Beigli
Hozzávalók :/ 4 kicsi rúd /
1/2 kg liszt
1 dl tejföl
20 dkg margarin
2 dkg élesztő
1 db tojás
8 dkg porcukor
pici só
Dió töltelék :
25 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 db nagy hámozott reszelt alma
1 púpozott evőkanál sárgabarack jam
10 dkg mazsola / 1 dl tejbe áztatva /
1/4 rész birsalma sajt ,/apróra vágva / (az 1/4 rész egy tányér negyede )
1 db nagy narancs reszelt héja
2-3 karika ananászbefőtt + lé 1-2 evőkanálnyi
pár csepp rumaroma
Mák töltelék :
25 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 reszelt citrom héja
2-3 karika ananászbefőtt + lé 1-2 evőkanálnyi
1/4 rész birsalma sajt /apróra vágva /
10 dkg mazsola / 1 dl tejbe áztatva /
1 evőkanál meggy jam és 10 15 szem meggykompot
1-2 evő kanál méz
Elkészítés :
A tölteléket jól összekeverjük, és tűzön , csak összemelegítjük,
míg össze nem áll és hagyjuk kihűlni.
/ezt előző nap meg lehet csinálni /
A tepsit kikenni, vagy sütőpapírral befedni.
Az élesztőt felfuttatjuk és a liszttel összedolgozzuk,
majd az összes hozzávalóval, könnyű tésztát csinálunk,
és kb 1-2 órát pihentetjük. Utána megtöltjük és tojás fehérjével,
kb 15 percenként kenegetjük, 3 szor.
A tészta mindvégig a konyhahőmérsékletén maradjon.
Kb 6-os fokozaton sütni.
Diós, mákos beigli
(négy rúdhoz)
Hozzávalók:
· 90 dkg rétesliszt
· 15 dkg porcukor
· 2 egész tojás
· 40 dkg margarin
· 2 dkg kevés tejben feláztatott és kissé megkelesztett élesztő
· csipetnyi só, és annyi tejföl, amennyit a tészta megkíván
A hozzáválókat jól összedolgozzuk és négy egyenlő részre osztjuk. A tésztát a sütés előtti este állítjuk össze és reggelig letakarva állni hagyjuk. Másnap a tésztát téglalap alakúra kinyútjuk. Megkenjük baracklekvárral és az előre elkészített töltelékkel. Ezután összetekerjük. Tepsibe rakjuk és egy fél órát pihentetjük. A tetejét megkenjük tojássárgájával, sütés előtt mégegyszer tojásfehérjével, hogy szép fényes legyen. (sütési idő: kb. 45-50 perc)
Diótöltelék:
(két rúdba)
45 dkg darált dióhoz hozzákeverünk 20 dkg kristálycukrot, kevés rumot, mazsolát, reszelt citromhéjat, egy csomag vaníliás cukrot. Kevés vízzel összekeverve felfőzzük (2-3 percig).
Máktöltelék:
(két rúdba)
40 dkg darált mákhoz tegyünk 20 dkg kristálycukrot, mazsolát, reszelt citromhéjat, egy csomag vaníliás cukrot. Vízzel felfőzzük.
Jótanácsok:
Mindkét esetben vigyázzunk a víz hozzáadására, nehogy a töltelék túl híg legyen. Éppen csak annyi kell, hogy kenhetővé váljon. A tésztát csak akkor töltsük meg, ha a töltelék teljesen kihűlt.
Fatörzs
Hozzávalók:
A tésztához:
· 6 tojás,
· 15 dkg liszt,
· 15 dkg cukor,
· 5 dkg étkezési keményítő,
· 3 dkg kakaópor
· 5 dkg vaj
A krémhez:
· 2,5 dl tejszín,
· 30 dkg csokoládé,
· 10 dkg gesztenyepüré
· 10 dkg kandírozott narancs
A díszítéshez:
· Csokireszelék,
· gesztenyemassza,
A tojások sárgáit habosra verjük, hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt, a kakaót. A tojások fehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük és az olvasztott vajjal együtt a tésztához keverjük.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, elterítjük benne a tésztát majd 170 fokra előmelegített sütőben, 6-8 percig sütjük. Ha megsült, konyharuhára fektetjük, leszedjük róla a sütőpapírt és nedves ruhával letakarjuk, amíg ki nem hűl.
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és hozzákeverjük a tejszínt. Az így kapott krém felét a tésztára kenjük, megszórjuk zúzott, cukrozott gesztenyével és kandírozott naranccsal. Nem túl szorosan feltekerjük a tésztát, a két végét egyenesre vágjuk és a tekercs tetejére tesszük. A maradék krémmel az egészet bekenjük, és cukrozott gesztenyével, csokireszelékkel díszítjük.
Hozzávalók :/ 4 kicsi rúd /
1/2 kg liszt
1 dl tejföl
20 dkg margarin
2 dkg élesztő
1 db tojás
8 dkg porcukor
pici só
Dió töltelék :
25 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 db nagy hámozott reszelt alma
1 púpozott evőkanál sárgabarack jam
10 dkg mazsola / 1 dl tejbe áztatva /
1/4 rész birsalma sajt ,/apróra vágva / (az 1/4 rész egy tányér negyede )
1 db nagy narancs reszelt héja
2-3 karika ananászbefőtt + lé 1-2 evőkanálnyi
pár csepp rumaroma
Mák töltelék :
25 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 reszelt citrom héja
2-3 karika ananászbefőtt + lé 1-2 evőkanálnyi
1/4 rész birsalma sajt /apróra vágva /
10 dkg mazsola / 1 dl tejbe áztatva /
1 evőkanál meggy jam és 10 15 szem meggykompot
1-2 evő kanál méz
Elkészítés :
A tölteléket jól összekeverjük, és tűzön , csak összemelegítjük,
míg össze nem áll és hagyjuk kihűlni.
/ezt előző nap meg lehet csinálni /
A tepsit kikenni, vagy sütőpapírral befedni.
Az élesztőt felfuttatjuk és a liszttel összedolgozzuk,
majd az összes hozzávalóval, könnyű tésztát csinálunk,
és kb 1-2 órát pihentetjük. Utána megtöltjük és tojás fehérjével,
kb 15 percenként kenegetjük, 3 szor.
A tészta mindvégig a konyhahőmérsékletén maradjon.
Kb 6-os fokozaton sütni.
Beigli |