Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
SALÁTÁK

Saláták

Az utóbbi években a saláták mind gyakoribb fogyasztását több tényező is segítette. A túlzott táplálkozás közismert következményének ellensúlyozására az emberek egyre nagyobb mennyiségben önálló ételként is kezdtek salátákat fogyasztani. Ehhez járult hozzá az a tény is, hogy a külföldi turistautak alkalmával mind többen ismerték meg azt a ma már sok helyen igen magas színvonalú salátakészítési és fogyasztási kultúrát, amelynek elterjedése, szokássá válása és igénye - ha lassú mértékben is - nálunk is kívánatossá válik.

 

Gyakorlatilag valamennyi hazai főzelék, zöldség és a gyümölcsök egy része alkalmas kitűnő, vitamindús saláták készítésére, akár nyersen, akár forrázva, megfőzve és természetesen feldarabolva.

A nálunk meghonosodott, de világszerte megmosolygott cukros-ecetes víz, mint salátalé a magyar ízlés számára valószínűleg még sokáig megőrzi hegemóniáját.

Örvendetes azonban, hogy egyre többen próbálják meg a hazai ízlésnek is megfelelő különböző ízű és jellegű salátaöntetek (dressingek) készítését.

 

A saláták készítéséhez étolajat vagy - és erre érdemes áldozni - olívaolajat használhatunk. A pikáns ízt a hagyományos ecettel vagy annak különböző ízesített változataival, pl. almaecet, zöldségecet, zellerecet, tárkonyecet, borecet stb., továbbá citromlével, mustárral, esetleg paradicsompürével, ketchuppal érhetjük el. Remek üdítő és pikáns ízű salátaöntetek készíthetők tejföl, joghurt, kefír, sőt aludttej felhasználásával. Az egyes salátaöntetek ízét változatosabbá tehetjük finomra vágott metélőhagymával, petrezselyem- és zellerzölddel, friss kaporral is.

A fűszerekkel, ízesítőkkel - a só és bors mellett - pl. curry, szerecsendió, fokhagyma, Worcester-, szójamártás, és az üzletekben készen kapható hazai és külföldi salátafűszer-keverékek, ízesítők alkalmazásával gazdag, változatos és különleges ízharmóniájú salátaféléket készíthetünk.

Ügyeljünk azonban arra, hogy a salátakészítés során minden fűszert és ízesítőt mértéktartóan használjunk, mert az utánízesítésre mindig van lehetőség, azonban a túlzott ízek megszüntetésére nincs mód. Éppen ezért készítés közben többször is kóstoljuk meg a salátalevet vagy öntetet, nehogy végül élvezhetetlensége miatt a belekevert nyersanyagokat is tönkretegye. A salátákat elkészültük után mindig hagyjuk egy kicsit hűtőszekrényben állni, hogy az ízek összeérjenek, és átjárják a belekevert alap- és járulékos anyagokat. A saláták fogyaszthatók önálló ételként, hideg előételként, valamint hideg sültek, tojás-, halételek és egyéb hidegkonyhai készítmények mellé.

Egyszer

ű saláták

Fejes saláta

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 2 kemény tojás, só, ecet, cukor, , ízlés szerint.

Az alaposan megmosott salátát négybe vágjuk és sóval, egy kevés cukorral és ecettel ízesített salátalébe helyezzük. Tetejét keménytojás-szeletekkel díszíthetjük. Ez az elkészítési mód a legismertebb, és a magyar ízlés ezt szokta meg. Más ízesítési módokkal is készíthető, a különböző salátaöntetek felhasználásával. Ilyenkor a salátát először leveleire szedjük, megmossuk, konyharuhával leszárítjuk, majd az elkészített öntettel összekeverve tálaljuk adagonként (lásd salátaöntetek). A leszárított salátaleveleket egyébként ujjnyi csíkokra vagy nagy kockára vágva is előkészíthetjük. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a felszolgált fejes saláta mellé - főleg a hagyományos készítési mód esetén - általában egy kis olajat szokás kínálni.

Paprikasaláta

Hozzávalók (10 adag): 1,20 kg zöldpaprika, só, cukor, ecet, , ízlés szerint.

A paprikák magházát eltávolítjuk (ha nagyon csípős, akkor az erezetét is vágjuk ki). Alapos megmosás után vékony karikára vágjuk, forró, sós vízzel leforrázzuk, és kb. 10 percig állni hagyjuk a vízben. Ezután leszűrjük, és az időközben elkészített hagyományos salátalébe tesszük. Tálaláskor meghintjük egy kevés finomra vágott petrezselyemzölddel. Azonos módon készíthetünk paradicsompaprikából is salátát, vagy a két fajtából vegyesen, ilyenkor ügyeljünk az egyforma szeletelésre. Nyáron, amikor már olcsóbb a paprika, érdemes nagyobb mennyiséget is készíteni, hűtőszekrényben egy hétig is eltartható.

Babsaláta

Hozzávalók (10 adag): 60 dkg nagyszemű tarka- vagy fehérbab, 25 dkg lilahagyma, egy csomó petrezselyemzöld, 1 dl olaj, só, cukor, ecet, , ízlés szerint.

A megtisztított és megmosott babot célszerű az elkészítés előtt kb. fél nappal hideg vízbe áztatni. Ezután puhára főzzük, majd leszűrve a következő salátalébe keverve érleljük: az enyhén cukros, ecetes, sós levet vékony karikára vágott lilahagymával, a finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, végül az olajjal megpermetezzük.

Fogyasztás előtt legalább 2 napig hűtőszekrényben vagy hideg helyen érleljük.

Burgonyasaláta

Hozzávalók (10 adag): 1,20 kg kifli- vagy rózsaburgonya, 30 dkg lilahagyma, só, cukor, ecet, őrölt bors, olaj, , ízlés szerint.

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, s ha kihűlt, hullámos késsel vékonyra felszeleteljük. A lilahagymát hajszálvékony karikára vágjuk, és a burgonyával együtt belekeverjük az enyhén cukros, ecetes salátalébe, amelyet sóval és törött borssal ízesítünk. Tetejét olajjal kissé megpermetezzük. Jól lehűtve, hideg és meleg sültekhez kínálhatjuk.

Céklasaláta

Hozzávalók (10 adag): 1,5 kg cékla, 20 dkg torma, só, cukor, ecet, néhány szem koriander, köménymag, , ízlés szerint.

A megfőtt céklát (kuktában kb. 20 perc alatt készül el) meghámozzuk, és ha kihűlt, négybe vagy félbe vágva - méretétől függően - hullámos késsel vékonyra felszeleteljük. Hagyományos salátalevet készítünk, amit köménymaggal és reszelt tormával ízesítünk. Ebbe keverjük a felszeletelt céklát. Hűtőszekrényben vagy hideg helyen - fogyasztás előtt legalább egy napig - állni hagyjuk. Télen érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget is készíteni, mert így bármikor fogyaszthatunk belőle, de mindig hűtőszekrényben tároljuk.

Káposzta-karottasaláta

Hozzávalók (10 adag): 1,20 kg fehér fejes káposzta, 1 csomag mélyhűtött sárgarépa, 1 csomó metélőhagyma vagy 10 dkg vékony karikára vágott vöröshagyma, só, cukor, ecet, köménymag, olaj, , ízlés szerint.

A megtisztított fejes káposztát finomra vágjuk vagy megreszeljük, és sós vízzel leforrázva kb. 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ecetes, olajos salátalevet készítünk, amelyet kevés cukorral és köménymaggal ízesítünk. A forrázott és leszűrt káposztát a lébe keverjük a finomra vágott metélőhagymával, és ekkor adjuk hozzá - fagyott állapotban - a mélyhűtött, kockára vágott sárgarépát. Tetejét egy kevés olajjal leöntjük, és jól összekeverjük.

Paradicsomsaláta

Hozzávalók: 60 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, só, cukor, ecet, őrölt bors és olaj, , ízlés szerint.

A paradicsomot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, bőrét könnyedén lehúzzuk, és vékonyan felkarikázzuk. Enyhén cukros, ecetes salátalevet készítünk, amelyet sóval, borssal ízesítünk, végül hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Ebbe a salátalébe keverjük a felszeletelt paradicsomot, és tetejét olajjal megpermetezzük.

A paradicsomot óvatosan keverjük a salátalébe, hogy a szeletek ne törjenek össze. Hűtőszekrényben kb. 2 óra hosszat érleljük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Ez az elkészítési mód áll legközelebb a magyar ízléshez.

Magyaros uborkasaláta

Hozzávalók: 60 dkg salátának való uborka, másfél dl tejföl, só, cukor, ecet, fokhagyma, őrölt bors, pirospaprika, , ízlés szerint.

Az uborkákat alaposan megmossuk, kefével átdörzsöljük és hámozatlanul (esetleg meghámozva) legyaluljuk, vagy vékonyan felszeleteljük. Enyhén besózva kb. fél órát állni hagyjuk, majd hagyományos, cukros-ecetes salátalevet készítünk, amelyet 1-2 gerezd zúzott fokhagymával (esetleg tubusos fokhagymakrémmel) ízesítünk. Ebbe tesszük a gyengén kinyomkodott uborkát. Tetejét meglocsoljuk tejföllel, majd pirospaprikával és őrölt borssal meghintjük.

Joghurtos uborkasaláta

Hozzávalók: 60 dkg salátának való uborka, másfél pohár joghurt, 1 hegyes zöldpaprika, 1 csomó kapor, só, őrölt bors, , ízlés szerint.

Az alaposan megmosott uborkákat hámozatlanul legyaluljuk, vagy vékonyra felszeleteljük. A joghurtot egy mélyebb tálba öntve sóval, borssal és finomra vágott kaporral ízesítjük, belekeverjük a gyalult uborkát, tetejét vékonyra felkarikázott zöldpaprikával megszórva díszíthetjük.

Brokkolisaláta I.

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött brokkoli, egy késhegynyi szódabikarbóna, 1 pohár tejföl, fél pohár ecetes torma, só, őrölt bors, ketchup, , ízlés szerint.

A brokkolit fagyott állapotban, sós vízben feltesszük főni, a főzővízbe tesszük a szódabikarbónát, hogy a brokkoli szép zöld színét megőrizze. Ügyeljünk arra, nehogy túlfőzzük, mert a rügyek gyorsabban puhulnak, mint a szárrészek. Inkább enyhén ropogós legyen az állaga, amikor leszűrjük. Mély üvegtálba téve hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük az öntetet. Egy tálban a tejfölt simára keverjük a levétől alaposan kinyomkodott ecetes tormával. Megsózzuk, megborsozzuk, és , ízlés szerint.i mennyiségben ketchuppal ízesítjük. Végül a kihűlt és rózsáira szedett brokkolit meglocsoljuk az öntettel.

Azonnal fogyasztható.

Brokkolisaláta II.

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött brokkoli, egy késhegynyi szódabikarbóna, 1 dl tejföl, 5 dkg márványsajt finomra reszelve, 5 dkg bármilyen reszelt sajt, 1 pohár tejszín, só, őrölt fehérbors és szerecsendió, 2 dkg darált dió.

A brokkolit az előzőekben leírt módon megfőzzük, leszűrjük, és mély tálba tesszük. A nagyobb darabokat félbevághatjuk. A kétféle reszelt sajtot a darált dió nagy részével és a tejföllel simára keverjük, ízesítjük, és az egészet a keményre felvert tejszínhab óvatos hozzákeverésével fellazítjuk, végül a brokkolira öntve összekeverjük. A saláta tetejét meghintjük a maradék dióval.

Az őrölt szerecsendió íze és illata domináljon a salátán.

Majonézes saláták

Franciasaláta

Hozzávalók: 20 dkg friss vagy mélyhűtött sárgarépa, 10 dkg konzerv vagy mélyhűtött zöldborsó, 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg ecetes uborka, 10 dkg alma, 2 dl tartármártás (sűrű), 1 kemény tojás, só, őrölt bors.

Ha friss sárgarépát használunk, megfőzzük, és ha kihűlt, a főtt burgonyával együtt apró kockára vágjuk. Közben a meghámozott almát és az ecetes uborkát, a konzerv vagy mélyhűtött (és akkor megfőzött) zöldborsó méretéhez hasonló kockára aprítjuk. Valamennyi alkotórészt a sűrűbbre készített tartármártással összekeverjük, és szükség szerint sóval, borssal ízesítjük. A saláta tetejét tojásszeletekkel díszítjük, fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.

Felhasználási lehetőségei: önálló ételként, köretként, illetve talapzatként, pl. kaszinótojás, hideg töltött paradicsom, hideg sültek alá, vagy töltelékként, pl. paradicsomba. A felhasználási módtól függően hígabb vagy sűrűbb (kevesebb vagy több tartármártással keverjük össze az alkotórészeket.

Orosz hússaláta

Hozzávalók: 20 dkg hideg főtt vagy sült marha- vagy sertéshús, 15 dkg alma, 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg ecetes uborka, kb. 2 dl tartármártás, 1 kemény tojás, só, őrölt bors, , ízlés szerint.

A húst, a burgonyát, a meghámozott almát, és az ecetes uborkát vékony csíkokra, (finommetéltre) vágjuk. Mély tálban összekeverjük annyi mártással, amely a nyersanyagokat éppen összetartja, és így formázható is a saláta. Ha szükséges, megsózzuk és megborsozzuk. Kúp alakúra formázzuk (egészben vagy adagonként), felületét a megmaradt mártással vékonyan bevonjuk, és keménytojás-karikákkal díszítjük. Díszíthetjük még a készítés során erre a célra félretett metéltre vágott hússal is.

Felhasználási lehetőségek: önálló ételként, köretként, pl. Stefánia-vagdalt mellé és töltelékként paradicsomba.

Károlyi-saláta

Hozzávalók: 15 dkg főtt burgonya, 15 dkg kovászos uborka, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 1 fej saláta, 3 kemény tojás, 2 dl tartármártás, fél csomó petrezselyemzöld, só, őrölt bors, , ízlés szerint.

A főtt burgonyát, a kovászos uborkát, a fejes salátát - ez utóbbi néhány levelét tegyük félre a díszítéshez - vékony csíkokra, a hámozott paradicsomot kockára, a kemény tojásokat pedig karikára vágjuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd a sűrű tartármártással összekeverjük. Tálaláskor kúp alakúra formázzuk, és a félretett salátalevelekkel körbedíszítjük, tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

Vitaminos hússaláta (gyors)

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött mexikói vegyes zöldség, 25 dkg párizsi vagy krinolin, fél üveg gyöngyhagyma, 4 kemény tojás, 1 citrom, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 pohárjoghurt, fél tubus kapros majonéz, só, őrölt bors, salátafűszer-keverék, , ízlés szerint.

A joghurtot és a kapros majonézt egy mély tálban simára keverjük. A mexikói vegyes zöldséget fagyottan beleöntjük, hozzáadjuk a leszűrt gyöngyhagymát, az apró kockára vágott párizsit vagy krinolint és a kemény tojást. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, ízesítjük a salátafűszer-keverékkel, egy kevés sóval és borssal. Pikáns ízét szűrt citromlével adjuk meg. Végül az egészet jól összekeverjük, és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk. A mélyhűtött zöldség a salátaöntetben fog lassan felengedni. Tetejét keménytojás-szeletekkel díszíthetjük.

Pikáns hússaláta (téli)

Hozzávalók: 25 dkg főtt, sovány marhahús, 20 dkg főtt cékla, 20 dkg főtt zeller, fél szál nyers torma, 1 dl tejföl, 1 citrom, 1 kubai narancs, fél tubus natúr majonéz, só, őrölt bors, fél csomó zellerzöld.

A marhahúst a céklával és a zellerrel együtt vékony csíkokra vágjuk. Egy tálban a tejfölt, a majonézt, a kicsavart narancs és citrom levével simára keverjük.

Az összevágott nyersanyagokat a megreszelt tormával együtt a tálba keverjük, és ízesítjük. A hússaláta tetejét finomra vágott zellerzölddel megszórva hűtőszekrényben kb. 1 órán át, érleljük.

Jércesaláta

Hozzávalók: 1 főtt, lebőrözött jércemell, másfél fej saláta, 3 alma, 5 kemény tojás, 1 citrom, 3 dl tartármártás, 10 dkg aszpik, só, őrölt bors, , ízlés szerint.

A főtt jércehúst, a meghámozott almákat és a kemény tojásokat vékony metéltre vágjuk. Sűrű tartármártással összekeverjük, miközben hozzáadjuk a megmosott és ugyancsak metéltre vágott fejes salátát is. Egy kevés citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor adagonként vagy az egészet kúp alakra formázzuk, a megmaradt mártással bevonjuk, és tojásszeletekkel, valamint néhány vékonyszelet - korábban a díszítéshez félretett - hússal feldíszítjük. Köréje apró kockára vágott aszpikot szórunk.

Tonhalsaláta

Hozzávalók: 30 dkg főtt tonhal, 20 dkg főtt zeller, 20 dkg alma, 10 szem gyöngyhagyma, 10 szem kapribogyó, fél tubus kapros majonéz, 1citrom, fél csomó kapor, só, őrölt bors, , ízlés szerint.

A majonézt egy tálba nyomjuk és egy fél citrom levével, sóval, borssal utánízesítjük. A főtt és kihűlt halat, zellert, almát (hámozatlanul) apró, egyenletes kockákra vágjuk és a gyöngyhagymával, valamint a kapribogyóval együtt a majonézzel összekeverjük. A saláta tetejét vékony citromkarikákra helyezett, friss kaporlevelekkel díszítjük.

Összetett, kevert saláták

Endíviasaláta mandarinnal

Hozzávalók: 35 dkg endívia, fél doboz mandarinbefőtt, 1 banán, 1 citrom, kb. 1 dl olaj (olíva), só, őrölt gyömbér, , ízlés szerint.

Az endíviát megtisztítjuk, megmossuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk. Az olajat, a péppé tört érett banánt, a citromlevet és a fűszereket simára keverjük. Ezzel összedolgozzuk az időközben jól lecsepegtetett endíviát és a leszűrt mandarint.

Kerek üvegtálra halmozzuk, és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

Gundel-saláta

Hozzávalók: 15 dkg főtt vagy konzerv gomba, 15 dkg csirág (főtt vagy konzerv), 10 dkg főtt zöldbab (ceruzabab), 10 dkg nyers uborka, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, fél fej saláta, 1 citrom, só, őrölt bors, ecet, olaj, ketchup, , ízlés szerint.

A főtt gombát, az uborkát, a zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot vékonyra felszeleteljük, a zöldbabot és a csirágot kb. 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk.

Ecetes, olajos öntetet készítünk, amelyet sóval, borssal, ketchuppal és citromlével ízesítünk. A feldarabolt nyersanyagokat ezzel jól összekeverjük, és salátalevelekkel borított üvegtálra halmozzuk fel.

Grúz almasaláta

Hozzávalók: 60 dkg alma, 10 dkg vöröshagyma, 1 csomó metélőhagyma, fél csomó petrezselyemzöld, 2 kemény tojás, 2 citrom, 1 dl olaj, Worcester mártás, csípős paprikakrém, só, őrölt bors, , ízlés szerint.

Az alma magházát eltávolítjuk, és az almát hámozatlanul a tisztított vöröshagymával együtt vékony karikákra vágjuk. Az olajat a fűszerekkel, ízesítőkkel simára keverjük, és összedolgozzuk az almával és a hagymával.

Tetejét keménytojás-szeletekkel, valamint finomra vágott metélőhagymával és petrezselyemzölddel megszórva díszítjük.

Karfiolsaláta

Hozzávalók: 60 dkg karfiol tisztítva, 30 dkg friss paradicsom, 1 pohár joghurt vagy kefír, 1 citrom, 1 csomó újhagyma, 1 csomó metélőhagyma, zeller, só, őrölt bors, , ízlés szerint.

A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük, és nem túl puhára, inkább enyhén ropogósra hagyva megfőzzük. A meghámozott paradicsomot a joghurttal és a fűszerekkel, ízesítőkkel turmixgépben elegyítjük, ezzel keverjük össze a főtt karfiolt és a karikára vágott újhagymát. Tetejét finomra vágott metélőhagymával megszórjuk.

Nyári vitaminsaláta

Hozzávalók: 2 zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 30 dkg nyers uborka, 1 csomó hónapos retek, 1 csomó újhagyma, 1 fej saláta, 2 kemény tojás, 1 pohár joghurt, só, őrölt bors, finomra vágott kapor, , ízlés szerint.

Az alaposan megmosott nyersanyagokat hámozatlanul - a paradicsomot meghámozva - felkarikázzuk, a fejes salátát metéltre vágjuk, és az egészet mély üveg- vagy porcelán tálba helyezzük. Sóval, borssal és egy kevés finomra vágott kaporral meghintjük, végül hozzáadjuk a karikára vágott kemény tojásokat, majd a joghurttal együtt könnyedén összekeverjük, és kb. másfél órára hűtőszekrénybe állítjuk.

Sajtos, gyümölcsös saláta

Hozzávalók: 1 kis üveg aszalt szilva vörös borban, fél doboz mandarinbefőtt, 20 dkg szőlő (fehér és piros vegyesen), 2 alma, 2 Alexander-körte, 2 citrom, 20 dkg márványsajt, 2 dl tejszín, 5 dkg dió, só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, ízlés szerint.

A konzerv gyümölcsöket leszűrve mély üvegtálba helyezzük, hozzáadjuk a megmosott fehér és piros szőlőszemeket, valamint a kockára vágott almát, körtét és a márványsajtot. Egy kevés sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük, végül egy pohár hideg, nyers tejszínnel meglocsolva összekeverjük. A saláta tetejét megszórjuk gorombára vágott dióval. Kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk, hogy az ízek összeérjenek. A leszűrt leveket összekeverjük, egy kevés zselatin (kb. 1 dkg) hozzáadásával gyümölcskocsonyát készíthetünk, amelyet egy tálcára kiöntve megdermesztünk. Mintás kiszúrókkal vagy késsel különböző díszítőelemeket vághatunk belőle, amelyeket a saláta tetejére helyezünk.

Rokfortos kelbimbó

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött kelbimbó, 15 dkg márványsajt, 1 pohár tejföl, 1 csomó metélőhagyma, 1 citrom, só, őrölt bors, köménymag, ízlés szerint.

A mélyhűtött kelbimbót felengedés nélkül sóval és köménymaggal ízesített vízben puhára főzzük, majd leszűrjük (színét megőrzi, ha egy késhegynyi szódabikarbónát teszünk a vízbe). Ha kihűlt, minden darabot félbevágunk és összekeverjük az áttört rokfortból tejföllel és egy kevés citromlével, valamint a fűszerekkel ízesített öntettel. Tetejét finomra vágott metélőhagymával megszórjuk, és tálalásig a hűtőszekrényben érleljük.

Spanyol saláta

Hozzávalók: 30 dkg gomba, 25 dkg zöldbab, 30 dkg paradicsom, 1 szál póréhagyma vagy 1 csomó újhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, kb. másfél dl olaj, só, ecet, őrölt bors, ízlés szerint.

A megmosott és megtisztított gombát cikkekre vágjuk, majd egy kevés olajban megpároljuk. A zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágva sós vízben megfőzzük, (konzervet is használhatunk), és mindkettőt lehűtve tálba tesszük. A meghámozott paradicsomot cikkekre vágva adjuk hozzá. Ecettel, olajjal salátalevet készítünk, fűszerezzük, a tálba vegyítjük, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt jól összekeverjük. Tetejét megszórjuk a vékonyan felkarikázott póré- vagy újhagymával, amely egyben a saláta díszítése is.

Svéd gombasaláta

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 15 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 citrom, 5 cl fehérbor, fél csomó petrezselyemzöld, só, őrölt fehérbors, babérlevél, ízlés szerint.

A gombát váltott vízben többször alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majd egyenletes apró kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát az olajban megpároljuk, hozzáadjuk a gombát, majd a paradicsompürét. Sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük. Pikáns ízét a fehérbor és egy kevés citromlé mértéktartó használatával adjuk meg. Addig pároljuk, amíg a gomba felesleges leve el nem fő. A tűzről levéve lehűtjük, és hidegen, tetején egy finomra vágott petrezselyemzölddel megszórt citromszelettel tálaljuk.

Téli vitaminsaláta

Hozzávalók: 20 dkg tisztított sárgarépa, 20 dkg tisztított zeller, 40 dkg nyers, reszelt vöröskáposzta, 2 alma, fél üveg gyöngyhagyma, 2 citrom, kb. másfél dl olaj, 2 evőkanál méz, só, őrölt fehérbors és szerecsendió, ízlés szerint.

A megtisztított sárgarépát, zellert, vöröskáposztát az almával együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Közben egy mély tálban elkészítjük az öntetet. A citromok kicsavart levét először a mézzel, majd hozzáadva az olajat is, simára keverjük. Megfűszerezzük és összekeverjük a reszelt alapanyagokkal. Hűtőszekrényben kb. 1-1,5 órán át, érni hagyjuk.

Sonkás kínaikel-saláta

Hozzávalók: 50 dkg kínai kel, 20 dkg gépsonka, 4 adag vinaigrette-mártás, 1 citrom, 10 dkg paradicsom, 1 csomó metélőhagyma, só, köménymag, ízlés szerint.

A megmosott kínai kelt finommetéltre vágjuk, és sós, köménymagos, enyhén citromos vízzel leforrázzuk. Kb. 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrve egy tálban összekeverjük a finomra vágott sonkával és a vinaigrette-mártással.

Tetejét paradicsomszeletekkel díszítjük, és megszórjuk finomra vágott metélőhagymával. Azonnal is fogyasztható.

Kínaikel-saláta parasztosan

Hozzávalók: 70 dkg kínai kel, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál zöldségecet, 1 csomó metélőhagyma, só, őrölt bors.

A kínai kelt megtisztítjuk, fonnyadt leveleit eltávolítjuk, bő vízben megmossuk, és kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát, a fokhagyma kipréselt levét az ecettel és a fűszerekkel összedolgozzuk, majd az apróra vágott kelt belekeverjük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk, és forrón a salátára öntjük. (Ne az összes kiolvasztott zsiradékkal!) Tetejét finomra vágott metélőhagymával megszórjuk.

Azonnali fogyasztása kívánatos.

Carmen saláta

Hozzávalók: 1 főtt csirkemell, 25 dkg paradicsompaprika, 10 dkg főtt vagy konzerv zöldborsó, 15 dkg főtt rizs, 4 adag vinaigrette-mártás, 2 kemény tojás, só, ízlés szerint.

A paradicsompaprikát apró kockákra vágjuk, sós vízzel leforrázzuk, és lehűtjük. Hasonló módon feldaraboljuk a főtt, lebőrözött csirkehúst is. Az anyagokat tálba helyezzük, hozzáadjuk a zöldborsót és a kihűlt rizst, végül összekeverjük a vinaigrette-mártással, és hűtőszekrényben tálalásig érleljük. Tetejét keménytojás-szeletekkel díszítjük.

Indiai rizssaláta

Hozzávalók (8 adag): 1 csomag Szarvas-i, előfőzött rizs, 1 sült jércemell, 20 dkg paradicsom, 1 paradicsompaprika, 15 dkg mélyhűtött zöldborsó, kb. másfél dl olaj, 15 szem olajbogyó, 2 kávéskanál curry, 1 csomó petrezselyemzöld, kb. 2-3 evőkanál zellerecet és só, ízlés szerint.

Mély tálban az olajat a curryvel, sóval, a zellerecettel és a finomra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. A rizst az előírások szerint megfőzzük, jól lecsöpögtetjük, és az öntetbe helyezzük. A sült, lebőrözött jércemellet a hámozott paradicsommal és a paradicsompaprikával együtt apró kockákra vágjuk és a puhára főtt zöldborsóval, valamint karikákra szeletelt olajbogyókkal (néhány szemet hagyjunk a díszítésre) együtt a rizs közé keverjük. Az egészet kb. 2 órán át, hagyjuk a hűtőszekrényben összeérni. Tálaláskor tetejét a maradék olajbogyókkal díszítjük.

Szegedi halsaláta

Hozzávalók: 30 dkg filézett, főtt hal (ponty, tonhal), 30 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 dl olaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 kis doboz Vitapric, 2 kemény tojás, fél fej saláta, só, ecet, őrölt bors, ízlés szerint.

A friss zöldpaprikát apró kockákra vágjuk, sós vízzel leforrázzuk, leszűrjük, és kihűtjük. A meghámozott paradicsomot szintén kockákra vágjuk a főtt hallal együtt. Mély tálban az olajat a Vitapric-kel, a finomra vágott metélőhagymával és kevés ecettel simára keverjük, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a halat, a paprikát és a paradicsomot, és jól összekeverve tálalásig hűtőszekrényben érleljük. Egy kerek üvegtálat a megmosott salátalevelekkel lefedünk, ráhalmozzuk a halsalátát, és tetejét karikára vágott tojásszeletekkel díszítjük.

Kijevi heringsaláta

Hozzávalók (6 adag): 20 dkg pácolt hal, 20 dkg főtt, sovány marhahús, 20 dkg főtt burgonya, 20 dkg főtt cékla, 2 borízű alma, 15 dkg csemegeuborka, 2 dl tejföl, 2 kemény tojás, 1 citrom, 1 csomó metélőhagyma, só, őrölt bors, mustár, ízlés szerint.

A halakból eltávolítjuk a gerincet, majd a marhahússal, a burgonyával, a céklával, uborkával és a hámozatlan almával együtt közepes méretű kockákra összevágjuk. A tejfölbe mustárt, finomra vágott metélőhagymát keverünk, amelyet sóval, borssal és citromlével ízesítünk. Egy mély tálban a felaprított anyagokat a mártással összekeverjük, és kb. 2 órán át hűtőszekrényben érleljük. A tálat feltétlenül takarjuk le, nehogy a hűtőszekrényben más ételek is átvegyék az erős halszagot. Tetejét citromkarikákkal és keménytojás-szeletekkel díszítjük.

Nizzai saláta

Hozzávalók (6 adag): 30 dkg főtt burgonya, 30 dkg vágott zöldbab, 30 dkg paradicsom, 20 dkg főtt tonhal, 3 ajókagyűrű (ringli), 5 keménytojás, 1 csomó petrezselyemzöld, 10 szem olajbogyó, 10 szem kapribogyó, 2 dl olíva- vagy étolaj, 2 gerezd fokhagyma, 5 cl borecet, 6-8 tárkonylevél, 1 kávéskanál őrölt bazsalikom, só, őrölt bors, mustár, ízlés szerint.

Mély üveg- vagy porcelán tálban a borecetet a fűszerekkel, ízesítőkkel, s az olajjal összekeverjük. A főtt burgonyát vékonyan belekarikázzuk, hozzáadjuk a főtt vagy konzerv vágott zöldbabot, a hámozott és cikkekre vágott paradicsomot, valamint a félbevágott olajbogyókat és a kapribogyót. Ezután óvatosan közékeverjük a cikkekre vágott kemény tojásokat, a leszárított és kockára vágott tonhalat, és az apróra vágott ajókagyűrűket. Az egészet finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük, és tálalásig a hűtőszekrényben érleljük.

Padlizsán (törökparadicsom) - pástétom

Hozzávalók: 70 dkg padlizsán, 2 dl olaj, 2 citrom, 1 csomó metélőhagyma, só, őrölt bors, fokhagyma, ízlés szerint.

A padlizsánt alaposan megmossuk, és forró sütőben addig sütjük, amíg nyomásra meg nem puhul. Ekkor kivesszük, fa- vagy műanyag késsel (a fém azonnal megfeketedne) meghámozzuk, és egy tálban fakanállal pépesre keverjük. Hozzákeverjük az olajat, az apróra vágott metélőhagymával és péppé dörzsölt fokhagymával, sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Elkészítés után alaposan lehűtjük, tetejét keménytojás és paradicsomszeletekkel díszíthetjük. Meleg pirítóskenyér-szeletekre kenve kitűnő étel.

Gazpacho (mexikói étel)

Hozzávalók: 30 dkg friss, vastaghúsú paradicsom, 15 dkg zöldpaprika, 20 dkg nyers uborka, fél szál póréhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 citrom, só, őrölt bors, cseresznyepaprika-krém, ízlés szerint.

A paradicsom és a paprika héját forró vízbe mártva lehúzzuk, az uborkát meghámozzuk, és magjait eltávolítjuk. A póréhagymát, a fokhagymát és valamennyi hámozott anyagot turmixgépben összezúzzuk, ügyelve arra, hogy ne legyen püré az egészből. Ezután a masszát mély tálba öntjük, hozzákeverjük az olajat, a citromlevet, fűszerezzük, és 6-8 jégkockát helyezünk a tetejére. Kisebb mélytányérban vagy csészében szolgáljuk fel 1-1 db jégkockával. Főként nyáron igen üdítő hatású, vitamintartalma jelentős. Leves helyett és előételként egyaránt kínálhatjuk.

Csirág (spárga) hidegen

Hozzávalók: 60 dkg csirág, 1 evőkanál kristálycukor, 4 adag remuládmártás, só, ízlés szerint.

A csirágot megmossuk, vékonyan meghámozzuk, majd sós, enyhén cukros vízben, egészben megfőzzük. Leszűrés után hagyjuk kihűlni, majd a szép hosszú csirágokat tálra rendezzük, esetleg petrezselyemzölddel díszíthetjük. Remuládmártást adunk mellé. Nyáron kitűnő hideg előétel.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!