Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
EGYTÁLÉTELEK

Zöldséges- és egytálételek

 

 

zítjük a tésztát: a tojást habosra verjük a szódavízzel és annyi liszttel, hogy a szokásosnál valamivel sűrűbb palacsintatésztát kapjunk.atott szálakat lisztbe mártva, a maradék tésztában megforgatjuk, és az olajban hirtelen, szép pirosra megsütjük. Petrezselymes burgonya vagy tejföl (kefír) illik hozzá.

A héjas burgonyát gondosan megmossuk, és egészben megfőzzük. Lehetőleg a fogyasztást megelőző nap. A főtt burgonyát még forrón meghámozzuk, és hagyjuk kihűlni, majd a hűtőszekrényben megdermesztjük. Másnap karikákra vágjuk. Egy jó nagy serpenyőben kiolvasztjuk a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, és a pörcöt leszűrjük. A visszamaradt zsíron erős lángon lepirítjuk a burgonyát,

közben megsózzuk. Ha már jól megpirult, akkor a tetejére szórjuk a szétmorzsolt túrót, leöntjük a tejföllel, és meghintjük a szalonnapörccel. Előmelegített, forró sütőben jól átsütjük.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra 30 perc.

Daragaluska paradicsommártásban

(Egytálétel, 4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 3 db egész tojás, 30 dkg búzadara, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor zellerzöld (vagy 1 teáskanál szárított zeller), egy kis doboz (5 dkg) paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint 1-2 teáskanál ételízesítőpor, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl kefír, csipetnyi cukor.

A galuskát a tojással, a búzadaráwal, az olajjal és kevés sóval a szokásos módon összeállítjuk és megfőzzük. Leszűrjük, egy tepsiben szétterítjük. A paradicsommártáshoz a pürét négy decire egészítjük ki vízzel. Beleszórjuk a fűszereket, a finomra vágott zellerzöldet, a zúzott fokhagymát, és felforraljuk. Külön összekeverjük a lisztet a kefírrel, majd belecsorgatjuk a paradicsompürébe. Fol

yamatos keverés közben legalább 10 percig forraljuk, közben sóval, törött borssal és csipet cukorral ízesítjük. A sűrű paradicsommártást ráöntjük a tepsiben lévő daragaluskára, és annyi időre tesszük csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Darált hússal töltött uborka

Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon

Hozzávalók: 4 db uborka, 50 dkg darált hús, 15 dkg főtt rizs, 2 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt sajt, petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika, majoránna.

A megfűszerezett darált húst összegyúrjuk a főtt rizzsel, a megtisztított, apróra vágott hagymával, a reszelt sajttal és a tojásokkal. Az uborkát meghámozzuk, kettévágjuk, a magvait kivájjuk és az egyik felét megtöltjük töltelékkel. Ráillesztjük a másik felét, majd ö

sszetűzzük fából készült fogpiszkálóval. A megtöltött uborkákat egy edénybe tesszük és 10 percig 500 W-on sütjük. Ezután az uborkákat átrendezzük és újabb 10 percig 500 W-on

sütjük. Petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

Gombapörkölt

Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.

A gombát elválasztjuk a tönkjétől, a gombafejeket meghámozzuk, majd a tönkjével együtt megmossuk és az egészet vékony szeletekre vágjuk. Egy edénybe olajat öntünk és 2 percig 500 W-on melegítjük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és 3 percig 500 W-on pároljuk benne. A gombát az edénybe tesszük, megfűszerezzük és 10 percig 500 W-on pároljuk. A tejfölt a liszt

Héjában sült krumpli ízesítőkkel és mártásokkal

tel elkeverjük, a gombára öntjük, majd az egészet alaposan összekeverve 3 percig 500 W-on főzzük. Párolt rizzsel, főtt tésztával vagy galuskával tálaljuk.

Frank Júlia Ötletfazék

Tetszés szerin

 

ti mennyiségben héjas krumplit gondosan megmosunk, és szárazra törölünk. Tepsibe rakjuk egymás mellé. A nagyobb darabokat megszúrkáljuk, majd a krumpli mennyiségétől függően két-három evőkanál vizet töltünk alá. Szorosan lefedjük, és az előzőleg nagyon forróra felhevített sütőbe toljuk. Erős lángon harmincöt-negyven percig sütjük, majd a fedőt levesszük, és piros-ropogósra megpirítjuk. Ha a felső része megpirult, megfordítjuk. A burgonyát tálra tesszük, ki-ki ízlése szerint felvágja, és belemártogatja a következő ízesítőkbe: nagyon apróra vágott lila hagyma, snidling vagy zúzott fokhagyma és vaj (Rama margarin) keverékébe, vagy reszelt sajtba, vagy sózott tejfölbe, vagy kaporral ízesített kefírbe (tejfölbe), mustárba, ketchupos mártásba stb. Az a fontos, hogy a burgonya forró, a mártás vagy az ízesítő pedig jéghideg legyen.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Juhtúrós daragaluska

(Egytálétel, 4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 3 db egész tojás, 30 dkg búzadara, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, a tetejére 10 dkg juhtúró, 2 dl kefír, 2 evőkanál olaj.

A tojásokat szétválas

 

ztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk, majd a külön kikevert tojássárgákat óvatosan beleforgatjuk. Belecsorgatjuk az olajat, beleszórjuk a fűszereket és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Végül belekeverjük a búzadarát is. Ügyeljünk arra, hogy a massza teljesen egynemű legyen, vagyis egyenletesen oszoljon el benne az összes anyag. Bő három liternyi sós vizet forralunk, amelybe hosszúkás, egyforma nagyságú galuskákat szaggatunk. Lefedve, lassú tűzön főzzük. Jó nagyra megnőnek a galuskák. Egyet próbaképpen kettévágunk, úgy győződünk meg arról, hogy a közepe is átfőtt-e. Ha igen, akkor leszűrjük, egy lapos tepsibe beleterítjük. Lehetőleg egy sorba rendezzük a galuskákat. Amíg a galuska fő, a kefírben simára keverjük az olajat és a juhtúrót, majd rákenjük a galuskák tetejére. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, annyi időre, amíg a kefíres túró kissé rásül a tetejére.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Juhtúrós sült cékla

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 1 kg bíborhenger fajta cékla, 15 dkg juh

 

túró, 4 evőkanál olaj, kevés liszt, 1 egész tojás, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött bors.

A céklát gondosan megmossuk, majd tepsibe tesszük, jó szorosan egymás mellé (nem egymásra). Aláöntünk két deci vizet, alufóliával szorosan befedjük, és a forró

 

Elkészítési ideje: kb. 1 óra 30 perc.

Káposztakocka tepsiben

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 50 dkg fejeskáposzta, 15 dkg nagykocka száraztészta, 2 tojás, 8 dkg füstölt szalonna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

A tésztát a szokásos módon sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, és meleg vízzel leöblítve melegen tartjuk. A nagyon apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, és a pirosra sült pörcöt leszűrjük. A visszamaradt zsíron először 1 deci víz hozzáadásával megpároljuk a káposztát, majd kissé lepirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. A tojást habosra felverjük, összekeverjük a már nem nagyon forró pirított káposztával és a kockatésztával, ezután belesimítjuk egy kikent, kisebb tepsibe. Előmel

egített, forró sütőben piros kérget sütünk a tetejére, és kockára vágva, lapátkanállal adagolva tesszük tányérokra. Nemcsak melegen, de hidegen is nagyon finom, és különösen sörkorcsolyaként tálalható.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra 10 perc.

Káposztapuding

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 50 dkg édes fejes káposzta, 3 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 4 egész tojás, 25 dkg burgonya, 2 dkg Rama margarin, 2 evőkanál finomliszt, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl kefír, 1 teáskanálnyi só, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál borsikafű, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi őrölt köménymag.

A káposztát megtisztítjuk külső, hibás leveleitől, és nyersen vagy lereszeljük, vagy legyaluljuk. A margarint felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, és habosra hevítjük. Ezután ráöntjük a tejet, és folytonosan kevergetve jó sűrűre főzzük.

Hagyjuk kihűlni. Közben a burgonyát sós vízben megfőzzük, és még melegen meghámozva összetörjük. A fehérmártásba belekeverjük. Hozzáadjuk még a tojások jól kikevert sárgáját, a fűszerekkel ízesítjük, végül a reszelt, nyers káposztát is. A tojásfehérjék keményre vert habjával óvatosan összeforgatjuk, és egy kikent kerek tortaformába belesimítjuk a masszát. Nagy tepsibe három ujjnyi vizet töltünk, és beleállítjuk a sütőbe

. Ha a víz már gyöngyözni kezd, akkor tesszük bele a megtöltött formát, és addig gőzöljük, míg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca száraz marad. Meleg tálra borítjuk, négy cikkre vágjuk, és kefírrel leöntve tálaljuk.

Elkészítési ideje: kb. 2 óra.

Kapros töltött paprika

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 8 kisebb sárga színű paprika, 2 evőkanál apróra tört cérnametélt (száraztészta), 1 tojás, 1 evőkanál bármilyen fajta reszelt sajt, 1 csokor kaporzöld, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, ízl

A zöldpaprikákat megmossuk, csumájukat és magjukat úgy szedjük ki, hogy a paprikák tölthetők legyenek. A tojást nagyon habosra verjük, belekeverjük a megmosott, lecsurgatott és finomra vágott kaprot, meg a zúzott fokhagymát. Az apróra tört tésztát a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízbe téve megfőzzük, és leöblítve összekeverjük a tojással. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot, és a paprikákat a tésztás-kapros töltelékkel megtöltjük. A töltött paprikákat sorban, egymás mellé beletesszük eg

y kiolajozott tepsibe, tetejét is meglocsoljuk olajjal, és fedetlenül toljuk be az előmelegített, forró sütőbe.

Addig sütjük, amíg a paprikák héja kissé ráncosodni, pöndörödni kezd. Melegen is, hidegen is egyaránt nagyon jó.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Karotta vagy sárgarépa vajjal

Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve

Hozzávalók: 8 deka karotta, 8 deka vaj, 5 deka cukor, egy kis csomó zöldpetrezselyem, só.

A karottát megtisztítjuk, jól megmossuk és összevágjuk. Ismét megmossuk és annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy elég puha legyen, de ne főzzük túl puhára, mert szétesik, gusztustalan lesz. Ez

Makói sült burgonya

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

után leszűrjük. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a leszűrt és jól lecsurgatott karottát, megsózzuk, cukorral, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük és mérsékelt tűzön a vajban megforgatjuk. (Nem pirítjuk meg.) Forrón tálaljuk. Többnyire borjúsülthöz, natúrszelethez, fiatal jércesülthöz vagy párizsi körítésként tálaljuk.

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 60 dkg vöröshagyma, 2 dl csökkentett zsírtartalmú tejföl, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, olaj a burgonya sütéséhez.

A burgonyát megtisztítjuk, és vékonyka hasábokra vágjuk. Forró olajon pirosra megsütjük. A megtisztított vöröshagymá

 

Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Paprikás újburgonya - másképpen

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 2 dl tejföl, 8 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Az újburgonyát meghámozzuk, és negyedekb

 

e vágjuk. (Ha sikerült aprószemű újburgonyát vásárolnunk, akkor a burgonyákat egyben is hagyhatjuk.) A füstölt szalonnát nagyon apróra metéljük, zsírját kiolwasztjuk, majd a pörcöt leszűrjük. A visszamaradt zsíron megfonnyasztjuk a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát. Ezután a tűzről lehúzzuk a serpenyőt, gyorsan belekeverjük a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, és a sót meg a törött borsot. Tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe terítjük a nyers, megmosott burgonyát, rálocsoljuk a hagymás szalonnazsírt és a tejfölt. Az edényt befedjük, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk. Kb. 40 percnyi párolás után a fedelet levesszük, és szép pirosra sütjük a tetejét.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Paradicsomos pehelymüzli

Fortunate

Hozzávalók:

 

csipetnyi ételízesítőpor, 1-1 dkg búza-, zab-, árpa-és rozspehely, 3 evőkanál étolaj, kb. 1 liter 100%-os fűszeres paradicsomlé.

5 dl vizet az ételízesítő porral felforralunk. A pelyheket az olajon kevergetve megforrósítjuk, a vizet ráöntjük, majd a tűzről lehúzzuk és szorosan lefödve 15-20 percig állni hagyjuk. Akkor jó, ha a pelyhek az összes vizet magukba szívták, már nem ragacsosak. Ha kihűlt, négy tányéron elosztjuk, és a tálaláskor a paradicsomlével fölöntjük.

Elkészítési idő: 35 perc

Egy adag: 1183 KJ/283 kcal

Párolt vörös káposzta

(köret, 4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 75 dkg vörös káposzta, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint ecet, cukor, só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A megtisztított vörös káposztát vagy lereszeljük, vagy nagyon vékony csíkokra vágjuk. Megsózzuk. Jól átkeverve állni hagyjuk fél órá

 

n keresztül. Közben lábasba átöntjük, rácsorgatjuk az olajat és fél deci vizet, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ezután 1-2 evőkanál kristálycukorral megszórjuk és megpirítjuk. Ecettel és törött borssal ízesítjük. Bármilyen hús körete lehet, de sült kolbásszal vagy főtt virslivel is tálalható.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Rakott burgonya

Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon

Hozzávalók: . 70 dkg burgonya, 25 dkg parasztkolbász, 15 dkg húsos szalonna, 10 dkg reszelt sajt, 4 kemény tojás, 3 dl tejföl, 2 evőkanál

A burgonyából héjában főtt burgonyát készítünk (lásd a Köreteknél), majd meghámozzuk és felkarikázzuk. A kolbászt és a kemény tojásokat vékony karikákra vágjuk, a húsos szalonnát csíkokra vágjuk. A tejfölt sóval összekeverjük. Egy edényt margarinnal kikenünk, majd rétegesen burgonyát, kolbászt, húsos szalonnát és tojást teszünk bele. A rétegeket meglocsoljuk olvasztott margarinnal és tejföllel. A legfelső réteget vastagon bevonjuk tejföllel.

Lefedve 10 percig 500 W-on sütjük, majd kivesszük, a

 

tetejét megszórjuk sajttal és 5 percre fedő nélkül 500 W-on visszatesszük a sütőbe.

Rakott karfiol

Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon

Hozzávalók: 80 dkg karfiol, 35 dkg főtt tarja, 4 db kemény tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt sajt, 2 evőkanál margarin, só, 1 dl víz.

A karfiolt rózsáira szedjük, majd alaposan

megmossuk. Egy edénybe beletéve, 1 dl vízzel felöntjük és 15 perc alatt 500 W-on megfőzzük. A főtt tarját felkockázzuk, a kemény tojásokat karikákra vágjuk. A tejfölt sóval összekeverjük. Egy edényt kimargarinozunk, rétegesen belerakjuk a főtt karfiolt, a felkockázott, főtt tarját és a tojásokat. Meglocsoljuk margarinnal és tejföllel. 8 percig 500 W-on összesütjük, majd kivéve a sütőből, ráreszeljük a sajtot és 3 perc alatt 500 W-on ráolvasztjuk.

Rakott metélt

valók: 30 dkg szélesmetélt száraztészta, 2 db egész tojás, 2,5 dl tej, 1 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.

A tésztát el

tördeljük, és a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízbe téve megfőzzük, majd meleg vízzel leöntve félretesszük. A füstölt szalonnát nagyon apróra wágjuk, zsírját kiolvasztjuk, és a pörcöt leszűrjük. A visszamaradt zsírban megforgatjuk a főtt tésztát. Az olajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet és addig pirítjuk, amíg habzani kezd, ekkor ráöntjük a tejet és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, a borsot, a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sót és a leszűrt szalonnapörcöt, majd kevergetve kissé lehűtjük. Ezután belekeverjük a felvert tojásokat. Ebbe a mártásba forgatjuk a főtt tésztát, és tűzálló tálba vagy tepsibe rakva, betoljuk az előmelegített, forró sütőbe. Addig sütjük, amíg piros kéreg sül a tetejére.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Reszelt almás zabpehelylepény

Fortunate

Hozzávalók (16 szelethez): 30 dkg zabpehely, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 8dkg margarin, fél csomag sütőpor, kb. 0.5 dl tej, 4-5 evőkanál sárgabarack-vagy eperlekvár, 80 dkg alma, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, a tetejére: 1 csomag vaníliás cukor.

A zabpelyhet a tejfölbe forgatjuk, és 1-2 órán át így duzzasztjuk. A tojások sárgáját először a cukorral, majd a margarinnal keverjük ki, azután a pehelyhez öntjük. A sütőport hozzáadjuk, végül annyi tejjel hígítjuk, hogy kissé folyós legyen. A masszát egyenletesen, egy kb. 20x30 centis teflon tepsibe, vagy kivajazott tűzállótálba simítjuk, és a tetejét lekvárral megkenjük. Az almát héjastól lereszeljük, a tészta tetejére terítjük, a fahéjjal m

eghintjük. Előmelegített sütőben közepes lánggal (180 Celsius fok, légkeveréses sütőben 160 Celsius fok) kb. 30 percig sütjük, ha a beleszúrt tűre nem ragad rá a tészta, akkor jó. A tepsiben hagyjuk kihűlni, végül vaníliás cukorral meghintjük.

Elkészítési i

dő: 1 óra

+ a pehely áztatása.

Egy szelet: 774 kJ/185 kcal.

Rizses káposztapuding

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 50 dkg édes fejeskáposzta, 10 dkg rizs, 2 dl kefír, 2 tojás, 2 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 1 evőkanál ételízesítőpor, 1 evőkanál finomliszt, 2 dkg Rama margarin, 1 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál törött bors, 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű), késhegynyi tört köménymag, a tetejére 5 dkg reszelt sajt.

A megtisztított káposztát lereszeljük, és lábasba rakjuk. Ráöntünk egy evőkanál olajat és fél deci vizet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a többi fűszert is beleszórjuk. Fedő alatt puhára pároljuk, ezután fedő nélkül, folytonosan kevergetve megpirítjuk, közben rászórjuk a cukrot. A rizst megmossuk, lecsurgatjuk, és a maradék olajon üvegesre fu

Elkészítési ideje: kb. 1 óra 30 perc.

Rizsgombóc kapormártással

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

ttatjuk. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntjük, beleszórjuk az ételízesítőport, és fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levét beszívja. A margarint habzásig hevítjük a liszttel, felöntjük a tejjel, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük, végül beletesszük a kefírt, a rizst és a káposztát, de már nem forraljuk. Jól összekeverjük, ezután adjuk hozzá a tojássárgákat és a fehérjékből vert kemény habot. A masszát négy egyforma, lehetőleg hőálló bögrébe vagy egyéb formába nyomkodjuk. A megtöltött edénykéket beleállítjuk egy három ujjnyi vízzel telt tepsibe, majd az egészet betoljuk az előmelegített, forró sütőbe. Addig gőzöljük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a massza. Meleg tányérokra borítjuk, tetejüket megszórjuk a reszelt sajttal, és forrón tálaljuk.

Hozzávalók: a rizsgombóchoz: 15 dkg rizs, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál só; a kapormártáshoz: 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl kefír, 2 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 1 csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só.

A rizst átválogatjuk, szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt megmossuk. Ezután húsz percig tiszta vízben áztatjuk, lecsurgatva 2 evőkanál forró olajon szép aranysárgára pirítjuk. Közben folyamatosan kevergetjük, hogy le ne égjen. Megsózzuk, és a térfogatához képest dupla mennyiségű forró vízzel leöntve, fedő alatt, kis lángon addi

Elkészítési ideje: kb. 1 óra 30 perc.

Sajtbundában sült burgonya

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

g főzzük, amíg az összes folyadékot beszívja. Hagyjuk kihűlni. A tojást felverjük, összekeverjük a reszelt sajttal, és a rizsbe forgatjuk. Megwárjuk, amíg az egész teljesen kihűl. Ezután nedves kézzel nagy diónyi gombócokat formálunk a masszából, és kisebb tepsire, szorosan egymás mellé rakjuk. Amíg a rizs hűl, elkészítjük a kapormártást. A megmaradt 2 evőkanál olajon habzásig hevítjük a lisztet, ráöntjük a forró tejet, és kevergetve sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a kefírt, a sót és a borsot. Végül beletesszük a megmosott, lecsurgatott és apróra vágott kapor felét, és az egészet jól összekeverjük. A mártást ráöntjük a rizsgombócokra, és az előmelegített, forró sütőbe éppen csak annyi időre tesszük, hogy a mártás rásülhessen a gombócokra. Tálalás előtt a megmaradt friss kaporral meghintjük.

Hozzávalók: 50 dkg lehetőleg apró újburgonya, 10-13 dkg finomliszt, 2-2,5 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 1 púpozott evőkanál bármilyen fajta reszelt sajt, 1 teáskanál só, késhegnyi törött fekete bors, 2 evőkanál olaj, + olaj a sütéshez.

Az újburgonyát gondosan megmossuk, kicsit ledörzsöljük, de nem hámozzuk meg. Lecsurgatjuk, és hagyjuk megszikkadni. Közben a tejet és a

tojást habosra verjük, majd annyi lisztet teszünk bele, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatésztát kapjunk. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, belekeverjük az olajat, és hozzáadjuk a reszelt sajtot is. A burgonyaszemeket először lisztben megmártjuk, ezután a tésztába forgatva bő, forró olajban, de takaréklángon (hogy a sajt ne égjen, de a burgonya jól átsülhessen) szép ropogós-pirosra sütjük. Papírtörülközőre tesszük, hogy az a felesleges olajat felszívja.

Salátával vagy kapros-majonézes mártással tálaljuk.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Sajtos zöld rizs

(Egytálétel, 4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 25 dkg sóska, 5 dkg reszelt, füstölt sajt, 2 húsleveskocka, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál porcukor, 1 gerezd fokhagyma, kevés só.

A megmosott, átwálogatott és lecsurgatott rizst az olajon üvegesre pirítjuk. Közben a megmosott sóskát megtisztítjuk, és turmixgép poharába téve 2 dl vízzel pépesre turmixoljuk. A rizsre ráöntjük a sóskapürét, és még annyi vizet, hogy az összes folyadék ké

Ezután befedve, saját gőzében hagyjuk duzzadni. Legalább 15-20 percig. Egyszer sem szabad megkeverni! Tálalás előtt óvatosan, villával átforgatjuk, rászórjuk a reszelt sajtot, és azonnal tálaljuk.

tszerese legyen a rizs eredeti térfogatának. Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és kevés cukrot, majd felforraljuk. Kis lángon, fedő alatt addig pároljuk, amíg a rizs az összes levet felszívja.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Sajtos, tejfölös gomba

Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 25 dkg füstölt sajt, 1 dl tejföl, 1 dl bor, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál vaj, só, bors.

A gombát elválasztjuk a tönkjétől, majd mindkettőt alaposan megtisztítjuk, megmossuk és szeletekre vágjuk. Egy tálba beletesszük a

vajat és 2 perc alatt 200 W-on felolvasztjuk. A hagymát kettévágjuk és felkarikázzuk, majd beletesszük a vajba és 3 percig 500 W-on üvegesre pároljuk. A gombát hozzáadjuk a párolt hagymához, 1 dl borral felöntjük és elkeverjük. 10 percig 500 W-on pároljuk. A tejfölbe fűszert keverünk, ráöntjük a gombára, s 3 percig 500 W-on összesütjük. Ezután reszelt sajttal meghintjük, majd 2 perc alatt 500 W-on ráolvasztjuk.

Sárgarépapuding

ojás, 2 dl tejföl, 4 dkg Rama margarin, 2 evőkanál finomliszt, 4 dl tej, 1 kis doboz marhamájkrém, 1 evőkanál szárított majoranna, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A margarint habzásig forrósítjuk a liszttel, majd a tejjel felöntve, folyto

nos keverés közben sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. Közben a megtisztított sárgarépát az almareszelő durva fokán lereszeljük, és a dobozából kibontott májkrémmel együtt a fehérmártáshoz adjuk. Jól összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a fűszerekkel és a majorannával, majd a masszához adjuk, végül óvatosan, hogy ne törjön, beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot. Az egészet belesimítjuk a kikent formába.

Egy nagy tepsibe három ujjnyi vizet töltünk, és beleállítjuk a megtö

ltött formát. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és addig gőzöljük, nagy lángon, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem ragad a massza. Azonnal meleg tálra borítjuk, és négy cikkre vágva, a tejföllel lelocsolva tálaljuk.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra 20 perc.

Serpenyős póré

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 50 dkg vastag póréhagyma, 50 dkg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg főzőkolbász, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, késhegyny

i törött fekete bors.

A burgonyát gondosan megmossuk, és héjában puhára főzzük. A megtisztított póréhagyma fehér részét levágjuk, és a hagymát hosszában kettéhasítjuk. Vékony karikákra metéljük. A zöld részt nagyon finomra (mint a petrezselyemzöldet szokás) aprítjuk. A kolbász bőrét lehúzzuk és a kolbászt felkarikázzuk. A kis kockákra vágott füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, és rátesszük a póréhagymát, illetve annak a fehér részét. Gondosan kevergetve lepirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát, és azonnal

Elkészítési ideje: kb. 1 óra 15 perc.

Sonkás daragaluska

(Egytálétel, 4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

ráöntünk 2 evőkanál vizet. Megfűszerezzük és a kolbászdarabkákat is belerakjuk. Az egészet néhány percig pirítjuk, ezután pedig hozzátesszük a meghámozott és karikákra vágott, főtt burgonyát. A tejfölt is ráöntjük, beleszórjuk a zöld hagymaszárat, és egy pillanatra felforraljuk. 10 percnyi állás után tálaljuk.

Hozzávalók: 3 db egész tojás, 30 dkg búzadara, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 10 dkg főtt so

A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd hozzátesszük az ugyancsak apróra vágott sonkát. Néhány percig pirítjuk, ezután ráöntjük a tejfölt és a kefírt. Éppen csak átmelegítjü

nka, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 dl kefír.k, végül az egészet rálocsoljuk a már ismert módon elkészített galuskára. Előmelegített, forró sütőbe toljuk annyi időre, amíg a galuska jól átforrósodik.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Sonkás, sajtos brokkoli

Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 20 dkg sonka, 20 dkg Karaván sajt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál margarin, só, bors, majoránna.

A brokkolit alaposan megmossuk és rózsáira szedve egy kimargarinozott edénybe tesszük. Kevés vizet aláöntve, lefedve 12 percig 500 W-on p

Sült daragaluska

(Egytálétel, 4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

ároljuk. A sonkát 3-4 cm-es csíkokra vágjuk, összekeverjük a brokkolival, majd megszórjuk fűszerekkel. A tejfölt a reszelt sajttal összekeverjük és a sonkás brokkolira öntjük. 12 percig 500 W-on lefedve főzzük. Pirított burgonyával vagy petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

Hozzáwalók: 1 liter tej, 10 dkg búzadara, 2 db egész tojás, 5 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 teáskanál liszt, 2

dl kefír, és a mártogatáshoz 2 dl tejföl.

A búzadarát beleszórjuk a tejbe, és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük az olajat, a reszelt sajtot és a sót meg a törött borsot. Hagyjuk kihűlni, ezután adjuk hozzá a felvert tojásokat. A masszából hosszúkás galuskákat formázunk, és egy kikent tepsibe egymás mellé rakjuk. Leöntjük a liszttel simára kevert kefírrel, és az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütjük a tetejét. A tejfölbe mártogatva fogyasztjuk.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Svéd gomba

Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, só, pirospaprika, majoránna, 1,5 dl vörösbor.

Egy edénybe beleöntjük az olajat és 2 percig 500 W-on melegítjük. A megtisz

tított, apróra vágott vöröshagymát az olajba tesszük és 3 percig 500 W-on üvegesre pároljuk. A gombát alaposan megtisztítjuk, megmossuk és vékonyra szeleteljük, majd a hagymához keverjük. Az egészet megfűszerezzük, leöntjük másfél dl vörösborral és héjától megfosztott, apróra vágott paradicsomot adva hozzá, fedő alatt 15 percig 500 W-on pároljuk. Félidőben egyszer megkeverjük.

Szalonnás zeller

császárszalonna a legjobb), 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tej (lehet csökkentett zsírtartalmú is), 2 dl kefír, 1 csokor friss zellerzöld, 1 evőkanál liszt, 1 késhegynyi őrölt fehér bors, ízlés szerint só, csipet cukor.

A zellert gondosan lehámozzuk, és nagy

on jól megmossuk. Karikákra vágjuk, majd a karikákat vékony csíkokra aprítjuk. A füstölt szalonnát apró kockákra metéljük, és egy nagy serpenyőben zsírjára sütjük. A ropogósra sült pörcöt leszűrjük, és félretesszük. A visszamaradt zsíron üvegesre futtatjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a zellercsíkokat, és folytonosan kevergetve átsütjük. Megsózzuk, rászórjuk a törött borsot, ráöntjük a tejet és 2 dl vizet, ezután lefedjük, és puhára pároljuk. A kefírben simára keverjük a lisztet, és besűrítjük vele a már puha zöldséget. Jól kiforraljuk, és kevergetjük, hogy le ne égjen. Végül rászórjuk a friss, apróra vágott, megmosott zellerzöldet és a pörcöt.

Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Tavaszi sült burgonya

(Egytálétel, 4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 1,25 kg burgonya, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tej, 1 db tojás, 1 evőkanál liszt, 1 csokor friss kapor, 1 csokor friss petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, olaj a burgonya sütéséhez.

A burgo

nyát meghámozzuk és vékonyka hasábokra vágjuk. Leszárítva forró olajban ropogós-pirosra sütjük. Amíg a burgonya sül, a zöldfűszereket megmossuk, lecsurgatjuk és apróra vágjuk. A tojást a tejjel habosra verjük, belekeverjük a lisztet, a sót, a törött borsot, végül összekeverjük a zöldfűszerekkel. Ezután a reszelt sajtot hozzáadjuk. A megsült, lecsurgatott burgonyát egy nagy tepsibe egyenletesen beleterítjük, ráöntjük a sajtos-tojásos masszát, és előmelegített, forró sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt világosbarnára sül. Vigyázat! Nem szabad megbarnítani, mert keserűvé válhat. Friss salátával vagy savanyúsággal finom vacsora.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Töltött cékla

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók:

4 szép nagy, gömbölyű, öklömnyi cékla, 5 dkg darált dióbél, 10 dkg reszelt rokfort (márvány) sajt, 1 egész tojás, 1 evőkanál búzadara, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl kefír, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A megmosott céklákat a kuktában, a betéten, három deci vízzel puhára pároljuk, majd meghámozva úgy vájjuk ki a belsejét, hogy legalább másfél centi vastag fala maradjon. A kivájt céklát apróra vágjuk. A töltelékhez a tojást habosra verjük, összekeverjük a megreszelt sajt felével, a darált dióval, a zúzott fokhagymával, a búzadarával, és csipet sóval ízesítjük. (Vigyázat, a rokfort sós!) A céklaüregeket megtöltjük a sajtos-diós töltelékkel, majd a megpúpozott céklákat tepsire, egymás mellé tesszük. Közérakjuk a céklaforgácsot, rászórjuk a maradék reszelt

sajtot, és a kefírrel lelocsoljuk. Előmelegített, forró sütőbe toljuk és huszonöt-harminc percig sütjük. Különleges, dekoratív és finom étel, különösen, ha fehér tányéron tálaljuk.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra 30 perc.

Töltött gomba

Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon

Hozzávalók: 8 db nagyobb gomba, 2 db kisebb gomba, 1 evőkanál vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt sajt, 15 dkg sonka, só, bors.

A vajat egy edénybe tesszük és 2 perc alatt 500 W-on megol

Töltött paprika

Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon

Hozzávalók: 4 db tölteni való paprika, 30 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg

vasztjuk. A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd az olvadt vajba szórjuk és 3 percig 500 W-on üvegesre pároljuk. A felkockázott sonkát és a zúzott fokhagymát is belehelyezzük az edénybe és 5 percig 500 W-on főzzük. A gombafejeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk, tönkjétől elválasztjuk. A tönköket és a 2 db kisebb gombafejet apróra vágjuk és beletesszük az edénybe. Megfűszerezzük és 5 percig 500 W-on elkészítjük a tölteléket. Ezzel töltjük meg a gombafejeket, majd beletesszük egy tálba. A töltelék maradék levét a megtöltött gombafejek alá öntjük, majd letakarva meghintjük reszelt sajttal. főtt rizs, 1 db tojás, 15 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, cukor, só, bors.

Egy edénybe olajat öntünk, majd 2 percig 500 W-on melegítjük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágva az olajba tesszük és 3 percig 500 W-on pároljuk. A rizst és a hagymát az ol

ajba tesszük, majd 2 percig 500 W-on pirítjuk. A sütőből kivéve összekeverjük a darált hússal, a tojással és a fűszerekkel. A paprikákat alaposan megmossuk, magházukat és ereiket kivágjuk, majd az előbb elkészített töltelékkel megtöltjük. A paprikákat egy tálba helyezzük, a paradicsompürét fél dl vízzel meg cukorral összekeverjük, majd leöntjük vele a paprikákat. Lefedjük és 10 percig 500 W-on főzzük. A sütőből kivéve a paprikákat átrendezzük, megforgatjuk és újabb 10 percig 500 W-on főzzük.

Túrópuding sonkával

Túróból sokféleképpen

Hozzávalók: 90 dkg túró, 10 dkg vaj, 8 db zsemle, 7 dl tej, 12 db tojás, 30 dkg sonka, 3 dkg só, 5 g őrölt bors.

A zsemléket tejben beáztatjuk, majd a túróval együtt szitán áttörjük. A masszához hozzáadjuk a finomra darált

sonkát, a tojások sárgáját és a fűszereket. A tojások fehérjét habbá verve adjuk a pudingmasszához. Vajjal kikent formába öntjük, és vízgőzben, sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük.

Túrós kocka sonkával

Túróból sokféleképpen

valók: 80 dkg száraztészta, 70 dkg túró, 15 dkg zsír, 30 dkg sonka, 10 db tojás, 4 dl tejföl, 5 g őrölt bors, 4 g só.

Túrós vagdalt kosár

Unger Károly Túróból készülő ételek

Hozzávalók: 40 dkg sertéslapocka, 2 db zsemle, 4 db tojás, 1 dkg só, 5 g őrölt bors, 1 csomó petrezselyem, 35 dkg túró, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó kapor, 10 dkg zsír.

A sertéshúst ledaráljuk, hozzáadjuk az áztatott és ledarált zsemlét, tojást, finomra vágott petrezselyemzöldet és ízesítjük. Kis kosárkákat formázunk belőle. Mindegyik közepére kapros, h

Túrós vagdaltkosár

Túróból sokféleképpen

agymás túrót teszünk. Zsírozott tepsiben sütjük.

Hozzávalók: 40 dkg sertéslapocka, 2 db zsemle, 4 db tojás, 1 dkg só, 1 dkg őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 30 dkg túró, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó kapo

r, 10 dkg zsír.

A sertéshúst ledaráljuk, hozzáadjuk az áztatott és ledarált zsemlét, tojást, finomra vágott petrezselyemzöldet és ízesítjük. Kis kosárkákat formázunk belőle. Mindegyik közepére kapros, hagymás túrót teszünk. Zsírozott tepsiben sütjük.

Vegyes zöldségtál tepsiben

öklömnyi tisztított karfiol, 2 karalábé, 1 csokor új sárgarépa, 30 dkg aprószemű burgonya, 1 tojás, 3 dl tej, 2 csapott evőkanál finomliszt, 4 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zöldhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors.

A karfiolt

Az összes zöldségfélét összekeverjük, és egy közepes nagyságú tepsibe terítjük a hagymazöld és a petrezselyemzöld kivételével. Jól meg

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Virslis-gombás csiga

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

kis rózsáira szedjük, és megmossuk, lecsorgatjuk. A karalábét hámozás után egyforma kockákra vágjuk, a lekapart (vagy csak erősen ledörzsölt) sárgarépát ugyancsak felkockázzuk. A burgonyát sós vízben megáztatjuk, és a héját lehámozzuk. A zöldhagymát megtisztítjuk, és kétcentis darabokra vágjuk. A zöldjét finomra aprítjuk a megmosott, lecsurgatott petrezselyemzölddel együtt.sózzuk, megborsozzuk. Az olajat egy kis serpenyőben felhevítjük, világos zsemleszínűre pirítjuk rajta a lisztet, majd a megmelegített tejjel felöntve gyorsan kevergetjük. Sűrűre főzzük, és a fele petrezselyem- valamint hagymazöldet belekeverjük. A tojásokat jó habosra felverjük, majd a már nem forró mártásba sóval és borssal együtt belekeverjük. A tojásos öntetet rálocsoljuk a zöldség tetejére, és a tepsit befedjük. Előmelegített, forró sütőben 25 percig pároljuk, végül a fedőt levéve, pirosra pirítjuk a tetejét. A tálalás pillanatában rászórjuk a megmaradt zöldpetrezselymes-hagymazöldet.

Hozzávalók: 1 pár műanyag borítású virsli, 20 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 35 dkg csigatészta, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl csökkentett zsírtartalmú tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál finomliszt, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A csigatésztát a szokásos módon, forrásban

Ebbe forgatjuk bele a főtt tésztát. Az egészet betesszük a sütőbe, hogy jól felforrósodjon.

lévő sós vízbe tesszük és megfőzzük, majd meleg vízzel leöblítve melegen tartjuk. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, majd megsózzuk, és fedő alatt megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt gombát. A zúzott fokhagymával, törött borssal ízesítjük. Megsózzuk, és ugyancsak fedő alatt megpároljuk. Ha már zsírjára sült, a tűzről lehúzzuk, belekeverjük a pirospaprikát, majd ráöntünk fél pohárnyi vizet. Ezután a tejfölben simára keverjük a lisztet és besűrítjük vele az ételt. Végül belekeverjük a bőrétől megtisztított és felkarikázott virslit.

Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

Vitaminos zöldborsó

Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon

Hozzávalók: 60 dkg zöldborsó, 25 dkg paradicsom, 15 dkg retek, 1 csomag újhagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors.

Egy edénybe beletesszük a zöldborsót, felöntjük 2 dl vízzel, majd lefedve 12 percig 500

W-on főzzük. A sütőből kivéve a levet leöntjük róla. A paradicsomot, a hagymát, és a retket alaposan megtisztítjuk, megmossuk és kis kockákra vágjuk. Összekeverjük a zöldborsóval, olajjal leöntjük és visszahelyezzük a mikróba. 3 percig 500 W-on pároljuk, s csak ezután fűszerezzük meg.

 

Zabpelyhes gombakrokett

Fortunate

Hozzávalók: 15 dkg zabpehely, 15 dkg gomba, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, só, törött bors, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj.

A zabp

Elkészítési idő: 35 perc

elyhet minimum 1 órára annyi vízbe áztatjuk, amennyi ujjnyira ellepi. Utána leszűrjük, és kifacsarjuk. Közben a gombát megtisztítjuk, fölaprítjuk és olajon megpirítjuk. A pehelyhez adjuk a tojással együtt, megsózzuk, megborsozzuk és a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd a morzsát is beledolgozzuk. Ha túl lágy lenne, az utóbbiból egy keveset még keverhetünk hozzá. A masszából kisebb pogácsákat vagy ujjnyi hosszú rudakat formálunk, és olajban megsütjük. Önmagában rizzsel és tartármártással kínáljuk, de főzelékfeltétnek is finom.

+ a pehely áztatása.

Egy adag: 1154 kJ/276 kcal

Tartalomjegyzék

Zöldséges- és egytálételek 1

Bundázott karalábé 3

Csuszaburgonya 3

Daragaluska paradicsommártásban 4

Darált hússal töltött uborka 5

Gombapörkölt 5

Héjában sült krumpli ízesítőkkel és mártásokkal

Juhtúrós daragaluska 7

Juhtúrós sült cékla 8

Káposztakocka tepsiben 9

Káposztapuding 9

Kapros töltött paprika 10

Karotta vagy sárgarépa vajjal 11

Makói sült burgonya 12

Paprikás újburgonya - másképpen 12

Paradicsomos pehelymüzli 13

Párolt vörös káposzta 14

Rakott burgonya 14

Rakott karfiol 15

Rakott metélt 15

Reszelt almás zabpehelylepény 16

Rizses káposztapuding 17

Rizsgombóc kapormártással 18

Sajtbundában sült burgonya 19

Sajtos zöld rizs 20

Sajtos, tejfölös gomba 21

Sárgarépapuding 22

6

Serpenyős póré

Sonkás daragaluska 23

Sonkás, sajtos brokkoli 24

Sült daragaluska 24

Svéd gomba 25

Szalonnás zeller 25

Tavaszi sült burgonya 26

Töltött cékla 27

Töltött gomba 28

Töltött paprika 29

Túrópuding sonkával 29

Túrós kocka sonkával 30

Túrós vagdalt kosár 30

Túrós vagdaltkosár 30

Vegyes zöldségtál tepsiben 31

Virslis-gombás csiga 32

Vitaminos zöldborsó 33

Zabpelyhes gombakrokett 33

 

22

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 1

Hozzá

A kockatésztát sós vízben kifőzzük. A tejfölbe keverjük a tojások sárgáját, az áttört túrót, a darált sonkát. Ízesítjük a masszát, majd belekeverjük a kifőzött tésztát és a tojásfehérjehabot. Zsírozott, magas szélű tepsiben sütjük.

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 2 nagy zellergumó (50-60 dkg), 8 dkg húsos szalonna (szeletelt

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 4 egész t

(4 személyre)

Frank Júlia Ötletfazék

Hozzá

margarin, só.

t vastag karikákra metéljük, és egy lábosba vagy serpenyőbe tesszük. Rászórjuk a fűszereket, megsózzuk és belecsorgatjuk az olajat. A megtisztított és összezúzott fokhagymával elkeverjük, majd fedő alatt üvegesre pároljuk. A megsült és leszűrt burgonyát n

agy tálba öntjük, melegen tartjuk, és ha a hagyma is elkészült, rászórjuk a tetejére. Végül beleöntjük a megsózott tejfölt, óvatosan átkeverjük, hogy a burgonya ne nagyon törjön, és azonnal tálaljuk.

és szerint só.

sütőben puhára pároljuk. Ezután meghámozzuk, és fél centi vastag karikákra vágjuk. A céklakarikák mindkét oldalát megsózzuk, majd lisztbe mártva beleterítjük a tepsibe. Az egész tojást habosra felverjük, összekeverjük a tejföllel és a villával szétmorzsolt juhtúróval. Ízlés szerint törött borssal és kevés sóval ízesítve belekeverjük az olajat is. Ezt a sűrű krémet rákenjük a céklakarikák tetejére, és az előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg sárgásbarna kéreg lesz a tetején. Kisebb adagban sütve ünnepi húsétel körete is lehet. Grillcsirke mellé nagyon finom, de önállóan is megállja a helyét. (Lehet teljesen nyers cékláwal is készíteni úgy, hogy a felkarikázott céklára kenjük a krémet, és alufóliával letakarva, az előmelegített, forró sütőben legal

ább másfél óráig pároljuk.)

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?