojás, 30 dkg friss paraj, 8 dkg vaj, 2 g törött bors, 4 dkg liszt, 3 dl tej, 2 g szerecsendió, 3 g őrölt fehér bors, 1 dl tejszín, 1 db tojássárga, 10 dkg reszelt sajt, só.
A megtisztított parajleveleket megmossuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük, majd kevés forró vajra téve átforgatjuk. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Az így elkészített parajt kivajazott tűzálló tálba elterítjük, ráütjük a tojásokat, és 1-2 percre a forró sütőbe toljuk.
Közben a 4 dkg vajból és a 4 dkg lisztből világos rántást készítünk, de nem pirítjuk meg, és állandó keverés közben felengedjük a forró tejjel. Takaréklángon néhány percet forraljuk, sóval, reszelt szerecsendióval és őrölt fehér borssal fűszerezzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínnel elkevert tojássárgát és a fele mennyiségű reszelt sajtot. Ezt ráöntjük a tojásra, majd a forró sütőbe visszatolva megpirítjuk. Azonnal, frissen tálaljuk, reszelt sajttal kínáljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Ajánlott ital: Hajósi cabernet
Tojáslepény spenóttal
8 tojás, 8 evőkanál tejföl a só, olaj, 20 dkg spenót, késhegynyi szódabikarbóna, 1 evőkanál vaj
A spenót leveleit kiválogatjuk, alaposan megmossuk, majd gyengén sózott, forrásban lévő vízbe tesszük, adunk hozzá egy csipet szódabikarbónát, és néhány perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, vajjal elkeverjük, és gőz fölött melegen tartjuk. A tojáslepényekhez adagonként felütünk két tojást, elkeverjük egy csapott evőkanál tejföllel, kissé megsózzuk, majd serpenyőbe, felhevített olajra öntjük. Erős tűzön sütjük, kissé megkevergetjük, amíg a tojás sűrűsödni nem kezd, utána már csak rázogatjuk. A szilárduló tojás egyik felét megrakjuk spenóttal, lapátkanál segítségével ráhajtjuk a tojás másik felét, majd enyhébb tűzön készre sütjük. Tálaláskor egy lapostányérra borítjuk, hogy az alsó, pirult fele legyen felül, friss zöldségekkel díszítve, puha péksüteménnyel tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Tojásos spenótgaluska
Hozzávalók: 20 dkg friss spenót vagy 1 csomag mirelit spenót, 8 db tojás, 4 gerezd fokhagyma, 8 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál só, vegeta.
Elkészítése: A spenótot megpároljuk vízben, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és összeturmixoljuk. (Ha mirelittel dolgozunk, akkor azt előbb kiolvasztjuk és leöntjük a levét.) 4 tojásból és a lisztből sűrű galuskatésztát készítünk (kevés vízzel), hozzákeverjük a spenótot. Ízesítjük. Bő, lobogó vízbe galuskákat szaggatunk belőle, és a szokásos módon kifőzzük.
Leszűrjük és vajon átforgatjuk. Ráütjük a felvert megmaradt tojásokat és megsütjük. Salátával tálaljuk.
Töltött tojás
Hozzávalók: 4 db főtt tojás, 10 dkg főtt spenót, 4 dkg margarin, só, törött bors
Elkészítés: A spenótot sós, szódabikarbónás vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörjük, kihűtjük. A keményre főzött tojásokat, hosszában kettévágjuk, a sárgájukat margarinnal kikeverjük, hozzáadjuk a spenótot és sóval, borssal fűszerezzük. Csillagcsövű habzsákból a tojásokat megtöltjük, hűtőben jól lehűtve tálaljuk. Tálaláskor ízlés szerint díszíthetjük paradicsommal, retekkel, zöldpaprikával.

Zöldséges ételek
Auvergne-i töltött káposzta
(Choux farcis a l’auvergnate)
4 személyre – előkészítés: 1 óra – főzés: 2 óra
Egy 5-600 g-os kelkáposzta, 500 g spenót, 100 g érett paradicsom, 80 g hagyma, 80 g zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj, 50 g rizs. 150 g zsemlemorzsa, 1 csipet szerecsendió, 1 csipet cayenne-i bors, 1 csipet kakukkfű, 1/2 l tej, 2 tojás, só
A levéhez: 3 l víz, 2 babérlevél, 1 ág kakukkfű, 3 ág zsálya, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 20 g só
Áztassuk be zsemlemorzsát a tejbe. Szedjük levelekre a káposztát és mossuk meg.
Blansírozzuk 5 percig sós forró vízben. Csepegtessük le, öblítsük le hideg vízzel. A munkaasztalra terítsünk le egy tiszta, nedves konyharuhát. Tegyük rá a káposztaleveleket, úgy hogy az egészet egyben meg lehessen tölteni.
Tisztítsuk meg és vágjuk össze a hagymát, pirítsuk meg az olívaolajban.
Főzzük meg a rizst sós vízben. Szűrjük le.
Forró sós vízben blansírozzuk 3 percig a spenótot, szűrjük le és vágjuk apróra.
A zöldbabot is blansírozzuk 10 percig, vágjuk apróra.
Egy tálba tegyük az apróra vágott káposztatorzsát, passzírozott paradicsomot, egyéb zöldségeket, rizst, lecsöpögtetett zsemlemorzsát, tojást, fűszereket, fokhagymát. Keverjük jól össze.
Ezt helyezzük a káposztalevelek közé, az egészet burkoljuk a konyharuhába, kössük össze spárgával.
Készítsük el a főzőlét a megadott hozzávalókból. Ha felforrt, tegyük bele a káposztát. és főzzük nagyon kis lángon 2 órát. Ha kész, csomagoljuk ki a konyharuhából, Tegyük tálba, öntsük le a főzőlevével vagy paradicsomszósszal.
Hagymás zöldbab (India)
Hozzávalók 50 dkg zöldbab 1 cm-es darabokra vágva, 80 dkg hagyma finomra vágva, 25 dkg burgonya kockákra vágva, 25 dkg spenót finomra vágva, 10 dkg vaj, 3 zöldpaprika csíkokra vágva, 5 gerezd fokhagyma, köménymag, pirospaprika, fekete bors, só
A zöldbabot és a spenótot kevés sós vízben lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. A burgonyát sós vízben külön lábosban megfőzzük.
A párolt zöldségekből kinyomkodjuk a vizet, és a burgonyához tesszük.
Megszórjuk köménymaggal, pirospaprikával, megsózzuk - borsozzuk, és melegen tartjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, aranysárgára pirítjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, és a zöldpaprikát, együtt megpirítjuk. Az egészet a zöldséges keverékre öntjük, felforraljuk, és még 4-5 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és fedő alatt saját gőzében 10 percig hagyjuk párolódni. Melegen tálaljuk.
Kasmíri spenót
Hozzávalók 4 személy részére: 50 dkg megmosott spenót, 2 evőkanál mustárolaj, késhegynyi garam masala, 1 kiskanál sárga mustármag, újhagyma, karikákra vágva.
Elkészítés: A spenótról eltávolítjuk a szárakat. A mustárolajat felforrósítjuk egy Wokban vagy egy nagyméretű, nehezített aljú serpenyőben, egészen addig, amíg füstölni kezd. Ekkor beleszórjuk a garam masalát és a mustármagot. Azonnal lefedjük a serpenyőt, hallani fogjuk a mustármagok pattogását. Amikor a pattogás kezd megszűnni, levesszük a fedőt, belekeverjük az újhagymát és a spenótot, és addig sütjük, amíg a spenót összeesik. Közepes hőmérsékleten, fedő nélkül 10-15 percig főzzük, amíg a folyadék nagy része elpárolog. Ha fagyasztott spenótot használunk, a főzés rövidebb ideig tart. Kiszedjük a spenótot és az újhagymát a serpenyőből, és jól lecsepegtetjük. Minél szárazabban tudjuk tálalni, annál ízletesebb. Forrón tálaljuk.
Parajkrém
Hozzávalók: 50 dkg mirelit paraj, 5 dkg margarin, 3 tojássárgája, 2 tojásfehérje, 1 mokkáskanál zúzott fokhagyma, só.
A felengedett parajkrémet levétől jól lecsöpögtetjük, és a margarinon megpároljuk. Sózzuk, fokhagymával ízesítjük. A tűzről levéve elkeverjük benne a sárgákat, majd a habbá vert fehérjét.
Parajos rizs
Hozzávalók: 20 dkg friss paraj, 20 dkg rizs, 5 dkg reszelt sajt, só, ételízesítő.
A megtisztított parajt sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és a levében ételízesítővel megfőzzük a rizst. A kifőtt parajt apróra vágjuk és összekeverjük a rizzsel. Tetejét megszórjuk a reszelt sajttal.
Parajpogácsa tükörtojással  
Hozzávalók: 60 dkg mirelit paraj, 2 db zsemle, 1 dl tej, 6 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, olaj a sütéshez.
A felengedett parajkrémet összedolgozzuk a tejben megáztatott, és jól kicsavart zsemlével. Hozzáadjuk a tejet, borsot, sót, fokhagymát, és pogácsákat formázunk belőle, majd olajban kisütjük őket. Tálaláskor minden pogácsa tetejére egy tükörtojást teszünk.
Spenót gombás balti-mártással
Hozzávalók 4-6 személy részére: 1 adag balti-mártás (leírását lásd a csirkés-garnélás masala receptjénél), 70 dkg spenót a szára nélkül, 2 meghámozott burgonya kockákra vágva, só, forrásban levő víz, 4 evőkanál olaj, 1 kiskanál köménymag, 1 kiskanál görögszéna-mag. 1 kiskanál őrölt kurkuma, 2 kiskanál garam masala, negyed, fél kiskanál chilipor, 1 hagyma negyedekbe, majd vékony szeletekre vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 nagy piros húsú paprika kimagozva és csíkokra vágva, 45 dkg apró fejű gomba.
Elkészítése: A spenótot egy nagy lábosban, lefedve, közepes hőmérsékleten 5 percig főzzük, amíg a spenót összeesik, közben gyakran forgatjuk. Szűrőkanálban lecsepegtetjük, egy kanál hátával óvatosan nyomkodva, hogy minél kevesebb víz maradjon benne. A burgonyát forrásban levő sós vízben körülbelül 8 percig főzzük, amíg megpuhul. Jól lecsöpögtetjük. Az olajat közepes hőmérsékleten felforrósítjuk egy balti serpenyőben, Wokban, vagy bármilyen más, mély serpenyőben. Beletesszük a fűszereket, és fél percig dobva-rázva sütjük. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, valamint a pirospaprikát, és további 2 percig folytatjuk a dobva-rázva sütést. Belekeverjük a paradicsomdarabokat, a spenótot, a sót és az előre elkészített balti-mártást, villával szétnyomkodva a spenótlevelek csomóit. Óvatosan 3 percig főzzük, amíg teljesen átforrósodik. Tálalóedénybe merjük, és forrón tálaljuk.
Tavaszi parajsaláta
Alaposan megmosunk kierezünk 30 deka parajt, és összekeverjük 20 deka, csíkokra vágott ementáli sajttal meg 4 szem, cikkekre vágott paradicsommal. Egy evőkanál ecetet simára keverünk egy csapott evőkanál mustárral. egy kis csokor finomra vágott zöldhagymával, sóval, csipet cukorral meg 5 evőkanál olajjal. A parajra öntjük, és tálalás előtt 10 percig hideg helyen állni hagyjuk.
Tavaszi saláta
Megmosunk 10 deka zsenge parajt meg egy fej leveleire szedett fejes salátát, és megszárítjuk. Tálra téve, összekeverjük egy csokor karikákra vágott retekkel, meghintjük egy csokor finomra vágott petrezselyem-zölddel, megsózzuk, borsozzuk, és megöntözzük egy kevés borecettel. bővebben olajjal. Tetejére rokfort sajtot reszelünk, úgy kínáljuk sült húshoz, halhoz.
Török parajsaláta
Megmosunk több váltott vízben 40 deka zsenge parajt, minden erétől-szárától gondosan megtisztítjuk, majd vékony laskára vágjuk. Összekeverjük két felszeletelt paradicsommal, egy nagy fej finomra vágott lila hagymával vagy 6-8 darab újhagymafejjel, és sóval, törött borssal, két gerezd tört fokhagymával meg egy csapott mokkáskanál kakukkfűvel ízesítjük. Elkeverünk egy pohár kefirt vagy joghurtot két evőkanál olajjal, öt deka reszelt sajttal, végül az összevagdalt parajjal, és legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük.
Vegyessaláta
Hozzávalók: 25 dkg paraj, 15 dkg fejessaláta, 15 dkg zsenge karalábé, 1 cs újhagyma, 2 db főtt tojás, 1 ek. mustár, 2 ek. kefir, petrezselyem, só, ecet, édesítőszer
Elkészítés: A parajt, salátát vékony metéltre vágjuk, a karalábét gyufaszál vékonyságúra, a hagymát apróra metéljük. Összekeverjük, sózzuk, és leöntjük mustármártással. Ezt a következőképpen készítjük: a főtt tojásokat lereszeljük, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet, a mustárt, sót, a kefirt és felöntjük 1 dl ecetes, édesítőszeres salátalével.
Vegyes zöldségtál
Hozzávalók: , 25 dkg zöldbab, 25 dkg zöldborsó, 25 dkg spárga, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg kemény paradicsom, 25 dkg leveles paraj, 10 dkg kolbász. 10 dkg főtt füstölt sonka, 4 kemény tojás, 4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl paradicsom ivólé. 4 gerezd fokhagyma, kevés liszt, 1 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál sáfrányos szeklice, só és törött fehér bors (ízlés szerint), olaj (a parajgombóc sütéséhez).
A kolbászt és a sonkát kis kockákra vágjuk. Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, és 2 gerezd, szeletekre vágott fokhagymát megpirítunk rajta, majd hozzátesszük a kolbász- és a sonkakockákat. Hozzáadjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, és egy percig együtt pirítjuk. Ráöntjük a paradicsom ivólevet. Ezután a zöldségeket rátesszük a paradicsomos sonkás keverékre, és meghintjük a vágott petrezselyemmel meg a sáfrányos szeklicével. Vágott kemény tojással díszítjük. A parajgombóchoz a parajleveleket megfőzzük, leszűrjük, ki is nyomkodjuk, ezután kis gombóckákat formálunk belőle, és lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatva bő, forró olajban kisütjük. A kis gombócokat a zöldség köré rakjuk.
Zöld metélt gombamártással
Hozzávalók 4 személyre:  50 dkg zöld színű metélt, 50 dkg gomba (vegyesen is lehet), só, bors, 0.5 dl fehérbor, 2 fej vöröshagyma, 1 dl tejszín, petrezselyemzöld, 5 dkg liszt
A tésztát készen is vásárolhatjuk, de saját magunk is készíthetjük otthon, és ehhez korábban már receptet is adtunk. Emlékeztetőül csak annyit, hogy a tésztát gyúráskor pürésített spenóttal színezzük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd vajon átforgatjuk. Az apróra vágott hagymát megpároljuk, rátesszük a feldarabolt gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel és hozzáadjuk a bort is. Amikor a gomba megpuhul és a leve elpárolgott, megszórjuk a liszttel, lepirítjuk, majd felengedjük 1 dl vízzel, ha van, csontlével. A tejszínnel dúsítjuk, kiforraljuk, és a tésztára öntve tálaljuk.
Zöld metélt túróval
35 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg főtt, passzírozott spenót, 1 evőkanál vaj, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 10 dkg dióbél, 1 marék mazsola, méz, citromhéjreszelék, friss gyümölcs vagy kompót
Lisztből, tojásból, hideg spenótból tésztát gyúrunk, majd galuska vastagságúra kinyújtjuk, és széles metéltre vágjuk. A tésztát bő, forrásban lévő vízben megfőzzük. A tejfölt mézzel, citromhéjreszelékkel ízesítjük, és hozzákeverjük a durvára vágott dióbelet. A leszűrt tésztát vajjal összekeverjük, túrót morzsolunk rá, és meglocsoljuk diós tejföllel. Mazsolát szórunk a tetejére, és friss gyümölccsel vagy kompóttal díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra
Jó tanács: Ha a tészta túl lágy lenne, gyúrás közben lisztet, ha túl kemény kevés vizet adjunk hozzá.
Zöldséges burgonyakocka
Hozzávalók: 1 kg nyers burgonya, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg spenót (mirelit is lehet), 3 db egész tojás, 3 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1 teáskanál majoránna, 2 gerezd fokhagyma, törött fekete bors, ízlés szerint, 1 csapott evőkanál só, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál szerecsendió-reszelék.
Egy evőkanál olajjal kikenem a tepsit és behintem a zsemlemorzsával. Félreteszem. A burgonyát hámozás után nyersen lereszelem az almareszelő durva fokán, majd összekeverem egy evőkanál liszttel, egy evőkanál olajjal, egy felvert tojással és a szerecsendió-reszelékkel. Megsózom. A keveréket belesimítom a kikent tepsi aljába. A spenótot gondosan megtisztítom, vékony csíkokra összevágom, és egy evőkanál olajon megpárolom. (A mirelit parajt felengedés után kicsavarom és megpárolom.) Ha langyosra hűlt, összekeverem egy felvert tojással és egy evőkanál liszttel. Zúzott fokhagymával, sóval és törött borssal fűszerezem, majd rásimítom a burgonya tetejére. A sárgarépát megtisztítom, lereszelem, és összekeverem a maradék liszttel, egy deci tejjel, a felvert tojással és egy evőkanál olajjal. Sóval, majoránnával és törött borssal fűszerezem. A sárgarépás keveréket felkenem a paraj tetejére. A megmaradt tejet és az olajat összeöntöm, rálocsolom az ételre, és a tepsit szorosan letakarom. Előmelegített közepes hőfokú sütőbe tolom, és a közepesnél valamivel kisebb lángon párolom jó egy órán keresztül, végül pedig fedő nélkül megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?