Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
KARÁCSONYI ÉTELEK 2

Tűzdelt őzgerinc párolva
Hozzávalók: 2 kg őzgerinc, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 6 dkg vaj, 15 dkg vegyes zöldség, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál paradicsompüré, 2 dl vörös bor, 1 dl madeirabor, 1 babérlevél, 2 szál kakukkfű, só, bors, liszt.  A hártyáitól megtisztított őzgerincet megtűzdeljük, besózzuk, és meghintjük törött borssal. A zöldséget, vöröshagymát karikára vágjuk, és tepsibe tesszük a fűszerek-kel együtt. Ráhelyezzük az őzgerincet, leöntjük olvasztott zsírral, és félig megsütjük. Ekkor az őzgerincet kivesszük a tepsiből, öt darabba vágjuk, és lábasba tesszük.  A zöldségbe paradicsompürét teszünk, megpirítjuk, lisztet teszünk hozzá, néhány percig még pirítjuk, majd felöntjük vörös borral, vízzel és felforraljuk. Ráöntjük az őzgerincre, és fedő alatt puhára pároljuk. A gerincdarabokat másik edénybe tesszük, a mártást rászűrjük, narancslével, madeiraborral vagy konyakkal, ribiszkeízzel, vagy zselével ízesítjük. Végül felforraljuk, és a vajat beletördelve összerázogatjuk.
Burgonyaropogóst, spagettit, rizst adunk hozzá. Áfonyát vagy ribiszkezselét külön csészében tálalunk.  Őz- vagy szarvas-combból hasonló módon készítjük. Az őzcombot részeire bontjuk, vékony zsineggel átkötjük, a továbbiakban úgy dolgozzuk fel, mint a párolt őzgerincet.
Tűzdelt pulykamell, dióval töltött almával
Hozzávalók 6 személyre: 1,5 kg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, só, zsír vagy olaj; a töltött almához: 6 alma, 15 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé.
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, hosszában 3-4 darabra vágjuk, a szalonnát vékony csíkokra szeleteljük. Ha a szalonna nem nagyon sós, a pulykamellet enyhén megsózzuk, majd hegyes késsel annyi helyen felszúrjuk, ahány fokhagymadarabunk van, s azokat a nyílásokba tűzködjük. A tepsi aljára kevés olajat öntünk, beletesszük a húst, beborítjuk a szalonnacsíkokkal, hústűvel a húshoz tűzzük. Felforrósított olajjal az egészet leöntjük. Kevés vizet teszünk alá (kb. egy deciliternyit), fóliával lefedjük és közepesen forró sütőben, nagyjából egy óra alatt, megsütjük. Amikor a hús már puha, a fóliát levesszük, és a szalonnát a húson ropogósra pirítjuk. Aki idegenkedik a fokhagymától, az mielőtt feltűzdeli a szalonnát, kevés majoránnával fűszerezheti a húst.
Párolt rizzsel és dióval töltött almával tálaljuk. Tálalásnál a rizst meglocsolhatjuk a felforrósított pecsenyelével.
A töltött almához az almákat meghámozzuk, a magházat karalábévájóval kiszedjük. A citromlével, mézzel, mazsolával felfőzött diót, kihűtjük, és az almákba töltjük. A töltött almákat tűzálló tálon egymás mellé rakjuk, és előmelegített sütőben egészen kis lángon 12-15 perc alatt megsütjük.
Vadas pulykacomb
2 evőkanál olajon kissé megpirítjuk a nagydarabokra vágott combot és hátat, majd kevés vörös bort vagy vizet öntve alá. egy kis fej vöröshagymával, egy gerezd fokhagymával, csipet kakukkfűvel, bazsalikommal, sóval, kevés Piros Arany krémmel, egy babérlevéllel, 4 szem borókabogyóval fűszerezzük. Jó puhára poroljuk. elfőtt levét vörös borral vagy vízzel pótoljuk. Egy evőkanál olajban megpirítunk egy evőkanál cukrot, meghintjük egy csapott evőkanál liszttel, és egy pohár vörös borral felengedve addig forraljuk, míg a karamell fel nem oldódott. A puha pulykacombot forró tálra szedjük, levét a karamellás rántással besűrítjük, ízlés szerint mustárral ízesítjük, és sűrűre forraljuk. Tálalás előtt tejföllel gazdagítjuk. úgy öntjük a pecsenyére.
Vadpástétom rakott makarónival
Hozzávalók: 60 dkg vadhús (őz, szarvas, nyúl), 1 dl olaj, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 g őrölt bors, 2 db babérlevél, 2 g szerecsendió, 1 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 4 db tojás, 15 dkg makaróni, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só.
A vadhúst lábasba tesszük, megsózzuk, és forró olajjal leöntjük. A sárgarépát, fehérrépát, zellert, vöröshagymát, fokhagymát karikákra szeljük. Hozzáadjuk a húshoz, őrölt borssal, babérlevéllel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Erős tűzön átpirítjuk, majd kevés vízzel felengedve, fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, a zöldségekkel együtt ledaráljuk, és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a tejfölt, a kockákra vágott füstölt szalonnát és a tojást, majd jól összekeverjük.
A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. A lereszelt márványsajtot a makarónival és az olvasztott vajjal összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a habbá vert tojásfehérjét. Az őzgerincformát vajjal vastagon kikenjük, a makaróni egy részét az aljára tesszük, erre egy sor húsvagdalékot teszünk és elsimítjuk. A rétegezést kétszer-háromszor megismételjük úgy, hogy a forma tetején makaróni legyen.
Vízfürdőbe téve, középmeleg sütőben 30-35 percig pároljuk. A pástétomot tálra borítjuk és felszeletelve, reszelt sajttal gazdagon megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2054 kJ / 489 kcal
Ajánlott ital: Szekszárdi kékfrankos

Saláták
Amerikai karácsonyi ananászsaláta
Hozzávalók: 1/2 üveg marinált piros paradicsompaprika, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 1/2 üveg ecetes gyöngyhagyma, 1/2 fej saláta, 1 csokor petrezselyem, 1 adag habos tartármártás.
Elkészítése: Leszűrjük a marinált paprikát, és csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával meg a leszűrt, kis kockákra vágott ananásszal. Összekeverjük a habos tartármártással, és salátalevelekkel kibélelt tálba öntve, tetejére hintjük a finomra vágott petrezselymet.
Belga narancssaláta
8 szép narancs sárga héját éles késsel vékonyan levágjuk, és laskára szeljük. 25 deka cukrot kevés vízzel felforralunk, beleadjuk a narancshéjat, és fedő alatt addig főzzük, míg üvegessé nem válik. (Ha a vizet elfőné közben, pótoljuk.) A narancshéjat leszűrjük, és félretesszük. Visszamaradt levébe fél liter édes vörös bort öntünk, és fedő nélkül egyharmadára befőzzük. A narancsokat megtisztítjuk fehér "bundájuktól", mély üvegtálba karikára vágjuk, és leöntjük a vörös boros mártással. Tetejére hintjük a főtt narancshéjat. Legalább egy napig hideg helyen érleljük.
Birsalma mustban
Elkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 kg birsalma (birskörte), 4 liter must, 6 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, kis darabka gyömbér, ízlés szerint só és ecet, 2 késhegynyi benzoesavas nátrium
Elkészítése: A birsalmát megtisztítom, kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és erősen ecetes vízbe dobom, hogy ne barnulhasson meg. Közben a mustot felforralom, és addig főzöm, amíg felére be nem fő. Ekkor beleszórom a fűszereket és a birsalmagerezdeket. Néhány percnyi fövés után (vigyázat, a birsalma nagyon gyorsan megpuhul!) szűrőkanállal kiveszem a léből, és tiszta, kiforrázott üvegekbe rakom. Jól összerázom, hogy minél több gyümölcs beleférjen. Ezután a visszamaradt levet még egyszer fölforralom, belekeverem a tartósítószert, és rögtön a gyümölcsre öntöm. Szorosan lekötöm, és száraz dunsztban hagyom kihűlni. Csak másnap teszem el a végleges helyére. Karácsonyra tökéletesen összeérnek az ízei, kacsasült, libasült, grillcsirke mellé csodálatos!
Karácsonyi kovászos uborka
Elkészítése: Az üvegek aljára annyi evőkanál lisztet szórunk, ahány literes az üveg, és néhány szál kaprot fektetünk rá. A megmosott közepes nagyságú uborkákat az üvegbe rakjuk, közéjük 1-2 szelet tormát rakunk. Vizet forralunk, literjéhez 3 dkg sót adva, és ha kihűlt, az üvegeket feltöltjük vele. Az üvegeket lekötjük, és kistányért téve alájuk (kiforrhat) a végleges helyükre állítjuk. Karácsonyra lesz fogyasztható.
Karácsonyi saláta
(6 személyre)
Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor, 1 marék mazsola, 1 marék dió, fahéj, 1 vanília. Elkészítés: Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. Ha szükséges, utánatöltünk vizet.
Karácsonyi saláta (mexikói)
Hozzávalók: 1 fejes saláta, 12,5 dkg főtt cékla, 2 narancs, 1 zöld alma, 1-2 banán, 1 evőkanál limet, vagy citromlé, 1 meghámozott sárgarépa, 1 gránátalma vagy papaja, 6 dkg pirított földimogyoró vagy pirított mandulapehely.
Az öntethez: 1 evőkanál limet, vagy citromlé, fél citrom vagy limet finomra reszelt héja (elhagyható), 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál könnyű olívaolaj vagy napraforgóolaj, 1 kiskanál cukor, só, bors.
Elkészítése: A salátát darabokra tépjük, és elrendezzük egy lapos tányéron. A céklát meghámozzuk, kockákra vagy kis szeletekre vágjuk, majd elrendezzük a saláta szélén. A narancsot meghámozzuk, gerezdekre bontjuk, és óvatosan levágjuk a hártyát is a gerezdekről. A narancsgerezdeket is a salátára tesszük. Az almát kimagozzuk, felaprítjuk, és a karikára vágott banánnal együtt egy tálba rakjuk. Ráöntjük a citrom vagy limet-levet, megkeverjük, majd a felesleges lét lecsöpögtetjük. A sárgarépát késsel gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, hozzáadjuk az almás keverékhez, majd a salátára kanalazzuk. A gránátalmát negyedekre vágjuk, és kikotorjuk a magokat, vagy a papaját megfelezzük, eltávolítjuk a magokat, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A mogyoróval vagy a mandulával együtt a salátára szórjuk. Az öntet alapanyagait összekeverjük, és kissé felverjük, és vagy a saláta tetejére kanalazzuk, vagy külön edényben tálaljuk.
Sárgadinnyedzsem citrommal
Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 40 dkg cukor, kevés víz, citromkarikák, 1 rúd vanília, tartósítószer.
Elkészítése: A sárgadinnyét megmossuk, meghámozzuk, belétől megtisztítjuk, és a húsát kockákra vágjuk. Kevés vízzel sűrű szirupot készítünk. Ha a cukor teljesen feloldódott, beletesszük a gyümölcsöt, és sűrűre főzzük. Az üvegek aljára citromkarikát rakunk, és az üveg feléig ráadagoljuk a gyümölcsöt. A vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá, majd telerakjuk az üveget gyümölccsel. A tetejére szintén 1 citromkarikát teszünk, végül késhegynyi tartósítószert. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Karácsonyra érik össze az íze.
Ünnepi gyümölcssaláta
Levétől leszűrünk, és kis kockákra vágunk egy félkilós konzervananászt. meg egy félkilós őszibarack befőttet, lecsepegtetünk, kimagozunk egy félkilós befőtt cseresznyét vagy meggyet. és a többihez keverjük.
Meghintjük ízlés szerint 5-10 deka porcukorral, megöntözzük egy féldeci rummal, és 10 deka mazsolával. 10 deka hámozott mandulával vagy durvára vágott dióval gazdagítjuk. Lefedve néhány óráig állni hagyjuk hűvös helyen. időnként megkeverjük. Végül a gyümölcs felét üvegtálba terítjük, krumplinyomóval rányomunk 25 deka gesztenyemasszát, beborítjuk a maradék gyümölccsel, és tetejét vagy almahabbal vonjuk be, vagy ráöntünk egy fél zacskó citromízű pudingporból készült pudingot. amely rádermed a tetejére. (Az almahabhoz megfőzünk vagy megsütünk 3-4 almát, meghámozva áttörjük, kevés porcukorral édesítjük. és 2 tojás fehérjével addig verjük, míg könnyű, habos, fehér nem lesz. Ajánlatos néhány csepp citromlével is ízesíteni.)


Édességek, sütemények
Adventi mákos/diós koszorú
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát.
Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. A tésztát készíthetjük Dr. Oetker Kelttészta alapporból is a csomagoláson található leírás alapján.
Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés: Dr. Oetker Marcipánízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.
Angol karácsonyi sütemény
Huszonkét deka lisztet, 22 deka cukrot, 22 deka vajat, 4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele 15 deka citronád, 7 deka mandula, 22 deka fekete aprószőlő, 22 deka mazsola, kevés szerecsendió. Egy kikent gömbölyű kuglófformában megsütjük. (Soká, hónapokig eláll.)
Ánizsos szív
Hozzávalók 36 darabhoz: 2 tojás, 15 dkg cukor, egy teáskanálnyi vaj, egy késhegynyi szalalkáli, egy kevés tej, 30 dkg rétesliszt, egy teáskanál ánizs.
Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a vajat és a tejben feloldott szalalkálit. Szitáljuk bele a lisztet, gyúrjuk sima tésztává. Pihentessük egy éjszakán át a tésztát, majd másnap nyújtsuk ki belisztezett deszkán egy centiméter vastagságúra. Szórjunk rá egy kis lisztet, azután szaggassunk belőle szívformával kicsi süteményeket. Nyúljunk óvatosan késsel a szívek alá, és emeljük bele az ánizzsal beleszórt tepsibe. 160 fokon 20 percig süssük, amíg sárgásfehér nem lesz.
Barackos mandularúd  
Kb. 30 db
Tészta: 75g cukrozott narancshéj, 20 dkg nyers marcipánmassza, 12,5 dkg baracklekvár, 1,5 cl cseresznyepálinka, 15 dkg apróra vágott mandula.
Díszítés: 15 dkg sötét, 15 dkg világos süteménybevonó máz.
Tészta: a cukrozott narancshéjat finomra vágjuk. A marciánból, a lekvárból és a cseresznyepálinkából sima tésztát gyúrunk. A masszát nyomózsákba töltjük.
A sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral. A mandulát lapos tálra rakjuk, és a marcipánmasszából óvatosan 3 cm-es csíkokat nyomunk a tetejére. A rudakat megforgatjuk a mandulában és a sütőpapírra helyezve előmelegített sütőben
10-15 percig sütjük. A süteményt levesszük a sütőlemezről, és hűlni hagyjuk.
A kétféle bevonócsokoládét felolvasztjuk. A rudacskák egyik felét a világos, a másik felét a sötét mázba mártjuk.
Baseli csemege
Hozzávalók kb. 60 darab süti elkészítéséhez: 25 dkg méz, 10 dkg reszelt alma, 25 dkg reszelt mandula, 30 dkg Graham liszt, késhegynyi sütőpor, 7 dkg kandírozott citromhéj, 7 dkg apróra vágott mazsola, szerecsendió, gyömbér, őrölt szegfűszeg, egy teáskanál fahéj, 3 evőkanál citromlé, 4 evőkanál sűrített tej, 5 dkg pucolt és csíkokra vágott mandula a díszítéshez.
Melegítsük meg a mézet, majd keverjük hozzá a reszelt almát. Szórjuk bele a darált mandulát, keverjük össze alaposan az egészet, majd vegyük le a lángról. Dolgozzuk össze a liszttel, a sütőporral, az aprított, kandírozott citromhéjjal, és mazsolával, a fűszerekkel és a citromlével. Nyújtsuk ki lisztezett deszkán a tésztát egy cm. vastagságúra, vágjuk fel kicsi kockákra, majd hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap kenjük be a kockákat sűrített tejjel, majd szórjuk meg manduladarabkákkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. huszonöt percig süssük.
Bejglik
Diós-mákos bejgli 1.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj (vagy 25 dkg vaj, 20 dkg libazsír), 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg cukor, só, 4 dl tej.  
A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal deszkán elmorzsoljuk, az élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának keménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva rövid ideig pihenni hagyjuk, utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk. Ezután a tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, ugyanilyen vastagon megkenjük dió- vagy máktöltelékkel, összesodorjuk, tepsire helyezzük, megfelelő távolságra egymástól, mindegyiket három helyen megszurkáljuk. Egy egész tojást, egy sárgáját felverünk, a tésztát megkenjük, meleg helyen száradni hagyjuk, újból megkenjük, és hidegen újból megszárítjuk. Mérsékelten meleg sütőben megsütjük, szép márványosnak, repedezettnek kell lennie.  
Diótöltelék: 2 dl vizet vagy tejet 30 dkg cukorral felforralunk, és 40 dkg darált dióra öntjük, jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát, egy kevés törött fahéjat és reszelt citromhéjat vegyítünk hozzá. Ha a töltelék egy kissé puha volna, egy kevés morzsát teszünk bele.
Máktöltelék: 2.5 dl vizet felforralunk 30 dkg cukorral, és 40 dkg darált mákra öntjük, majd jól összekeverjük. Ezután ízesítjük reszelt citromhéjjal, törött fahéjjal, törött szegfűszeggel, adhatunk hozzá mazsolaszőlőt (egy-egy evőkanál mézet, mind a dió-, mind a máktöltelékbe is, de akkor kevesebb cukrot teszünk bele).
A tölteléket 3-3 részre osztva hidegen kenjük a tésztára.
Diós-mákos bejgli 2.
(2-2 rúd)
Hozzávalók:
A tésztához 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; a diótöltelékhez: 30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt;
A máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
Elkészítés módja: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl tejben elkeverem, majd ötpercnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket. A diótöltelékhez a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, az összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A már megkelt tésztát lisztezett deszkán négy darabra vágva nagyon vékonyra nyújtom és felkenem rá a tölteléket. Szorosan összetekerem, majd a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól három cm távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket és félórai várakozás után az előmelegített forró sütőben, szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt és folpackba vagy alufóliába csomagolva beteszem a mélyhűtőbe. Akár kora ősszel is el lehet készíteni, mert a mélyhűtőben hónapokig eláll. A fagyasztóból kivéve, egy-két óra múlva fogyasztható. (A karácsonyi hajsza idején megspórolhatjuk a bejgli sütést!)
Diós-mákos bejgli 3..
Tészta: 1,5 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 1 tojás + 1 a kenéshez, fél kg finomliszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 1 csipet só.
Diótöltelék: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, fél dl tej, 5 dkg mazsola, 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával), fél csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál zsemlemorzsa.
Máktöltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 1 dl víz, 1 citrom leve és reszelt héja, 5 dkg mazsola, 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával).
A tésztát érdemes a sütés előtti este elkészíteni. Langyosítsa meg a tejfölt és morzsolja el benne az élesztőt. Takarja le tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyja állni, amíg az egész habos lesz (felfut).
A vajat/margarint morzsolja el a liszttel, keverje hozzá a porcukrot és a sót, majd adja hozzá a tojást és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat gyorsan gyúrja össze, hogy a vaj még ne olvadjon meg a kézmelegtől.
Formáljon négy cipót, és műanyag fóliába csomagolva tegye egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap a 2x5 dkg mazsolát áztassa be a 2x 3cl rumba. A diótöltelékhez forralja fel a tejet, keverje el benne a porcukrot és a vaníliáscukrot.
Húzza félre a tűzről, öntse bele a diót, a zsemlemorzsát és a fél adag áztatott mazsolát, keverje össze és hagyja kihűlni.
A máktöltelékhez 1 dl vízben keverje el a porcukrot, forralja fel, majd szórja bele a mákot. Keverje el, a tűzről lehúzva adja hozzá a másik fél adag mazsolát, a citromlevet és a reszelt héját, majd hagyja kihűlni.
Válassza szét a kenésre szánt tojás fehérjét a sárgájától.
Vegyen elő egy cipót a hűtőből, lazán gyúrja át, lisztezett deszkán nyújtsa ki kb. fél centi vastag téglalappá. A hosszabb széleken 2-2 centit szabadon hagyva simítsa el a tésztán a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 centi szélesen hajtsa vissza a töltelékre a tésztát - ez lesz a bejgli vége, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki. A hosszabbik szélen kezdve lazán tekerje fel a tésztát, majd fektesse sütőpapírral bélelt tepsire.
Hasonló módon nyújtsa ki és töltse meg a másik három cipót is, egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel. Ezeket is fektesse a sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tetejüket kenje meg tojássárgával, és langyos helyen pihentesse addig, amíg a tojássárgája meg nem szikkad (kb. fél óra). Ezután könnyedén kenje át a süteményeket a tojásfehérjével is, majd pihentesse további fél órát. Ettől a kétszeri kenéstől lesz márványos a sütemény teteje.
Melegítse elő a sütőt 180 fokra (gázon közepes fokozatra). A tekercsek tetejét sűrűn szurkálja meg villával vagy kötőtűvel/hústűvel, hogy szét ne repedjen. Középre helyezett sütőrácsra tett tepsiben 35-40 perc alatt süsse aranybarnára. Az első fél órában a sütőt ne nyissa ki.
A bejglit a tepsiben hagyja kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja.
Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.
Változat: Tejszínnel elkevert gesztenyemasszával is megtöltheti.
Karácsonyi bejgli Frank Júliától
Hozzávalók:
A tésztához 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga;
A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt;
A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. (Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.)
Pozsonyi kifli és diós, mákos bejgli
Hozzávalók: 65 dkg liszt, 30 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, csipetnyi só.
A diótöltelékhez: 50 dkg dió, 12 dkg kekszmorzsa, 40 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 3 dkg cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 1 dkg őrölt fahéj, 1,5 dl tej.
A máktöltelékhez: 60 dkg mák, 40 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 2 dkg cukrozott gyümölcs, 1 dkg őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dl tej.
A tészta kenéséhez 1 tojás fehérje, és sárgája.
Bár a pozsonyi kifli és a bejgli készítésének írott és íratlan szabályai vannak, ennek a legfőbb karácsonyi süteménynek a receptjét mégis érdemes újra meg újra közreadni, mert valami apró, kis részletében minden mestercukrász igyekszik sajátosat adni. Így van ez a Gerbeaud esetében is.
A lisztet, a vajat és a cukrot eldörzsöljük a két tenyerünk között, majd a korábban langyos tejben feloldott élesztővel, tojássárgával, csipetnyi sóval jól kidolgozzuk, és a szerint daraboljuk fel, hogy mit akarunk készíteni belőle, majd hűtőbe tesszük. Ha pozsonyi kiflit, akkor 3 dekagrammos tésztagolyókat formázunk, ha bejglit, akkor annyi kis cipót, ahány rudat készítünk.
A diótöltelékhez a cukrot a tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal felfőzzük, hozzákeverjük a darált diót, a cukrozott gyümölcsöket és az őrölt fahéjat, majd hagyjuk kihűlni. A máktöltelék ugyanígy készül.
Pozsonyi kiflinél a kis golyócskákat nyújtófával ovális alakúra nyújtjuk, közepére 3 dkg tölteléket teszünk, felcsavarjuk és tiszta sütőlemezen patkó, vagy kifli alakúra formázzuk. Tetejét és oldalát tojássárgájával kenjük be, és langyos helyen kelesztjük. Amikor a tojássárga megszáradt, a kifliket tojásfehérjével is bekenjük, és most hideg helyen pihentetjük. Gőzmentes, 210-220°C-os sütőben megsütjük.
A bejglit ugyanúgy készítjük, mint a pozsonyi kiflit, csak arra figyeljünk, hogy a tészta és a töltelék súlya a bejglirudaknál azonos legyen.
Brownies
Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dióbél, 12,5 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 6 tojássárgája, 6  tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor. A mázhoz: 20 dkg csokoládé bevonó-massza, díszítéshez: kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék.
A csokoládét kis darabokra törjük, és kislábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. Az egész masszát simára dolgozzuk. A sütőt, elő kell melegíteni 180 °C-ra (gázsütőben 3-as fokozat), a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük. Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk. A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak.
Burgenlandi koszorú
Hozzávalók kb. 65 db-hoz: 275 g liszt, 250 g hideg vaj, 50 g porcukor, 3 tojássárgája
A díszítéshez: 3 tojásfehérje, 250 g cukor, 3-4 ek. sárgabarack lekvár, kevés citromlé
Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a porcukorral és a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk az egészet. Fóliába csomagolva 1 órán át, pihentetjük a hűtőszekrényben.
Azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és 5,5 cm-es köröket szúrunk ki  a tésztából. A lapokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk.
180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt. A tojásfehérjét a hozzáadott cukorral vízgőz fölött kemény habbá verjük. A csillagvégű nyomózsákba töltött masszából a lapocskák külső peremére szorosan egymás mellé pöttyöket nyomunk. A koszorúkat 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.  Hagyjuk kihűlni.
A lekvárt kevés citromlével felmelegítjük, szitán átsimítjuk és a koszorúk közepébe töltjük. Hagyjuk megszáradni.
Citromos kókuszkarika
Hozzávalók: 12dkg kókuszreszelék, 1 citrom, 7 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 25 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 ek kristálycukor, 1 tojásfehérje
Serpenyőben 10 dkg kókuszreszeléket zsiradék nélkül aranybarnára pirítunk, majd kihűtjük. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A porcukrot a kókuszreszelékkel, a tojássárgájával, a liszttel, a vajjal, 3 ek citomlével és héjjal összedolgozzuk. Ezt a tésztát vastag csövű nyomózsákba töltjük és két sütőpapírral kibélelt tepsire 5-6 cm átmérőjű köröket nyomunk. Előmelegített sütőben (175 fokon) 18 percig sütjük.
A cukrot a maradék kókuszreszelékkel összekeverjük, a még forró karikákat megkenjük tojásfehérjével, megforgatjuk a kókuszreszelékben, kihűtjük.(Fémdobozba tesszük.)
Cornflakes konfekt
25 deka étcsokoládé, 25 deka tejcsokoládé, 15 deka cornflakes (kukoricapehely), pici, egy centi átmérőjű mignonos papirkák.
A csokoládét fel kell olvasztani, a cornflakest összetörni, de nem egészen apróra, és az egészet összekeverni. Kiskanállal egy-egy adagnyi masszát tegyünk a mignonos papírokba, majd tegyük hűtőbe. Kb. 60-70 darab konfekt lesz belőle.
Cukrok, cukorkák, fenyődíszek
Csokoládébomba
Tíz deka vajat tizenöt deka cukorporral és három tojás sárgájával kavarjunk ki jó habosra, ekkor adjunk hozzá húsz deka puhított csokoládét, egy evőkanál finom rumot, két evőkanál kakaót, és ha elég kemény, golyókat formáljunk belőle és csokoládédarába beleforgatva, tegyük kis papírtokokba és így tálaljuk.
Csokoládé függeszték
(Gyors, karácsonyi sütemény)
25 dkg reszelt csokoládét 1/2 kg porcukorral, 1 csomag Váncza vanillincukorral é 3 tojás fehérjével simára eldolgozunk. Ha nem tart jól össze, lehet még tojásfehérjét hozzáadni. A csokoládétömeg inkább kemény, mint lágy legyen. Késfok vastagra nyújtjuk, s különböző formákkal kiszakítjuk, vagy ceruza-vastag rudakat sodorva, különböző alakokra hajlítjuk, s viasszal bedörzsölt, vagy vajjal gyengén kikent sütőlemezen szárítjuk.
Csokoládés karácsonyfadísz
Hozzávalók. 3 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg csokoládé, 20 dkg darás liszt.
A keményre felvert tojáshabba belekeverjük az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt csokoládét, meg a lisztet. Mindezt könnyedén összekeverjük. A tésztát csővel ellátott nyomózsákba tesszük, és kikent tepsibe koszorúként vagy más figurákat nyomunk belőle. Meleg sütőben lassan sütjük.

Diós golyócskák
Tizennégy deka cukrot és 14 deka diót vagy mandulát vegyítsünk össze, és egy tojás fehérjének keményre vert habjával kavarjuk össze. Aztán formáljunk belőle golyócskákat, és egy villa vagy fogvájó segítségével mártogassuk előbb hígabb csokoládémázba, aztán hengergessük meg reszelt csokoládéban és szárítsuk meg.
Karácsonyfadísz
60 dkg lisztből, 25 dkg margarinból, 25 dkg cukorból, 1 csomag sütőporból, 3-4 tojásból tésztát készítünk.
A tésztát megfelezzük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaót, teszünk, a másik felébe citrom héját reszelünk. Kinyújtjuk, különféle formákkal kiszúrjuk, és tojással megkenve, színes cukrot, vagy vágott diót teszünk a tetejére.
Karácsonyfa-függelékek
Hozzávalók kb. 80 db-hoz:
A tésztához:    250 g liszt, 125 g porcukor, 1/2 citrom lereszelt héja, 1 tojás, 150 g hideg vaj
A díszítéshez:    125 g porcukor, 2-3 ek. citromlé, rum vagy málnaszirup, tetszés szerint apró színes cukorgyöngyök, durva kristálycukor, vagdalt pörkölt mandula vagy cukor-virágocskák
Előkészítés: 40 perc
Pihentetés: 1óra
Sütés: 10 perc sütőlemezenként
Elkészítés: Halmozzuk a lisztet a porcukorral és a citromhéjjal együtt a gyúródeszkára. Helyezzük a közepébe a tojást, majd rakjuk körül a kis darabokra vágott zsiradékkal. Az egészet dolgozzuk el egy nagy késsel, majd kézzel gyúrjuk össze kemény tésztává. Utána göngyöljük fóliába, és legalább 1 órára rakjuk hideg helyre. A sütőt melegítsük elő 180 oC-ra (gáznál 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra.
Szaggassunk ki tetszés szerinti formákat (pl.: angyal, csillag, szív, karácsonyfa, stb.) és rakjuk a sütőlemezre. A sütőben (középen) kb. 10 percig süssük, amíg aranysárga nem lesz.
Utána a süteményeket tegyük tésztarácsra és hagyjuk jól kihűlni.
A bevonathoz keverjük ki a porcukrot a citromlével, a rummal vagy a málnasziruppal jó sűrűre. Utána kenjük be vele a tésztácskákat, és hagyjuk, hogy a bevonat kissé megszáradjon. Ezt követően tetszés szerint díszíthetjük apró színes, cukor gyöngyökkel, durva kristálycukorral, vagdalt pörkölt mandulával vagy készen kapható cukor-virágocskákkal.
A bevonat legyen elég sűrű, mert különben a díszítések nem emelkednek ki, vagy a színes cukorgyöngyök szétfolynak rajta. Túl kemény se legyen, mert akkor meg nem szilárdul meg rajta a díszítés. A legjobb, ha egyszerre kb. 10 sütemény bevonatát készítjük el, mert mire ezekkel végeztünk, addigra az első sütemények megszáradnak annyira, hogy hozzákezdhetünk a díszítésükhöz.
Karácsonyi angyalka
8 tojásfehérjéből 1 tk. citromlével, 20 dkg kristálycukorral kemény habot verve, fakanállal belekeverünk 20 dkg porcukrot. Nyomózsákba töltve, sütőlapra köröket, angyalkákat formázunk 2 rétegben. Az angyalkákhoz először harangformát, majd kerek fejet készítünk. Ezt megismételjük, majd egy cseppforma szárnyat, és egy behajlított kart készítünk. A maradék habot ételfestékkel színezve, tetszőlegesen díszítjük a formákat. Kb. 100 C-ra előfűtött sütőben csak szárítjuk. Cérnával vagy színes masnival akaszthatjuk a fenyőfára.
Karácsonyi csillag
Hozzávalók kb. 25 db-hoz: 200 g liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g cukor, 1 tojás sárgája, 100 g vaj, 4 ek. sárgabarack lekvár, kb. 200 g porcukor, 1-1 ek. citrom- és céklalé és mangó-szirup
Elkészítés: A lisztből, a cukorból, a vaníliás cukorból, a tojássárgájából és a vajból összegyúrt tésztából cipót formálunk, és 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd azonos mennyiségű sima és csóvás csillagot szúrunk ki. A csillagokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, kb. 8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A simára kevert lekvárral összeragasztunk egy-egy kicsi és egy-egycsóvás csillagot.
Átszitáljuk a porcukrot, háromfelé osztjuk és az egyik részt citromlével, a másikat pedig mangó-sziruppal festjük meg. A csillagokat bevonjuk különböző színű mázzal, és hagyjuk megszáradni.
Karácsonyi hablánc
Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 7 dkg kristálycukor, 20 dkg cukor, egy kevés víz, 6 dkg porcukor, piros ételfesték a színezéshez
A tojás fehérjéből a finom kristálycukorral nagyon kemény habot verünk. A 20 dkg cukorból, és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos keverés közben beleöntjük a habba, és addig verjük, míg kihűl. A hab nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a porcukrot, és a masszát két részre osztjuk. Az egyik részt megfessük egy kevés piros festékkel, a másikat fehéren hagyjuk. Így elkészített habot, nyomó- zsákba tesszük, és kikent tepsibe apró csókokat nyomunk belőle. A habcsókra ezüstfonalat helyezünk, és a csókok közötti fonálra kisebb csókokat nyomunk.(a rózsaszín és fehér csókokat váltogatjuk). Az így elkészített láncokat mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk.
Likőrös cukorkák
Finomra tört cukorporból tegyünk egy lapos edénybe vagy tepsibe kétujjnyi vastag réteget, és soronként ujjunk hegyével készítsünk bele sorban egyenlő kis mélyedéseket, aztán ezeket a mélyedéseket öntsük tele likőrrel vagy konyakkal. E körül megjegecesedik a cukor egy idő múlva. Ha mindet beitta volna, újból öntögessük tele a kis gödröket, és ekkor az egész tetejére hintsünk legalább egy ujjnyi vastag cukorréteget, hogy a teteje is, illetve körbe jegecezést kapjon, mintegy kemény burkot képezzen. Mikor ez már megtörtént, kis idő múlva szedjük ki a cukorporból a megkeményedett golyókat és csokoládémázban megforgatva, vékonyan megvajazott tálra vagy márványlapra rakjuk. Ha megszáradt, dobozba vagy üvegbe tegyük el.
Mézes
(karácsonyfa-figurának is jó)
Hozzávalók:  55 dkg liszt, 25 dkg méz, 10 dkg Ráma, 1 kanál fahéj (kívánság szerint evő-, vagy kávéskanál), 10 szem szegfűszeg (darálva), 3 egész tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 kk szódabikarbóna, 2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor
A mézet, a margarint, a fahéjat, szegfűszeget felforraljuk, és a fele lisztet a masszába tesszük (forrón)
A szódát a tojással és a kristálycukorral habosra keverjük, hozzá a maradék lisztet.
A kettőt összegyúrni.
Vagy kis golyókat formálni, vagy kinyújtva kivághatók belőle a kívánt karácsonyi figurák, utána megsütni.
Vigyázat: a kétszeresére dagad és gyorsan sül!
A tojásfehérjét gőz fölött a porcukorral kikeverni, ezzel mehet a mézest megkenni. Kenés közben melegen tartani, mert hamar megszárad. Mármint a tojásfehérje.
Száradni hagyjuk (szabad levegőn, nem sütőben!).
Ha fel akarod akasztani, szívószállal nyomj rá lyukat, még sütés előtt, lehet hogy "benő", de mégis könnyebb.
Mint minden mézes, előbb keményedik, és néhány nap múlva puhul.
Diabeteszeseknek: ha a méz ellenére is enni akarnak belőle, egy darab kb. 6 gr szénhidrát, a máz nélkül, de pótmézzel is készíthető, csak akkor kicsit lassabban puhul.
Mézes-bábos Karácsonyra
Hozzávalók:  1 kg liszt, fél kg porcukor, 6 tojás, 20 dkg méz, késhegynyi szódabikarbóna, ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, esetleg ánizs.
A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad). A kilisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tetszés szerint szaggathatók süteményformákkal, vagy vághatók előrajzolt kartonpapírok mentén a különböző figurák. A csillagokra, báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra, s más sütőformákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula, mogyoró, mák, ánizs, cukorhabból nyomott minta.
A sütésnél nagyon kell figyelni, vigyázni, mert a vékony mézes tésztát hamar "megkaphatja" a forró sütő, megéghet.
A karácsonyfadísznek szánt, vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeskéket melegen kell átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük.
Mézes cukorkák
Egy evőkanál mézet 3 evőkanál porcukorral, egy citrom levével és lereszelt héjával, néhány finomra tört szegfűszeggel és késhegynyi tört fahéjjal tegyünk a tűzhelyre. Ha forr, kavarjunk közé annyi darált mogyorót, diót vagy mandulát, hogy egész kemény tömeg váljék belőle, és főzzük még 5-6 percig folytonos kavarás mellett. Ekkor vegyük le és hagyjuk hűlni. Ha már langyosra hűlt, formáljunk belőle golyókat, és hengergessük meg cukorporral vegyített reszelt csokoládéba, aztán hagyjuk megszáradni.
Mézes csillagok
Hozzávalók:
Tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 3 dkg margarin, 2 tojás, 2 evőkanál méz.
Kenéshez: 2 diónyi margarin, 1 tojás.
Díszítéshez: porcukor, citromlé, ételfesték, színes cukorkák, mandula.
Elkészítés módja: A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojást, a mézet és egynemű tésztába gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és néhány órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és csillag alakú formával kiszúrjuk. Margarinnal kikent sütőlemezre rakjuk nem túl szorosan egymás mellé, felvert tojással megkenjük és 180 C-ra előmelegített sütőben negyedóra alatt mogyoróbarnára sütjük. Gázsütőben kétszerre tudjuk kisütni. A sütőlemezen hagyjuk hűlni, majd tompa késsel alányúlva leszedjük.
Porcukorból, citromléből ételszínezékkel cukormázakat készítünk. Színezhetjük sárgára, pirosra vagy tetszőleges színűre és még mielőtt megszáradna a máz, szórjuk meg színes cukorkákkal. Nem szükséges minden csillagot cukormázzal díszíteni. Sütés előtt tehetünk rá mandulaszemeket.
Elkészítési idő: 50 perc + pihentetés
Jó tanács: Kenőtoll vagy konyhai ecset segítségével vigyük fel a cukormázat. Vékony vonalat úgy tudunk rajzolni, hogy zsírpapírból kis tölcséreket készítünk, beletöltjük a mázat, picit kicsípjük a végét, és már rajzolhatunk is vele. A mézet akár két héttel karácsony előtt is elkészíthetjük, így biztosan megpuhul az ünnepekre.
Mézes golyócskák
Ötven darab dió belét megdarálva egy citrom héját lereszelve, fél narancs levét, 3 evőkanál mézet, egy kávéskanál fahéjat és egy evőkanál rumot kavarjunk össze, tegyük a tűzhelyre, és folytonos kavarás mellett főzzük 20-30 percig. Ekkor vegyük le és hagyjuk hűlni. Ha már kihűlt, formáljunk belőle golyókat és hengergessük meg reszelt csokoládéban.
Mézeskalács szívek
Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 30 dkg Graham-liszt, egy teáskanálnyi sütőpor, 10 dkg darált mogyoró, késhegynyi reszelt narancshéj, 5 dkg kandírozott citromhéj, 5 dkg kandírozott narancshéj, két teáskanál fahéj, késhegynyi őrölt kardamómi mag, egy kávéskanál őrölt szegfűszeg és szegfűbors, 15 dkg méz, egy tojás, egy tojássárgája, 10 dkg baracklekvár, egy tábla tortabevonó csoki, dió és aszalt gyümölcsdarabok a díszítéshez.
Keverjük a liszthez a darált mogyorót, a sütőport, a reszelt narancshéjat, és az aprítógépben megőrölt, kandírozott narancs- és citromhéjat, valamint a fűszereket. Utána dolgozzuk bele a tojást, a tojássárgáját és a mézet, majd pihentessük az összegyúrt tésztát egy éjszakán át. Másnap nyújtsuk ki egy cm vastagságúra, és szaggassunk ki belőle 5 cm-es formával kis szíveket. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. húsz percig kell sütni. Miután kihűlt a mézeskalács, kenjük be baracklekvárral, majd vonjuk be a megolvasztott tortabevonóval. Aszalt gyümölcsdarabkákkal és dióval díszíthetjük a mézeskalács szíveket.
Mogyorós habkarikák
(igen csinos karácsonyfa sütemény)
5 tojás fehérjéből kemény habot verünk, majd 25 deka porcukorral, fél csomag vaníliás cukorral és 10 deka őrölt pörkölt mogyoróval összekeverjük. A habot nyomózsákba tesszük és csillagosan vágott szájnyíláson keresztül viasszal kent sütőbádogra koszorúkat nyomunk belőle. A habkarikákat lassú, egyenletes tűznél szárítjuk.
Nugát
Tizenkét deka olvasztott vaj közé keverjünk négy szelet felolvasztott csokoládét és egy marék darált mogyorót vagy mandulát. Hidegre keverjük. Ha sűrűsödik, ostyalapra kenjük, melyet aztán ismét egy ostyalappal betakarunk. Hideg helyen, pár órán át, álljon, azután egy ujjnyi széles szeletekre vágjuk fel.
Plébános mézeskalácsa
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 20 dkg finomított kristálycukor, 3 dl tejszín, 3 dl méz, 2 evőkanál fahéj, 2 evőkanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanálnyi szegfűszeg, csipetnyi őrölt szegfűbors, 1 kg liszt, 2 evőkanál szódabikarbóna.
Díszítéshez: 1 tojásfehérje, porcukor, 1 evőkanál rizsliszt.
A vajat simára keverjük a cukorral, a meglangyosított mézzel, hozzáadjuk a fűszereket és a felvert tejszínt. A fűszerekből használhatunk kevesebbet is ízlés szerint. A szódabikarbónát elkeverjük a liszttel, és kis adagokban hozzáadjuk a mézes keverékhez. Jó alaposan összegyúrjuk. A tésztát egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. Jó ha nem egészben  tesszük be a hűtőbe, hanem 6-8 cipót formázunk belőle. Másnap a cipókat lisztezett deszkán 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából különböző formákkal; szívvel, csillaggal, holddal, fenyőfával kiszúrjuk a süteményeket, és kizsírozott tepsibe rakjuk. Ebből a mennyiségből kb. 6 tepsi sütemény lesz. A sütőt 200°C-ra (gázsütőben 4-es fokozat) előmelegítjük, és a tésztát 5-8 percig sütjük. A tésztának világosbarnának kell lennie, amikor kivesszük, ugyanis még sütés után is barnulni fog. Ha a tepsit a sütőből kivettük, szedjük ki a kalácsokat, de mindenképpen mozgassuk meg lapáttal, mert később könnyen törik. A kihűlt mézeskalácsokat tároljuk száraz helyen, fémdobozban. A kalácskákat feldíszíthetjük cukormázzal. A mázhoz keverjük el a tojásfehérjét a nagyon finomra darált és szitált porcukorral és adjunk hozzá egy evőkanál rizslisztet is. A masszát tegyük vékonyszájú nyomózsákba vagy nejlonzacskóba, aminek a sarkát levágjuk, és írjunk mintákat, pöttyöket a kalácsokra. A mázat színesíthetjük ételfestékkel, és tehetünk még a kalácsokra - a mázzal ragasszuk fel - színes cukorgyöngyöket, drazsét, fűszereket: szegfűszeget, csillagánizst, borókát. A mézes tésztából készíthetünk mézeskalács házikót is. Ekkor hagyjuk a tésztát vastagabbra, és vágjuk ki a ház oldalait és tetejét, süssük meg laponként, majd sűrű cukormázzal építsük fel a házikót.
Pörkölt cukor
Negyed kiló por- vagy kristálycukrot egy kis üstben láng fölött egy kis falapáttal kavargatva pirítsuk meg, előbb csak egész halványpirosra, ekkor adjunk hozzá egy kis késhegynyi szódabikarbónát, és tovább kavarva pirítsuk meg tetszésszerinti szép világosbarnára. Ekkor gyorsan öntsük ki márványlapra, és nagy kés fokával kockázzuk meg, ha kihűlt, tördeljük el a kés bevágása nyomán, és mindjárt tegyük lehetőleg légmentesen záródó üvegbe vagy dobozba.
Rumos megy
Tíz deka reszelt csokoládét, tíz deka darált mandulát vagy diót, tíz deka vaníliás cukorport vegyítsünk össze, eztán annyi baracklekvárral gyúrjuk össze, hogy éppen összeálljon. Ekkor kis golyókat formáljunk belőle, közepébe egy-egy szem rumos meggyet teszünk és csokoládédarába meghempergetve, kis papírtartókba rakjuk.
Zöld fenyő
Hozzávalók:  50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, esetleg 1 evőkanál rum, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, néhány csepp zöld és piros ételfesték, 10 dkg marcipánmassza.
Előkészítés: A lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajjal, a cukorral, a tojással, a vaníliás cukorral (esetleg a rummal), a fahéjjal, a citrom levével és héjával. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk és legalább fél órára betesszük a hűtőbe.
Elkészítés: Papírból 4 ágú csillag alakú sablonokat készítünk. Szükségünk van: 1 db 20 cm (az egyik csúcstól átlósan a másik csúcsig), 1 db 16 cm, 1 db 12 cm, 1 db 8 cm és 1 db 4 cm nagy sablonra. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit. A tésztát kb. 6-8 mm vastagra kinyújtjuk, a sablonok segítségével mindegyik méretből 2-2 db csillagot vágunk ki. A maradék tésztát még vékonyabbá nyújtjuk, és kiszaggatunk 9 db 5 cm átmérőjű kört. A csúcsnak egy kis csillagalakot szaggatunk ki (formával).
Egymás után a csillagokat és a köröket a sütőben néhány perc alatt világosbarnára sütjük. (Amíg az egyik csillag sül, vághatjuk a következőt.)
Óvatosan leválasztjuk a papírról és hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét elkeverjük a porcukorral, azaz sűrű cukormázat készítünk. (Hígíthatjuk kevés vízzel is.)
A máz egyharmadát félretesszük, a maradékot zöld ételfestékkel beszínezzük. A csillagokat bekenjük a zöld mázzal, és hagyjuk megszáradni. A két legnagyobb csillagot kissé elfordítva összeragasztjuk a maradék fehér mázzal úgy, hogy közéjük egy tésztakört - mint a fa törzse - teszünk. Folytatjuk a kisebb csillagokkal, és minden szint közé 1-1 tésztakört ragasztunk. A fa tetejére állítva ragasztjuk a kiscsillagot. A maradék fehér mázzal megdíszítjük a faágakat úgy, mintha havasak lennének, illetve jégcsap csüngene rajtuk.
A marcipánmassza kétharmadát pirosra színezzük, és kis gyertyákat formázunk belőle. A maradék fehér marcipánból elkészítjük a "lángokat". A gyertyákat a faágak végére ültetjük.
Csillagos linzer
Hozzávalók: 1 kg liszt, pici só, 1/2 kg vaj (margarin is megfelel, de vajjal szerintem jobb), 40 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1 egész tojás + 1 sárgája, 1 tojás, kenésre, 4 főtt tojás sárgája átpasszírozva, 3-5 citrom, nagyságtól és lédússágtól függően, durvára vágott dió v. mandula a tetejére
A lisztbe passzírozom-reszelem a négy főtt tojás sárgáját, belemorzsolom a vajat es a cukrot, hozzáadom a nyers tojást és tojássárgát. Összegyúrom, belereszelem egy citrom héját, és kifacsart citromlével összeállítom, amíg a kezemtől el nem válik. Négy cipóra osztom, hidegre teszem néhány órára. Utána nem túl vékonyra kisodrom, és kiszaggatom a sokféle formával. Tetejét tojássárgával kenem, es cukros vágott diót szórok rá, közepes lángon sütöm.
Csipkés habcsók
Hozzávalók kb. 80 darab habcsókhoz: 4 tojásfehérje, 25 dkg barna cukor, 30 dkg dió, 6 evőkanál csipkebogyólekvár, vagy helyette csipkehús mézzel keverve.
Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, szórjuk bele apránként a barnacukrot. Vágjuk apróra a diót, és 25 dekányit tegyünk bele a felvert habba. Három evőkanál csipkelekvárt keverjünk óvatosan a masszához. Töltsük az egészet habnyomó zsákba, és formázzunk kicsi, kerek tallérokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg a tallérok tetejét a maradék diódarabkákkal. Előmelegített sütőben, 160 fokon huszonöt-harminc percig szárítsuk. Miután kihűltek a habcsókok, ragasszunk össze kettőt-kettőt a maradék csipkelekvárral.
Csokoládépatience 1.
(Gyors karácsonyi sütemény)
25 deka reszelt csokoládét fél kg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 3 tojás fehérjével simára eldolgozunk. Ha nem tart jól össze, lehet még tojásfehérjét hozzáadni. A csokoládétömeg inkább keményebb, mint lágy legyen. Késfok vastagra nyújtjuk, s különböző formákkal kiszakítjuk, vagy ceruzavastag rudakat sodorva, különböző alakokra hajlítjuk s viasszal bedörzsölt, vagy gyengén vajjal kikent sütőbádogon sütjük.
Csokoládépatience 2.
20 deka porcukrot és 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot 4 tojás fehérjének jó keményre vert habjához könnyedén hozzákeverünk, majd e habtömeghez még 12 deka sima lisztet és 2 deka reszelt csokoládét keverünk. Papírzacskóból vagy nyomózsákból vajazott lemezre karikát, betűket, ókat, szíveket, négyszögeket stb. nyomunk és pár órára langyos helyre tesszük nyugodtan pihenni. Később enyhe sütőben szárítjuk. Igen alkalmas karácsonyfadísznek is.        
Csokoládés karamellszeletek
30 deka mogyorót vagy hámozott mandulát csak úgy szárazon egy tepsiben a sütőbe téve, gondosan pirítsunk meg szép egyenlő pirosra. Ha ez megvan, akkor 30 deka cukrot egy lábasban folytonos kavarás mellett pirítsunk meg szép sötétbarnára. Ekkor a pörkölt mogyorót vagy mandulát úgy egészben tegyük bele, kavarjuk jól össze és vegyük le a tűzről, egy megvajazott tálra borítsuk ki és hagyjuk hűlni. Mikor egészen kihűlt, törjük meg mozsárban és szitáljuk át, mindaddig törve, míg mind átment a szitán. Ekkor 4 egész tojást 4 bő evőkanál cukorporral tűzön fövő víz fölött egy üstben habverővel addig verjük, amíg sűrűsödni kezd, aztán vegyük le és verjük tovább, ameddig kihűl. Ekkor adjunk hozzá 15 deka puhított csokoládét, 15 deka habosra kavart finom friss vajat és végül az átszitált pirított cukros mogyorót vagy mandulát, és kavarjuk mindezzel nagyon jól össze. Aztán márvány- vagy tortalapra lapítsuk el ujjnyi vastag rétegre, és ha hideg helyen előbb megkeményedett, vágjuk fel kis hosszúkás kockákra, és viaszos papírba csomagoljuk be.
Csokoládés koszorúk
(Karácsonyi édesség)
14 deka finomra őrölt héjas mandulát, 14 deka porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 4 szelet csokoládét 2 tojásfehérje keményre vert habját elkeverünk. Formázózsákból koszorúkat nyomunk ostyára vagy lisztezett vajas sütőbádogra, lassú tűznél szárítjuk.
Diós linzer
(JOSEF ZAUNER, BAD ISCHL-I CUKRÁSZMESTER)
300 g porcukor, 600 g vaj, 800 g liszt, 200 g darált dió, 1 tojássárgája, késhegynyi só, késhegynyi fahéj.
A hozzávalókat szokásos módon gyúrjuk össze, majd két órára tegyük hűtőbe a tésztát.
Kb. 3 mm-re nyújtsuk ki, és kör alakú cikkcakkos formával szúrjuk ki. A formák fele középen legyen lyukas. 180 fokon, 13 percig süssük őket. Ragasszunk egy teli és egy lyukas formát össze baracklekvárral, a lyukba tegyünk diót, vagy ha a lyuk kisebb, mogyorót.
Másnapra ragyogó puha lesz.
Diós párnácskák
Hozzávalók:   
A tésztához: 22 dkg RAMA margarin, 22 dkg liszt, 7 db tojássárgája
A töltelékhez: 25 dkg darált dió, 22 dkg porcukor, 7 db tojásfehérje, fahéj. ízlés szerint.
A fenti anyagokat gyorsan összegyúrjuk, 3-4 órára hűtőbe tesszük. Legjobb, ha egy egész éjszakát hűtőben áll. Huszonöt egyenlő részre osztjuk, letakarva újra hűtőbe tesszük. Ezután elkészítjük a tölteléket. A diót, porcukrot, a 7 db tojás felvert habját lazán összekeverjük. Egy sütőlemezt kivajazunk. A cipócskákat egyenként kinyújtjuk (kb. 10-12 cm átmérőjűre) kör alakúra, nagyon vékonyra! A fahéjas, diós, cukros tölteléket nyomózsákkal a kör közepére nyomjuk, majd a tésztácskákat félbehajtjuk, a széleket szorosan egymásra nyomkodjuk. 180 °C-os sütőben aranysárgára sütjük. Tálalás előtt megszórjuk vaníliás cukorral.
Elkészítési idő: 45 perc
Ajánlott ital: tokaji szamorodni édes 1994 Disznókő Pincészet
Fahéjas csillagocskák
Hozzávalók kb. 75 db sütihez: 2 tojásfehérje, 20 dkg besűrűsödött méz, egy evőkanálnyi fahéj, egy késhegynyi őrölt szegfűszeg, 35 dkg darált mandula.
Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd adagoljuk hozzá apránként a mézet. Tegyünk félre belőle öt evőkanálnyit, a többit fűszerezzük fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, azután keverjük bele a mandulát és gyúrjuk az egészet kemény tésztává. Folpack fólia közé téve nyújtsuk ki a tésztát, különben nagyon ragadna. Öt centiméter átmérőjű tésztaformával, szaggassuk ki a csillagocskákat, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 12 percig. Utána vonjuk be a süteményeket a félretett tojás-méz keverékkel.
Fehér püspökkenyér
Általában karácsonykor készül, mert a süteményekből sok tojás fehérje marad és azt kár kidobni.
Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 20 dkg. porcukor, 11 dkg. rétesliszt, 10 dkg. mazsola, 5 dkg. csokoládé, 5 dkg. kandírozott gyümölcs (cukrozott), a forma kikenéséhez zsiradék
Elkészítés: A nagyon kemény habbá vert fehérjébe óvatosan hozzákeverjük a hozzávalókat (érdemes a lisztbe előre belekeverni, és úgy önteni apránként a habba), majd a kivajazott és finomliszttel megszórt püspökkenyérformába simítjuk. Úgy kell sütni, mint a piskótát.

 Szaloncukor 1.
Hozzávalók: 1 kg (barna) cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.
A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval.
Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.
Szaloncukor 2.
Hozzávalók: 20 dkg kristálycukor, 10 dkg krumplicukor, 1 dl erős feketekávé, 1 dl tej, egy púpozott kiskanál kakaópor, 10 dkg vaj vagy Rama margarin.
Megforrósítjuk a feketekávét, és a cukrot, krumplicukrot, kakaóport meg 8 dkg vajat beletéve addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik.
Kivajazott porcelán tál aljára ujjnyi vastagon elsimítjuk és hagyjuk megdermedni.
Hidegen, vizes késsel kockákra vágjuk és úgy akasztjuk a fára.
Szaloncukor 3.
Egy tiszta, ép zománcú lábasba tegyünk fél kiló cukrot és hozzá 10 evőkanál vizet. Tegyük a tűzhelyre és folytonos kavarás mellett attól fogva, mikor felforr, főzzük 7-8 percig. Ez alatt készítsünk elő egy márványlapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyűaljú poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval, amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig főtt a cukor, akkor tegyük meg vele a következő próbát: tegyünk a tányérba egy kanállal a fövő cukorból, és a pohár aljával dörzsöljük. Ha fehéredik, sűrűsödik a dörzsölés után, akkor azonnal vegyük le a tűzről, és kanalanként tegyük a tányérba, a pohárral folyton dörzsölve. Mikor már kissé sűrűsödik, kavarjuk bele tetszés szerint az ízesítőket. Ekkor gyorsan tegyük a márványlapra, és ott is gyorsan dörzsöljük tovább, ameddig olyan sűrű tömeggé válik, hogy késsel vagy kézzel ujjnyi vastag négyzetformára alakíthatjuk. Ha kihűlt, azonnal vágjuk fel szaloncukor nagyságú négyszögdarabokra. Csomagoljuk be előbb puha viaszos papírba, aztán színes hártyapapírba, mint ahogy szokás. A gyümölcs-esszenciákat szükség esetén helyettesíthetjük 2-3 kávéskanálnyi lekvárral is.
Szaloncukor variációk 1.
(Barackos szaloncukor, Citromos szaloncukor, Császárkörtés szaloncukor, Diós szaloncukor, Málnás szaloncukor, Mogyorós szaloncukor, Narancsos szaloncukor, Vaníliás szaloncukor
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 2 dl víz és a megfelelő ízesítő anyagok: citrom, darált dió vagy mogyoró, baracklekvár vagy málnadzsem, vaníliás cukor, narancs- vagy császárkörte-aroma.
Fél kiló cukrot felteszünk főni két deci vízzel. Addig főzzük kevergetve, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk, úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehűtjük, ezzel csípünk a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjak között, akkor kész. Vagy egy tiszta kis drót végéből karikát formázunk, belemártjuk a masszába, kivesszük, és belefújunk. Ha hólyagocskák repülnek ki belőle, akkor is kész. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. A citromoshoz belecsavarunk egy citrom levét, de annyival kevesebb vizet veszünk. A diósba vagy mogyorósba tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót keverünk. Finom aromát ad a pár csepp citromlével lazított baracklekvár vagy málnadzsem, a vaníliás cukor, és a készen kapható narancs- vagy császárkörte-aroma is. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5 - 2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra.
Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.
Szaloncukor variációk 2.
(Csokoládés szaloncukor, Kávés szaloncukor, Kókuszos szaloncukor, Marcipános szaloncukor
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 10 evőkanál víz és a megfelelő ízesítő anyagok: feketekávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj.
Egy lábasba teszünk 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, akkor a cukor jó. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük az ízesítőket. Kávésnál egy jó adag erős feketekávét és 3 deka vajat (rummal is gazdagíthatjuk). A csokoládést úgy készíthetjük, hogy kétkanálnyi kakaót adunk hozzá vagy - ha gazdagabban szeretnénk - tíz deka csokoládét és öt deka vajat.
Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon - de lehet műanyag vágódeszkán is - nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk.
Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.
Szilvapuding
Hozzávalók: 600 g szilvabefőtt, 80 g vaj, 80 g liszt, 2 dl tej, 6 db tojás, 100 g kristálycukor, 1 dl tejszín, 300 g szilvalekvár, 2 cl szilvapálinka, 5 cl rostos szilvalé, őrölt fahéj
Elkészítése  A befőtt levét egy edénybe leöntjük, a szilvát kimagozzuk, a szilvahús felét összeturmixoljuk, a másik felét kis kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük, a lisztet aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a forró tejet, és állandó keverés közben besűrítjük, majd beleöntünk 4 dl felforralt befőttlevet és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az ízesített mártást, az összeturmixolt és feldarabolt szilvát, egy kiskanálnyi őrölt fahéjat, és végül fokozatosan a keményre felvert tojásfehérjét, ügyelve arra, hogy a habot ne törjük össze.
A pudingformákat vajjal kikenjük, porcukorral meghintjük, és háromnegyed részig megtöltjük a masszával. Vízfürdőben takaréklángon lassan kigőzöljük (a lábasban a víz a formák feléig érjen, és fedjük le) a pudingokat. Tálalás előtt a formákat egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, majd a tálkákra borítjuk. A pálinkát a szilvalével, a lekvárral összekeverjük és ráöntjük a pudingokra, majd tejszínhabbal díszítjük.
Sztracsatella habos


 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?