Túró torta
Hozzávalók:
1/2 kg túró
3 egésztojás
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás pudingpor
12 dkg margarin (ráma)
1 csomag mazsola
Az elkészítés módja:
A 3 tojás fehérjét egy evőkanál porcukorral felkeverjük. A többi cukorral a tojások sárgáját a margarinnal habosra keverjük. Ezután összekeverjük a felvert tojás fehérjével, pudingporral, túróval és mazsolával. kizsírozott , lisztezett tepsiben közepes lángon sütjük.(a pudingport nem kell főzni)
Fanta szelet
6 tojás sárgáját 6 evokanál porcukorral kikeverjük. Hozzáadunk 4 evőkanál lisztet, 1 sütőport, 2 evőkanál kakaóport, 1 dl étolajat fokozatosan, és végül a 6 tojás felvert habját.
Lisztezett zsírozott tepsiben sütjük.
Krém:
25 dkg túrót, 1 ráma margarinnal, 20 dkg porcukorral és 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a kihült tésztára kenjük.
Máz a tetejére:
2 csomag vaníliás pudingport 4 evokanál porcukorral és 7 dl szénsavas üdítovel (Pl.Fanta) gázon surure fozzük. Ha kihült a krémre kenjük. Másnap szeleteljük!!
Banános Túrótorta
Hozzávalók a tésztához:
3 tojás
3 evokanál kristálycukor
3 evokanál liszt
A krémhez
4 dl tej
1 evokanál zselatin
25 dkg túró
10 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 csomag vaniliáscukor
1/2 citrom héja
3 banán
A díszítéshez:
Tejszínhab , zseléscukor
Elkészítése: A tojásfehérjébol nem túl keményrevert habba beleszórjuk a kristálycukrot és jól felverjük majd egyenként a tojássárgákat is belekeverjük Ezután a lisztet is óvatosan belekeverjük. Papírral bélelt tortaformában világosra sütjük.
A krém elkészítése:
Meleg tejben feloldjuk a zselatint, majd a túróval, a margarinnal, a porcukorral,a vaníliáscukorral, és a citrom héjával összeturmixoljuk.
A kihült piskótáról lehúzzuk a sütopapírt, tálcára tesszük és visszakapcsoljuk rá a tortakarika peremét. Így öntjük bele a krémet.
A karikára vágott banánokat beleszórjuk.Hutoszekrényben jól lehutjük,megdermesztjük.
Dermedés után éles késsel körbevágjuk, és lehúzzuk a tortaformát róla. sok tejszínhabbal díszítjük és apróra vágott zselécukorral megszórjuk.
Jó étvágyat!
Remegös rétes:
15 dkg rámát elfelezünk és az egyik felével kikenjük a tepsi alját.
20 dkg lisztet, 15 dkg kristálycukrot és 1/2 sütoport összekeverünk. A felét a tepsi aljára hintjük
2 csomag túrót , 1 csomag vaníliáscukrot, 1 cirom reszelt héját összekeverünk és a liszt tetjére morzsoljuk.
1 pohár tejfölt, 1 tojás sárgájával összekeverünk és a túróra locsoljuk.Ráhintjük a liszt másik felét. A margarin másik felét megolvasztjuk, és a lisztre locsoljuk.
1/2 liter tejet 2 tojássárgával, 1 csomag vaníliás cukorral összekeverünk, 3 db tojásfehérjét habbá verünk és hozzákeverjük a tejes masszához.
Túrókrémes gyümölcstorta.
Egy nagyon egyszerű és mint utóbb kiderűlt nagyon finom túrótorta receptre
bukkantam. Nem mondom, hogy elronthatatlan, de nagyon egyszerű:
Ledarálunk 25 dkg háztartási kekszet és összegyúrjuk 5 dkg vajjal, 1-2
evőkanál porcukorral, 2 evőkanál rummal (aromával) és annyi tejjel, hogy
éppen összeragadjon, de azért kissé száraz legyen. Ezt belenyomkodjuk egy
20*30 cm-s formába (kerek csatos tortaforma is jó), úgy hogy nagyjából 1
ujjnyi vastag tésztát kapjunk.
3 dl tejjel kikeverünk 1 cs. vaniliás pudingport, 1-2-3 (4) evőkanál cukrot
majd belenyomunk burgonyanyomóval 25 dkg túrót. Jól kikeverjük, majd
belekeverünk 2 dl kemény habbá vert tejszint, és 1 cs. előzöleg feloldott
zselatint. Ezt kenjük a kekszalapra.
Elküldjük egy picit dideregni, majd kirakjuk a tetejét gyümölccsel (nálunk a
mirelit málna ment a legjobban.).
Végul nyakon öntjük zselatinnal, didergőbe tesszük és vágyakozunk rá.:-)
Szuper finom, nem túl édes sütike, aki édesen szereti az több cukrot tegyen
bele.
Zsuzsa torta.
25 dkg cukor, 8 tojás sárgájával habosra keverjük, adunk hozzá 25 dkg daráltdiót, 1 kávéskanál darált kávét, 1 evőkanál rumot és 8 tojás habját. Kikent,lisztezett formában sütjük.Bevonat: habüstben sürüre főzünk 1 csésze feketekávét 13 dkg cukorral, 3tojás habját folytonos keverés mellett belefözzük. Mikor sürüsödni kezdlevesszük a tűzről tovább keverjük ha már csak langyos a kiboritott tortátbevonjuk vele, meleg sütőben megszáritjuk.
Ünnepi torta
Hozzávalók: 7 tojás, 25 dkg gesztenyepüré, 10 dkg liszt, 15 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1/2 tábla csokoládé, 10 kis gesztenyeszív a díszítéshez.
Elkészítési módja: a tésztához a tojások sárgáját a fehérjétől különválasztjuk, hozzáadjunk 2 evőkanál langyos vizet, 7 dkg porcukrot, majd 10 dkg gesztenyepürét, jól kikeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük 7 dkg cukorral, majd belekeverjük a gesztenyemasszás tojássárgáját. Miután jól elvegyítettük, apránként adagolva, fakanállal hozzákeverjünk 10 dkg lisztet. Kivajazott, lisztezett tortaformába töltjük és kisütjük. A krémhez a vajat félig megolvasztjuk, simára keverjük 15 dkg porcukorral, majd a maradék gesztenyepürével. A három lapba vágott, kihűlt tortát ezzel a krémmel töltjük, s a külsejére és a tetejére is kenünk. Végül késsel gyalult csoki forgáccsal megszórjuk a tetejét, és szeletenként egy-egy gesztenyeszívvel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 2 óra.
Jó tanács: gesztenyeszíveket készen is vásárolhatunk, de helyette főtt, karamellizált gesztenyeszemekkel is díszíthetjük a tortát.ől 20 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel sűrű pépet főzünk, lehűtjük, majd hozzákeverjük a vajat és 10 dkg apróra tört mogyorót. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük. A pudingport 10 dkg cukorral és 4 dl tejjel megfőzzük, majd langyosra hűtjük. Egy kuglófformát kibélelünk a pirított kalácsszeletekkel úgy, hogy a forma széleinél rés maradjon. A mogyorós krémet, a kimagozott, lecsepegtetett meggyet és 2-3 szelet kalácsot rétegesen lerakjuk, míg a forma tele lesz. A tetejére kalács kerüljön. A forma üresen maradó széleit vizes kenőtollal átkenjük, és a hézagokat a pudinggal kitöltjük. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, majd tálra borítjuk. Tejszínhabbal és tört mogyoróval díszítjük, a tetejét meggyel körberakjuk.
*** Rózsatorta ***
Hozzávalók 12 szelethez (egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához):
1 dl + 1.5 dl + 1 dl tej
6 dkg + 10 dkg porcukor
3 dkg élesztő
50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
3 tojássárgája
4 dkg + 10 dkg margarin + a formához
1 citrom reszelt héja
2 tasak vaníliás cukor
Előkészítés:
Meglangyosítunk 1 dl tejet, simára keverünk 1 kk. porcukorral és az élesztővel,
meleg helyen felfuttatjuk.
Elkészítés:
1. A lisztből, a megfuttatott élesztőből, 6 dkg porcukorból, 1.5 dl tejből, a
tojássárgákból, 4 dkg margarinból, a reszelt citromhéjjal és egy csipet sóval
„Nyitott diós tekercs"-nél leírtak szerint (ha valakinek hiányzik elküldöm),
elkészítjük a tésztát, 30 percig kelni hagyjuk.
2. A sütőformát kikenjük margarinnal, az alját kibéleljük sütőpapírral, azt is
megkenjük. 10 dkg margarint habosra keverünk 10 dkg porcukorral.
3. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, ˝ cm vastag téglalapra kinyújtjuk. A
széleken kihagyva 2-2 cm-t megkenjük a cukros margarinnal, szorosan
feltekerjük, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk (12-15 lesz belőle). Vágott felületükre
fordítjuk, és egymástól némi távolságra a formába rakosgatjuk. Letakarjuk, és
meleg helyen addig kelesztjük, amíg a „csigák-rózsák" egymásba nem nőnek.
4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), a tésztát 45 percig sütjük.
Közben a maradék 1 dl tejet a vaníliás cukorral felforrósítjuk. Kivesszük a megsült
tésztát a sütőből, megkenjük-locsoljuk a forró cukros tejjel (ettől lesz foszlós a
kalács), és további 5 percre visszatesszük a sütőbe. A formában hagyjuk
langyosra hűlni, lehúzzuk a tortakarikát, tálra emeljük, és így kereken, tortaformán
kínáljuk.
Munka: kb 40 perc
Fogyasztható: kb 3 óra múlva
1 szelet: 1366 kJ/327 kcal
Ticinói kenyértorta
Hozzávalók 12 szelethez: 1 liter tej, 25 dkg száraz fehér vagy félbarna kenyér, 10 dkg mazsola, 1 dl pálinka, 1 evőkanálnyi vaj a sütőforma kikenéséhez, 8 dkg tejcsokoládé, 45 dkg gesztenyemassza, 10 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 2-3 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág. 20 dkg őrölt mandula, 4 tojás, 10 dkg cukrozott citromhéj, 1 evőkanál liszt a sütőforma beszórásához, 2 evőkanál mandulalikőr (elmaradhat)
Előkészítés: 25-30 perc, az áztatás idejét nem számítva
Sütés: kb. 90 perc
A tejből leforralunk 7,5 decit ér ráöntjük a feldarabolt kenyérre. Éjszakára letakarva hagyjuk ázni. A mazsolát beáztatjuk a pálinkába. Másnap a maradék tejet felmelegítjük ér ráöntjük az ázott kenyérre, majd alaposan átgyúrjuk vagy a kézimixerrel simára keverjük.
Egy 28 cm átmérőjű sütőformát vajjal kikenünk, és hűvös helyre teszünk.
A csokoládét megreszeljük és a gesztenyemasszával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a szerecsendió-virággal, a mandulával és a tojással együtt hozzáadjuk a kenyérmasszához. Az egészet jól átgyúrjuk, és végül a cukrozott citromhéját és a pálinkába áztatott mazsolát hozzákeverjük.
A sütőt 200 C-ra előmelegítjük, a fölösleges lisztet lerázzuk róla. A masszát belesimítjuk, és az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 90 perc).
Aki szereti, a kisült kenyértortát még forrón beecsetelheti mandulalikőrrel.
A legmegfelelőbb ital ehhez az édességhez a kávé, de illik hozzá a feketetea citrommal vagy tejszínnel ízesítve, vagy a kakaó is.
Dobos-torta.
11 deka cukrot 4 tojás sárgájával fél óráig keverünk, azután 10 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és a 4 tojás
keményre vert habját adjuk hozzá. A tésztából tortaformában vékony lapokat sütünk közepes tűznél, gondosan ügyelve
arra, hogy a lapok meg ne barnuljanak. Töltelék: 3 tojás sárgáját 15 deka porcukorral, 7 deka kakaóporral, 20 deka vajjal és
fél csomag vaníliás cukorral gőzön melegítjük és kihűlésig keverjük. A kihűlt lapokat és később a torta oldalát a töltelékkel
egyenletesen megkenjük, az összeállított torta tetejére pedig 12 deka cukorból szálassá főzött szirupot öntünk. A még meleg
cukorbevonatba vajazott késsel a szeleteknek megfelelő bevágásokat nyomunk. A torta oldalát kevés félretett töltelékkel
kenjük be.
|