Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
VÁROSOK SZERINT 4.

Amerikai vagdalt hús.
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, só, bors, 2 tojás, fenyőmag, 4 hagyma, olaj, 3 alma, 3 banán, curry, fahéj, kardamómi, bor.
Elkészítése: A húst összekeverjük sóval, borssal, tojással, és a fenyőmaggal. Kosárformára alakítjuk, és sütőben megsütjük. Az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzákeverjük a szeletekre vágott almát, banánt, curryval és kardamómival ízesítjük. Egy pohár fahéjas bort öntünk rá és megpároljuk, azután a kis húskosarakba töltjük.
Andalúziai gazpachó.(Spanyol hideg leves)
Hozzávalók: 1 paradicsom ivólé, néhányszem összezúzott köménymag, 1 evőkanál reszelt hagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 paradicsom, 1 uborka, 1 zöldpaprika, só, bors, citromlé.
Elkészítése: A hozzávalókat apróra vágjuk, a paradicsomlébe keverjük, és hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk. Egy kevés olajat is adunk hozzá. Készíthetjük úgy is, hogy a hozzávalókat turmixgépen péppé zúzzuk, és úgy öntjük a paradicsomléhez, hűtés után leszűrjük és jégkockával tálaljuk.
Angol rudacska.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12 dkg cukor, 4 tojássárgája, citromhéj, tetejére eperlekvár, 6 tojás fehérje, 40 dkg cukor, 25 dkg dió.
Elkészítése: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, félujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét megkenjük eperlekvárral. A tésztát félig kisütjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, lassanként belekeverjük a cukrot, azután összekeverjük az apróra vágott dióval és egy kevés vaníliával. Ezt a keveréket a tészta lekváros tetejére kenjük, és szép sárgára megsütjük. Még melegen vágjuk fel.
Arab omlett.
Hozzávalók: 8 tojás, 3 zöldpaprika, 3 paradicsom, 1 kis fej hagyma, só, bors, pirospaprika, olaj, 5 dkg sajt.
Elkészítése: A tojások sárgáját jól kikeverjük, óvatosan hozzáadjuk a keményre felvert habját, megsózzuk, borsozzuk, és omletteket készítünk belőle. A vöröshagymát apróra vádjuk megpirítjuk egy kevés olajon, beletesszük az apró kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát, meghintjük pirospaprikával. Ezzel töltjük meg az omletteket. A paradicsomot tegyük egy pillanatra forró vízbe, így könnyen lejön a héja. Az omlettre egy kevés olvasztott vajat csepegtetünk, és megszórjuk reszelt sajttal.
Argentin felsál tekercs.
Hozzávalók: 75 dkg felsál, só, bors, 2 sárgarépa, 1 zöldpaprika, 1 póréhagyma, 10 dkg zöldbab, 4 kemény tojás, 4 evőkanál olaj, 1 l vörösbor.
Elkészítése: A húst sóval és borssal fűszerezzük. A zöldséget szeletekre vádjuk. A zöldséget és a tojást a húson elosztjuk, feltekerjük, és megkötözzük. A tekercset forró olajban körbe sütjük. Gáz 2-es fokozatán előmelegített sütőben kb. másfél óráig pároljuk. Ezután hozzáöntjük a bort, és a tekercset nyitott serpenyőben készre pároljuk.
Bácskai rakott tarhonya.
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, só, két evőkanál zsír, pirospaprika, 2-3- fölszeletelt paprika, ugyan annyi paradicsom, tejföl, 6 kemény tojás.
Elkészítése: Az egyik lábosban egy evőkanál zsíron megpirítjuk a tarhonyát, megsózzuk, majd forró vízzel fölengedve, puhára pároljuk. Közben a másik lábosban, ugyancsak egy evőkanál zsíron, sóval és pirospaprikával ízesítve megpároljuk a felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, majd ha már puha, elkeverjük 1 dl tejföllel. Tűzálló tál aljára terítjük a tarhonya egyharmadát, erre simítjuk a tejfölös paprika felét, a megtisztított karikára vágott kemény tojást, majd ismét tarhonya, paprika, tojás és végül a tetejére tarhonya kerül. A maradék tejfölös lével megöntözzük, és a sütőben átsütjük. El lehet jó előre készíteni, tálalás előtt csak meg kell sütni.
Bajor burgonyakrém leves
Hozzávalók: 25 dkg kenőmájas, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldborsó, só, bors, majoránna, bazsalikom, petrezselyem, 1 csomag burgonyapehely, 1 l húsleves. Elkészítése: Az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kenőmájast. Húslevessel fölengedjük, és belekeverjük a burgonyapelyhet. Felforraljuk, beletesszük a fűszereket, majd fogyasztás előtt 15 percig állni hagyjuk.
Bajor spárga.
Hozzávalók: 1 kg spárga, 3 dl csont lé, vaj, és liszt a rántáshoz, 4 zsemle, 3 tojás, 3 dl tej, 15 dkg vaj, só.
Elkészítése: A vékony zsemleszeleteket a tojások és a megsózott tej keverékében megáztatjuk. Tíz dkg vajat megforrósítunk, és az áztatott zsemleszeletek mind két oldalát egyenletes tűznél barnára sütjük, majd kiszedjük tányérra. Ez alatt erős csontlében megfőzzük a megtisztított és feldarabolt spárgát. Világos rántással sűrítjük, és a tálba helyezett zsemletésztára öntjük. Negyedóráig meleg helyen állni hagyjuk, utána tálaljuk.
Balkáni csirke
Hozzávalók: 2 csirke, 20 dkg rizs, 2 tojás, 2dl tejföl, 1 dl olaj, szerecsendió, vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: A csirke zúzáját és máját feldaraboljuk, a reszelt hagymával megpirítjuk. A rizst is megpirítjuk, hozzáadjuk a pirított zúzát, a tojások felvert habját, majd a jól elkeverjük. Megtöltjük vele a megsózott csirkéket, tűzálló tálba tesszük, leöntjük forró olajjal, és fedő alatt puhára pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, a tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, rákenjük a csirkére, és ropogósra sütjük. A csirke belsejében párolódott májas rizzsel körítjük.
Balkáni kacsa.  
Hozzávalók: 1 db pecsenye kacsa, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg burgonya, 25 dkg zöldpaprika, 3 db vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál pirospaprika, majoránna, 1 dl bor.
Elkészítése: A kacsát megtisztítjuk, kívül-belül megsózzuk, belsejét majoránnával bedörzsöljük. Öntünk alá 1 dl bort, és a fokhagymával puhára pároljuk. A burgonyát karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat megkenünk a kisült kacsa zsírjával, beletesszük a burgonyát a feldarabolt zöldpaprikát karikára vágott hagymát, majd ismét meglocsoljuk pecsenyelével. A pirospaprikát elkeverjük a tejföllel és ráöntjük a tálra. Tetejére fektetjük a kacsát, és sütőben ropogósra sütjük.
Balkáni sült kolbász.
Hozzávalók: 30-30 dkg sertés és marhahús kétszer darálva, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 csomó újhagyma, 1 csomó sárgarépa, 1 citrom, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, egy késhegynyi sütőpor, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, citromlé, só.
Elkészítése: A szalonnát nagyon vékonyra szeleteljük, kibélelünk vele egy tűzálló tálat. Lerakunk egy sor karikára vágott újhagymát, felkarikázott sárgarépát és megsózzuk. A darált húsokat is megsózzuk, borsozzuk, összekeverjük egy kevés reszelt citromhéjjal, az apróra vágott zöldpaprikával, kakukkfűvel, bazsalikommal, és egy késhegynyi sütőporral. Összegyúrjuk, és egy fél órát állni hagyjuk. Ezután vizes kézzel vékony kolbászkákat formálunk belőle, és egymás mellé rakjuk őket a tűzálló tálra. A vajat rámorzsoljuk, és forró sütőben kb. 25 percig sütjük. Egy pohár tejfölt elkeverünk sóval, egy fél citrom levével, ráöntjük, és még 10 percig sütjük.
Belga göngyölt felsál
Hozzávalók: 4 nagy szelet felsál, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 zeller, 1 kis fej kel, 1 fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 kanál reszelt hagyma, só, zsír, 1 dl tejföl.
Elkészítése: A zöldségeket a hagymával együtt megreszeljük, hozzáadjuk a finomra vágott szalonnát és sót. A hússzeleteket kiverjük, és minden szeletet megkenünk ezzel a zöldséges keverékkel. Majd egy kemény tojást teszünk a közepébe, és így göngyöljük össze a húst. Cérnával rögzítjük a tekercseket, majd egy kevés zsírban, egy kis reszelt hagymával és egy kevés vízzel puhára pároljuk. Tálalás előtt a cérnát eltávolítjuk, és a húst gazdagon megtejfölözve rizzsel tálaljuk.
Belga kelbimbó.
Hozzávalók: 1,3 kg kelbimbó, só, 5 dkg vaj, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma, törött bors, 15 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítése: A kelbimbót sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A kockára vágott szalonnával a finomra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a kelbimbót, sózzuk, borsozzuk, és tejföllel felengedjük. Egy edényt vajjal kikenünk, morzsával meghintjük, beleöntjük az elkészített kelbimbót, morzsával meghintjük, tetejére vajdarabkákat teszünk, és sütőben pirosra sütjük.
Bélszínszeletek francia módon.
Hozzávalók: 40 dkg bélszín, 20 dkg gomba, 4 tojás, 8 dkg zsír, 1 fej hagyma, só.
Elkészítése: A húsból 4 egyforma szeletet vágunk, jó vékonyra kiverjük, megsózzuk, majd forró zsírban megsütjük. A gombát és a hagymát apróra vágjuk, megpároljuk, és megkenjük vele a hússzeleteket. A tojásokból négy lepényt sütünk, és ezekbe göngyöljük a megkent hússzeleteket, majd ráöntjük a pecsenye levét.
Bélszínszeletek örmény módra.  
Hozzávalók: 8 szelet bélszín, 8 szelet pirított zsemle, 20 dkg gomba, 3 paradicsom 6 dkg vaj, 1 kanál reszelt hagyma, só, bors, 1 dl olaj, 1 kanál vaj.
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és olajban hirtelen kisütjük. A fölszeletelt paradicsomot olajban hirtelen megsütjük, elosztjuk a pirított zsemlékre, erre tesszünk egy-egy szelet bélszínt. A gombából a hagymával mártást készítünk, és a szeletekre öntjük.
Bolgár ikraleves.
Hozzávalók: 20 dkg ikra, 1 csomó vegyes zöldség, 2 db zöldpaprika, és paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, szemes bors, babérlevél, kakukkfű, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, citromlé.
Elkészítése: Az olajban, fedő alatt, üvegesre pároljuk a karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott leveszöldséget, a paradicsomot, a zöldpaprikát, és 1,5 l vízzel fölengedve, sóval, szemes borssal, babérlevéllel, egy csipet kakukkfűvel ízesítve a zöldséget nagyon puhára főzzük. Az egészet áttörjük, majd belefőzzük a megtisztított ikrát. Végül a liszttel simára kevert tejföllel sűrítjük be, és citromlével ízesítve tálaljuk. Adunk hozzá pirított zsemlekockát.
Bolgár joghurtleves
Hozzávalók: 1 nagy uborka, 2 dl joghurt, 1 dl húsleves, só, bors, néhányszál kapor.
Elkészítése: A nyers uborkát apró kockákra vágjuk és megsózzuk. Egy pohár joghurtot felhígítunk zsírtalanított húslevessel, az uborkát kinyomkodjuk, beletesszük, és egy kevés borsot, apróra vágott kaprot adunk még hozzá.
Borscs leves.  
Hozzávalók: 25 dkg marhahús, 5 dkg zsír, 25 dkg burgonya, 20 dkg cékla, 20 dkg feles káposzta, 5 dkg paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg fehérrépa, 5 dkg paradicsompüré, 4 dkg liszt, 1 dl ecet, 1,5 dl tejfel, 1 db babérlevél, 1  g bors, 2 dkg só.
Elkészítése: A húst 1,5 l hideg vízben feltesszük főzni. A metéltre összevágott zöldségeket kevés zsírban 20- 30 percig húslével pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és az ecetet. Ha a zöldség puhára főtt, beletesszük a legyalult káposztát, a kockára vágott burgonyát, ráöntjük a kész megszűrt húslevest, beletesszük a borsot, a babérlevelet és 25-30 percig forraljuk. A főzés befejezése előtt 10 perccel gyengén berántjuk. A húst kockára vágva adjuk hozzá. A cikkekre vágott paradicsomot tálalás előtt 5-10 perccel tesszük a levesbe. Tálalásnál minden tányér levesbe teszünk egy evőkanál tejfelt.
Bosnyák csirke.
Hozzávalók: 80 dkg csirkecomb, 70 dkg burgonya, 2 fej hagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 dl olaj, pirospaprika, só, bors, 5 dkg füstölt szalonna.
Elkészítése: A combokat kettévágjuk. Enyhén megsózzuk és megborsozzuk. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, 1 dl olajban kisütjük, majd ebben a zsiradékban kisütjük a húsdarabokat. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk. Mély tűzálló tálat beolajozunk, elterítjük benne a burgonyát, a karikára vágott hagymát, paradicsomot, zöldpaprikát, megsózzuk, megborsozzuk, és meghintjük pirospaprikával. Tetejére terítjük a megsütött csirkedarabokat, és rácsöpögtetjük egyenletesen a hússütésből megmaradt zsiradékot. Előmelegített sütőben a húsok tetejét megpirítjuk, megforgatjuk, és ha így is megpirultak, meglocsoljuk tejföllel, és még egy rövid ideig sütjük.
Cannelloni (olasz)
Hozzávalók: Házilag gyúrt tészta vékonyra nyújtva, kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágva, 35 dkg sült sertéshús, 15 dkg sonka, 5 dkg reszelt parmezán sajt, kevés szerecsendió, 2 tojás; a mártáshoz: 5 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 10 dkg darált sertéshús, 1 evőkanál paradicsompüré, 5 dkg vöröshagyma, 1 húsleveskocka, 1 dl vörös bor, 1 kis zöldborsó konzerv, 1 evőkanál reszelt parmezán sajt.
Elkészítése: A sonkát és a sült sertéshúst ledaráljuk elkeverjük két tojással a reszelt sajttal és szerecsendióval. A kifőzött tésztalapokat palacsintaszerűen, megtöltjük, felgöngyöljük, és kivajazott tűzálló tálra rakjuk. A vöröshagymát lereszeljük, a vajban, olajban megpároljuk, hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, elkeverjük a zöldborsóval, és 20 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a vörös bort, 5 percig ezzel is pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. A húsleveskockát felfőzzük egy pohár vízzel, hozzákeverjük, és 15 percig ezzel is főzzük. Ráöntjük a tűzálló tálra rendezett tésztára, meghintjük reszelt sajttal és sütőben takaréklángon kb. 20 percig sütjük.
Csángó leves.
Hozzávalók: 1 libaaprólék, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, zöldpetrezselyem, 5 dkg zeller, 5 dkg búzadara, 4 főtt tojás, 10 dkg gomba, 2 paradicsom, só, pirospaprika, 3 tojássárgája.
Elkészítése: A libaaprólékot 1 l vízben feltesszük főni, később hozzáadjuk a zöldségeket. Ha minden megpuhult, hozzátesszük a búzadarát, a felszeletelt gombát, a paradicsomot. Belekeverjük a tojások sárgáját, megszórjuk pirospaprikával és zöldpetrezselyemmel. Kockára vágott főtt tojással tálaljuk.
Cseh fánk.  
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 15 dkg zsír, 25 dkg lekvár.
Elkészítése: A liszt közepébe mélyedést készítünk, 2 dl langyos tejet öntünk bele, belemorzsoljuk az élesztőt, 2 dkg cukorral, és egy kissé megkelesztjük. Most a kovászba keverjük a tojássárgákat, és sót, a többi tejet, és az egészet fakanállal kb. 10-15 percig verjük. Egész gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel lefedjük, és 3 óráig kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, még néhány percig kelesztjük. A tükörtojássütőben zsírt melegítünk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk, és nem túl gyorsan, hogy a közepe is megsüljön, mindkét oldalát megsütjük. Cukorral meghintve, lekvárral melegen tálaljuk.
Cseh gombóc
Hozzávalók: 4 db szárított zsemle, 2 dl tej, 5 dkg zsír, 40 dkg liszt, 2 db reszelt főtt burgonya, 1 dkg élesztő, só.
Elkészítése: A zsemléket kockára vágunk, zsírban megpirítjuk, majd tejjel meglocsoljuk. A lisztből a tojásokkal és egy kevés langyos sós tejjel kevert vízzel, valamint a reszelt főtt burgonyával, gyenge galuskatésztát készítünk. Hozzákeverjük a pirított zsemlekockákat és tejben megfuttatott élesztőt. Kicsit pihentetjük, majd tiszta konyharuha egyik oldalát megzsírozzuk, rátesszük a tésztát, henger alakura formázzuk és feltekerjük. Végeit megkötözzük, és sós forró vízben 35 percig főzzük. Ezután lecsorgatjuk, kibontjuk a konyharuhából, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Cseh túrós bukta.  
Hozzávalók: 30 dkg túró, 25 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 5 tojás, 50 dkg liszt, 1 dl tej.
Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, 1 tojássárgájával, 1 evőkanál cukorral, az olvasztott vajjal, jól bedagasztjuk, és langyos helyen néhány óráig kelesztjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, és a kerek lapok közepébe kilós súllyal mélyedést nyomunk, ebbe töltjük a túrókrémet. A túrókrém: a szitán áttört túrót 20 dkg porcukorral, 1 tojássárgájával, 3 egész tojás keményre vert habjával, a mazsolával habosra keverjük. A krémet körülvevő tészta tetejét megkenjük tojássárgájával, és zsírozott sütőlemezre egymás mellé ültetve a tésztát szép pirosra megsütjük.
Dalauzi (török csemege).
Hozzávalók: 15 dkg méz, 20 dkg dióbél.
Elkészítése: A mézet kevergetve felforraljuk, majd beleteszünk annyi diót, amennyit felvesz, és ezzel néhány percig pirítjuk. Végül a még nem egészen kihűlt anyagot őrölt dióban meghempergetve rudakká gyúrjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor kis karikákra vágjuk.
Dán húspogácsa
Hozzávalók: 60 dkg darált hús, só, bors, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl olaj, 2 dl majonéz, alma, torma, narancs.
Elkészítése: A húst fűszerezzük, majd összekeverjük 1 tojással, és a reszelt sajttal. Bepanírozzuk, és olajban kisütjük. Majonézzel tálaljuk. Majonézbe almát, tormát reszelünk, narancslével ízesítjük.
Dán omlett.
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 10 dkg hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 8 tojás, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, pirospaprika, 4 virsli, 4 szelet sonka, 1 paradicsom, zöldpetrezselyem, metélőhagyma, tejszín.  
Elkészítése: A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, meg pirítjuk benne a finomra vágott hagymát, és a kockára vágott főtt burgonyát, és fűszerezzük. A tojásokat összekeverjük a tejszínnel és a burgonyával, és négy omlettet sütünk a masszából. A virsliket egy-egy sonkaszeletbe csavarjuk, és forró zsírban kisütjük. Fogvájóval az omlettekre szúrjuk.
Elzászi pulykapecsenye
Hozzávalók: 1 kg pulykacomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 2 szem borókabogyó, 60 dkg savanyú káposzta, olaj.
Elkészítése: A pulykadarabokat bedörzsöljük sóval, törött borssal, megtűzdeljük szalonnával, majd egy kevés olajban, nagy lángon, pirosra sütjük. Teszünk mellé egy babérlevelet, 1 fej vöröshagymát, 2 borókabogyót, egy kevés vizet, majd befedjük savanyú káposztával, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult a húsokat felülre tesszük, és fedő nélkül sütőben szép pirosra sütjük.
Erdélyi csorbaleves.
Hozzávalók: 1 kg csirke, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 2 zöldpaprika, 2 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 25 dkg káposzta, 40 dkg burgonya, 2 kanál olaj, pirospaprika, bors, tárkonyecet.
Elkészítése: A fölszeletelt vöröshagymát az olajban megpároljuk, azután meghintjük pirospaprikával, rátesszük a feldarabolt csirkét, a zöldségféléket, káposztát, metéltre vágva, a feldarabolt paprikát, paradicsomot, és felöntjük 1,5 l vízzel. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is. Megsózzuk, és puhára főzzük. Tárkonyecettel savanyítjuk
Fabada (Spanyol étel)
Hozzávalók: 40 dkg fehérbab, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 sertésláb, 20 dkg nyers füstölt hús, 10 dkg füstölt kolbász, 20 dkg rizs, só, bors, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 5 dkg darált füstölt szalonna.
Elkészítése: A babot feltesszük főni, és hozzáadjuk a rizs kivételével az összes hozzávalókat. Ha már majdnem puha beletesszük a rizst is, s az egészet puhára főzzük. Ha elkészült, kiszedjük belőle a húsféléket és kicsontozzuk, majd fölszeleteljük. Az egészet tálra helyezve tálaljuk.
Finn halleves
Hozzávalók: 50 dkg tonhal, 1 evőkanál vaj, 2 burgonya, 2 sárgarépa, 5 dkg zeller, 5 dkg zöldborsó, babérlevél, só, bors, kakukkfű, vaj, liszt, 1 tojássárgája, 2 dl tej, 1 dl tejszín.
Elkészítése: A halat kockákra vágjuk, a zöldségekkel, fűszerekkel megfőzzük. Világos rózsaszínű vajas rántást készítünk, tejjel fölengedjük. A levest berántjuk, elkeverjük benne a tejszínt és felforraljuk.
Francia csirke
Hozzávalók: 1 csirke, 3 gerezd fokhagyma, 15 dkg margarin, 1 dl konyak, 2 dl bor, só, bors, szerecsendió.
Elkészítése: A feldarabolt csirkét szép pirosra sütjük a forró margarinban. Hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát és elkeverjük, majd megsózzuk és borsozzuk. Leöntjük 1 dl konyakkal, meggyújtjuk, majd ezután ráöntjük a bort. Ebben a mártásban puhára pároljuk, és szerecsendióval ízesített burgonyapürével tálaljuk.
Francia gesztenyetorta.
Hozzávalók: 30 dkg háztartási keksz, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor; krém: 50 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj, 2-3 evőkanál rum, tej, meggy; tetejére: 3 dl tejszín, 10 dkg porcukor.
Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, és összegyúrjuk az olvasztott vajjal meg a porcukorral. Ezzel a masszával kibélelünk egy tortaformát úgy, hogy köröskörül ujjnyi magas karimát is képezünk, és beletöltjük a gesztenyekrémet. Krém: a gesztenyemasszát a puha vajjal, a rummal és annyi tejjel keverjük el, hogy sima, habos masszát kapjunk. A krémet a tészta serlegébe simítjuk, kimagozott kompót vagy rumos meggyet nyomkodunk bele, és néhány órára hűtőbe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt a tortát a tejszínből vert, porcukorral édesített habbal vonjuk be, és a tortakarikát lehúzva róla, a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra. A hab tetejére szórhatunk csokoládé reszeléket.
Francia hagymaleves
Hozzávalók: 1 kg hagyma 10 dkg vaj, 1,5 l húsleves, só, bors, 4 dl fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg ementáli sajt, 2 dl olívaolaj, 15 dkg fehér  kenyér.
Elkészítése: A karikára vágott hagymát a vajban aranysárgára pirítjuk, húslevessel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, Amikor a hagyma megfőtt beleöntjük a bort. A kenyérszeleteket megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük. Tetejükre rakjuk a reszelt sajtot, és olívaolajat csöpögtetünk rá. Sütőben megsütjük, és betétnek adjuk a leveshez.
Francia húsleves.
Hozzávalók: 1 kg csirke, 1 kg marhahús, 1 kg ritkacsont, 3 db húsleveskocka, 3 fej vöröshagyma, 2 szál póréhagyma, 30 dkg vegyes zöldség, 10 dkg karalábé, 10 dkg káposzta, 10 dkg kelkáposzta, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 kanál szemes bors, 5 db szegfűbors, 1 kanál kakukkfű, 1 babérlevél, törött bors, 3 dkg vaj.
Elkészítése: A megmosott csontot 4 l vízben feltesszük főni, kis lángon egy óráig főzzük, közben a habját leszedjük. Leszűrjük, és ebben a lében tesszük fel a marhahúst, később a csirkehúst takaréklángon főni. Hozzáadjuk az összes fűszert, a húsleveskockát, megsózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Az apróra vágott zöldséget egy kevés vajon megpároljuk. Összeöntjük, és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Francia palacsinta
Hozzávalók: Palacsintatészta, 3 tojás, 3 evőkanál porcukor, 10 dkg mandula, citromhéj, tejföl. Vékony palacsintákat sütünk.
Elkészítése: A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, beletesszük az őrölt mandulát, a reszelt citromhéjat és a tojások keményre vert habját. Tortaformába tesszünk egy palacsintát, megkenjük a keverékkel, erre megint egy palacsintát és így tovább, amíg tart. A tetejét megkenjük tejföllel és megsütjük.
Francia póréhagymaleves.
Hozzávalók: 1 kg póréhagyma, 2 db alma, 1 l almalé, 4 dkg vaj, 1 l húsleves, 1 mokkáskanál curry, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A szeletekre vágott hagymát vajban megpirítjuk, húslevessel felengedjük, hozzáadjuk az almát, a fűszereket és az almalevet. Tejfölös habarással sűrítjük. Tálalás előtt finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele.
Francia pulykamell szeletek.
Hozzávalók: 80 dkg pulykamell, 20 dkg sonka, 20 dkg eidami sajt, besamel mártás, só, törött bors, szerecsendió, 5 dkg Ráma margarin, 5 dkg liszt.
Elkészítése: A pulykamellet felszeleteljük, megsózzuk, lisztben megforgatjuk, majd kevés olajon hirtelen kisütjük. Ezután egy tepsiben sorbarakkjuk és borssal meghintjük. Minden szelethúsra egy szelet sonkát, egy szelet sajtot és kb. egy evőkanál besamel mártást, erre egy csipetnyi reszelt sajtot és egy diónyi Ráma margarint teszünk, forró sütőben átsütjük, míg a teteje szép piros lesz.
Francia rakott burgonya.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg zsír, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl tej, 2 dl tejföl, 4 tojás, 5 dkg reszelt sajt, só, morzsa, szerecsendió.
Elkészítése: A héjába főtt burgonyát karikára vágjuk. Két tojást megfőzünk keményre, és felkarikázzuk. Besamelt készítünk a tejből, vajból, lisztből. Langyosra hűtjük, megsózzuk, borssal, szerecsendióval meghintjük, beletesszük a két tojássárgáját, a tejfölt és a sajt felét. A fehérjét felverjük kemény habnak, és óvatosan beleforgatjuk. Egy tűzálló tálat zsírral kikenünk, meghintjük morzsával. Az elkészített mártásba belekeverjük a karikára vágott burgonyát, és a tojást. Beleöntjük az edénybe, reszelt sajttal megszórjuk, és szép pirosra sütjük.
Francia rakott csirke.
Hozzávalók: 2 csirke, 1 kg burgonya, 4 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 1 dl olaj, 5 dkg vaj, só, bors, 2 dl húsleves.
Elkészítése: Egy tűzálló tálat beolajozunk, majd az aljára rakunk egy sor burgonyakarikát, erre hagymakarikát. A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk, borsozzuk, majd felét a tálba rakjuk. Erre ismét burgonyakarikát, vöröshagymát, csirkét, paradicsomot rétegezünk. Tetejére rakjuk a maradék burgonyát. Ráöntünk 2 dl húslevest, tetejére vajdarabokat szórunk, enyhén megsózzuk, és fedővel lefedve kb. 1 óra hosszat pároljuk. Ezután a fedőt levesszük, és a tetejét pirosra sütjük.
Francia sertésborda.
Hozzávalók: 8 szelet karaj, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 3 fej hagyma, 1 dl olaj, 2 dl fehérbor, só, bors, köménymag, 1 kanál cukor, 2 kanál tárkonyecet.
Elkészítése: Az olajban megpirítjuk a fölszeletelt hagymát, rádobjuk a karikára vágott zöldségeket, meghintjük cukorral. Mikor színesedni kezd, megforgatjuk benne a besózott, borsozott hússzeleteket, majd ráhintjük a tárkonyecetet és a köményt. Ráöntjük a bort, fedő alatt puhára pároljuk, és zsírjára sütjük. Tálaláskor a hússzeleteket tálra rakjuk, a mártást áttörjük, és forrón a húsra öntjük.
Francia sült alma.  
Hozzávalók: 4 db nagyobb alma, 1 doboz camembert sajt, 4 evőkanál tejföl, 4 tojás, 1 dl fehér- bor, só, citrom.
Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, citromlével bedörzsöljük, és a felső részét ujjnyi vastagon levágjuk. A közepét a magházzal együtt kivágjuk. A kivágott gyümölcsöt (a magházon kívül) apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a szintén kockára vágott sajttal. Az almákba vájt nyílásba rakjuk. A négy evőkanálnyi tejfölt elkeverjük a tojásokkal. Kicsit megsózzuk, és az almákra adagoljuk. A tölteléknél hagyjunk helyet ennek is. Visszahelyezzük a levágott almaszeleteket, tűzálló tálkába helyezzük meglocsolva borral, forró sütőben átsütjük.
Francia tojásleves.
Hozzávalók: 50 dkg csont, 25 dkg apróra vágott zöldség, 4 főtt tojásfehérje kockára vágva, a sárgája áttörve, 1 kiskanál mustár, rántás, tejföl.
Elkészítése: A csontot a zöldséggel megfőzzük, berántjuk világos vajas rántással, beletesszük a tojásfehérjét, az áttört tojássárgáját és a mustárt. Tejfölre tálaljuk.
Francia zöldségleves
Hozzávalók: 30 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 1 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg karalábé, 15 dkg burgonya, 1 evőkanál rizs, 1l húsleves, 1 kanál liszt, 1 dl tejföl, 1 dl olaj, só, 2 tojássárgája.
Elkészítése: Az olajban megpirítjuk a kockára vagdalt zöldségféléket, a zöldpetrezselymet, a burgonyát és a rizst. Feleresztjük húslevessel, megsózzuk, és puhára főzzük. A tejfölben elkeverjük a tojást és a lisztet, majd állandó keverés mellett a leveshez adjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Frankfurti karfiolleves.
Hozzávalók: 1 csomag mirelit karfiol, 30 dkg burgonya, 1 húsleveskocka, 2 pár virsli, só, 1 kanál tejföl, 1 csomó petrezselyemzöld.
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, leöntjük 1,5 l vízzel és beledobunk egy húsleveskockát. Lefedve, kis lángon félig puhára pároljuk, ekkor teszünk bele a karfiolt. Teszünk bele fejenként egy szál virslit, és meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Ezzel már csak 2-3 percig forraljuk, egy kanál tejföllel tálaljuk.
Görög beefsteak.
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 1 tejben áztatott zsemle, 1 fej hagyma, 1 ecetes uborka, 1 tojás, 1 mokkáskanál majoránna, bors, só, liszt, zsír. Tetejére 1-1 tükörtojás.
Elkészítése: A húst megdaráljuk, és összegyúrjuk a szétmorzsolt zsemlével, az apróra vágott hagymával, a majoránnával, sóval, borssal, tojással, a kockára vágott uborkával. A masszából hússzeleteket formálunk, lisztben megmártogatjuk, és egy kevés zsírban, hirtelen kisütjük. Forró tálra szedjük, és a tetejére tükörtojást sütünk.
Görög csirke
Hozzávalók: 1,5 kg -os  csirke, 2 evőkanál olaj, 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 egész tojás, 4 dl tejföl, 2 citrom, só.
Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, besózzuk, zsírban egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, majd kicsontozzuk. A lisztet összegyúrjuk a vajjal, tojással, sóval, és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tészta 2/3 részével kibélelünk egy tortaformát, ebbe belerakjuk, a feldarabolt, kicsontozott hús felét, erre egy sor karikára vágott citromot terítünk, majd befedjük a hús másik felével. A pecsenye levét elkeverjük 2 dl tejföllel, ráöntjük a lerakott húsra, és betakarjuk a megmaradt tésztából nyújtott kerek lappal. A tetejét megkenjük tojással, és sütőben szép pirosra sütjük.  Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Görög sertésragu
Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 1 dl olaj, 3 fej hagyma, 2 paprika, 3 paradicsom, 1 savanyú uborka, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg zöldbab, 1 kávéskanál liszt, 1 csokor petrezselyem, só, bors, pirospaprika, citromlé.
Elkészítése: A hagymákat apróra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A húst ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és a hagymás zsíron átpirítjuk. Teszünk rá zöldpaprikát, paradicsomot, feldarabolt gombát, zöldbabot, sót, törött borsot, pirospaprikát, kevés vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha már puha, besűrítjük egy kiskanál liszttel, kevés citromlével, majd a tálon meghintjük zöldpetrezselyemmel.
Halszoljánka serpenyőben
Hozzávalók: 70 dkg ponty, 15 dkg paradicsompüré, 20 dkg sós uborka, 90 dkg fejes káposzta, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg vaj, 3 dkg liszt, 5 dkg morzsa, 6 dkg capri, 2 dkg só, 1 g bors.
Elkészítése: A káposztát megpároljuk. A halat 5 dkg-os darabokra vágjuk, majd megsózzuk és borsozzuk, ezután lisztben megforgatjuk, és vajban kisütjük a felszeletelt hagymával együtt. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a meghámozott karikára vágott uborkát, caprit, majd kevés hallévvel felengedjük, és 10 percig fűzzük. Lábasban egy sor párolt káposztát teszünk, erre ráöntjük a halat levével együtt, és forró sütőben kisütjük. Tálalásnál zöldhagymával, karikára vágott uborkával vagy főtt céklaszeletekkel díszítjük.
Harcsó
Hozzávalók: 50 dkg birkaszegy, 10 dkg hagyma, 10 dkg rizs, 5 dkg savanyított szilva, 1 csomag kapor, 6 dkg vaj, 3 dkg paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 1/ csomag zellerzöldje, 2 dkg só.
Elkészítése: A megmosott birkaszegyet apró kockára vágjuk, majd 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. A felületén képződő habot leszedjük, finomra vágott hagymát teszünk a megsózott húslébe, és tovább főzzük. A paradicsompürét vajon kissé megpirítjuk és beletesszük a levesbe, majd a rizst, az összezúzott fokhagymát, finomra vágott zellerzöldjét, savanyított szilvát is hozzátesszük, és 20 percig főzzük. Tálalásnál kaprot hintünk rá.
Hawaii csirke.
Hozzávalók: 1 csirke, só, bors, 5dkg olaj, 2 dl húsleves, curry, bors, 2 karika ananász, 2 banán, 10 dkg alma, petrezselyem, liszt.
Elkészítése: A lisztben megforgatott csirkedarabokat olajban megpirítjuk, majd a húslevessel fölengedve puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított gyümölcsöket és fűszerezzük. Ribizlit adunk köretnek.
Hawaii sertésszelet.
Hozzávalók: 4 sertésszelet, só, fűszerkeverék, 2 kanál szójamártás, 1 kanál liszt, 2 kanál vaj, 2 kanál olaj, 10 dkg gomba, 3 kanál ananász, cukor, 3 cl konyak, bors, 2 kanál húsleves, 4 szelet sajt, vaj.
Elkészítése: A húst kis kockákra vágjuk, és szójamártásból, sóból, és fűszerkeverékből kevert pácba tesszük. Kétórai állás után a húst kivesszük, liszttel meghintjük, és forró olajban megpirítjuk, majd a hagymát és gombát hozzátéve, föleresztve, puhára pároljuk. Végül az ananászt, sajtot, vajat rátéve, a szójamártásra és a konyakot köré öntve, a sütőben át sütjük. Abban az edényben tálaljuk, amelyben készítettük.
Hawaii tokány
Hozzávalók: 70 dkg sertéslapocka, 3 evőkanál liszt, 1 citrom leve, 2 tojássárgája, só, 1 kg ananász konzerv, 1 fej hagyma, 1 kisdoboz paradicsompüré, 1 késhegynyi curry por, törött bors, 1 dl olaj.
Elkészítése: A húst ujjnyi csíkokra szeleteljük. 3 evőkanálnyi ananász konzerv levét elkeverjük egy citrom levével, két tojássárgájával, kevés sóval, és 3 evőkanál liszttel. A húscsíkokat megforgatjuk ebben a mártásban. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd ezen a hagymás zsiradékon a húst megsütjük. Tűzálló tálba helyezzük, a pecsenyelébe keverünk egy doboz paradicsompürét, sót, törött borsot, késhegynyi curry port, az ananász lecsöpögtetett darabjait és annyi levet, hogy mártás sűrűségű legyen, majd ráöntjük a húsra. A tálat lefedjük és sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Hawaii vesepecsenye.
Hozzávalók: 8 szelet vesepecsenye, 8 szelet sajt, 8 szelet ananász, 8 szelet paradicsom, só, bors, olaj.
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és egy kevés olajon hirtelen megsütjük. Ezután minden hússzeletre egy-egy szelet sajtot, erre ananászt, majd paradicsomszeletet teszünk. Előmelegített, forró sütőben hirtelen megsütjük.
Hideg: 50 dkg cékla, 10 dkg burgonya, 20 dkg friss uborka, 5 dkg hagyma, 2 dkg cukor, 1,5 dkg só, 1 dl ecet, 1,5 dl tejföl, 1 db kemény tojás, 2 dkg mustár. A megtisztított céklát apró kockára vágjuk, majd 1,5 l ecetes vízben megfőzzük, a levét leszűrjük és kihűtjük. Hozzátesszük az apróra vágott főtt burgonyát, uborkát, hagymát, és a felvágott tojást, megsózzuk és mustárt adunk hozzá. Mindezt leöntjük a cékla levével, tejfellel és összekeverjük. Tálaláskor finomra vágott zöldpetrezselyemmel vagy kaporral meghintjük.
Hideg orosz tejfölleves.
Hozzávalók: 1 uborka, 2 tojás, 5 dkg főtt sonka, 1 kanál vaj, 1 csomó snidling, 1 csomókapor, petrezselyemzöld, 2 pohár joghurt, 3 dl tejföl, só, bors.
Elkészítése: Az uborkát, főtt tojást és a sonkát apróra vágjuk, hozzáadjuk a finomra vágott zöldféléket, majd a tejfölt és a joghurtot. Megsózzuk, borsozzuk. Lehűtve állni hagyjuk, tálaláskor apróra tört jeget teszünk bele.
Hindu csirke borscs.
Hozzávalók: 8db csirkecomb, 1 dl olaj, só, bors, curry por, 1 dl fehérbor, 1 dl húsleves, 1 csomag kókuszreszelék, 2 tojás, 5 dkg vaj, őszibarackbefőtt, alma, 1 dl rum.
Elkészítése: A combokat előkészítjük, megsózzuk, borsozzuk, egy kevés curry porral bedörzsöljük. Felvert tojásba forgatjuk, majd kókuszreszelékbe. Forró olajban rózsaszínűre sütjük. Öntünk rá bort, egy kevés húslevest, és fedő alatt, takaréklángon puhára pároljuk. Kb. 10 dkg kókuszreszeléket kevés olajon megpirítunk, és a párolt húst meghintjük vele. Egy kevés vajon almát párolunk, őszibarackbefőttel együtt 1 dl rummal leöntve adjuk körítésnek, lehet beletenni ananászdarabokat is.
Holland burgonya.
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt sajt, só.
Elkészítése: A burgonyákat meghámozzuk, félig megfőzzük sós vízben, majd kereszt alakban bevágjuk. A hagymát jó vékonyra felszeleteljük, és a keresztvágásba helyezzük. A burgonyákat megsózzuk, és megzsírozott tűzálló tálra helyezzük, és sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg meg nem puhul. A burgonyák tetejét meghintjük reszelt sajttal, és sütőbe visszatesszük, még néhány percre, amíg a sajt meg nem olvad.
Húsos fánk
Hozzávalók: 50 dkg sertésszív, 17 dkg zsír, 25 dkg liszt, 1 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 dkg só, 1,5 dl tej, 2 db tojás, 1 g bors, 5 dkg hagyma, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 dl tejföl.
Elkészítése: Kelt tésztát készítünk, és gömbölyű formával kiszúrjuk. A sertésszívet puhára főzzük, átdaráljuk, és finomra vágott hagymával lepirítjuk sóval, borssal, zöldpetrezselyemmel ízesítjük. A kiszúrt kelt tésztát az elkészített töltelékkel megtöltjük, és zsírban kisütjük. A kész fánkokat tejföllel tálaljuk.
Húsos gombóc
Hozzávalók: 75 dkg sertésszív, 3 dkg zsír, 1 csomag újhagyma, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 g bors, 1 db tojás, 3 dl barna mártás, 10 dkg rizs.
Elkészítése: A sertésszívet ledaráljuk, a főtt rizzsel, tojással és fűszerekkel összekeverjük, majd gombócokat készítünk belőle. Kizsírozott tepsiben a zöldjével együtt karikára vágott újhagymával és a barna mártással megpároljuk. Vajas metélttel, vagy csőtésztával tálaljuk.
Húsos táska.
Hozzávalók: 50 dkg sertésszív, 10 dkg vaj, 10 dkg zsír, 5 dkg hagyma, 40 dkg liszt, 3 dkg só, 1 g bors, 1 zöldpetrezselyem, 2 db tojás, 3 dl tejfel.
Elkészítése: A sertésszívet puhára főzzük, átdaráljuk, és finomra vágott hagymával lepirítva sóval, borssal, zöldpetrezselyemmel ízesítjük. A gyúrt tésztából derelyét készít a masszával, megtöltjük, és sós vízben kifőzzük. Tálalásnál bevajazzuk és külön tejfölt adunk hozzá.
Indiai párolt hús.
Hozzávalók: 1 kg marhahús,3 evőkanál liszt, só, bors, 1 evőkanál Piros Arany, curry, 1 evőkanál mustár, 2 dl vörösbor, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl olaj.
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd lisztben mártva forró olajban hirtelen kisütjük. Teszünk hozzá egy fej apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. Öntünk alá 2 dl vörösbort, meghintjük borssal, curryvel, és fedő alatt puhára pároljuk. Tehetünk hozzá 1 kanál Piros Aranyat is. Ha a hús megpuhult, átszedjük előmelegített tűzálló tálra, mártásba egy evőkanál paradicsompürét, egy kanál mustárt keverünk, átmelegítjük, és a hússzeletekre öntjük.
Indonéz karaj.
Hozzávalók: 8 szelet karaj, 4 banán, 5 dkg vaj, só, 5 cl konyak.
A karajszeleteket kiverjük, megsózzuk, és a forró vajban hirtelen kisütjük. A húsokat tálra rakjuk,
Elkészítése: A banánokat meghámozzuk, hosszéban kettévágjuk, a forró pecsenyelében megforgatjuk. A húsokra tesszünk 1-1 szelet banánt, konyakkal meglocsoljuk, és meggyújtva tálaljuk.
Ír gulyás
Hozzávalók: 1,25 dkg juhhús, 25 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors, 1 fej kelkáposzta, 60 dkg burgonya, majoránna, köménymag,2 babérlevél, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 dkg só.
Elkészítése: A birkahúsról minden hártyát, faggyút eltávolítunk, és mosás után forrásban lévő vízzel leforrázzuk. 6-8 percig forró vízben tartjuk, utána leöblítjük, és kis kockákra vágjuk. Két l hideg vízben főni tesszük. Amint felforrt, a gézbe kötött fűszereket és a megtisztított hagymát, fokhagymát beletesszük a levesbe. Közben a zöldséget megtisztítjuk, és ujjnyi hasábokra szeleteljük, majd a leveshez adjuk. Amikor a hús és a zöldség félpuha, beletesszük a szintén hasábokra vágott, megtisztított burgonyát és a megmosott 8 cikkre vágott kelkáposztát. A levest nem szabad keverni. Amint puhára főtt, a fűszerzacskót kiemeljük, a levest óvatosan tálba szedjük, meghintjük petrezselyemmel és forrón tálaljuk.
Japán sertéssült.
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 15 dkg zeller, köménymag, só, 2 evőkanál mustár, 2 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 fej hagyma.
Elkészítése: A sertéscombokat fölszeleteljük, kiverjük, és őrölt köménymaggal bedörzsöljük. A hagymát, zellert vékonyan fölszeleteljük, illetve metéltre vágjuk. A zsírban először a lisztbe mártott hússzeleteket pirítjuk meg, majd utána a hagymát és a zellert, hozzáadjuk a mustárt, egy kevés vizet, és puhára pároljuk. Zsírjára sütjük.
Japán spárga.
Hozzávalók: 1 kg spárga, 2 kanál liszt, 1 l húsleves, 1 narancs, 2 kanál szójamártás, cukor, só, bors, 1 kanál margarin, 10 dkg narancsbefőtt.
Elkészítése: A húslevest, a liszttel behabarjuk, és felfőzzük a szójamártással, a margarinnal, a narancslével, és a fűszerekkel. Belekeverjük a narancsdarabokat, és az egészet a főtt spárgára öntjük.
Kaliforniai szendvics
Hozzávalók: 30 dkg főtt sonka, 30 dkg darált sertéshús, 2 dl besamelmártás, 8 pirított kenyérszelet, tojás, bors, só, zsemlemorzsa, olaj.
Elkészítése: A sonkát apróra vágjuk, és hozzáadjuk a megpárolt sertéshúshoz. Fűszerezzük, majd összekeverjük a besamelmártással. Négy szelet kenyeret megkenünk ezzel a masszával, a másik néggyel beborítjuk. Bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük, és kb. 10-15 percig takaréklángon sütjük.
Kanadai szárnyas pecsenye.
Hozzávalók: 1 csirke, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej hagyma, 2 evőkanál liszt, 2 dl olaj, 3 dl fehérbor, 25 dkg gomba, majoránna, kakukkfű, zöldpetrezselyem, bors, só,  
Elkészítése: A baromfit feldaraboljuk, megsózzuk, megszórjuk borssal, kakukkfűvel, majoránnával, lisztben megforgatjuk. Egy fej apróra vágott hagymát megfonnyasztunk olajban, majd ebben a zsiradékban átpirítjuk a csirkét. Ezután savanykás bort aláöntve, fedő alatt, kislángon puhára pároljuk. Közben a gombát apróra vagdaljuk, és egy kevés olajban megpároljuk, zsírjára sütjük. A szalonnából 4 szeletet bevagdalunk és kisütjük. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a gombát, és így sütjük készre. Rizzsel tálaljuk és a sült kakastaréjjal díszítjük.
Káposztaleves.
Hozzávalók: 75 dkg sertéscsont, 25 dkg sertésszív, 5 dkg zsír, 30 dkg fejes káposzta, 10 dkg burgonya, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 2,5 dl tejfel, 10 dkg cékla, 1 db babérlevél, 5 dkg hagyma, 1 csomag petrezselyemzöld, 2 dkg só, 1 g törött bors.
Elkészítése: A metéltre vágott céklát, sárgarépát, zellert, és hagymát zsírban megpirítjuk, majd hozzátesszük a paradicsompürét és 1,5 l csontlével felöntjük. Ízlés szerint fűszerezzük, és beletesszük a kockára vágott burgonyát, káposztát, és a kockára vágott, főtt sertésszívet. Tálalásnál tejfelt adunk hozzá.
Katalán csirke.  
Hozzávalók: 1 csirke, 20 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 2 fej hagyma, 3 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérbor, só, bors, 1 babérlevél.
Elkészítése: Megfelelő nagyságú tűzálló tálat kibélelünk szalonna szeletekkel, majd erre, karikára vágott hagymát helyezzük. A feldarabolt és fél órával előbb besózott csirkét a tálba rakjuk. Teszünk melléje 2 gerezd fokhagymát, 1 babérlevelet, öntünk rá olajat és 2 dl bort, majd befedjük karikára vágott paradicsommal. Gondosan befedjük, és kb. 1 óra hosszat mérsékelt tűzön pároljuk. A húst előmelegített tálra szedjük, a levét sűrűre forraljuk, átszűrve ráöntjük.
Katalán omlett.
Hozzávalók: 8 tojás, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 4 olajbogyó, só, bors, erős paprika, hagyma, 1 dl olaj, tejszín, 2 olajos hal.
Elkészítése: A finomra vágott hagymát megpirítjuk az olajban, megpároljuk rajta az apróra vágott paprikát, paradicsomot. Sóval, borssal, erős paprikával ízesítjük, majd belekeverjük az olajbogyót és a halat. Ezzel töltjük meg az omletteket, és összehajtjuk őket.
Kínai halsaláta.
Hozzávalók: 50 dkg halfilé, 20 dkg rizstészta, 15 dkg kígyóuborka, 5-5 dkg sárgarépa, póréhagyma, 10-10 dkg zöldpaprika, paradicsom, 2 kemény tojás, 1 dl szójamártás, 2-2 evőkanál mustár, almaecet, olaj, só, őrölt bors, 2 kiskanál gyömbér.
Elkészítése: A szójamártást a mustárral, az almaecettel, az olajjal, egy kevés sóval, a borssal meg a gyömbérporral összekeverjük. A halfilét sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük és vékony szeletekre, a kígyóuborkát, sárgarépát, paradicsomot, póréhagymát vékony metéltre vágjuk. A rizstésztát vízben megfőzzük, forró vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetve, a többi hozzávalóval összekeverjük. Óvatosan a mártásba forgatjuk, alaposan behűtjük, és tálaláskor kemény tojás cikkekkel, fejes salátával, olívabogyóval, petrezselyemmel díszítjük.
Lengyel karfiol
Hozzávalók: 1,5 kg karfiol, 5 dkg vaj, 2 kemény tojás, zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, só.
Elkészítése: A karfiolt gyenge sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A vajat világosra pirítjuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és a karfiolra öntjük. A tetejét meghintjük apróra vágott kemény tojással, zöldpetrezselyemmel. Azonnal tálaljuk.
Lengyel tejleves
Hozzávalók: 2 l tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, só, cukor, citromhéj, 5 dkg finommetélt.
Elkészítése: A tejet felforraljuk, egy kevés sóval, cukorral és citromhéjjal ízesítjük. Közben a lisztet szárazon világosra pirítjuk, és hideg vízzel simára keverjük, finom szűrőn keresztül, habverővel való keverés mellett a forrásban lévő tejbe tesszük. Ha kell, utána ízesítjük, és jól felforraljuk. Majd belefőzzük a finommetéltet, belemorzsoljuk a vajat, és forrón tálaljuk.
Máltai csirke.  
Hozzávalók: 1 csirke, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 kanál paradicsompüré, só, bors, rozmaring, 10 dkg mazsola, 1 dl olaj, 5 dkg liszt, 1 csomó zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk, borsozzuk, és lisztben megforgatva hirtelen átsütjük. Ezután félre tesszük. Zsírjában megpárolunk egy fej finomra vágott hagymát, adunk hozzá 1 gerezd zúzott fokhagymát, 2 apró kockára vágott zöldpaprikát, 2 evőkanál paradicsompürét, sót, rozmaringot, és egy kevés vízzel fölengedve néhány percig forraljuk. Ebben a mártásban megforgatjuk a sült csirkedarabokat, tűzálló tálba rakjuk, a maradék, mártást ráöntjük, és az egészet meghintjük 10 dkg mazsolával. Alufóliával szorosan lefedjük, és a sütőben 30 percig sütjük.
Mexikói chilis hús
Hozzávalók: 60 dkg darált marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál chilipor, 1 babérlevél, só, törött bors, 3 kanál paradicsompüré 30 dkg szárazbab.
Elkészítése: A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk. Ebben a zsírban üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát. Rátesszük a darált húst, a fokhagymát és kicsit pirítjuk. Ezután kevés vizet és a sót. Három percig kuktában pároljuk. Ezután hozzáadunk 30 dkg áztatott szárazbabot, 3 kanál paradicsompürét és együtt puhára pároljuk
Mexikói csirke.
Hozzávalók: 1 csirke, só, bors, fűszerkeverék, 1 kiskanál chili por, 6 evőkanál olaj, 1 zöldpaprika, 3 hagyma, 1 doboz paradicsompüré, 1 púpos evőkanál kakaó.
Elkészítése: A csirkét fűszerezzük, chilivel bedörzsöljük, 3 evőkanálnyi forró olajban megforgatjuk, serpenyőbe tesszük. A zöldpaprikát és a hagymát az olajban 2 percig pároljuk. A paradicsomot és a kakaót hozzáadjuk, 2 percig forraljuk. A zöldségeket is a csirkéhez adjuk, kb. 35 percig pároljuk.
Mexikói halleves
Hozzávalók: 30 dkg halfilé, egy fél citrom leve, 1 húsleveskocka, bors, babérlevél, egy kiskanál paradicsompüré, egy doboz fehérbab konzerv vagy 15 dkg fehér bab.
Elkészítése: A halat kétujjnyi darabokra vágjuk, citromlével megöntözzük, és fél óráig állni hagyjuk. Másfél liter vizet felforralunk, feloldunk benne egy húsleveskockát, néhány szem borssal, egy babérlevéllel és egy kiskanál paradicsompürével ízesítjük, beledobjuk a halszeleteket, és 10 percig forraljuk. Utána hozzáadunk egy fél doboz konzerv fehérbabot a levével együtt, és még egyszer felforraljuk, pirított kenyérszeletekkel kínáljuk. Ha szárazbabból készítjük, akkor azt sós vízben puhára főzzük, és a kész levesbe öntjük.
Mexikói tojáslepény.
Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg gomba, 15 dkg párizsi, 2 kanál paradicsompüré, só, bors, 1 ágacska rozmaring, 3 dkg vaj, 1 kanál reszelt hagyma, 5 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A párizsit metéltre vágjuk, és egy kevés vajban pirított reszelt hagymára tesszük. Hozzátesszük a fölszeletelt gombát, sót, borsot, rozmaringot, majd fedő alatt 6-8 percig pároljuk. A tojásokat megsózzuk, felverjük, és vékony lepényeket sütünk belőle. Rákenjük a gombás, húsos tölteléket, behajtjuk, megszórjuk reszelt sajttal.
Mexikói tokány.
Hozzávalók: 1 kg sertéshús, 30 dkg gomba, 20 dkg hagyma, 20 dkg paradicsom, 1 kanál pirospaprika, 1,5 dl olaj, két szem szegfűbors őrölve, só.
Elkészítése: A hagymát megpirítjuk az olajban, megszórjuk paprikával, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra darabolt húst. Sóval, szegfűborssal fűszerezzük a paradicsomot, és egy kevés vízzel puhára pároljuk. A gombát kockára vágjuk, és külön edényben zsírjára pirítjuk. Ha elkészült, összekeverjük a hússal és párolt rizzsel tálaljuk.
Mexikói vagdalt.  
Hozzávalók: 60 dkg felsál, 1 doboz paradicsompüré, só, chilipor, 2 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál reszelt hagyma, 1 dl olaj, Vegeta, 1 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: A húst egészen finomra, kétszer átdaráljuk. Hozzátesszük a paradicsompüré felét, két tojást, a zsemlemorzsát, a reszelt hagymát, kevés sót, egy mokkáskanál Vegetát, egy mokkáskanál chili-port. Vizes kézzel pogácsákat formálunk belőle, ellapítjuk kicsit, és olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük. A maradék paradicsomot 1 dl vízzel felhígítjuk, adunk hozzá egy gerezd fokhagymát, egy mokkáskanál chili-port, kevés sót, és elkeverjük, majd ráöntjük a pogácsákra.
Montenegrói makaróni.  
Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 25 dkg darált sertéshús, 25 dkg darált marhahús, 1 fej hagyma, só, bors, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A makarónit megfőzzük. A darált húsokat az üvegesre párolt hagymára tesszük, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával, és egy kevés húslével puhára pároljuk. Tűzálló tálat kizsírozunk, alulra teszünk egy réteg makarónit, majd egy réteg darált húst, és ezt ismételjük. Minden réteget meghintünk reszelt sajttal. A tetejére tejfölt teszünk, és megszórjuk sajttal. Sütőben jól átsütjük.
Morva tál.
Hozzávalók: 1 kg vegyes zöldség, bab, kelbimbó, paprika, karfiol, burgonya, 1 hagyma, 1 evőkanál vaj, 25 dkg savanyú káposzta, 1 l húsleves, 25 dkg darált marhahús, 1 csésze félig főtt rizs, 2 tojás, só, pirospaprika, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A kockára vágott zöldséget vajban megfuttatjuk, a savanyú káposztát és a húslevest hozzáadjuk, és 30 percig főzzük. A darált húst, rizst, tojást, sót, paprikát, masszává dolgozzuk, gombócokat formálunk belőle, és a zöldségekkel együtt megfőzzük. Végül ízesítjük, és hozzáadjuk a tejfölt.
Német spárga.
Hozzávalók: 1 kg spárga, cukor, só, 1 dkg vaj, 2 dl tejföl, 4 tojás, lazac, kapor.
Elkészítése: A megtisztított kötegekbe kötött spárgát cukros, sós vízben 30 percig főzzük, majd leszűrjük. A kemény tojásokat és a lazacot darabokra vágjuk, kaporral összekeverjük, és a spárgára tesszük, tejföllel leöntjük. Forrón tálaljuk.
Normann zöldségleves.
Hozzávalók:  20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg friss káposzta, 10 dkg fejtett bab, 5 dkg zeller, 3 dkg hagyma, 3 dkg póréhagyma, 4 dkg vaj, 4 dkg reszelt sajt, 1 l húsleves, 2 kifli, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, 1 csomó zöldpetrezselyem, szerecsendió.
Elkészítése: A vegyes zöldséget, a káposztát, a zellert, finom metéltre vágjuk. Egy kevés vajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és póréhagymát, majd beletesszük a zöldségféléket, megszórjuk vágott petrezselyemmel, és mérsékelt tűzön egy kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megsózzuk, törött borssal és kakukkfűvel fűszerezzük. Fölengedjük a húslevessel és még néhány dl vízzel, és beletesszük a jól megmosott fejtett babot. Felforraljuk, azután mérséklet tűzön, lassú forralással puhára főzzük. Közben a kifliket ceruza vastagságú karikára vágjuk, és kivajazott sütőlemezen megpirítjuk. Ha a levesben a zöldség megpuhult, egy részét szűrővel kivesszük és áttörjük. A zöldségpépet melegen tartjuk, hogy a víztartalma elpárologjon, majd kisebb halmokat rakunk belőle a kifli karikákra. Megszórjuk reszelt sajttal, egy csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és olvasztott vajjal megcsöpögtetve, a tetejét piros ropogósra pirítjuk. A megfőtt levest, ha kell, utána sózzuk, ízesítjük, és forrón tálaljuk. A pirított kiflit külön tálon szolgáljuk fel hozzá.    
Norvég halgombóc.
Hozzávalók: 75 dkg hal 25 dkg húsos szalonna, 5 db főtt burgonya, 1 hagyma, só, bors, kapor, 5 dkg gomba, 3 evőkanál liszt, 2 tojás, 30 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldpaprika.
Elkészítése: A halat, 10 dkg kisütött szalonnát, gombát, hagymát kétszer megdaráljuk. Megsózzuk, megfűszerezzük, és belekeverjük a lisztet meg a nyers tojásokat. Kis gombócokat formálunk belőle, és kifőzzük. A maradék szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, hozzátesszük a főtt zöldborsót, és az apróra vágott zöldpaprikát, és ezzel körítjük a halgombócokat.
Norvég halszeletek.
Hozzávalók: 50 dkg tonhal, 3 tojás, 2 dl tejföl, 1 dl tej, diónyi vaj, kiskanál liszt, petrezselyemzöld, só, törött bors.
Elkészítése: A vajat egy tűálló tálban felolvasztjuk, ráfektetjük a besózott borssal meghintett halszeleteket, leöntjük a tej és víz keverékével. Az egészet alufóliával befedjük, és sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben, a keményre főzött tojásokat összevagdaljuk, és simára keverjük a tejföllel, és a liszttel. A hal levével fölengedjük, sűrűre forraljuk, majd visszaöntjük a halra, és a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Olasz bableves.
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 15 dkg füstölt hús nyers, petrezselyem, 10 dkg szalonna darálva, 20 dkg vegyes zöldség 15 dkg metélt tészta, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegyi pirospaprika, törött bors.
Elkészítése: A babot előző este beáztatjuk. Másnap feltesszük főni a zöldségekkel és a szeletekre vágott füstölt hússal. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, szalonnát, sót, és bőven fűszerezzük törött borssal, majd puhára főzzük. A tésztát belefőzzük. Meghintjük pirospaprikával, és tálaljuk.
Olasz gombóc.
Hozzávalók: 3 dkg reszelt sajt, liszt, só, bors, 2 tojás.
Elkészítése: Egy dl vizet törött borssal jól felforralunk. Annyi lisztet keverünk bele, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. Hozzákeverjük a reszelt sajtot, és 1-2 percig meleg felett keverjük. Kihűtjük, belekeverünk 2 tojást, és jól eldolgozzuk. Kis gombócokat formálunk belőle, a levesbe főzzük.
Olasz karfiol
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 citrom leve, 1,5 dl fehérbor, 10 dkg liszt, 1 tojás, só, bors, 2 dl olaj, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A karfiolt rózsáira tördelve sós vízben megfőzzük lecsorgatjuk, szűrőkanálon, és megöntözzük citromlével. A tojássárgáját simára keverjük a borral, egy csipet sóval, egy evőkanál olajjal, 4 púpozott evőkanál liszttel, majd óvatosan hozzákeverjük a két tojásfehérjéből felvert habot. A karfiol rózsáit egyenként meghempergetjük lisztben, megmártjuk a sűrű, tésztás-boros masszában, és forró olajban szép pirosra kisütjük. Fűszeres paradicsommártást adunk hozzá.
Olasz rántotta.
Hozzávalók: 10 dkg reszelt sajt, 20 dkg sonka, 4 dl tejfel, 7 dkg vaj, 10 db tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 1 dkg só.
Elkészítése: Egy tűzálló tálat behintünk 5 dkg reszelt sajttal, 10 dkg apróra vágott sonkával, majd ráöntjük a tejfelt és a vajdarabkákat. Ráütjük a tojásokat, ismét behintjük a maradék sajttal és apróra vágott sonkával. Tetejére zsemlemorzsát szórunk, megsózzuk, és közepes meleg sütőben jól átsütjük.
Olasz rizsleves.
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 15 dkg rizs, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg sárgarépa, fehérrépa, karalábé, káposzta, kelkáposzta, zeller, bab, szárnyas máj, zúza, só, bors, reszelt sajt, 5 dkg vaj, szerecsendió, zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A marhahúst 1 l vízben feltesszük főni, ha félig megpuhult hozzátesszük a vajon pirított rizst és az ugyancsak vajban pirított zöldségeket, meg a zúzát, májat. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, megszórjuk zöld petrezselyemmel, és készre főzzük. Reszelt sajttal tálaljuk.
Olasz töltött paradicsom.
Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt tarja, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 8 db paradicsom, 10 dkg rizs, 2 db zöldpaprika, só, törött bors, zöldpetrezselyem, 2 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, egy csipet kakukkfű, bazsalikom, vagy rozmaring.
Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A lereszelt hagymát ezen a szalonna zsíron üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott sonkát is. Egy kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát is. 10 dkg rizst megtisztítjuk, hozzáadjuk, és felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel, mint a rizs. Kevés sóval és törött borssal ízesítjük, és takaréklángon fedő alatt puhára pároljuk. A petrezselymet apróra vágjuk, a fokhagymát elkaparjuk, majd a fűszernövényekkel együtt a rizzsel elkeverjük. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk, majd megtöltjük az ízletes, fűszeres, rizses töltelékkel. Kivajazott tűzálló tálra helyezzük, tetejüket visszarakjuk, mindegyikre teszünk egy vékony vajdarabkát, és sütőben átsütjük.
Olasz zöldbab.
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 1 dl olaj, 4 paradicsom, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 5 dkg reszelt sajt, 20 dkg füstölt hús.
Elkészítése: A babot megtisztítjuk, kuktába tesszük, és leöntjük 1 dl olajjal. Rátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, a vöröshagymát, a fokhagymát. Megsózzuk, borsozzuk, öntünk rá 1 dl vizet is. Az edényt lezárva 25-30 percig pároljuk. Tálba szedjük, és a tetejére reszelt sajtot hintünk. Gazdagítjuk 20 dkg metéltre vágott füstölt hússal is.
Olasz zöldségleves (Minestra).
Hozzávalók: 30 dkg sertéscsont, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 12 dkg kelkáposzta, 10 dkg burgonya, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 4 dkg zsír, 2 dkg só, 3 dkg paradicsompüré, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkg spagetti, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg füstölt szalonna.
Elkészítése: A csontot 5 dkg sárgarépával, 5 dkg fehérrépával, 1,5 l sós vízben 2 órán át, főzzük. A megtisztított zöldséget, kelkáposztát, burgonyát, zellert, karalábét metéltre vágjuk, és zsírban megpároljuk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, megpirítjuk a paradicsompürével. A csontlevest leszűrjük, beletesszük a párolt zöldségeket, a pirított szalonnát, spagettit, és 20 percig forraljuk. A reszelt sajtot a tányérokba tálalt levesbe tesszük.
Olasz zöldségleves (Minestrone).
Hozzávalók: 1 l csontlé, 20 dkg szárazbab, 10 dkg nyer sonka, 10 dkg káposzta, 10 dkg parajlevél, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg fehérrépa, 1 csomag petrezselyem 10 dkg zeller, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg burgonya, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldbab, 3 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 10 dkg száraz tészta, 5 dkg parmezán sajt, só, törött bors.
Elkészítése: Az apróra vágott sonkát megpirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt zellert, sárgarépát, hagymát, burgonyát. A babot sós vízben puhára főzzük és hozzáadjuk a zöldségfélékhez. A felszeletelt káposztát, fehérrépát, parajt, is megpirítjuk, majd zúzott fokhagymával, paradicsommal, paprikával, zöldbabbal, együtt a csontlével, sózva, megborsozva puhára főzzük. Belefőzzük a tésztát, és közvetlen tálalás előtt belekeverjük a reszelt sajtot.
Orosz krémtorta
Hozzávalók: 1 doboz babapiskóta; Krém: 2 dl rum, 7 dkg cukrozott gyümölcs, 1,5 dl tej,  5-6 narancs szelet, 7 dkg mazsola, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, vanília, 4 lap zselatin 4 dl tejszín; tetejére: 4 dl tejszín.
Elkészítése: Elkészítés előtt két nappal rumba áztatjuk a cukrozott gyümölcsöt, a narancsszeletet, a mazsolát. A krém a következő képen készül: A tejet a tojássárgákkal, a porcukorral, egy kis vaníliával habüstben sűrűre főzzük. Ha kihűlt, belekeverjük a leszűrt gyümölcsöt, hozzáadunk 4 lap, meleg vízben feloldott zselatint, majd a keményre felvert tejszínhabot. Hosszúkás mély tepsit, vajjal kikenjük, soronként lerakjuk a babapiskótát, leöntjük a gyümölcsről leszűrt rummal, és rárakjuk a krémet, egy sor rummal meglocsolt piskótára egy sor krém, a műveletet addig ismételjük, amíg az egész mennyiség el nem fogy. Kifagyasztjuk, tálra borítjuk. A tészta tetejét keményre felvert tejszínhabbal díszítjük.
Orosz zöldségleves
Hozzávalók: 20 dkg fehérkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 30 dkg burgonya, 10 dkg paraj, 2 húsleveskocka, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál paradicsompüré, egy késhegynyi pirospaprika, 1 babérlevél, só, bors, 2 dl tejföl.
Elkészítése: Az olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a vékony laskára vágott káposztát, meghintjük a pirospaprikával, és 2 l vízzel felengedjük. Ízesítőül beledobunk 2 húsleveskockát, egy kanál paradicsompürét, egy babérlevelet, egy csípet borsot. Főzés közben tesszük bele a megtisztított kis kockára vágott burgonyát. Lefedve, lassú tűzön félórát forraljuk, végül beledobjuk a vékony laskára vágott parajt, és ezzel már csak 5 percig főzzük. Gazdagon megtejfölözve tálaljuk.
Örmény csirke.
Hozzávalók: 1 csirke, olaj, hagyma, só, bors, paradicsompüré.
Elkészítése: A csirkét apróra vágjuk, majd egy mély lábasban, olajban apróra vágott hagymát pirítunk, ezen átsütjük a csirkét, megsózzuk, borsozzuk, majd paradicsompürét adunk hozzá. Egy kevés vízzel fölengedjük, és fedő alatt puhára pároljuk.
Paraj angolosan.
Hozzávalók: 1 kg paraj, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, só, bors, szerecsendió.
Elkészítése: A bő vízben megmosott parajt sós és szódabikarbónás vízben puhára főzzük. A parajt átpasszírozzuk, és 5 dkg vajjal melegen elkeverjük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A tálalás előtt belekeverjük a tejszínt.
Piroski.
Hozzávalók: 50 dkg liszt 3 db tojás sárgája, 1 dkg só, 2 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 l tej. Töltelékhez: 20 dkg sertéshús, 20 dkg marhahús, 15 dkg zsír, 5 dkg hagyma, 2 dkg só, 1 g bors, 1 db tojás.
Elkészítése: A lisztből és a hozzávaló anyagokból könnyű kelt tésztát készítünk. A kész tésztát kinyújtjuk, négyzet alakura vágjuk, és a következőkben leírt masszával megtöltjük. Töltelék: A ledarált húst az apróra vágott kemény tojással összekeverve finomra vágott hagymával megpirítjuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha a töltelék kihűlt, a tésztát megtöltjük, összehajtjuk és megkelesztjük. A megkelt tésztát úgy sütjük ki, mint a fánkot.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!