Kanizsai rakott hús.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 60 dkg sertéstarja, 5 fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, 2 dl fehérbor, 1 csésze kockából készített erőleves, só, bors.
Elkészítése: A nyers burgonyát meghámozzuk, vékony karikára vágjuk, és kizsírozott mély tűzálló tálba a felét lerakjuk, megsózzuk, borsozzuk. Beterítjük a hússzeletekkel, szintén megsózzuk, erre lerakjuk a karikára vágott hagymát, sózzuk, végül a burgonya másik felével betakarjuk, sózzuk, rátesszük a babérlevelet. Leöntjük a borral és az erőlevessel, felforraljuk, majd a sütőben puhára pároljuk. Végül a tetejét kissé megpirítjuk
Kapuvári bicskás szelet.
Hozzávalók: 40 dkg szűzpecsenye, 60 dkg bélszín, 2 dl olaj, 60 dkg burgonya, só, bors, szegfűszeg.
Elkészítése: A szűzérméket hirtelen, egy kevés olajban megsütjük. A bélszínszeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, és két bélszínszelet közé egy szűzérmét helyezve angolosan megsütjük. Sós burgonyával tálaljuk.
Kapuvári böllér máj.
Hozzávalók: 50 dkg sertésmáj, 40 dkg velő, 2 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, só, törött bors, majoránna, 1 dl olaj 1 evőkanál pirospaprika.
Elkészítése: A májat felvagdaljuk vékony csíkokra, a velőt leforrázzuk, leszedjük hártyáit, és kicsit elvagdaljuk. A hagymát finomra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a májat, erős tűzön 5 percig pirítjuk, majd meghintjük a pirospaprikával. Hozzáadjuk a velőt, együtt pirítjuk, megsózzuk, jól megborsozzuk, és hozzákeverjük a paradicsomot, a zöldpaprikát, melyet már előre megfuttattunk kevés zsiradékban. Főtt burgonyával, vegyes csalamádéval tálaljuk.
Kecskeméti sertésborda.
Hozzávalók: 80 dkg sertéskaraj, 4 db sárgabarack, 3 cl barackpálinka, 1 dl olaj, só, törött bors, 2 evőkanál liszt, 8 szelet szendvics kenyér, 10 dkg ementáli sajt, 1 dl olaj.
Elkészítése: A kicsontozott karajszeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban megsütjük, majd 1-1 szelet kenyérre helyezzük. A maradék zsiradékon átsütjük a megfelezett sárgabarackokat, a húsokra tesszük. Erre egy vékony sajt szeletet tesszünk, majd forró sütőben, így együtt még 10 percig sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk, meglocsoljuk a pálinkával a húst és meggyújtjuk.
Kijevi csirkemell.
Hozzávalók: Csirkemell, só, törött bors, őrölt kömény, fokhagyma, áztatott zsemle (csirkemellenként 1 db), fűszervaj trappista sajt olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A csirkemellet lebőrözzük és kifilézzük, ledaráljuk. Sóval, borssal, köménnyel, fokhagymával ízesítjük. Hozzáadjuk az áztatott kinyomkodott zsemlét. Tojás nem kell hozzá. Jól összekeverjük fasírtmasszához hasonló masszát kapunk. A masszából kis adagokat kezünkbe veszünk és ellapítjuk, a közepébe teszünk a fűszervajból és egy kb. mokkacukor nagyságú trappista sajtot. Gombóccá formáljuk. Szikkadt zsemlét kis kockára vágunk, és egy tálcán elterítjük. A gombócokat a zsemlyekockákban megforgatjuk, hogy tüskésen ráragadjanak, kicsit a kezünkkel rá is nyomkodjuk. Nagyon forró bő olajban úgy sütjük ki, mint a rántott húst, forgatva, hogy minden oldala szép ropogós piros legyen.
A fűszervajat magunk is elkészíthetjük. A vajat, az apróra vágott zöldpetrezselymet, sót, borsot, pirospaprikát jól összekeverjük és lehűtjük.
Körmendi töltött stefánia
Hozzávalók: 1 kg stefánia, vagy fehérpecsenye, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg darált sertéshús, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál zöldpetrezselyem, só, bors, 1 késhegynyi pirospaprika, olaj, gyömbér, 2 dl húsleves vagy bor, 1 evőkanál paradicsompüré, liszt.
Elkészítése: A húst hosszú hegyes késsel felszúrjuk, megforgatjuk, hogy a tölteléknek helyet készítsünk. Ezután a darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, kemény tojásokat, a nyers tojást, zöldpetrezselymet, a zsemlemorzsát, sót, borsot, pirospaprikát, és egy kevés reszelt gyömbért, és alaposan összegyúrjuk. Megtöltjük a húst, a nyílást előzőleg kicsit besózzuk. Hústűvel lezárjuk a nyílást, majd forró olajban mindkét oldalát megpirítjuk. Fölengedjük egy kevés hús lével vagy borral, és fedő alatt puhára pároljuk. A levébe paradicsompürét teszünk, meghintjük egy kevés liszttel, felforraljuk. Az előmelegített tára rakott fölszeletet húsra szűrjük.
Körmendi tűzdelt felsál.
Hozzávalók: 1 kg felsál 1 petrezselyemgyökér, 1 sárgarépa, 2 db ecetes uborka, 2 zeller, 10 dkg vöröshagyma, 6 cl rum, 3 narancs, só, törött bors és 10 dkg füstölt szalonna.
Elkészítése: Egy szép tömör felsál darabot bedörzsöljük sóval, törött borssal, megtűzdeljük a zöldségfélékkel, hagymával, füstölt szalonnával, uborkával, ügyeljünk arra, hogy a tűzdelés színekben is változatos legyen, és a távolság is egyforma legyen. Így a felszeletelt hús is nagyon szép lesz. Egy kevés zsírban körbe átsütjük, majd kevés vizet alá öntögetve fedő alatt puhára pároljuk. A húst kivesszük, levébe tesszük a 6 cl rumot, két narancs levét, felforraljuk, és tálra rakott felszeletelt naranccsal díszítjük.
Kőszegi töltött felsál.
Hozzávalók: 1 kg gömbölyű felsál, 30 dkg sertéshús, 1 tojás sárgája, 2 db tejben áztatott zsemle, só, törött bors, 2 kanál tejföl, paprikakrém, kakukkfű, 8 dkg zsír.
Elkészítése: A felsál szeleteket jó nagyra kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A sertéshúst kevés zsíron szép pirosra sütjük, majd kevés vízzel puhára pároljuk. Ezután ledaráljuk, hozzáadjuk a tejben áztatott, szétmorzsolt zsemléket, a tojást, sót, borsot, kakukkfüvet, és jól összekeverjük. A felsál szeleteket vékonyan megkenjük paprikakrémmel, ráhalmozzuk a tölteléket, felcsavarjuk, és hústűvel megtűzzük, kevés vízzel felöntögetve, fedő alatt puhára pároljuk.
Kunsági bélszín.
Hozzávalók: 80 dkg marhabélszín, 30 dkg velő, 3 tojás, só, bors, 1 mokkáskanál pirospaprika, 20 dkg gomba, 3 fej vöröshagyma, 1 dl bor, 4 dl tejföl, 3 dkg liszt.
Elkészítése: A bélszínt spirál alakban hosszában kétszer bevágjuk, hogy jó nagy szeletet nyerjünk. A gombát finomra vágjuk, kevés hagymán megpároljuk, és zsírjára sütjük. A megtisztított lehártyázott velőt kevés, hagymás zsíron megpirítjuk, rátesszük a habosra felvert tojásokat. Kicsit hűlni hagyjuk, és a hús egyik felére kenjük. A másik felére kenjük a gombás pépet, és óvatosan felcsavarjuk. Megtűzzük hústűvel, és kevés zsiradékon körbe sütjük. Kb. 50 percig. A pecsenye zsírjában megpirítunk 20 dkg reszelt hagymát, meghintjük pirospaprikával, felöntjük 1 dl borral, felforraljuk, majd hozzáadunk 4 dl. lisztel elkevert tejfölt, 10 percig forraljuk, s átszűrjük. Előmelegített tálra tesszük, felszeleteljük, leöntjük a mártás felével. A többit mártásos csészében tálaljuk.
Kunsági sertésborda.
Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, 5 dkg vaj, barack kompót, szerecsendió, só, bors.
Elkészítése: A karajszeleteket kicsontozzuk, jól kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a vajban mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük. Tűzálló tálra egymás mellé rakjuk a szeleteket, és minden szeletre egy fél barackot teszünk. Ráöntjük a vajat, amelyben a hús sült, a tetejét meghintjük szerecsendióval, és a sütőben kissé megpirítjuk.
Leveleki bundás karaj.
Hozzávalók: 8 szelet karaj, vagy tarja, 60 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 2 evőkanál liszt, 3 dl olaj, 2 db tojás.
Elkészítése: A hússzeleteket enyhén kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és fél órán át, pihentetjük. Közben lereszelünk egy tálba 60 dkg hámozott burgonyát. Reszelünk bele egy fej vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá két tojást, két evőkanál lisztet, és összekeverjük. A hússzeleteket lisztbe mártjuk, majd gondosan megforgatjuk a burgonyás masszában, és forró olajban szép pirosra megsütjük.
Hagymás burgonyával tálaljuk.
Magyaróvári vagdalt hús.
Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús 30 dkg darált marhahús, 2 db zsemle, 1 csomag újhagyma, 4 db tojás, 2 dl tej, 5 dkg füstölt szalonna, 2 db savanyú uborka, 20 dkg óvári sajt, só, törött bors, szerecsendió, kakukkfű, gyömbér, zsemlemorzsa, olaj, 2 db főtt tojás, 1 kiskanál pirospaprika, 1 csomag zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A darált húsokat keverőtálba helyezzük, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük porított kakukkfűvel, gyömbérrel, kevés szerecsendióval, pirospaprikával, és elkeverjük. A zsemléket tejben megáztatjuk, a főtt tojást, a sajtot, uborkát apró kockákra, az újhagymát vékony karikára vágjuk. A zsemléket jól kinyomkodjuk, szétmorzsolva hozzáadjuk a tálban lévő anyaghoz, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd jó alaposan összegyúrjuk. Henger alakúra formázzuk, megforgatjuk a hengert a zsemlemorzsába, és kizsírozott tepsibe helyezzük. Tetejére elosztjuk a hajszálvékonyra vágott szalonnát, leöntjük egy kevés forró zsiradékkal, majd előmelegített sütőbe helyezve, közepes lángon szép pirosra sütjük.
Makói csirketokány.
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dkg zsír, bors, só, 1 dl fehérbor, 1 dl paradicsompüré, 5 dkg vegyes zöldség, 20 dkg párolt rizs.
Elkészítése: A csirkét kicsontozzuk, lefejtett húst tokánynak feldaraboljuk. A finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a csirkehúst, majd a kockára vágott, zsírban megpirított zöldséget és a paradicsompürét is. Sóval. Borssal ízesítjük, hozzáöntjük a bort, és készre pároljuk. Rizskörettel tálaljuk.
Makói karaj.
Hozzávalók: 1 kg karaj, 1 evőkanál mustár, 5 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 1 babérlevél, egy csipet kakukkfű, 1 szegfűszeg, 4 vöröshagyma, só, törött bors, 1 dl olaj.
Elkészítése: A karajt megsózzuk, megborsozzuk, bekenjük mustárral, és a vajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Öntünk rá 1 dl fehérbort. A vöröshagymákat megreszeljük, az olajban üvegesre pároljuk, leöntjük 1 dl fehérborral, és fedő alatt puhára pároljuk. Ezt a hagymapürét is a húshoz adjuk, babérlevéllel, kakukkfűvel, szegfűszeggel ízesítjük. Fedő alatt, mártásban időnként megforgatva, jó puhára pároljuk.
Mátrai gyöngytyúk.
Hozzávalók: 1 gyöngytyúk, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sonka, 15 dkg gomba, 1 evőkanál liszt, só, bors, szerecsendió, egy fél citrom, 1 dl olaj.
Elkészítése: A gyöngytyúkot megtűzdeljük szalonnacsíkokkal. A maradék szalonnát vékonyan fölszeljük, és kibélelünk vele egy tűzálló tálat, rátesszük a húst, forró olajjal leöntjük. Egy kevés vizet aláöntögetve fedő alatt puhára pároljuk. Levesszük a fedőt, pirosra sütjük. Zsírjában megpároljuk a 15 dkg gombát, rátesszük a vékony metéltre vágott sonkát, és megszórjuk, egy kanál lisztel. Ha egy kicsit megpirult, öntünk rá 1-2 dl vizet, szükségszerit sózzuk, meghintjük szerecsendióval, megborsozzuk, és felforraljuk. A húst darabolva tálra tesszük, citromszeletekkel díszítjük, és a mártást melléöntve tálaljuk. Párolt rizzsel körítjük.
Mosoni tokány
Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 60 dkg pacsni, (marhahús, nem pacsi) 1 dl olaj, 1 púpozott kávéskanál majoránna, 1 kanál Vegeta, 1 mokkáskanál törött bors, 1 kanál mustár, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál pirospaprika.
Elkészítése: A hagymát finomra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük az újnyi széles csíkokra vágott húst, egy kanál törött borsot, egy kanál Vegetát, kevés vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára lesütjük meghintjük pirospaprikával, majd ráöntjük a tejfölt, melybe 1 kanálnyi mustárt keverünk.
Galuskával tálaljuk.
Nagycenki tokány.
Hozzávalók: 30 dkg sertés lapocka, 30 dkg marha felsál, 1 dl olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 1,5 dl tejföl 1 evőkanál mustár, 1 kanál paprikakrém, só, bors, 15 dkg gomba.
Elkészítése: A vékony csíkokra vagdalt, megsózott, borsozott húsok közül először a marhahúst teszzük az olajban pirított, paprikával megszórt hagymára. Félig megpároljuk, zsírjára pirítjuk, és hozzáadjuk a sertéshúst is. Azt is egy kevés vízzel vagy borral puhára pároljuk, zsírjára sütjük. A gombát vékonyra fölszeleteljük, és egy kevés olajban megpároljuk, zsírjára sütjük, majd a kész húshoz keverjük. Ezután leöntjük a tejfölben elkevert mustárral, és paprikakrémmel ízesítjük.
Nógrádi oldalas.
Hozzávalók: 1 kg oldalas, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál pirospaprika, 1 kanál paradicsompüré, egy csipet kakukkfű, 1 dl olaj, só, bors, 1 doboz, vagy üveg zöldbabkonzerv.
Elkészítése: Az oldalast kétujjnyi csíkokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, és forró olajban megforgatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát ebben a pecsenyezsírban megforgatjuk, rátesszük a tört fokhagymát, visszatesszük az oldalas darabokat. Meghintjük kakukkfűvel, pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsompürét, és rövid pirítás után fölengedjük a zöldbabkonzerv levével. Ha puhára párolódott, zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a leszűrt zöldbabot, és a húsok köré halmozva tálaljuk.
Nyírbátori rakott felsál.
Hozzávalók: 80 dkg marhafelsál, 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál pirospaprika, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 kg burgonya, só, törött bors.
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, kevés olajban, szép pirosra sütjük. A füstölt szalonnát nagyon vékonyra felszeleteljük, ebből néhány szeletet egy tűzálló tálra teszünk. Terítünk rá egy réteg karikára vágott burgonyát, erre fektetjük rá a hússzeletek felét, a felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és a hagyma felét, meghintjük pirospaprikával. Erre terítjük a burgonya második harmadát, kicsit megsózzuk, ismét a hússzeletek másik felét, vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, pirospaprikát, szalonnaszeleteket, erre ismét burgonyát terítünk. A pecsenyezsírt elkeverjük tejföllel, ráöntjük a tetejére, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha már minden megpuhult, a fedőt levesszük, és a tetejét szép pirosra sütjük.
Nyírségi almaleves
Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 húsleveskocka, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, gyömbér, citrom, 1 dl tejföl.
Elkészítése: Húslevest készítünk húsleveskockából, és apróra vágott vöröshagymát és gerezdekre vágott almát főzünk bele, a levét leszűrjük, az almát áttörjük, majd összekeverjük a levessel. Sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérporral, citrommal ízesítjük. Egy kevés tejföllel hűtjük le.
Óvári sertésborda.
Hozzávalók: 8 szelet kicsontozott sertésborda, 8 szelet vékony főtt sonka, 8 vékony szelet óvári sajt, zsír, só.
Elkészítése: A húst vékonyra kiverjük, besózzuk, egy kevés zsírban hirtelen pirosra kisütjük. Tűzálló tálra egymás mellé tesszük a kisült szeleteket, és mindegyiket leborítjuk egy szelet sonkával és egy szelet sajttal. A tálat forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a sajt rá nem olvad a húsra.
Pápai sertéspecsenye.
Hozzávalók: 70 dkg sertés lapocka, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, só, törött bors, 1 dl bor, 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt tarja, 1 dl olaj, 1 mokkáskanál paradicsompüré, 1 kiskanál liszt.
Elkészítése: A húst megsózzuk, borsozzuk, forró olajban megforgatjuk, majd kevés vizet és bort aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ha már puhulni kezd, levesszük róla a fedőt, és pirosra sütjük. Kiemeljük a húst, zsírjában kis ideig pirítjuk a paradicsompürét, majd megszórjuk liszttel, felforraljuk és kb. 1 dl fehérborral ízesítjük. 1 hagymát kevés olajon üvegesre párolunk, rátesszük a finomra szeletelt gombát, ezt is megpárlójuk, ezután zsírjára sütjük. Ha kész hozzákeverjük a pecsenyemártáshoz.
A burgonyát héjában megfőzzük, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a pirított hagymát a kockára vágott és megpirított tarját, és az egészet elkeverjük.
Pécsváradi hústekercs.
Hozzávalók: 1 kg dagadó, 45 dkg aszalt szilva, só, bors, zsír, 1 nagy vöröshagyma, 1 dl fehérbor.
Elkészítése: A sovány dagadót, az előzőnap megáztatott kimagozott aszalt szilva felével beterítjük, sózzuk, borsozzuk, és a húst a gyümölccsel együtt felgöngyöljük és átkötjük. Egy evőkanál zsiradékban megpirítunk egy nagy, reszelt vöröshagymát megpirítjuk benne a hústekercset, leöntjük a borral, megsózzuk, borsozzuk, és lefedve félpuhára pároljuk. Ekkor mellédobjuk a maradék szilvát, és azzal együtt pároljuk a húst egész puhára. Burgonyapüré illik hozzá.
Putnoki tészta.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 5 dkg cukor, só, 1 tojás, 5 dkg margarin, tej, töltelék; 10 dkg vaníliás cukor, 10 dkg vaj.
Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben megkelesztjük, majd a többi hozzávalókkal, kivéve a margarint, kalácstészta keménységű tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk, és beledagasztjuk még az olvasztott margarint. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk, és megkenjük a vaníliás cukorral kikevert vajjal. A tésztát felgöngyöljük, felvágjuk, zsírozott tepsiben egymás mellé állítjuk, közben margarinnal locsoljuk.
Ha megkelt, megsütjük.
Rábaközi vert perec
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 tojás, 5 cl pálinka, 1 dkg szalalkáli, só.
Elkészítése: Gyúródeszkán a lisztet a szalalkálival összekeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a pálinkát, egy csipet sót és a tojás sárgákat. A keményre felvert fehérjével a tésztát összeállítjuk. Erősen kidolgozzuk, kézzel kiverjük, vagy addig ütjük sodrófával, amíg nem vet hólyagot. Végül a tésztából rudakat sodrunk, perecet formálunk, és sós vízben kifőzzük.
A vízből kiemelve leszűrjük, sütőlemezre helyezzük, és forró sütőben megsütjük.
Somogyi kolbászkák.
Hozzávalók: 70 dkg darált sertéshús, 2 db tojás, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál reszelt vöröshagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, egy citrom leve, 1-1 sárga és fehérrépa, 1 csomó petrezselyem.
Elkészítése: A darált sertéshúst összegyúrjuk a nyers tojással, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával, a vöröshagymával és ujjnyi hosszú kolbászkákat formálunk belőle. Egy tűzálló tálat kibélelünk hajszál vékony szalonna szeletekkel, erre egy sor karikára vágott vöröshagymát teszünk, majd sorban ráfektetjük a kolbászkákat. Megtisztítjuk, és felszeleteljük a répákat, meghintjük vele a húst, majd alufóliával lefedve, sütőben 35-40 percig sütjük. Ekkor a fóliát levesszük róla, megöntözzük 2 dl tejföllel, melybe egy citrom levét csavartuk. Visszatesszük a sütőbe, és alaposan átsütjük.
Soproni sertésoldalas
Hozzávalók: 1,5 kg oldalas, 1 dl olaj, 1 kanál paradicsompüré. 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, majoránna, pirospaprika, 1 dl fehérbor, 5 dkg füstölt szalonna.
Elkészítése: Az oldalast kétujjnyi darabokra vágjuk, lisztbe forgatjuk, és az olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Ezután a húst kiszedjük, és félre tesszük. A pecsenyezsírban megpirítjuk a feldarabolt szalonnát és vöröshagymát, megszórjuk paprikával, ráöntjük a paradicsompürét, a bort, beletesszük a fűszernövényeket és a megzúzott fokhagymát. A visszarakott oldalasokat ebben a mártásban puhára pároljuk. Apróra vágott burgonyát olajban megsütünk, pecsenyetálra halmozzuk, erre rakjuk sorban a hússzeleteket és leöntjük a mártással.
Szabolcsi almás sertésszeletek.
Hozzávalók: 60 dkg felszeletelt sertéscomb, 10 dkg alma, 6 dkg vaj, 5dkg ementáli sajt, 3 dl tej, 2 kanál liszt, 2 tojássárgája, szerecsendió, só.
Elkészítése: A meghámozott alma magházát kivesszük, 8 szeletre daraboljuk, majd kevés vajon megpároljuk. A hússzeleteket alaposan kiverjük, megsózzuk, majd mindkét oldalát szép pirosra sütjük a maradék vajon. A megpárolt almaszeleteket kivajazott tűzálló tál aljára terítjük, ráhelyezzük a hússzeleteket, és leöntjük sajtos besamellel. A mártást ízesítjük sóval, szerecsendióval, kicsit hűlni hagyjuk, hozzáadjuk a reszelt sajt kétharmadát, a két tojássárgáját, és bevonjuk vele a hússzeleteket.
Meghintjük a maradék reszelt sajttal, tetejére néhány vajdarabkát tesszünk, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Szabolcsi karaj.
Hozzávalók: 1 kg kicsontozott rövidkaraj, 50 dkg alma, 10 dkg vaj, só.
Elkészítése: A kicsontozott karajt úgy szeleteljük fel, hogy a szeletek vége egyben maradjon. A húst megsózzuk, és a szeletek közé meghámozott, fölszeletelt almát teszünk. Kivajazott alufóliába burkoljuk, sütőlemezre fektetjük, és a sütőben kb. 1 óra hosszat sütjük.
Ha nagyon száraz volna a hús, tetejére apró vajdarabokat tehetünk.
Szabolcsi töltött csirke.
Hozzávalók: 1 csirke, 5 dkg füstölt szalonna, 1 alma, 2 dl tejföl, só, bors, 1 dl bor.
Elkészítése: A csirke bőre alá nagyon vékony szalonna csíkokat dugunk. Különösen a mellénél és a comboknál. Belsejébe tesszük a megtisztított, kettévágott almát, belül enyhén meg is sózhatjuk. Egy kevés bort aláöntve, lefedve, puhára pároljuk.
Ha megpuhult, a belsejében párolódott almát apróra daraboljuk, levében még egy kicsit pároljuk, majd elkeverjük a tejföllel. Ezzel a mártással tálaljuk.
Szatmári lakodalmas.
Hozzávalók: 35 dkg marhafelsál, 30 dkg sertéstarja, 25 dkg csirkemell, só, törött bors, 10 dkg magyar sonka, 5 dkg kolozsvári szalonna, 1 kiskanál paprikakrém, 4 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg lángolt kolbász, 1 kiskanál paradicsompüré, majoránna, kakukkfű, borókabogyó, 1 kiskanál liszt, 2 dl bor, 1 kiskanál mustár, 1 dl olaj.
Elkészítése: Egy szép nagy 30-35 dkg gömbölyű felsál szeletet deszkán kiverünk, hogy minél nagyobb lehessen. Megsózzuk, megborsozzuk, megkenjük mustárral, és tesszünk rá majoránnát, és két szép kivert sertés tarja szeletet. Ezt megkenjük Piros Arannyal, meghintjük kakukkfűvel. Erre tesszük rá a csirkemellből nyert vékony szeleteket, ezt beterítjük néhány kolbászszelettel, majd óvatosan, az egészet felcsavarjuk. Hústűvel néhány helyen megtűzzük, szalonnával megtűzdeljük, forró olajban mindkét oldalát átsütjük. Tesszünk hozzá 1 dl bort, 2-3 szem borókabogyót, egy kettévágott vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, kevés vízben fedő alatt puhára pároljuk. Ha levét elfövi, kevés borral mindég utána töltögetjük. Ha megpuhult, zsírjára sütjük, tesszünk rá 1 evőkanál paradicsompürét, 1 kiskanál mustárt, megszórjuk egy kiskanálnyi liszttel, kicsit pirítjuk, majd 1 dl borral felengedjük.
A hústekercset egy deszkán pihentetjük, majd felszeleteljük. Előmelegített tálra rakjuk, és körül öntjük mártással.
Szegedi máj.
Hozzávalók: 70 dkg sertésmáj, 1 hagyma, pirospaprika, 1 kanál liszt, 2 dl tejföl, zöldpaprika, paradicsom.
Elkészítése: A májat egészben hagymával, pirospaprikával, rövid lével sütőben, kis lángon, puhára pároljuk. Utána fölszeleteljük, levét pedig liszttel habart tejföllel dúsítjuk. Felforraljuk, és a májszeletekre öntjük. Karikára vágott zöldpaprikával és paradicsommal díszítjük. Apró galuskával tálaljuk.
Szegedi paprikás hal
Hozzávalók: 1 kg hal 20 dkg füstölt szalonna, 25 dkg zsír, 2 dl tejföl, pirospaprika, só.
Elkészítése: A halat megnyúzzuk, majd felszeleteljük, kb. 2 cm szeletekre. Szalonnával megspékeljük, sózzuk, majd a paprikával bedörzsöljük. A szeleteket ezután a tepsiben már felolvasztott zsírba helyezzük, és a sütőben megsütjük.
Ha szép piros óvatosan kiszedjük, a levét pedig föleresztjük tejföllel. Tálaláskor jól megöntözzük az addig melegen tartott halat a lével.
Szekszárdi pörkölt
Hozzávalók: 80 dkg lábszár, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 mokkáskanál kakukkfű, Borsikafű, bazsalikom, izsóp, 2 babérlevél, 7 dl vörös bor, só, törött bors, 1 dl olaj, 1 kiskanál pirospaprika.
Elkészítése: A kockára vágott szalonnát az olajban kisütjük, megpároljuk benne a kockára vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával. Ezen megforgatjuk a feldarabolt húst, rátesszük a zúzott fokhagymát, paradicsomot, zöldpaprikát, kakukkfüvet, izsópot, babérlevelet, majd annyi vörös bort öntünk hozzá, amennyi ellepi, megsózzuk, megborsozzuk. Fedő alatt takaréklángon, addig pároljuk, amíg a hús jól meg nem puhult. A párolgó lét mindég vörös borral pótlójuk.
Rövid lével tálaljuk.
Tiszaháti töltött felsál
Hozzávalók: 80 dkg felsál, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg sertéshús darálva, 1 db vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 db tejben áztatott zsemle, 1 kanál pirospaprika, só, törött bors, 1 evőkanál liszt, 1 dl vörösbor, 4 db savanyú uborka, 1 dl olaj, 1 késhegynyi kakukkfű, 1 késhegynyi majoránna, 1 kanál paprikakrém, 1 kanál paradicsompüré, 1 tojás.
Elkészítése: A szép nagyra szeletelt felsál-t jól kiverjük, megkenjük paprikakrémmel, megszórjuk kakukkfűvel, majoránnával. A sertéshúst az apróra vágott paprikás hagymára tesszük, egy darabig azt is pároljuk, majd hozzáadjuk a finomra szeletelt gombát. Ha már az is megpárolódott, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá 10dkg darált füstült szalonnát, az áztatott elmorzsolt zsemléket és a tojást. Vastagon rákenjük a hússzeletekre, közepére helyezünk néhány savanyú uborkát és felcsavarjuk. Hústűvel megtűzzük, kevés forró olajon körben hirtelen megsütjük, majd sütőben, gyakori öntözgetéssel megsütjük.
Ha már megpuhult, s fedés nélkül szép színt is kapott, levéből kiemeljük, a pecsenyezsírt felforraljuk, teszünk bele egy evőkanál lisztet, 1 paradicsompürét, kicsit pirítjuk, ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, a tálra készített hústekercsre öntjük, és forrón tálaljuk.
Tiszaháti töltött káposzta
Hozzávalók: 40 dkg darált sertéslapocka, 15 dkg darált füstölt tarja, 3 zsemle, 1 tojás, 1 evőkanál reszelt hagyma, 1 törött babérlevél, 1 csípet kakukkfű, Borsikafű, 1 nagy fej káposzta, 2 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 2 dl fehérbor, 1 mokkáskanál pirospaprika, szerecsendió, 1 dl paradicsomlé, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A tömör káposzta nagyobb külső leveleit leszedjük, és forró sós vízben megabáljuk. A nyers és füstölt húsokat elkeverjük az összemorzsolt áztatott zsemlével, egy tojással, 1 mokkáskanál pirospaprikával, 1 evőkanál reszelt hagymával, a fűszernövényekkel, szerecsendióval, zúzott babérlevéllel. Összegyúrjuk, hosszúkás pogácsákat formálunk belőle, két-két káposztalevelet egymásra teszünk, erre helyezzük a tölteléket, és becsomagoljuk. Egy fej vöröshagymát az olajon üvegesre párolunk, rátesszük a többi felaprított káposztát, megsózzuk, leöntjük paradicsomlével, és a töltelékeket egymás mellé ráhelyezzük. A sárgarépát vékony pálcikaformára felaprítjuk, és egy feldarabolt vöröshagymával együtt rászórjuk. Leöntjük fehérborral, majd fedő alatt 40 percig főzzük, rövid lével, tejföllel tálaljuk.
Tiszai barátleves.
Hozzávalók: 40 dkg pontyfilé, 4 dkg vaj, petrezselyemzöld, só, 3 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2 zsemle, 4 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítése: A morzsát és a lisztet vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott halat és az apróra vágott petrezselymet. Vízzel fölengedve puhára főzzük. Tejföllel, sóval ízesítjük, pirított zsemlekockát adunk hozzá.
Tisza-menti legényhús.
Hozzávalók: 50 dkg sertéstarja, 20 dkg füstölt hús, 25 dkg sertésmáj, 20 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, 1 dl olaj, 5 dkg zsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl bor, 1 kanál paradicsompüré, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A sertéshúst felszeleteljük, kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban mindkét oldalát megsütjük. A hagymát apróra vágjuk, rátesszük a húsra, megpirítjuk, hozzátesszük a vékonyan felszeletelt gombát, és szintén megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kis kockára vágott füstölt húst, egy kanál paradicsompürét, 1 dl bort, 2 dl vizet, a zöldpetrezselymet és puhára pároljuk. A májat vékony csíkokra vágjuk, forró zsírban hirtelen megsütjük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a sertéshúshoz, még egyszer összeforraljuk és forrón tálaljuk.
Tokaj hegyaljai mustos csirke.
Hozzávalók: 1 kg csirke, 5 dkg Ráma margarin, 1 dl must, só, törött bors, 1 dl bor, Jaffa szörp, 30 dkg szőlő, 10 dkg dióbél, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dkg vaj.
Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk kívül belül sóval, borssal bedörzsöljük. Forró margarinban megforgatjuk, majd öntünk rá 1 dl bort, 1 dl mustot, és kevés víz hozzáadagolásával, fedő alatt pároljuk. Amikor már kezd puhulni, keverünk hozzá 1 kanál Jaffa szörpöt. Párolás közben többször forgassuk, hogy az ízes mártást magába szívhassa. Ha már puha, tűzálló tálra fektetjük, teszünk mellé 30-35 dkg leszemezett szőlőt, 10 dkg dióbelet, és sütőben szép pirosra sütjük.
Amikor tálaljuk, a csirkét kiemeljük, levét egy kanál liszttel és vajjal besűrítjük,
Tokaji pecsenye.
Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 3 dl fehérbor, 2 zsemle, 5 dkg gomba, 1 kanál paradicsompüré, zöldpetrezselyem, 15 dkg párolt vegyes zöldség, 1 tojás, só, fehérbors, 2 szem szegfűbors, 1 dl olaj 1 dkg pirospaprika.
Elkészítése: A zsemléket 2 dl borban áztatjuk, majd kifacsarjuk és összekeverjük a megpárolt gombával, a párolt zöldséggel és petrezselyemmel. Az egészet megdaráljuk, hozzákeverjük a tojást, a fehérborsot, szegfűborsot, sót, és a kivert fűszerezett hússzeletekre halmozzuk. Felcsavarjuk, megtűzzük, forró olajban hirtelen pirosra sütjük, hozzáadunk 1 dl bort, a paradicsompürét, és puhára pároljuk.
Zsírjára sütjük, és rizzsel tálaljuk.
Tolnai töltött felsál.
Hozzávalók: 1 kg felsál, 3 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, só, törött bors, pirospaprika, metélőhagyma, 16 dkg lángolt kolbász, 10 dkg zsemlemorzsa, zöldpetrezselyem, olaj.
Elkészítése: A vastagra szeletelt hússzeletekbe éles késsel zsebet vágunk. Ebbe a nyílásba sót, borsot, dörzsölünk. Az apróra vágott hagymát vajban üvegesre pároljuk, az apróra vágott kolbászt hozzáadjuk. Ugyancsak hozzákeverjük a zsemlemorzsát, zöldpetrezselymet, metélőhagymát. A nyílásokat ezzel a masszával töltjük meg, végeit hústűvel megtűzzük, és szeletek mindkét oldalát roston szép pirosra sütjük.
Vásárhelyi birkacomb.
Hozzávalók: 1 kg birkacomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség, só bors, 1 kanál liszt, 1 kiskanál paradicsompüré, kakukkfű, 2 dl bor.
Elkészítése: A birkacombbot megtűzdeljük szalonnával, és megkötözzük zsineggel, mint a sonkát. Megsózzuk, megborsozzuk, és forró olajban minden oldalát megsütjük, majd félretesszük. Zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a karikára vágott zöldségeket is, meghintjük liszttel, hozzáadjuk a paradicsompürét, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük. Ráöntjük a bort, beletesszük a húst, és fedő alatt puhára pároljuk.
A húst előmelegített tálra rakjuk, a mártást forrón rászűrjük.
Vásárhelyi csirke
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 csokor petrezselyemzöld, só, törött bors, 1 evőkanál liszt, 1 dl bor, 1 citrom, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, enyhén megsózzuk. Egy tűzálló tál aljára vékonyan füstölt szalonna szeleteket teszünk, és rárakjuk a csirkedarabokat. A fehér és sárgarépát karikára vágjuk, és szintén rátesszük. Meghintjük vágott petrezselyemmel, 1 dl bort öntünk rá, és lefedve puhára pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, zsírjára sütjük, a húsdarabokat előmelegített tűzálló tálra tesszük. A megmaradt zöldséges, borsos mártást meghintjük egy kanál liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd szitán áttörjük.
A tejföllel és a citrom levével ízesítjük, a tálra szedett csirkére öntjük, és jól átforrósítjuk.
Vásárhelyi rakott rostélyos.
Hozzávalók: 80 dkg marhahús, só, törött bors, 8dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dl tejföl, 1 kg burgonya, kakukkfű, 2 dl bor 1 kanál paradicsompüré.
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és kevés zsírban mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Tűzálló tálat megzsírozunk, aljára terítjük a burgonya felét, erre elosztjuk a hússzeleteket, rá a karikára vágott hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, felülre a maradék burgonyát. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a paradicsompürét, felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a bort, tejfölt és tálra öntjük. Keverés nélkül, két órán át, sütjük, közép - meleg sütőben.
Vasi pecsenye
Hozzávalók: 4 nagyobb szelet sertéstarja, 8 gerezd fokhagyma, tej, só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 kiskanál pirospaprika, 8 dkg liszt, olaj.
Elkészítése: A sértéstarját kissé kiverjük, és a szeletek szélét meg az inas részeket bevagdaljuk, nehogy a hús, sütés közben összeugorjon. 8 gerezd fokhagymával alaposan bedörzsöljük, szorosan tálba rakjuk, majd annyi tejet öntünk rá, amennyi ellepi. Letakarva néhány órán át hűtőszekrényben pácoljuk. Utána lecsöpögtetjük, megsózzuk, és borssal, meg pirospaprikával fűszerezet, lisztbe forgatjuk. Olajban szép pirosra sütjük, és végül jól lecsöpögtetjük.
Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Vecsési sertésborda.
Hozzávalók: 4 szelet sertésborda, 20 dkg lángolt kolbász, 60 dkg savanyú káposzta, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma. 1 dl olaj, só, törött bors.
Elkészítése: A kivert, megsózott megborsozott bordaszeleteket kevés olajban hirtelen, szép pirosra sütjük. Kuktaedény aljára rakjuk, tetejét beborítjuk karikára vágott lángolt kolbásszal, melyre a savanyú káposztát terítjük. A pecsenyezsírban megpirítjuk egy kicsit a paradicsompürét, elkeverjük 1 kanál liszttel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, feleresztjük 1,5 dl vízzel és a káposztára öntjük. A kuktát lezárjuk, és a jelzéstől számított 15 percig főzzük.
Előmelegített tálra tesszük, és forrón tálaljuk.
Veszprémi csirke.
Hozzávalók: 1 csirke, 25 dkg gomba, só, bors, 1 evőkanál liszt, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 fej vöröshagyma, szerecsendió, 1 dl fehérbor, 1 dl olaj, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Az olajban a hagymát sárgára pirítjuk, rátesszük a csirkét, azt is megpirítjuk és félretesszük. Ezután felöntjük borral, egy kevés vízzel, és puhára pároljuk. A megtisztított gombát feldaraboljuk, rátesszük, és kb. 10 percig pároljuk. Szerecsendióval megszórjuk, ráöntjük a liszttel sűrített tejfölt, megszórjuk zöldpetrezselyemmel és tálaljuk.
Villányi májszeletek
Hozzávalók: 60 dkg máj, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 dl vörös bor, só, bors, 1 dl olaj.
Elkészítése: A májszeleteket megsózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, és forró olajban hirtelen kisütjük. A zsiradékba tegyünk sütés közben egy szeletekre vágott vöröshagymát. A megsütött májszeleteket tálra szedjük, a pecsenyelevét fölengedjük a vörös borral, néhány percig forraljuk, és a májra öntjük.
Burgonyapürével körítjük.
Visegrádi mandulás csirke.
Hozzávalók: 1 csirke, 2 db zsemle, 8-10 dkg mandula, 3 dl tej, 2 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vaj, só, törött bors, gyömbér.
Elkészítése: A csirkét jól megtisztítjuk, kívül belül megsózzuk, megborsozzuk, és megtöltjük a következő töltelékkel. A tejben áztatott zsemléket kicsavarjuk, elmorzsoljuk, megsózzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, 5 dkg vajat, a lehéjazott kicsit megpörkölt, apróra vágott mandulát, 2 kanál zsemlemorzsát, és a két tojás keményre felvert habját, 1 mokkáskanál őrölt gyömbért, és a csirke belsejébe töltjük. A nyílást hústűvel lezárjuk, és beborítjuk hajszál vékony szalonnaszeletekkel. Sütőben lassú tűznél puhára pároljuk. Egy fél órára letakarjuk alufóliával. Ezután leszedjük róla a fóliát, a szalonnát mellé rakjuk, megkenjük hideg vajjal, és felső lángon ropogós pirosra sütjük.
Vörösboros soproni marhapacsni.
Hozzávalók: 1 kg marhapacsni, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, só, törött bors, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 kiskanál piros arany, 2 db szegfűszeg, 1-1 késhegynyi őrölt babérlevél, kakukkfű, 1 l vörösbor, 2 szál sárgarépa, 5 dkg zeller, 1 csokor zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A feldarabolt füstölt szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a kisebb szeletekre vágott marhahúst, hozzátesszük a finomra vágott vöröshagymát, és egy kicsit együtt megpirítjuk. Meghintjük őrölt bérlevéllel, kevés kakukkfűvel, tesszünk hozzá két szem szegfűszeget, 1-1 mokkáskanál paradicsompürét és piros aranyat. Ráöntünk annyi vörösbort, hogy ellepje és fedő alatt, takaréklángon puhára pároljuk. Amikor puhulni kezd a hús, hozzátesszük a sárgarépát és egy kevés nagyon apróra vagdalt zellergumót. Ezekkel teljesen megpuhítjuk.
Ha levét elfőné, mindég csak vörösborral pótoljuk.
Városjárás Nagyapóval
Abruzzói sertéssült
Hozzávalók: 70 dkg sertéshús szeletelve, 1 gerezd fokhagyma, egy csípet borsmentalevél, köménymag, só, bors, 1 pohár száraz fehérbor, 1dl olaj.
Elkészítése: Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a fokhagymát, borsmentalevelez, köménymagot, és ráöntjük a bort. Megvárjuk, amíg a bor elpárolod, és ekkor beletesszük a megsózott, borsozott hússzeleteket, és mindkét oldalát pirosra sütjük.
Aradi töltött paprika kapros káposztával
Hozzávalók: 1 doboz mirelit székelykáposzta, 2 doboz mirelit töltött paprika, 10 dkg füstölt szalonna, kevés kapor, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A füstölt szalonnát apró kockára vágva kiolvasztjuk. A töltött paprikát tepsibe tesszük, rátesszük a füstölt szalonnát, a sütőben megsütjük, és rászórjuk a finomra vágott kaprot. Ráöntjük a kiolvasztott székelykáposztát, néhány percig forraljuk, majd tejföllel tálaljuk.
Avignoni csirke Hozzávalók: 1 feldarabolt csirke, 20 dkg füstölt hús, 2 evőkanál olaj, 2 sárgarépa, 1 kg kifejtett zöldborsó, 1 csomó zöldpetrezselyem, só. A főtt füstölt húst metéltre vágjuk, és egy kevés olajban megpirítjuk. Beletesszük a megsózott csirkedarabokat, és szintén pirítjuk őket. Egy kevés víz hozzáadásával 15 percig fedő alatt pároljuk. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, a kifejtett zöldborsót. Fedő alatt puhára pároljuk, tálra rakjuk, és meghintjük vágott zöldpetrezselyemmel.
Barcelonai sertésborda
Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, 8 fél szelet gépsonka, 8 dkg zsír, 5 dkg hagyma, 4 zöldpaprika, só, bors. Liszt, 4 dkg vaj, 1 dl fehérbor.
Elkészítése: A sertésbordákat megsózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatva, forró zsírban hirtelen kisütjük. A húst kiemeljük, tűzálló tálba rakjuk, és melegen tartjuk. Zsírjában a sonkaszeleteket is átsütjük, és a hússzeletekre egyenként ráhelyezzük. A hagymát és a zöldpaprikát karikára vágjuk, átsütjük a zsírban, és a sonkával takart bordákra halmozzuk. A serpenyőben maradt zsírt a fehérborral felöntve egy kicsit forraljuk, a vajat belemorzsoljuk, forrón a bordára öntjük.
Bázeli leves
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 0,5 dl olaj, 1 vöröshagyma, 10 dkg szalonna, 8 dl húsleves, 4 dl vörösbor, 5 dkg reszelt sajt, petrezselyem.
Elkészítése: A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, a zsírt liszttel megszórva rántást készítünk. Felengedjük húslevessel és vörös borral. Tálaláskor reszelt sajtot és petrezselyemzöldet adunk hozzá.
Bécsi narancstorta
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 25 dkg cukor,6 tojás, 1 citrom leve, késhegynyi szódabikarbóna; a forma kikenéséhez zsír és liszt; a krémhez 4 tojássárgája, 1 egész tojás, 20 dkg cukor, 2 narancs 20 dkg vaj; a díszítéshez 1 narancs bele.
Elkészítése: A tésztához a tojások sárgáját a cukor felével meg a szódabikarbónával alaposan kikeverjük, a citromlevével ízesítjük, majd a lisztet és a maradék cukorral habbá vert tojásfehérjét is hozzáadjuk. Kizsírozott és lisztezett, közepes nagyságú tortaformába öntjük, és forró sütőbe tolva, úgy sütjük akár a piskótát. Az elzárt sütő nyitott ajtajában öt percig állni hagyjuk, majd a szélét meglazítjuk, a tésztát egy deszkára borítjuk, és hűlni hagyjuk. A krémhez a tojássárgákat meg az egész tojást a cukorral kikeverjük, a 2 narancs levével, megreszelt héjával ízesítjük, és gőz fölött habverővel kevergetve, sűrűre főzzük. A gőzről levéve, kihűtjük, és utána a vajjal habosra keverjük. A két lapba vágott, tésztát ezzel megtöltjük úgy, hogy a krémből a tetejére és az oldalára is bőven kerüljön. A meghámozott, félbe vágott, majd vékonyra szelt naranccsal díszítjük.
Bécsi omlett
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 50 dkg burgonya, 2 evőkanál olaj, só, bors, 4 tojás.
Elkészítése: A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, és az olajban, egy kevés vízzel megpároljuk. A megtisztított burgonyát sósvízben megfőzzük, áttörjük, és a megpárolt húshoz keverjük. A 4 tojást felverjük, ráöntjük, és addig kevergetjük, amíg rántotta keménységű nem lett.
|