RECEPTEK
Bécsi kuglóf 1.
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 20 tojássárgája, 40 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 50 dkg liszt, só, 10 dkg édes-, 1 dkg keserűmandula, citromhéj, szerecsendió.
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk. A tojássárgákat, az olvasztott vajat és a cukrot habosra verve hozzáadjuk. Ezután beletesszük a lisztet, 1.5 dkg sót, és az egészet addig dagasztjuk, míg a kezünkről el nem válik. Majd beletesszük a mandulát, citromhéjat és egy kevés reszelt szerecsendiót. A tésztát zsírral kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük, de csak háromnegyed részéig töltjük meg, különben a kelésnél a tészta kifutna. Ha megkelt, nem túl erős tűznél, 3/4 óráig sütjük, utána szitára borítjuk, és porcukorral meghintjük.
Bécsi kuglóf 2.
15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 tojás, citromhéj, 1 cs. vaníliás cukor, 40 dkg burgonyaliszt (étkezési keményítő) 0,125 l tej, 0,5 cs sütőpor. A vajat jól kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, tojást, citromhéjat, a vaníliás cukrot, és végül hozzátesszük a sütőporral elkevert burgonyalisztet és a tejet, majd jól összekeverjük.
A tésztát beletesszük a kikent és zsemlemorzsával és finomra vagdalt mandulával meghintett kuglófformába, és előmelegített sütőben lassan sütjük. Kiborítjuk, kihűtjük, és porcukorral meghintjük.
Császár kuglóf 1.
10 dkg vaj, 6 tojássárgája, csipet só, 1 evőkanál porcukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 10 dkg mandula, 10 dkg porcukor, fahéj, 10 dkg mazsola.
Egy edénybe teszünk kevés sót, porcukrot, az 1 dl tejben felfuttatott élesztőt, tejszínt, és a liszttel jól eldolgozzuk, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem válik. Meleg helyen, lefedve érleljük. Közben a mandulát megtisztítjuk, finomra őröljük, porcukorral és fahéjjal elkeverjük. Az érett kuglóftészta felét kivajazott kuglófformába öntjük, és a cukrozott mandulával meghintjük, majd a tészta másik felét is rátesszük. Meleg helyen kelesztjük, majd gyenge, egyenletes tűznél megsütjük. A megsült kuglófot a formából kiborítjuk, és még forrót cukorral beszórjuk.
Császár kuglóf 2.
Hozzávalók: 45 dkg rétesliszt, 15 dkg vaj, 8 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 12 dkg porcukor, 3 dl tejszín, 15 dkg mandula, 10 dkg mazsola, 5 dkg cukrozott narancshéj, ízlés szerint őrölt fahéj, só, 0.5 dl tej, 2 dl tejszín
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben kelesztjük. A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk. A megkelt élesztőt hozzáöntjük és összekeverjük, majd a cukrot a vajjal és a tojássárgával jól kikeverjük, végül a tejszínt is hozzáadjuk. Az egészet az élesztős lisztre öntjük, és közepes keménységű tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha a kézről vagy a villáról elválik. Letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük. Közben kevés cukorral összekeverjük a fahéjat, az előzőleg cukros-citromos teában megáztatott mazsolát, az apróra vágott cukrozott narancshéjat és a mandulát. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. A tészta felét kivajazott kuglófformába tesszük, rászórjuk az ízesítőket és befedjük a maradék tésztával. Az egészet meleg helyen letakarva kelesztjük, pihentetjük. A megkelt tésztát tejjel vagy tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben, közepes melegen 40-50 percig sütjük. Ha kész, még melegen kiborítjuk, és bőven meghintjük porcukorral.
Csokoládékuglóf 1.
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 8 dkg porcukor, fél citrom héja, 5 tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg liszt, 3 dkg kakaópor, 7 ek. olaj, vaníliás cukor. A mázhoz 20 dkg sárgabaracklekvár, 40 dkg csokimáz.
Kuglófsütőt vajjal-liszttel kenjetek ki. A kakaót keverjétek el az olajjal. A vajat a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, egy teáskanál vaníliás cukorral, egy csipet sóval valamint a tojássárgákkal keverjetek krémesre. A fehérjéket a kristálycukorral verjétek fel, adjátok hozzá a vajas masszát, a kakaós olajat és a lisztet. Töltsétek a formába és kb. 170 fokon, 1 órán át, süssétek ki. Ha megsült borítsátok ki a formából és hagyjátok kihűlni. A lekvárt melegítsétek fel és keverjétek simára, mázoljátok be a kuglófot a lekvárral. Ha ez is kihűlt, a csokoládémázt a csomagolás szerint készítsétek el, öntsétek a kuglófra és hagyjátok megdermedni.
Csokoládékuglóf 2.
120 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 15 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg főző- vagy étcsokoládé, 10 dkg porcukor, 5 egész tojás, 10 dkg darált mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, csipetnyi só a tésztához, a tetejére 4 evőkanál rum, 10 dkg étcsokoládé, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 2 dkg vaj és kevés liszt a formához.
A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a puha vajat és a gőzön felolvasztott, de már nem meleg csokoládét, és tovább keverem. Ezután a darált mandulát, a sót és a zsemlemorzsát is hozzáadva, óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egy kuglófformát a vajjal vastagon kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. Tetejét szépen elsimítom, majd az előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm. Ha a teteje idő előtt megbarnulna, ráteszek egy papírlapot, és tovább sütöm. Ha megsült, a szélét egy késsel ellazítom a forma oldalától, és deszkára borítom. Még melegen rálocsolom a rumot. Egy órányi várakozás után megkenem a kevés vízzel hígított sárgabaracklekvárral, végül pedig úgy locsolom meg az olvasztott csokoládéval, hogy szabálytalan formájú csíkok legyenek a kuglóf teljes nagyságában. Ha már kihűlt, ráborítok egy folpackot, és a hűtőszekrényben kicsit lehűtöm. Cikkeket vágok belőle, mint a tortából szokás. Nagyon finom mellé a keményre vert tejszínhab (amit én sohasem szoktam édesíteni).
Csokoládékuglóf 3.
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 15 dkg csokoládé, 3 tojássárgája, 5 dkg mazsola, 8 dkg mandula, 2 dl tej, só.
Langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet gyúródeszkára tesszük, közepére mélyedést formázunk, és ebbe öntjük a tojássárgákat, a cukrot, a vajat, a sót és az élesztőt. Jól kidolgozzuk, érleljük. Érés után kinyújtjuk, csokoládéval, mazsolával, cukorral megszórjuk, olvasztott vajjal jól megfröcsköljük, összesodorjuk, majd kizsírozott, kilisztezett formába rakjuk, és megkelesztjük. Hosszúkásra vágott mandulával megszórjuk és megsütjük.
Csokoládés kevert kuglóf
25 dkg liszt, 17,5 dkg vaj, 20 dkg cukor, 5 dkg étkezési keményítő, 10 dkg cukrozott kakaópor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 5 db tojás, 2 evőkanál rum, csipet só, 5 dkg sárgabarack lekvár, 15 dkg étcsokoládé.
A vajat a cukorral, a sóval, a rummal és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, a sütőport, a cukrozott kakaóport és a keményítőt összekeverjük, és kanalanként a kikevert vajhoz adjuk. A tésztát kikent, és zsemlemorzsával hintett kuglófformába öntjük, és 180 fokos sütőben kb. egy órát sütjük. A sárgabarack lekvárt felmelegítjük és megkenjük vele a megsült és a formából kiborított még forró kuglófot. Ha kihűlt bevonjuk a felmelegített csokoládéval.
Csokoládés kuglóf 1.
150 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 12 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg porcukor, 5 dkg főzőcsokoládé, 4 tojássárga, 6 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, a tetejére kevés cukrozott neskakaó.
Az élesztőt fél dl tejben szétmorzsolom, és egy teáskanál cukorral elkeverem, majd langyos helyen felfuttatom. A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a megreszelt csokoládét és csipetnyi sót a felfutott élesztővel alaposan összedolgozom, lassanként adva hozzá a maradék tejet, és végül a mazsolát is beledagasztom. A tésztát kikent kuglófformába teszem és hagyom kelni. Ha duplájára nőtt, akkor előmelegített, forró sütőbe téve közepes lángon megsütöm, majd még melegen kiborítom a formából, és cukrozott kakaóporral meghintem. Csak akkor vágom fel, ha teljesen kihűlt.
Csokoládés kuglóf 2.
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg főző- vagy étcsokoládé, 15 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg porcukor, 5 db tojás, 10 dkg finomra darált mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, csipetnyi só, a kuglóf tetejére: 4 evőkanál rum, 10 dkg étcsokoládé, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, a formához 2 dkg vaj és 1 evőkanál liszt.
A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a megpuhított (már nem meleg) vajat és a gőzön felolvasztott, de már kihűlt csokoládét. Tovább keverem. Ezután hozzáadom a darált mandulát, a sót valamint a zsemlemorzsát, és addig keverem, amíg egynemű nem lesz. Végül beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egy kuglófformát a vajjal vastagon kikenek, beleszórom a lisztet, majd a csokoládés masszát beleöntöm. Tetejét elsimítom és az előmelegített forró sütőben, közepes lángon megsütöm. Ha a teteje idő előtt nagyon megbarnulna, ráteszek egy papírlapot, és tovább sütöm. Ha a kuglóf teljesen átsült, késsel ellazítom a forma oldalától, és deszkára borítom. Még melegen rálocsolom a rumot. Egy órányi várakozás után megkenem a kevés vízzel kenhetőre hígított sárgabaracklekvárral, végül pedig úgy locsolom meg az olvasztott csokoládéval, hogy szabálytalan csíkok folyjanak végig a kuglóf teljes felületén. Ha az egész teljesen kihűlt, néhány fogpiszkálót beleszúrok, és ráborítok egy folpackot vagy alufóliát, így a fólia nem érintkezik majd a kuglóf mázos tetejével. Legalább fél napig hűtöm, mielőtt cikkekre vágnám. Akinek nem kell vigyázni a vonalaira, kínáljon mellé cukor nélküli tejszínhabot.
Csokoládés kuglóf 3.
Hozzávalók: 60 dkg rétesliszt, 2 dkg élesztő, 20 dkg porcukor, 18 dkg margarin vagy vaj, 15 dkg darabolt csokoládé, 4 tojássárgája, 5 dkg mazsola, 10 dkg dió, 2-3 dl tej, kevés só
Elkészítés: Langyos, cukros, lisztes tejben az élesztőt megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, közben a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de nem meleg vajat és tovább keverjük. Ezután a liszthez adjuk az előbbi keveréket és a megkelt élesztőt. A tejet fokozatosan ráöntjük, és fakanál segítségével kezdjük a tészta kidolgozását. Közepes keménységűvé dagasztjuk mindaddig, amíg a tészta le nem válik a kanálról vagy a kezünkről. Letakarjuk, és meleg helyen 50 percig kelesztjük. Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk, megszórjuk csokoládédarabkákkal, áztatott mazsolával, meglocsoljuk olvasztott vajjal. Az így előkészített tésztát megcsavarjuk, és kivajazott formába helyezzük. Tetejét megszurkáljuk dióval, majd 40-50 percig kelesztjük. Sütés előtt édes tejjel megkenjük. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 40-50 percig sütjük.
Egyszerű kuglóf
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 3 tojás, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 mokkás-kanál élesztő, 5 dkg mandula
Elkészítés: A vajat a porcukorral és a tojássárgájával jól kikeverjük, és váltakozva fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a tejet. A sütőport és az élesztőt a liszttel egyenletesen elmorzsoljuk és belehintjük a lisztbe. Favilla segítségével jól kidolgozzuk, és végül nagyon óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérje kemény habját. Az így elkészített tésztát a kivajazott, lisztezett kuglófformába öntjük, és a tetejét mandulaszeletekkel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 40-50 percig sütjük.
Édesanyám kuglófja
Hozzávalók: 80 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, 6 tojás, 30 dkg vaj, 10 dkg csokoládé, 1-2 dl tej, só
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. Közben az átszitált liszthez adjuk a porcukrot és a sót. Az olvasztott vajat; a tojást a megkelt élesztővel és a liszttel összekeverjük, a maradék tejjel összegyúrjuk, majd a csokoládét apróra törjük és hozzákeverjük a tésztához. Jól kidolgozzuk, és letakarva 60 percig meleg helyen kelni hagyjuk. Ez idő letelte után lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, kivajazott és lisztezett formába helyezzük. 20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőbe tesszük, és lassan, közepes lángon 50-60 percig sütjük. Ha elkészült, meg forrón kiborítjuk egy tálra, porcukorral meghintjük.
Fehér- és vörösboros kuglóf
Hozzávalók:
A fehérboros tésztához: 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1,5 dkg (fél csomag) élesztő, késhegynyi só, 1 evőkanál cukor, 1 db tojássárgája, kevés fehérbor (félkemény tészta eléréséhez).
A vörösboros tésztához: 20 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 db tojássárga, késhegynyi só, kevés vörösbor (félkemény tészta eléréséhez), 25 dkg aszalt szilva (kisebb darabokra vágva).
A két tésztarészt külön-külön gyúrjuk össze. Az élesztőt mindkettőnél a szokott módon a borokkal kissé "felfuttatjuk".
A fehérboros tésztát cipó formájúra gyúrjuk. Felületét kissé megkenjük olajjal, majd letakarva pihentetjük. A vörösboros tésztát is így készítjük el, csak itt az összevágott aszalt szilvát is beledolgozzuk. Kb. órányi pihentetés után mindkettőt újra pihentetjük. Ezután téglalap alakúra nyújtjuk őket.
A fehérboros téglalapot lekenjük vizes ecsettel, majd rátesszük a vörösboros téglalapot. Ügyeljünk arra, hogy pontosan takarja egymást a két tésztarész. Ezután feltekerjük a tésztákat, mintha a vörösboros lenne a "töltelék". Kivajazott kuglófformába tesszük. 180 °C-on kb. 1 órát sütjük. Pihentetjük, majd a formából kivéve porcukorral meghintjük.
Fenséges kuglóf
(alaprecept)
Hozzávalók: 1,5 dl tej, 12 dkg porcukor, 4 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 8 dkg mazsola, 16 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, fél citrom héja, 4 tojássárgája és 3 egész tojás.
Langyos tejhez adjatok egy kanál cukrot, oldjátok fel benne az élesztőt, és egy kevés liszttel keverjétek sűrűn folyó péppé. Ez a kovász – hagyjátok megkelni meleg helyen, kb. 30 percig. A kuglófsütőt vajazzátok ki és hintsétek ki liszttel. A mazsolát mossátok meg, esetleg áztassátok be egy kis rumba.
A lágy vajat a maradék cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és egy csipet sóval keverjétek sima krémmé. A tojássárgákat és a tojásokat adjátok hozzá. Ezután a kovászt, majd a lisztet keverjétek hozzá, és fakanállal dolgozzátok össze. Adjátok hozzá a mazsolát is.
Töltsétek a tésztát a kuglófformába, takarjátok le konyharuhával, és egy fél órán át meleg helyen hagyjátok kelni. Előmelegített sütőben kb. 45 percig kell sütni, majd kiborítani a sütőből és megszórni porcukorral.
Finom kuglóf 1.
10 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 tojás, 2 tojássárgája, 18 dkg rétesliszt, só, citromhéj, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg mandula,
A kovászhoz: 0,125 l tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg liszt, kevés cukor.
Elkészítjük a kovászt. A vajat, cukrot, tojást, tojássárgáját, sót, citromhéjat és vaníliás cukrot kb. 20 percig keverjük. Hozzáadjuk a megkelt kovászt, a lisztet és az apróra vagdalt mandulát és lágy tésztává dolgozzuk ki. Kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük, és kb. 1 óra hosszat sütjük.
Finom kuglóf 2.
10 dkg vaj, 4 db tojás, 10 dkg cukor, 20 dkg liszt, 2 dl tej, 5 dkg mandula, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vanillin cukor, 1 citrom reszelt héja és leve.
A 4 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a tejet, a lisztet és a sütőport, majd a 4 tojásfehérje keményre vert habját, és óvatosan közékeverjük a citrom reszelt héját, és levét ás a hosszúkásra vágott mandulát. Kikent, lisztezett kuglóf formában sütjük, még melegen vanillin cukorral meghintjük.
Finom kuglóf 3.
Hozzávalók: 60 dkg rétesliszt, 35 dkg vaj, 8 tojássárgája, 3 tojásfehérje, 5 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1/2 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, csipet só
Elkészítés: A vajat habosra kikeverjük a tojássárgájával. Az átszitált langyos liszthez adjuk a porcukrot, a sütőport, a sót és az élesztőt (amit előzőleg kevés tejjel vagy vízzel feloldottunk). Ezután lassanként összekeverjük a habos vajjal, az egészet jól kidolgozzuk. A tésztát vajjal kikent és liszttel behintett kuglófformába helyezzük, 1 órán át letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ezután — a tészta jól megkelt — előmelegített, nem túl meleg sütőben 1 órán át lassan sütjük. Közben legalább 30 percig nem nyitjuk ki a tűzhely ajtaját. Ha a kuglóf kisült, tálra borítjuk, és meg forrón meghintjük a vaníliás cukorral, hogy jól ráolvadjon.
Francia kuglóf
25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 12 dkg vaj, 8 tojás sárgája, 10 dkg cukor, só, 5 dkg mazsola, 1 cs. vanillin cukor, 4 tojás fehérje habja, csokoládémáz.
A vajat a tojássárgákkal, sóval, cukorral és a felfuttatott élesztővel eldolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet, a mazsolát, a vanillin cukrot és a tojáshabot. Érleljük, majd kikent, lisztezett kuglófformát félig megtöltünk a tésztával. Ismét megkelesztjük, közepes hőnél sütjük. A kihűlt kuglófot bevonjuk csokoládémázzal.
Gesztenyés kuglóf
Hozzávalók: 5 egész tojás, 20 dkg gesztenyepüré, 5 cl rum, 1/2 csomag sütőpor, 5 dkg reszelt tejcsoki, 18 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl étolaj, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, valamint 10 dekányi lisztben átforgatott meggybefőtt.
A tojások sárgáját a gesztenyepürével habosítjuk, hozzáadjuk a reszelt tejcsokit, vaníliáscukrot, a cukor 1/3 részét, valamint az olajat és rumot. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, beleforgatjuk a gesztenyés keveréket. Beleszitáljuk a liszttel és keményítővel elkevert sütőport. Beleszórjuk a meggybefőttet, csak lazán elkeverjük, hogy ne essen össze a hab.
Olajjal kikent, morzsával beszórt formába öntjük, kb. 170 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
Gyümölcsös kuglóf
Hozzávalók 20 szelethez: 60 dkg liszt, 4 tojás, 3.5 dl író, 25 dkg cukor, 25 dkg porcukor, 1 zacskó mandulaízű pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 1 kis doboz (314 ml) mandarinkonzerv, 5-6 evőkanál citromlé, 1 zacskó sütőpor, 3 csepp keserűmandula-aroma, a forma kikenéséhez margarin, a szóráshoz zsemlemorzsa, a díszítéshez citromfű
Elkészítés: A befőtteket alaposan lecsöpögtetjük. Közben a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk az írót és a keserűmandula-aromát, majd belevegyítjük a pudingport, a sütőport és 55 dkg lisztet. Sima tésztává keverjük. Néhány szem meggyet a díszítéshez télreteszünk, a többit a maradék lisztbe forgatjuk. Néhány mandaringerezdet a díszítéshez félreteszünk, a többit a lisztbe forgatott meggyet együtt a tésztába vegyítjük. A tésztát margarinnal egyenletesen kikent, zsemlemorzsával behintett, kb. 2 l űrtartalmú kuglófformába öntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 1 órát sütjük. Ha szükséges, tetejét a sütési idő fele után sütőpapírral letakarjuk. A kuglófot kivesszük a sütőből, kissé kihűtjük, majd kiborítjuk a formából, és teljesen kihűtjük. A porcukrot a citromlével kikeverjük, és a fehér mázat a kuglófra csorgatjuk. A kuglófot a félretett meggyel és mandaringerezddel, valamint citromfűvel díszítjük.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra,
Igazi kuglóf
50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 13 dkg cukor, 37 dkg vaj, 1,2 dl tej, 5 db tojás, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg mazsola, 5 dkg vágott mandula, 4 dkg cukrozott narancshéj, csipetnyi só, 5 dkg porcukor.
A lisztet egy tálba szórjuk, közepébe mélyedést alakítunk. Egy edényben szétmorzsoljuk az élesztőt, kevés cukorral és liszttel, 0,5 dl tejjel. Kb. 30 percig hagyjuk érni. A vajat felolvasztjuk, a 0,7 dl tejet, a cukrot, a tojásokat és a citromhéjat hozzákeverjük. A megfuttatott élesztőt, a vajas keveréket a liszt mélyedésébe öntjük, és az egészet jól kidolgozzuk. A tésztát 30 percig pihentetjük, majd a kuglófformába öntjük, majd kelesztjük. 180 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. A kisült süteményt még melegen kiborítjuk és nedves kendővel letakarva kb. 10 percig állni hagyjuk, majd porcukorral megszórjuk.
Kakaós kuglóf 1.
Hozzávalók 16 szelethez: 20 dkg liszt, 6 dkg étkezési búzakeményítő, 1 tojás, 10 dkg cukor, 4 dkg kakaópor, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, csipetnyi só, a szóráshoz porcukor, a forma kikenéséhez vaj vagy margarin
Elkészítés: A tejet kisebb üveg- vagy kerámiatálba öntjük, és mikrohullámú készülékben, 100 watton 1 /2 perc alatt megmelegítjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, és kevés cukorral meghintjük. A lisztet tálba szitáljuk, majd összekeverjük a kakaóporral és az étkezési búzakeményítővel. Közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős folyadékot. Összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen 15 percig kelesztjük. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojást és a vajforgácsokat. A tésztát robotgéppel simára dolgozzuk, és letakarva, további kb. 30 percig kelesztjük. Vajjal vagy margarinnal kikenünk egy üveg, műanyag vagy kerámia kuglófformát, és beletöltjük a tésztát. Tányérral lefedjük, és 600 watt teljesítményen 2 1 /2 percig, majd 360 watton további 3 percig sütjük. A tányért levesszük, és a kuglófot ugyanazzal a teljesítménnyel további 1 percig sütjük. A formában kb. 5 percig pihentetjük. Porcukorral meghintve, kávé vagy tea mellé kínáljuk. Vanília- és eperöntet illik hozzá, de friss gyümölccsel is fogyaszthatjuk.
Elkészítési idő kb. 20 perc,
Kakaós kuglóf 2.
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 8 dkg olvasztott vaj, 1 csomag vaníliás cukor, kevés kakaó a szóráshoz, tej, 3 dkg élesztő, 1 csipetnyi só
Elkészítés: A langyos, édes tejben elkeverjük az élesztőt, 10-15 percig kelesztjük. A langyos átszitált lisztet tálba öntjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a vaníliáscukrot és összekeverjük. Ezután kevés langyos tejben elkeverjük a tojássárgáját, az 5 dkg megolvasztott vajat, és a megkelt élesztővel együtt a liszthez öntjük. A tésztát jól kidolgozzuk, és meleg helyre tesszük. Letakarva 20 percig kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Ízlés szerint meghintjük kakaóval, és meglocsoljuk a maradék 3 dkg olvasztott vajjal. Összesodorjuk, és kuglófformába helyezzük, amelyet előzőleg kizsíroztunk, 20 percig meleg helyen letakarva pihentetjük. A megkelt tésztát olajjal megkenjük, és közepesen meleg sütőben 30-40 percig sütjük. Kakaó helyett a tésztát darált dióval, mandulával, mákkal is megszórhatjuk.
Kakaós kuglóf 3.
45 dkg liszt, kevés só, 5 dkg porcukor, 10 dkg olvasztott vaj, 0,5 cs. vaníliás cukor, 0,25 liter tej, 3 dkg kakaó.
A kovász: 2 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej.
A lisztet, a sót, cukrot, vaníliás cukrot teszünk, és jól összekeverjük. A langyos tejben elkeverjük a tojássárgáját és az olvasztott vajat, és a liszthez öntjük.
A kovászt is beleöntjük a lisztbe, és a tésztát jól kidolgozzuk. Megkelesztjük, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, meghintjük cukrozott kakaóval és felcsavarjuk. Kikent kuglófformában kissé megkelesztjük, és előmelegített sütőben sütjük. Sütés után kiborítjuk, és vastagon meghintjük porcukorral.
Karácsonyi kuglóf
Hozzávalók: 500 gr liszt, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 5 tojássárgája, 2 dl tej, 3 cl tojáslikőr, csipet só, 1 ek. kakaó, 1 étcsokoládés tortabevonó, 2 ek. olaj, hámozott mandulaszemek.
A tejet az élesztővel, egy kanál cukorral és 10 dkg liszttel kelesszétek kovásszá. A vajat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, a likőrrel keverjétek össze, adjátok hozzá a kovászt, a citromhéjat, a többi lisztet és dolgozzátok jól össze. Válasz- szátok ketté, a felébe dolgozzátok bele a kakaót. Konyharuhával letakarva hagyjátok megkelni.
Kivajazott, kilisztezett formába előbb a fehér, majd a fekete tésztát helyezzétek bele. Hagyjátok a formában is megkelni, majd kb. 200 fokon süssétek pirosra. Ha kihűlt, olajjal kikevert bevonó- masszával öntsétek nyakon, az alját körbe hámozott mandulaszemekkel díszítsétek.
Kevert élesztős tészta (kuglóf).
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 3 dl tej, só, 5 dkg mazsola, 1 teáskanál reszelt citromhéj,
Elkészítése: a folyadék kétharmad részét simára keverem az élesztővel, a liszt felével és egy teáskanál cukorral. Jól kikeverem, majd a tetejét belisztezem, letakarom és kelesztem. A megmaradt lisztet és az összes többi anyagot a megkelt kovásszal bedagasztom, és rövid pihentetés után vajjal vastagon bekent, és lisztel meghintett, kuglófformába teszem. Ügyelek arra, hogy a betöltött tészta ne érjen tovább a forma felénél, mert kifut" belőle. A jól megkelt nyers tészta kb. 1,5 cm magasan, domborúan emelkedik ki az edényből. Ekkor betolom a forró sütőbe, és közepes lángon megsütöm. A már átsült kuglófot 1 dl forró, cukros tejjel meglocsolom, majd néhány percre ismét visszatolom a sütőbe.
Kétszínű kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg barnacukor, 3 dkg élesztő, 5 dkg mazsola, 3 dkg kakaó, 2 tojássárgája, 2 dl tej, reszelt citromhéj, csipet só.
Az élesztőt a langyos tejben oldjátok fel, hagyjátok megkelni. A lisztet öntsétek gyúrótálba, keverjétek össze a cukorral, a mazsolával, a sóval, a reszelt citromhéjjal. A közepén készítsetek fészket, üssétek bele a tojássárgákat és a megkelt élesztőt. Dolgozzátok össze, majd folyamatosan adjátok hozzá a megolvasztott margarint. Addig gyúrjátok, amíg a tészta fényes lesz és elválik az edény falától. Felezzétek meg, a felébe dolgozzátok bele a kakaót, ha szükséges egy kevés tejet is, hogy ugyanolyan lágy tésztát kapjatok, mint a másik fele. Langyos helyen letakarva hagyjátok megkelni duplájára. Gyúrjátok át újra (ez a szellőztetés), majd kelesszétek ismét egy fél órát. Mindkét tésztát sodorjátok hurkává, majd a két hurkát tekerjétek össze. Ezt kivajazott és kilisztezett kuglófformába tegyétek bele, hagyjátok megint kelni egy félórát, liszttel megszórva. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sül. Porcukorral meghintve vagy csokimázzal tálaljátok.
Kitűnő kuglóf
70 dkg liszt, 15 dkg vaj, 6 db tojás, 3 dkg élesztő, 7 dkg porcukor, 4 dl tejföl, mazsola.
A vajat a tojássárgájával és a porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a kevés tejfölben elkevert élesztőt. Végül felváltva állandó keveréssel hozzákeverjük a lisztet és a tejfölt. Jól kikeverjük, majd belekeverjük a tojás fehérjéből felvert habot és a megmosott mazsolát. Vékonyan kikenünk egy nagy vagy két kis kuglófformát vajjal, megszórjuk morzsával, és félig töltjük tésztával. Meleg helyen kelesztjük. Ne várjuk meg, amíg a formát kitölti. Előmelegített sütőben sütjük. Ha egyben sütjük, nagy formában tűvel nézzük meg, hogy átsült-e rendesen. Amikor megsült kiborítjuk, és kihűlve szeleteljük. Adhatunk mellé baracklekvárt, de porcukorral meghintve is finom.
Kuglóf 1.
23 dkg liszt, 14 dkg vaj, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 14 dkg cukor, 2 evőkanál rum, 6 evőkanál tej, 3/4 csomag sütőpor, 1 cs. vanillin cukor.
A vajat a tojások sárgájával, az egész tojással, a cukorral, a rummal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet és a lisztet és a sütőport, és jól kidagasztjuk. Kikent, lisztezett kuglóf formában egyenletes tűznél sütjük, és még melegen meghintjük vanillincukorral.
Kuglóf 2.
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 dkg porcukor, 0,25 l tej, 15 dkg vaj, 4 db tojássárgája, 15 dkg porcukor, só, citrom.
A vajat, a tojássárgáját a 15 dkg porcukrot, sót, citromhéjat habosra keverjük. Rászórunk 25 dkg lisztet, de nem keverjük össze. A másik 25 dkg lisztet tálba tesszük és beleöntjük a langyos tejet, amelyben elkevertük az élesztőt és a 2 dkg porcukrot, Összekeverjük és kb. 1 órát érleljük. Amikor a kovász megérett hozzáadjuk a kikevert krémhez és a liszthez, és jól kidagasztjuk. A kuglófformát kikenjük vajjal és beleöntjük a tésztát és kb. 30 percig kelesztjük. Sütés előtt megkenjük felvert tojással és előmelegített sütőben, lassan sütjük. amikor megsült kiborítjuk és hűtjük. Meghintjük porcukorral.
Kuglóf 3.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 12 dkg cukor, 37 dkg vaj, 1,2 dl langyos tej, 5 tojás só, 1 citrom lereszelt héja, 15 dkg mazsola, 5 dkg vágott mandula, 5 dkg cukrozott citromhéj, 2 ek. porcukor
A lisztet egy tálba szórjuk, 1 bögrében szétmorzsoljuk az élesztőt, 1 teáskanál cukorral, a tej felével, és kevés liszttel összekeverjük, majd letakarva 20 percig állni hagyjuk. A vajat felolvasztjuk. A megmaradt tejet, cukrot, tojásokat, sót, citromhéjat, a vajhoz keverjük. A felfuttatott élesztőt és a vajas keveréket a lisztbe tesszük, és az egészet sima tésztává gyúrjuk. A mazsolát a mandulával, a felkockázott, cukrozott citromhéjjal együtt a tésztába gyúrjuk. A kelt tésztát a vastagon kivajazott kuglófformába töltjük, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg majdnem kitölti a formát. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A kuglófot a sütő alsó részébe tesszük, 1 órán keresztül sütjük, és további 10 percig a sütőben hagyjuk. A süteményt a formával együtt megfordítjuk, 1 nedves kendővel letakarjuk. 10 perc múlva levesszük róla a formát, és porcukorral megszórjuk, vagy csokimázzal leöntjük. (Lehet a kuglófot 2 színűre is készíteni. Abban az esetben a tésztát megfelezzük, és az egyik részhez kakaót keverünk, és utána tesszük a formába.)
Kuglóf 4,
4 tojássárgáját 1 csomag vaniliás cukorral, 25 dkg kristálycukorral és 12,5 dkg Rámával habosra keverem (ez robotgéppel 20 perc). 30 dkg lisztben elkeverek 1 csomag sütőport (Dr. Oetker ami nálam legjobban bevált). Majd ezt az elkevert lisztet 2,5 dl (!!!) tej társaságában a masszához adagolom kanalanként (1 kanál liszt -1 kanál tej). A tej ne legyen semmiképp több! Belekeverek még a tésztába 1 citrom reszelt héját. 4 tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, s az előzőkhöz kézi erővel hozzákeverem.
Zsírozott, lisztezett formába felét beleöntöm, másik felébe 10 dkg reszelt étcsokit keverek (én a tortabevonót használom e célra), majd ezt is beleöntöm a formába az előző masszára. Lassú tűzön 1 órát sütöm.
Kuglóf 5.
Hozzávalók: 250 g. vaj (margarin), 200. G cukor, 1 tasak Dr. Oetker vanillincukor, 4 tojás, 1 citrom leve és héja, 500 g liszt, 1 tasak Dr. Oetker sütőpor, 1/2 l tej
A vajat (margarint) habosra keverjük, és fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, vanillincukrot, tojást, citromlét és a reszelt citrom héját. A sütőporral elkevert lisztet kanalanként- tejjel váltakozva- adjuk a tésztához. A tésztát az előzetesen kikent kuglóf-formába tesszük és forró sütőtérben kb. 50 percig sütjük.
Kuglóf 6.
60 dkg liszt * 2 dkg élesztő * 1 csomag vaníliás cukor * 10 dkg porcukor * 10 dkg margarin * 5 dkg mazsola * 4 tojássárgája * 4 dl tej * só
Az élesztőt 2 dl tejben megfuttatjuk. A puha margarint a cukorral, vaníliás cukorral, a mazsolával és a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk az élesztőt, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk, amit hólyagosra jól kidolgozunk. Vajjal kikent kuglófformát félig töltjük a tésztával. Langyos helyen kelesztjük. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Formából kiborítva, megszórjuk vaníliás porcukorral. Csokoládémázzal bevonható.
Más módon: a tészta felébe keverjünk kakaót. Összeöntve a kétféle tésztát, márványos kuglófot kapunk.
Kuglóf 7.
Hozzávalók:
Kovász: élesztő 4 dkg, tej 1 dl, cukor 2 kocka, liszt 5 dkg.
Tészta: tojássárgája 10 db, tojásfehérje 6 db, cukor 25 dkg, vaj 25 dkg, só 1/4 kk., liszt 0.5 kg, tej 1 dl, mazsola 5 dkg.
Elkészítése: Négy dkg élesztőt kevés tejjel, cukorral, liszttel megkelesztünk. Azután 0.5 kg lisztet és 1 dl tejet, hozzáadva kis sót, cukrot és a megkelt kovászt, könnyű tésztát dagasztunk, egyenként adjuk bele a 10 tojássárgáját, később a vajat, és végül a 6 tojásfehérjének a habját, 5 dkg mazsolát. Vajjal kikent formában kelni hagyjuk, és lassú tűznél sütjük. Ha kisült, vaníliás porcukorral még melegen meghintjük.
Kuglóf 8.
2 dkg élesztőt megkelesztünk 2 dkg cukorral ízesített 3 dl tejben. Kikeverve 10 dkg puha margarint, 8 dkg cukrot, 5 dkg mazsolát, sót, 1 cs. vaníliáscukrot, 4 tojássárgáját, belerakjuk a kelt élesztőt, 60 dkg réteslisztet, annyi langyos tejet, hogy lágy tészta legyen. Hólyagosra dolgozva, akkora zsíros kuglófsütőbe öntjük, hogy félig kitöltse. Langyos helyen kelesztjük, míg a forma megtelik.
Előmelegített sütőben, erős tűznél kezdve, majd mérsékelve azt, kb. 40 percig, tűpróbáig sütjük. Melegen deszkára borítva, vaníliás porcukorral meghintjük.
Kuglóf 9.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 4-5 dl tej, 4 tojássárgája, 10 dkg margarin, egy csipet só, 1 csomag vaníliás porcukor, 5 dkg mazsola; a tetejére vaníliás porcukor.
Az élesztőt 2 dl édes tejben megkelesztjük. A puha margarint, a többi cukrot, a sót, a mazsolát, a vaníliás porcukrot és a tojássárgákat habosra keverjük. Ezután tesszük bele a megkelesztett élesztőt, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Fakanállal vagy dagasztógéppel kidolgozzuk, és amikor már jó hólyagos, a zsírral kikent kuglófformába öntjük. (Kb. a forma feléig kell érnie a masszának.) Langyos helyen addig pihentetjük, míg a forma meg nem telt vele, akkor előre melegített sütőben kb. 40 percig először felső, majd mérsékelt alsó lángon sütjük. Tűpróbát végzünk, mielőtt kivennénk a sütőből. Ha megsült, azonnal kiborítjuk, és még melegen vaníliás porcukorral hintjük meg.
Kuglóf 10.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 4 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 3 dl tej
Elkészítés: A vajat a tojássárgájával, a 15 dkg porcukorral, a reszelt citromhéjjal habosra keverjük és rászórunk 25 dkg lisztet. Ezután a langyos, édes tejben megkelesztjük az élesztőt, majd hozzáadunk 5 dkg cukrot és a megmaradt 25 dkg lisztet. Jól kidolgozzuk, meleg helyen megkelesztjük. A megkelesztett tésztához adjuk a kikevert lisztes masszát, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Kizsírozott kuglófformába téve 30 percig pihentetjük, utána tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
Kuglóf 11.
Hozzávalók: 28 dkg finomliszt, 1.5 dkg élesztő, 2 dl tej, 4 tojás, 6 dkg vaj, 8 dkg cukor, 3 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, csipet só, kevés morzsa, 1 csomag vaníliás porcukor
Elkészítés: Az élesztővel 8 dkg lisztből, kevés cukorból 1 dl langyos tejjel kovászt készítünk. 30-45 percig kelesztjük. Közben a vajat a többi cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. A megkelt kovászt összekeverjük a liszttel, a szükséges mennyiségű tejjel. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a citromlevet és a mazsolát. Fakanál segítségével jól kidolgozzuk, amíg hólyagos nem lesz. Ezután a tésztát letakarjuk, meleg helyre tesszük, és 1 órán át, kelesztjük. A formát vajjal jól kikenjük, és szükség szerint morzsával behintjük. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, behelyezzük a formába, és 30 percig pihentetjük. Ezután előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. A kész kuglófot még melegen, tálcára téve vaníliás porcukorral meghintjük. Csokoládémázzal is bevonhatjuk.
Kuglóf más módon
Hozzávalók: Tojássárgája 8 db, vaj 5 dkg, porcukor 15 dkg, vanília 1/4 rúd, liszt 0.5 kg, élesztő 3 dkg, tej 1.5 dl, mazsola 6 dkg, csokoládé 2 tábla.
Elkészítése: Nyolc tojás sárgáját, 5 dkg vajjal, kevés sóval, 15 dkg porcukorral, kevés vaníliával habosra keverünk. Hozzáadunk 0.5 kg lisztet és 3 dkg, kevés tejben kelesztett élesztőt és 1.5 dl tejet, hogy könnyű tészta legyen belőle. Közéhintünk 6 dkg mazsolát, tölthetjük csokoládéval is. (A tészta egy kis részét megreszelt csokoládéval átdolgozzuk. Beletesszük a már megkelt, kicsit kisodort tésztába, összegöngyölítjük.) Vajjal kikent formába téve, kissé még kelesztjük, azután sütőbe tesszük.
Kuglóf mikróban
Végy egy Ánizs ízű tortaport, 25 dkg; önts hozzá a recept szerinti mennyiségben vizet; tégy bele egy 1/2 szalakálit; helyezd be a mikróba, nem szükséges, hogy forgós legyen 20 percre; majd hagyd el a konyhát! 20 dkg liszt, 1-1/2 tojáspor, 1-11/2 dl tej vagy víz, 1/2 sütőpor vagy szalakáli. 10 dkg porcukor ez az alap, ízesítésnek azt teszel bele, amit akarsz itt rum, mazsola, kakaó, vanília, kókusz (akár lé, akár áztatott reszelék). Ánizsmag darálva (aki szereti), dió, vagy ha nincs, dejó is megteszi, feketekávé, ami lehet pótkávé is, mogyoró, mandula, mák picit előfőzve: 10dkg mák 1/2 dl tej 7,5 dkg porcukor felforralva úgy, hogy rotyogjon, stb.
Ha a liszt kb. 2/3 részét szójaliszttel pótolod, és cukrot nem de fűszereket teszel bele, akkor hasonló lesz a fasírthoz, viszont a folyadék mennyiségét kb. 1/2 - 2/3 résszel meg kell növelni, és pihentetni kell kb. 15-20 percet, az edényt, amiben készíted, folyékony zsírral, vagy margarinnal körbe kell folyatni, a felesleget kiönteni, majd liszttel meghinteni és hagyni, hogy megdermedjen csak utána beleönteni a tésztát.
Kukoricakuglóf
Hozzávalók: 15 dkg kukoricadara, 20 dkg liszt, 1 dl tej, 2 tojás (én 1 tojást + 1 sárgáját használok a 2/3 részhez), 15 dkg cukor, 15 dkg margarin, 1/2 sütőpor, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, rum.
A margarint 1/2 percig puhítsuk mikróban - nem szabad megolvadnia. A cukrot, margarint, tojást keverjük habosra. A liszteket, sütőport keverjük össze. Keverjük, a habosított margarinhoz a többi hozzávalót. A megmosott, majd leszárítás után lisztben forgatott mazsolát keverjük bele. A tésztát tegyük kivajazott kuglófformába, és takarás nélkül süssük 15 percig. 5 percnyi pihenés után borítsuk tálra! Porcukorral meghintjük.
A receptnél nincs feltüntetve a W, én ezt 800-on szoktam (2/3 rész!!).
Ha valaki nem forgótányéros mikróval rendelkezik, félidőben 180 fokkal el kell fordítani a tálat. Valahol azt olvastam, hogy kuglófsütő nélkül úgy lehet kuglóf alakzatot kapni, ha az edény közepére beteszünk egy hőálló poharat, amiben víz van, és e köré tesszük a tésztát. Ezt nem próbáltam. Nem fut ki ennyi idő alatt a víz? És nem lesz nagyon gőzös?
Én egyébként talpig kivajazom a tálat, és így egy mozdulattal kiborítom a sütit, és a széle is magasan feljön. Sütőben persze csak alákenek.
Kuglóf (A zsidó nő szakácskönyvéből, 1925)
2 dkg szűken mért élesztőt egy kanál cukorral folyékonnyá keverünk. 30 dkg finom grízes lisztet és annyi langyos tejet teszünk bele, hogy jó sűrű palacsinta tésztát kapunk. Jól kikeverjük, és meleg helyen kelesztjük. Közé keverünk 8-10 tojássárgáját, 1 kávéskanálnyi sót, esetleg még reszelt citromhéjat és 50 dkg lisztet, 20 dkg porcukrot, és kevés langyos tejben felolvasztunk 15-20 dkg írósvajat szintén és ezekkel a tésztát se lágyra, se keményre összeállítjuk. Ha szükséges, még kevés tejet adhatunk hozzá, és nagyon jól kidolgozva kikeverjük. Keveset levéve megfestjük egy-két tejmerőkanál tejjel, amelyben egy-két kanál cukrot és mogyorónyi vajat és bőven kakaót oldunk fel. Jól kidolgozzuk, hogy a másik tésztánál valamivel lágyabb legyen. Mindkettőt külön edényben langyos helyen megkelesztjük. Ha megkelt a tésztából annyit vegyünk le, mint amennyi a csokoládés. Ezt kézzel lehetőleg keveset lisztezve, hosszúkásra ellapítjuk. A csokoládést ugyan így, és a fehér tésztára rátéve összegöngyöljük, és nagyon jól kikent formába tesszük. A megmaradt tésztába, kb. 4-5 dkg tisztított mazsolát keverünk és ezt is a formába téve, lassan megkelesztjük. Lassú tűzön 1 óra alatt sütjük. Vaníliás cukorral meghintjük, vagy csokoládémázzal bevonjuk.
Lipcsei kuglóf
20 dkg vajat habosra keverünk, majd egymás után belevegyítünk 4 tojássárgáját, 10 dkg porcukrot, kevés szerecsendiót, 3 evőkanál tejszínt (amelyben előzőleg elkevertünk 2 dkg élesztőt), késhegynyi sót, 35 dkg lisztet, 5 dkg darált mandulát, reszelt héját, 4 tojás keményre vert fehérjét. Vajjal kikent, liszttel meghintett kuglófformában sütjük. Ha kész rögtön kiborítjuk.
Mandulás kuglóf 1.
Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 4 tojás, 5 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 15 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg mandula, 5 dkg mazsola, 5 dkg csokoládé, csipet só, margarin (a kuglófforma kenéséhez).
A mandulát egy pillanatra forrásban lévő vízbe tesszük, és egy percig főzzük, majd a héját lehúzzuk, és forgácsokra vágjuk. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és bögrébe öntjük. Letakarva "megfuttatjuk", vagyis addig kelesztjük, amíg a bögre tetejére feljön. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a puha vajat és a vaníliás cukrot. Ezután hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a lisztet és csipetnyi sót. Beleforgatjuk a mandulaforgácsot, a megmosott, lecsurgatott és megtisztított mazsolát, valamint a durvára reszelt csokoládét. A kuglóf-formát vastagon kikenjük a margarinnal, és a tésztát belesimítjuk. (Ügyeljünk arra, hogy a tésztamassza csak a forma feléig érjen, mert "kidagadhat" belőle!). Térfogatához képest duplájára kelesztjük, majd előmelegített forró sütőbe toljuk, és szép aranysárgára sütjük. Még forrón tálra borítjuk és hagyjuk, hogy kihűljön, csak azután vágjuk fel.
Mandulás kuglóf 2.
Hozzávalók: 1 kg rétesliszt, 4 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 1-2 dl tej, 5 dkg zsír, 15 dkg vagdalt mandula, só, 2 evőkanál étolaj, 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet átszitáljuk, a tojássárgáját a porcukorral, a zsírral, a sóval és a maradék tejjel jól kikeverjük, majd a liszthez adjuk és a megkelt élesztővel együtt, közepes keménységű tésztát dagasztunk. Meleg helyen, letakarva 45-50 percig kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára kiborítjuk. Lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk, vagy kézzel széthúzzuk. Az aprított mandulát rászórjuk, a vaníliás cukorral meghintjük, és étolajjal meglocsoljuk, majd megsodorjuk. Kizsírozott, lisztezett farmába tesszük. 30 percig pihentetjük, és előmelegített, közepesen meleg sütőben 50-60 percig sütjük.
Mazsolás kakaós kuglóf
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin, 10 tojás, 5 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 15 dkg mazsola, 1 dl tej, csipet só, kakaó a szóráshoz
Elkészítés: A tojássárgáját a vajjal habosra keverjük. Az átszitált, langyos liszthez adjuk a porcukrot, a sót és az élesztőt (amit kézzel, a liszttel együtt, jól elmorzsolunk). A tojás habjához fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a tojásos vajat és a mazsolát. Amikor már jól összekevertük, annyi tejet öntünk hozzá, hogy közepes keménységű tésztánk legyen. Ezután a tésztát kivajazott, lisztezett formába öntjük, és 45-50 percig kelni hagyjuk. Közepes meleg sütőben lassan sütjük. Ha kész, még forrón kiborítjuk, és kristálycukros kakaóval meghintjük.
Mazsolás kuglóf 1.
25 dkg vaj (margarin), 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 4 tojás, 1 citrom leve és héja, 50 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1.25 dl tej, 25 dkg mazsola
A vajat (margarint) habosra keverve apránként hozzáadjuk a cukrot, a citromlét és a reszelt citromhéjat, vaníliáscukrot, tojást. A sütőporral kevert lisztet kanalanként, tejjel váltogatva, adjuk a tésztához, majd a megmosott, megszárított mazsolát a tésztába keverjük. A tésztát az előre kikent kuglóf-formába helyezzük és forró sütőben kb. 50percig sütjük.
Mazsolás kuglóf 2.
Hozzávalók: 45 dkg finomliszt, 8 dkg margarin, 10 dkg HAAS Glukonett, 3 db tojássárgája 2 dkg élesztő, 3 dkg mazsola, késhegynyi só, 3 dl tej, 1 db citrom reszelt héja, margarin és finomliszt a forma kikenéséhez.
Elkészítése:
A tejet kb. 40 Celsius fokra melegítjük, hozzákeverjük az elmorzsolt élesztőt és a két evőkanál lisztet, majd meleg helyen felfuttatjuk. Közben a tojások sárgáját, a margarint és a HAAS Glukonettet habosra keverjük. A felfuttatott kovászt a kikevert tojással elkeverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, mazsolát, sót, lisztet és jól kidolgozzuk. A tésztát meleg helyre tesszük, tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk konyharuhával, és kelni hagyjuk. A kuglófformát kikenjük a margarinnal és megszórjuk liszttel. Ha a tészta megkelt a formába tesszük, és újra kelesztjük. A kuglóftésztát 200 fokon megsütjük.
Mazsolás kuglóf 3.
45 dkg liszt, kevés só, 10 dkg porcukor, citromhéj, 0,25 l tej, 4 db tojássárgája, 13 dkg vaj, 5 dkg mazsola.
Kovász: 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 1 dkg cukor.
A lisztet a sóval, a cukorral, a citromhéjjal, a tojással, vajjal és mazsolával össze-dolgozzuk.
A langyos tejben elkevert tojássárgáját és az olvasztott vajat. Hozzáadjuk a kovászt, és a tésztát jól kidolgozzuk. Beleszórjuk a mazsolát. Meleg helyen kikent kuglófformában kelesztjük. Előmelegített sütőben lassú tűzön sütjük. Amikor megsült kiborítjuk és megszórjuk porcukorral.
Mandulás kuglóf 1.
(inkább lapos formához jó)
Hozzávalók: 10 dkg darált mandula, 30 dkg finomliszt, 1 késhegynyi sütőpor, 25 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, fél narancs héja, 1,3 dl tej, 7 tojás, 17 dkg kristálycukor, mandulaforgács.
A kuglófformát kenjétek ki vajjal, és szórjátok meg mandulaforgáccsal. A lisztből három evőkanállal tegyetek félre, a többit keverjétek ki a sütőporral és a darált mandulával. A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal és egy csipet sóval krémesre keverjétek ki. Adjátok hozzá a tojások sárgáját, majd a tejet és a félretett lisztet.
A fehérjéket a kristálycukorral verjétek krémes habbá. A hab harmadát adjátok a masszához, majd a maradék habot és a liszt-mandula keveréket is adjátok hozzá. Ezt a masszát öntsétek a kikent formába, és a kb. 160 fokra előmelegített sütőben 40 percig süssétek ki.
A kész kuglófot kristálycukorral megszórt sütőpapírra borítsátok, úgy vegyétek le róla a formát.
Kihűtve szeleteljétek.
Mandulás kuglóf 2.
Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 4 tojás, 5 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 15 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg mandula, 5 dkg mazsola, 5 dkg csokoládé, csipet só, margarin (a kuglófforma kenéséhez).
A mandulát egy pillanatra forrásban lévő vízbe tesszük, és egy percig főzzük, majd a héját lehúzzuk, és forgácsokra vágjuk. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és bögrébe öntjük. Letakarva "megfuttatjuk", vagyis addig kelesztjük, amíg a bögre tetejére feljön. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a puha vajat és a vaníliás cukrot.
Ezután hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a lisztet és csipetnyi sót. Beleforgatjuk a mandulaforgácsot, a megmosott, lecsurgatott és megtisztított mazsolát, valamint a durvára reszelt csokoládét. A kuglóf-formát vastagon kikenjük a margarinnal, és a tésztát belesimítjuk. (Ügyeljünk arra, hogy a tésztamassza csak a forma feléig érjen, mert "kidagadhat" belőle!). Térfogatához képest duplájára kelesztjük, majd előmelegített forró sütőbe toljuk, és szép aranysárgára sütjük. Még forrón tálra borítjuk és hagyjuk, hogy kihűljön, csak azután vágjuk fel.
Mazsolás kuglóf
90 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 8 egész tojás, 50 dkg liszt, 2,5 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 10 dkg darált dió, 1 zacskó sütőpor, csipetnyi só, 10 dkg darált dió, a forma kenéséhez 3 dkg vaj, a tetejére fél dl rum.
A kuglófformát először is a vajjal vastagon kikenem, majd a darált diót beleszórom és körben végig "folyatom", hogy mindenütt egyenletesen befedje a vajat. A többi vajat habosra keverem a porcukorral, majd a tojássárgákat is hozzáadva tovább keverem néhány percig. Ezután váltakozva adom hozzá a sütőporral és a sóval elkevert lisztet meg a tojásfehérjék kemény habját. A masszát belesimítom a kuglófformába, majd előmelegített, forró sütőbe tolva 5 percig erős lángon, ezután további 60 percig kis lángon sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e a közepe is. Még tűzforrón kiborítom a formából, és a rummal lelocsolva hagyom kihűlni.
Mákos kuglóf 1.
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 8 tojás, 18 dkg kristálycukor, 30 dkg darált mák, 15 dkg darált dió, fahéj, vaníliás cukor.
A kuglófformát kenjétek ki vajjal és hintsétek meg liszttel. A tojásokat válasszátok ketté. A vajat krémessé kell keverni a porcukorral, 1 teáskanál vaníliás cukorral, csipetnyi sóval és egy késhegynyi fahéjjal. Adjátok hozzá a tojássárgákat.
A fehérjékből és a kristálycukorból krémes habot kell keverni, majd beleforgatni a vajas krémet, a darált diót és a mákot. Ezt a masszát kell a kuglófsütőbe tölteni, és majdnem egy órát sütni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Mákos kuglóf 2.
4 evőkanál vaj, 6 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 60 dkg liszt, 0,25 l tej. A kovászhoz: 2 dkg cukor, 3 dkg élesztő 1,5 dl tej.
Töltelékhez: 25 dkg mák, 4 dl tej, 10 dkg porcukor, citromhéj, fahéj, 5 dkg mazsola.
A vajat, cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Beletesszük a 2 tojássárgáját, és tovább keverjük. A 1,5 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot és felfuttatjuk. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, és a kovásszal, a krémmel és a tejjel tésztát gyúrunk és megkelesztjük. Lisztel meghintett gyúródeszkán, kinyújtjuk és megkenjük a máktöltelékkel. A mákot ledaráljuk, tejjel, cukorral és a citrommal, és a fahéjjal, mazsolával felfőzzük. Felcsavarjuk, kikent kuglófformába tesszük. Kelesztjük és előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Kötőtű beszúrásával győződjünk meg arról, hogy a kuglóf teljesen átsült-e?
Márvány kuglóf
40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 4 db tojás, 10 dkg étkezési keményítő, 1 cs. sütőpor, 1 dl tej, 3 dkg kakaó por, só, felületre: porcukor.
A vajat habosra keverjük, azután apránként hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. A tojásokat egyenként felütjük és belekeverjük a cukros vajba. A lisztet összekeverjük a keményítővel és a sütőporra, majd a tejjel felváltva a habos masszához adjuk. Kikent kuglófformába töltjük a tészta felét, a maradék tésztába belekeverjük a kakaóport, és a világos tésztára öntjük. Egy villával átkeverjük, hogy márványos mintázatú legyen. 180 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítva felületét porcukorral meghintjük.
Meggyes kuglóf
12 dkg vaj, 7 db tojássárgája, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, porcukor, liszt, meggybefőtt.
Vajat habosra keverjük a tojássárgájával, 1 evőkanál porcukorral, majd hozzáadjuk, a tejben felfutatott élesztőt. Állandó keveréssel annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk. Meleg helyen kelesztjük Egy formát, kikenünk vajjal, megszórjuk morzsával, belesimítjuk a tészta felét, megszórjuk a cukorba forgatott és kimagozott meggybefőttel, majd befedjük a tészta másik felével. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten megsütjük. Ha megsült kiborítjuk a formából, és még melegen megszórjuk porcukorral.
Narancsos kuglóf 1.
Hozzávalók: 6 egész tojás, 20 dkg kristálycukor, 15 dkg rétesliszt, 6 evőkanál frissen kipréselt narancslé (vagy narancs juice, de édes narancsszörp nem lehet), 1 evőkanál reszelt narancshéj, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, a formához 2 dkg vaj és kevés liszt.
A tojások sárgáját habosra keverem a cukor felével, majd tovább keverem a narancslével és a reszelt narancshéjjal.
Megsózom, és az olvasztott, de már nem meleg vajat is hozzátéve, felváltva teszem bele a sütőporral elkevert lisztet és a tojásfehérjék keményre vert habját. A kuglófformát kikenem a vajjal, meghintem kevés liszttel, és a masszát belesimítom.
Előmelegített, forró sütőbe tolom, 5 percig erős lángon, majd takarékon addig sütöm, amíg a beleszúrt hurkapálca már nem ragad a masszától. Ha a teteje hamarabb pirul, mint ahogy a belseje átsülne, egy papírlappal vagy alufóliával lefedve sütöm tovább. Csak hidegen szeletelem föl.
Narancsos kuglóf 2.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 6 tojássárgája, 1 egész tojás, 20 dkg porcukor, 5 evőkanál rum vagy 1 mokkáskanál aroma, 1/2 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál élesztő, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg cukrozott narancshéj, 2 evőkanál friss narancslé, csipetnyi só, 1 dl tej
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, a sütőporral és az élesztővel jól elmorzsoljuk. A vajat a porcukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, kanalanként a rumot, a narancslevet, jól összekeverjük. A legvégén a tejet és a narancshéjat adjuk hozzá. Ehhez öntjük fokozatosan, állandó keverés mellett a lisztet, és addig keverjük, amíg a tészta felülete sima nem lesz. Ezután a tésztát egy kizsírozott, lisztezett formába öntjük. 40 percig kelesztjük. Előmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás cukor.
Német kuglóf
Hozzávalók: 25 dkg vaj v. margarin, 8 hámozott mandula (szerintem dió is megteszi), 25 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 4 tojás, 2 kávéskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tej, 1 citrom héja reszelve, só
Jól kenjünk ki egy kb.30 cm átmérőjű kerek kuglófformát. Az aljára - vajdarabokra ágyazva - 8 szem mandulát tegyünk. Egy nagyobb tálban habverővel keverjünk habosra 20 dkg vajat, azután öntsük bele a kristálycukrot, a porcukrot, a 4 tojássárgáját, és kb.10 percig keverjük. Ezután lassan keverjük bele a lisztet-amibe előzőleg belekevertük a sütőport-, a sót, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd a tejet keverjük hozzá. Végül verjük keményre a tojások fehérjét és tegyük azt is a tésztába. A tésztát öntsük a formába, és közepes lángon előmelegített sütőben kb.1 óra hosszat süssük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Rumos piskóta kuglóf
11 dkg porcukor, citromhéj, 3 db tojássárgája, 2 evőkanál rum, 11 dkg liszt, és 4 db tojásfehérje.
A cukrot, a reszelt citromhéjat és a tojássárgáját kikeverjük, és a folytonos keverés közben beleöntjük a rumot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a liszttel együtt kisebb adagokban hozzákeverjük a tésztához. Kikent, zsemlemorzsával hintett kuglófformában mérsékelten meleg sütőben kb. 30 percig sütjük.
A kissé kihűlt kuglófot kiborítjuk, és vaníliás cukorral kevert porcukorral meghintjük.
Tiroli kuglóf (Mohrenkopf)
(Katuska specialitás)
Hozzávalók: 28 dkg margarin, 28 dkg porcukor, 14 dkg reszelt csoki, 14 dkg vagdalt mandula, 20 dkg liszt, 2 késhegynyi sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 8 tojás szétválasztva.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjétek kemény habbá. A cukrot a margarinnal, a vaníliás cukorral és a tojás- sárgákkal keverjétek krémessé. Óvatosan adjátok hozzá a habot, majd forgassátok bele a csokit és a mandulát is. Végül a sütőporral összekevert lisztet is kanalanként óvatosan keverjétek bele. Kivajazott, esetleg mandulaforgáccsal meghintett kuglófformában 200 fokos sütőben kb. 45 perc alatt sül meg. Ezt a kuglófot nem szabad csoki- mázzal leönteni, mert túl tömény lesz. Porcukorral hintve tálaljátok.
Tízperces kuglóf
4 tojás, 25 dkg porcukor, 1 dl olaj, 1 dl tej, 20 dkg liszt, 1 evőkanál kakaó, 1/2 csomag sütőpor, vaj, díszítéshez porcukor vagy tortabevonó
A sütőt előmelegítjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, az olajat. és csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, majd beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Vajjal kikent, liszttel kiszórt kuglófformába öntjük a massza 2/3 részét, a maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, és a tetejére kanalazzuk. Takaréklángon sütjük. Tálalhatjuk vaníliás porcukorral megszórva, de olvasztott csokoládéval is meglocsolhatjuk.
Elkészítési idő: 10 perc összeállítás, 40 perc, sütés
Jó tanács: Ha a csokoládés díszítést választjuk, egy fél tábla tortabevonót gőz fölött olvasszunk meg, keverjünk hozzá egy evőkanál olajat, és csurgassuk a kuglóf tetejére.
Tutsek Anna kuglófja
(Századeleji recept)
Öt deci tejből, 3,5 dkg élesztőből és 21 deka finomlisztből készült kovászt, ha jól megkelt 14 deka pelyhesen kevert vajjal, 10 deka cukorral, nyolc tojássárgájával és kevés sóval összekeverjük. Ezután 4 tojásfehérjéből készült habot és utoljára 21 deka lisztet, kevés mazsolaszőlőt és vaníliát teszünk hozzá.
Az egészet vajjal kikent formába töltjük, jól kelni hagyjuk, és középfokú hőnél megsütjük.
Vaníliás kuglóf
10 deka vajat (zsírt) 2-3 egész tojással, 12 deka cukorral, 30 deka liszttel fokozatosan jól kikeverünk, azután 2 és fél deci tejet adunk hozzá, majd kevés liszttel kevert 1 csomag sütőport, 5 deka mazsolát, fél csomag vaníliáscukrot és fél citrom reszelt héját. Még egyszer rövid ideig jól megkeverjük, és vajjal kikent, zsemlyemorzsával kiszórt formába öntve azonnal a már meleg sütőbe helyezzük, s rendes tűznél sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral beszórjuk.
|