Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
BAROMFI ÉTELEK

Csirkelevesek

ALMÁS CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), 2 db közepes nagyságú borízű alma, fél tubus zöldségkrém, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál rizsliszt, késhegynyi őrölt fahéj, ízlés szerint só, törött fehér bors, csipetnyi cukor.

A csirkeaprólékot megmosom és feldarabolom, majd a zöldségkrémmel együtt kuktába teszem. Ráöntök egy liter vizet, és a kukta jelzésétől számított 20 percig főzöm. Közben az almát megmosom, meghámozom, kicsumázom, és szeletekre vagdalom, majd 3 deci vízben kevés cukorral és csöpp sóval 5 percig forralom, végül a rizsliszttel simára kevert tejföllel behabarom. Jól kiforralom, és fahéjjal ízesítem, majd a csirkeleveshez öntöm. Az egészet összeforralom.

Elkészítési ideje: 35 perc

BAKONYI GOMBÁS CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 50 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál pirospaprika.

A csirkét megtisztítom, kis darabokra vágom. A megtisztított és apró kockákra vagdalt vöröshagymát a felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről félrehúzva elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután a csirkedarabokat mindkét oldalukon átsütöm, majd másfél liter vízzel felöntöm. Megsózom, megborsozom, és belekeverem a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát. Félpuhára főzöm. Közben a gombát megtisztítom, vastag szeletekre vágom, és a félig főtt leveshez adom. Készre főzöm. Végül behabarom a liszttel simára kevert tejföllel, jól kiforralom, és a finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalom. (Vajas galuskát is főzhetünk bele.)

Elkészítési ideje: 60 perc

BOLOGNAI LEVESEGYTÁL

Hozzávalók: 1 jérce (kb. 1 kg-os), 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg spagetti, 40 dkg friss paradicsom, 2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szárított rozmaring (vagy a frissből 1 ágacska), 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt.

A jércét megtisztítom, kis darabokra vágom. A felforrósított olajon először a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztom, majd a húsdarabokat mindkét oldalán lepirítom. Felöntöm másfél liter vízzel, megsózom, a fűszereket is beleteszem; felforralom és kis lángon puhára főzöm. Közben a paradicsomokat megmosom, és héjastól kis kockákra vágom. A zöldhagymát tisztítás után zöldjével együtt vékonyra karikázom. A megfőtt csirkét levétől leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem az átszűrt levesbe. Hozzáadom még a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, a zöldhagymakarikákat és az apróra tördelt spagettit. Kis lángon főzöm. Ha levét túlságosan elfőné, egy-két pohár forró vízzel pótolom. (A kellő mennyiségű sóról sem feledkezem meg.) Csak akkor adom hozzá a kockázott paradicsomot, amikor a tészta már teljesen megfőtt. Együtt forralom egy-két percig, majd befedem és 5 percig állni hagyom, ezután tálalom. Tartalmas, finom egytálétel, amely után csak könnyű tésztát vagy gyümölcsöt szoktam kínálni.

Elkészítési ideje: 70 perc

BOROS CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 2,5 dl száraz fehérbor, 1 csokor zöldhagyma, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 kisebb zellergumó, késhegynyi őrölt szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fehér bors, csipetnyi cukor.

A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. Fazékba teszem, ráöntök egy liter hideg vizet és megsózom. Félpuhára főzöm. Közben a zellert megtisztítom, és almareszelőn lereszelem, a zöldhagymát vékony karikákra vágom. A félpuha csirkehúst a léből kiveszem. Kicsontozom és kis kockákra vágva az átszűrt lébe visszateszem. Ezután ízesítem a citromlével és hozzáadom a bort, a reszelt zellert és a fűszereket, majd 15 percig főzöm. Végül kevés cukorral ízesítem.

Elkészítési ideje: 60 perc

BROKKOLILEVES CSIRKEMÁJJAL

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), + 1 csirkemáj, 25 dkg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 5 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és őrölt koriander.

A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom és a máj nélkül fazékba teszem. Leöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleszórom a törött borsot és a koriandert, hozzáteszem a megmosott, héjas vöröshagymát. A húst puhára főzöm, majd a levesből kivéve kicsontozom és metéltre vágom. A nyers csirkemájat is metéltre vágom, és a hússal együtt beleteszem az átszűrt levesbe. Ezután belerakom a megmosott (vagy még fagyos), apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet. Kis lángon addig főzöm, amíg a tészta is, meg a brokkoli is megpuhul. A tejfölt belekeverem a levesbe, felforralom és ízesítem a borecettel.

Rendkívül finom, pikáns leves és hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt.

Elkészítési ideje: 50 perc

CITROMOS CSIRKELEVES GOMBÁVAL

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (40-50 dkg), 20 dkg gomba, 1 dl tejföl, 5 dkg cérnametélt, 1 teáskanál reszelt citromhéj, ízlés szerint só, törött bors és citromlé.

A csirkeaprólékot megmosom, és kuktában, másfél liter vízben, sóval, törött borssal megfőzöm. A kukta jelzésétől számított 20 perc múlva leszűröm, a húst kicsontozom és nagyon apróra vágva visszateszem a levesbe. Beleszeletelem a megtisztított gombát, beleszórom a citromhéjat, majd a forrástól számított 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cérnametéltet, ízesítem a citromlével és készre főzöm. Kevés, forrásban lévő levessel elkeverem a tejfölt; majd a leveshez adom, és azt még egyszer fölforralom.

Elkészítési ideje: 50 perc

CITROMOS CSIRKELEVES RIZZSEL

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 kisebb citrom, 2 dl tejföl, 1 1/2 dl rizs, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, kevés cukor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só, késhegynyi őrölt gyömbér.

A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. (Minél kisebbre, annál jobb.) Erős tűz fölött a forró olajon hirtelen lepirítom, majd 2 liter vízzel felöntöm. Megsózom, megfűszerezem és felforralom. Fedő alatt, kis lángon félpuhára főzöm. Közben a citromot megmosom, sárga héját lereszelem. (Ügyelni kell arra, hogy a fehér bundája ne kerüljön az ételbe, mert az megkeseredik tőle.) Ezután éles késsel levágom a citromról a fehér részt, majd nagyon vékonyra karikázom. A citromkarikákat beleteszem a levesbe, és hozzáadom a váltott vízben átmosott és lecsöpögtetett rizst. Kis lángon további 20 percig főzöm, majd megszórom a finomra metélt petrezselyemzölddel. Ízlés szerint cukorral ízesítem, belekeverem a tejfölt, és újból felforralom. Ezután befedem, a lángot pedig eloltom alatta és 10 percnyi állás után kínálom.

Elkészítési ideje: 70 perc

CURRYLEVES

Hozzávalók: 50 dkg csontos csirkedarab (mellcsont, hát, aprólék stb.), 2 db savanykás alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 tojássárga, 1 evőkanál curry, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kevés citromlé.

A megtisztított aprólékot, a csontokat feldarabolom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök másfél liter sós vizet és 20 percig főzöm. Ezután a levest átszűröm, a csontokról lefejtem a húst és nagyon apróra vágva visszateszem a lébe. A megmelegített vajon üvegesre pirítom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd liszttel megszórom és néhány pillanatig tovább pirítom. Ezután óvatosan, állandó keverés közben felöntöm a csirkelével és felforralom. Fűszerezem curryval, törött borssal. Közben a tojássárgákat simára keverem a tejszínnel, és a levesestálba öntöm. Az almákat meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd citromlével lelocsolom, hogy ne barnuljon meg. Kis tálkába teszem a leves mellé. A forró levesbe óvatosan belekeverem a tejszínes tojássárgát. Forralni már nem szabad, mert hő hatására a tojás kicsapódik. Azonnal tálalom.

Elkészítési ideje: 40 perc

CSIRKEAPRÓLÉK LEVES ÉSZAKI MÓDRA

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé), 10 dkg aszalt szilva, kevés cukor, citromlé és só ízlés szerint.

Az aszalt szilvát előző este hideg vízbe áztatom. Másnap a leszűrt szilvát kimagozom, és apróra vágom, a levét félreteszem. A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom és a szilvalével, meg másfél literre kiegészített sózott vízben félpuhára főzöm. Közben a zöldséget is megtisztítom, és vékonyka hasábokra vágom. A félig főtt aprólékot kicsontozom, a levét átszűröm, majd a tiszta lébe visszateszem a metéltre vágott húst, a zöldséget és az aszalt szilvát. Citromlével és csöpp cukorral ízesítve készre főzöm.

Elkészítési ideje: 40 perc

CSIRKECSONTLEVES

Hozzávalók: 1-2 csirke összes csontja, bőre (ami a csontozás után marad), 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 db gomba, 1 cikk kelkáposzta, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zöldbab, 1 kis fej karfiol, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 db zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 10 szem bors, 2 szem szegfűszeg, ízlés szerint só, 1 késhegynyi, szerecsendió-virág.

A zöldségeket megtisztítom, a zöldpaprikát kicsumázom, a gombát megmosom, száráról a földes részt levágom, a paradicsom héját leszedem, majd az összes hozzávalót vékony szeletekre vágom. Nagy fazékba beleteszem a megmosott, feldarabolt csirkecsontot, az egészben hagyott héjas vöröshagymát, rászórom a fűszereket, majd két liter vízzel felöntöm. Lassan, kis lángon forralom legalább egy órán keresztül, ezután finom szűrőn átszűröm. Az átszűrt lébe beleteszem a zöldséget és puhára főzöm. Bármilyen levesbetéttel fogyasztható.

Elkészítési ideje: 70-80 perc

CSIRKEGOMBÓCLEVES

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 db tojás, 1 csokor kapor, fél citrom reszelt héja és leve, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só.

A megtisztított és feldarabolt csirkeaprólékot másfél liter sózott vízben, kuktafazékban puhára főzöm, majd levétől leszűrve kicsontozom. A húst nagyon apróra vagdalom. Ha kihűlt, összekeverem a felvert nyers tojással, a fűszerek felével és annyi zsemlemorzsával, amennyit felvesz. Vizes kézzel apró gombóckákat formálok a lágy masszából. Az átszűrt csirkelébe belerakom a maradék fűszert és a finomra vagdalt kaprot, majd felforralom, és beleteszem a gombócokat. Kis lángon addig forralom, amíg a gombóc a leves tetejére nem jön. Izének kellemesen savanykásnak kell lennie, ha nem elég pikáns, még egy kevés citromlével ízesítem.

Elkészítési ideje: 50 perc

CSIRKELEVES GOURMAND MÓDRA

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 csirkemáj, 1 kis fej karfiol, 25 dkg gyorsfagyasztott brokkoli, 10 dkg gomba, 2 db húsos paradicsompaprika, 8 fürjtojás, 5 dkg cérnametélt, késhegynyi őrölt szerecsendió, késhegynyi őrölt fenyőmag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

A csirkét megtisztítom, átmosom, és kis darabokra vágom. Másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm, majd a húst levétől leszűrve kicsontozom, és metéltre vágom. Közben a karfiolt megtisztítom, és kis rózsáira szedem, a brokkolit pedig éles késsel apró darabokra vágom. A gombát tisztítás után vékonyra szeletelem, a paradicsompaprikát kicsumázom, ereitől megfosztom, és kis kockákra vagdalom. A csirkemájat felmetélem. Minden tisztított és aprított hozzávalót az átszűrt csirkelébe teszek, megfűszerezem és kis lángon készre főzöm. A fürjtojásokat keményre főzöm. Külön, kevés sós vízben megfőzöm a cérnametéltet is. Az elkészült leveshez teszem a negyedekbe vágott fürjtojást és a tésztát.

Elkészítési ideje: 60 perc

CSIRKELEVES INDIAI MÓDON

Hozzávalók: 1 jérce (kb. 1 kg-os), 5 fokhagymagerezd, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors, kurkuma, reszelt gyömbér (vagy gyömbérpor), ízlés szerint só és citromlé.

Az olajat megforrósítom, és lepirítom rajta a megtisztított, nagyon finomra vagdalt vörös- és fokhagymát. Ezután rádobom a megmosott, kis darabokra vágott csirkét. A húsok mindkét oldalát barnára pirítom, majd másfél liter vízzel felöntöm. Megsózom, megfűszerezem, és ha felforrt, kis lángon puhára főzöm. Tálalás előtt kevés citromlével ízesítem.

Elkészítési ideje: 50 perc

CSIRKELEVES LESTYÁNNAL

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 csokor lestyán (piacokon kapható), vagy 1 teáskanál szárított, őrölt lestyán (ez utóbbi gyógynövényboltban vásárolható), 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, késhegynyi őrölt fehér bors, 2 szál zellerzöld, 5 dkg cérnametélt, 1 mokkáskanál pirospaprika, ízlés szerint só.

A csirkét megtisztítom és feldarabolom. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről félrehúzom és elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután visszateszem a tűzre, ráöntök egy evőkanál vizet és a húsdarabok mindkét oldalát jól átsütöm a hagymás olajon. Felöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleteszem a megmosott és összevagdalt zellerszárat és addig főzöm, amíg a hús megpuhul. (Ha őrölt lestyánt használok, akkor azt is a zellerrel együtt teszem a levesbe.) Ezután megszórom a nagyon finomra vágott lestyánnal és zöldpetrezselyemmel, hozzáteszem a cérnametéltet és készre főzöm.

Elkészítési ideje: 55 perc

CSIRKELEVES SZAMORODNIVAL

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 1 dl tokaji szamorodni (száraz), 5 dkg mazsola, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál vegeta.

A csirkeaprólékot tisztítás után felaprózom. A vegetával elkevert egy liter vízben puhára főzöm, majd leszűröm és a húst kicsontozva, apró kockákra vágom. Visszateszem a húslébe, és hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett és leszárazott mazsolát. Néhány percnyi forralás után megszórom a petrezselyemzölddel. Ezután beleöntöm a bort, de a tüzet eloltom alatta. Lefedve, 10 percnyi pihentetés után tálalom.

Elkészítési ideje: 50 perc

CSIRKELEVES UBORKÁVAL

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 kisebb kígyóuborka, 2 dl kefir (vagy joghurt), 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál liszt, 1-1 késhegynyi őrölt mustármag és koriander, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só és kevés cukor.

A megtisztított csirkét megmosom, lecsöpögtetem, kis darabokra vágom és a fűszerekkel meg a sóval ízesített 1,2 liter vízben félpuhára főzöm. Közben az uborkát megmosom, és almareszelőn héjastól lereszelem. A félpuha csirkehúst levétől leszűrve kicsontozom, és vékony metéltre vágom, majd visszateszem az átszűrt levesbe. Hozzáadom a lereszelt uborkát és további 10 percig főzöm. Közben a kefirt simára keverem a liszttel és behabarom vele a forrásban lévő levest. Gyakori kevergetés mellett jól kiforralom, végül megszórom a nagyon finomra vágott kaporral, és ízlés szerint kevés cukorral ízesítem.

Elkészítési ideje: 55 perc

CSIRKEMÁJPÜRÉ-LEVES

Hozzávalók: 2 szép nagy csirkemáj, 1 db zsemle (vagy 1 szelet fehér kenyér), 1 tubus zöldségkrém, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint törött fekete bors. (Só nem kell bele, mert a zöldségkrém nagyon sós.)

A zsemlét nagyon apró (kb. 1 x 1 cm-es) kockákra vágom és az olajon barnára pirítom, majd hozzáadom a vékony csíkokra vagdalt csirkemájat. Együtt sütöm néhány percig, azután felöntöm 4 dl vízzel. Hozzákeverem a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, a zöldségkrémet és a fűszereket. 10 percnyi forralás után leveszem a tűzről, hozzáöntök két dl hideg vizet, majd az egészet turmixgépben pépesre zúzom. Ezután visszaöntöm a fazékba, vízzel egy literre kiegészítem, hozzákeverem a tejfölt, és még egyszer felforralom.

Elkészítési ideje: 30 perc

CSIRKEBECSINÁLT-LEVES

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék májával együtt (40-50 dkg) 25-30 dkg vegyes zöldség, 1 cikk karalábé, 1 cikk zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A csirkeaprólékot megmosom, kis darabokra vágom. A megtisztított zöldségeket vékonyka hasábokra vagdalom. A vöröshagymát apróra metélem, és forró olajon üvegesre pirítom. A tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd visszatéve hozzáadom az aprólékot. A hús fehéredéséig pirítom. Ezután beleteszem a zöldségeket, és néhány percig tovább pirítom. Ráöntök egy liter vizet, megsózom, megborsozom és felforralom, majd kis lángon puhára főzöm. A lisztet simára keverem a tejföllel és a citromlével, végül behabarom vele a levest. Jól kiforralom, és megszórom a nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel. A lángot ekkor eloltom alatta. Befedve hagyom állni 10 percig, csak ezután tálalom.

Elkészítési ideje: 45 perc

CSIRKÉS SÓSKALEVES

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 40 dkg), 15 dkg sóska, 1 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint cukor és só.

A csirkeaprólékot megmosom, feldarabolom és egy liter vízben puhára főzöm. Ezután a húst leszűröm és kicsontozom. Turmixgépbe öntöm a tejszínt, hozzáteszem a főtt csirkehúst és a megmosott, lecsöpögtetett, csíkokra metélt nyers sóskát. Miután teljesen pépesre zúztam, hozzátöltök még egy deci vizet és a lisztet. Ezzel is forgatom egy-két percig, majd a sóskás húspépet állandó keverés közben az átszűrt húslébe csorgatom. Ízlés szerint sózom, majd jól kiforralom. Kevés cukorral enyhítem a sóska savanyú ízét. Csészékben tálalom.

Elkészítési ideje: 50 perc

FOKHAGYMÁS CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 2 evőkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só.

A csirkét megtisztítom, négy darabra vágom, majd a felforrósított olajon mindkét oldalán jól átpirítom. Felöntöm egy liter vízzel, megsózom, megborsozom, és puhára főzöm. Közben a megtisztított fokhagymát pépesre zúzom, majd hozzáadom a csirkeleveshez. Ha a hús megpuhult, a léből kiszedem, kicsontozom, kis kockákra vágom és visszateszem a levesbe. A liszttel simára keverem a tejfölt és behabarom vele a forrásban lévő levest. Végül, ha jól kiforrt, a finomra metélt petrezselyemzölddel megszórom.

Elkészítési ideje: 50 perc

FÜSTÖLT CSIRKELEVES MAZSOLÁVAL

Hozzávalók: 1/2 füstölt csirke, 5 dkg mazsola, 2 dl tejföl, 1/2 citrom leve, késhegynyi őrölt babérlevél, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés cukor, csipetnyi só (vigyázat, a füstölt csirke sós!).

Az előző este hideg vízbe áztatott füstölt csirkét apróra darabolom, fazékba teszem és másfél liter vizet öntök rá. Kis lángon puhára főzöm. Ezután a húst leszűröm, kicsontozom, vékony csíkokra vágom és visszateszem a levébe. Hozzáadom a megmosott, leszárazott mazsolát, a fűszereket, a citromlevet és felforralom. A tejfölt belekeverem, de utána már nem forralom. Nagyon finom, pikáns leves készül így.

Elkészítési ideje: 70 perc

GYÖMBÉRES CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 2 evőkanál meggybefőttlé vagy rostos gyümölcslé, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál liszt.

A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom és egy liter sós vízben puhára főzöm. Ezután leszűröm, és a húst kicsontozom, majd vékonyka metéltre vágom. A zöldhagymát megtisztítom, szárával együtt karikákra vágom és a csirkelébe teszem a gyömbérrel együtt, majd néhány percig forralom. Ezután a húst is visszateszem a levesbe, és a liszttel simára kevert befőttlével behabarom. Jól kiforralom és csészékben tálalom.

Elkészítési ideje: 45 perc

JÚLIA ÜNNEPI HIDEG LEVESE

Hozzávalók: 9 dl csirkecsontból főzött csirkelé, 1 1/2 dl édes vörösbor, 1 1/2 dl tejszín, 10 dkg gomba, 10 dkg spárga, ízlés szerint só és törött fehér bors.

A gombát és a spárgát megtisztítom, majd vékony szeletekre, illetve karikákra vágom. A csirkelébe teszem és kevés sóval, törött borssal fűszerezve puhára főzöm. A lángot eloltva alatta hozzáöntöm a vörösbor négyötödét. Ha teljesen kihűlt, legalább két órára hűtőszekrénybe teszem. Közben a tejszínből nagyon kemény habot verek (cukor nélkül!). Tálaláskor a csészékbe először a zöldségeket rakom (mindenkinek egyformán jusson). Ezután rámerem a hideg levest, majd a tetejére adagolom a tejszínhabot, végül rálocsolom a maradék vörösbort. Nemcsak nagyon finom, látványos is! Elkészítés ideje: 25 perc

KARFIOLOS CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 1 kis fej (25-30 dkg) karfiol, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt fenyőmag (vagy mandula), ízlés szerint só és törött fekete bors.

A csirkeaprólékot megtisztítom, megmosom, majd kuktafazékba teszem. Ráöntök egy liter vizet, megsózom, és a kukta jelzésétől számított 20 percig főzöm. Közben a karfiolt megtisztítom, rózsáira szedem, és meleg vízben többször átmosom. A főtt csirkehúst leszűröm, kicsontozom, apróra vágom, és a leszűrt lébe visszateszem, majd a karfiolrózsákkal együtt puhára főzöm. Közben a vajat megmelegítem, megszórom a liszttel, és világosra pirítom, majd berántom vele a levest. Ízesítem az őrölt fenyőmaggal, a törött borssal, az apróra metélt petrezselyemzölddel, végül belekeverem a tejfölt, és jól felforralom.

Elkészítési ideje: 55 perc

KÍNAI CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 10 dkg főtt sonka, 1 dl kifejtett zöldborsó (gyorsfagyasztott vagy konzerv is lehet), 1 doboz kínai gombakonzerv (vagy 20 dkg apró szemű gomba), 3 evőkanál száraz fehérbor, ízlés szerint só és törött fehér bors.

A csirkemellet nyersen kicsontozom, bőrét lehúzom és az egészet vékony, keskeny csíkokra metélem. Bő egy liter, sóval ízesített vízben 10 percig forralom, majd finom szűrőn átszűröm. A húst félreteszem. Közben a metéltre vágott főtt sonkát, a zöldborsót, a vagdalt gombát a csirkelébe teszem, majd a zöldségek puhulásáig forralom. Ezután hozzáadom a bort és a főtt csirkehúst. Csészékben tálalom.

Elkészítési ideje: 60 perc

KUKORICÁS CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék (kb. 50 dkg), 30 dkg gyorsfagyasztott morzsolt kukorica, 1 dl tejszín, 1 teáskanál kukoricaliszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, kevés cukor, ízlés szerint só és törött fehér bors.

A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és kuktába teszem. Ráöntök egy liter vizet, megsózom, ízesítem a törött fehér borssal és a kukta jelzésétől számított 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a kukoricaszemeket (lehet fagyottan is), és kevés cukrot. További 10 percig főzöm. Közben a kukoricalisztet simára keverem a tejszínnel és a nagyon finomra vagdalt petrezselyemzölddel, majd behabarom vele a levest. Még egyszer fölforralom. Ha konzerv kukoricából készítem, akkor azt csak az utolsó pillanatban adom a leveshez.

Elkészítési ideje: 30 perc

MÁJAS CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 csirke csontja (vagy 50 dkg csirkeláb, esetleg csirkenyak stb.), 2 csirkemáj, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg cérnametélt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál pirospaprika.

A csirkecsontokat kuktafazékba teszem, ráöntök 1,2 liter vizet és 25 percig főzöm, majd leszűröm. Közben a csirkemájat és a füstölt szalonnát nagyon apró darabokra vágom. A szalonna zsírját kiolvasztom, a pörcöt leszűröm és félreteszem. A visszamaradt zsíron a májcsíkokat hirtelen, erős lángon lepirítom, majd a már átszűrt levesbe teszem, és hozzáadom a cérnametéltet, fűszerezem sóval, törött borssal, pirospaprikával, majoránnával, apróra vágott petrezselyemzölddel. Takaréklángon addig forralom, amíg a tészta megfő. A kész leves tetejére szórom a szalonnapörcöt.

Elkészítési ideje: 50 perc

MÁJUSI CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, 15 dkg spárga, 3 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 kockacukor, ízlés szerint só.

A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök 1,2 liter vizet, megsózom, majd a jelzéstől számított 20 percig főzöm. Ezután leszűröm, a húst kicsontozom, és apróra vágom. Közben az egy centis darabkákra vagdalt tisztított spárgát és a csirkehúst beleteszem az átszűrt csirkelébe. Beledobok egy kockacukrot és azzal 6-7 percig forralom. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítek, és a levest berántom. Belekeverem a tejfölt is, jól kiforralom, és megszórom a nagyon finomra vágott petrezselyemzölddel.

Elkészítési ideje: 45 perc

MANDULÁS CSIRKEKRÉMLEVES

Hozzávalók: 50 dkg csirkenyak vagy csirkeláb (esetleg egy csirke csontja), 5 dkg mandula, 1 mokkáskanál mandulaaroma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál rizsliszt, késhegynyi őrölt fehér bors, ízlés szerint só, csipetnyi cukor, 1 teáskanál citromlé.

A csirkenyakat vagy csirkelábat kuktába teszem. Ráöntök egy liter vizet, és 25 percig főzöm. Közben a mandulát durvára darálom. A rizslisztet simára keverem a tejszínnel, hozzáadom a mandulaaromát és a fűszereket, ízlés szerint megsózom, és belekeverem az időközben átszűrt csirkelébe. Jól kiforralom, azután beleszórom a darált mandulát, és a citromlével ízesítem. Csészékben kínálom.

Elkészítési ideje: 40 perc

NYÁRI CSIRKELEVES BABBAL

Hozzávalók: 1 csirke (70-80 dkg-os), 25 dkg kifejtett bab, 2 dl tejföl, 20 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg gomba, 1 csokor friss tárkony (vagy 1 teáskanál szárított tárkony), 1 csapott evőkanál liszt, ízlés szerint 1-2 evőkanál ecet, só, cukor.

A csirkét tisztítás után 4 részre vágom és a fejtett babbal együtt másfél liter, sóval ízesített vízben a forrástól számított 20 percig főzöm. Ekkor hozzáadom a közben megtisztított és karikákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát és puhára főzöm. A lisztet simára keverem a tejföllel, hozzáteszem a finomra vagdalt tárkonyt és behabarom vele a levest. Jól kiforralom, ezután ízesítem az ecettel, cukorral.

Elkészítési ideje: 50 perc

OLASZ CSIRKEGULYÁS SAJTTAL

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 liter paradicsom ivólé, közepes nagyságú zellergumó, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 dl tejszín, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só.

A csirkét megtisztítom, és 12 darabra vágom. A húsdarabokat a felforrósított olajon, erős tűzön, mindkét oldalán átpirítom, majd felöntöm a paradicsomlével és még fél liter vízzel. Megsózom, hozzáteszem a fűszereket és fedő alatt félpuhára főzöm. A spagettit apróra tördelem, és a félig főtt csirkéhez teszem. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett készre főzöm. Ha a leve idő előtt elfő, egy-két pohárnyi forró vízzel apránként pótolom. Végül beleöntöm a tejszínt, jól elkeverem, és egyet forralok rajta. Közben a megtisztított zellert finom lyukú reszelőn lereszelem, és a reszelt sajttal együtt a levesestányérokba osztom, majd a tűzforró levest rámerem.

Elkészítési ideje: 60 perc

OROSZ CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db ököl nagyságú cékla, 10 dkg savanyú káposzta, 1 db közepes nagyságú burgonya, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál paradicsompüré, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A csirkeaprólékot tisztítás után feldarabolom, fazékba teszem és másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm. Közben a zöldségféléket megtisztítom, és gyufaszálnyi darabokra vágom. A burgonyát és a vöröshagymát hámozás után kis kockákra vagdalom. Ha a csirkehús félig megfőtt, az összes zöldséget (a savanyú káposzta kivételével) hozzáteszem, és tovább főzöm. Ha minden megpuhult, akkor teszem a levesbe az apróra metélt savanyú káposztát. 5 percnyi forralás után ízesítem a paradicsompürével, a törött borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel, hozzáöntöm a tejfölt, és jól kiforralom.

Elkészítési ideje: 60 perc

PÁNDI CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, fél tubus zöldségkrém, 25 dkg meggy, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál rizsliszt, kevés cukor, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg őrölt fahéj, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.

A csirkeaprólékot megtisztítom és feldarabolom, majd egy liter sós vízben megfőzöm. Közben a meggyet megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. A megfőtt húst leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágom. A húst az átszűrt lébe visszateszem, hozzáadom a kimagozott meggyet meg a fűszereket, és 5 percig forralom. Közben a tejföllel elkeverem a rizslisztet, és behabarom vele a levest. Jól kiforralom, kevés cukorral ízesítem. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.

Elkészítési ideje: 50 perc

SAJTOS CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, 2 dl száraz fehérbor, 5 dkg füstölt szalonna, 2 db zsemle (lehet száraz is), 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis szál póréhagyma, ízlés szerint só, törött fehér bors, reszelt szerecsendió.

A csirkeaprólékot tisztítás után feldarabolom, és egy liter sós vízben, kuktafazékban puhára főzöm, majd átszűröm. A húst kicsontozom és nagyon apróra vágva félreteszem. A zsemlét apró kockákra vagdalom, és 3 dl levessel leforrázom, majd turmixgépben pépesítem. Ezután hozzáöntöm a maradék leveshez, a bort is beleöntöm, a reszelt sajtot belekeverem, és az egészet felforralom. Közben a füstölt szalonnát apróra metélem, zsírját kiolvasztom, és megfonnyasztom rajta a megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát. Ezt a hagymás pörcöt a hússal együtt a levesestálba teszem és ráöntöm a forró sajtos levest. Nagyon finom!

Elkészítési ideje: 60 perc

SONKÁS CSIRKELEVES-EGYTÁL

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 20 dkg sovány főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 csirkemáj, 15 dkg gomba, 2 db paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál szárított paradicsompaprika-kocka), 1 tojás, 2 evőkanál reszelt sajt, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A csirkét tisztítás után kis darabokra vágom és a tisztított, szeletelt gombával, a megmosott, kicsumázott, kockákra vágott paradicsompaprikával, a sóval, a borssal együtt fazékba teszem. Felöntöm másfél liter vízzel és puhára főzöm. Közben a tojást habosra verem, hozzákeverem a lisztet és a reszelt sajtot (jó, ha füstölt sajttal készül), majd 10 percig állni hagyom. A csirkemájat csíkokra vágom. Amikor a csirkehús megfőtt, leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem a levébe. Hozzáadom még a csirkemájat, meg az apró kockákra vágott főtt sonkát, és ha felforrt, mokkáskanállal apró galuskákat szaggatok belőle a levesbe. 5 percnyi forralás után beleszórom a petrezselyemzöldet és máris tálalható.

Elkészítési ideje: 60 perc

SZÁRNYASGALUSKA-LEVES

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék máj nélkül (kb. 50 dkg), 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, 2-3 evőkanál búzadara, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál paradicsompüré, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma.

A csirkeaprólékot tisztítás és darabolás után bő egy liter sós vízben puhára főzöm, majd a levéből leszűrve kicsontozom. A húst nagyon apróra vágom vagy ledarálom. Míg a leves fő, a tojást habosra verem, hozzákeverem a fűszereket és annyi búzadarát, hogy lágy masszát kapjak. Pihentetem 15 percig, majd a darált csirkehúst is hozzáteszem, és galuskaszaggatóval vagy kis deszkáról a forrásban lévő levesbe szaggatom. Amikor a galuskák megfőttek, feljönnek a leves színére. A lisztet elkeverem fél dl vízzel és a tejföllel, majd behabarom vele a levest. Jól kiforralom, végül beleszórom a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet.

Elkészítési ideje: 60 perc

SZERECSENLEVES

Hozzávalók: 50 dkg csirkecsont, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejszín, 1 dkg vaj, 1 evőkanál vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojássárga, csipetnyi só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág.

A csirkecsontból a leveszöldséggel és a vegetával egy liter levest főzök. Míg a leves fő, a tojássárgákat kikeverem a tejszínnel, csipetnyi sóval és szerecsendió-virággal ízesítem, majd vajjal kikent tűzálló tálba vagy alufólia tálcába öntöm a tojásos masszát. A sütőt begyújtom, beleteszek egy nagyobb tepsit, beleöntök kétujjnyi vizet és beleállítom a tojással teli tálat. A forró sütőben 20-25 percig gőzölöm. A tálban lévő tojásból kocsonya lesz. A tojáskocsonyát kihűtöm, majd apró kockákra felvagdalom, a levesből kivett és feldarabolt zöldséggel együtt a levesescsészékbe osztom. Rászórom a nagyon apróra metélt petrezselyemzöldet és rámerem a finom szűrőn átszűrt forró levest.

Elkészítési ideje: 50 perc

SZŐLŐLEVES CSIRKÉVEL

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 2 dl száraz fehérbor, 1 tubus zöldségkrém (vagy 1 evőkanál vegeta), 2 dl tejszín, 3 dkg vaj, csipetnyi cukor, 1 evőkanál liszt, 25-30 dkg, lehetőleg mag nélküli szőlő, 1 teáskanál reszelt citromhéj.

A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. Vajon mindkét oldalán jól átpirítom, majd egy liter vízzel és a borral felöntöm. Beleszórom a citromhéjat, hozzáadom a zöldségkrémet és puhára főzöm. Közben a szőlőt megmosom, lecsöpögtetem, leszemezem, a tejszínbe pedig belekeverem a lisztet. Amikor már puha a csirkehús, a levest behabarom, hozzáteszem a szőlőszemeket, és jól kiforralva tálalom.

Elkészítési ideje: 45 perc

TAVASZI APRÓLÉKLEVES

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék (kb. 50 dkg), 1 db zsenge karalábé, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, késhegynyi őrölt szerecsendió, só és törött fehér bors, ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma.

A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, a meghámozott karalábét kis kockákra vágom, a tisztított sárgarépát pedig vékonyra karikázom. A megmelegített vajon megpirítom az aprólékot és a zöldségeket, majd a lisztet rászórom és néhány percig tovább pirítom. Ezután felöntöm 1,2 liter hideg vízzel, és állandó keverés közben felforralom. Beleszórom a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd fedő alatt addig főzöm, míg a hús megpuhul. Tálalás előtt megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, és lefedve hagyom 5 percig, csak azután kínálom.

Elkészítési ideje: 50 perc

TÁRKONYOS CSIRKERAGULEVES

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék májjal együtt (50-60 dkg), 25 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg gomba, 1 cikk kelkáposzta, 1 teáskanál friss tárkonylevél (vagy szárított, morzsolt tárkony), 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, ízlés szerint só, törött fekete bors, citromlé, csipetnyi cukor.

A csirkeaprólékot megtisztítom, apróra darabolom, és 1,2 liter sós vízben felteszem főni. Míg fő, megtisztítom, és vékony hasábokra vágom a zöldségféléket. A gombát tisztítás után felszeletelem. Ha a csirkehús félig megfőtt, hozzáadom a zöldségeket és a törött borsot. A tejfölt simára keverem a liszttel, hozzáadom a citromlevet és a tárkonyt, majd a készre főtt, forrásban lévő levest behabarom vele. Jól kiforralom, és esetleg pici cukorral ízesítem.

Elkészítési ideje: 50 perc

TOJÁSOS CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék máj nélkül, 1 tubus zöldségkrém (vagy 2 evőkanál vegeta), 2 evőkanál rizsliszt, 1 tojás, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint törött bors, késhegynyi őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál curry.

A csirkeaprólékot megtisztítom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök 1,2 liter vizet, hozzáadom a zöldségkrémet, a gyömbért, a törött borsot és a curryt, majd puhára főzöm. Ezután a húst levétől leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágva visszateszem az átszűrt levesbe. A tojást habosra verem a rizsliszttel, majd szűrőkanálon keresztül a forrásban lévő levesbe engedem. Beleszórom az apróra vágott petrezselyemzöldet és még egyszer felforralom.

Elkészítési ideje: 45 perc

TOJÁSOS CSIRKEPÜRÉLEVES

Hozzávalók: 20-25 dkg sültcsirke-maradék, 2 tojás, 1 dl tejföl, 2 tyúkhúsleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld.

A sültcsirke-darabokat kicsontozom, és egy dl vízzel pépesre turmixolom. A tojásokat keményre főzöm, és a sárgájukat hozzákeverem a húspéphez. Felöntöm 9 dl vízzel, beleteszem a tyúkhúsleveskockát és a tejfölt, majd a forrástól számítva 5 percig főzöm. A tojások keményre főtt, kockákra vágott fehérjét és a finomra metélt petrezselyemzöldet rakom először a levesescsészékbe, majd rámerem a tűzforró levest.

Elkészítési ideje: 30 perc

TOKAJI CSIRKELEVES SONKÁVAL

Hozzávalók: 50 dkg csirkenyak vagy csirkeláb (egyéb csirkecsont is jó), 10 dkg főtt füstölt tarja vagy comb, 1 dl édeskés tokaji bor, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.

A csirkecsontokat egy liter sós vízben 20 percig főzöm a kuktában, majd leszűröm. Közben a főtt füstölt tarját apró kockákra vágom, és az olajon átpirítom. Megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, hozzáadom a tört fokhagymát, és az átszűrt levessel felengedem. A közben keményre főtt tojást lereszelem és beleteszem a levesbe. Felforralom, ízlés szerint fűszerezem, végül belekeverem a tokaji bort.

Elkészítési ideje: 50 perc

 

Tyúkételek

DIÓS TYÚKLEVES

Hozzávalók: 1/2 tyúk, 1 dl tejszín, 10 dkg darált dió 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint törött fehér bors és só, késhegynyi őrölt szerecsendió.

A tyúkhúst feldarabolom, és két liter vízben fazékba készítem. Megsózom, beleszórom a szerecsendiót és felforralom. Habját leszedem, majd kis lángon puhára főzöm. Ha megfőtt, a levét finom szűrőn átszűröm. (A főtt húst tormamártással kínálom a leves után.)

A levest kihűtöm, zsírját lekanalazom. (Ha előző nap készítem, akkor a fagyos zsír könnyűszerrel leszedhető.) A húslébe teszem a darált diót és a borsot, felforralom, majd a tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Jól kiforralom, és leveses csészékben tálalom.

Elkészítési ideje: 120 perc

GOMBÁS TYÚKLEVES

Hozzávalók: 50 dkg tyúkhús, 15 dkg gomba, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A tyúkhúsról levágom a zsíros részeket meg a bőrét, és a nagyobb csontokat is kiveszem. (Ezeket később, egy másik leveshez felhasználom.) A lenyúzott hájat apróra vágom, és kuktafazékban kisütöm. Az így nyert zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát. Hozzáteszem a zúzott fokhagymát, rádobom a kis kockákra vágott tyúkhúst, és fehéredésig pirítom. Ezután felöntöm másfél liter vízzel, és beleteszem a megmosott, megtisztított, nagy szeletekre vágott gombát. A kukta jelzésétől számított 40 percig főzöm. Ezután a lisztet simára keverem a tejföllel, és behabarom vele a forrásban lévő levest. Jól kiforralom, beleszórom a finomra vágott petrezselyemzöldet, néhány percig állni hagyom, azután tálalom.

Elkészítési ideje: 120 perc

LAKODALMI TYÚKLEVES

Hozzávalók: 1 tyúk (kb. 2 1/2 kg-os), 20 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka, 1 kg vegyes zöldség (minden, ami éppen kapható), 10 dkg gomba, 1-1 piros, sárga és zöld színű paprika, 10 dkg cérnametélt, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma. 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, kis darabka szerecsendió-virág, kis darabka lestyángyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál só, késhegynyi törött bors.

A megtisztított tyúk belsejét sóval jól bedörzsölöm. A főtt füstölt húst ledarálom, vagy nagyon apróra vágom. A tojássárgákat kevés sóval, borssal, tejföllel kikeverem, majd hozzáadom a darált sonkát, végül összekeverem a tojások fehérjéjéből vert kemény habbal. Ezt a sonkás tölteléket beletömöm a tyúk hasába, és a nyílást összevarrom. Legalább hatliteres lábosban két liter sós vizet forralok, és amikor zubogva forr a víz, óvatosan beleeresztem a töltött tyúkot. Egy teatojásba (vagy tüll fűszerzacskóba) beleteszem a darabos fűszereket, és belelógatom a levesbe. A tyúkon annyi víz legyen, hogy azt teljesen elfedje. Ha felforrt, fedő alatt, kis lángon, nagyon lassú forralás mellett két és fél órán keresztül főzöm.(Ha a takarékláng is erős, akkor egy vaslapot vagy lángelosztó szitát teszek a fazék alá.) Ezután beleteszem az összes megtisztított és kis hasábokra vágott zöldséget, a kicsumázott, karikákra vágott paprikát és addig főzöm, amíg az összes levesbe való megpuhul. A teatojást eltávolítom a levesből. A tyúkot nagyon óvatosan, egy lapátkanál segítségével kiemelem a fazékból, és legalább fél óráig hagyom pihenni. Közben külön edényben megfőzöm a cérnametéltet. A tyúkot felszeletelem, a tölteléket lehetőleg egyben kiveszem a hasából, és csíkokra vágom. Levesestálba merem a levest, mellé külön tányérba teszem a főtt zöldséget és a cérnametéltet, egy másik tálra pedig ráhalmozom a tyúkhúst és a tölteléket. Mindenki maga tesz a hozzávalókból a tányérjára, legvégül pedig ráönti a tűzforró levest.

Elkészítési ideje: 220 perc

LEGÉNYFOGÓ TYÚKLEVES

Hozzávalók: 1 kisebb tyúk, 25-30 dkg vegyes leveszöldség, 1 citrom, 2 dl száraz fehérbor, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál cukor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só.

A tyúkot tisztítás után feldarabolom, és nagy fazékba teszem. Hozzárakom a megtisztított és hasábokra vágott zöldséget, megsózom és felforralom. Habját leveszem, ezután fedő alatt, kis lángon főzöm. Amikor a hús megpuhult, kiveszem a zöldséges léből, kicsontozom, majd metéltre vágom. A citromot jól megmosom, majd héjastól vékony karikákra vágom, és a magját kiszedem. A mazsolát leszárazom, és a citromkarikákkal együtt kis lábosba teszem. Ráöntöm a bort és addig főzöm, míg a citrom héja megpuhul. A leszűrt leveshez öntöm, és a lisztes tejföllel behabarva jól kiforralom. Cukorral és sóval ízesítem, majd visszateszem a tyúkhúst és a zöldséget. Ezzel is forralom néhány percig, és pirított zsemlek

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!