Tartalomjegyzék
Ünnepek és ünnepi alkalmak 4
Runeberg napja (II. 5.) 4
Húshagyó kedd 4
Húsvét 4
Vappu (május 1.) 4
Kiskarácsony 4
Karácsony 4
Születésnapi gyerekzsúrok 4
Hétköznapok szertartásai 5
Levesek: 5
Spenótleves (húsvéti étel) 5
Csalánleves 5
Nyári leves 5
Zöldborsóleves 5
Rokfortleves 6
Uborkaleves (meleg) 6
Farsangi sárgaborsóleves 6
Egytálételek 6
Sárgarépa-laaktikko 6
Makaróni-laaktikko 6
Mogyorós-sajtos pirog paprikával 7
Kalakukko (Cipóban sült hal) 7
Karél pecsenye (Karjalanpaisti) 7
Sztroganov szelet 7
Regattakotlett 8
Pirospaprikás sült csirke 8
Sült csirke ízes mártásban 8
Tejszínes tepsis hal 8
Töltött csuka (Uunissa paistettu hauki) 8
Mandulás hal 9
Pünkösdi halcsemege 9
Mártások: 9
Tejfölös mártás sült burgonyához 9
Tejfölös mártás sült halhoz 9
Tejfölös mártás sült krinolinhoz 9
Tejszínmártás 9
Csalánmártás 9
Rokfortmártás nyers zöldségekhez 9
Zöld salátamártás 9
Saláták. 10
Céklasaláta 10
Hagymás céklasaláta 10
Reszelt cékla 10
Uborkasaláta télire 10
Egyéb ételek 10
Sajtos-oregánós kenyér 10
Rieska (Árpalángos) 10
Pikáns kínai kel 10
Párolt káposzta csősz módra 11
Gombás zeller 11
Tojásos házi sajt 11
Friss sajt 11
Rokfortos túrókrém 11
Joghurtos házi sajt különféle ízesítőkkel 12
Cukros Vappu-fánk 12
Elvarázsolt körte 12
Körtés-rokfortos pirog 12
Eperhab (Mausikkalumi) 12
Túrótorta liszt nélkül 13
Túrótorta kukoricaliszttel 13
Ünnepek és ünnepi alkalmak
Runeberg napja (II. 5.)
J. L. Runeberg (1804-1877) a finnek egyik legnagyobb nemzeti költője, aki ugyan még svéd nyelven írt, de "Maamme" (Hazánk) című versének finn fordítását a mai napig is nemzeti himnuszként éneklik. Születésnapja, a többi nemzeti költő születésnapjához hasonlóan "zászlós nap". Nem munkaszünettel járó ünnep, de reggel 8 órától naplementéig, vagy legalábbis este 9-ig, országszerte kitűzik a zászlót, és a közintézményekben megemlékezést tartanak.
Február 5. környékén a cukrászdákban, pékségekben, az éttermek étlapján megjelenik egy jellegzetes sütemény a Runebergin tortu, mely valószínű, hogy a nagy költő kedvence lehetett.
Húshagyó kedd
Ezen a böjti napon, aki él és mozog, szánkókkal, "tepsikkel" vagy egyszerűen nylonzacskókkal felszerelve a havas lejtőkhöz sereglik, s a februári kemény, friss hidegben jó nagyot szánkózik. A gyerekeknek ilyenkor a játszótereken speciális jég-csúszdákat szoktak építeni, melyeket színes dekorációval tesznek még vidámabbá.
A hidegben megéhezve jólesik a meleg leves. A húshagyó keddi menü gerincét a farsangi sárgaborsóleves (hernekeitto) képezi, mely után már csak a finom farsangi puffancs (laskiais pulla) befogadására képes a majdnem teli gyomor.
Húsvét
Szokásaiban keverednek a lutheránus és az ortodox eredetű hatások.
A húsvéti asztal elmaradhatatlan fogásai a spenótleves, a birkapecsenye, a fokhagymás burgonya, és a karél-orosz eredetű pasha nevű túróspecialitás. Az asztal díszítőelemei között megtaláljuk a frissen, kis tálkányi földbe ültetett húsvéti füvet, mellyel a szántóvető múlt emlékének adóznak.
Vappu (május 1.)
Ez az ünnep, a mi aug. 20-ánkhoz hasonlóan többféle ünnepi hagyományt egyesít. A legrégebbi a tavaszünnep-motívum a maga mámoros életre ébredés érzésével. Ez a hangulat indokolja az e napi ételek, italok bohókás jellegét. Ilyen a mi csörögefánkunkhoz kissé hasonló Vappu-fánk és a kesernyés-édes mézsör, a szíma.
Kiskarácsony
December első felében (nem is egyetlen meghatározott ünnep) ünnepségsorozat. Ilyenkor a munkahelyeken, iskolákban, óvodákban, otthon is tüzet gyújtanak és kedves figura alakokra vágott kekszek (piparkakku) ropogtatása mellett kinek-kinek vérmérséklete és életkora szerint, alkohollal vagy a nélkül elkészített glögit iszogatnak.
Karácsony
A karácsonyi sonka elengedhetetlen tartozéka az ünnepi étrendnek. Ez olyan, mással nem helyettesíthető konyhatechnikai eszközöket igényel, melyek nálunk nem hozzáférhetőek. Ugyancsak nem tudnánk elkészíteni, az un. lúgos halat sem.
A karácsonyi asztalon megtalálhatjuk még a karácsonyi céklasalátát (rosolli), a különféle süteményeket, a karácsonyi szilvás csillagot és az elmaradhatatlan tejberizst, melynek specialitása, hogy a hatalmas adagokba a szerencsés megtaláló örömére elrejtenek 1 szem mandulát.
Születésnapi gyerekzsúrok
A menüben a torta nem annyira nélkülözhetetlen, mint nálunk, s ha mégis feltálalják, azt inkább csak a gyertya elfújás és a születésnapost üdvözlő dal eléneklésének szertartásáért teszik. Biztosan megkínálják viszont a gyerekeket szörppel, gyümölccsel, zöldséggel, sajtos, sós ropogtatnivalóval, pattogatott kukoricával, sajtkockákkal és fagylalttal.
Hétköznapok szertartásai
A leggyakoribb ilyen, naponta ismétlődő szertartás a kávézás. Ennek a finn ember "megadja a módját", még a munkahelyi kollektív is biztosítják a kávészünetet. Filteres kávét isznak, nagy csészéből fogyasztják, és legalább kétszer töltenek belőle. A kávé mellé illetlenség nem tálalni folyékony tejszínt vagy tejet és természetesen cukrot. Megkínálnak valamilyen süteménnyel is, mely leggyakrabban leveles tésztából készült túrós-, szilvás-, almástáska, barackpirog vagy egyszerű kekszféle.
A szaunázás szertartása minden finn ember életéhez hozzátartozik. Vendég számára nem is képzelhető el nagyobb megtiszteltetés, mint amikor finn barátai szauna-vacsorára hívják meg. Legyen a szaunázás hétköznapi vagy alkalmi, biztosan elfogy utána néhány üvegnyi sör, mely mellé grillen sült krinolinféléket, pirogot (piirakka) fogyasztanak.
(Bokor Judit: Finn konyha - Minerva - 1987)
Közepesre előmelegített sütőbe tesszük, kb. 1 órán át, sütjük, levével öntözgetjük.
Levesek:
Spenótleves (húsvéti étel)
3 ek. margarin, 5-6 ek. liszt, 2 l tej vagy húslé, 30 dkg fagyasztott spenót, kevés cukor, só.
Megolvasztjuk a margarint, hozzákeverjük a lisztet, néhány percig pirítjuk, de nem szabad megbarnulnia.
Hozzáadjuk a tejet vagy levest, a spenótot és 15 percig főzzük. Sóval, cukorral ízesítjük.
Gyakran tálalják félbe vágott kemény tojással, vagy a levesestál alján elkevernek 3 tojássárgáját, tejszínt öntenek rá és a forró levest fokozatosan, állandó kevergetés mellet rámerik.
Csalánleves
5 dl víz, 5 dl tej, 20 dkg apró, húsos csalánlevél, 5 dkg árpa- vagy búzaliszt, 2 kiskanál só, csipetnyi szerecsendió, 10 dkg vaj, 1 tojás, esetleg 2 dl tejszín.
A csalánt forró vízbe dobjuk, leszűrjük. A forrázó vizet félretesszük.
A leveleket apróra vágjuk.
A forró főzőlevet behabarjuk a hideg tejben elkevert liszttel. sóval, vajjal, szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a csalánlevelet, és néhány percig főzzük.
(Hozzáadjuk a tejszínt.)
Nyári leves
2,5 - 2,5 dl szeletelt sárgarépa, kockára vágott krumpli, rózsáira szedett karfiol, 20 dkg, apróra vágott spenót, 40 dkg zöldborsó, 2-3 kk. só, 2 ek. liszt, 0,75 l tej, csipet bors, aprított petrezselyem.
0,75 l vizet felforralunk, megsózzuk, beletesszük a répát, lefedjük és takarékon 10 percig, majd a borsót, karfiolt, spenótot, ezekkel együtt újabb 10 percig főzzük.
A lisztet kevés tejjel elkeverjük, borsozzuk, beleöntjük a levesbe a többi tejjel együtt, 5 percig főzzük.
Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Zöldborsóleves
30 dkg borsó, 1 l húslé, 2 kis fej aprított hagyma, 1 babérlevél, néhány szem bors, 5 gerezd aprított fokhagyma, oregánó ízlés szerint, 1 dl tejszín, kevés reszelt torma.
Felforraljuk a húslét, hozzáadjuk a borsót, fűszereket, hagymákat. Puhára főzzük, majd áttörjük.
Tálalás előtt adjuk hozzá a tejszínt, a tormát. Ha kell, megsózzuk.
(Érdekes íze van, de finom.)
Rokfortleves
1 l húsleves, 20-30 dkg rokfort, 1 dl tejszín, őrölt bors, majoránna.
A felforralt húsleveshez adjuk a szétmorzsolt rokfortot, a habbá vert tejszínt, a fűszereket.
Kevés borral vagy vodkával ízesíthetjük.
(Nagyon finom, én illatos fehérborral készítem)
Uborkaleves (meleg)
1 nagyobb uborka felszelve, só, kb. 1 l víz, 2 ek. liszt, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1-1 cs. petrezselyem, kapor nagyon apróra vágva, uborkakockák.
Sós vízben puhára főzzük az uborkát, áttörjük. Kevés hideg vízben elkevert liszttel behabarjuk. Felforraljuk, és 10 percig főzzük.
Hozzáadjuk a tejszínt, bort és felforraljuk.
Tálalás előtt megszórjuk kaporral, petrezselyemmel és nagyon picire vágott nyers uborkakockákkal.
Farsangi sárgaborsóleves
50 dkg száraz borsó, 4 l víz, 1 ek. só, 20 dkg füstölt csülök, 50 dkg friss sertéslapocka vagy dagadó, fehérbors, 2 gerezd fokhagyma aprítva, majoránna, édeskés mustár.
A borsót 12 órára sós vízbe tesszük.
Lassú tűzön a feldarabolt csülökkel főzzük. 1 óra múlva hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Puhulásig főzzük.
A sűrű levest ízesítjük a fűszerekkel, tálaláskor ízlés szerint mustárt adunk hozzá.
Egytálételek
Sárgarépa-laaktikko
12 dkg rizs, 4 dl víz, 1,2 l tej, 3 kk. só, 1,5 kg reszelt sárgarépa, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 3 tojás, 1 kk. szerecsendió, 1 ek. cukor, zsemlemorzsa és vaj a tetejére.
A vizet, tejet együtt felforraljuk, beletesszük a rizst, és puhára főzzük. Megsózzuk. A répát, tejszínt, olvasztott vajat, fűszereket és a tojást hozzákeverjük.
Kivajazott edénybe öntjük, megszórjuk morzsával, vajdarabkákat teszünk rá. Sütőben jól átsütjük.
Makaróni-laaktikko
15 dkg rövid makaróni, 1 l víz, 1 dl tej 5 dkg vaj, 15 dkg darált hús, kis fej hagyma aprítva, 1 tojás, 1 mk cukor, 1 kk. só, kevés bors.
A makarónit leöblítjük és a tejjel elkevert sós, borsos vízben forrásig főzzük. Ekkor a víz nagyobb részét leöntjük, a többiben főzzük tovább a makarónit. Fűszerezzük.
A húst és a hagymát gyengén megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
A tojást felverjük, és a hússal együtt a tésztához keverjük. Ha szükséges, még fűszerezzük.
Kivajazott tálban, a sütőben kb. 1 óráig sütjük. Sütés előtt megszórhatjuk vajdarabkákkal.
Sajtos burgonyapüré-laaktikko - Finnország
60 dkg püré, 1 dl tej, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt, bors, szerecsendió, fokhagymapor, 1 mk. só, 30 dkg virsli, kevés vaj.
A hozzávalókat összekeverjük, kivajazott tűzálló edénybe tesszük. Megszórjuk sajttal. A virsliket elfelezzük és beágyazzuk a pürébe.
Forró sütőben kb. 20 percig sütjük. Ha elkészült megszórjuk a maradék sajttal.
Gombás burgonya-laaktikko - Finnország
8 szem burgonya, 2 hagyma, 1 paprika, 30 dkg gomba, 10 dkg füstölt sonka, 1 mk. só, fokhagymapor, bors, 4 dl tej, 1 dl tejszín.
A burgonyát felszeleteljük, a hagymát, gombát, paprikát, sonkát apró kockákra vágjuk.
A sonkát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, néhány perc múlva a hagymát. 5-10 percig pároljuk.
Tűzállóba rétegenként lerakjuk a burgonyát, gombát, fűszereket. A felső réteg burgonya legyen, öntsük rá a tejet, tejszínt.
Meleg sütőben 1-1,5 órán át, sütjük.
(Finom, ajánlom.)
Mogyorós-sajtos pirog paprikával
A tésztához: 25 dkg vaj, 35 dkg liszt, kk. sütőpor, 1 dl tejszín,
A töltelékhez: 4 tojás, 4 dl tej, 25 dkg márványsajt, 25 dkg egyéb reszelt sajt (én füstöltet használok), 10 dkg darált mogyoró (dió), 3 dkg liszt, só, zöld bors,
A tetejére: 2 karikázott zöldpaprika.
Összemorzsoljuk a vajat, lisztet, sütőport, hozzáadjuk a tejszínt és összegyúrjuk, de csak annyira, amennyire éppen szükséges. Két kerek (kb. 25 cm) tűzálló edénybe, vagy kerek formába belenyomkodjuk, és forró sütőben 10 percig sütjük.
A töltelékhez felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet, a szétmorzsolt márványsajtot, reszelt sajtot, darált mogyorót (diót), lisztet, fűszereket. Szétterítjük a félig sült tésztán, tetejét kirakjuk paprikával.
Forró sütőben 25-30 percig sütjük.
(Ajánlom, finom.)
Kalakukko (Cipóban sült hal)
A tésztához: 3 dl víz, 2 ek. olaj, 2 kk. só, 25 búza dkg liszt, 25 dkg rozsliszt,
A töltelékhez: 1,5 kg apró hal, 15 dkg sertéslapocka, 1 csapott ek. rizs, 1 csapott ek. só.
A kifilézett halat, lecsepegtetjük.
A húst szeletekre vágjuk.
A lisztekből, sóból, vízből, olajból kikeverjük a tésztát, ovális alakúra (30x40 cm) nyújtjuk úgy, hogy a széle vékonyabb legyen, mint a közepe.
A halszeleteket a tészta közepére helyezzük, rászórjuk a rizst, megsózzuk. Ezután a hússzeletek következnek.
A tészta széleit megvizezzük, az egyik felét ráhajtjuk a másikra, a széleket alaposan összenyomkodjuk, felületét tenyerünkkel egyenletesre formázzuk.
A cipót sütőzacskóba (celofán, alufólia, egyéb hőálló fólia) tesszük, 2 órán át, sütjük közepesen meleg sütőben, majd éjszakára a sütőben hagyjuk állni.
Melegen, olvasztott vajjal leöntve, tejjel vagy aludttejjel tálaljuk.
Karél pecsenye (Karjalanpaisti)
30 dkg marhahús, 50 dkg birka lapocka, dagadó vagy szegy, 30 dkg sertéshús, (lehet még kevés vese, máj) só ízlés szerint.
A húsokat besózzuk, nehezék alatt egy éjszakán át, hagyjuk állni.
A fölös sót eltávolítjuk, a húst kis kockákra vágjuk. Agyagedénybe tesszük úgy, hogy a zsírosabb darabok a tetején legyenek. Forrásban lévő vízzel leöntjük. Meleg, de nem forró sütőben, fedetlenül legalább 3 órán át, érleljük. Nem szabad forrnia.
Lehet hagymával, szegfűborssal ízesíteni, de az eredeti karél étel zamatát az összeérlelődött húsokból kapta.
Sztroganov szelet
50 dkg puha marhahús, 2 ek. vaj, 1 aprított hagyma, 1 kk. só, kevés bors, 2 dl húsleves, 2 kk. mustár, 1 ek. paradicsompüré, 3 dl sűrű tejföl.
A húst 3 cm-es kockákra vágjuk.
A vajban puhára pároljuk a hagymát. Kiszedjük, a vajban pároljuk a húst, megfűszerezzük, sózzuk. Hozzáadjuk a húslevest, hagymát, paradicsompürét. Fedő alatt puhára pároljuk.
Ha elkészült, hozzákeverjük a tejfölt.
Főtt burgonyával tálaljuk.
Regattakotlett
4 szelet sertéskaraj, kevés olaj, 8 paradicsom, 1 aprított hagyma, 1-1 cs. aprított petrezselyem, kapor, kevés pirospaprika, kakukkfű, 1 babér, kevés só, egyéb fűszerek ízlés szerint (egyéb helyett én köményt használok, amitől különleges az íze).
A hússzeleteket előre jól befűszerezzük. Forró olajban mindkét oldalát megpirítjuk, kiszedjük.
Az olajban üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, kakukkfűvel, babérral fűszerezzük.
Ha a paradicsom kissé szétfőtt, megsózzuk, rátesszük a hússzeletekre. Lassú tűzön rövid ideig főzzük.
Főtt burgonyával vagy spagettivel, petrezselyemmel, kaporral megszórva tálaljuk. Ha szeretjük, bőségesen meghinthetjük fokhagyma szeletekkel.
(Ajánlom, finom.)
Pirospaprikás sült csirke
2 kisebb csirke elfelezve, pirospaprika, fokhagymapor, só, kevés olaj, citromlé, vermut, whisky.
A fél csirkéket alaposan megfűszerezzük, annyi paprikát használjunk, hogy a csirke egészen piros legyen tőle. Meglocsoljuk citromlével, vermuttal, whiskyvel ízesített olajjal és rácsra helyezve 25 percig sütjük grillsütőben (sütőben). Sütés közben is locsolgatjuk.
(Nagyon ízletes, ajánlom.)
Sült csirke ízes mártásban
2 kisebb csirke, 1 ek olaj, 1 ek. citromlé, 1 kk. só, 1 mk. curry, kevés fokhagymapor, őrölt bazsalikom,
A mártáshoz: 2 dl tejföl, 1 ek. aprított snidling, 1 kisebb uborka és 2 alma kockára vágva, 2 ek. mustár, só, bors, citromlé.
A felezett csirkéket néhány órával sütés előtt a fűszerekkel összekevert olajjal bekenjük. Faszén-grillen, grillsütőben, vagy sütőben kb. 30-40 percig sütjük.
A mártást elkészítjük, és hidegen adjuk a csirke mellé. Ribiszkével tálaljuk.
Tejszínes tepsis hal
1 kg halfilé, annyi tejszín, amennyi ellepi, 1 citrom leve, só, bors, vajdarabkák.
A halszeleteket vajazott tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, leöntjük citromlével. Állni hagyjuk, majd ráöntjük a tejszínt. Tetejére vajdarabkákat teszünk.
Meleg sütőben 20-30 percig sütjük.
Töltött csuka (Uunissa paistettu hauki)
1 kg-os csuka, só, bors, 3-4 ek. vaj, a felaprított kisebb vöröshagyma, 1 doboz mirelit spenót, 20 dkg rizs, 1 tojás, 0,5 dl citromlé, 3-4 dkg zsemlemorzsa.
A halat kívül-belül megsózzuk. 2 ek. vajban (lehet olajban is) mindkét oldalát barnára sütjük, kiszedjük, majd ebben a zsiradékban megpároljuk a hagymát.
Megfőzzük a spenótot, lecsepegtetjük.
Elkészítjük a rizst, leszűrjük.
Összekeverjük a rizst, hagymát, spenótot, tojást, sót, megtöltjük a halat, ráöntjük a citromlevet, megforgatjuk zsemlemorzsában, olvasztott vajjal megcsepegtetjük. Vajjal kikent tepsibe tesszük, 0,5 dl vizet öntünk alá.
Mandulás hal
0,5 kg natúr fagyasztott hal, kevés vaj (margarin, olaj), fél citrom, só, fehér vagy zöld bors, 2 szelet fehér kenyér, 1 dl fehérbor, 5 dkg darált mandula, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 2 tojás.
A kenyérhéjat levágjuk, a szeleteket borban 30 percig áztatjuk.
Összekeverjük a kenyeret, mandulát, hagymát, tojást, borsot, sót, citromlevet.
A halat megsózzuk, borsozzuk, citromlével megcsepegtetjük, vajazott tűzállóba tesszük. Ráöntjük a mandulás keveréket, meleg sütőben 30-40 percig sütjük.
Pünkösdi halcsemege
1 kg halfilé, 10 dkg rozsliszt, bors, 1 kk. só, vaj a sütéshez, 1-2 aprított hagyma, 1 kis doboz gombaszelet konzerv, 1 szeletelt zöldpaprika, 1 gerezd szétnyomott fokhagyma, darabka uborka (cukkíni) felszeletelve, 2 dl tejföl, aprított kapor.
A halakat megforgatjuk a sóval, borssal ízesített rozslisztben, lassú tűzön vajban barnára sütjük.
A zöldségeket enyhén megpároljuk, beleöntjük a tejfölt, beletesszük a kaprot, fokhagymát és jól átmelegítjük.
A mártásból minden halszeletre kis halmot teszünk. Kapros főtt burgonyával kínáljuk.
Mártások:
Tejfölös mártás sült burgonyához
2 dl tejföl, 1-1 ek. finomra vágott kapor, petrezselyem, metélőhagyma, 2 kk. citromlé, csipetnyi só.
Tejfölös mártás sült halhoz
2 dl tejföl, 1 kockára vágott csemege uborka, 1 reszelt alma, 1 ek. mustár, csipet só, bors.
Tejfölös mártás sült krinolinhoz
2 dl tejföl, 1 reszelt alma, 3 ek. finomra vágott vöröshagyma, 1 mk. curry, csipet só.
Tejszínmártás
4 dl tejszín, 2 kk. cukor, 2 kk. ecet, néhány csepp céklalé.
Csalánmártás
3-4 dkg hántolt napraforgómag, 1-2 dl víz, 10-15 dkg csalánlevél, fűszersó, fokhagymapor.
Turmixgépben pépesítjük.
Rokfortmártás nyers zöldségekhez
15 dkg áttört rokfort, 1 reszelt hagyma, 2 dl tejföl, finomra vágott kapor.
Zöld salátamártás
10 dkg túró, 1 dl tejföl, 0,5 dl olaj, 1 gerezd fokhagyma, fűszersó, 20 dkg nyers vagy leforrázott csalánlevél apróra vágva.
Saláták.
Céklasaláta
35 dkg csíkokra vágott ecetes cékla, 2 kisebb savanyú alma csíkokra vágva, vagy reszelve, 1 dl tejszín (1 ek. reszelt torma).
A tejszínt habbá verjük (belekeverjük a tormát), hozzákeverjük a céklát, almát.
Hidegen tálaljuk.
(Nagyon finom, én reszelem az almát.)
Hagymás céklasaláta
1,5 kg nagy lyukú reszelőn lereszelt ecetes cékla, 6 fej reszelt hagyma, só, cukor, póréhagyma a díszítéshez.
Reszelt cékla
50 dkg finomra reszelt nyers cékla, 1 uborka és 1 nagy alma durvára reszelve, 1 dl joghurt, 1 ek. reszelt torma vagy méz.
Uborkasaláta télire
1 kg szeletelt uborka, 30 dkg karikára vágott hagyma, 30 dkg cukor, 1 csapott ek. só, 2,5 dl ecet, 1 nagy cs. kapor finomra vágva.
A sót és cukrot feloldjuk az ecetben.
Rétegesen tesszük üvegbe az uborkát, hagymát, leöntjük a hideg salátalével, az üveget lezárjuk.
Hűvös helyen kb. 1 hét alatt érik meg.
(Tartósítót nem ír a recept. Nem próbáltam.)
Egyéb ételek
Sajtos-oregánós kenyér
5 dl tej vagy víz, 5 dkg élesztő, 2 kk. só, 2 kk. oregánó, 8 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, kb. 70 dkg liszt, 1 tojás, a tetejére kevés reszelt sajt és szurokfű.
Az élesztőt kézmeleg vízben (tejben) áztatjuk, majd hozzákeverjük a sót, oregánót, sajtot. Elvegyítjük a liszttel, alaposan kidolgozzuk, s mielőtt elkészülne, hozzákeverjük a puha vajat. Meleg helyen megkelesztjük.
Hosszúkás kenyeret, vagy kis cipókat formálunk belőle. Kivajazott tepsire tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk oregánóval, sajttal. Újból kelesztjük, majd meleg sütőben kb. 30 percig sütjük.
(Ez az egyik kedvenc házi kenyerünk, fokhagymás változata is finom.)
Rieska (Árpalángos)
5 dl hideg víz vagy tej (esetleg 2 dkg élesztő), 1 ek. só, kb. 1 kg árpaliszt.
Hideg vízben elkeverjük (az élesztőt) a sót, a lisztet. Jól kidolgozzuk.
Hosszú rudat formálunk belőle, 3-4 részre osztjuk. Nagy vékony, kerek lapokat készítünk belőlük, villával megszurkáljuk. Sütőbádogon kisütjük. Melegen tálaljuk.
Pikáns kínai kel
50 dkg kínai kel, 1 kk. só, 3 kk. cukor, 2 ek. borecet, 2 ek. olaj, szójamártás ízlés szerint.
Csíkokra szeljük a kelt.
Kikeverjük a sót, cukrot, ecetet.
Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a kelt. Fakanállal addig keverjük, míg minden szelet olajos lesz. Hozzáadunk néhány csepp szójamártást, majd a borecet-öntetet keverjük hozzá. Néhány percig főzzük.
Forrón tálaljuk.
(Ajánlom, finom körítés, de magában is jó.)
Párolt káposzta csősz módra
(Nagyapó! Beírhatod a szakmákhoz.)
50 dkg zsenge káposzta, 1 kk. só, kevés víz,
A mártáshoz: 15 dkg olvasztott vaj, 1 főtt tojás, 1 cs. kapor.
A cikkekre vágott káposztát fedő alatt kevés sós vízben puhára pároljuk.
A vajhoz keverjük az áttört tojást, aprított kaprot. A káposztára öntjük.
Köretként vagy rozskenyérrel önállóan fogyasztjuk.
Gombás zeller
2 zeller vastag szeletekre vágva, kevés víz, só, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 5 dl tej (vagy tejszín), 20 dkg, apróra vágott gomba, bors, só reszelt sajt, 1 cs. petrezselyemzöld.
Kevés sós vízben (zöldséglében) puhára főzzük a zellert.
A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön, állandóan kevergetve 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a gombát, és még főzzük ezzel is.
A zellert tálra tesszük, ráhalmozzuk a gombát. Vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és meleg sütőben átsütjük.
Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.
(Finom, én tejszínnel készítem.)
Tojásos házi sajt
2 l tej, 1 l aludttej, 1 kk. só, 5 tojás.
A tejet forrásig melegítjük, s ekkor hozzáadjuk a tojás-aludttej keveréket.
Újból forráspontig melegítjük, majd takarékon 1-2 órán át főzzük. Amikor a savó teljesen különvált, a lábast lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a sót.
Gézzel bélelt szitába töltjük, a tetejét könnyű súllyal lenyomjuk, s hagyjuk sűrűsödni.
Másnapra a sajt elkészül. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.
Friss sajt
1 l aludttej, 2 dl tejföl.
Az aludttejet és tejfölt lábasban összekeverjük, és 50 fokra hevítjük. Amikor kezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, sóval és ízlés szerint fűszerekkel ízesítjük ( fokhagymás só, bors, pirospaprika, kömény, ...). Gézzel bélelt szitába öntjük.
A már lecsepegett masszát belenyomkodjuk egy lefedhető tálba, a fűszerek egy részét a tetejére szórjuk, és 1-2 napig állni hagyjuk.
Rokfortos túrókrém
10 dkg márványsajt, 15 dkg natúr krémtúró, esetleg egy kevés tejszín.
A lereszelt sajtot összekeverjük a túróval, beleteszünk egy kevés tejszínt.
Félbevágott befőtt körtébe tesszük, és előételként fogyasztjuk.
Változat: fokhagymaporral ízesítve pirítóssal fogyasztjuk.
Joghurtos házi sajt különféle ízesítőkkel
1 l tej, 2 dl tejpor, 2 tojás, 5 dl joghurt (lehetőleg néhány napos), 1 mk. só, ízesítőként zöldbors, metélőhagyma, kapor, őrölt mogyoró, - dió, paradicsompaprika kockák, zúzott fokhagyma, köménymag, ánizs, stb.
A joghurtot és a tojást összekeverjük.
A tejet felforraljuk.
A tejport habverővel a forrásban lévő tejhez keverjük, majd hozzáadjuk a tojásos joghurtot. Felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Addig hagyjuk állni, míg a savó külön válik.
Leszűrjük, és tetszés szerint fűszerezzük.
Gézzel bélelt szitába tesszük, lecsepegtetjük.
Cukros Vappu-fánk
5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 mk. só, 12 dkg cukor, 2 kk. kardamommag, 10 dkg margarin, 80-90 dkg liszt, olaj a sütéshez.
Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, kardamomimagot, a puha margarint, a liszt egy részét. Kidolgozzuk, és addig adjuk hozzá a lisztet, míg kellemesen puha állagú lesz. Meleg helyen megkelesztjük.
Golyókat formálunk belőle és lisztezett deszkán, letakarva tovább kelesztjük.
A sütéshez annyi olajat melegítsünk, hogy a fánkok ússzanak benne. Megkelt felükkel lefelé fordítva tesszük a forró olajba, barnára sütjük.
Lecsepegtetjük, cukorban megforgatjuk.
A fánkokat a formázás előtt lekvárral is tölthetjük.
Elvarázsolt körte
1,5 dl tejszín, 25 dkg liszt, 1 kk. sütőpor, 12,5 dkg puha margarin, 4-6 kis körte, cukor, fahéj, őrölt mandula, 1 tojás.
A lisztet, sütőport, tejszínt összekeverjük, jól kidolgozzuk, és rövid időre hűtőbe tesszük.
A körtéket meghámozzuk, magházukat kivájjuk, az aljukat laposra vágjuk, hogy a tálon megálljanak. Belsejüket ízesítjük fahéjas cukorral, mandulával.
A tésztát kinyújtjuk, 4-6 részre osztjuk. Középre tesszük a körtéket, a tészta sarkaival beborítjuk őket. Tojással megkenjük, durvára tört, vagy szeletelt mandulával megszórjuk. Forró sütőben szép barnára sütjük.
Ha a körték túl kemények, néhány percig főzzük fahéjas vízben.
(Finom, ajánlom. A kifúrt körtékbe áfonya- vagy ribizli lekvárt teszek, a lekvárra szórom a darált mandulát, hogy a nedvességet felvegye, a lyukat pedig kis tésztadarabbal eltömöm és így "csomagolom" be.)
Körtés-rokfortos pirog
10 dkg vaj, 12 dkg liszt, 2 ek. víz,
A töltelékhez: 40 dkg körtebefőtt, 15 dkg márványsajt, 1 kk. kardamommag.
A vajat, lisztet összemorzsoljuk, a vízzel jól összedolgozzuk.
Lisztes kézzel kb. 20 cm átmérőjű, kivajazott tűzállóba nyomkodjuk - kis peremet képezve. Forró sütő alsó rácsán kb. 10 percig sütjük.
A körtedarabokkal kirakjuk a tésztát, megszórjuk finomra őrölt kardamommagggal, a sajtot ráreszeljük.
Forró sütőben még kb. 10 percig sütjük.
(Finom, mag nélkül is.)
Eperhab (Mausikkalumi)
0,5 l 4 felé vágott eper, 5 dkg kristálycukor, 2 tojásfehérje - 5 dkg cukorral - keményre vert habja, 2 dl tejszínből készült hab, 6 szem egész eper.
Összetörjük az epret, ráöntünk 5 dkg cukrot.
A tejszín 2/3-ával összekeverjük a tojáshabot, majd az epret. Poharakba rakjuk. Tejszínhabbal, eperszemekkel díszítjük.
Túrótorta liszt nélkül
50 dkg natúr krémtúró, 4 dl tejföl, 5 tojás, 2 ek. cukor, 2 kk. vaníliás cukor, friss bogyós gyümölcs, vagy lekvár.
A gyümölcs (lekvár) kivételével mindent összekeverünk, kivajazott nagy (vagy 2 kisebb) jénaiba töltjük. Megsütjük (tűpróba).
Melegen gyümölccsel, lekvárral tálaljuk.
(Nagyon finom, csak 2 tojással készítem, különben nagyon "tojásízű".)
Túrótorta kukoricaliszttel
50 dkg natúr krémtúró, 4 tojás sárgája, késhegynyi só, 2 dl tejszín, 1 ek. cukor, 4 ek. kukoricaliszt, kevés zsemlemorzsa, vaj az edény kikenéséhez.
A kivajazott tepsit zsemlemorzsával megszórjuk.
Az összes kelléket összekeverjük, a tepsibe öntjük. Meleg, de nem forró sütőben 45 percig sütjük.
Áfonyalekvárral, tejszínhabbal kínáljuk.
(Finom.)
|