Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
DÉL AMERIKAI IZEK

Almaleves (Sopa de manzanas) Argentína
Hozzávalók: 50 dkg alma hámozva, nyolcadokra vágva, 1/2 citrom héja, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 tojássárgája.
Az almákra öntsünk annyi vizet, amennyi ellepi. Tegyük bele a citromhéjat és főzzük 20-30 percig, míg megpuhulnak. Törjük át szitán, adjuk hozzá a cukrot, mazsolát, tojássárgáját. Habverővel keverjük ki jó habosra.
Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.
Ananász vörös borral (Batida rosada) Brazília
Hozzávalók: 0,5 tisztított, friss, kockára vágott ananász, 3 dl édes vörös bor, ízlés szerint porcukor, 6 jégkocka.
Az ananászt, bort, cukrot keverjük habosra keverőben és passzírozzuk át. Fedjük le és hűtsük jól be. Fogyasztás előtt kanállal keverjük össze, öntsük hűtött poharakba, 1 - 1 jégkockát mindegyikbe.
Azonnal tálaljuk.
(De a borral átitatott ananászt remélem, nem kell kidobni!)
Argentin carbonada
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 4 ek olaj, 2 nagy hagyma vastag szeletekre vágva, 3 hámozott, kimagozott paradicsom karikázva, 0,5 mk. törött bors, 2 dl víz, 1 tk. ételízesítő, 0,5 ek. só, 1 csipet szurokfű, 0,5 kg hámozott, fél cm-es szeletekre vágott burgonya, 3 hámozott, kimagozott őszibarack 6 felé vágva.
Pirítsuk az olajban üvegesre a hagymát, tegyük bele a húst, paradicsomot és pirítsuk 6-8 percig. Tegyük bele a borsot, vizet, ételízesítőt, sót, szurokfüvet. Lassú tűzön 1,5 órát pároljuk. Tegyük bele az őszibarackot, burgonyát. Pároljuk még 30 percig.
Forrón tálaljuk.
Argentin rakott bab
Hozzávalók: 60 dkg darált marhahús, 30 dkg áztatott, száraz tarkabab, 1 felaprított nagy hagyma, 2 ek. zsír, 2 felaprított hegyes csípős paprika, 1 ek. paradicsompüré, 0,5 mk. szurokfű, 1 tk, apróra vágott petrezselyemzöld, 1 ek. citromlé, só, 2 karikára vágott paradicsom, 6 szelet füstölt szalonna.
Főzzük meg a babot sós vízben. 1 ek. zsíron kevergetve pirítsuk 10 percig a húst, hagymát.
A maradék zsírt, paradicsompürét, paprikát, szurokfüvet másik serpenyőben a paprika fonnyadásáig pirítsuk. Tűzálló edénybe tegyünk 1- 1 sor húst, babot, öntsük rá a mártás felét, szórjuk be petrezselyemmel. Így folytassuk, míg el nem fogy minden. Locsoljuk meg a tetejét citromlével, tegyünk rá szalonnaszeleteket.
Közepes sütőben, lefedve 20-25 percig süssük, vagy míg a szalonna a tetején megsül.
Avokadó-saláta Brazília
Hozzávalók: 2 avokadókörte, 1 tk. mustár, fél citrom leve, törött bors, só, 2 gerezd fokhagymapép, 1 ek. apróra vágott zöld olajbogyó, 20 dkg főtt, tisztított rák apróra vágva, 1 ek. olívaolaj, 4 salátalevél.
Az avokádót hosszában vágjuk ketté, vegyük ki a magot. Vegyünk ki mindkét félből 2-2 ek-nyit. Nyomkodjuk szét. Adjuk hozzá a mustárt, citromlevet, borsot, sót, fokhagymát, olajbogyót, rákot, olajat. Óvatosan keverjük össze. Töltsük meg a fél avokadókat.
Tegyük a salátaleveleket kistányérokra, helyezzük rájuk a töltött avokadókat.
Babsaláta Juan módra Argentína
Hozzávalók: 1 kimagozott, hegyes, csípős paprika karikákra vágva, 2 - 2 kockára vágott, kimagozott, paradicsompaprika, 2 hámozott és paradicsom, 2 csésze sós vízben főtt bab, 2 kis fej hagyma karikára vágva, 2 főtt tojás felszeletelve, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 2 ek. borecet, 3 ek. salátaolaj, törött bors, csipet chili, só, 6 szem fekete olajbogyó.
Forrázzuk le a paprikadarabokat, szűrjük le.
Keverjük össze az összes hozzávalót.
Banán dióval Brazília
Hozzávalók: 6 banán meghámozva, hosszába kettévágva, 6 tk. porcukor, 6 tk. daráét dió, 3 ek. diólikőr.
Tegyük a banánt szorosan egymás mellé jól kivajazott tűzálló tepsibe. Szórjuk be a cukorral. Tegyük forró grillbe, és a cukor megolvadásáig süssük. Vegyük ki a sütőből, szórjuk be dióval. Addig süssük tovább, míg a cukor világosra karamellizálódik.
Melegítsük meg kissé a likőrt, öntsük a banánra. Azonnal tálaljuk.
Banános palacsinta Argentína
Hozzávalók: 35 dkg passzírozott banán, 1 mk. őrölt fahéj, 1 tk. sütőpor, 2 ek. porcukor, 15 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1 ek. kukoricaolaj, olaj a sütéshez.
Mindent keverjünk össze palacsintatésztává. Süssük meg a palacsintákat a következőképpen: addig süssük, amíg hólyagos nem lesz, csak ekkor fordítsuk meg.
Töltsük meg párolt banánnal és szitáljunk rá porcukrot.
Bélszín gombával Argentína
Hozzávalók: 6 szelet marhabélszín (2 cm vastag), só, 1 ek. olajozott vaj, 12 db egyforma gombafej, 2 ek. vaj, törött bors, 5 dkg márványsajt, 1 ek. apróra vágott kesudió.
1 ek. vajon lefedve, borsozva pároljuk a gombát 10 percig. Zsírtalanítsuk a hússzeleteket, mindkét oldalát verjük ki. Dörzsöljük be sóval, ecsettel kenjük be olvasztott vajjal. Hagyjuk 30 percig állni. Forró grillben süssük - ízlésünktől függően - 1-1 oldalát 6-8 percig.
Keverjük össze a megmaradt vajat a márványsajttal, rakjunk belőle minden gombába. Tegyünk minden hússzeletre 2-2 gombát. A sajt elolvadásáig süssük tovább.
Tálaláskor a húst szórjuk be kesudióval, párolt burgonyát adjunk mellé.
Bifsztek törött borssal Brazília
Hozzávalók: 6 szelet 2 cm vastag bélszín, 1 citrom leve, 0,5 dl olaj, 2 ek darabokra tört bors, só, 2 ek. fokhagymás olaj.
Verjük ki a húst mindkét oldalán, tegyük edénybe a citromlével, olajjal együtt. Hagyjuk 2 órát állni, közben forgassuk. Szórjuk rá a borsot, nyomkodjuk bele. Fedjük le és álljon 1 órát. Olajozzuk be a rostot, rakjuk rá a szeleteket, izzó parázs fölött oldalanként süssük 6-7 percig. Tegyük melegített tányérra, mindegyikre fokhagymásvajat.
Paradicsommártással / paradicsomos tökkel / paradicsomos kelbimbóval tálaljuk.
Bogotai csirkeleves Kolumbia
A darabolt csirkéket a hasábokra szeletelt vegyes zöldséggel és a finomra vágott petrezselyemmel együtt hideg vízben feltéve majdnem puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, a szőlőszemeket és 1/2 dl fehérbort. Kb. 20 percnyi főzés után tálaljuk.
Bolíviai leves (Sopa de Casuela)
Hozzávalók: 30 dkg vastagabb, hengeresebb sárgarépa, 1 kk. vaj vagy olaj, 2 l zsírtalanított húsleves (esetleg kocka), só, fehér törött bors, 1 csapott ek. szárított oreganó, kis gerezd préselt fokhagyma, 6 ek. főtt rizs, vagy főtt amarántmag *, vagy főtt kinoamag ** (a rizs és az egyéb magok el is maradhatnak), 20 dkg krumpli, olaj a sütéshez.
A sárgarépát kb. 6 cm-es darabokra vágjuk, majd gyufaszál vékonyságú csíkokra. 1-2 percig pirítjuk a felforrósított vajban, felöntjük a húslevessel, sózzuk. Felforraljuk, és rövid ideig főzzük, a répa ne legyen puha, roppanjon. Ha elkészült, borsozzuk, beleöntjük a tejszínt és beletesszük a fokhagymát, a főtt rizst vagy magokat, jól átkeverjük. Tetejét megszórjuk oregánoval. (Türelmetlenebbek a répát vághatják vastagabbra is.) Közben a krumplit is felszeleteljük - kicsit vastagabbra, mint a répát, olajban kisütjük, lecsepegtetjük, papírral leitatjuk róla az olajat.
Tálalás: Csészékben, a levesre szórjuk a sült krumplit.
Nagyon finom.
* amarántmag: Dél-Amerikában lisztes magjáért termesztik, gyógynövényként is használják. A magok akkorák, mint egy negyed gombostűfej. Be kell áztatni legalább 8 órára, s utána főzni. Szárazon ki is lehet pattogtatni (ezt még nem próbáltam). Gyógynövényben vettem.
** Bécsben kapható, hasonlít az előzőhöz, de állítólag nem ugyanaz. Még nem láttam.
Buenosi marhapörkölt Argentína
Hozzávalók: 1 kg tarja kockára vágva, 1 ek. csípős pirospaprika, 25 dkg kockára vágott füstölt sonka, 35 dkg áztatott fehér szárazbab, 2 ek. zsír, 1 felkockázott nagy hagyma, 1 hámozott, kimagozott aprított paradicsom, 1 csésze főtt kukorica (só nem!).
A zsíron pirítsuk meg a húst és a hagymát (üvegesre). Tegyük hozzá a sonkát, pirospaprikát, babot. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, míg a bab megpuhul. Adjuk hozzá a kukoricát, paradicsomot.
Cserépfazékban, forró sütőben süssük, míg a teteje barnulni kezd.
Burgonya sajtmártással (Papas chorriadas) Kolumbia
Hozzávalók: 4 db hámozott burgonya, 3 dkg zsiradék, 1 ek. liszt, 1 kk. só, 1 hagyma vékonyan szelve, 1 szeletelt paradicsom, 2,5 dl tej, 10 dkg reszelt sajt.
A hosszában 4 felé vágott krumplit sós vízben megfőzzük. A mártással leöntve forrón tálaljuk.
Mártás: a felolvasztott zsiradékhoz keverjük a lisztet, azonnal beletesszük a hagymát, paradicsomot. Állandóan kevergetve 3-4 percig pároljuk, majd lassan beleöntjük a tejet, amikor felforr, a tűzről levesszük. Belekeverjük a sajtot.
(Bence Vera:  Gasztronómiai utazás - Minerva - 1972.
Burgonyatorta Kolumbia
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 csésze olívaolaj, 3 db tojás, 30 dkg zöldségkeverék, majonéz, só, őrölt bors
A burgonyát meghámozzuk, puhára főzzük és pürésítjük. Közben feltesszük a vizet főni, megsózzuk, megborsozzuk és beletesszük a zöldségeket Mialatt a zöldség fő, a püréhez egy kevés olajat öntünk, majd összedolgozzuk. (ne legyen folyós). Ha a krumpli megfelelő állagú, elkezdjük összeállítani a tortát. Óvatosan alufólia lapra szedjük, és jól lelapogatjuk. Mielőtt ezt megtennénk, egy vékony átlátszó fóliát is teszünk a krumpli alá, így jobban formázható. Akkor jó, ha nem maradnak benne repedések. A megfőtt zöldségekhez majonézt keverünk és a krumpliágyon szétterítjük. Az oldalait a tekeréshez szabadon hagyjuk. A zöldségre 1 db főtt tojást terítünk. Egy tálcát feldíszítünk salátalevéllel, és óvatosan ráhelyezzük a tortát. Megkenjük a tetejét majonézzel, és egy főtt tojást a torta tetejére reszelünk.
Citromos csirke (Pollo con limón) Argentína
Hozzávalók: 1 kg-os csirke (darabokra vágva), 8 dkg vaj, 6 evőkanál citromlé, 10 dkg zeller (apró kockára vágva), 3 evőkanál liszt, 3-4 dl tej, 1 csipet só, bors, 1 evőkanál cukor, 2 kávéskanál mustár, 1/2 kávéskanál ecet
A vaj felét megolvasztjuk, összekeverjük a citromlével és leöntjük vele az egymás mellé rakott csirkedarabokat. Középmeleg sütőben 1 órán át, sütjük, amíg a hús megpuhul.
A zellert jól záródó, tűzálló tálban, 4 evőkanál vízben, a csirke mellett főzzük a sütőben kb. 30 percig. Közben a maradék vajból és lisztből világos rántást készítünk. Lassan beleöntjük a tej kétharmadát, és takaréklángon addig keverjük, míg sima lesz és sűrűsödni kezd. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a mustárt, a cukrot és a maradék tejet. Lassan beleöntjük az ecetet, és addig keverjük, míg sűrű lesz. Végül hozzáadjuk a zellert és a csirkéből kisült levet. Tálaláskor a mártást a csirkedarabokra öntjük.
Csicseriborsó-saláta szárazbabbal Argentína
Hozzávalók: 1 csésze főtt csicseriborsó, 2 cs. fehér főtt bab, 1 cs. főtt kukorica, 3 gerezd aprított fokhagyma, 3 szem apróra vágott mogyoróhagyma, 2 ek. borecet, 4 ek. salátaolaj, só, őrölt bors, 1 mk. bazsalikom, 1 tk. szurokfű, 1 tk. apróra vágott petrezselyem.
Keverjük össze az összes hozzávalót.
Csípős paprikás olajban sült zöldpaprika Brazília
Hozzávalók: 6 nagy, édes zöldpaprika kimagozva 4 felé vágva, 3 gerezd fokhagymapép, őrölt bors, só, 0,5 dl csípős paprikás olaj, 2 ek. az olajban érlelt paprikából.
Tegyük serpenyőbe a hozzávalókat. Lassú tűzön, állandóan keverve pirítsuk puhára. Melegen vagy hidegen sült húsokhoz, rizshez, burgonyához tálalhatjuk.
Csirkecomb paradicsomos gombamártásban Brazília
Hozzávalók: 6 comb, só, 0,5 dl salátaolaj, 1 aprított hagyma, 1 fej fokhagymapép, 0,5 dl vörös bor, 1 kg apróra vágott paradicsom, csipet babér, 1 ek. finomra vágott zellerlevél, törött bors, 25 dkg apró gombafej.
Sózzuk be a csirkét. Olajon pirítsuk üvegesre a hagymákat. Tegyük bele a csirkét, és még 5 percig pirítsuk. Öntsük hozzá a bort. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 20 percig. Zúzzuk sima péppé a paradicsomot, öntsük a csirkére. Tegyük hozzá a zellerlevelet, babért, gombát. Fedjük le, pároljuk addig, míg a hús megpuhul, és a mártás besűrűsödik.
Körítés - rizs / spagetti / krumplipüré és fejes saláta.
Csirkehúsleves paradicsommal Argentína
Hozzávalók: 1 kg aprólék, 0,5 kg marha-velőscsont, 2,5 l víz, 1 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 paszternák, 3 zellerlevél, csipet kakukkfű, szemes bors, körömnyi babér, 2 szem szegfűszeg, 2 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, 1 ek. apróra vágott snidling, só.
A csontot a vízben lefedve főzzük 30 percig. Szedjük le a habot, tegyük bele a vörös-, fok- és póréhagymát, répákat, zellerlevelet, fűszereket, csirkét. Lefedve főzzük puhára. Ha kész, szűrjük le. A húst, zöldséget melegített tálra tegyük. A levest öntsük vissza a fazékba, tegyük bele a paradicsomdarabokat. Főzzük még 10 percig.
Metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Csirke vadász módra (Pollo al cazador) Kolumbia
Hozzávalók: 1 kg-os feldarabolt csirke, só, bors, 2 ek. liszt, 6 ek. olaj, 2 vöröshagyma felszeletelve, 1 nagy paradicsom nyolc részre vágva, 10 dkg szeletelt gomba, 1 kimagozott, szeletelt zöldpaprika, 1 kk. pirospaprika, 1babérlevél, 1/2 kk. csombor, 2,5 dl száraz vörös bor, 1/2 kg zöldborsó.
A lisztet összekeverjük pici sóval, borssal és meghintjük vele a csirkét. Forró olajban mindkét oldalukat jól megsütjük. Hozzátesszük a hagymát, paprikát, paradicsomot, gombát, sót, borsot, pirospaprikát, csombort, babért. Alaposan összeforgatjuk. 1-2 percnyi párolás után ráöntjük a bort. Fedő alatt kb. 40-50 perc alatt puhára főzzük. Amikor megfőtt, beleöntjük az előre, megfőzött borsót, összemelegítjük.
Rizzsel, főtt krumplival tálaljuk.
Csokoládés banán Argentína
Hozzávalók: 6 kicsi, nem túl érett banán, 10 dkg olvasztott csokoládé, 5 ek. apróra vágott pörkölt mogyoró, 6 grillpálcika.
Szúrjuk a pálcikát a banánok egyik végébe. Vigyázva mártsuk a banánt a csokiba, szórjuk be mogyoróval. Azonnal tegyük rácsra és kb. 10 percre tegyük mélyhűtőbe.
Ha megdermedt a csoki, tálaljuk.
Csokoládés sütemény (Flan de chocolate) Kolumbia
Hozzávalók: 9 dkg liszt, 15 dkg barna cukor, 10 dkg vaj, 4 db tojás, 50 dkg főzőcsokoládé, fagylalt a díszítéshez
Az edénybe beletesszük a csokoládét, mellé a vajat. Mindkettőt kisebb darabokra törtjük, hogy hamarabb felolvadjon, majd tűzre tesszük. Gőz fölött, állandóan kevergetve felolvasztjuk a csokoládét. Ezután egy edényben felverjük a tojásokat, míg a sárgája a fehérjével elkeveredik. Hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük. Ezután jön a liszt, amiből 2 evőkanálnyit meghagyunk. Addig keverjük a masszát, míg teljesen homogén nem lesz. Legjobb a robotgép. Most a keveréket a felolvasztott csokoládéhoz öntjük és összekeverjük. Ezután félrehúzzuk a tűzről, majd a masszát kerek kuglófformába öntjük. A formát előzőleg kikenjük vajjal és belisztezzük. 220C-ra felmelegített sütőben 20-25 percig sütjük Közben 20 percnél egy villával megszúrjuk, hogy lássuk átült e. Ha a villa hegye nedves, még öt percig sütjük. A főzés elején félretett lisztet egy tálkába öntjük, és fagylaltot keverünk hozzá. Fontos, hogy fehér színű legyen. Elkeverjük a liszttel, és kis lángon felolvasztjuk és átfőzzük. A kis mennyiségű fagylaltot a tálca aljára tesszük és elsimítjuk. A kész süteményt kivesszük a formából (megvárva, míg kihűl) és a tálcára helyezzük. Gyümölcsökkel, mentalevéllel díszítjük.  
Flan de Leche Kolumbia
Hozzávalók: 3 tojás, cukor, fél liter tej, fahéj
A tejet keverőtálba öntjük egy darabka fahéj kíséretében, majd beleütjük a tojásokat és öt evőkanál cukrot. A keveréket habverővel felverjük.
Kis vízből és 4-5 evőkanál cukorból karamellt készítünk. Az elkészült szép barna karamellt beleöntjük abba az edénybe, amelyben a flánt fogjuk sütni. Erre öntjük rá az előzőleg felvert keveréket, gőzben, 250 Celsius fokon egy óra alatt megsütjük.
Fokhagymás olaj Brazília
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 1-2 fej fokhagyma péppé zúzva.
Sült húsok kísérője.
Fűszeres sertésszelet Bolívia
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál só, 3 dl víz, pár szem köménymag, 1 kávéskanál erős pirospaprika, 4-5 dkg zsemlemorzsa
Sós vízben főzzük puhára a húst a hagymával és fokhagymával. Mikor puha adjuk hozzá a zsemlemorzsát és a fűszereket, s pároljuk további 4-5 percig.
Grillben sült apróhús (Churrasquinho quente) Brazília
Hozzávalók: 1 kg apróra vágott disznótarja, só, 4-5 ek. csípős paprikás olaj.
Sózzuk meg a húst, forgassuk meg a paprikás olajban.
Húzzuk fel grillpálcára, és izzó parázs fölött süssük 10-15 percig vagy ízlésünknek megfelelően tovább.
Guayaba (édesség) Kolumbia
Ez tipikus dél-amerikai gyümölcsből készül, de helyettesíthető bármilyen sűrű lekvárral vagy birsalmasajttal. Gőzfürdőben felolvasztjuk a lekvárt, ebből lesz az édesség, amit mindig sajttal tálalunk. (pl. trappista) és mentalevéllel díszíthetjük. Ezt az édességet úgy is elkészíthetjük, hogy feldaraboljuk a birsalmasajtot, és ugyanakkora sajtot vágunk hozzá.  
Hideg paradicsommártás Argentína
Hozzávalók: 2 ek. olaj, 3 gerezd fokhagyma, 5 ek. apróra vágott hagyma, 0,5 kg hámozott, kimagozott paradicsom, 1 hámozott alma, 3 ek. paradicsompüré, 1 tk. szurokfű, 1 mk. őrölt bors, só, 1 tk. porcukor, 1 babérlevél, 1 ek. finomra vágott zellerlevél, 1 tk. citromlé, 1 szem cseresznyepaprika magostól.
Vajon 5 percig pároljuk a hagymákat. Tegyük hozzá az összes hozzávalót. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, míg elfő a leve. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Jól keverjük, törjük össze, tegyük hűtőbe.
Azonnali fogyasztásra való.
Húspüré Paraguay
Kevés vajban pároljuk meg a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a darált marhahúst, sót, pirospaprikát, törött borsot, reszelt almát, 2 evőkanálnyi mazsolát, 5 dkg durvára vágott mandulát és 1/2 dl konyakot. Állandó keverés mellett kb. 15 percig pároljuk.
Köményes főtt burgonyával tálaljuk.
Ízesített kukorica (Picante de maiz) Chile
Hozzávalók: 4 cső friss kukorica, 1 dl tej, 1-2 zöldpaprika apró kockákra vágva, 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva, 1 csipet piros paprika, szerecsendió, bors, só, 5 dkg vaj, 4 db burgonya, 4 ek. reszelt sajt, 2 szeletelt kemény tojás.
A kukoricát megfőzzük, leszemezzük, szitán áttörjük (vagy megdaráljuk), a tejjel, zöldpaprikával, hagymával, vajjal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, kevés szerecsendiót szórunk bele. Takarékon, kevergetve addig főzzük, míg megsűrűsödik. Hámozzuk, szeleteljük a hajában főtt krumplit, majd lerakjuk egy tálba, rá a sajt, erre a tojás kerül. Leöntjük a mártással.
Forrón tálaljuk.
Jegeskávé Brazília
Hozzávalók: 4, 5 dl erős kávé, 1,5 dl forrásban lévő víz, 8 dkg reszelt csokoládé, 4,5 dl tej, ízlés szerint cukor, 6 púpozott ek. tejszínhab, 1 ek. reszelt csokoládé.
Tegyük a forrásban lévő vízbe a 8 dkg csokoládét, ízlés szerint cukrot. Lassú tűzön, fakanállal kevergetve addig főzzük, míg a csoki elolvad. Tegyük keverőbe a kávéval, tejjel együtt. Keverjük habosra, hűtsük jól le - lehetőleg mélyhűtőben. Tálalás előtt keverjük jól össze, öntsük hűtött, hosszú, fehér (?) poharakba.
Tegyünk a tetejére 1-1 ek. tejszínhabot, szórjuk be reszelt csokoládéval.
Kókuszos édesség Argentína
Hozzávalók: 12 dkg vaj, 24 dkg porcukor, 4 ek. kakaó, 1 csepp mandulaaroma, 1 ek. rum, 2 tojás, 1/4 kg (háztartási) reszelt keksz, 24 dkg kókuszreszelék, 12 dkg apróra vágott kandírozott gyümölcs, 12 dkg mazsola, 12 dkg durvára vágott, pirított dióbél, 6 ek tejszínhab.
Olvasszuk fel a vajat. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a hozzávalókat a tejszínhab kivételével. Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük. 3-4 órára tegyük hűtőbe.
Tálalás előtt borítsuk lapos tálra, szedjük le a papírt, díszítsük tejszínhabbal.
(Ajánlom figyelmetekbe, mert nagyon finom. De: mivel nem szeretem, ha nyers tojás van az ételben, ezért tejjel vagy tejföllel váltom ki.)
Kókuszos rizs Venezuela
A rizst feles tejes vízben majdnem puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kristálycukrot és a kókuszreszeléket. Kb. még 5 percig főzzük. Elkeverjük reszelt citromhéjjal. Poharakba szedjük. Tálalhatjuk hidegen és melegen is.
Cukrozott fahéjjal meghintjük, és szőlőszemekkel díszítjük.
Kókuszos tejberizs (Aroz con coco) Venezuela
Hozzávalók: 1 kk. só, 15 dkg rizs, 3 dl tej, 10 dkg kristálycukor, kókuszreszelék, 1 ek. reszelt citromhéj, őrölt fahéj, friss szőlőszemek vagy narancsszeletek.
Forrásban lévő 7 dl sós vízbe öntjük a rizst, fedő nélkül 15 percig főzzük, míg a víz elpárolog.
Ráöntjük a tejet, 4-6 ek. kókuszreszeléket, cukrot és újabb 15 percig főzzük. Belekeverjük a citromhéjat. Hideg vízzel kiöblített edénybe töltjük. Hűtőbe tesszük.
Tálalása: az edényből a rizst kiborítjuk, tetejét megszórjuk fahéjjal és kókuszreszelékkel. Szőlőszemekkel vagy narancsszeletekkel díszítjük.
Krumplileves (Ajiaco de santa fereno) Kolumbia
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, 2 cső kukorica, 2 db csirkemell, 1 db avokádó, 1 csokor petrezselyem, 1 pohár tejföl, 5 dkg capribogyó, só, őrölt fehérbors.
Elkészítése: A forrásban lévő vízbe beletesszük a főtt csirkehúst, a feldarabolt kukoricacsövet, a burgonyát, megszórjuk fehérborssal, sóval, szárított vagy friss gvaszkával (lehet petrezselyem is) és összekeverjük. 2 órát lassú tűzön addig főzzük, míg a krumpli teljesen szétfő. Tálalás: A sűrű lét a kukoricadarabokkal tányérra szedjük. A hozzávalókat mindenki saját maga teszi a tányérjára. (apróra vágott avokádó, tejföl, capribogyó, csirkehús) vörösborral tálaljuk.
Kukoricalepény (Arepas) Venezuela
Hozzávalók: 35 dkg kukoricaliszt, csipet só, vaj.
7 dl sós vizet felforralunk, lassan, folyton keverve beleöntjük a lisztet. Amint besűrűsödik, levesszük a tűzről, fakanállal jól kikeverjük, deszkára öntjük, és 10 percig hűlni hagyjuk.
Nedves kézzel 15 percig dagasztjuk, míg selymes fogású lesz. Teniszlabdányi gömböket formálunk, 2,5 cm vékonyra lapítjuk. Gyengén megvajazott serpenyőben barnára sütjük mindkét oldalukat. Kivajazott tepsibe tesszük, forró sütőben 30 percig sütjük, 10 percenként megforgatjuk.
Forrón tálaljuk, vajat adunk hozzá. Kitűnő vacsora, forró teával vagy kávéval.
Latin lángos Peru
Fél kg lisztet 1 kávéskanál sóval, 1 kávéskanál sütőporral, 1,5 dl hideg vízzel és 1 evőkanál étolajjal jól összegyúrunk. Tojásnyi gombócokat szaggatunk és aztán fél órán át, pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán lepény alakúra nyújtjuk és olajozott, forró palacsintasütőben mindkét oldalán megsütjük.
Adhatjuk köretként, de tejföllel vagy ketchuppal, valamint reszelt sajttal, esetleg darált sonkával meghintve önálló egytálételként is.
Mandulás sütemény Argentína
Hozzávalók: 4 tojás, 22 dkg cukor, 10 dkg hámozott, apróra vágott pörkölt mandula, 1 citrom reszelt héja.
Tetejére: 15 dkg cukor, 3 tojásfehérje.
A tojások sárgáját válasszuk el a fehérjétől (3 fehérje kell majd a tetejére). Keverjük fehéredésig a tojássárgáját. Verjünk habbá 1 tojás fehérjét. Amikor keményedni kezd, apránként verjük bele a 22 dkg cukrot. Ha a cukros hab kemény, keverjük össze a sárgájával. Adjuk hozzá a citromhéjat, mandulát. Öntsük egy sütőpapírral kibélelt 20x20 cm-es tepsibe. Langyos sütőben kb. 25 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből.
Közben elkészítjük a tetejére való mázt. A cukorból és 4 ek. vízből szirupot főzünk, amíg kanálból lecsöpögtetve szálat ereszt. Vegyük le a tűzről.
Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét, keverjük össze a kihűlt sziruppal. Öntsük a süteményre (előtte célszerű a papírt lehúzni róla), tegyük vissza a langyos sütőbe.
Addig süssük, míg teteje aranybarna lesz.
Mar del Plata-i kolbászos tojás Argentína
Hozzávalók: 0,5 kg csípős kolbász 6 részre vágva, 6 tojás, 6 tk. ketchup, 1 tk. zsír, 6 mély alufólia tálka.
Vágjuk hosszában ketté a kolbászokat. Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá. Tegyünk minden tálkába 1 késhegynyi zsírt, 2 fél kolbászt, öntsünk mindegyikre ketchupot.  Töltsük meg a tálkákat a tojáshabbal, tegyünk a közepükre 1 - 1 sárgáját.
Közepesen meleg sütőben 15-20 percig süssük.
Marhanyelv mandulamártással (Lengua con almendras) Argentína
Hozzávalók: 1 db főtt marhanyelv vékonyan szeletelve, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1 kicsi paradicsom apróra vágva, 1 ek. apróra vágott olajbogyó, 12 db mandula darálva, 1 babérlevél aprítva, 1/2 tk. aprított petrezselyem, 2,5 dl víz, melyben a nyelv főtt, 2-4 ek. zsemlemorzsa.
Pároljuk meg a fokhagymát az olajban, ha pirulni kezd, adjuk hozzá a többi hozzávalót - a zsemlemorzsa kivételével. Takarékon főzzük 10 percig. Tegyük bele a zsemlemorzsát, hogy sűrűbb legyen. A tálra rendezett nyelvre öntsük rá a mártást.
Melegen, petrezselymes, vajas burgonyával tálaljuk.
Meleg almaleves Argentína
A tisztított és gerezdekre vágott almát hideg vízben feltesszük főni. Citromhéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük. Mikor megpuhult, akkor áttörjük, saját levével felengedjük. Sóval, cukorral, mazsolával ízesítjük, tojássárgájával habosra keverjük.
Melegen, nyers almakockákkal tálaljuk.
Mendozai nyársonsült Argentína
Hozzávalók: 1 kg vesepecsenye nagy kockákra vágva, 2 ek olaj, 2 gerezd fokhagymapép, 1 mk törött bors, só, 0,5 dl vörös bor, 24 vastag hagymakarika.
Keverjük össze az olajat, fokhagymát, bort, húst, fedjük le, hagyjuk állni 3 órán át.
Közben többször keverjük meg. Húzzuk fel a húst és a hagymát grillpálcákra, tegyük forró grillbe. 15-20 perc alatt elkészül.
Montevideói csirke Uruguay
A darabolt csirkéket tűzálló edénybe helyezzük. Sózzuk, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Tisztított zeller- és almadarabokat teszünk mellé. A vajat megolvasztjuk, és szűrt citromlével elkeverjük. Ráöntjük a csirkére és a hús megpuhulásáig előre melegített sütőben sütjük, időnként saját levével locsoljuk.
Pacal Brazília
Hozzávalók: 1 kg pacal kockára vagy hosszúkásra vágva, 1 fej vöröshagyma (szeletelve), 1 fej vöröshagyma (apróra vágva), 1 evőkanál olaj vagy zsír, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 db cseresznyepaprika, apróra vágva késhegynyi őrölt köménymag, késhegynyi szárított csombor (borsikafű), só, bors, 1 kiskonzerv zsenge zöldborsó
A pacalt összekeverjük a felszeletelt vöröshagymával, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, sózzuk és kb. 3 órán át, főzzük, míg megpuhul. Az olajban vagy zsírban pároljuk meg a hagymát, fokhagymát, paprikát. Mikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a leszűrt pacalt, a fűszereket és pároljuk 25-30 percig.
Végül sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint adjuk hozzá a zöldborsót, melegítsük fel, és tálalhatjuk.
Paradicsommártás I. Brazília
Hozzávalók: 1 kg hámozott paradicsom, fél fej felaprított hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 1 tk. bazsalikom, 1/2 tk. zellerkrém, csipet babér, csipet cukor, 2 tk. citromlé, bors, só, 4 ek. olívaolaj.
Együtt mindent megfőzünk - lassú tűzön, lefedve, míg elfő a víz. Ha kihűlt, keverjük sima péppé.  Melegen kínáljuk.
Paradicsommártás II. Brazília
Hozzávalók: 1 kg hámozott, kimagozott paradicsom felaprítva, 2 ek. reszelt hagyma, 2 gerezd fokhagymapép, 2 ek. salátaolaj, 2 ek. citromlé, 2 ek. vörös bor, 1 késhegynyi szurokfű, 0,5 ek finomra vágott petrezselyem, csipet babér, 1 mk. bors, 1 késhegynyi cayenne-i bors, cukor, só.
Lassú tűzön, lefedve, együtt mindent főzzünk meg puhára. Szedjük ki a babért. Ha kihűlt, keverjük péppé. Főzzük tovább, míg sűrű lesz.
Melegen, hidegen fogyaszthatjuk.
Paradicsomos kelbimbó Brazília
Hozzávalók: 3 ek. salátaolaj, 2 gerezd fokhagymapép, 1 ek. reszelt vöröshagyma, 0,5 kg kelbimbó, 1 dl. marhahúsleves, 1 tk. borecet, 30 dkg hámozott paradicsom, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, késhegynyi bors, só.
Az olajon pirítsuk üvegesre a hagymákat. Tegyük bele a kelbimbót, levest, ecetet. Lassú tűzön, lefedve főzzük 10 percig. Zúzzuk péppé a paradicsomot, ezt, a petrezselymet, borsot, sót tegyük a kelbimbóra. Fedő nélkül kb. 15 percig főzzük.
Pácolt sült csirke (Frango assado) Brazília
Hozzávalók: 2-3 fiatal csirke kettévágva, 1 vöröshagyma, 2 mk. köménymag, 1 babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, 0,5 dl borcet, só, 1 dl olaj.
Zúzzuk péppé a hagymákat, köménymagot, babért az ecettel. Sózzuk meg a csirkéket. és a péppel együtt tegyük lábasba. Fedjük le, hagyjuk 2 órát állni, közben forgassuk.
Tegyük át tepsibe, forró sütőben süssük 15 percig, közben gyakran kenegessük olajjal. Ha az egyik oldaluk megpirult, fordítsuk meg, csökkentsük a tüzet. Továbbra is olajozzuk. Ropogós pirosra süssük.
Póréhagyma-saláta Argentína
Hozzávalók: 12 szál póréhagyma, só, késhegynyi őrölt koriandermag, 1,5 tk. citromlé, 4 ek olaj, törött bors, 1 tk. finomra vágott petrezselyem.
Tegyük lábasba a hagymát, sót, koriandert, öntsük le annyi vízzel, hogy ellepje. Pároljuk 10 percig.   Öntsük le róla a vizet. Keverjük össze a megmaradt hozzávalókat.
Tegyük a pórét lapos tálra, öntsük le az öntettel.
Puchero (nemzeti eledel) Argentína
Hozzávalók: 1 kg levesnek való marhahús nagy darabokra vágva, 1- 1 kg 4 felé vágott csirke és borjúláb, 6 vastag szelet májas hurka, 20 dkg szalonna vagy sonka, só, 2 gerezd fokhagyma. 1 csésze, 8 órán át, áztatott csicseriborsó, 3 közepes darabokra vágott sárgarépa, 1 nagy 4 felé vágott hagyma, 1 vastag szelet káposzta. 4 kis kukoricacső, 4 vastag szeletekre vágott édesburgonya vagy burgonya, 1 paradicsom, törött bors.
Tegyük nagy fazékba a marhahúst, borjúlábat, sót, öntsünk rá annyi vizet, hogy lepje el. Lassú tűzön főzzük. Ha felforr, habozzuk le, tegyük hozzá a fokhagymát, pároljuk 1 órát.
Tegyük bele a hagymát, répát, káposztát, kukoricát, szalonnát, csirkét és főzzük újabb 1 órán át. Most következik a paradicsom, burgonya, bors, hurka és pároljuk 30 percig.
Ha közben valamelyik hús megpuhul, szedjük ki. Tálaláskor öntsük a levest melegített tálba, a húsokat és a zöldségeket tegyük külön mély tálakba.
Rákkal töltött vajastészta (előétel) Argentína
Hozzávalók: 25 dkg leveles vajastészta, 1 kis doboz rák, 1 tojássárgája, 25 dkg párolt zöldborsó, 0,5 mk. törött bors, 1 tk. apróra vágott zellerlevél, 2 ek. reszelt sajt, 1 tk. vaj.
A fél cm vastagra nyújtott tésztából vágjunk ki 2 kerek alakot. Az egyik közepét egy teás csészével vágjuk ki.
Tegyük az ép nagy lapot kissé nedves tepsibe, tojássárgájával kenjük meg a szélét, tegyük rá óvatosan a lyukasat. Körben nyomkodjuk össze a széleken a kettőt.
Süssük szép pirosra. Ha a tészta elérte a kellő magasságot, (négy-ötszöröse az eredetinek), csökkentsük a tüzet, süssük készre. Rácson hagyjuk kihűlni. Tegyük serpenyőbe a vajat, párolt borsót, rákot, zellert, borsot, sót. Addig pároljuk, míg a leve elfő. Ne keverjük, csak rázzuk a serpenyőt!
Töltsük meg vele a tészta üregét, szórjuk rá a sajtot, és pár percre tegyük vissza a sütőbe!
Forrón tálaljuk.
Reteksaláta Argentína
Hozzávalók: 3 csomó karikára szelt piros retek, apróra vágva 4 szál újhagyma, 1/ csésze kimagozott, apróra vágott olajbogyó, 1 ek. citromlé, 2 ek olívaolaj, bors, só.
Összekeverjük a citromlevet, borsot, sót, olajat. Hozzákeverjük a többi hozzávalót.
Rikai banán Brazília
Hozzávalók: 4 tojás, 6 ek. porcukor, csipet só, 1 kg hámozott, hosszában kettévágott banán, 1 citrom reszelt héja, 2,5 ek citromlé, 1 dl tejszín.
Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd verjünk bele 2 ek. cukrot, a sót, 0,5 ek. citromlevet. Keverjük habosra a tojássárgáját a többi cukorral, tegyük bele a citromhéjat, a megmaradt citromlevet, tejszínt. Jól rázzuk, keverjük össze. Vajazzunk ki egy tűzálló tepsit, tegyünk az aljára 1 sor fél banánt. Öntsünk a tojásos masszából rájuk. Így rétegezzük a többit. A tetejére banán kerüljön. Befedjük a tojáshabbal.
Közepesen meleg sütőben 25-30 percig sütjük. Hidegen tálaljuk.
(Ajánlom, mert eszméletlenül finom, igaz a sárgájához egy kis, vagyis ennél több kubait szoktam önteni. Így lesz nemzetközi az ecuadori banánnal.)
Riói csirke Brazília
Az összezúzott fokhagymát finomra vágott babérlevéllel, köménymaggal, sóval, reszelt vöröshagymával és kevés ecettel elkeverjük. A félbevágott csirkéket sózzuk és a fűszerkeverékkel bekenjük. Kb. 2 óráig állni hagyjuk, majd kivajazott tűzálló edényben, forró sütőben, saját levével gyakran locsolgatva puhára sütjük.
Rizi-bizi körettel tálaljuk.
Riói párolt marhahátszín Brazília
Hozzávalók: 6 szelet 1,5 cm vastag hátszín, só, 1 dl csípős paprikás olaj, 2,5 dl marhahúsleves,  3 fej, felkarikázott hagyma, 3 gerezd felaprított fokhagyma, 1 szál felkarikázott sárgarépa, 1 ek finomra vágott zellerlevél, 1 tk. őrölt bors, 0,5 kg apró gombafej, 1,5 dl vörös bor, 6 szem héjában félig megfőzött krumpli, vastag szeletekre vágva.
Sózzuk a húst, hagyjuk állni 1 órát. Tegyük tepsibe vagy széles, lapos lábasba szorosan egymás mellé, öntsük rá az olajat. Pirítsuk barnára mindkét oldalát. Öntsük rá a meleg húslevest. Lassú tűzön, lefedve pároljuk majdnem puhára. Vegyük le a tűzről, tegyünk minden szeletre hagymát, fokhagymát, sárgarépát, zellert, borsot, sót, végül gombát. Öntsük a bort a hús mellé (ne rá!). Fedjük le az edényt, forró sütőben kb. 25 percig süssük, míg a hús megpuhul, a mártás felére csökken.
Tepsiben tálaljuk pirított vagy főtt rizzsel / sült krumplival / krumplipürével.
(Ezt is ajánlom!)
Rizses csirke (Arroz con Pollo) Kolumbia
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkecomb, 1 csésze rizs, 1 zöldborsókonzerv, 1 db pritaminpaprika, 1 db sárgarépa, 1-2 db paradicsom, 2-3 szál újhagyma, 1 fej fokhagyma, 1 db szárított cseresznyepaprika, só, pirospaprika, olívaolaj a sütéshez.
Egy nem túl mély és nem túl lapos serpenyőbe 4 kanál hideg olívaolajat öntünk. A serpenyő közepére helyezzük a szárított cseresznyepaprikát, a hámozatlan megmosott egész fokhagymát, valamint az újhagymákat Körberakjuk a csirkecombokkal, sózzuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával, és tűzre tesszük. Megvárjuk, míg a hús és a hagyma kicsit átsül az olajon, közben forgatjuk, ezután a húst és a hagymát tányérra tesszük. Az apróra vágott, előzőleg csumájától megtisztított pritaminpaprikát a felszeletelt sárgarépával együtt átsütjük az olajban, majd ezeket is tányérra szedjük. A serpenyőbe ezután egy pohár rizst és két pohár vizet öntünk, sózzuk, megkavarjuk, majd visszatesszük a csirkedarabokat. Addig főzzük, míg a vizet teljesen felszívja, majd beletesszük a meghámozott paradicsomot, a zöldborsót, végül az elősütött paprikadarabokat is. A serpenyőt levesszük a tűzhelyről, letakarjuk fedővel, papírba ill. alufóliába csomagoljuk és hagyjuk, hogy a gőz tovább puhítsa a rizst.
Sonkás tészta Brazília
Hozzávalók: 3 tojás, 1 csésze tej, 1/2 csésze napraforgóolaj, 6 ek. liszt, 1 tk. élesztő, 1 késhegynyi só, 1 ek. reszelt parmezán, kevés vaj, zsemlemorzsa, 15 dkg apróra vágott füstöltsonka, 15 dkg mozzarella vagy ementáli sajt apró kockára vágva, 1 felaprított hagyma, 4 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, majoránna.
Keverjük össze a tojást, tejet, olajat, lisztet, élesztőt, kicsi sót, a parmezánt. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, zsemlemorzsával szórjuk be. Öntsük bele a masszát. Szórjuk rá a sonkát, sajtot, hagymát, paradicsomot, majd hintsük be majoránnával.
Közepesen meleg sütőben kb. fél órát süssük, míg aranysárga lesz.
(Finom, nagyon lehet variálni - igaz, akkor nem brazil, de egyszerű és ízletes.)
Spárga földimogyoróval Brazília
Hozzávalók: 0,5 kg spárga 4-5 cm-es darabokra vágva, sós vízben megfőzve, 3 ek. olvasztott vaj, 3 ek. darált földimogyoró, só, késhegynyi cayenne-i bors, 0,5 csésze fehér mártás, 2 ek. zsemlemorzsa.
Kenjünk ki egy tűzálló tálat fél ek. vajjal, tegyünk az aljára 1 sor spárgát, szórjuk be mogyoróval, cayenne-i borssal, sóval. Öntsük le a megmaradt vaj felével. Ismételjük, míg elfogy a hozzávaló. A tetejére fehér mártás kerüljön, rá zsemlemorzsa.
Forró sütőben süssük aranysárgára. Forrón tálaljuk!
Sült szárazbab Argentína
Hozzávalók: 0,5 kg sós vízben kifőtt száraz bab, 1 póréhagyma, 1 karikára vágott hagyma,  5 ek. olívaolaj, 3 hámozott 4 felé vágott paradicsom, 1 ek. citromlé, 1 mk. Frissen őrölt bors, só, 2 főtt tojás négyfelé vágva, 2 ek. kimagozott olajbogyó, 1 ek. reszelt sajt, 2 kimagozott őszibarack.
Olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymákat. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a főtt babot, a paradicsom felét, citromlevet, borsot, sót, olajbogyót, a tojás felét. Óvatosan keverjük össze. Rakjuk rá a maradék paradicsomot, tojást. Fedjük le, tegyük forró sütőbe. Ha oldalt barnul a bab, vegyük le a fedőt, szórjuk be az ételt reszelt sajttal.
Pirítsuk rá a sajtot.
Szárazbab-leves Argentína
Hozzávalók: 35 dkg száraz tarkabab, 1 felaprított hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 20 dkg füstölt csülök, 2 hámozott, kimagozott paradicsom, késhegynyi szurokfű, 1 zellerlevél, bors, só citromlé, 1,5 l víz, 1 kimagozott, karikára vágott csípős zöldpaprika.
Tegyük a babot, csülköt, vizet kuktába. Főzzük puhára. Ha elkészült, passzírozzuk át a bab felét. Olajon pirítsuk üvegesre a hagymákat, paprikát. Tegyük hozzá a babpürét, paradicsomot, és az egész babot, a csülköt, minden fűszert. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy szűk 1,5 l legyen. Főzzük még 20 percig.
Szederkehely (Dulce de mora con ceso) Kolumbia
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg szeder, 10 dkg trappista sajt, 10 teáskanál cukor, 1/2 liter víz.
Elkészítése: A felforrt vízbe beletesszük a cukrot, kevergetjük, és újra felforraljuk (cukorszirup). Ebbe tesszük a szedret. A megfőtt édes-szedret tálkába szedjük és körberakjuk trappista sajttal.
Tasakos karaj Argentína
Hozzávalók: 12 szelet disznókaraj, 2 ek. olaj, 15 dkg darál füstölt sonka, 15 dkg apróra vágott gomba, 3 apróra vágott csirkemáj, 1 tk. finomra vágott petrezselyem, 1 késhegynyi törött bors, só, 1 ek. zsemlemorzsa, 1 tojás, 12 szelet szalonna, olaj a sütéshez.
A hentesnél vágassunk dupla szelet karajt. A vastag szeletbe hosszú, éles késsel vágjunk tasakszerű üreget - majdnem a csontig. Sózzuk meg kívül-belül és hagyjuk állni 10 percig.
Az olajon lassú tűzön pároljuk 4-5 percig a sonkát, gombát, májat, petrezselymet. Tegyük bele a borsot, sót, morzsát, tojást. Keverjük jól össze, töltsük meg a karajt.
Tűzzük össze a nyílásokat. Forró olajban pirítsuk meg mindkét oldalát. Tegyünk hozzá 4-5 ek. vizet és lefedve, lassú tűzön pároljuk kb. 20 percig. Vegyük le a fedőt, minden karajra 1 szelet szalonnát tegyünk. Pirítsuk 5 percig.
Burgonyapürével tálaljuk.
Tojásos parajkockák (Torta pascualina) Uruguay
Hozzávalók: 20 dkg liszt, só, bors, szerecsendió, 3 tojássárgája, 4-5 ek. olaj, 1 cs. mirelit paraj (jól lecsurgatva!!), 20 dkg sajt (ementáli) apró kockákra vágva, 4 tojás.
A lisztet 1 kk. sóval, csipet borssal, - szerecsendióval, tojássárgákkal, 3 ek. olajjal, 4-5 ek. vízzel összekeverjük. Összegyúrjuk, gombóccá formáljuk, 10 percre hűtőbe tesszük.
A parajt sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a sajtot. A tésztát 4 egyforma részre osztjuk, kb. 2 cm vastag négyszögekre nyújtjuk. 2 négyszöget zsírozott tepsibe teszünk, mindegyikre teszünk a parajból, körben 1 cm-es széleket hagyunk, tojásfehérjével megkenjük. A paraj közepébe 2-2 fészekszerű lyukat mélyítünk, beleütünk 1-1 tojást. Ráborítjuk a tészta másik felét, körben összenyomjuk az alsó lappal. Megkenjük a tetejét olajjal. Közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük. 1-1 kocka 2 felé vágva egyszemélyes ebéd vagy vacsora.
Zöld salátával tálaljuk.
(Bence Vera: Gasztronómiai utazás - Minerva - 1972)
Töltött banán Equador
A banánok tetejét hosszában levágjuk, és belsejüket kikaparjuk. A kivájt banánt elkeverjük rumba áztatott mazsolával és cukrozott kemény tejszínhabbal. A krémet visszatöltjük az üregekbe, és tejberizs talpra helyezzük. A tetejüket visszatesszük, és durvára vágott mandulával meghintve, hűtve tálaljuk.
Töltött tök paradicsommártással Argentína
Hozzávalók: 2 újtök, 1/4 kg darált borjúhús, 1 csésze félig főtt rizs, 3 ek. olaj, 1 ek. citromlé, 1,5 ek. finomra vágott petrezselyem, késhegynyi cayenne-i bors, só, 1 ek. vaj, 1/4 kg hámozott, kimagozott paradicsom, 1 tk. paradicsompüré, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 tk. citromlé.
Vágjuk hosszában ketté a tököt, kaparjuk ki a belsejét. Keverjük össze a húst, rizst, 3 ek. olajat, 1 ek. citromlevet, petrezselymet, a cayenne-i borsot, sót. Töltsük meg a tököt, majd a feleket tegyük egymásra, majd kivajazott tűzálló edénybe. Süssük közepesen meleg sütőben, míg pirulni kezd. Közben a paradicsomot, fokhagymát a 2 ek. olajban pirítsuk 3 percig. Tegyük hozzá a citromlevet, pároljuk 4-5 percig, majd öntsük a tökre.
Addig süssük, míg megpuhul.
Töltött palacsinta Chile
Az apróra vágott vöröshagymát darált marhahússal, sóval, pirospaprikával, törött borssal, 1 db tojással eldolgozzuk és megtöltjük a palacsintákat. Táskaformára hajtogatjuk, és kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Áthúzzuk tojássárgájával elkevert tejszínes besamellel vagy tejföllel.
Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Vegyes húsleves zöldséggel Kolumbia
(Sancocho de gallina con costilla de res)
Hozzávalók: 1 egész tyúk, 70 dkg csontos marhahús, 1 db jukka, 1 cső kukorica, 1 fej káposzta, 4-5 db burgonya, só, bors, 1 leveskocka.
A mártáshoz: 1 csokor petrezselyem, 1 csokor újhagyma, 1 db paradicsom, 5 dkg reszelt sajt, olaj és vaj a sütéshez.
Ennek a levesnek az a különlegessége, hogy a hús csontos, a tyúk pedig öreg, mert így lesz erős és sűrű a leves. Egy lábosban vizet forralunk, melyet ízlés szerint sózunk, borsozunk. Ezután beletesszük a leveleire szedett és már előzőleg megmosott fejes káposztát. Egy másik fazékban is vizet teszünk a tűzre, sózzuk, borsozzuk és beleteszünk egy leveskockát. Beletesszük a megmosott marhahúst, a feldarabolt tyúkot és lassú tűzön főzzük. Mikor éppen forrni kezd, akkor tesszük bele a többi hozzávalót. Mialatt a hús fő, a jukka két végét levágjuk és meghámozzuk, valamint feldaraboljuk. A jukka akkor friss, ha belül tömör és szép fehér a színe. Meghámozzuk a krumplit is, de egészben hagyjuk. Felvágjuk a petrezselymet, újhagymát és a paradicsomot apróra. Ez a jó mártás titka. Ezután beletesszük a levesbe a többi hozzávalót: a kukoricát (nem daraboljuk, csak ha megpuhult), Krumplit, jukkát és lassú tűzön tovább főzzük. Ha megpuhult a káposzta melyet külön főztünk, kiszedjük egy tálcára. Mialatt a leves fő, elkészítjük a mártást, amit a húshoz fogunk tálalni. A hozzávalókat egy serpenyőbe tesszük és átpirítjuk. Teszünk hozzá egy kevés vajat és olajat is, de a sajtot nem. Miután a zöldségkeverék kicsit átsült, hozzáadjuk a sajtot és egy kevés tejet, majd a megreszelt sajtot. Folyamatosan kevergetjük és kész a mártás. Ezután befejezzük a húslevest. Minden alkotórészt , amit belefőztünk a levesbe , kiszedünk egy tálra, amelyen mindez az asztalra kerül. Ráöntjük a mártást a zöldségekre és a húsra. Tálalásnál először a levest, majd a belevalókat tesszük a tányérba. Végül megszórjuk friss petrezselyemmel. Igazi ünnepi étel!
Vegyes nyársonsült Brazília
Vesepecsenyét tegyünk tűzálló edénybe, adjunk hozzá 1/2 dl citromlevet, 1/2 dl olajat, egy kevés megreszelt fokhagymát. Fedjük le, hagyjuk állni 1 napot, közben forgassuk.
A kicsontozott disznókarajt sütés előtt szórjuk be őrölt köménnyel, borssal.
A 2 féle húst és füstölt tarját váltogatva húzzuk nyársra, csomagoljuk a nyárssal együtt alufóliába és szabad tűzön - parázson süssük meg.
A vendégtől mindenütt megkérdezik: "frio-quente?", vagyis enyhén vagy nagyon csípősen.
A brazil dió is, a specialitások közé tartozik. Az Amazonas menti erdőkben élő, 30 m-nél is magasabbra növő óriás diófa gyümölcse. Elérheti a 1,5 -2 kg-ot is. A külső, kemény tokban 12-15 fürtszerű, egymásba illeszkedő, kókuszhúsra emlékeztető ízű és fehér színű dió van. A külső kemény tokot még kalapáccsal is igen nehéz feltörni.
Az érett gyümölcsöt nem szedik le, magától leesik.
Zöldborsó őszibarackkal Argentína
Hozzávalók: 0,5 kg zöldborsó, 1 ek. vaj, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 1 tk. porcukor, só, törött bors, 1 vékony szeletekre vágott hámozott őszibarack.
Az őszibarack kivételével mindent tegyünk edénybe. Öntsünk rá annyi vizet, hogy elfedje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk félpuhára. Tegyük bele az őszibarackot, pároljuk tovább. Mire elfő a leve, megpuhul.
Erősen fűszerezett húsok mellé adjuk.
Zöldséges csirke (Pollo guiso con vegetales) Uruguay
Hozzávalók: 6 ek. zsiradék, szeletelve 2 hagyma, - 2 sárgarépa, - 20 dkg gomba, - 1 kemény tojás, 1 ek. liszt, só, bors, 1 kg-os feldarabolt csirke, 2 ek. aprított snidling, 3 dl száraz fehérbor.
A hagymát 3 ek. zsiradékon üvegesre pároljuk, majd beletesszük a répát, gombát és 15 percig pároljuk. Rászórjuk a lisztet, 1 kk. sót, csipet borsot.
A csirkét jól megsózzuk, borsozzuk, 3 ek. zsiradékkal megkenjük, minden oldalát barnára sütjük. Hozzáadjuk a gombás keveréket, snidlinget, bort. Lefedve kb. 30 percig főzzük.
Keménytojás-szeletekkel díszítjük.
(Ajánlom, finom.)
Zöldségsaláta (Ensalada de legumbres) Kolumbia
Hozzávalók: 10 dkg aprított szalámi, 25 dkg sós vízben főzött zöldbab 2 cm-es darabokra vágva, 25 dkg megfőzött zöldborsó, (lehetnek konzervek is), 2 db. felszeletelt paradicsom, 3-4 db apróra vágott zöldhagyma, 1 fej saláta levelekre szedve, 5 ek. olaj, 2 ek. citromlé, 1 kk. só, csipet bors, 1 gerezd fokhagymapép.
Összekeverjük a szalámit, zöldségeket.
Kikeverjük az olajat, citromlevet, fokhagymát, sót, borsot. A zöldségre öntjük.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!