Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
RÉTESEK

Olasz rétes

 

Hozzávalók:

13 dkg margarin, 0,5 liter liszt, 20dkg kristálycukor, ½ sütőpor, 0,5 kg túró, 1 tejföl, 0,5 l tej,4 egész tojás.

A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverem. A margarint egyenletesen a tepsi aljára kenem, erre rászórom a lisztes keverék felét, ráhintem a túrót, rálocsolom a tejfölt, erre ráhintem a lisztes keverék másik felét. A 4 tojást felverem és beleöntöm a tejet. Össszekeverem. Ráöntöm. 45-50 percig sütöm amíg a tojás a tetején teljesen megsül.

Tippek, hasznos tanácsok

A rétes jellegzetesen magyar tészta. Készítése munkaigényes, elkapkodni nem lehet, nélkülözhetetlen hozzá a sikérdús, száraz liszt és nem utolsósorban bizonyos gyakorlat.

Ne használjunk friss őrlésű lisztet, mert nem nyúlik jól (az azévi búzából őrölt liszt rendszerint augusztusban kerül az üzletekbe). Ha csak ilyen lisztünk van, azt a langyos sütőben szétterítve jól szárítsuk ki, mert csak a teljesen száraz, úgynevezett réteslisztből készült tésztát lehet jól kinyújtani.

Egyszerűbb és gyorsabb a készen kapható réteslapból elkészíteni a rétest. A lap vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy friss, puha legyen, és ha nem használjuk fel azonnal, akkor tegyük hidegre, hűtőszekrénybe.

A kibontott csomagból egy réteslapot tegyünk jól kicsavart, nedves abroszra, igen bőségesen locsoljuk meg olvasztott zsírral, hintsük meg egy kevés zsemlemorzsával, tegyük rá a második lapot, ezt is zsírozzuk meg, szórjuk rá egy csíkban a tölteléket, az abrosz segítségével sodorjuk fel. Amíg dolgozunk, a másik két lapot, amiből még egy rúd lesz, nedves ruhával takarjuk le, nehogy közben kiszáradjon. Mielőtt a tölteléket a tésztára tennénk, szórjunk alá zsemlemorzsát, darált diót vagy búzacsírát, a túró alá búzadarát, hogy a nedvességet felszívja.

A réteseket készíthetjük nemcsak felcsavarva, hanem úgy, hogy megfelelő nagyságú lapokkal kibéleljük a tepsit, a tölteléket ezekre simítjuk, majd réteslappal beborítjuk. Így könnyű, lepényszerű tésztát kapunk.

Különbözőképpen megtöltött többrétegű - rétegenként zsírozott - tésztából készült csomagocskákat forró olajban vagy zsírban süthetünk ki.

Süthetjük úgy is a rétest, hogy a megtöltött és felcsavart tésztát tepsibe tesszük, és kb. egyujjnyi tejet öntünk rá. Forró sütőben addig sütjük, amíg a tej lefő róla, és a tészta pirulni kezd. Az ilyen fővesűlt rétes főleg túró-, sajt-, vaníliás rizs, a sós töltelékek közül pedig gomba-, sonka-, parajkrémes töltelékkel finom. A réteseket mindig előmelegített forró sütőben, gyorsan sütjük.

Rétestészta készítése

Házi (igazi) rétestészta

Édes rétestöltelékek

Alma eltevése réteshez

Édes rétesek

Almás rétes 1.

rétestésztát készítünk. A jól kidolgozott tésztát három cipóra osztjuk, és 20-30 percig pihentetjük. A cipó alakú tésztákat tányér nagyságúra kinyújtjuk. Az első lepénykét olvasztott vajjal meglocsoljuk, rátesszük a másodikat, azt is meglocsoljuk vajjal. Erre helyezzük a harmadik lepényt, és a három réteget együtt nyújtjuk ki, mint a rétest. A kinyújtott tésztát vajjal meglocsoljuk, és feltekerjük. Kígyó alakban csavarva tepsibe tesszük, kb. 30 percig kelni hagyjuk. Tojásfehérjével megkenjük, s cukrozott, darált dióval hintve megsütjük. Tálalásnál nem vágjuk fel, hanem egészben hagyjuk, mindenki tetszés szerint téphet magának belőle. Vaníliamártást kínálunk hozzá.

Sós rétestöltelékek

Besamelmártás

Sós rétesek

Brokkolis rétes 1.

1 csomag réteslap, 80 dkg mirelit brokkoli, 2 tojás, 4 dkg vaj, 2 csapott evőkanálnyi liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só.

A brokkolit szűrőbe rakom és hagyom, hogy felengedjen. A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd ráöntöm a tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítem. Ha már nem forró, összekeverem a nyers, felveretlen tojással. A masszába forgatom a felengedett, kis darabokra vágott brokkolit. A réteslapokat egy nedves, tiszta konyharuhán szétszedem. Attól függően, hogy négy avagy hat lapból áll a csomag, kettőt (a közöket olajjal megkenve) egymásra rakok. A zsemlemorzsa felével behintem az olajozott réteslapot, és egy csíkban, a szélére kenem a fele tölteléket. Szorosan felcsavarom, két végét kissé összenyomom, majd a rétesrúd tetejét is megolajozom. A másik rétesrudat pontosan ugyanígy elkészítem. Mindkettőt óvatosan a sütőlemezre rakom, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm. Még forrón felszeletelem és melegen vagy hidegen tálalom. Barna sör mellé különösen finom.

Brokkolis rétes 2.

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 80 dkg fagyasztott vagy friss brokkoli, 6 dkg vaj, 2 késhegynyi őrölt bors, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, só, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

A brokkolit forrásban lévő sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és levét óvatosan kinyomkodjuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A keverékkel megtöltjük a morzsával meghintett rétest, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és szorosan feltekerjük. Tálalásnál tejfölt vagy ízesített joghurtot és reszelt sajtot kínálunk hozzá.

Burgonyás rétes 1.

A réteslapokat enyhén vizes konyharuhára kiteregetjük, és olvasztott vajjal gyengén meglocsoljuk. A szokásosnál egy kicsit sűrűbb burgonyapürét készítünk, és a réteslap egyik szélére helyezzük. Felgöngyöljük a lapokat, olvasztott vajjal meglocsoljuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

Szeletekre vágva, köretként tálaljuk.

Burgonyás rétes 2.

30 dkg sima liszt, 1 kávéskanál olaj, 50 g vaj, 1 Tojás, egy késhegynyi só, 1 kávéskanál ecet.

Töltelék: 20 dkg főtt, megreszelt burgonya, 15 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 8 dkg mandula, 4 tojás, citromhéj.

A felsorolt hozzávalókból rétestésztát gyúrunk, és addig verjük a gyúródeszkához, míg a kezünktől és a deszkától el nem válik. Cipót formálunk belőle, melegített lábassal a deszkán letakarjuk, és fél órát pihentetjük. Liszttel meghintett abroszon vékonyra kihúzzuk, a vastag szélét leszedjük, és a tésztát egy kis ideig szikkadni hagyjuk.

Ezután meglocsoljuk olvasztott vajjal, és a kétharmadára szétterítjük a tölteléket. A széleit behajtjuk, és az abrosz segítségével összecsavarjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, tetejét megkenjük vajjal, és erős lángon megsütjük. A megsült rétest fölszeleteljük, és megszórjuk porcukorral.

Töltelék: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és megreszeljük. A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt, megreszelt burgonyát. Végül a lehéjazott, őrölt mandulával meg a reszelt citromhéjjal együtt óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját.

Burgonyás rétes 3.

1 csomag réteslap, 1 zacskó burgonyapüré-pehely, 5 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, olaj a réteslap kenéséhez.

A burgonyapehelyre ráöntjük a tejet, belekeverjük az olvasztott vajat, a Vegetát, a finomra metélt zöldpetrezselymet és a megtisztított, szétzúzott fokhagymát. 10 percig pihentetjük, ezután hozzákeverjük a tojássárgáját és a tojásfehérjéből vert kemény habot. A réteslapot szétszedjük, és egy megnedvesített, jól kicsavart tiszta konyharuhára vagy asztalkendőre 2 lapot terítünk. Megolajozzuk, és a szélére egy csíkban felkenjük a burgonyás töltelék felét. A konyharuha segítségével szorosan felcsavarjuk, és kikent sütőlemezre tesszük. A másik réteslapot ugyanígy készítjük el. A két rétesrúd tetejét megolajozzuk, és előmelegített forró sütőben közepes lángon pirosra sütjük. Még melegen felszeleteljük. Hidegen is fogyasztható.

Burgonyás rétes 4.

1 csomag réteslap, 50 dkg burgonya, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1 teáskanál vegeta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió (őrölt szerecsendió-virág), 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál só.

A burgonyát előző nap héjában megfőzzük, majd az étel készítése előtt meghámozzuk, és az almareszelő durva fokán lereszeljük. A tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a vegetát, majd megsózzuk, megborsozzuk, és a szerecsendióval fűszerezzük. Belekeverjük a reszelt burgonyát és annyi zsemlemorzsát, hogy a massza formázható, de ne kemény legyen. Belekeverünk 2 evőkanál olajat és a megtisztított, fokhagymaprésen átnyomott vagy lereszelt vöröshagymát. A réteslapokat szétszedjük. Nedves konyharuhán kettőt egymásra terítünk, egy evőkanálnyi olajjal bekenjük az egész felületét, majd a töltelék felét egy csíkban a szélére kenjük. A réteslapot szorosan felcsavarjuk, és kikent sütőlemezre fektetjük. A másik két tésztalapból ugyanígy elkészítjük a rétest. A tetejüket bekenjük a maradék olajjal, és az előmelegített forró sütőbe tolva 12-15 percig sütjük. A rétesrudat még melegen, éles késsel ferdén felszeleteljük, és egy csésze teával tálaljuk.

Burgonyás rétes 5.

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 50 dkg hámozott burgonya, 3 dl besamel, 3 tojássárgája, késhegynyi őrölt bors, só.

A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és ha kihűlt, szitán áttörjük. Ezután az elkészített besamelmártásba belekeverjük az áttört burgonyát, sóval, borssal ízesítjük, s hozzákeverjük a tojássárgáját is. Ezzel az ízesített burgonyakeverékkel töltjük az előkészített rétestésztát, feltekerjük, és olvasztott zsírral meglocsolva megsütjük.

Csirkehúsos rétes

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 2 kisebb csirke, 1 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál paprika, 2 evőkanál liszt, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg lecsó, 1 evőkanál sertészsír, 1 gerezd fokhagyma, só.

Felhevített zsírban kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát, majd a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk. Pirospaprikával meghintjük, s gyorsan hozzákeverjük a lecsót és a feldarabolt csirkét. Kevés vizet aláöntve sóval, kevés összevágott fokhagymával ízesítve megpároljuk. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a levéből és lefejtjük a csontokról. A párolólevet tejfölös habarással besűrítjük, és átszűrjük. A mártás egy részéhez hozzáadjuk a finomra vágott csirkehúst, és jól elkeverjük, ügyelve arra, hogy se túl híg, se túl száraz ne legyen. Az előkészített rétestésztát ezzel a paprikás csirkevagdalékkal töltjük, felcsavarjuk és megsütjük. Forrón tálaljuk, s mártásoscsészében tejszínnel dúsított paprikás mártást kínálunk hozzá.

Csirkerétes

Elkészítési idő: 40-50 perc

Hozzávalók 4 személyre: 2 tasak Maggi Carbonara Fix, 2 db Maggi Szárnyashúsleves kocka

60 dkg filézett csirkemell, 1-2 babérlevél, 2 vöröshagyma, 2 csomag réteslap, 8 dkg vaj, 3 dl tej, 2 tojás, 10 dkg darált dió, 1/2 csomó friss petrezselyem. 1 zellergumó, 2 sárgarépa, 1 mokkáskanál egész bors, reszelt sajt

Elkészítése: A Maggi Szárnyashúsleves kockát felfőzzük levesnek. Hozzáadjuk a megmosott csirkemellet, és lassú tűzön főzzük. Az alaposan megtisztított zellert, sárgarépát és vöröshagymát is beletesszük. Babérlevéllel, petrezselyemzölddel, egész borssal ízesítjük, és tovább főzzük. Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, az egészet leszűrjük, a babérlevelet és az egész borsot kidobjuk. A húst és a zöldségeket finomra daráljuk. A vaj egy részét felhevítjük, hozzáadjuk mindkét tasak Maggi Carbonara Fixet, és felöntjük meleg tejjel. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha kihűlt, belekeverjük a darált húst, a zöldségeket, a diót, az egész tojásokat és kevés reszelt sajtot. Kivajazunk egy közepes méretű tűzálló edényt. Az aljára terítjük a rétestészta felét, és megkenjük olvasztott vajjal. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. A tetejére borítjuk a maradék tésztalapot, és az is megkenjük vajjal. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Csirkés rétes - Frank módra

1 csomag réteslap, 1 csirke apróléka, 2 egész tojás, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 evőkanál olaj; a mártáshoz: 1 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál só.

Először elkészítem a rétes töltelékét. A megmosott és feldarabolt csirkeaprólékot a kuktába, a betétre teszem, aláöntök 2 deci vizet, és puhára párolom. Ezután kicsontozom. Nem baj, ha a húst elszecskázom. Apróra vágom. A tejfölt összekeverem a tojással, belekeverem a húsdarabkákat és annyi zsemlemorzsát, hogy nem túl sűrű, de azért kenhető massza legyen belőle. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítem. Tíz percig hagyom állni, hogy a morzsa az összes folyadékot beszívhassa. A szétszedett réteslapok közeit kenőtollal beolajozom, és az összes réteslapot egymásra rakom. A lap teljes nagyságában rákenem a tölteléket, és felcsavarom. A rétesrudat jó éles késsel egyforma 8 darabra vágom, és a sütőlapra teszem. Tetejüket megolajozom, és az előmelegített, forró sütőben pirosra sütöm. Közben elkészítem a mártást: 1 dl vízben simára keverem a lisztet és a pirospaprikát, majd a tejfölbe öntöm. Zúzott fokhagymával és sóval ízesítve simára keverem, és a már megsült rétes tetejére locsolom. Annyi időre tolom vissza a sütőbe, amíg a mártás is rásül.

Csülkös rétes

Hozzávalók: 10 dkg savanyú káposzta, 4 ek. rizs, 40 dkg főtt, füstölt, kicsontozott csülökhús, 1 dl tejföl, 2 tojás, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál só, 1 csomag réteslap (4 lapos), 5-6 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa.

A mártáshoz: 5 dkg füstölt szalonna, 2 ek olaj, 1 kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisk. pirospaprika, késhegynyi őrölt kömény, 1 kisk. ételízesítő por, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 púpozott ek. liszt, fél csomag kapor.

A savanyú káposztát kissé felaprítjuk, lábasba szórjuk és ráöntünk 4 dl vizet. A rizst hozzáadjuk, lefödve kis lángon 20 percig főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, ha kihűlt összedolgozzuk a közepes kockákra vágott hússal, a tejföllel, meg a tojásokkal. Kaporral fűszerezzük, sózzuk. A réteslapokat egy nedves konyharuhán egymásra fektetjük, úgy hogy közüket egy kis olvasztott vajjal meglocsoljuk, és morzsával megszórjuk. Utóbbiból a felső lapra valamivel több kerüljön. A húsos keveréket vastag csíkban ráhalmozzuk a tésztát, feltekerjük, tepsibe tesszük. Vajjal megkenjük, előmelegített sütőben 200 C-on kb. 20 percig sütjük. Amíg sül a mártáshoz a szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, majd a felaprított hagymát és fokhagymát is rádobjuk. Rövid pirítás után pirospaprikával megszórjuk, 4 dl vízzel felöntjük, köménnyel, ételízesítővel fűszerezzük. Néhány percnyi forralás után a tejföllel meg a tejszínnel kevert liszttel sűrítjük, majd átszűrjük. Végül felaprított kaporral fűszerezzük. A forró rétest 8 szeletre vágjuk, kettesével tányérra rakjuk, és a mártással körülöntjük.

Darás rétes

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 20 dkg dara, 20 dkg vaj, 2 dl tejszín, 5 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 1,5 dl tejföl, só.

A darát fél órára beáztatjuk a tejszínbe. Közben 10 dkg vajat elkeverünk a tojássárgákkal, belekeverjük a darát, megsózzuk, és óvatosan hozzáadjuk a felvert tojáshabot. Az előkészített rétestésztán elosztjuk a tölteléket és felcsavarjuk. A rétesrudakat tányér segítéségével 6 cm-es darabokra vágjuk, és széleit benyomkodjuk. Forró sós vízben kb. 12 percig főzzük. Ez alatt a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Tálaláskor a kifőzött rétesdarabokat meghintjük zsemlemorzsával, és tejföllel meglocsoljuk.

Gombás rétes 1.

1 csomag réteslap, 70-80 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 3 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál olaj + olaj a réteslap kenéséhez, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint.

A gombát megmossuk, megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra metéljük, a felforrósított olajon sárgára fonnyasztjuk, majd rádobjuk a gombát is. Megsózzuk, meghintjük törött borssal, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, fűszerezzük a szétzúzott fokhagymával és az apróra vagdalt petrezselyemzölddel. Gyakori keverés közben langyosra hűtjük. Ezután hozzáadjuk a habosra felvert tojást és a réteslisztet, majd az előkészített réteslapot megtöltjük a gombás töltelékkel. Kikent sütőlemezen pirosra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

Gombás rétes 2.

1 csomag réteslap, 20 dkg gomba, 2 db egész tojás, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta megszáradt sajtmaradékot felhasználhatunk), két szelet kenyér, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, kevés zsemlemorzsa.

A kenyeret apró kockákra vágjuk, és ráöntjük a habosra felvert tojásokat. Félretéve legalább tíz percig hagyjuk állni. Közben a gombát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy evőkanál olajon, sóval, borssal meghintve, saját levében, fedő alatt puhára pároljuk, majd összekeverjük a zúzott fokhagymával, és zsírjára sütjük. Ha már nem nagyon meleg, hozzáadjuk a tojásos kenyérhez, és villával jól összekeverjük. Beletesszük a reszelt sajtot, és annyi zsemlemorzsát keverünk még hozzá, hogy a töltelék ne folyjon, de ne is legyen szilárd. A réteslapokat szétszedjük, közüket egy evőkanál olajjal megkenjük, majd a gombás tölteléket a szélére, egy csíkban felhalmozzuk. Szorosan felcsavarjuk, és kikent sütőlemezre rakjuk. Egy jó éles késsel két ujjnyi szeletekre vágjuk, és széthúzva helyezzük el a tepsin. Mindegyik tetejét bekenjük a maradék olajjal, és előmelegített, közepesen forró sütőben, kis lángon, pirosra sütjük. (Ugyanígy készíthetünk sonkás-sajtos rétest is.) Ha előre szétvágjuk a szeleteket, könnyebben és rövidebb idő alatt átsül a rétes. Salátával kitűnő ebéd, teával pedig vacsora. Vendégvárónak is alkalmas étel.

Gombás rétes 3.

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 50 dkg gomba, 3 dkg vaj, 3 dl besamel, 4 tojássárgája, 2 dl tejföl, 6 dkg eidami sajt, fél csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi őrölt bors, só.

A sampinyon gombát és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk, és vajon megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítve addig pároljuk, amíg a levét elfőtte. Az ismert módon besamelmártást készítünk. A kihűlt gombát elkeverjük a besamellel, a tojássárgájával és a tejföllel. Ezzel a keverékkel töltjük az előkészített rétestésztát, feltekerjük, tetejét tejföllel megkenjük, és ropogósra sütjük. Felszeleteljük, és a tetejét reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Hagymás rétes

70-80 dkg vöröshagyma, 1 csomag réteslap, 1 teáskanál pirospaprika, 1 tojás, 3 evőkanál búzadara, mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió-virág, 1 púpozott teáskanál só, ízlés szerint törött fekete bors, 3 evőkanál olaj + olaj a réteslap kenéséhez, kevés mustár.

A vöröshagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk, meghintjük a pirospaprikával, és a tűzről levéve jól összekeverjük. Megsózzuk, megszórjuk törött borssal és a szerecsendió-virággal, majd állandó keverés közben langyosra hűtjük. Ezután keverjük bele a habosra vert tojást és a búzadarát. 10 percnyi pihentetés után az előkészített réteslapot megtöltjük a hagymás töltelékkel, majd szorosan felcsavarva előzőleg kikent sütőlemezre tesszük. A tetejét megolajozzuk, és forró sütőben pirosra sütjük. Még melegen felszeleteljük. Hidegen is, melegen is fogyaszthatjuk.

Hagymás-krumplis rétes

1 csomag réteslap, 50 dkg vöröshagyma, 25 dkg krumpli, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 teáskanál só.

A töltelékhez a krumplit héjában megfőzöm, majd meghámozom és lereszelem. A megtisztított és karikára vágott hagymát megsózom, és 2 dkg vajon, fedő alatt üvegesre párolom. Mindkettőt kihűtöm. Közben a tojássárgákat 5 dkg-nyi puha vajjal habosra keverem, majd hozzáadom a fűszereket. A már teljesen kihűlt krumplit összekeverem a fűszeres tojással, ezután óvatosan beleforgatom a közben kemény habbá vert tojásfehérjét is. A réteslapokat szétszedem, és a felét (azaz 2-3 lapot, aszerint, hogy hány lapos a rétestészta-csomag) egy tiszta, nedves, de jól kicsavart konyharuhára terítem. Bekenem a megmaradt, olvasztott vajjal, majd a töltelék felét a tésztalap szélére, egy csíkban egyenletesen felkenem. A konyharuha segítségével szorosan feltekerem, és olajjal megkent sütőlemezre helyezem. A másik réteslap-adagot ugyanígy elkészítem. Mindkét rúd tetejét bekenem olvasztott vajjal, majd az előmelegített forró sütőbe tolom. 15 percig közepes lángon sütöm. Még forrón ferde szeletekre vágom.

Halas rétes

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 50 dkg főtt hal, 3 dl besamel, 4 tojás, 2 dl tejföl, fél csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi őrölt bors, só.

A már ismert módon elkészítjük a besamelmártást. Belekeverjük a főtt, gondosan szálkátlanított, finomra vágott halat, a tojássárgáját, a tejfölt, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, majd belekeverjük a felvert tojáshabot. Ezzel a keverékkel töltjük az előkészített rétestésztát, feltekerjük és a szokásostól eltérően nem forró, hanem előmelegített sütőben sütjük. Mártásoscsészében tartármártást kínálunk hozzá.

Halas rétes kapros-paprikás mártásban

70 dkg bőr nélküli pontyfilé, 2 vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott kiskanál pirospaprika, 2-2 paprika és paradicsom, 4 tojás, 1 csomag 4 lapos réteslap, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 csokor kapor, só ízlés szerint.

A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A felét 3 evőkanál olajon megfuttatjuk, pirospaprikával meghintjük, majd 5 dl vízzel fölöntjük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük; mindkettőt centis kockákra vágjuk. A felét a paprikás lébe tesszük, sóval ízesítjük. Belerakjuk a pontyfilét, 10 percig főzzük, majd óvatosan kiemeljük, hűlni hagyjuk. Utána a nagyobb szálkákat kiszedjük belőle, és a halhúst ledaráljuk. A félretett hagymát 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. A maradék paprikát és paradicsomot beletesszük, 2-3 percig pirítjuk, és a halat hozzáadva még 1-2 percig sütjük. A tojásokat fölverjük, megsózzuk, és a lecsós pontyra öntjük, kevergetve 2-3 percig, a tojás kocsonyásodásáig sütjük. A réteslapokat nedves konyharuhán egymásra terítjük úgy, hogy közüket kevés olajjal megkenjük, és morzsával meghintjük. A tölteléket vastag csíkban, egyenletesen a felénk eső oldalára halmozzuk. A rétest fölgöngyöljük, kiolajozott tepsire rakjuk. A tetejét is megkenjük olajjal, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal 20 percig sütjük. Közben a halpaprikás párolólevét a tejföllel és 1 dl vízzel simára kevert liszttel sűrítjük. Leszűrjük, fölaprított kaporral fűszerezzük. Tálaláskor a rétest 4 nagy szeletre vágjuk, és a mártással leöntjük.

Húsos rétes 1.

2 dkg lisztből, 2 dkg vajból fehér rántást készítve felöntjük 1 dl tejjel, besűrítjük. A tűzről levéve belekeverünk 10-15 dkg darált, sülthúst, annyi tejfölt, hogy könnyű, lágy masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal, majorannával ízesítjük. 1 csomag réteslapot nedves ruhán szétterítve, egyenként lecsepegtetjük olvasztott zsírral. Megszórva zsemlemorzsával, a tölteléket 1 csíkban rákenjük. A tészta széleit visszahajtva felsodorjuk. Zsírozott sütőlapra téve, tetejét zsírral kevert tejföllel kenjük. Forró sütőben ropogóspirosra sütjük.

Húsos rétes 2.

60 dkg sovány dagadó, 10 dkg karalábé, 10 dkg gomba, 10 dkg sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanálnyi őrölt gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag réteslap, olaj a réteslap kenéséhez, ízlés szerint törött fekete bors, só.

A húst megmossuk, leszárítjuk, a zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk, a lehéjazott vöröshagymával és fokhagymával együtt az egészet kétszer átdaráljuk. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összedolgozzuk a habosra felvert tojással. Tiszta konyharuhát megnedvesítünk, alaposan kicsavarjuk, és egy réteslapot ráterítünk. Kenőtollal megolajozzuk, erre ráfektetjük a második réteslapot, amit szintén megolajozunk. A darált hús felét a szélére egy csíkban rákenjük, és a konyharuhával szorosan felcsavarjuk. Kikent sütőlemezre fektetjük. A második adag tésztalappal ugyanígy járunk el. Előmelegített, forró sütőbe tesszük a tetején is megolajozott rétest, és közepes lángon sütjük 15 percig, majd kis lángon addig, amíg pirosra nem sül. Melegen felszeleteljük és salátával tálaljuk. Hidegen kitűnő vendégváró. Hűtőszekrényben akár 3 napra is eltehető.

Húsos rétes 3.

50 dkg zúza, 2 nagy főtt burgonya, 2 db tojás, 2-3 evőkanál búzadara, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 csomag réteslap, kevés olaj, 1 dl tej, só, törött bors.

A rétes töltelékéhez a megtisztított és előfőzött zúzát ledarálom, majd 1 evőkanálnyi olajon lepirítom a finomra vágott hagymával és fokhagymával együtt. Ha kihűlt, összekeverem a nyers tojásokkal, a búzadarával, a sóval, a borssal és a tejjel. Két egymásra borított réteslap szélére egy csíkban felkenem a töltelék felét, majd szorosan összecsavarom. Kikent tepsire rakom a két rétesrudat, tetejüket kevés olajjal megkenem, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm. Csak akkor vágom fel, ha már nem forró. Kapormártást kínálok mellé. Egy pohár sörrel vagy teával kitűnő, olcsó vendégváró étel.

Húsos rétes 4.

Fél doboz (25 dkg) gyorsfagyasztott leveles-vajas tészta, 25 dkg kicsontozott hús (bármilyen fajta lehet), 2 db egész tojás, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 fej vöröshagyma), 1 dl tejföl, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál majoranna.

A húst a megtisztított hagymával együtt a robotgép darálóján, nagylyukú tárcsán ledarálom. Hozzákeverek egy egész tojást és a másik tojás fehérjét, a tejfölt, az összes fűszert és annyi zsemlemorzsát, hogy a keverék közepesen szilárd legyen (vagyis ne folyjon, de azért a villa se álljon meg benne). A felengedett vajastésztát egy lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, majd rákenem a húsos krémet, és szorosan felcsavarom. Két végét összenyomom, majd sütőlemezre teszem. A rudat megkenem a maradék tojássárgával úgy, hogy a tojás ne folyjon le a két szélére, mert akkor nem lesz szép leveles a tészta. Előmelegített forró sütőbe téve közepes lángon szép pirosra sütöm. Még melegen felszeletelem. Hidegen is, melegen is nagyon finom. Ugyanígy elkészíthető gombás, zöldséges vagy sonkás töltelékkel is.

Húsos rétes 5.

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 50 dkg főtt sertéshús, 2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 dl tejföl, 3 dl besamel, 4 dkg reszelt sajt, só.

Kevés vajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a darált, főtt húst. Átpirítjuk, és hozzáadjuk a tejfölt, a sót, a tojásokat és a külön elkészített besamelt. Jól összekeverjük, és megtöltjük vele az előkészített réteslapokat. Feltekerjük, és ropogósra sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.

Juhtúrós rétes

1 csomag réteslap, 40 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 3 tojás, 3 evőkanál búzadara, 4 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 nagy csokor kapor, 1 fej vöröshagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint.

A tojássárgákat jól kikeverem a tejföllel, a sóval, az őrölt fehér borssal, a finomra vágott kaporral, majd hozzáadom a juhtúrót, a búzadarát és a reszelt sajtot. 2 evőkanál olajon üvegesre futtatom a megtisztított és finomra vagdalt vöröshagymát, majd hozzákeverem a juhtúrós töltelékhez, végül nagyon óvatosan, hogy össze ne törjön, belekeverem a keményre vert tojásfehérjét is. A réteslapot óvatosan szétszedem. Kettőt ráterítek egy megvizezett, de jól kicsavart, nedves konyharuhára. Megolajozom, és a szélére, egy csíkban, felkenem a töltelék felét, majd felcsavarom, és kikent sütőlemezre teszem. A másik két réteslapot ugyanígy megtöltöm. Mindkettő tetejét beolajozom, és előmelegített forró sütőben pirosra sütöm. Kitűnő vendégváró egy pohár sör mellé, melegen is, hidegen is nagyon finom.

Káposztás kocka rétes módra

1 csomag réteslap, 50 dkg fehér fejes káposzta, 15 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 2 evőkanál olaj, 15 dkg csusza- vagy nagykockatészta, 2 tojás, 1 evőkanál kristálycukor, 2 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), ízlés szerint só, a réteslapokhoz 3 evőkanál olaj.

A káposztát tisztítás után lereszelem és megsózom, majd csomborral összekeverem. A császárhúst nagyon vékony csíkokra szabdalom, majd az olajon megpirítva, zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm és félreteszem. A zsírra rászórom a cukrot, és folytonosan kevergetve, szép sárgásbarna karamellt pirítok belőle. Ráteszem a kissé összeesett sós káposztát, majd meg is borsozom. Fedő alatt puhára párolom, ezután zsírjára pirítom. Amíg a káposzta pirul, a tésztát a szokásos módon megfőzöm, meleg vízzel leöblítem, és összekeverem a már megpirult káposztával, a császárhús pörcével és a közben gyengén felvert tojásokkal. A réteslapokat egyenként bekenem olajjal, egymásra fektetem, majd a szélére egy csíkban felhalmozom a káposztás kockát. Óvatosan összecsavarom, és átemelem egy kikent sütőlemezre. A tetejét is bekenem olajjal, és előmelegített forró sütőben közepes lángon sütöm 20 percig. Még forrón felszeletelem.

Káposztás rétes

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 1 kg káposzta, 15 dkg zsír, 4 dkg cukor, 1 késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só.

A megtisztított fejes káposztát lereszeljük és besózva néhány órára félretesszük, majd kicsavarjuk. Kevés zsíron cukrot karamellizálunk, beletesszük a káposztát, és borssal ízesítve megpároljuk. Ha kihűlt, a zsírral meglocsolt, morzsával meghintett réteslapot megtöltjük vele és megsütjük.

Kelkáposztás rétes

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 2 kisebb fej kelkáposzta (kb. 1 kg), 1 húsleveskocka, 2 tojás, 1 teáskanál majoranna, 2 dl tejföl, 4 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, só.

A kelkáposztát húsleveskockából készített levesben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, s ha kihűlt, apróra vágjuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, egy deci tejfölt, megsózzuk, majorannával ízesítjük, majd megtöltjük vele a rétest. Egy tányér segítségével tetszőleges méretre feldaraboljuk, a rétesdarabok végeit jól benyomkodjuk. Sós, forrásban levő vízben kifőzzük, pirított zsemlemorzsával meghintve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Kelvirágos rétes

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 80 dkg kelvirág, 6 dkg margarin, 2 dl besamel, 4 dkg zsemlemorzsa, 2 tojás, 2 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 késhegynyi őrölt bors, só.

A megtisztított kelvirágot sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és melegen áttörjük. Kevés besamellel, margarinnal, egy tojássárgájával, két tojás fehérjéből vert habbal összekeverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A rétestésztát margarinnal meglocsoljuk, zsemlemorzsával meghintjük, és a fenti keverékkel megtöltjük. Feltekerjük, tojássárgájával megkenjük a tetejét, és megsütjük.

Kolbászos rétes

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 80 dkg kolbász, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, só.

A kolbászt félig megsütjük és kihűtjük. Ezután az előkészített rétestészta szélére fektetjük. Feltekerjük, és tejföllel elkevert tojássárgájával megkenjük, majd ropogósra sütjük. Forrón tálaljuk. Sör mellé kitűnő.

Kolbászrétes

1 csomag réteslap, 2 szál friss füstölésű kolbász (vagy lángolt kolbász), 1 tojás, kevés mustár, olaj a réteslap kenéséhez.

Két réteslapot tiszta, nedves konyharuhára terítünk, olajjal megspricceljük, majd bekenjük a felvert tojással. A réteslap szélére fektetjük a bőrétől megfosztott kolbászt, mustárt kenünk rá, és szorosan rácsavarjuk a tojásos réteslapot, hogy a tészta hozzáragadjon a kolbászhoz. A vékony kolbászos rúd tetejét olajjal megkenjük, majd az olajjal kikent sütőlemezre téve a felforrósított sütőben pirosra sütjük. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan sül! Még melegen 3-4 centis darabokra szeleteljük. Száraz bort vagy jéghideg sört kínálunk mellé.

Krumplis rétes

1 csomag réteslap, 3 dl burgonyapehely, 2,5 dl tej, 2 dl víz, 2 dkg vaj (vagy margarin), 3 db egész tojás, 1 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, fél dl olaj a réteslap kenéséhez.

Először elkészítem a rétes töltelékét. A burgonyapehelyre ráöntöm a vizet és a tejet, majd rászórom a sót, a borsot, a megtisztított és zúzott fokhagymát. Tizenöt percig hagyom pihenni, ez alatt a folyadékot magába szívja a burgonyapehely. Jól átkeverem és hozzáadom az olvasztott, de már nem meleg vajat, a felvert tojást és a tejfölt. Még egyszer összekeverem. A két réteslapot nedves konyharuhára teszem, és közüket egyenként megkenem az olajjal, majd a töltelék felét rákenem. A konyharuha segítségével szorosan felcsavarom, és sütőlemezre rakom. A másik két réteslapot ugyanígy elkészítem, ezután mindkettő tetejét és oldalát beolajozom. Előmelegített forró sütőbe tolom, és szép pirosra megsütöm. Még tűzforrón felszeletelem, de a tepsiben hagyom kihűlni. Melegen is, hidegen is nagyon finom, és olcsó, kiadós sós sütemény vagy vacsora.

Kukoricás rétes

1 csomag réteslap, 1 zacskó gyorsfagyasztott morzsolt kukorica, 4 5 evőkanál kukoricaliszt (esetleg kukoricadara), 40 dkg juhtúró, 2 tojás, 2 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, só és törött fekete bors ízlés szerint, olaj a réteslap kenéséhez.

A tojásokat habosra verjük, majd összekeverjük a tejföllel és a fűszerekkel. Annyi kukoricalisztet adunk hozzá, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ezt simára keverjük a juhtúróval, és 20 percig pihentetjük. Közben a még fagyott kukoricát forrásban lévő sós vízbe dobjuk, és az újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Ha kihűlt, a finomra metélt zöldpetrezselyemmel együtt hozzákeverjük a túrós töltelékhez. A réteslapot a már leírt módon megtöltjük, majd pirosra sütjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha teljesen kihűlt.

Kukoricás, rizses rétes

1 zacskó gyorsrizs, 25 dkg morzsolt csemegekukorica-, 2 dl tejföl, 2 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál ételízesítő-por (Vegeta), 1 kávéskanál currypor, sáfrány.

A gyorsrizst előírás szerint megfőzzük. A fagyos kukoricát forrásban levő vízbe téve, újraforrástól 3 percig főzzük, lecsepegtetjük. A tejfölt elkeverjük a fűszerekkel, nagyon finomra metélt vöröshagymával, meg a felvert tojásokkal. Belekeverjük a jó meleg rizst, kukoricát. A kinyújtott tésztára egy csíkban rákenjük a tölteléket. Felcsavarva, tetejét felvert tojással kenve, megsütjük.

Májas rétes

1 csomag réteslap, 40 dkg sertésmáj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 3 tojás, 1 dl tejföl, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál pástétomfűszer, olvasztott zsír a réteslap kenéséhez, törött bors, só.

A májat forrásban levő vízbe dobjuk, és fehéredésig főzzük, majd lecsöpögtetve megdaráljuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. A pörcöt összekeverjük a darált májjal, a tejföllel, a sóval, borssal, pástétomfűszerrel, majoránnával, és a szalonnazsíron megfonnyasztott hagymával meg a tojássárgájával. Ezután óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. A réteslapot tiszta, nedves konyharuhára terítjük, meglocsoljuk olvasztott zsírral, erre rátesszük a második réteslapot is, és ezt is meglocsoljuk. A májas töltelék felét a tészta szélére kenjük egy csíkban, és a réteslapot a konyharuha segítségével szorosan felcsavarjuk. A második rúd rétessel ugyanígy járunk el. Tetejüket zsírral megkenjük, és előmelegített, közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Ha langyosra hűlt, felszeleteljük.

Májas-virslis rétes

4 réteslap (1 csomag), 1 zacskó burgonyapehely, 3 dl tej, 15 dkg készen vásárolt májpástétom, 3 pár virsli, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoranna, fél dl olaj.

A burgonyapehelyre ráöntöm a tejet és a felvert tojásokat. Megsózom, megborsozom, és jól összekeverem. 5 perc múlva ismét átkeverem. Ezután hozzáadom a bőrétől megfosztott és villával szétnyomott májpástétomot. Egynemű masszává keverem. Nedves konyharuhán 2 réteslapot megolajozok, majd a fele burgonyás-májas masszát a szélére, egy csíkban felkenem. Hosszában, a töltelékbe nyomom (rúdalakban) a lebőrözött virsliket (egymás után, mintha bot lenne), majd a töltelékkel betakarom. (Így a töltelék közepére kerülnek a virslik.) A rétest szorosan összegöngyölöm, és kikent sütőlemezre rakom. A tetejét és az oldalát is megolajozom. A másik rudat ugyanígy elkészítem, és előmelegített forró sütőbe tolom. Szép pirosra megsütöm. Még melegen felszeletelem és sör mellé kínálom.

Paprikarétes

1 csomag réteslap, 1 kg húsos, többszínű zöldpaprika, 5 dkg füstölt szalonna, 1 szál lángolt (vagy friss füstölésű) kolbász, só és törött fekete bors, ízlés szerint, olaj a réteslap kenéséhez.

A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit kivesszük, és ujjnyi széles karikákra vágjuk. A füstölt szalonnát nagyon apróra vagdaljuk, zsírját kiolvasztjuk, majd rádobjuk a felszeletelt zöldpaprikát. Megsózzuk, és fedő alatt, saját levében, időnként megkeverve, puhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a bőrétől megfosztott, vékonyra karikázott füstölt kolbászt. Ha zsírjára sült, kihűtjük. A réteslapot a már leírtak szerint előkészítjük, és a rétest megtöltve kikent sütőlemezre fektetjük. A tetejét olajjal megkenjük, és pirosra sütjük. Csak kihűlés után szeleteljük fel!

Paprikás-húsos rétes

2 csomag réteslap, 70 dkg darált sertéshús, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt bors, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, só.

A ledarált sertéshúst egy evőkanálnyi olajon átpirítjuk, finomra vágott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. Elosztjuk az olajjal meglocsolt, zsemlemorzsával meghintett réteslapon a tölteléket. Feltekerjük, tetejét tejföllel megkenjük, és 180 fokos sütőben ropogósra sütjük. Kitűnő bor- és sörkorcsolya.

Parmezános rétes

1 csomag réteslap, 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 10 dkg vaj, 4 tojás, 1 dl zsemlemorzsa, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág és törött fehér bors, ízlés szerint só.

A réteslapokat szétszedjük, és kicsavart, nedves konyharuhára rakjuk kettesével (ha hatlapos rétestésztát vásároltunk, egy-egy rúdhoz 3 lapot használjuk fel). A vaj felét megolvasztjuk, és megkenjük vele a lapokat. Félretesszük. A töltelékhez a tojássárgákat a tejföllel és a megmaradt puha vajjal kikeverjük, megsózzuk és beleszórjuk a fűszereket. A zsemlemorzsára ráöntjük a tejet, és 5 percig várunk, hozzáadjuk a tojássárgához, majd a reszelt sajttal jól összekeverjük az egészet. Végül óvatosan, hogy össze ne törjön, beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot, és a tölteléket kettéosztjuk. Az egyik felét a réteslap szélére egy csíkban felkenjük, és felcsavarva sütőlemezre rakjuk. A másik két lappal ugyanúgy elkészítjük a rétest, és a rudat ugyancsak a lemezre rakjuk. Kevés olvasztott vajjal megkenjük a rudak tetejét, ezután az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütjük. Csak hidegen szeleteljük fel. Vendégvárónak is alkalmas sör vagy bor mellé, de kitűnő vacsora.

Plovdivi rétes

2 csomag réteslap, 25 dkg juhsajt, 4-5 paradicsom, só és törött fehér bors ízlés szerint, olaj a réteslap kenéséhez, 4 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma.

A réteslapot szétszedjük. Nedves konyharuhára terítünk 4 lapot (egymás fölé), és nagy tenyérnyi kockákra vágjuk. Darabonként olajjal megkenjük, a kocka közepére teszünk egy szelet sajtot, erre egy lehéjazott paradicsomkarikát. Megsózzuk, meghintjük őrölt fehér borssal, és a péppé zúzott fokhagymával. Kis darab vajat teszünk rá, és úgy csomagoljuk be, hogy a töltelék ki ne folyhasson. Kikent sütőlemezre tesszük a csomagocskákat, tetejüket olajjal megkenjük, és forró sütőben pirosra sütjük. Nagyon finom!

Rákhúsos rétes

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 40 dkg konzervrák, 2 dkg vaj, 2-3 szál kapor, 5 tojássárgája, 1 dl tejföl, 3 dl besamel, só.

A lecsepegtetett konzerv-rákhúst egy evőkanál vajjal, kevés sóval, vágott kaporral átforrósítjuk. Külön elkészítjük a besamelmártást, belekeverjük a rákhúst, a tojássárgáját és a tejfölt. A keverékkel megtöltjük az előkészített réteslapokat, feltekerjük, és ropogósra sütjük. Tálaláskor mártásoscsészében rákmártást kínálunk hozzá.

Rétes indiai módon

1 csomag réteslap, 2 zacskó gyorsrizs, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 teáskanál kurkuma, késhegynyi őrölt szerecsendió, mokkáskanálnyi curry, mokkáskanálnyi csípős paprika, 1 evőkanál vegeta, olaj a réteslap kenéséhez.

A gyorsrizst a dobozon lévő utasítás szerint megfőzzük, de só nélkül. Ha már puha, belekeverjük a vegetát és a többi fűszert meg a vajat. Ha összekevertük, beledolgozzuk a habosra felvert tojásokat is, és az előkészített réteslapot megtöltjük a rizses töltelékkel. Pirosra sütjük; melegen szeleteljük fel.

Réteslapos falatok

Réteslapot krémsajttal megkenünk, megszórjuk szeletelt hagymával és apróra vágott bacon szalonnával. Néhány perc alatt megsütjük. Feltekerve fogyasztható.

Rizses-szardellás rétes

1 csomag réteslap, 1 zacskó gyorsrizs, fél tubus szardellapaszta, 5 dkg parmezánsajt, 4 tojás, 4 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, olaj a réteslap kenéséhez.

A gyorsrizst az előírás szerint megfőzzük, de sót nem teszünk a főzővízbe. Ha félig megfőtt, lecsöpögtetjük, beleöntjük a tejbe, majd addig főzzük, amíg az összes levét fel nem szívja. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a szardellapasztát, a tojások sárgáit, a reszelt sajtot, a szétzúzott fokhagymát meg a finomra metélt zöldpetrezselymet. Jól összekeverjük, végül óvatosan beledolgozzuk a tojások fehérjéből vert kemény habot. Az előkészített réteslapokat megtöltjük, felcsavarjuk, és a tetejét olajjal megkenve, előmelegített forró sütőben pirosra sütjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha kihűlt.

Ropogós rétesbatyú

1 csomag réteslap, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 15 dkg főtt sonka, 3 tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, fél zacskó burgonyapehely, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors, olaj a sütéshez.

A megtisztított és kockákra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, ezután hozzáadom a nagyon apró kockákra vágott sonkát. Beleszórom a burgonyapelyhet, a reszelt sajtot és a habosra felvert tojásokat. 10 percnyi pihentetés után beleszórom a fűszereket, és ismét átkeverem. A réteslapokat egy tiszta, nedves konyharuhára borítom, mindegyiket megolajozom, majd a szélére egy csíkban felkenem a tölteléket. Szorosan felcsavarom. Ezután jó éles késsel három centis darabokra felvágom. Bő olajat forrósítok, amelybe egyenként, óvatosan beleeresztem a rétest, és szép pirosra megsütöm mindkét oldalán. (Nem fog szétesni, hiszen a forró olaj azonnal "összekapja" a benne lévő tojást.) Olajsütőben könnyedén és gyorsan megsüthető, és a szűrőkosárral ki is emelhető. A lecsöpögtetett sült batyukat itatós papírra, vagy papírtörülközőre rakom, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Száraz fehérbor mellé kitűnő korcsolya.

Sajtos rétes 1.

1 csomag réteslap, 25 dkg reszelt parmezánsajt, 10 dkg reszelt márványsajt, 4 tojás, 3 dl tejföl, 3-4 evőkanál rizsliszt (ha nincs, megfelel a búzaliszt is), 5 dkg vaj, só és törött fehér bors, ízlés szerint, késhegynyi reszelt szerecsendió, olaj a réteslap kenéséhez.

A tojássárgáját elkeverjük az olvasztott (de már nem meleg) vajjal, a tejföllel, a liszttel és a reszelt sajttal, majd megfűszerezzük, végül belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot. A réteslapot két részre szedve a már leírt módon megtöltjük, és pirosra sütjük. Csak hidegen szeleteljük fel.

Sajtos rétes 2.

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 3 dl besamel, 4 tojás, 25 dkg sajt, 1 késhegynyi őrölt fehér bors, só.

Az ismert módon elkészített besamelt sóval, borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a reszelt sajtot, végül a keményre felvert tojáshabot. A keverékkel megtöltjük az előkészített rétestésztát, és előmelegített sütőben lassan megsütjük.

Sajtos-parajos rétes

2 csomag réteslap, 8 dkg vaj, 10 dkg liszt, 8 dl tej, 4 tojás, 4 tojássárgája, 40 dkg paraj, 20 dkg sajt, 1 dl tejföl, 1 késhegynyi őrölt bors, 1-2 gerezd fokhagyma.

A vízgőzre tesszük a tejet, belekeverjük a 4 tojássárgáját és a 4 egész tojást. Közben olvasztott vajon felhevítjük a lisztet, majd hozzáadjuk a forró tejes keverék negyed részét. Jól kiforraljuk, majd hozzáöntünk a tejből, ismét kiforraljuk, és agy folytatjuk, amíg a tej elfogy. Ha elkészült, két részre osztjuk a keveréket. Egyik felébe beletesszük a reszelt sajtot, és sóval, borssal ízesítjük. Másik feléhez hozzáadjuk a sós vízzel leforrázott és turmixszal kikevert parajt, sóval, fokhagymával ízesítjük. Kivajazott tepsiben elterítünk egy réteslapot, rákenjük a sajtos töltelék felét. Réteslappal beborítjuk, s arra tesszük a fele parajos tölteléket. Ezt is beborítjuk egy réteslappal, amire sajtkrém kerül, a következő réteslapra pedig parajkrém. A rétegezett rétest az utolsó réteslappal beborítjuk, tejföllel megkenjük és megsütjük. Tetszés szerint szeletelve tálaljuk.

Sajtos-túrós rétes

Hozzávalók: 15 dkg tehéntúró, 20 dkg krémsajt, só, késhegynyi bors, 40 dkg paraj levél, 1 cs. Mirelit vajas tészta, 10 dkg kemény sajt, 10 dkg sonka.

A tehéntúrót elkeverjük a krémsajttal, a sóval és a borssal. Henger alakúra formázzuk, alufóliába tekerjük, majd hűtőszekrényben pihentetjük, hogy az alakját megőrizze. Közben a parajleveleket leforrázzuk szódabikarbónás vízzel, leszűrjük és enyhén sós, jeges vízbe tesszük.

A Mirelit vajastésztát 2 mm vastagra kinyújtjuk egyszer, majd elfordítva kétszer hajtogatjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. A parajleveleket szitán lecsepegtetjük. Kibontjuk a fóliából a sajtos-túrós hengert, és a parajlevelekkel teljesen beborítjuk. Erre rárakjuk a felszeletelt kemény sajtot, amit sonka szeletekkel borítunk be. Vigyázzunk, hogy szorosan legyenek egymáson a rétegek.

A vajastésztát 4 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Az egyik szélétől kb. 2 cm-re ráhelyezzük a tölteléket. Ezt a szélét megkenjük felvert tojással. Ezután ráhajtjuk a tészta másik, nagyobbik felét a töltelékre. A lelógó, maradék tésztát derelyevágóval csíkokra vágjuk. A rétest kiolajozott tepsibe tesszük, megkenjük felvert tojással, a tésztacsíkokkal díszítjük, és ismét bekenjük tojással. Előmelegített sütőben megsütjük.

Melegen, felszeletelve tálaljuk. Sör mellé kitűnő.

Sonkás burgonya rétestésztába bundázva

Rétestészta: 140 g rétesliszt, egy kevés tejszín, 1 tojássárgája, só, citromlé.

Vajas tészta: 100 g vaj vagy margarin, 70 g sima liszt.

Töltelék: 750 g burgonya, 250 g sonka, 50 g vaj, 1 dl tejföl, 3 kemény tojás, 1 tojássárgája.

A lisztet, tojássárgáját, citromlevet és sót annyi tejszínnel gyúrjuk össze, hogy könnyű rétestésztát kapjunk, és kb. 15 percig pihentetjük. A vajból vagy margarinból meg a lisztből vajas tésztát gyúrunk, és lapos négyszöget formálunk belőle. A rétestésztát négyszögletesre nyújtjuk, a közepére tesszük a vajas tésztát, a négy sarkát ráhajtjuk a vajas tésztára, és ismét téglalap alakúra nyújtjuk. Háromrét hajtjuk, és kb. 15 percig pihentetjük, majd a hajtogatást még kétszer megismételjük, a tésztát minden hajtogatás után 15 percig pihentetve. Végül kisodorjuk, és a felével kibélelünk egy tűzálló tálat. A leveles tésztára rétegenként egy sor héjában főtt, vékony karikára vágott burgonyát, egy réteg összeaprított sonkát és egy réteg karikára vágott kemény tojást rakunk, megsózzuk, megszórjuk hideg vajdarabkákkal, és így folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A legfelső rétegre ismét vajdarabokat rakunk, megsózzuk, leöntjük tejföllel, betakarjuk a leveles tészta másik felével, megkenjük tojássárgájával, és forró sütőben megsütjük.

Zöldségsalátával tálaljuk.

Sonkás rétes

20 dkg bacon szalonna, 20 dkg gépsonka, 15 dkg gomba, olaj, vöröshagyma, fokhagyma, ételízesítő.

A szeletelt gombát, kevés hagymás olajon, lepirítjuk, ételízesítővel fűszerezzük. A kinyújtott tésztát betakarjuk bacon szeletekkel (esetleg alá szórhatunk zsemlemorzsát, hogy ne legyen nagyon zsíros), erre rakjuk a sonka szeleteket, és végül a gombás ragut. Az egészet feltekerjük, megkenjük olajjal, és sütőben pirosra sütjük.

Sonkás rétes - másképp

1 csomag réteslap, 30 dkg főtt füstölt hús csont nélkül, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, l dl tejföl, só és törött fekete bors, ízlés szerint, olaj a sütéshez.

Először a tölteléket készítjük el. A füstölt húst ledaráljuk és összekeverjük a gyengén felvert tojással, liszttel, sóval, borssal, tejföllel. A réteslapot bevizezett, de erősen kicsavart tiszta konyharuhára terítjük, és laponként gyengén megolajozzuk. A szélére egy csíkban felkenjük a tölteléket. A konyharuha segítségével szorosan felcsavarjuk, és nagyon éles késsel ferdén vékony szeletekre vágjuk, mintha már megsült volna. Egy serpenyőben legalább háromujjnyi olajat forrósítunk, és a rétesdarabokat a már tűzforró olajba téve mindkét oldalukon pirosra sütjük. Óvatosan alányúlva kiszedjük, lecsöpögtetjük, és meleg tálra tesszük. Majonézes saláta illik mellé, de ha a család nagyétkű, kínáljunk hozzá burgonyapürét vagy sült burgonyát is.

Sonkás, túrós rétes

35 dkg túró, 10-15 dkg főtt sonka, petrezselyem zöldje, só, őrölt bors, 1 tojás, 1 evőkanál búzadara, 1 csomag réteslap, 2-3 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

A túrót áttörve kikeverjük az apróra kockázott sonkával, sóval, borssal, tojással, búzadarával, aprított petrezselyemzölddel. A réteslapokat nedves konyharuhára téve közüket olajjal bekenjük, zsemlemorzsával beszórjuk. A krémet egy csíkban a szélére halmozva a lapokat feltekerjük. Olajos tepsibe téve tetejét megkenjük olajjal. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Sonkás-gombás rétes

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 25 dkg gomba, 20 dkg sonka, 2 tojás, 10 dkg rizs, 2-4 evőkanál tejföl, fél csomó petrezselyem zöldje, 2 késhegynyi őrölt bors, só.

A megtisztított, felszeletelt gombát petrezselyemmel fűszerezett vajon megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Közben a rizst megfőzzük, hozzákeverjük a finomra vágott sonkát, a pirított gombát és 2-3 evőkanál tejfölt. Ezzel a keverékkel megtöltjük az előkészített rétestésztát, tetejét tejföllel meglocsoljuk, és kb. 160 fokos sütőben ropogósra sütjük.

Sonkás-káposztás rétes

1 csomag réteslap, 30 dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús, 80 dkg fejes káposzta, 2 tojás, 1 dl tejföl, 4 evőkanál burgonyapehely, 1 dl tej, 1 fiola kapribogyó, fél dl olaj + olaj a réteslap kenéséhez, törött fekete bors, ízlés szerint, kevés cukor.

A fejes káposztát megtisztítjuk, lereszeljük (vagy nagyon vékony metéltre vágjuk és megsózzuk). Az olajon megpirítjuk a cukrot; amikor karamellizálódott, rátesszük a sózott, kicsavart káposztát, és készre pirítjuk. Közben a füstölt húst ledaráljuk és összekeverjük az egyik felvert tojással, a tejjel, a tejföllel, a kapribogyóval és annak levével, végül a burgonyapelyhet is belekeverjük. Pihentetjük néhány percig. A már langyosra hűlt káposztát elkeverjük a másik tojással. A réteslapot megtöltjük: a szélére egy csíkban felkenjük a sonkás tölteléket, mellé szintén egy csíkban a káposztás tölteléket. Összecsavarjuk, és a tetejét megolajozva kikent sütőlemezre tesszük. Forró sütőben pirosra sütjük. Még melegen felszeleteljük. A szeleteket nem állítva, hanem lapjával lefelé helyezzük a tálra, így látszik, hogy kétféle a tölteléke.

Sós diós rétes

15 dkg tisztított dióbél, 3 tojás, 2 dl tejföl, 4-5 evőkanál búzadara, 5 dkg vaj, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fehérbors.

A dióbelet finomra daráljuk. A tojásokat habosra verjük, belekeverjük a darált diót, búzadarát, tejfölt. Ezután hozzákeverjük az olvasztott, de már nem forró vajat, végül sózzuk, borsozzuk. A tésztalapra felkenjük a krémet, majd felcsavarjuk a rétesrudat és megsütjük.

Sós vegyes rétes

1 csomag réteslap, 25 dkg gomba, 25 dkg főtt füstölt tarja, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 savanykás ízű alma, 1 dl tejföl, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, só és törött bors, ízlés szerint, olaj a réteslap kenéséhez.

A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A megforrósított vajon sárgára fonnyasztjuk a finomra vagdalt vöröshagymát, majd a gombaszeleteket hozzáadva megsózzuk, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, meghintjük a törött borssal, belekeverjük a finomra metélt zöldpetrezselymet, az összezúzott fokhagymát és hagyjuk kihűlni. Közben a hámozott, és kicsumázott almát lereszeljük, a füstölt tarját pedig vékony laskára vágjuk. A már kihűlt gombát összekeverjük a sonkavagdalékkal, a reszelt almával, a habosra felvert tojással és a tejföllel. Az előkészített réteslapot megtöltjük, felcsavarjuk, és a kikent sütőlemezre téve pirosra sütjük. Hidegen is, melegen is nagyon ízletes.

Sósmandulás rétes

1 csomag réteslap, 15 dkg mandula, 3 tojás, 2 dl tejföl, 4-5 evőkanál búzadara, 3 dkg vaj, 1 teáskanál mandulaaroma, 1 teáskanál só, olaj a réteslap kenéséhez.

A mandulát egy pillanatra forrásban lévő vízbe dobjuk, majd leszűrjük: így könnyen lehúzhatjuk a héját. A sóval ledaráljuk, majd összekeverjük a puha vajjal, a felvert egész tojásokkal, a tejföllel, a mandulaaromával és annyi búzadarával, amennyitől a massza túrógombóc sűrűségű lesz. 20 percnyi pihentetés után megnézzük, elég kemény-e a tészta. Ha a kanál megáll benne, akkor kevés tejjel hígítsuk, ha túl lágy, akkor kevés liszttel sűrítsük. A réteslapokat megtöltjük, és pirosra sütjük. Csak akkor vágjuk szeletekre, ha teljesen kihűlt.

Spenótos rétes

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 3 dl besamel, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg krémsajt, 25 dkg paraj, 3 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só.

Az ismert módon besamelt készítünk, belekeverjük a krémsajtot, a tojások sárgáját és a sós vízben főtt, leszűrt parajt. Sóval, borssal, tört fokhagymával ízesítjük, és a felvert tojáshabbal lazítjuk. A keverékkel megtöltjük a morzsával megszórt réteslapokat, feltekerjük, és ropogósra sütjük.

Szerb rakott rétes

2 csomag réteslap, 50 dkg tehéntúró, 4 tojás, 2 dl tejföl, 1 nagy csokor snidling, 1-1 nagy csokor kapor és petrezselyem, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, fél dl olaj.

A tehéntúrót áttörjük, simára keverjük a tojássárgákkal, a tejföllel és a nagyon finomra metélt zöldfűszerekkel. Hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt vagy apróra vágott vöröshagymát, a szétzúzott fokhagymát, végül beledolgozzuk a tojásfehérjékből vert kemény habot is. A réteslapokat szétszedjük. Kisebb, kikent tepsi aljára terítünk négy réteget belőle, megolajozzuk, majd a túrós töltelék felét rásimítjuk. Ezt beborítjuk újabb két réteg tésztalappal, amelyet megkenünk a töltelékkel, és a maradék két lappal befedjük. Tetejét is beolajozzuk, és forró sütőben pirosra sütjük. (Közepes lángon körülbelül 30 percig sül.) Ha kihűlt, kockákat vágunk belőle.

Tepertős parasztrétes

3/4 kg késsel aprított tepertő, 0,5 l tejföl, tojásnyi zsír, 1 lapos ek. só.

A zsírozott rétestésztára rászórjuk a tepertőt. A tejfölt kicsit sósra sózzuk, meglocsoljuk vele a tésztát. Felcsavarjuk. Kicsit zsírozott tepsibe tesszük. Zsírral, tejföllel meglocsoljuk, ropogós pirosra sütjük.

Tepertős túrós rétes 1.

25 dkg tepertő, 50 dkg tehéntúró, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 4 evőkanál búzadara, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 csomag réteslap, zsír a réteslap kenéséhez.

A tepertőt ledaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, majd az egészet elkeverjük tejföllel, búzadarával, tojással, borssal. 10 percig pihentetjük. Közben az egyik csomag (4 db) réteslapot nedves, kicsavart tiszta konyharuhára terítjük úgy, hogy az egyes lapokat kis olvasztott zsírral egyenként megkenjük. A túrós-tepertős töltelék egyik felét a tészta szélére egy csíkban felkenjük, majd a konyharuha segítségével szorosan felcsavarjuk. Kikent sütőlemezre tesszük. Ugyanígy járunk el a másik csomag réteslappal is. Tetejüket olvasztott zsírral bekenjük, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon pirosra sütjük. Ha kissé kihűlt, éles késsel felszeleteljük. Nagyon finom bor vagy sörkorcsolya, de büféasztalra is kiváló, felszeletelve mutatós falat.

Tepertős túrós rétes 2.

25 dkg tepertő, 4 evőkanál búzadara, 2 csomag réteslap, 50 dkg tehéntúró, 1 teáskanál só, zsír a réteslap kenéséhez, 2 tojássárgája, 1 mokkáskanál törött bors, 1 dl tejföl.

A tepertőt ledarálom, a túrót áttöröm, majd az egészet elkeverem a tojássárgákkal, sóval, borssal, tejföllel, búzadarával. 10 percig pihentetem. Az egyik csomag réteslapot nedves, kicsavart, tiszta konyharuhára terítem úgy, hogy az egyes lapokat kis olvasztott zsírral egyenként megkenem. A túrós-tepertős töltelék egyik felét a tészta szélére egy csíkban felkenem, majd a réteslapot a konyharuha segítségével szorosan felcsavarom. Kikent sütőlemezre teszem. Ugyanúgy a másik réteslapot. A tetejét olvasztott zsírral megkenem, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon pirosra sütöm.

Tiroli krumplis rétes

Fél doboz mirelit leveles-vajas tészta, 50 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 5 dkg margarin (vagy vaj), 1 db egész tojás, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, kevés tej a tészta kenéséhez.

A még fagyosan félbevágott leveles tésztát hagyjuk kiengedni. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a burgonyás töltelékkel, majd felcsavarjuk, és a rétesrudat sütőlemezre tesszük. Tetejét a tejjel bekenjük. Az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütjük. A burgonyás töltelékhez a burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és áttörjük. Összekeverjük a felvert tojással és a tejföllel. Sóval, borssal, szerecsendió-virággal és a zúzott fokhagymával ízesítjük, végül belekeverjük az olvasztott, de már hideg margarint. A masszát hagyjuk teljesen kihűlni, csak azután töltjük meg vele a tésztát. A még forró rétest ujjnyi vastag, ferde szeletekre vágjuk, de csak akkor fogyasztjuk, ha már nem meleg. (Megfekszi a gyomrunkat!) A tészta másik részét visszatehetjük a mélyhűtőbe, és más alkalommal felhasználhatjuk.

Túrós rákrétes

2 csomag réteslap, 50 dkg túró, 1 csomag kapor, 4 tojás, 1 dkg só, 25 dkg koktélrák, 10 dkg vaj.

A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, a finomra vágott kaprot, a sót és végül a rákhúst. A réteslapot nedves konyharuhára terítjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk és betöltjük a túrós ráktöltelékkel. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Tálaláskor kefirt vagy joghurtot adhatunk hozzá.

Vadhúsos rétes

Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 50 dkg vadhús, 10 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 3 tojás, 1 babérlevél, 2 késhegynyi őrölt kakukkfű, 2 késhegynyi fekete bors, 6-8 szem őrölt koriander, só, 1 dl vörösbor.

Kevés vajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd belekeverjük a ledarált vadhúst, amit sóval, borssal, babérlevéllel, borókabogyóval és korianderrel fűszerezve először lepirítunk, majd vörösbort aláöntve megpárolunk. Tegyünk bele reszelt sárgarépát is. Ha megpuhult a hús, eltávolítjuk a borókát és a babérlevelet. A darált vadhúst serpenyőbe téve tűzre tesszük, és ráöntjük a felvert tojást. Az egészet jól elkeverjük, és megtöltjük vele az elkészített rétestésztát. Feltekerjük, és ropogósra sütjük.

Velős rétes

2 csomag réteslap, 2 db borjúvelő, 1 evőkanál zsír, 4 tojás, 1 fej vöröshagyma, 4 dkg zsemlemorzsa, 1 késhegynyi őrölt bors, só.

A velőt forró vízbe mártjuk, hártyáitól megtisztítjuk, és finomra vágjuk. Kevés zsíron apróra vágott hagymát pirítunk, rátesszük a velőt, és sóval, borssal ízesítve félig megpároljuk. Ezután ráöntjük a felvert tojásokat, és elkeverjük. Gy

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!