Salátaöntetek (dressingek)
A salátaöntetek a saláták készítésének legfontosabb kellékei. Egyszerűbb és összetett változatai ismertek. A saláta nyers vagy főtt (forrázott) alapanyagait tisztítás, mosás és darabolás (metéltre, szeletre, kockára, karikára stb.) után az öntettel előre is megkeverhetjük. Ha nagyobb társaság számára készítjük, akkor az adott saláta alkotórészeit külön edényekbe tálaljuk, és a dressingből - esetleg többféléből - a vendégek saját maguk keverik meg salátájukat.
A dressingeket magunk is előre elkészíthetjük, összeállíthatjuk, de ha néhány jól megválasztott salátaízesítőt (ecetet, olajat, porcukrot, sót, őrölt borsot, mustárt, ketchupot, Worcester-mártást, finomra vágott metélőhagymát, tejfölt, reszelt kemény tojást stb.) készítünk az asztalra, gyakorlatilag mindenki saját ízlésének megfelelő öntetet keverhet.
Amerikai dressing I.
Hozzávalók: 1 tubus tormás majonéz, 2 citrom, fél üveg ketchup, 1 kávéskanál ecetes torma, só, őrölt fehérbors, cukor, ízlés szerint.
Keverőtálban a tormás majonézt a citromok kicsavart levével és az ízesítőszerek hozzáadásával simára keverjük.
Amerikai dressing II.
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 2 narancs leve vagy ennek megfelelő mennyiségű juice, 1 csomó metélőhagyma, 1 evőkanál borecet, zellersó, édes fűszerpaprika, ízlés szerint.
A narancslevet a borecettel, az apróra vágott metélőhagymával, egy késhegynyi pirospaprikával és a zellersóval egy tálban simára keverjük, végül az olajat vékony sugárban öntve adjuk hozzá.
Bolgár dressing
Hozzávalók: 3 dl joghurt, 2 citrom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt fehérbors, cukor, ízlés szerint.
A joghurtot a szűrt citromlével simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a péppé zúzott fokhagymát, végül megfűszerezzük, és kb. 1 órán át, hűtjük.
Francia dressing
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 1 dl borecet, francia vagy csípős mustár, só, őrölt bors, ízlés szerint.
A borecetet a mustárral és a fűszerekkel simára keverjük, majd végül az olajjal összedolgozzuk. Üvegbe töltve (és használat előtt felrázva), lezárva, hűtőszekrényben több napon át eltartható.
Hamburgi dressing
Hozzávalók: 1 tubus natúr majonéz, 2 kávéskanál borecet, 1 dl tejszín, 1 citrom, 1 kávéskanál porcukor, só, pirospaprika, ízlés szerint.
A majonézt a citromlével, a borecettel, cukorral, egy kevés sóval és pirospaprikával simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és ezzel lazítjuk az ízesített majonézt. Nem tartható el!
Indiai dressing
Hozzávalók: 1 kis tubus majonéz, 1 pohár tejföl, 1 citrom, 1 evőkanál fehérbor, só, fokhagyma, cukor, ecet, 1 alma, curry, finomra vágott mentalevél, ízlés szerint.
Keverőtálban a majonézt a tejföllel, citromlével, fehérborral simára keverjük, és a fűszerekkel ízesítjük. Az almát apróra reszelve hozzáadjuk, majd tálalás előtt a vágott mentaleveleket is hozzákeverjük. Ez az öntet nem tartható el!
Magyaros öntet
Hozzávalók: 4 kemény tojás, 2 dl olaj, 1 kávéskanál tárkonyecet, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, csípős Piros Arany, ízlés szerint.
Egy tálban az olajat a tárkonyecettel, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a vöröshagymával és a péppé dörzsölt fokhagymával jól összekeverjük, hozzáadjuk a finomra reszelt kemény tojásokat, és ízesítjük.
Mogyorós öntet
Hozzávalók: 10 dkg darált mogyoró, 1 tubus majonéz, 1 dl tejszín, 1 evőkanál almaecet, zellersó, őrölt gyömbér, cukor, ízlés szerint.
A majonézt az őrölt mogyoróval és az ecettel simára keverjük, a tejszínnel hígítjuk, majd ízesítjük. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a mogyoró ne legyen avas!
Rokfortos öntet I.
Hozzávalók: 20 dkg márványsajt, kb. másfél dl olaj, 1 dl tejszín, só, őrölt bors, borecet, ízlés szerint.
Az áttört vagy lereszelt sajtot az olajjal simára keverjük, majd a tejszínnel kissé habosra verjük. Ízesítés után azonnal felhasználható.
Rokfortos öntet II.
Hozzávalók: 15 dkg márványsajt, 1 pohár tejföl, fél citrom, 1 csomó metélőhagyma, só, őrölt bors, ízlés szerint.
A megreszelt sajtot a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott metélőhagymát, majd megfűszerezzük. Ha nagyon sűrű, akkor egy kevés tejszínnel hígítsuk.
Joghurt-öntet
Hozzávalók: 3 dl joghurt, 1 citrom, só, őrölt fehérbors, cukor, turbolya, kapor, ízlés szerint.
Keverőtálban a joghurtot a fűszerekkel, és ízesítőkkel elkeverjük, végül hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és turbolyát. Amennyiben e két növény szárított változatát használjuk, a fogyasztás előtt kb. 1 órán át, hagyjuk állni az öntetet.
|