Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
VÁROSOK SZERINT 3

Bolognai leves
Hozzávalók: 3 húsleveskocka, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, só, törött bors.
Elkészítése: A leveskockákat 1 l vízben feloldjuk, és vajas rántással berántjuk. Megsózzuk, borsozzuk. A spagettit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Elkeverjük a levessel, a tejfölben elkevert tojássárgájával, és reszelt sajttal tálaljuk.
Bolognai palacsinta
Hozzávalók: 8 palacsinta, 20 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 hagyma, 2 dkg paradicsompüré, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, zöldpetrezselyem, oregánó, 2 dl tejföl, reszelt sajt.
Elkészítése: A finomra vágott hagymát megpirítjuk az olajban. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és puhára pároljuk. A kockára vágott főtt húst is hozzáadjuk, belekeverjük a paradicsompürét és a fűszereket, majd az egészet összeforraljuk. A palacsintákat ezzel a raguval megtöltjük, tűzálló tálra helyezzük, leöntjük tejföllel, megszórjuk sajttal, és a sütőben átsütjük. Római kotlett A grillezett sertéshúst egy tálra rakjuk, és grillezett, 1 cm vastagra vágott alma és paradicsomszeletekkel körítjük.
Bolognai sonkás gombóc
Hozzávalók: 1 dl tej, 2 tojás, 15 dkg fehér kenyér, 50 dkg túró, 10 dkg zsemlemorzsa, só, egy csomó zöldpetrezselyem, kapor, metélőhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt hagyma, 20 dkg sonka, 1 doboz paradicsompüré, törött bors, rozmaring, 2 gerezd fokhagyma, majoránna, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 szál zellerzöld.
Elkészítése: A kenyérről levágjuk a héját, a kenyeret tejbe beáztatjuk, majd levét kinyomkodjuk. A kenyeret elmorzsoljuk, és összekeverjük 50 dkg áttört tehéntúróval, 2 tojással, 10 dkg zsemlemorzsával, sóval, egy csokor finomra vágott zöldpetrezselyemmel, apróra vágott friss kaporral és metélőhagymával. Vizes kézzel 8 nagy gombócot formálunk belőle, és sós vízben kb. 15 percig főzzük. Egy kevés olajban megpároljuk a reszelt hagymát, adunk hozzá 20 dkg főtt sonkát, 2 evőkanál paradicsompürét, 4-5 evőkanál vizet. Fűszerezzük rozmaringgal, sóval, törött borssal, 2 gerezd fokhagymával, egy kis majoránnával, egy csomó apróra vágott petrezselyemmel és néhány szál vagdalt zellerzölddel, és 10 percig forraljuk. A kifőtt gombócokat forró tálra tesszük, és leöntjük a mártással.
Bolognai spárga
Hozzávalók: 1 kg spárga, 4 fej hagyma, 1 kanál vaj, 4 kanál morzsa, 4 kanál reszelt sajt, vajdarabkák.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát vajban megpirítjuk, és tűzálló tálba tett, főtt spárgára öntjük. Megszórjuk morzsával, vajjal, sajttal, és megsütjük.
Bolognai töltött kifli
Hozzávalók: 4 kifli, 20 dkg főtt marhahús, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 hagyma, 5 dkg paradicsompüré, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, zöldpetrezselyem, oregánó, 1 dl olaj, reszelt sajt.
Elkészítése: A finomra vágott hagymát megpirítjuk az olajban. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és puhára pároljuk. A darált főtt húst is hozzáadjuk, belekeverjük a paradicsompürét és a fűszereket, majd az egészet összeforraljuk. A fél kifliket ezzel a raguval megtöltjük, a tetejére reszelt sajtot teszünk, és sütőben átsütjük.
Bombay csirke
Hozzávalók: 2 csirke, só, bors, curry, 4 evőkanál olaj, 2 hagyma, 1 narancs és citrom leve, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál mazsola, 4 ananász szelet, 1 dl ananász lé, liszt.
Elkészítése: A csirkét fűszerezzük, az olajban megforgatjuk, kb. 30 percig pároljuk. 20 percnyi párolás után a kockára vágott hagymát hozzáadjuk, 2 percig együtt sütjük, azután a többi hozzávalót is hozzáadjuk. Utána a lisztet az ananász lével elkeverjük, ezzel kötjük a mártást.
Brassói húsleves
Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 30 dkg ritkacsont, 20 dkg vegyes zöldség, zeller, karalábészelet, 10 dkg kelkáposzta, 10 szem feketebors, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 zsemle, 1 csomó petrezselyemzöld, metélőhagyma, kapor, zellerzöld, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, citromlé, lestyánlevél.
Elkészítése: A húsból, csontból és a zöldségekből 1 l vízzel, kis lángon, gyöngyözve, húslevest főzünk, majd leszűrjük. A tejfölben elkeverjük a tojások sárgáját, a fűszernövényeket, és állandó keverés mellett, lassan a leszűrt levesbe csurgatjuk. A zsemlékből, egy kevés vajon, pirított kockát készítünk. A levest ráöntjük, és forrón tálaljuk.
Brassói krémes gyümölcslepény
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 kanál cukor, só, tejföl, 2 dkg élesztő, 1 kg szeletekre vágott alma; krémhez 3 tojás, 25 dkg cukor, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 3 dl tejföl.
Elkészítése: Az élesztőt tejben megfuttatjuk, majd összegyúrjuk az anyagokkal. Tepsibe téve pihentetjük, majd megszórjuk egy kevés búzadarával, és rátesszük a gyümölcsöt, majd a krémet. A lisztet elkeverjük a tejföllel és a tejjel, megfőzzük. A tojás sárgákat a cukorral jól kikeverjük hozzávegyítjük a lisztes masszához a tojások kemény habjával együtt, a gyümölcsre öntjük, szép világosra sütjük.
Brüsszeli csirke
Hozzávalók: 1 db csirke, 5 dkg vaj, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 citrom, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, bors.
Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk minden oldalát olajban hirtelen, rózsaszínűre sütjük. Mellétesszük a négyfelé vágott sárgarépát, és a feldarabolt fehérrépát, egy kevés vízzel puhára pároljuk. Meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és a csirkedarabokat előmelegített tűzálló tálra szedjük. Levébe keverjük a citrom levét. Egy pohár tejfölbe elkeverünk egy evőkanál lisztet, besűrítjük vele a mártást, felforraljuk, és a csirkedarabokra öntjük.
Csíkszeredai sertésborda
Hozzávalók: 8 szelet borda, 1 kg savanyú káposzta, 25 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 2 dkg pirospaprika, köménymag, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfű, 3 dl tejföl.
Elkészítése: A bordákat megsózzuk, és borssal meghintjük, majd olajban hirtelen pirosra sütjük. A bordákat kivesszük, a zsiradékban üvegesre pároljuk a hagymát, ráhintjük a pirospaprikát, és fölengedjük egy kevés húslevessel. Külön pároljuk a káposztát. A húst visszahelyezzük a pecsenyelébe, és félig puhára pároljuk. Rátesszük a káposztát, a köménymagot, kakukkfüvet, fokhagymát, puhára pároljuk, és ha megpuhult, a tejföllel felforraljuk.
Csőtészta római módra
Hozzávalók: 30 dkg csőtészta, 1 tasak Knorr Gombaszósz, 1 dl hideg tej, 2 dl hideg víz, 6 dkg füstölt szalonna, 6 dkg parmezán sajt, 3 dkg vaj, 4 dkg vöröshagyma, 20 dkg zöldborsó.
Elkészítése: Kevés vajon kiolvasztjuk a csíkokra vágott szalonna zsírját. Ebbe meg dinszteljük a vöröshagymát és a zöldborsót. Hozzáadjuk az elkészített mártást, és együtt felforrósítjuk. A kifőtt tésztát tálra rendezzük és leöntjük a mártással. Parmezánnal meghintve tálaljuk.  Italajánlatunk: száraz fehérbor.
Doveri borda
Hozzávalók: 8 szelet karaj, só, bors, curry, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A karajszeleteket kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és megkenjük zúzott fokhagymával. Meghintjük egy kevés curryvel, és egy kevés vajban hirtelen kisütjük, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Lesütjük zsírjára, és tűálló tálba szétrakjuk. A tejfölt elkeverjük a mustárral, a reszelt sajttal, és egy tojással. A hússzeletekre öntjük, és forró sütőben 5-6 percig sütjük.
Firenzei makaróni
Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 30 dkg paraj, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 10 dkg sonka, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A makarónit sós vízben megfőzzük, majd levét alaposan lecsorgatjuk. Közben megfőzzük a parajt, áttörjük vagy megdaráljuk, és összekeverjük a lisztből, a vajból és a tejből főzött besamellel, sóval meg a tejföllel. A makaróni felét kizsírozott tűzálló tálba öntjük, ráöntjük a spenótos krémet, meghintjük a laskára vágott főtt füstölt hússal vagy sonkával, meghintjük 5 dkg reszelt sajttal, és befedjük a maradék főtt tésztával. Tetejére még 5 dkg reszelt sajtot szórunk, apró vaj darabkákat hintünk rá, és a sütőben az egészet alaposan átsütjük.
Firenzei palacsinta
Hozzávalók: 20 dkg darát, főtt füstölt tarja, 12 palacsinta, 1 csomag mirelit paraj, 5 dkg Ráma margarin, 2 dl tejföl, 1 kiskanál Vegeta, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojás.
Elkészítése: A palacsintákat megkenjük darált hússal, amelyhez kevés tejfölt kevertünk. A parajt kevés tejjel felmelegítjük, utána levét lecsurgatjuk, adunk hozzá egy kiskanál Vegetát, 5 dkg Ráma margarint, törött borsot, 5 dkg reszelt sajtot. A sűrű krémet rákenjük a palacsintákra, majd felgöngyöljük. Tűzálló tálba rakjuk. A tejfölbe elkeverünk 1 tojássárgáját, 5 dkg reszelt sajtot. A palacsinták tetejére öntjük, sütőben addig sütjük, míg barna nem lesz.
Firenzei sertésborda
Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, 1 kg paraj, só, zsír, 5dkg vaj, törött bors, reszelt sajt.  
A mártáshoz: 2 dl tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája.
Elkészítése: A parajt vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, és finomra vágjuk. A sertésbordákat ki csontozzuk, kiverjük, sózzuk, és egy kevés zsírban ropogósra sütjük. A pecsenye levével és a vajjal keverjük össze a parajt, törött borssal ízesítjük, és egy mély tűzálló tálba terítjük. Ráfektetjük a hússzeleteket, és ráöntjük a következő mártást: a lisztet a vajjal és a sós tejjel sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve, simára keverjük benne a reszelt sajtot, a tejfölt és a tojássárgáját. A mártás tetejét meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben kb. 10 percig sütjük.
Firenzei tojás
Hozzávalók: 1 doboz mirelit paraj, 10 dkg vaj, só, törött bors, 8 tojás.
A sajtmártáshoz: 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 5 dkg sajt.
Elkészítése: Egy csomag mélyhűtött paraj levét, mikor fölengedett, teljesen lecsurgatjuk, majd belekeverjük a felolvasztott vajat, és sóval, törött borssal ízesítjük. Kibélelünk vele egy tűzálló tálat, ráütünk 8 tojást, mintha tükörtojást akarnánk készíteni, ügyelve, hogy a sárgája egészben maradjon, és az egészet sajtmártással leöntjük. (A sajtmártáshoz a vajból a liszttel és tejjel Besamelt főzünk, majd a tűzről levéve, simára keverjük a tejföllel és a reszelt sajttal.) A spenótos-sajtos tojást a sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a tojásfehérje össze nem áll, de a sárgája még puha maradt.
Frankfurti kacsa
Hozzávalók: 1 kacsa, 1 kg savanyú káposzta, 20 dkg lángolt kolbász, 15 dkg császárhús, só, bors, majoránna.
Elkészítése: A savanyú káposztát kimossuk, lábosba tesszük, hozzátesszük a kolbászt és a császárhúst, és 2 óra hosszat főzzük. A kacsát kívül-belül megsózzuk, belsejét megszórjuk majoránnával, tűzálló tálra tesszük, leöntjük forró olajjal, egy kicsit megforgatjuk az olajban, és világos rózsaszínűre sütjük. A káposztából kivesszük a császárhúst, a kolbászt, a káposztát lezsírozzuk, beletesszük a kacsát, és kb. 40 percig a káposztában pároljuk. Előmelegített tálra felhalmozzuk a káposztát, ráhelyezzük a kacsát, a fölszeletelt kolbászt és a császárhúst.
Frankfurti karfiolleves
Hozzávalók: 1 csomag mirelit karfiol, 30 dkg burgonya, 1 húsleveskocka, 2 pár virsli, só 1 csomó petrezselyemzöld.
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, leöntjük 1,5 l vízzel és beledobunk egy húsleveskockát. Lefedve, kis lángon félig puhára pároljuk, ekkor teszünk bele a karfiolt. Teszünk bele fejenként egy szál virslit, és meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Ezzel már csak 2-3 percig forraljuk,
Frankfurti krémleves
Hozzávalók: 30 dkg sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 3 dkg hagyma, 2 dkg só, 1 g törött bors, 40 dkg kelkáposzta, 4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 3 dkg füstölt szalonna, 1 pár virsli 1 dl tejszín, 1 tojássárgája.
Elkészítése: A csontból a zöldséggel, hagymával, sóval, erőlevest készítünk. A kelkáposztát felszeleteljük, fazékba tesszük, rászűrjük a levest, megborsozzuk, majd a kelt jó puhára főzzük. A vajból és a lisztből készített világos rántással berántjuk. Ezután az egészet felforraljuk, és finom szitán áttörjük. A tejszínnel elkevert tojássárgáját habverővel állandóan keverve beletesszük. Az apró kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, rátesszük a karikára vágott virslit, és néhány pillanatig még együtt sütjük. A levest csészékbe tálaljuk, és elosztva a tetejére tesszük a szalonnával pirított virslit.
Frankfurti pulykamell
Hozzávalók: 1,5 kg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 1 kg kelkáposzta, só, bors, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A pulykamellet füstölt szalonna csíkokkal megtűzdeljük, megsózzuk, megforgatjuk 1 dl forró olajban. Egy kevés vizet ráöntve félig megpároljuk. Ha kihűlt, kiemeljük és kicsontozzuk. A kelkáposztát leveleire szedjük, torzsáját, vastagabb ereit kivágjuk, és a leveleket sós vízben megfőzzük. A pároló lében teszzük egy mokkáskanál törött borsot. Mély tűzálló tálat megolajozunk, kibéleljük a kellevelekkel, lerakunk egy sor kisebb szeletekre vágott pulykamellet, erre újra kellevelet s megint húst teszünk, majd végül betakarjuk a kellevelekkel. A pecsenye levét elkeverjük tejföllel, és ráöntjük. Sütőben 50 percig sütjük.
Hamburgi matrózszelet
Hozzávalók: 40 dkg darált hús, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, 1 tojás, pirospaprika, petrezselyem, 5 szelet szardella, 1 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 2 paradicsom, 2 csemegeuborka.
Elkészítése: A húst, halat, zsemlemorzsát, tojást a fűszerekkel összekeverjük, négy gombócot formálunk belőle. Ellapítjuk, egy kevés olajban megsütjük. Amikor megsült, paradicsommal és uborkával díszítjük.
Isztambuli csirke
Hozzávalók: 1 csirke, 15 dkg rizs, egy fej hagyma, majoránna, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, só, törött bors, 1 dl olaj.
Elkészítése: Az előkészített csirkét lívül-belül megsózzuk, belső üregét bedörzsöljük majoránnával. A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, rátesszük a csirke apróra vágott zúzáját és máját, megsózzuk, megborsozzuk, majd együtt pirítjuk egy ideig, majd a rizst rátéve kevés ideig pároljuk. Ezzel a rizzsel megtöltjük a csirkét, és hústűvel megtűzzük. Tűálló tálra helyezzük, és sütőben kevés vajat rádarabolunk, szép pirosra sütjük. Ha megpuhult a két tojássárgáját elkeverjük tejföllel, a csirkére kenjük, és ropogósra sütjük.
Itáliai makaróni
Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 3 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, só, bors, 2 kanál zsemlemorzsa, 1 dl olaj, 25 dkg makaróni.
Elkészítése: A húst sütőben szép pirosra sütjük, majd vékony csíkokra fölszeleteljük. A tojássárgákat elkeverjük egy evőkanál vajjal, megsózzuk, megborsozzuk, hozzákeverjük a húst. A makarónit sós vízben megfőzzük, jól lecsöpögtetjük, és a húshoz keverjük. Mély tűzálló tálat megolajozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és beletesszük a húsos makarónit. Sütőben 25-30 percig sütjük.
Izmiri báránysült
Hozzávalók: 60 dkg báránycomb, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olaj, 50 dkg padlizsán, só, bors, 4 paradicsom.
Elkészítése: A bárányhúst sütőben hagymával, fokhagymával puhára sütjük, majd fölszeletelve tálra tesszük. A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, és besózva néhány percig állni hagyjuk. Lisztben megforgatva olajban megsütjük, és a húsra rakjuk. A paradicsomokat is rárakjuk, borsozzuk, sózzuk, és reszelt sajttal megszórva a sütőben átsütjük.
Kijevi szoljanka leves
Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 40 dkg marhahús, 1 pár virsli, 10 dkg sonka, 5 dkg füstölt szalonna, 1 db vöröshagyma, 10 dkg vegyes zöldség, 1 kanál Vegeta, 1 csomó zöldpetrezselyem 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, citromlé, só, bors, 1 dl olaj, 1 kanál kapribogyó.
Elkészítése: A hagymát finomra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A virslit, a húsokat, a sonkát apróra vagdaljuk, majd a hagymához tesszük. Egy kicsit együtt pároljuk. Kb. 1 l. liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a feldarabolt, megtisztított zöldséget, és takaréklángon fedő alatt puhára megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, a Vegetával megszórjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd a levesestálba tesszük. Állandó keverés mellett, rászedjük a forró levest.
Kolozsvári rakott kacsa
Hozzávalók: 1 kacsa, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 1 kg savanyú káposzta, só.
Elkészítése: A kacsát kívül-belül besózzuk, és egy kevés vízzel, a fokhagymával félpuhára pároljuk. Hosszúkás tűzálló tálat kibélelünk vékony szalonna szeletekkel, beleterítjük a jól kinyomkodott káposztát, erre helyezzük a kacsát, majd azt is beterítjük szalonna szeletekkel. A kacsa főző levét egy kis liszttel besűrítjük, és megöntözzük vele a rakott kacsát. A sütőben lefedve megpároljuk, utána fedő nélkül szép pirosra sütjük.
Lisszaboni fogas
Hozzávalók: 1 kg fogas vagy süllőszelet, 3 dl fehérbor, 1 fej hagyma, 3 paradicsom, só, bors, cukor, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 60 dkg burgonya, 10 dkg vaj.
Elkészítése: A halszeleteket megsózzuk, 25 percig állni hagyjuk. Ezután borban, mérsékelt lángon, megpároljuk a halszeleteket. Öt dkg vajban megpároljuk a finomra vágott hagymát, erre rátesszük a kockára vágott paradicsomot, és addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Sóval, borssal fűszerezzük, adunk hozzá egy mokkáskanál cukrot, petrezselymet, és folytonos keverés mellett hideg vajat 3-4 dkg-ot. Felengedjük 1-2 dl főző lével. A halat meleg tálra rakjuk, leöntjük a forró mártással, és vajas burgonyával tálaljuk.
Lisszaboni rizs
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 2 fej hagyma, 1 babérlevél, 3 szegfűszeg, 3 szegfűbors, 3 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 3 hámozott paradicsom, 1 zöldpaprika, só, törött bors, 20 dkg konzerv kagyló, 20 dkg Göcsej sajt, 3 evőkanál reszelt sajt.
Elkészítése: Egy hagymát, a szegfűszeget, szegfűborsot, babérlevelet, a rizzsel feltesszük főni. Ha elkészült szűrőkanálon lecsurgatjuk, és hideg vízzel hirtelen leöblítjük. A másik hagymát üvegesre pároljuk, beletesszük az elkapart fokhagymát, a felszeletelt zöldpaprikát, a feldarabolt paradicsomot, egy kicsit megpároljuk. Hozzáadjuk a kagylót, fűszereket, reszelt sajtot és a kockára vágott sajtot, majd a rizzsel jól elkeverjük. Vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben jól átforrósítjuk.
Luzerni sertésborda
Hozzávalók: 80 dkg karaj, 30 dkg gomba, 1 hagyma, 1 dl olaj, 20 dkg sajt, 2 paradicsom, só, bors, petrezselyem, majoránna, 4 adag besamelmártás.
Elkészítése: A kockára vágott gombát egy kevés olajban a hagymával megpirítjuk. Hozzáadjuk a sajtfelét a paradicsomkockákat, fűszerezzük, majd a felszúrt karajszeleteket megdőltjük vele (vastag szeleteket vágjunk). Hústűvel megtűzzük, majd hirtelen megsütjük. Besamel-alapra helyezve sajtszeletekkel betakarjuk, a sütőben átsütjük.
Lyoni húsleves
Hozzávalók: 1 csirke, 30 dkg marhahús, 1 fej vöröshagyma, 3 marhahúsleves kocka, 20 dkg vegyes zöldség, só, bors, 10 dkg zeller zöld, zöldpetrezselyem, 1 dl olaj, szerecsendió, lestyánlevél.
Elkészítése: A zöldségféléket apró kockára vágjuk. A hagymát feldaraboljuk, egy kevés olajban megpirítjuk, rátesszük az összevágott zöldséget, 1 liter vízzel felengedjük, és 10 percig főzzük. A marhahúst kockára vágjuk, 1 l vízben feltesszük főni néhány szem borssal és kb. 30 percig főzzük. Ezután tesszük hozzá a feldarabolt csirkét, megsózzuk, hozzáadjuk a zeller és petrezselyemzöldjét, a szerecsendiót, és puhára főzzük. Összekeverjük a zöldségekkel, felforraljuk, és tálaláskor meghintjük lestyánlevéllel.
Lyoni ürüragu
Hozzávalók: 80 dkg ürülapocka, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg gomba 10 dkg zöldborsó, 8 dkg zsír, 3 dkg paradicsompüré, 2 dl vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, törött bors, só.
Elkészítése: A kicsontozott lapockát akkora kockákra vágjuk, mint a pörköltnek szokás. Forrázás után lemossuk, tiszta kendővel leszárítjuk. Meghintjük liszttel, majd a felforrósított zsírban szép világosbarnára pirítjuk. Kiszedjük tiszta lábasba, és a zsírban megpirítjuk, a paradicsompürét, meghintjük a liszttel, ez is pirítjuk, rátesszük a zúzott fokhagymát, majd föleresztjük 3 dl vízzel, a borral, és ha jól felforrt, rászűrjük a pirított ragura. Fedő alatt, lassan pároljuk. A sárgarépát kisujjnyi vastagra, a gombát kockákra vágjuk, egy kevés zsírban megpirítva, a forrásban lévő raguhoz adjuk a zöldborsóval együtt. Addig pároljuk, míg a hús meg nem puhult. Ha sűrűsödne vizet adunk hozzá.
Makaróni zsályával
Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 6 evőkanál olaj, 10 zsályalevél, 20 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál vaj.
Elkészítése: Makarónit forró vízben kifőzzük, leöblítjük. Az olajat egy edényben felforrósítjuk, a zsályaleveleket beletesszük, és ropogósra sütjük. A forró makarónit hozzáadjuk, elkeverjük úgy, hogy a zsályalevelek széttörjenek. Hozzáadva a sajtot, meglocsoljuk vajjal.
Malmöi rolád
Hozzávalók: 8 szelethús, só, fokhagyma, bors, 2 törött babérlevél, 1 csípet rozmaring, gyömbérpor, olaj, 60 dkg burgonya, 1 evőkanál paradicsompüré.
Elkészítése: A hússzeleteket jól kiverjük, megsózzuk, borsozzuk. A többi fűszerfélét összekeverjük, és a hússzeletekre kenjük. Felcsavarjuk, hústűvel megtűzzük, és roston megsütjük. Közben olajjal kenegetjük. A rács alá jól megmosott mélyen bevagdalt burgonyát rakunk erre fog csepegni az ízletes húslé.
Máltai csirke
Hozzávalók: 1 csirke, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 kanál paradicsompüré, só, bors, rozmaring, 10 dkg mazsola, 1 dl olaj, 5 dkg liszt, 1 csomó zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatva hirtelen átsütjük. Ezután félretesszük. Zsírjában megpároljuk a finomra vágott hagymát, adunk hozzá 1 gerezd zúzott fokhagymát, 2 apróra vágott zöldpaprikát, 2 evőkanál paradicsompürét, sót, rozmaringot, és egy kevés vízzel fölengedve néhány percig forraljuk. Ebben a mártásban megforgatjuk a sült csirkedarabokat, tűzálló tálba rakjuk, a mártás maradékot ráöntjük, és az egészet meghintjük 10 dkg mazsolával. Alufóliával szorosan letakarjuk, és a sütőben 30 percig sütjük.
Mérges tolltészta amatricei módra
Hozzávalók: 2 dkg cseresznyepaprika, 1 üveg Knorr Bolognai mártás, 10 dkg paradicsom, 6 dkg parmezán sajt, 4 gerezd fokhagyma 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg Durillo tolltészta, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika. A csíkokra vágott szalonnát kiolvasztjuk.
Elkészítése: Zsírjában megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, a 4 gerezd zúzott fokhagymát, a kockára vágott zöldpaprikát és a kockára vágott, hámozott paradicsomot. Hozzáadjuk a felforrósított tésztaszószt és a cseresznyepaprikát. Erős tűzön pár percig forraljuk, majd a kifőtt tészta tetejére halmozzuk. Tetejét reszelt parmezánnal megszórjuk. Ital ajánlatunk: száraz fehérbor.
Milánói makaróni
Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 7 dkg vaj, 7dkg zsír, 5 dkg hagyma, 10 dkg gomba, 15 dkg sonka, 2 dkg paradicsompüré, cukor, só, bors, 15 dkg sajt.  
Elkészítése: A makarónit összetördeljük, és forrásban lévő vízbe téve puhára főzzük. Leszűrve a következő anyagokkal keverjük össze: a finomra vágott hagymát zsírban puhára pároljuk, hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát, s addig pároljuk, míg a levét el nem főtte, és zsírjára nem sült. Akkor hozzáadjuk a finomra vágott sonkát, a reszelt sajt felét, a paradicsompürét, cukrot, törött borsot és a vaj felét. Elkeverjük a makarónival, a vaj másik felét rádaraboljuk, megszórjuk a maradék sajttal, és előmelegített sütőben 15-20 percig takaréklángon sütjük.
Milánói polpetti
Hozzávalók: 1 kg sertéshús, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, só, törött bors, liszt zsemlemorzsa, kapribogyó, 1 kiskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, olaj, reszelt hagyma, 1 dl bor.
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, teszünk rá 2 szelet vékony szalonna szeletet, majd ujjnyi vastagon beterítjük reszelt sajttal. Széleit mindkét oldalról felhajtjuk lisztben, tojásban, morzsában, megforgatjuk, majd olajban takaréklángon lassan átsütjük. A pecsenyezsír zömét leöntjük, a maradékban megpárolunk 1 kanál reszelt hagymát, rátesszük a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vizes borral, és jól felforraljuk. Hozzákeverünk 1 evőkanál apróra vágott kapribogyót, 2 pohár tejfölt és forrón, párolt rizzsel tálaljuk.
Milánói rakott felsál
Hozzávalók: 60 dkg felsál, 20 dkg makaróni, 20 dkg sajt, 10 dkg gomba, 10 dkg vaj, törött bors, só.
Elkészítése: A húst egy kevés ideig vízben főzzük, kivesszük, és kisújnyi vastag szeletekre vágjuk. A húslében megfőzzük a makarónit, leszűrjük, majd vajjal kikent tűzálló tálba egy vékony réteget terítünk belőle. Meghintjük reszelt sajttal, kis vajdarabkákat teszünk rá, majd egy sor húsmetéltet. Sózzuk, borsozzuk, és meghintjük apróra vágott gombával. Ismét makaróni-réteg következik, majd az előbbi módon váltogatva rakjuk az anyagot, úgy, hogy az utolsó réteg makaróni legyen. Megszórjuk reszelt sajttal, és megötözzük olvasztott vajjal. Sütőben, kis lángon, jól átsütjük.
Milánói rizottó
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1 csomó petrezselyem, 2 evőkanál Vegeta, 1 kis hagyma, 20 dkg kötözött sonka, 25 dkg konzerv borsó, 3 keményre főtt tojás, reszelt sajt, 10 dkg vaj, só.
Elkészítése: A rizst reszelt hagymával vajban megpirítjuk, majd hozzáadunk kb. 1 l vizet, Vegetát, finomra vágott petrezselymet, sót. Kis lángon, keverés nélkül, puhára pároljuk. Ha a rizsszemek puhák, hozzátesszük a kockára vágott sonkát, a borsót és a kockára vágott kemény tojást. Az egészet átforrósítjuk. A tetejét reszelt sajttal hintjük meg.
Milánói ropogós
Hozzávalók: 1 csirke, 20 dkg füstölt marhanyelv, 20 dkg főtt makaróni, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, 2,5 dl fehérmártás, zsemlemorzsa, liszt, vaj, 2 tojás, zsír, szerecsendió, só, bors.
Elkészítése: A húsokat és a makarónit megdaráljuk, összekeverjük a fehérmártással reszelt sajttal. Fűszerezzük, és összeforraljuk. Levesszük a tűzről, egy tojást bele keverünk, és lehűtjük. Hidegen kis rudacskákat formázunk belőle, és forrózsírban megsütjük.
Milánói szívszeletek
Hozzávalók: 75 dkg sertésszív, 30 dkg vegyes zöldség, bors, fokhagyma, olaj, 20 dkg hagyma, 15 dkg szalonna, 1 kanál paradicsompüré, 5 dkg sajt, 3 dkg vaj, 1 dl fehérbor. Elkészítése: A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, és megpirítjuk benne a hagymát. Rátesszük a paradicsompürét, az áttört zöldségeket és összeforraljuk. Hozzáadjuk felszeletelt, főtt szívet, és átforraljuk a mártásban. A tetejét megszórjuk sajttal és megsütjük.
Monacói töltött csirke
Hozzávalók: 1 csirke, 2 pár virsli, 5 dkg lángolt kolbász, 2 db paradicsom, 1 alma, 5 dkg vaj, só, törött bors, csipetnyi majoránna, 1 dl bor.
Elkészítése: A csirkét kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk, hasüregébe szórunk majoránnát, belehelyezzük a virslit, kolbászt, félbe vágott paradicsomokat, kettévágott almát, egy diónyi vajat, a nyílást lezárjuk hústűvel. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük forró vajjal, ráöntjük a bort, és letakarjuk így pároljuk puhára. Ha megpuhult levesszük a fedőt, és szép pirosra sütjük. Tálalásnál a csirkét feldaraboljuk, a virslit, kolbászt felszeleteljük, a csirke tetejére rakjuk, a paradicsomot, almát is felszeleteljük és mellétesszük, pecsenyelével leöntve forrón tálaljuk.
Mustáros sonkatekercs
Hozzávalók: 10 dkg főtt sonka, 2 púpozott evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, őrölt bors, 10 dkg felszeletelt nyers sonka, 3 kicsi baguette.
Elkészítése: A töltelékhez a sonkát lebőrözzük, és apróra vágjuk, majd a mustárral és a majonézzel turmixszójuk, megborsozzuk. A nyers sonkaszeleteket egy folpacklapra fektetjük, egymást kissé fedjék. A sonkavagdalékot a szeletekre kenjük, szorosan összegöngyöljük, és 10 percre a fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen. A kis baguetteket vékonyan felszeleteljük és megpirítjuk. A sonkatekercseket vékonyan felszeleteljük, a pirítósra fektetjük.
Italajánlatunk: száraz fehérbor.
Nagyváradi rakott káposzta
Hozzávalók: 60 dkg darált sertéshús, 30 dkg vöröskáposzta, 30 dkg fehérkáposzta, 20 dkg rizs, 15 dkg csirkemáj, 2 dl tejföl, 2 vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors, 2 tojás, 1evőkanál zsemlemorzsa, 1 alma, ecet, cukor, 3 dkg vaj, olaj.
Elkészítése: A fehér és vöröskáposztát külön- külön legyaluljuk, sós vízzel leforrázzuk. A hagymát feldaraboljuk, egy kevés olajban üvegesre pároljuk az almával, egy csipet cukorral, egy kevés ecettel és sóval. Mély tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, aljára egy sor fehérkáposztát rakunk, tejföllel megöntözzük. Erre rátesszük a közben megpárolt rizst pirított csirkemájjal keverve, majd lefedjük vöröskáposztával. Párolt hagymán pirítjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverünk 2 egész tojást, és rövid ideig ezzel is pirítjuk. A vöröskáposztára rakjuk, majd isméz fehérkáposztát, és tejfölt rakunk rá. Morzsával meghintjük, és a sütőben megsütjük.
Nápolyi pecsenye
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl vörösbor, só. Elkészítése: A combot egyben besózzuk, és az olajban körös-körül megpirítjuk, Mellédobjuk a fokhagymát, majd ráöntjük a bort, és lefedve addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Addigra éppen meg is puhul. Párolás közben fogassuk a pecsenyét, hogy a kellemes boros íz jól átjárja.
Nápolyi puding
Elkészítése: 1 liter jó, sűrű tejfölhöz hozzáteszünk ugyanannyi lisztet, kevés sót, 4 tojássárgáját és a habját. Kivajazott behintett formában, egy óráig gőzben főzzük tálra téve, leöntjük forró vajjal és meghintjük reszelt sajttal.
Nápolyi vagdalt hús
Hozzávalók: 60 dkg kétszer darált sertéshús, 3 zsemle, 2 dl tej, 1 kiskanál reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors, kakukkfű, bazsalikom, 1 kiskanál paprikakrém, 2 tojás, 2 dl olaj, 1 dl húsleves, 1 dl vörösbor, 1 mokkáscsésze feketekávé, 1 mokkáskanál porcukor, 1 babérlevél, 2-3 szem borókabogyó, 1 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt sajt.
Elkészítése: A darált húst összekeverjük a tejben áztatott jól szétmorzsolt zsemlékkel, a reszelt hagymával, a zúzott fokhagymával, sóval, törött borssal, egy csípet bazsalikommal, egy csípet kakukkfűvel, a paprikakrémmel, 2 tojással. Pogácsákat formálunk belőle, majd bő forró olajban mind két felét pirosra sütjük. A húslevest, a bort, a kávét elkeverjük a porcukorral, a babérlevéllel, a borókabogyóval, és fölforraljuk. Beletesszük a húspogácsákat, és 15 percig pároljuk, fedő alatt. Ezután levesszük a fedőt, és még 15-20 percig pároljuk, amíg a mártás be nem sűrűsödik. A tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot, a mártásba öntjük, és forrón tálaljuk.
Palermói máj
Hozzávalók: 60 dkg máj, 2 evőkanál liszt, 8 dkg vaj, 4 tojássárgája.
Elkészítése: A májat vékony szeletekre vágjuk, megmártjuk tojás sárgájába, utána lisztben, forró vajban hirtelen kisütjük.
Párisi töltött csirke
Hozzávalók: 1 csirke, 15 dkg gomba, 1 kávéskanál reszelt hagyma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, 5 dkg margarin, 1dl fehérbor, só, bors.
Elkészítése: A csirke melléről emeljük fel a bőrt, hogy ide tehessük a tölteléket. A gombát, egy kevés olajban, a reszelt hagymával pároljuk meg, tegyük hozzá az elkapart csirkemájat, a zsemlemorzsát, a tojást. Elkeverjük sóval, borssal, és a csirke bőre alá tömjük. Tűzálló tálra helyezzük. Öntünk alá 1 dl fehérbort, és fedő alatt, majdnem puhára pároljuk. Ezután megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával és visszatesszük a sütőbe, most már fedő nélkül. Ha szépen megpirult, tálaljuk.
Párizsi szelet
Hozzávalók: 8 szelet karaj, só, liszt, 2 tojás, olaj a sütéshez.
Elkészítése: A húst vékonyra kiverjük, sózzuk, lisztbe és tojásba mártjuk, és forró olajban kisütjük.
Párizsi túrógombóc szeletek
Hozzávalók: 50 dkg túró, 7 dkg búzadara, 3 tojás; bundázáshoz: liszt, tojás, zsír. Elkészítése: Túrógombócot készítünk a szokott módon. Nagyobb gombócokat formálunk és kifőzzük. Lecsöpögtetjük, és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy kevés liszttel felvert tojásba mártjuk, és forró zsírban kisütjük. Fahéjas vagy vaníliás cukorral megszórva tálaljuk. Fölmelegített savanyú lekvár illik hozzá.
Pármai csirke
Hozzávalók: 2 csirke negyedre vágva, só, bors, liszt, 6 evőkanál olívaolaj, 2 fej hagyma, 3 sárgarépa kockára vágva, fél doboz paradicsompüré.  
Elkészítése: A csirkedarabokat megsózzuk, borsozzuk, megforgatjuk lisztben, megsütjük olívaolajban, és kivesszük. A hagymát, a répát megpirítjuk, a paradicsompürét és a csirkedarabokat hozzáadjuk, és lefedve, kis lángon, kb. 30 percig pároljuk, szükség szerint levet öntünk utána. Végül felezett olívabogyót adunk hozzá, és a mártást pikánsan ízesítjük.
Pekingi csirkeleves
Hozzávalók: Egy csirkemell, 15 dkg rizslisztből gyúrt száraztészta, 2 tojásfehérje, 20 dkg laskagomba, 1 csomó újhagyma, 10 dkg sárgarépa, 1 kemény tojás, 1 kiskanál gyömbérpor, 2 evőkanál szójamártás, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 húsleves kocka, 1 csokor zellerzöld.
Elkészítése: A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, a húsát vékony laskára vágjuk, és az étkezési keményítővel, a gyömbérporral, a lazán felvert tojásfehérjével meg a szójamártással összekeverjük. A húsleveskockákat egy liter vízben addig főzzük, amíg fel nem oldódnak. Utána a csirkemellet belerakjuk a vékony szeletekre vágott gombával és a két centis darabokra vágott újhagymával, a vékony karikára vágott sárgarépával együtt, és lassú tűzön kevergetve nyolc-tíz percig főzzük. Egy másikedénybe a rizslisztből gyúrt száraztésztát kifőzzük, majd leszűrjük, és a levesbe öntjük. Tálaláskor kemény tojás karikákkal, zellerzölddel és hagymával díszítjük.
Pekingi fogas
Hozzávalók: 8 szelet fogas, 5 dl tejszín, 2 kávéskanál tea, 1 evőkanál citromlé, 3 kanál besamelmártás, 3 tojássárgája, 3 dkg vaj.
Elkészítése: Készítsünk a hal fejéből, csontjaiból, belső részeiből alaplevet a tejszínben. Tegyük bele az erős teát, a citromlevet, és a besamelmártást. Jól összekeverjük még a tojássárgákkal és a vajjal. Ebben a mártásban megfőzzük a 8 szelet fogast. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és meleg tálba helyezzük úgy tálaljuk.
Pozsonyi hústekercs
Hozzávalók: 8 szelet karaj, 25 dkg füstölt tarja, 1 dl tejföl, 2 tojás, zsemlemorzsa, zsír.
Elkészítése: A tarját megdaráljuk és elkeverjük a tejföllel. A karajt kicsontozzuk, kiverjük, és minden szelet közepére egy-egy halom sonkakrémet teszünk. Összetekerjük. Megtűzzük, lisztbe, tojásba, morzsába mártjuk, majd bő forró zsírban kisütjük.
Prágai vagdaltpogácsa
Hozzávalók: 80 dkg darál hús (fele sertés, fele marhahús legyen), 3 zsemle, 3 dl tej, 1 reszelt hagyma, 2 zöldpaprika, 1 tojás, só, törött bors, reszelt gyömbér, koriander, 2 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál ketchup, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, metélőhagyma.
Elkészítése: A húsokat összekeverjük a tejben áztatott, kifacsart zsemlékkel, a reszelt hagymával, az apróra vágott zöldpaprikával, a tojással, 2 kanál tejföllel, sóval, borssal, őrölt gyömbérrel, és korianderrel. Alaposan összegyúrjuk, pogácsákat formálunk belőle, forró olajban kisütjük, és előmelegített tűzálló tálra rakjuk. Két evőkanál tejfölt elkeverünk egy kis reszelt hagymával, egy gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, és minden pogácsa tetejére teszünk egy kiskanállal belőle. Meghintjük zöldpetrezselyemmel kevert metélőhagymával.
Római szelet
Hozzávalók: 8 szelet hús, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 dl olaj, 20 dkg metélt tészta, 40 dkg paradicsom, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 csomó petrezselyem, 1 ágacska rozmaring, liszt, só, bors.
Elkészítése: A kivert megsózott borsozott hússzeleteket forró olajban hirtelen megsütjük, és egy tányérra tesszük. Ebben az olajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, rátesszük a cikkelyekre vágott paradicsomot, sót, rozmaringot, borsot, babérlevelet, petrezselymet, fokhagymát. A húst visszarakva, fedő alatt, félig puhára pároljuk. A félig párolt húsra rátesszük a gombát, és már együtt pároljuk puhára. A tésztát sós vízben megsózzuk, az olvasztott vajra szedjük, majd egy tál aljára terítjük. Erre rakjuk a húsokat, és végül leöntjük a fűszeres gombás mártással.
Sevillai bélszínszeletek
Hozzávalók: 80 dkg bélszín, 8 szelet főtt sonka, 2 evőkanál reszelt hagyma, 1 kávéskanál vágott zöldpetrezselyem, 1 dl olaj, egy diónyi vaj, só, bors.
Elkészítése: A bélszínszeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, és forró olajban hirtelen kisütjük. A sonkaszeleteket szintén hirtelen sütjük, mindegyikre egy bélszínszeletet helyezünk, és leöntjük portugál mártással. Portugál mártás: a reszelt hagymát a vajban üvegesre pároljuk, erre tesszünk paradicsompürét, petrezselymet, borsot és egy keveset még pirítjuk.
Sevillai karaj
Hozzávalók: 1 kg karaj, 5 dkg margarin, 1 kiskanál méz, 1 evőkanál tejföl, 4 narancs, 2 evőkanál mustár, só.
Elkészítése: A karajt megsózzuk, megkenjük mustárral, és egy kevés forró margarinban megforgatjuk. Egy kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt félig megpároljuk. A narancsok héját lereszeljük, és egy kevés vízben megpároljuk, majd leszűrjük. A leszűrt levet a húsra öntjük, és ezzel egész puhára pároljuk. A narancsok levét kicsavarjuk, keverünk bele mézet, és megkenjük vele a tűzálló tálra rakott húst, és sütőben pirosra sütjük. Ha megpirult, kiemeljük, levébe keverünk egy kanál tejfölt, és forrón tálaljuk.
Sevillai narancsos szeletek
Hozzávalók: 1 kg vadhús, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg fehérrépa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg paradicsompüré, 2 narancs, 1 babérlevél, 5 dkg liszt, 6dkg zsír, 1 evőkanál áfonya íz, 2 dl vörösbor, 20 dkg gombafej, 5 cl konyak.
Elkészítése: A húst fölszeleteljük, szalonnával megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk, forró zsírban hirtelen megsütjük, és egy lábasba helyezzük. A sárga és fehérrépát, a vöröshagymát karikára vágjuk, rászórjuk a lisztet, egy kicsit pirítjuk, felöntjük borral, egy kevés vízzel, hozzátesszük a fokhagymát, babérlevelet, felforraljuk, ráöntjük a hússzelekre, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, átszedjük egy másik edénybe. A mártást ízesítjük egy fél narancs levével, az áfonya ízzel még egyszer felforraljuk, szitán áttörjük, és hozzáadjuk a kockára vágott, és puhára főzött narancshéjat. Tálaláskor minden szelethúsra egy-egy meghámozott narancskarikát helyezünk, a közepére egy sült gombafejet teszünk, és leöntjük a konyakkal ízesített forró mártással.
Sorrentói bárányborda
Hozzávalók: 8 szelet bárányborda, só, bors, 10 dkg reszelt sajt, liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa, 60 dkg karfiol, burgonya, 5 dkg vaj, citrom, zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk lisztben, tojásban, és morzsa-reszelt sajt keverékében. Forró zsírban megsütjük, vigyázva arra, hogy jól átsüljenek, de ki ne száradjanak. A karfiol sós vízben megfőzzük, leöntjük olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal. Köré rakjuk a bordákat és a vajban pirított burgonyát. Citromszeletekkel és vajban pirított petrezselyemmel díszítjük.
Svéd alma
Elkészítése: 1 kg almát héjastól kockára vágjuk. Tepsit ki kenjük vajjal, zsemlemorzsával meghintjük, bele szórjuk az almát, tetejére 1 pohár lisztet és kb. 10-12 dkg margarint vagy vajat szeletelünk, erre szórunk 2-3 evőkanál cukrot és kevés őrölt fahéjat. Fóliával letakarjuk kb. 10-15 percig sütjük, levesszük a fóliát, a tetejét barnásra sütjük. Vanília pudingpórból kissé hígabb pudingot készítünk, és tálaláskor mártásként adjuk hozzá.
Szabadkai káposzta
Hozzávalók: 70 dkg fejes káposzta, 30 dkg paradicsom, 30 dkg zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma. 2 dl tejföl, 10 dkg kolozsvári szalonna, só, bors.
Elkészítése: A káposzta torzsáját kiszedjük, majd a káposztát ujjnyi vastag szeletekre vagdaljuk. Sós vízben 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Kiolajozott mély tűzálló tálba rakjuk, ráteszünk egy sor karikára vágott paradicsomot, majd erre, csíkokra vágott zöldpaprikát. Ezután tesszük a tálba a karikára vágott hagymát. Leöntjük a tejfellel, beborítjuk a vékony szeletekre vágott és bevagdalt kolozsvári szalonnával, és a sütőben megsütjük.
Szamosújvári töltött karaj
Hozzávalók: 70 dkg kicsontozott karaj, 1 fej hagyma, só, bors, 15 dkg főtt tarja.
Elkészítése: A húst kifúrjuk. A kikerült húst főtt tarjával megdaráljuk, sóval, törött borssal ízesítjük, és megtöltjük vele a karajt. Sütőben lassan átsütjük mellétesszük a hagymát.
Szárd leves
Hozzávalók: 1 l forró húsleves, pirítós kenyér, 20 dkg trappista sajt, petrezselyemzöld, szerecsendió, bors, 6 dkg parmezán sajt.
Elkészítése: Magas szűk cserépfazékba rétegesen lerakjuk nyersanyagokat a következő módon, egy réteg, pirítóst sajtszeletekkel beborítunk, finomra vágott petrezselyemzölddel, reszelt szerecsendióval és borssal megszórjuk, merünk rá a húslevesből, ezután hasonló módon tovább folytatjuk a rétegezést. A legfelső tetejére reszelt parmezánt hintünk, forró sütőbe tesszük, amíg a sajt megolvad, a rétegek között és a tetejére szép piros kéreg sül. Italajánlatunk: könnyű rosé.
Tiroli rétes 1.
Hozzávalók: 22 dkg liszt, 15 dkg cukor, 12 dkg dió, 1 kanál ribizli lekvár, 6 tojás 14 dkg vaj tej, 2 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítése: 12 dkg liszttel, 1 tojássárgáját, 1 kanál cukrot, 4 dkg vajat, kevés sót, és tejet, összedolgozunk rétestésztának, és pihenni hagyjuk. Ez után vékonyra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, kb. 10 dkg-mal, 10 dkg liszttel meghintjük és összehajtogatjuk. Közben 5 tojássárgáját elkeverjük 12 dkg cukorral, 4 tojás fehérje keményre vert habjával, 12 dkg darált dióval, 1 kanál ribizli lekvárral és 2 dkg zsemlemorzsával. A három részre osztott tésztát kinyújtjuk, közepére tesszük a habot, kétoldalt egymásra hajtjuk, vigyázva tepsibe tesszük, és forró sütőben megsütjük.
Tiroli rétes 2.
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 30 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál ecet, só, cukor;
Töltelék: 3 tojás, 20 dkg mandula 20 dkg cukor, citromhéj.
Elkészítése: Öt dkg vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojássárgájával, ecettel, tejföllel, cukorral, sóval, gyúrható rétestésztát készítünk. Egy fél óráig pihentetjük. Ez alatt 20 dkg vajat 5 dkg liszttel jól gyúrható cipóvá alakítunk. A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, a kettőt együtt nyújtjuk, kétszer hajtva. Hideg helyen pihentetjük, háromszor nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1 órát, a többinél elegendő a fél óra is. Töltelék: a tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Reszelt citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a darált mandulát, végül a tojások keményre vert habját. A kinyújtott tésztára kenjük. A tésztát két oldalról ráhajtjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük és megsütjük.
Toledói csirke
Hozzávalók: 2 db csirke, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 kanál reszelt hagyma, 2 dl narancslé, 2 dl fehérbor, só, bors.
Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk olyan apróra, ahogy a paprikás csirkénél szokás. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, megpirítjuk rajta a reszelt hagymát. A csirkedarabokat megsózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a hagymás zsiradékon. Felöntjük a borral és a narancslével, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Toledói tokány
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 3 vöröshagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 kanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, só, bors, 1 dl olaj, 2 zöldpaprika, 1 kanál liszt, 1 dl bor, 2 paradicsom, 2 dl húsleves.
Elkészítése: A hagymát egy kevés olajon üvegesre pároljuk, rátesszük a vékony csíkokra vágott húst, paradicsomot, a zúzott fokhagymát, mustárt, sót, borsot. Felöntjük húslével, és félig puhára pároljuk. A finomra szeletelt gombát közben egy kevés olajon megpároljuk, és a húshoz adjuk. Hozzátesszük a zöldpaprikát, készre pároljuk, egy kevés liszttel besűrítjük, és friss paradicsomszeletekkel díszítve tálaljuk.
Toledói töltött csirke
Hozzávalók: 1 csirke, 2 narancs, 2 alma, 2 zsemle, 3 dl tej, só, gyömbér, 5 dkg mazsola, 1 tojás, 3 dkg vaj, 1 csipetnyi majoránna, törött bors, pirospaprika.
Elkészítése: A csirkéket kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, majoránnával, pirospaprikával. Meghámozzuk, és kockára vágjuk a narancsokat, és az almákat elkeverjük 2 dl tejben áztatott zsemlével, a mazsolával 1 tojással, sóval, kevés gyömbérrel. A csirke hasüregébe töltjük, a nyílást lezárjuk. Mély tűzálló tálba tesszük, öntünk alá 1 dl bort 1 dl vizet. Leöntjük forró vajjal, a tálat lefedve sütőben takaréklángon puhára pároljuk. Időközben sokszor meglocsoljuk saját levével. Ha már kezd puhulni, levesszük a fedőt, megkenjük vajjal, és pirosra sütjük.
Toscanai sertéscsülök
Hozzávalók: 2 nyers sertéscsülök, só, bors, 10 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, egy darabka zeller, 5 dkg zsír, 2 dl paradicsompüré, 1,5 dl fehérbor, citromhéj, zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A húst megsózzuk, forró zsírban átforgatjuk, egy kevés vízzel félpuhára pároljuk. A léből kivéve kicsontozzuk, és ujjnyi vastagon fölszeleteljük. A zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát, megtisztítjuk, és apróra kockákra vágjuk. Ráöntjük a húsra. Hozzáadjuk a megmaradt pecsenyelevet, a bort, a paradicsompürét, megsózzuk, borsozzuk. Lefedve készre pároljuk a sütőben. A hússzeleteket tálra rakjuk, leöntjük a zöldséges mártással, vékonyra szelt citromhéjjal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg.
Udvarhelyi rakott káposzta
Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 25 dkg kolbász, 20 dkg kolozsvári szalonna, 15 dkg zsír, 1,5 kg savanyú káposzta, 20 dkg vöröshagyma, 2 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 dl tejföl, só, bors, kakukkfű.
Elkészítése: A sertéshúst megdaráljuk, a hagymát apróra vágjuk, és együtt olajban megpirítjuk, megpaprikázzuk.  A füstölt szalonnát vékony szalonnaszeletekre vágjuk, megpirítjuk beletesszük rövid időre, a karikára vágott füstölt kolbászt is. A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú, kimossuk, és föltesszük főni néhány csonttal vagy bőrkével. Mély tűzálló tál belsejét megzsírozzuk, és kibéleljük egy 3-4 cm réteg lecsurgatott káposztával. Ráhelyezünk egy réteg kolbászt és szalonnaszeleteket, hozzáadjuk a fokhagymát, kakukkfüvet, egy vékony réteg párolt rizst, és lefedjük egy réteg pirított paprikás hússal. Ezután ugyanilyen sorrendben ismételjük meg a rétegezést. A végén borítsuk be a maradék káposztával. Öntsük le tejföllel, és a sütőben pároljuk közepes lángon kb. 3/4 óra hosszat.
Velencei lasagna
Hozzávalók: 10 dkg darált hús, 2 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 1 zeller, 1 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 kis ág rozmaring, petrezselyem, só, bor, 6-8 palacsinta.
Elkészítése: Az olajban nagy lángon megpirítjuk a húst, a reszelt hagymát, majd a reszelt zellert, a reszelt sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk. Ezután tesszük bele a paradicsompürét, sót, borsot, az elkapart fokhagymát, a rozmaringot, az apróra vágott petrezselymet, és lefedve, kis lángon legalább 1 óra hosszat pároljuk. Addig megsütjük a palacsintát, és megreszeljük a sajtot. Lapos kerek tálra tesszünk egy palacsintát, és megkenjük a húsos mártással, meghintjük reszelt sajttal, majd ismét egy palacsinta következik, és így folytatjuk minden palacsintát megkenve, meghintve, végül az utolsó palacsintát megöntözzük tejföllel, megszórjuk sajttal, és a sütőben átsütjük, de nem pirítjuk.
Velencei rántotta
Hozzávalók: 1 kis doboz paradicsompüré, 8 tojás, 10 dkg spagetti, 5 dkg sajt, zsír, só, bors.
Elkészítése: Kizsírozunk egy kerek tűzálló tálat, és jól belesimítjuk a vízzel hígított, megsózott, borsozott paradicsompürét. Egymás mellé ütünk 8 tojást, mintha tükörtojást készítenénk, és az egészet beborítjuk a darabora tört, sós vízben megfőzött spagettivel, meghintjük a reszelt sajttal, és a sütőben megpirítjuk a tetejét.
Veronai gombóc
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 3 tojássárgája, só, törött bors, majoránna, 10 dkg vaj, 2 kanál paradicsompüré, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A karikára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, és burgonyanyomón áttörjük. Elkeverjük a lisztel, és a tojássárgákkal. Ízesítjük sóval, borssal, majoránnával. Ha összegyúrtuk, diónyi gombócokat formálunk belőle, és bőséges sós vízben megfőzzük. Akkor szedjük ki, ha feljött a víz tetejére. Tűzálló tálat kivajazunk, rárakjuk a gombócokat, elterítjük rajta a paradicsommal összekevert tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben 20 percig sütjük.
Veronai makaróni
Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 3 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 10 dkg darált marhahús, 1 zeller, 1 sárgarépa, 2 doboz paradicsompüré, só, rozmaring, egy gerezd fokhagyma, petrezselyem, 20 dkg sajt.
Elkészítése: A makarónit sós vízben megfőzzük, és a tányérokba osztva összekeverjük a mártással és bőven reszelt sajttal. A mártás készítése; 3 evőkanál olajban megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, egy reszelt zellert, egy reszelt sárgarépát és fél doboz paradicsompürét. Nyitott lábasban, élénk tűzön néhány percig pirítjuk, majd felöntjük fél kg nyers áttört paradicsommal, vagy egy doboz paradicsompürével adunk hozzá sót, egy friss rozmaringágat, egy gerezd összetört fokhagymát, vágott petrezselymet és egy pohár vizet. Lefedve, lassú tűzön, két óra hosszat pároljuk, időnként vizet öntve alája, hogy le ne kapjon.
Veronai rablópecsenye
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 1 tojás, 1 kiskanál hagyma, só, törött bors, 4 fej hagyma, 4 virsli.
Elkészítése: A darált sertéshúst összegyúrjuk tojással, a reszelt hagymával, sóval, borssal, kis gömböcskéket formálunk belőle. Hosszú hústűre egymás mellé felszúrunk egy húsgombócot, egy szelet hagymát, egy darab virslit, ismét hagymaszeletet, és ezt addig váltogatjuk, míg a hozzávalókból tart. Az így elkészített nyársakat hideg olajban megforgatjuk, majd egy tepsi két szélére támasztva, hogy a hozzávalók ne érjenek a tepsi aljára forró sütőben megsütjük.
Világjárás Nagyapóval
Amerikai töltött tojás.
Hozzávalók:  8 tojás, 10 dkg gomba, 10 dkg sonka, 1 kanál reszelt hagyma, 1 kanál olaj, 3 cl konyak, 1 dl vörösbor, 1 kanál mustár, bundázáshoz: liszt, tojás, morzsa, zsír a kisütéshez.  
Elkészítése: A kemény tojásoknak vágjuk le a laposabbik csúcsát, szedjük ki belőlük a sárgáját úgy, hogy a tojás fehérje sértetlen maradjon. A reszelt hagymát pirítsuk meg az olajban, tegyük bele a gombát, pároljuk meg, süsük zsírjára. Tegyük bele az apróra vágott sonkát, a konyakot, a vörösbort, a mustárt. Ezzel a masszával megtöltjük a kivájt tojásokat. Visszahelyezzük a levágott fehérjecsúcsokat, és a tojásokat lisztben, tojásban, morzsába forgatjuk. Forró olajban kirántjuk.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?