Alföldi bárányhús
Hozzávalók: 25 dkg fehérbab, 2 fej hagyma, 1 evőkanál vaj, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg bárányhús, 4 sárgarépa, 1 zeller, 3 burgonya, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, babérlevél, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A babot előző nap beáztatjuk. A kockára vágott hagymát a szalonnával megpirítjuk. A húst, a répákat, a zellert feldaraboljuk. Az egészet 1,5 l vízben 1 órát főzzük. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, sót, borsot, a babérlevelet, és még 20 percig főzzük. Végül megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
Alföldi burgonya.
Elkészítése: 10 dkg zsírt vagy vajat habosra keverünk. Hozzáadunk 40 dkg karikára vágott főtt rózsaburgonyát, 2 pohár tejfölt, 3 tojást, 15 dkg darált főtt sonkát, 15 dkg karikára vágott lángolt kolbászt 4 db karikára vágott főtt tojást, megsózzuk, megborsozzuk, óvatosan összekeverjük, tűzálló tálba tesszük, majd közép meleg sütőben megsütjük Tetejére, tejföl kerüljön.
Alföldi húsgombóc.
Hozzávalók: 25 dkg burgonyás tészta, 30 dkg sertéslapocka, 1 hagyma, 1 evőkanál olaj, só, bors, pirospaprika, petrezselyem, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A húsból pörköltet készítünk. Levét leöntjük, és a húst apróra vagdaljuk. A burgonyás tésztát kinyújtjuk, 5x5 cm-es darabokra vágjuk, és elosztjuk rajta a vagdalt húst. Gombócokat formálunk belőle, és vízben kifőzzük. Tűzálló tálra rakjuk, ráöntjük a tejföllel elkevert pörköltlevet, majd a sajttal megszórjuk és átsütjük.
Alföldi pecsenye
Elkészítése: Sovány karajt a csontjával együtt vékonyra vágunk. Kicsit kiverjük, és apróra vágott hagymával feltesszük. Amikor már félig megpárolódott, kis pirospaprikával, borssal csipet törött gyömbérrel és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Addig pároljuk, amíg a levét teljesen elfövi. Akkor beletesszük a zöldségeket: zöldbabot, gombát, petrezselymet, pici cukrot, és tovább pároljuk. Végül leveszzük a tűzről. 1 teáskanál lisztet 1 dl tejszínnel összekeverünk és hozzáöntjük, de ezzel már csak egyet forrjon. Aki szereti, pár csepp citrommal is ízesítheti.
Alföldi tüskéshús.
Hozzávalók: 4 db 15 dkg -os sertés szűzpecsenye, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 1 kiskanál pirospaprika, só, bors, 15 dkg liszt, 1 tojás, 6 dkg zsír.
Elkészítése: A füstölt szalonnából hosszúkás szeleteket vágunk, bevagdossuk, és 6 dkg zsírban világos pirosra sütjük, a zsírból kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsírban 10 dkg finomra vágott vöröshagymát megpárolunk és meghintjük pirospaprikával. 1 dl víz hozzáadásával felforraljuk, belehelyezzük az előzőleg megsózott, megborsozott szűzpecsenyéket (jó, ha forró zsírban előbb megforgatjuk), majd fedő alatt puhára pároljuk. A lisztből 1 tojással, galuskát készítünk, hozzá szaggatjuk, és letakarva pároljuk. Tálalásnál a füstölt szalonnából készült kakastaréjokat a tálra szedett húsra helyezzük, úgy adjuk az asztalra.
Badacsonyi csirke.
Hozzávalók: 1 csirke, 15 dkg apróra vágott hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg margarin, 1 dl pálinka, 3 dl bor, só, bors, kakukkfű, 2 babérlevél, 10 dkg gomba.
Elkészítése: A margarinon megpárolunk 15 dkg apróra vágott hagymát, egy másik nagyobb edényben kiolvasztjuk a füstölt szalonnát. A csirkét megfelelő nagyságú darabokra vágjuk, sóval bedörzsöljük, kicsit megborsozzuk, rátesszük a szalonnás hagymára. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, babérlevelet, leöntjük egy pohárka pálinkával, jól elkeverjük. Ha már kezd elpárologni, öntünk rá 3 dl bort és fedő alatt puhára, és szép pirosra sütjük.
Bakonybéli csirke.
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 20 dkg gomba, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl tej, 1 dl tejföl, petrezselyem, zsír, só, bors, liszt.
Elkészítése: A szalonnát kockára vágjuk, kiolvasztjuk, és beletesszük a karikára vágott gombát, valamint a feldarabolt csirkét. Megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Vizet nem kell önteni alá, mert a gomba vizet ereszt, és az elegendő a csirke párolásához. Ha puha, zsírjára sütjük, a húst egy tűzálló tálra szedjük, a megmaradt zsírban egy kiskanál lisztet keverünk, majd tejjel felengedjük, felfőzzük, ráöntjük a csirkére. Tálalás előtt tesszük rá a tejfölt, és megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Bakonyi betyárleves.
Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só egész bors, csípős paprika, csuszatészta, 1 tojásból és a hozzávaló lisztből. Elkészítése: A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből, a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.
Bakonyi csirke.
Hozzávalók: 1 csirke, 20 dkg gomba, 20 dkg darált sertéshús, 2 tojás, 2 tejben áztatott zsemle, 1 evőkanál reszelt hagyma, 2 dl tej, 1 dl olaj, só, törött bors, majoránna, gyömbér, szerecsendió, 1 dl bor.
Elkészítése: A töltelék: az olajban párolt hagymához, és a gombához hozzámorzsoljuk a tejben áztatott zsemléket, a darált csirkemájat, sertéshúst. Fűszerezzük, sóval, borssal, reszelt gyömbérrel, szerecsendióval. Teszünk bele 2 tojást, és alaposan összegyúrjuk.
A csirke bőrét fellazítjuk a mellén és a combja tövén, ujjal alányúlva jól kibővítjük, majd megtöltjük a töltelékkel. A hasüregét megszórjuk majoránnával, és ide is helyezünk tölteléket. Magasabb, fedeles tűzálló tálba rakjuk, a fehérbort aláöntjük, és puhára pároljuk. Ha már puha a fedőt leemeljük róla, és szép pirosra sütjük.
Bakonyi gomba.
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 6 dkg vöröshagyma, 2 g pirospaprika, 4 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1 zöldpaprika, só.
Elkészítése: A szalonnát apróra vágjuk, és apróra vágott hagymával együtt egy kissé megpirítjuk. Megpaprikázzuk, rátesszük a megmosott, nagyobb kockára vágott gombát, megsózzuk. Hozzáadjuk a vékony karikára vágott zöldpaprikát, majd addig pároljuk, míg leve el nem párolog. Ezután lisztet elkeverjük a tejföllel, ráöntjük a gombára, ennyi vízzel, amilyen sűrűre kívánjuk készíteni az ételt. Jól felforraljuk, és vajas galuskával tálaljuk.
Bakonyi gombás csülök.
Hozzávalók: 2 db sertés csülök kicsontozva, 15 dkg gomba, só, törött bors, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 pohár tejföl, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál paprikakrém, 1 kiskanál liszt, 1 kanál mustár, 5 dkg zsír 2 dl bor. (+ 2 dl a főzőbe)
Elkészítése: A jól megtisztított, megperzselt és besózott csülköket forró zsírban megfogatjuk, szép pirosra sütjük. Tűzálló tálba helyezzük, mellédobunk 1 db kettévágott vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, öntünk rá egy dl bort, ugyanannyi vizet, és lefedve puhára pároljuk. Időközben borral és vízzel locsolgatjuk, és időnként megforgatjuk. A feldarabolt gombát hozzáadjuk és megpirítjuk. Előmelegített tálra tesszük a felszeletelt csülköket, levét áttörjük, felmelegítjük, megpirítunk benne 1 kanál paradicsompürét, meghintjük liszttel, belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és jól felforralva a melegen tartott csülökre öntjük.
Baranyai karaj.
Hozzávalók: 8 szelet karaj, 1 dl olaj, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, szerecsendió, 8 szelet sonka, 8 szelet Göcsej sajt, 5 dkg vaj.
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük megsózzuk és meghintjük borssal, tűzálló tálba rakjuk és megsütjük. A gombát apró kockára vágjuk. Egy kanál olajon megpároljuk a reszelt hagymát, majd a gombát, zsírára sütjük, és a hússzeletekre kenjük. Teszünk minden hússzeletre egy szelet sonkát és sajtot. Tálalás előtt 10-15 percig forró sütőben sütjük.
Bátaszéki felsál.
Hozzávalók: 1 kg felsál, 1 dl olaj, 1 kanál reszelt hagyma, só, törött bors, 1 tojás, 6 dkg füstölt szalonna, 2 savanyu uborka, 2 vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, só, 1 babérlevél, 5 szem borókabogyó, mustár, 1 kiskanál paprikakrém, majoránna, 1 dl bor. Elkészítése: A felsált úgy szeleteljük, hogy az első szeletet nem vágjuk végig, hanem a másodikat, így kiterítve szép nagy szeletet nyerünk. Téglalapformára vágjuk a leeső részeket meg daráljuk. Egy kevés olajon megpirítunk egy kiskanál reszelt hagymát, megborsozzuk, majd teszünk rá kb. 10 dkg karikára vágott hagymát. Levesszük a lángról, belekeverjük a darált húst, egy nyers tojást és a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát. A kiterített hússzeleteket kiverjük, megborsozzuk, megkenjük mustárral, meghintjük majoránnával. Rákenjük a hagymás szalonnás masszát is, hosszában savanyú uborkacsíkokat fektetünk rá és felcsavarjuk. Hústűvel összetűzzük, két kanál olajban hirtelen megforgatjuk, és félre tesszük. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, megsózzuk, beletesszük a babérlevelet és a borókabogyót. Rárakjuk a hústekercseket, öntünk alá egy kis vizet és 2 dl bort, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult, fölszeleteljük, forró tűzálló tálra rakjuk, a mártást áttörjük, és forrón a tálra öntjük.
Bátaszéki sertésborda
Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, 15 dkg reszelt sajt, 1 fej reszelt vöröshagyma, 1 dl olaj, 5 dkg vaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 dl bor, só, törött bors, 1 ágacska rozmaring, babérlevél.
Elkészítése: A kivert hússzeleteket megsózzuk, borsozzuk, és forró olajban szép pirosra sütjük. Tetejére reszelt sajtot halmozunk, és forró sütőben ráolvasztjuk. A maradék olajban a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a babérlevelet, rozmaringot, borsot, összeforraljuk, majd leszűrjük. A tálra helyezett hússzeletek mellé öntve tálaljuk.
Bihari bundás karajszeletek.
Hozzávalók: 1 kg rövidkaraj, 1 dl olaj, só, törött bors, pecsenyefűszer, 1 pohár tejföl, kevés margarin, szegfűbors, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vöröshagyma, 20 dkg liszt Piros Arany, 1 tojás.
Elkészítése: A karajt kicsontozzuk és felszeleteljük. A reszelt hagymát kevés olajon megpároljuk. A hússzeleteket meghintjük sóval, borssal, szegfűborssal, pecsenyefűszerrel, majd kevés olajban hirtelen pirosra sütjük. Ezután minden hússzeletre tesszünk egy csipetfokhagymát, és terítünk rápárolt hagymát. 20 dkg lisztből, 1 tojással, kiskanál margarinnal és tejföllel, sóval rugalmas tésztát gyúrunk. 30-40 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk. Két karajszeletet egymásra fektetünk, megkenjük Piros Arannyal. A kinyújtott tésztát olyan lapokra vágjuk, hogy egy-egy dupla szelet karaj bele csomagolhassuk. Ráhelyezzük a húst, megkenjük nyers tojással, és ráhajtjuk a tészta másik felét. Kívül is megkenjük tojással, és sütőben szép pirosra sütjük. Párolt zöldséggel tálaljuk.
Borsodi sonkás pecsenye
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, só, törött bors, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 szem borókabogyó, 1 kávéskanál paprikakrém, 20 dkg füstölt főtt tarja, 1 dl tejföl, 4 db jonatánalma, 15 dk sajt, 1 dl olaj, 1 dl bor.
Elkészítése: A húst megsózzuk, megborsozzuk, forró olajban hitelen körbesütjük, öntünk rá 1 dl bort, kevés vizet. Dobunk mellé egy kettévágott vöröshagymát néhány cikkely fokhagymát, pár szem borókabogyót, egy kanál paprikakrémet, és lassú tűzön puhára pároljuk. Elfövő levét apránként borral és vízzel pótoljuk. Ha már puha, néhány percig pihentetjük, majd felszeleteljük, tűzálló tálra egymás mellé tesszük. Közben a füstölt húst ledaráljuk, teszünk hozzá annyi tejfölt, hogy a massza sűrű legyen, és a húsokra terítjük. Ezután vékonyan felszeleteljük a megtisztított almákat, és a szelekre rakjuk. Beborítjuk vékony sajtszeletekkel, és sütőben 15 percig sütjük.
Budai töltött karaj.
Hozzávalók: 1kg rövidkaraj, 4 db főtt tojás, 1 csomó újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nyers tojás, só, bors, 1 csokor zöldpetrezselyem, egy csipet kakukkfű, 1 dl olaj, 5 dkg füstölt szalonna, 4-5 szem borókabogyó, Piros Arany.
Elkészítése: Az 1 kg karajt kicsontozzuk, majd hosszú hegyes késsel közepébe nyílást vágunk. A kemény tojásokat összedaraboljuk, az újhagymát kevés olajon megpároljuk és hozzákeverjük. Keverünk hozzá egy zúzott fokhagymagerezdet, 1 nyerstojást, sót, törött borsot, egy csokor apróra vágott zöldpetrezselymet, egy csipet kakukkfüvet. Beleöntjük a karajba vágott nyílásba, két végét vékony szalonnacsíkkal zárjuk le, és összetűzzük. Néhány kanál olajon hirtelen megpirítjuk, melléteszünk néhány borókabogyót, 1 gerezd fokhagymát, tetejét megkenjük Piros Arannyal, és puhára pároljuk. Ezután megfordítjuk, a másik oldalát is megkenjük Piros Arannyal, és a sütőben pirosra sütjük. Egy kicsit deszkán pihentetjük, majd burgonyával tálaljuk
Bugaci vegyes pörkölt.
Hozzávalók: 60 dkg marhahús, 60 dkg sertéshús, 20 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 3 paradicsom, 3 zöldpaprika, 3 dl bor, 1dl olaj, só. Elkészítése: Olajban a felaprított füstölt szalonnát félig kisütjük, majd ezen megpirítjuk a vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és öntünk rá 1 dl vizet. Ebben a zsiradékban megpirítjuk a feldarabolt marhahúst, és egy kevés vízzel félig puhára pároljuk. Ekkor hozzátesszük a feldarabolt sertéshúst, a fele bort, a paradicsomot, fokhagymát, megsózzuk és pároljuk. Ha egy kissé elfőtte a levét, hozzáadjuk a bor másik felét is, amikor már majdnem puha, a felszeletelt zöldpaprikát is.
Csabai csirkecomb.
Hozzávalók: 8 csirkecomb, 35 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 kiskanál pirospaprika, 1 kanál paradicsompüré, 1 kiskanál Piros Arany paprikakrém, 1 tojás, só, törött bors, 2 evőkanál olaj, 3 dkg vaj.
Elkészítése: A kis csirkecombok bőrét az ujjunkkal fellazítjuk. A darált sertéshúst elkeverjük az apróra vágott, üvegesre párolt vöröshagymával, a paprikakrémmel, a pirospaprikával, a paradicsompürével és a tojással. Ha jól elkevertük, a combok bőre alá tömködjük, majd megolajozott tepsibe tesszük. Tetejüket megkenjük egy kevés vajjal, és forró sütőben 30-35 percig sütjük.
Csongrádi hátszín.
Hozzávalók: 70 dkg hátszín, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1 dl száraz fehérbor, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 kiskanál Piros Arany paprikakrém, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt bors, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom.
Elkészítése: A szalonnával megtűzdeljük hátszínt. Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával és megforgatjuk rajta a húsdarabot. Öntünk rá 1 dl fehérbort, hozzáadjuk a paradicsompürét, fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, bazsalikomot, Piros Aranyat, majd lassú tűzön takaréklángon levében sűrűn megforgatva puhára pároljuk. Elfövő levét kevés vízzel pótoljuk. Sűrű aranybarna mártást kell kapnunk. Felszeleteljük és makarónival tálaljuk.
Csongrádi rakott hús.
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 60 dkg burgonya, 1 csokor zöldpetrezselyem, só, törött bors, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 1 evőkanál Piros Arany.
Elkészítése: A húst kockákra vágjuk, a hagymát finomra vágjuk, és kevés olajon megpároljuk, majd a húst kicsit átpirítjuk benne. Ezután a hús felét kiszedjük, félretesszük. A sárgarépákat felszeleteljük, a meghámozott burgonyát karikára vágjuk. A burgonya felét az edényben maradt húsra terítjük, erre helyezzük a sárgarépák felét. Ezután a maradék húst, a répa másik felét, majd a burgonyát tesszük rá. Felöntjük háromnegyed részig vízzel, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, ízesítjük 1 kanál Piros Arannyal, és beborítjuk néhány szelet szalonnával. Takaréklángon, másfél-két órán át, keverés nélkül pároljuk. Néha megrázogatjuk, hogy az alja elmozduljon. Ha már majdnem puha, levesszük a fedőt, és zsírjára sütjük.
Csongrádi tepsis csirke
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 8o dkg burgonya, 1o dkg paradicsom, 1o dkg füstölt szalonna, 15 dkg zöldpaprika, 8 dkg liszt, 2 tojás, 2 főtt tojás, 2 dl olaj, 3 dl tejföl, só.
Elkészítése: A csirkét negyedekre vágjuk és besózzuk. Lisztbe, felvert tojásba forgatjuk, és forró olajban kisütjük. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd karikára vágjuk, akárcsak a tojásokat, a paprikát és a paradicsomot. 1 nagy tepsit füstölt szalonna zsírjával vékonyan kikenünk, majd 1 réteg burgonyával kibéleljük. Ráhelyezzük a paprika és paradicsomszeleteket és meglocsoljuk tejföllel. A rétegezésben a megsütött csirkedarabok következnek, majd tojáskarika, paradicsom és paprikaszeletek. Végül vékony szalonnaszeleteket teszünk rá, és az egészet betakarjuk a maradék burgonyával. Ismét meglocsoljuk tejföllel, és közepes hőmérsékleten megsütjük.
Csurgói sertésszelet.
Hozzávalók: 8 szelet sertéshús, 1 dl olaj, 2 kanál paradicsompüré, 1 kiskanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, majoránna, 1 dl bor, só, bors, kakukkfű, 25 dkg zöldpaprika, 20 dkg fejtett bab, 10 dkg császárhús, 1 fej vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 1 csomó zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és olajban hirtelen pirosra sütjük. Zsírjából kiszedjük, félretesszük. A zsírban megfuttatunk 1 kanál paradicsompürét, beletesszünk egy zúzott gerezd fokhagymát, egy kevés lisztet és 1 dl bort. Felforraljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel, majoránnával fűszerezzük, ráöntjük a hússzeletekre, és a pirospaprikával puhára pároljuk. A fejtett babot egy kevés sós vízben majdnem puhára főzzük. A császárhúst apró kockákra vágjuk, egy kevés olajban megsütjük, és hozzáadjuk a babot, a fölszeletelt zöldpaprikát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsompürét, zsírjára pároljuk, és megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Összekeverjük a hússal, és forrón tálaljuk.
Debreceni béles.
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 2-3 dl tejföl, só, 1 tojás, 20 dkg zsír; töltelék: 20 dkg lekvár vagy 15 dkg hámozott törött mandula, 10 dkg mazsola, 20 dkg cukor.
Elkészítése: Ötven dkg lisztből sóval, a tojással és a tejföllel puha tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Húsz dkg zsírt 20 dkg liszttel összevegyítünk, rákenjük a fenti tésztára, és az egészet összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát szoktuk. Tízpercnyi időközökkel hajtogassuk össze négyszer. Végül kinyújtjuk félujjnyi vastagra, és négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy kanál tölteléket. A tészta négy sarkát szorosan összefogjuk, tenyerünkkel lapítsuk jól el, hogy a töltelék sehol se látsszék ki belőle.
A tepsiben egymás mellé rakva megkenjük zsírral, és rózsaszínűre sütjük előmelegített sütőben.
Debreceni kolbászos fánk.
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, só, 2 dl tej, 2,5 dl olaj, 25 dkg lángolt kolbász.
Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük. Összegyúrjuk 25 dkg liszttel, a tejben áztatott élesztővel, 2 tojással és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát nyerjünk. Beledagasztjuk az olajat, és jó vékonyra kinyújtjuk. Feldaraboljuk téglalap alakú darabokra, mindegyikre egy darab lángolt kolbászt helyezünk, és becsomagoljuk. Langyos helyen pihentetjük, letakarva mindaddig, amíg sütni kezdjük. Bőséges, forró olajban pirosra sütjük, és jó melegen tálaljuk.
Debreceni töltött csülök.
Hozzávalók: 2 db csülök, 15 dkg lángolt kolbász, 15 dkg sajt, só, bors, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 dl bor.
Elkészítése: A csülküket alaposan megtisztítjuk, láng felett a bőrét jól megperzseljük, majd kicsontozzuk. Belül enyhén sózzuk, megszórjuk törött borssal. A kolbászt kettévágjuk, körülvesszük vékony sajtszeletekkel, belehelyezzük a csülök közepébe, majd összehajtjuk, és kb. eredeti alakja szerint hústűvel megtűzzük. Kívülről is megsózzuk, megborsozzuk, majd kevés forró zsiradékban hirtelen szép pirosra sütjük. Ráöntjük a bort, kevés vizet, melléhelyezzük a kuktaedénybe a hagymát, fokhagymát, és puhára pároljuk.
Amikor már puhulni kezd, kiemeljük a kuktából a csülköket, és sütőben ropogósra, sütjük Keresztbe szeletelve forrón tálaljuk.
Dorozsmai molnárponty.
Hozzávalók: 8 szelet ponty, 1 dl olaj, 1 evőkanál liszt 30 dkg gomba, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 kiskanál pirospaprika, 1 dl tejföl 25 dkg kockatészta.
Elkészítése: A halszeleteket megsózzuk, lisztben megforgatjuk, és forró olajban szép piros-ropogósra sütjük. Közben kifőzzük a tésztát, és tűzálló tálra terítjük. A hagymából, gombából, pirospaprikából 2 evőkanál olajban paprikást készítünk. Addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. A tálon lévő tésztára fektetjük a halszeleteket, leöntjük a gombapaprikással,
Erdélyi juhtúrós rakott burgonya.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 fej vöröshagyma, 25 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 15 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.
Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva karikára vágom. Egy tepsit az olajjal kikenek és beleterítek egy réteg főtt burgonyakarikát. Megsózom és félreteszem. A megtisztított vöröshagymát felkarikázom, a füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és a hagymakarikákat fedő alatt üvegesre fonnyasztom rajta. A tepsibe rakott burgonyakarikákat meghintem a hagymával, majd szétmorzsolom rajta a túró felét. Rálocsolom az apróra vágott tárkonnyal, sóval, borssal ízesített tejföl egy részét, ezután a rétegezést újra kezdem egészen addig folytatva, amíg csak tart a hozzávalóból. A tetejére fűszeres öntetnek kell kerülnie. A tepsit letakarva az előmelegített forró sütőbe teszem és legalább egy órán keresztül, közepes lángon párolom.
Fehérgyarmati sertésoldalas.
Hozzávalók: 1 kg oldalas, 3 hagyma, pirospaprika, zsír, 4 burgonya.
Elkészítése: A sertésoldalast csontjával együtt apró darabokra vágjuk. A lábasba teszünk egy kevés zsírt s a vékony szeletekre vágott hagymát, meghintjük a paprikával, beletesszük a húst, megsózzuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Mielőtt megpuhul, hosszúra vágott burgonyát adunk hozzá, és együtt puhára főzzük.
Gemenci májas tarjaszeletek.
Hozzávalók: 70 dkg sertés tarja, 15 dkg gomba, 20 dkg csirkemáj 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír, 5 dkg kolozsvári szalonna, 5 dkg főtt sonka, só, törött bors, zöldpetrezselyem, 1 db zöldpaprika, 2 db paradicsom 5 dkg zöldborsó, 2 dl olaj, 1 kg burgonya.
Elkészítése: A vékony hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és szép pirosra kisütjük, majd tálalásig melegen tartjuk. Kevés zsíron kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát, rátesszük a feldarabolt sonkát, kissé megpirítjuk. A finomra vágott vöröshagymát hozzátesszük, ezután a gombát. Zsírjára sütjük, beletesszük a csirkemájat is. Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Ha, már majdnem puha, hozzátesszük a paprikát, paradicsomot és lassan felforraljuk. Tálalásnál a sült hússzeletekre halmozzuk és sültburgonyával tálaljuk.
Gyulai csirkecomb.
Hozzávalók: 8 csirke comb, só, bors, 1 hagyma, egy csomópetrezselyem, 1 gerezd fokhagyma (mindez finomra vágva), 1 pár debreceni, 1 tojás, 15 dkg nyers sonka, finomra vágva, 4 szelet füstölt szalonna, 2 evőkanál vaj, 2 pohár fehérbor.
Elkészítése: A combokat fűszerezzük. A hagymát, fokhagymát, debrecenit, sonkát és a nyers tojást összekeverjük, a combokat megtöltjük ezzel a masszával, tetejükre fél- fél szelet szalonnát tűzünk. A combokat zsírban aranysárgára sütjük, egy kevés bort aláöntve és félig lefedve kb. 30 percig pároljuk, közben többször öntözzük borral.
Hajdúsági sertésborda
Hozzávalók: 1 kg karaj, 20 dkg lángolt kolbász, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 1-2 savanyú uborka, 1 dl olaj, só, törött bors, 1 kanál pirospaprika, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, kakukkfű, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl tejföl.
Elkészítése: A karajt kicsontozzuk, és dupla szeletekre szeleteljük. A szeleteket bevágjuk, szétnyitjuk, egy kicsit kiverjük. A lángolt kolbászt megdaráljuk, elkeverjük az összetört kemény tojásokkal, egy nyers tojással, 1-2 apróra vágott savanyú uborkával. Megtöltjük vele a bordákat. Ráhajtjuk a szeletek másik felét, hústűvel megtűzzük, és hirtelen átsütjük. Egy kevés olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával, adunk hozzá 1 paradicsomot, 1 zöldpaprikát, kakukkfüvet, és egy kevés vízzel puhára pároljuk benne a húst. Tálalás előtt leöntjük a tejföllel, és forrón tálaljuk.
Hajdúsági tokány.
Hozzávalók: 60 dkg marhalapocka, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg debreceni kolbász, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg lecsó, só, törött bors, pirospaprika, paprikakrém, csipet kakukkfű, 1 dl olaj, 1 dl vörösbor.
Elkészítése: A szalonnát apróra vágjuk, és kevés olajon kiolvasztjuk, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük az ujjnyi csíkokra szeletelt húst, és elkapart fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, egy csípet kakukkfűvel, teszünk hozzá 1 kanál paprikakrémet, megsózzuk, borsozzuk, leöntjük 1 dl borral, s fedő alatt rövid lében puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult a kolbászt felkarikázzuk, kevés zsíron átforgatjuk, és a lecsóval együtt a húshoz adjuk. Együtt még egyszer felforraljuk, és forrón tálaljuk.
Hegyaljai csirke
Hozzávalók: 1 csirke, 5 dkg vaj, só, törött bors, 40 dkg fehér szőlő, 2 dl bor.
Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, és megsózzuk, megborsozzuk, majd forró vajon szép pirosra sütjük. Ráöntögetjük a bort, majd fedő alatt puhára pároljuk. A tűzálló tállat ezután fedő nélkül a sütőbe tesszük, hozzáadjuk a szőlőszemeket és átsütjük.
Hegyaljai sült csirkecomb.
Hozzávalók: 1 kg csirkecomb, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 1 db narancs, 2 dl tejföl, 2 dl badacsonyi kéknyelű bor, só, törött bors, olaj.
Elkészítése: A csirkecombokat vágjuk ketté és olajban, megborsozva, hirtelen süsük szép pirosra. Tűzálló tál aljára terítsünk néhány vékony szalonna szeletet, rá a megsütött húsokat, erre ismét a szalonnát. Ráöntjük a narancs levét és a bort, sütőbe tesszük, és fél óráig fedő alatt pároljuk. A tejfölt ezután keverjük a levébe. A sütőbe visszahelyezve, sűrűn locsolgatva pirosra sütjük.
Helvéciai sonkás pecsenye.
Hozzávalók: 1 kg rövidkaraj, só, törött bors, 30 dkg csirkemáj, 20 dkg gomba, egy késhegyi Cayanne bors, 5 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, besamel mártás, 20 dkg sonka, 15 dkg sajt, 60 dkg alma, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg vaj, 1 dl tejföl.
Elkészítése: A hússzeletekre zsebet vágunk, kiverjük, sózzuk, megborsozzuk. A vöröshagymát megpároljuk rátesszük a feldarabolt gombát és megpároljuk. Ha zsírjára sült, rátesszük a feldarabolt csirkemájat, ezt is megpirítjuk. Sózzuk, Cayenne borssal megszórjuk, és a zsebekbe töltjük. Hústűvel megtűzzük, majd panírozás után vajban kirántjuk. Tűzálló tálra lerakjuk egymás mellé, besamel mártásba elkeverjük az apróra vágott sonkát, a tejfölt. A sűrű elosztjuk a hússzeletekre, tesszünk rá egy sor almaszeletet, beborítjuk vékony sajtszeletekkel, és sütőben átsütjük.
Hortobágyi "gyümölcsleves"
Hozzávalók: 1 db szép nagy csülök, 5 dkg kolozsvári szalonna, 5 dkg kolbász, 1 evőkanál reszelt hagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika, só, bors, 25 dkg burgonya, 1 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: A csülköt kuktában megfőzzük, Kicsontozzuk, és apró kockákra vágjuk. A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, megpirítjuk rajta a kockára vágott tisztított burgonyát. Ha már kezd puhulni, belekarikázzuk a kolbászt, hozzáadjuk a csülökhúst, és forrón tálaljuk.
Hortobágyi aprópecsenye.
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg kolbász, só.
Elkészítése: A sertéshúst metéltre vágjuk. A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, és ennek zsírjában az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Jól átforgatjuk ebben a forró zsiradékban a húst, majd ízesítjük lecsóval, fokhagymával. Megszórjuk pirospaprikával, és hozzákeverjük a felszeletelt kolbászt. Együtt készre pároljuk.
Hortobágyi sertésborda.
Hozzávalók: 60 dkg sertésborda szelet, 15 dkg lángolt kolbász, 2 evőkanál lecsó, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg füstölt szalonna, só, törött bors, 1 dl olaj, 2 evőkanál tormás mustár, pirospaprika, 1 dl bor.
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és kevés olajon mindkét oldalán hirtelen megsütjük. Tűzálló tálba rakjuk, kevés vízzel hígított bort öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk. A felkockázott szalonnát és hagymát a pecsenyezsírban megpároljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott gombát és a karikára szeletelt lángolt kolbászt is. Sóval, pirospaprikával fűszerezzük, és zsírjára sütjük. A húsokat megzsírozott tűzálló tálra rakjuk, az elkészült kolbászos, gombás ragut a szeletekre halmozzuk. Meghintjük reszelt sajttal, és tálalás előtt sütőben átforrósítjuk.
Isaszegi töltött csirke.
Hozzávalók: 2 csirke, 1 dl olaj, 2 zsemle, 2 tojás, 10 dkg csirkemáj, 12 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, gyömbér, só, bors, zöldpetrezselyem, majoránna, reszelt hagyma, liszt, paradicsompüré.
Elkészítése: A csirkét előkészítjük, hogy tölthető legyen. A zsemléket megáztatjuk, és jól kicsavarjuk. A csirkék máját feldaraboljuk, a gombát is apróra vágjuk. Egy kevés olajon megpirítjuk egy evőkanál reszelt hagymát, hozzáadjuk a májat és a gombát, és nagy lángon hirtelen megpirítjuk, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával, reszelt gyömbérrel. Lehűtjük, a kicsavart zsemlékhez adjuk, ráütjük a tojásokat, megszórjuk zöldpetrezselyemmel, majd jól elkeverjük. Megtöltjük a csirkéket, és kivajazott alufóliában, sütőrácson vagy tepsiben nem egész puhára pároljuk őket. Ezután a fóliát lebontjuk róluk, a pecsenyét meglocsoljuk forró vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, és szép pirosra sütjük. Tartármártással tálaljuk.
Kalocsai sült oldalas.
Hozzávalók: 1 kg oldalas, só, 3 újhagyma, 1 dl olaj, 3-4 evőkanál ketchup, 2 evőkanál ecet, kakukkfű, majoránna, só, bors, egy csipet cukor, 1 fej vöröshagyma.
Elkészítése: Az oldalast 2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk és megsózzuk. Kuktába beletesszük a betétet, öntünk bele 2 dl vizet, és rárakjuk az oldalast. Az edényt lezárjuk, és a húst jó puhára pároljuk. Ezután tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk a darabokat. Egy kevés késhegynyi olajban megpároljuk a feldarabolt újhagymát, rátesszük az ecetet, a ketchupot, a kakukkfüvet, illetve majoránnát, sót, törött borsot, bőven teszünk rá vöröshagyma-karikákat. A húsra öntjük, és a sütőben szép pirosra sütjük.
Pisto (Spanyol egytálétel)
Hozzávalók: 15 dkg füstölt főtt tarja, 1 zöldpaprika, 25 dkg burgonya, 1 dl olaj, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 2tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem, só.
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és egy kevés olajban egy kicsit megpirítjuk. A vöröshagymát apróra vágva hozzáadjuk, egy kicsit ezzel is pirítjuk, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát és az apróra kockára vágott tarját. Teszünk még bele egy apró kockára vágott zöldpaprikát, egy kevés vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Ezután adunk hozzá két feldarabolt paradicsomot. Két tojást jól felkeverünk, ráöntjük, és amikor megkeményedett, bőségesen meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
Portugál csirke
Hozzávalók: 2 csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl fehérbor, 1,5 dl narancslé, 1 kiskanál reszelt hagyma, só.
Elkészítése: A szalonnát apró kockára vágjuk, és a hagymával együtt megpirítjuk. A csirkéket feldaraboljuk, és a pirított hagymán átforgatjuk. Hozzáadjuk a bort, a narancslevet, megsózzuk, majd kislángon az egészet puhára pároljuk. Közben a húsdarabokat többször forgassuk meg, hogy magukba szívják a mártás ízét. Majd rövid lére sütve tálaljuk.
Portugál pecsenye.
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kanál liszt, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, kapribogyó, citromhéj, 1 kanál ecet, só, bors, 2 dl vörösbor, paradicsompüré, mustár.
Elkészítése: A marhahúst beolajozva néhány napig hideg helyen pihentetjük. Szalonnával sűrűn megtűzdeljük, bedörzsöljük sóval, borssal, megszórjuk lisztel. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük forró vajjal, és mindkét oldalát hirtelen megsütjük. Ezután aláöntjük a bort, hozzáadjuk az ecetet, a feldarabolt hagymát, egy kevés citromhéjat, egy kanál kapribogyót, és időnként egy kevés vizet aláöntögetve, fedő alatt, puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, és a húst kiemeljük. Levében egy kiskanál paradicsompürét elkeverünk egy kiskanál mustárral, egy kevés liszttel és felforraljuk.
Raszkolnyik leves vesével.
Hozzávalók: 25 dkg marhavese, 5 zsír, 5 dkg sóska, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg póréhagyma, 25 dkg burgonya, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg sós uborka, 1,5 dl tejfel, 2,5 g bors, 1 db babérlevél.
Elkészítése: A megtisztított és összevágott vesét 1,5 l vízben 1 óra hosszat főzzük. A megtisztított vöröshagymát apróra, a zöldséget pedig metéltre vágjuk, és zsírban aranysárgára pirítjuk. Ezután a sós uborkát felszeleteljük, a burgonyát metéltre vágjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, az egészet felengedjük a leszűrt húslével, és 25-30 percig főzzük. Hogy jobb íze legyen, a főzés befejezése előtt 5-10 perccel szűrt sós uborkalevet és metéltre vágott sóskát is tehetünk bele. Tálalásnál beletesszük a tejfelt és meghintjük zöldpetrezselyemmel.
Román padlizsán
Hozzávalók: 60 dkg padlizsán, 50 dkg darált hús, 2 fej hagyma, 25 dkg paradicsom, só, bors, 2 tojás, tejföl, olaj.
Elkészítése: A padlizsánt fölszeleteljük, és lisztbe mártva olajban kisütjük. A hagymát egy kevés olajban megpároljuk, rátesszük a darált húst, sót, borsot, 10 dkg paradicsomot, és puhára pároljuk. Rétegesen tálba rakjuk a padlizsánt, a húsos mártást, tetejére tesszük a megmaradt paradicsomszeleteket, leöntjük a tojással kevert tejföllel, és a sütőben megsütjük.
Saslik.
Hozzávalók: 50 dkg sertés, borjú, vesepecsenye vagy juhhús, 201 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg zöldhagyma, 20 dkg paradicsom, 3 dkg só, 1 g bors, 1 dl ecet, 1 csomag petrezselyemzöld.
Elkészítése: A húst darabokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, apróra vágott hagymát adunk hozzá, porcelán vagy mázas edénybe tesszük, és 2 evőkanál gyenge ecetet öntünk rá. Petrezselyem zöldet adunk hozzá. Befedjük, és 2-3 órára hűvös helyre állítjuk, hogy a húst átjárja a páclé. A húsdarabokat hagymaszeletekkel felváltva pálcikára szúrjuk, és serpenyőben megsütjük. A kész saslikot levesszük a pálcikáról, tálba rakjuk és leöntjük vajjal. Zöldhagymával, gerezdekre vágott paradicsommal, párolt rizzsel körítjük
Skót krémes
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 dkg szalakáli, 6 dkg zsír, 2-3 evőkanálnyi víz.
Elkészítése: A fenti anyagokat összegyúrjuk, és néhány órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután késhát vékonyságúra kinyújtjuk, és lapokat sütünk belőle, a tepsi hátlapján. Karamellkrémmel megtöltjük, és néhány óráig pihentetjük. Legjobb előzőnap elkészíteni.
Spanyol bab
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika, kakukkfű, bazsalikom, só, 3 sárgarépa, 2 dl fehérbor, 30 dkg főtt tarja.
Elkészítése: A babot tisztítás után vízben áztatjuk. Az olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a pirospaprikát, a bab áztatóvizével felöntjük, és beletesszük a babot. Egy csipet kakukkfűvel és bazsalikommal ízesítjük, megsózzuk, és fedő alatt félig megpároljuk. Ráöntjük a bort, beletesszük a karikára vágott répát, és puhára pároljuk. Végül beletesszük a kockára vágott füstölt tarját, és rövid lére pároljuk.
Spanyol csirkemáj
Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj, 6 dkg vaj 2 db narancs, só törött bors.
Elkészítése: A forró vajhoz hozzátesszük a megtisztított, és nagyobb darabokra vágott csirkemájat és néhány percig pirítjuk. Ezután hozzákeverjük az egyik cikkekre bontott narancsot, majd elkeverjük a másik narancs kifacsart levével. Tovább pároljuk néhány percig, megsózzuk, megborsozzuk és forrón tálaljuk.
Spanyol stefánia
Hozzávalók: 1 kg Stefánia 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg fehérrépa, 1 fel hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanál paradicsompüré, 2 db narancs, 1 babérlevél, 3 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 evőkanál ribiszkeíz, 2 dl vörösbor, 12 db gombafej, 1 pohár konyak.
Elkészítése: A húst felszeleteljük, kicsit kiverjük, megsózzuk, borsozzuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk. Töpörtyűjét kiszedjük, teszünk hozzá kevés olajat, ezen hirtelen átsütjük a hússzeleteket, és félretesszük. A pecsenyezsiradékban megpirítjuk a felszeletelt zöldséget, az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, fokhagymát, babérlevelet, megszórjuk liszttel. Felöntjük vörösborral, kevés vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk. A hússzeleteket kiszedjük, mártását ízesítjük 1 narancs levével, 1 kanál ribizli lekvárral. A narancs apróra vágott héját megfőzzük, leöntjük 1 pohár konyakkal, és hozzáadjuk. Tálalásnál minden hússzeletre egy-egy heghámozott narancsszeletet, közepére egy sült gombafejet helyezünk, és körülöntjük a forró mártással.
Spanyol sült oldalas
Hozzávalók: 1 kg sertésoldalas, só, 1 kanál reszelt hagyma, 1 alma, 1 kiskanál mustár, 2 evőkanál Jaffa szörp, 1 citrom leve, 2 evőkanál ketchup, só, törött bors.
Elkészítése: Az oldalast megsózzuk, a kuktában a betéten 1,5 dl vízen puhára pároljuk. Levét lecsurgatjuk, tűzálló tálra fektetjük. A reszelt hagymát, a felszeletelt almával, kevés olajban megpároljuk. Tálba tesszük, teszünk hozzá egy kiskanál mustárt, 2 evőkanál ketchupot, 1 citrom levét, 2 evőkanál Jaffa szörpöt, sót, törött borsot. Jól elkeverjük, és a tálra készített oldalasra kenjük, majd sütőben pirosra sütjük.
Spanyol zöldbab.
Hozzávalók: 2 hagyma, 3 evőkanál olaj, 80 dkg zöldbab, 4 paradicsom, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, 4 tojás, 1 doboz ringli, petrezselyem, olajbogyó.
Elkészítése: A karikára vágott hagymát olajban megpirítjuk, beletesszük a zöldbabot és a paradicsomot, fűszerezzük, puhára pároljuk. Tetejére tükörtojást teszünk, amit ringlivel, zöldpetrezselyemmel, olajbogyóval díszítünk.
Spanyol zöldséges hús.
Hozzávalók: Személyenként; 14 dkg hús, 1 fej hagyma, 30 dkg zöldborsó, 30 dkg zöldbab, egy fej saláta 1 dl fehérbor, 1 evőkanál paradicsompüré.
Elkészítése: A darabokra vágott húst forró olajban megforgatjuk, majd ebben a zsírban az apróra vágott hagymát is üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, zöldborsót, paradicsompürét, csíkokra vágott salátát, fehérbort, és az egészet fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára sütjük és forrón tálaljuk.
Spárga spanyol módra.
Hozzávalók: 1 kg spárga, 3 kanál olaj, 2 kanál borecet, 3 paradicsom, 1 fej hagyma, 1 savanyú uborka, csipet cukor, só, bors, zöldpetrezselyem, metélőhagyma.
Elkészítése: A főtt spárgát tálra szedjük. Két dl spárga-lébe ecetet, sót, borsot, olajat, cukrot, reszelt hagymát, feldarabolt uborkát, paradicsomot, metélőhagymát teszünk. Összekeverjük, és a spárgára öntjük. Vágott zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Sváb galuska
Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 1 dl olaj, 1 fej hagyma, 1 kanál pirospaprika, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tejföl, só, törött bors.
Elkészítése: Egy kevés olajban az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Rászórjuk a pirospaprikát, hozzáadjuk a darált húst, paradicsomot, zöldpaprikát. Megsózzuk, borsozzuk, és egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A lisztet, tojást egy kevés vízzel és sóval jól elkeverjük, és forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. A megpuhult húsra szedjük, elkeverjük, a tetejére terítjük a tejfölt, és tűzálló edényben, forró sütőben átforrósítjuk
Vegetáriánus borscs.
Hozzávalók: 80 dkg fejes káposzta, 20 dkg paradicsom, 30 dkg cékla, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 1 csomag kapor, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 citrom, 2 dkg só.
Elkészítése: A felszeletelt céklát gyengén megsózzuk, majd citromlével meglocsoljuk, fedő alatt vajban kevés vízzel 20 percig pároljuk. Ezután az összevágott sárgarépát pároljuk, majd a káposztát tesszük bele, és vízzel felengedjük, 10 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a burgonyát, és puhára főzzük. Tálalás előtt cikkekre vágott paradicsomot és tejfelt teszünk bele, és vágott zöldpetrezselyemmel szórjuk meg.
Virslis tojásos spagetti (olasz).
Hozzávalók: 35 dkg spagetti, 15 dkg virsli, 3 db tojás, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, 2 evőkanál reszelt juhsajt, 4 evőkanál tejszín, 2 evőkanál vaj, ízlés szerint só, pirospaprika.
Elkészítése: Verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a sajtok felét, sót, és jó adag pirospaprikát. Közben olvasszuk föl a vajat egy edényben és tegyük bele a karikára vágott virslit. Bő sós vízben főzzük ki a tésztát. Ha megfőtt, szűrjük le és tegyük abba az edény be, amelyben előzőleg a virslit pirítottuk. Vegyük le az edényt a tűzről, majd adjuk hozzá a tojást, és jól keverjük össze. A hő hatására a tojásnak össze kell sűrűsödnie. Végül az egészet szórjuk meg a maradék sajttal.
Vitello tonnato (olasz étel)
Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 10 dkg zeller, 1 csokor petrezselyem, gyömbér, só, bors, 1 dl fehérbor, 1 egész tojás, 1 kanál mustár, 5 db kapribogyó, 2 evőkanál olaj, 1 citrom leve, 1 dl olaj, 1 doboz olajos hal.
Elkészítése: A húst megsózzuk borsozzuk, kevés forró olajon megforgatjuk, öntünk alá kevés bort és vizet, majd a zöldségeket hozzáadjuk, és puhára pároljuk. A többi anyagot, a halat, citromlevet, kevés olajat, mustárt, 1 tojást, kapribogyót, turmixgépbe tesszük, jól összedolgozzuk, majd a vége felé 1 dl olajat lassan hozzácsorgatunk, hogy majonéz sűrűségű mártást kaphassunk. Tehetünk hozzá egy - két kanál száraz fehérbort is. A húst nagyon vékonyan felszeleteljük (hidegen) tálra sorba lerakjuk, bevonjuk mártással, ismét 1 sor húst, majd mártást teszünk rá mindaddig, amíg az anyagunk tart.
Zöld scsi.
Hozzávalók: 50 dkg hús 20 dkg sóska, 5 dkg vöröshagyma, 9 dkg liszt, 30 dkg spenót, 5 dkg gyökér, 8dkg zsír, 4 dkg só, 1 db babérlevél, 3 g törött bors, 1 db kemény tojás, 1,5 tejfel.
Elkészítése: A jól megtisztított parajt forró vízben puhára főzzük, és szitán áttörjük. A sóskát a szárától megtisztítjuk, és finom metéltre vágjuk. A megtisztított gyökeret és hagymát finomra vágjuk, és zsírban megpirítjuk, majd a lisztet hozzáadjuk, és tovább pirítjuk. Ha liszt megpirult kissé, beletesszük az áttört parajt, jól összekeverjük, majd húslével és a parajlevével felengedjük. Az egy darabba előre megfőzött húst, tokányszerűen vékonyra szeleteljük, a levesbe tesszük, és az egészet babérlevéllel, törött borssal, sóval fűszerezve 15-30 percig főzzük. A forró levesbe beletesszük az összevágott sóskát. Tálalásnál karikára vágott kemény tojást és tejfelt adunk hozzá.
Szicíliai paraj.
Hozzávalók: 1,5 kg paraj, 1 evőkanál mandula, 1 fej hagyma, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál mazsola, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, bors.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a főtt, összevagdalt parajt, belekeverjük a darált mandulát, mazsolát, és kb. 15 percig pároljuk. Tejfölös habarással sűrítjük, sózzuk, borsozzuk.
Tatár saslik
Hozzávalók: 70 dkg marhahús, 1 fej reszelt hagyma, 1 evőkanál torma, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál ecet, törött bors, só, olaj.
Elkészítése: Az előírt anyagokat, fűszereket alaposan összekeverjük, és a kétujjnyi darabokra vágott húst ebbe a pácba pihentetjük egy hétig hideghelyen. Közben a húsdarabokat megforgatjuk. Sütés előtt a húsról lecsurgatjuk a páclevet, a húst nyársra szúrjuk, és sütő tepsi peremére támasztva megsütjük
Tiramisu (olasz recept).
Hozzávalók: 2 csomag babapiskóta, 30 dkg krémtúró, 20 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 dl rum, 1 kanál kakaó, 3 adag erős feketekávé.
Elkészítése: A kávét megfőzzük hozzáadjuk a rumot, a cukrot, a kakaót, a tojás sárgáját és elkeverjük a krémtúróval. A babapiskótát sorbarakkjuk és rétegenként megkenjük krémmel, a tetejére kakaót szórunk. Néhány órát hűvös helyen pihentetjük.
Török krém.
Hozzávalók: 3 tojássárgája, 8 dkg cukor, 1 dl tej, 6 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál rum, 4 levél zselatin, 2 dl tejszín.
Elkészítése: A tojássárgákat és a cukrot habosra keverjük, majd a tejjel, a borba áztatott mazsolával, a rummal és a feloldott zselatinnal elkeverjük. Amikor félig megdermedt, belekeverjük a tejszínt. A krémet poharakba öntjük, és legalább 1 1/5 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Török piláf.
Hozzávalók: 80 dkg birkahús, 10 dkg zeller, 5 dkg fehérrépa, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, kávéskanál pirospaprika, só, törött bors, 1 kanál paradicsompüré, 20 dkg rizs, 5 dl csontleves.
Elkészítése: A zöldséget feldaraboljuk, és feltesszük sós vízben főni. A vajban üvegesre pároljuk a feldarabolt hagymát, rátesszük a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, az apró kockára vágott húst, sót, borsot, paradicsompürét, egy dl levest a zöldséges levet, és fedő alatt puhára pároljuk. A rizst vajban megpirítjuk föleresztjük csontlevessel, dupla mennyiséggel megsózzuk, és a sütőben puhára pároljuk. Összekeverjük a megpuhult hússal.
Vagdalt zrazi
Hozzávalók: 50 dkg hús, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsír, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg só, 5 dkg morzsa, 2 db tojás, 1 db zsemle 1 g bors.
Elkészítése: A beáztatott zsemlét ledaráljuk a hússal együtt, majd megfűszerezzük, és 1 tojással összegyúrjuk. A kész masszát 5 részre osztjuk, és a következő töltelékkel töltjük meg; Töltelék: 1 keményre főtt tojást összevágunk és finomra metélt pirított hagymával, és morzsával összekeverjük. A megtöltött és hosszúkásra formált zrazit forró zsírban megsütjük. bármilyen körettel adhatjuk a húst saját zsírjával vagy paradicsommártással.
Svájci burgonya.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 kiskanál olaj, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, kb. 7 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, só, 1 csokor snidling.
Elkészítése: Nyersen meghámozzuk, karikára vágjuk a burgonyát, és kiolajozott, fokhagymával kidörzsölt tűzálló tálba terítjük. Leöntjük annyi sós tejjel, amennyi ellepi, ráhintjük elsőször a snidlinget, majd a sajtot. Rámorzsoljuk a vajat, és a sütőben kb. egy óráig sütjük. Akkor jó, ha a burgonya a tejet teljesen magába szívja, és a teteje szépen megpirul.
Svájci csirkemell.
Hozzávalók: 4 db csirkemell, 2 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, só, bors, 2 evőkanál liszt 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, mindegyik fél mell húsába, éles késsel minél bővebb zsebet vágunk. A tojások sárgáját vajjal, reszelt sajttal, törött borssal, és kevés sóval összekeverjük. Ezzel megtöltjük a melleket, majd bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük.
Svájci halszeletek.
Hozzávalók: 75 dkg tonhal, 1 citrom leve, 2 hagyma, 1 zöld, 1 piros paprika, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg camembert sajt.
Elkészítése: A tonhalat feldaraboljuk, és a citrom levével megcsöpögtetjük. 10 percig állni hagyjuk. A hagymát kockára, a paprikát, és a szalonnát csíkokra vágjuk, a szalonnát kiolvasztjuk, a halat fűszerezzük, és a szalonna zsírjában mindkét oldalát megsütjük. A hagymát és paprikát hozzáadva, lefedve kb. 25 percig pároljuk. Végül a halszeleteket camembert szeletekkel lefedjük, és fedő alatt lassan olvadni hagyjuk.
Svájci vagdalt hús.
Hozzávalók: 60 dkg darált marhahús, 1 tojás, 5 dkg sajt, olaj, só törött bors.
Elkészítése: A húst összegyúrjuk a tojással, sóval, borssal. Egy alufóliát kiolajozunk, és a masszát félujjnyi vastagon, téglalap alakban kinyújtjuk rajta. A tetejére vékony sajtszeletet fektetünk, majd a sajttal együtt a húst összegöngyöljük, becsavarjuk a fóliába, és 2-3 helyen összekötjük. Sütőben kb. 30 percig sütjük. Ekkor a fóliából kibontjuk, és fölszeletelve tálaljuk
Svéd bélszín.
Hozzávalók: 50 dkg darált hátszín, (így olcsóbb) 15 dkg burgonyapüré, 2 tojás, 1 hagyma, 10 dkg cékla, 1 kanál kapribogyó, só, bors, 5dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítése: A húsba keverjük a hozzávalókat, pogácsákat formálunk belőle, morzsába megforgatjuk, és vajban kisütjük.
Svéd gombakrém.
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál olaj, 25 dkg gomba, egy kis doboz paradicsompüré, 10 dkg vaj, 1 csomó petrezselyem, só, bors, 1 kávéskanál cukor.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát, az elkapart fokhagymát az olajban megpároljuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a felaprított gombát és az apróra vágott petrezselymet, majd együtt puhára pároljuk. Hozzátesszük a paradicsompürét, egy kevés vizet, a cukrot, összeforraljuk, majd az egészet megdaráljuk, s végül hozzáadjuk a habosra kikevert vajat.
Svéd halgombóc.
Hozzávalók: 50 dkg hal, 2 zsemle, 2 dl tej, 5 dkg szalonna, 2 tojás, 2 nagy hagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál vaj, 1 csomó kapor, 2,5 dl tejszín, só, bors, 5 dkg gomba, 1 dl bor.
Elkészítése: A nyers filézett halat megdaráljuk, hozzáadjuk a tejbe áztatott zsemléket, 2 tojást, a vajban pirított hagymát, az apróra vágott szalonnát, a gombát és a fűszereket. A kaprot egy kevés vajban megpirítjuk, fölengedjük fél liter vízzel, majd a masszából gombócokat formálunk, és beletesszük. Ha kifőtt kiszedjük, a mártást borral ízesítjük.
Svéd sóskaleves.
Hozzávalók: 30 dkg sóska, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 l tej, 1 dl tejföl, 2 kemény tojás, só.
Elkészítése: A megtisztított sóskát a vajban egy kevés sóval, saját levén jó puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Meghintjük a liszttel, felengedjük hidegtejjel, és felforraljuk. Áttörjük, simára keverjük a tojás sárgát a tejföllel, és állandó kevergetve, erre merjük rá a forró levest. Kemény tojást cikkekkel koronázzuk.
Székely gomba.
Hozzávalók: 1 kg gomba, 1 kg sárgarépa, 1 kg fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejfel, só, paprika, bors.
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megfonnyasztva kevés pirospaprikával meghintjük, a vékonyra szeletelt gombát beletesszük, és addig pároljuk, amíg a gomba megpuhul. A sárgarépát és a fehérrépát jól megtisztítjuk, és apróra vágva néhányszem egész borssal kevés vízben puhára főzzük, majd szitán áttörjük. A gombával összekeverjük, egyet forrni hagyjuk, majd tejfellel meglocsolva, rizskörettel tálaljuk.
Szerb halszeletek.
Hozzávalók: 8 szelet tonhal, 1 fej vöröshagyma, 3 kanál olaj, 2 zöldpaprika, 3 paradicsom, 25 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, törött bors, 1 padlizsán, 1 citrom.
Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, és olajban megpirítjuk. Rátesszük a kockára vágott paprikát, paradicsomot, padlizsánt, és a tisztított zöldbabot. Ízesítjük sóval, borssal, vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával. Lefedjük, és félig puhára pároljuk. Ezután tűzálló tálra halmozzuk. Tetejére terítjük a sózott és citromlével ízesített halszeleteket. Sütőbe tesszük, és kb. fél óráig sütjük. |