Ádám-Éva kacsa
Hozzávalók:
Egy sütni való kacsa (kb. 1,2 kg), só, bors, 2 savanykás alma, 20 dkg aszalt füge, egy citrom leve, egy teáskanál currypor, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, egy csipetnyi kakukkf
ű, tyúk- vagy marhahúsleves, a pároláshoz: 4 dkg olaj, 2 evőkanál konyak.
El
őkészítés:
Az almát meghámozzuk, négyfelé vágjuk és eltávolítjuk a magházát, kis darabokra vágjuk és citromlével leöntjük. A fügét alaposan megmossuk és apróra vágjuk. A kacsát kívül-belül hideg vízzel alaposan megmossuk és megtörölgetjük, sóval és borssal kívül-belül bedörzsöljük. Az almát és a fügét összekeverjük a curryporral, s megtöltjük velük a kacsát. A nyílást spárgával zárjuk le úgy, hogy a kacsa sütés közben is megtartsa formáját. A hagymát és a sárgarépát meghámozzuk és nagy darabokra vágjuk.
Elkészítés:
Egy nagy serpeny
őben felforrósítjuk az olajat és a kacsa minden oldalát szép pirosra sütjük benne, kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A fölösleges zsiradékot leöntjük, s a visszamaradtban világosra pirítjuk a hagymát és a sárgarépát. Felöntjük egy kevés tyúk- vagy marhahúslevessel, kakukkfűvel fűszerezzük és visszatesszük bele a kacsát. Előmelegített sütőben kb. 210-220°C-on saját szaftjával és konyakkal kevert levessel gyakran locsolgatva egy-másfél órán át sütjük. A kacsát kb. a sütési idő felénél megfordítjuk. Ezt a ropogós-barnára sütött szárnyast felvágás előtt kb. 20 percig meleg helyen hagyjuk állni. A sült szaftját ízlés szerint hagyhatjuk változatlanul. vagy készíthetünk belőle valamilyen különleges mártást, például narancsmártást. Köretként almás-narancsos vöröskáposztát adhatunk hozzá. |