Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
APRÓSÜTEMÉNYEK

Karácsonyi aprósütemény

A legegyszerűbb a kókuszcsók.
4 tojásfehérjét 15 deka cukorral, egy vaníliáscukorral és öt csepp keserűmandula aromával kemény habbá verek. Óvatosan hozzákeverek 20 deka kókuszreszeléket és két evőkanál áttört tehéntúrót, majd az eredeti recept szerint bevizezett evőkanállal a kis kerek ostyalapokra kenem, és 150 fokra előmelegített sütőben negyedórán keresztül szárítom.
Ennél gyorsabb, ha egy földimogyorót a tenyerembe veszek és az evőkanállal erre teszek egy adagot a masszából, majd golyóvá formázom és úgy teszem a sütőpapírra.
Vigyázat! Könnyen megég, csak addig kell szárítani, amíg el nem kezd színesedni.
Kicsit bonyolultabb, de ugyancsak nem nehéz az Fürelíz. (eredetileg ennek a hivatalos neve Elisen Lebkuchen, de így sokkal szebb és érthetőbb, nem?)
Ez egy mézessüti méz nélkül ;o)))
10 deka margarint habosra verek 15 deka cukorral és két tojással. Hozzáadok egy fél csomag Kotányi mézessütemény fűszerkeveréket, egy evőkanál kakaóport, 10 deka beáztatott mazsolát, 10-10 deka kandírozott citrom és narancshéjat (ugyanezen gyümölcsök reszelt héja nem jó helyette!) húsz deka finomra darált földimogyorót, egy fél bögre langyos tejet, majd végül egy csomag sütőport és negyed kiló lisztet.
A sütőt 200 fokra állítom, a masszát ostyalapokra kenem, vagy sütőpapírra teszem (vigyázat, kábé a másfélszeresére nő, tehát a formázgatása nem olyan fontos) és 25 percig sütöm. Öt perc után mérsékelem a lángot, elég 150-160 fok.
A Fürelíz sokféleképpen variálható: egyszer mindegyik tetejére diógerezdet, mandulaszemet, vagy mazsolát teszek még a sütés előtt, másszor miután kihűlt, áthúzom olvasztott csokival, vagy citrommázzal. De elfogy a la natúr is.
A legbabrásabb az úgynevezett Nusstaler.
Habosra verek 4 deka cukrot 6 deka margarinnal, hozzáteszek egy vaníliáscukrot, egy evőkanál tejet, egy mokkáskanálnyi sütőport és 12 deka lisztet. Fél órán keresztül a hűtőben pihentetem, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom és pogácsaszaggatóval korongra szedem.
Ezeket sütőpapíron 170 fokon 7 percig elősütöm.
Közben 3 deka vajat, 5 deka cukrot, egy evőkanál mézet és egy csomag vaníliáscukrot kevergetés közben addig forrósítok, amg el nem kezd barnulni. Ezután hozzáteszek 3 evőkanál tejszínt és nagyon lassú tűzön addig keverem, amíg a barna trutyi fel nem oldódik a tejszínben. Ezután beleszórok egy zacskó diákcsemegét ( negyedkilós zacsiban dió, mogyoró, mandula, mazsola és hasonlók) és összekeverem, majd egynként az elősütött korongok közepére halmozom. A várható mozgások miatt minden egyes korong szélén egy félcentis sáv maradjon üres!
Ezt újabb 7 percen keresztül szárítom, végül miután kihűlt, a talpát olvasztott csokoládéba mártom. Ez elég macerás, de ha mindent jól csináltam, akkor a kreáció a rápakolt mogyeszmanduláknál fogva óvatosan mozgatható. Érdemes sütőpapírra rakni, a csoki megszilárdulása után is egy kicsit állni hagyni, majd éles késsel felszedni.
Akik unják a bájglit, van idejük szöszörögni (én vasárnap ilyet fogok játszani) és meg akarják lepni a szeretteiket valami finommal, ki ne hagyják!

 
Mézeskalács készítése

25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg!
Egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget, 2 dkg szalalkálit. Jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe! Újból dolgozd össze, majd gyúrj bele kézzel 60 dkg sima lisztet!

Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig.
Nyújtsd kb. 2-4 mm vékonyra, szúrd ki a kedvelt formákkal, tedd sütőlemezre.
Tetejét felvert egész tojással kend be, sütés előtt vagy sütés után, hogy fényes legyen!

Forró sütőben süsd mogyoróbarnára! (kb. 4 perc)

Díszítő cukormáz

1 tojás fehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot rakjál, hogy összekavarva igen sűrű legyen! (Habverővel nem szabad verni!)

Kanállal rakd kicsi nylonzacskóba, pici lyukat vágj a sarkára és mint a ceruzával rajzolhatsz vele.


Praktikus tanácsok

A tészta gyúrása:
Feldolgozás előtt 24 órával el kell készíteni, de lehet 1-2 héttel hamarabb is.
Nem szabad hűtőbe tenni sem a tésztát, sem a díszítő anyagot!

A tészta a liszt belegyúrása után is ragadós, ezért csak egy kézzel gyúrjuk, a másik kezünkkel életlen kés segítségével letakaríthatjuk az anyagot.
24 óra elteltével lesz a tészta megfelelő keménységű.

Ha házikót, vagy más formához "építő elemeket" készítünk, érdemesebb egy kicsivel keményebb tésztát gyúrni.

A tészta nyújtása:

2-3-4 mm vastagra nyújtsuk! A teljes adagból mindig csak egy szeletnyit nyújtunk, hogy elférjen a deszkán. Először mindkét oldalát lisztezzük, később csak az alját, hogy csúszkáljon a deszkán. A díszdoboz tetejét mindig vékonyabbra nyújtsuk - szinte áttetsző legyen.

Formázás:

Szaggatóval, derelyevágóval, késsel, ollóval. A nagyobb darabokat sütőlapon érdemes kivágni. A darabokból lazán egymásra nyomott részek sütéskor összeállnak.

A készre sütött tészta lezárt fóliában sokáig eláll. Ha kiszárad akkor dobozba rakva egy kis tálban vizet mellé helyezve felpuhul. A vízbe lehet egy kis fahéjat és szegfűszeget rakni.

Díszítés:

Nagyobb felület befedésére hígabb mázat készítünk, így az szétfolyik, elterül, sütőben gyorsabban szárad.    

 

Plumpuding
Hozzávalók:
 
·    1/2 kg kenyér
·    2 dl tej
·    10 dkg cukor
·    4 tojás
·    15 dkg mazsola
·    liszt
·    5 dkg kandírozott citromhéj     ·    10 dkg füge
·    15 dkg vaj
·    1/2 dl konyak
·    szerecsendió
·    só
·    fahéj
·    őrölt szegfűszeg     

Elkészítés:
Forraljuk föl a tejet és morzsoljuk bele a kenyér belsejét. Ha kihült adjuk hozzá a cukrot, a lisztbe forgatott mazsolát, a fügét, a kandírozott citromhéjat és a felvert tojássárgákat. A vajat, a konyakot, egy kevés szerecsendiót, sót, szegfűszeget összekeverjük és hozzáadjuk a morzsás masszához. A tojások fehérjét könnyű habbá verjük, óvatosan belekeverjük a masszába, majd kivajazott sütőformába öntjük. A sütőformákat lefedjük és 5-6 órán át vízgőz fölött főzzük. A kész pudingot 15 percre félrerakjuk majd a formákból kiborítva, díszítve tálaljuk.

Kalácskoszorú
Hozzávalók:
 
·    2,5 dl tej
·    15 dkg rétesliszt
·    10 dkg cukor
·    10 dkg margarin
·    20 dkg finomliszt     ·    2 dkg élesztő
·    8 dkg mazsola
·    1 tojás
·    őrölt fahéj
·    reszelt narancshéj
·    só     
Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, majd hozzákeverjük a maradék tejet, a rétes- és finomlisztet, a reszelt narancshéjat, a fahéjat és a cukrot. Az olvasztott vajjal és a mazsolával bedagasztjuk, konyharuhával letakart edényben megkelesztjük. Három egyenlő részre osztjuk és mindegyikből hurka alakot sodrunk. Koszorút fonunk belőlük, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük.
Háromszor egymás után, félórás szünetekkel a tojássárgájával bekenjük, végül 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. A sütőből kivéve, vizes ecsettel megkenegetjük és négy gyertyával díszítve tálaljuk.

Marcipános csillagok
Hozzávalók:
 
A tésztához:
·    300 g liszt
·    200 g kristálycukor
·    10 dkg vaj
·    csipetnyi só
·    150 g marcipánmassza
·    1 dl tej     A masszához:
·    1 tojásfehérje
·    2 csomag vaníliás cukor
·    50 g darált pisztácia
·    50 g marcipánmassza
·    vagdalt pisztácia     
Keverjük össze egy tálban a lisztet a cukorral, a feldarabolt vajjal, a marcipánmasszával, tegyünk bele egy csipetnyi sót és gyúrjuk az egészet tésztává. Ha a tészta túl kemény önthetünk hozzá egy kevés tejet. A kész tésztát  tegyük egy órára a hűtőszekrénybe. A kész tésztát lisztes gyúródeszkán nyújtsuk ki, majd vágjuk ki a csillagokat vágóformával. A masszához verjük habbá a tojásfehérjét, majd lassan adagolva keverjük bele a marcipánmasszát, a cukrot és a darált pisztáciát.

A csillagokat helyezzük alufóliával kibélelt tepsibe, és nyomjunk mindegyik tetejére egy kis adag masszát. Díszítésnek szórjuk meg az apróra vagdalt pisztáciával, végül süssük 10-15 percig 170 fokon, előmelegített sütőben.

 

MAKOS GUBA
Élesztős kalácstésztát készítünk, s ebből krumplinudli módjára apró hengerkéket sodrunk, amelyet lisztben megforgatunk. Ki nem kent tepsiben megsütjük, vagyis megszárítjuk őket szép rózsaszínűre. A sütőből kivéve forró vízzel leforrázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta bár megpuhul, de szét ne menjen. Leszűrve róla a vizet, kevés forró zsiradékba helyezzük, és ezután elkeverjük mézzel és tejben főtt mákkal.
CSASZARMORZSA
Hozzávalók:
·    25 dkg liszt,
·    2,5 dl tejszín,
·    4 tojás,
·    5 dkg mazsola,
·    cukor,
·    só,
·    vaj,
·    porcukor.
A tojások sárgáit a tejszínnel felverjük és hozzáadjuk a lisztet, a mazsolát, a csipetnyi sót és egy kevés cukrot. Az így kapott masszát beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjébe.
Az egészet, mint egy rántottát megsütjük és porcukorral megszórva tálaljuk.
ALMATORTA
Hozzávalók:
A töltelékhez:
·    5 alma
·    15 dkg cukor
·    1 csomag vaníliás cukor
·    1 dl citromlé
·    1/4 l tej
·    1 dl tejszín
·    só
·    1/2 dl Calvados vagy rum
·    1 vaníliarúd
·    2 tojássárgája
·    1 dl tej
·    30 g finomliszt
A tésztához:
·    8 tojás
·    20 dkg cukor
·    30 dkg darált mogyoró
·    5 dkg étkezési keményítő
A bevonathoz és a díszítéshez:
·    40 dkg marcipánmassza
·    15 g porcukor
·    10 dkg sárga, piros marcipán
(A marcipánt színezhetjük ételfestékkel is.)
Elektromos habverővel verjük 2-3 percig a tojásokat lassan adagolva a cukrot. Keverjük a mogyorót és az étkezési keményítőt a felvert tojásokhoz. Öntsük bele a tésztát egy kivajazott, kilisztezett sütőformába, majd 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 1 órán át.

Az almákat vágjuk apró darabokra, 10 dkg cukor, a vaníliás cukor és a citromlé hozzáadásával pároljuk 5-6 percig, végül keverjünk bele egy kis Calvados-t vagy rumot.

Egy edényben melegítsünk tejet, tegyünk bele egy kis cukrot, egy csipet sót és a vaníliarudat, de vigyázzunk fel ne forrjon. Ha a tej már meleg, vegyük ki a vaníliarudat, kaparjuk a tejbe a közepét. Keverjük össze a tojássárgáját, a keményítős lisztet és a tejszínt, majd öntsük bele a meleg tejbe és főzzük krémmé az egészet. Ha a krém kihűlt, keverjük a párolt almához.

A kihűlt piskótalapot vágjuk két lappá és töltsük bele az almás krém felét, a maradékot pedig kenjük a tetejére.

A marcipánmasszát és a porcukrot gyúrjuk össze és nyújtsuk vékonyra, majd borítsuk be vele a tortát. Hajtsuk le a széleit az oldalára, végül vágjuk körbe a torta alján.

Díszítésnek a piros-sárga marcipánból készíthetünk csillagokat, almákat és porcukorral meghintve tálalásig a hűtőbe tesszük.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?