Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
SZENDVICSEK

Szendvicsek

A szendvicseket rendkívül sokféle, igen változatos formában készíthetjük el. Készítésükhöz felhasználhatunk fehér kenyeret, szeletelt szendvicskenyeret, zsúr- és büfékenyeret, barna, rozs- és Bakony kenyeret, esetenként az ezekből készült pirított kenyérszeleteket, valamint különböző péksüteményeket, briósféléket és sós kekszeket.

A szendvicsek formája lehet háromszögletű, négyzet, téglalap alakú, ovális és kerek. A szendvicsek megkenéséhez többnyire enyhén megsózott, jó habosra kikevert vajat használunk. A vajat ízesíthetjük azonban mustárral, szardellapasztával, tormával, metélőhagymával stb., sőt alkalmanként sonka-, tojás-, körözött stb. krémekkel is megkenhetjük a kenyerek felületét. A kenésnél ügyeljünk arra, hogy a krémréteg mindig egyenletes legyen, és a kenyér szélét is befedje.

Ha szendvicset készítünk, mindig törekedjünk a változatosságra formában, ízben, jellegben és színben egyaránt. A felhasznált anyagok választékát a hús és halkészítményeken kívül gazdagíthatjuk sajtokkal, tejtermékekkel, valamint különböző főzelék-, zöldség- és gyümölcsfélék alkalmazásával és kombinációjával.

A szendvicsek soha ne legyenek túlzsúfoltak, díszítésük ízléses és alkalmazkodó legyen. Megkülönböztetünk csukott és nyitott szendvicseket. Az előbbiek lényege, hogy két szelet valamilyen kenyér vagy péksütemény közé - amelyet vajjal vagy más krémmel megkenünk - helyezzük a jelleget adó anyagot. Ezt a változatot inkább a napi tízórai és uzsonnaétkezésekhez, becsomagolva, elvitelre készítjük, míg az utóbbi inkább helybeni, azonnali fogyasztásra alkalmas.

A nyitott szendvicsek közé tartozik az étvágyfalat is. Lényege, hogy nagyságát tekintve egy falatnyi étel. Készíthetjük kenyérszeletekből, kiszúróval, késsel kivágva, karikára vágva, pl. kiflikből, sós kekszből vagy éppen a jelleget adó anyagból, pl. sajtból, sonkából stb. Kerek, négyzet, téglalap, háromszög, valamint kocka alakúra formázva.

A szendvicstorta fehér, barna vagy rozskenyérből, kerek és hosszúkás alakban is készíthető. A vízszintesen, vékonyan felvágott kenyérlapokat különböző sós krémekkel, pl. sonkakrém, sajtkrém, körözött, szardíniakrém váltakozva kb. fél cm vastagon megkenjük. A torta tetejét és oldalait a krémek egyikével vékonyan bevonjuk, majd oldalait, pl. finomra vágott sonkavagdalékkal, metélőhagymával, reszelt kemény tojással stb. beszórjuk. Tetejét a jellegéhez illő anyagokkal, így pl. olajbogyóval, paradicsomcikkekkel, karikára vágott zöldpaprikával, főtt fürjtojással díszíthetjük. Felvágása, szeletelése a hagyományos tortákéval azonos módon történik.

A szendvicseket soha nem főétkezések alkalmával, hanem a köztes időben - délelőtt, délután, esetleg este - kínálhatjuk. Az étvágyfalatokat az étvágygerjesztő (aperitif) italok mellé kínálhatjuk, elsősorban azért, hogy az alkoholtartalmú italokat a vendégek ne üres gyomorra fogyasszák.

Sonkás szendvics

Hozzávalók (10 szelet): 15 dkg gépsonka, 10 dkg vaj, 10 dkg tojáskrém, 2 kemény tojás, 1 csomó hónapos retek, fél zsúrkenyér, só, petrezselyemzöld, ízlés szerint.

A zsúrkenyeret kb. 1 cm vastagra, kissé ferdén felszeleteljük. A habosra kevert sózott vajjal vékonyan megkenjük, a sonkaszeleteket félbehajtva, esetleg összegöngyölve helyezzük a kenyérszeletekre. A sonka felrakási módjától függően vagy a két végére rózsákat nyomunk a tojáskrémből, vagy a kenyér felső héjának mentén félkörív alakban felspricceljük a krémet. Tojásszelettel vagy - cikkel, retekből készített legyezővel és petrezselyemlevéllel díszítjük. Ha nem azonnal tálaljuk, aszpikkal fényezzük le.

Téliszalámis szendvics

Hozzávalók (10 szelet): 12 dkg téliszalámi, 10 dkg vaj, 10 dkg körözött, 1 hegyes zöldpaprika, 10 dkg apró paradicsom, fél rúd francia kenyér.

A habosra kevert vajjal megkenjük a kissé ferdén felszeletelt, kb. 1 cm vastag kenyérszeleteket, mindegyikre teszünk 2-3 szelet téliszalámit - szeletenként félbehajtva - legyező alakban. A legyező csúcsához körözöttből egy nagyobb rózsát nyomunk, amelynek tetejére egy vékony szeletke paradicsomot és egy karika hegyes erőspaprikát teszünk. A téliszalámit soha nem kell fényezni.

Marhanyelves szendvics

Hozzávalók (10 szelet): 20 dkg füstölt marhanyelv, 10 dkg vaj, 1 tubus majonézes tormakrém, fél fej saláta, 10 dkg paradicsom, 6 főtt fürjtojás, fél rúd francia kenyér, petrezselyemzöld, ízlés szerint.

A francia kenyeret kissé ferdén felszeleteljük, megvajazzuk. A vékonyra felszeletelt marhanyelvet szeletenként felrakjuk - a keskenyebb végén visszahajtva - a salátalevéllel borított kenyerekre. A szendvics két végére tormás majonézt nyomunk, közepébe félbevágott, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórt fürjtojást helyezünk. A szendvics közepére fél szelet paradicsom kerül.

Csabai karajos szendvics

Hozzávalók (10 szelet): 15 dkg csabai karaj, 10 dkg vaj, 20 dkg franciasaláta, fél fej saláta, 15 dkg csemege uborka, 10 dkg marinált paprika (konzerv), 10 szelet csomagolt szendvicskenyér.

A csabai karajt géppel vagy kézzel vékonyra felszeleteljük, a kenyereket vékonyan megkenjük a habosra kevert vajjal, és a megmosott, megszárított salátalevelekből mindegyikre teszünk egy akkora levelet, amely nagyrészt befedi a kenyér felületét. A franciasalátából minden kenyér közepébe egy kis halmot formázunk, és a felszeletelt húsból mérettől és vastagságától függően 2-3 szeletet helyezünk legyező alakban úgy, hogy a franciasaláta is látható legyen.

A legyező alak végére csemegeuborkából készített apró legyezőt és egy kevés vékony csíkokra vágott piros marinált paprikát teszünk. Végül a szendvicset lefényezzük. Hasonló módon készíthetünk hideg sülthús, Stefánia-vagdalt vagy egyéb sültek felhasználásával is szendvicseket.

Club szendvics

Hozzávalók (10 szelet): 2 sült jércemell (filézett), 30 dkg jércesaláta, fél fej saláta, 10 dkg vaj, 20 dkg szűrt ananászbefőtt, 5 dkg szűrt meggybefőtt, 15 dkg tojáskrém, 10 szelet szendvicskenyér.

A kenyérszeleteket vékonyan megvajazzuk, salátalevéllel befedjük, és a jércesalátából átlós irányban gerincet formázunk. A sült jércemellet éles késsel ferdén, vékonyan felvágjuk, és a szeleteket a saláta két oldalán sorba felrakjuk. A szendvics két üres sarkára tojáskrémből rózsákat nyomunk, amelyek közepébe egy-egy negyed körcikk ananász és egy-egy szem meggybefőtt kerül.

Csirkemájas szendvics

Hozzávalók (10 szelet): 30 dkg hideg, zsírban sült csirkemáj, 2 hegyes zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 20 dkg franciasaláta, fél fej saláta, 1 csomó metélőhagyma, fél zsúrkenyér.

A kenyérszeleteket a sült májzsírral vékonyan megkenjük, salátalevéllel beborítjuk. A szeletek közepére a franciasalátából kb. ujjnyi vastag csíkot formázunk, majd erre felhelyezzük az időközben éles késsel - a nagyobb májakat hullámos késsel - felvágott májszeleteket. Paprika- és paradicsomszeletekkel díszítjük, végül pedig finomra vágott metélőhagymával meghintjük.

Szardíniás szendvics

Hozzávalók (6-8 szelet): 1 doboz szardínia, 6-8 dkg vaj, 2 kemény tojás, 1 citrom, fél fej saláta, fél zsúrkenyér, fél csomó petrezselyemzöld, 1 kis tubus natúr majonéz.

A kenyérszeleteket megvajazzuk, és salátalevéllel beborítjuk. A haldarabokat az olajból kivéve lecsepegtetjük, és a gerincvonal mentén - óvatosan, hogy ne törjön - félbevágjuk. A két fél darabot fényes oldalával felfelé fordítva egymással szemben, átlós irányban helyezzük a kenyerekre. A két ellentétes sarokra egy-egy karika kemény tojást petrezselyemzölddel díszítve, a másik kettőre pedig egy-egy vékony karika hámozott citromot teszünk. A halak hosszanti két oldalára egy-egy csíkot húzunk a tubusos majonézből.

Kaviáros szendvics

Hozzávalók (kb. 8 szelet): 1 doboz kaviár, 10 dkg vaj, 2 kemény tojás, 1 citrom, 1 csomó metélőhagyma, 2 paradicsom, fél rúd francia kenyér, petrezselyemzöld, ízlés szerint.

A francia kenyeret ferdén és vékonyan felszeleteljük, megvajazzuk, és a kenyér teljes felületét kaviárral vékonyan bevonjuk. A szeletek egyik végére petrezselyemlevéllel díszített citromkarikát, a másik végére egy szelet keménytojást helyezünk. Meghintjük a szeleteket finomra vágott metélőhagymával, és közepükre a paradicsom húsából kiszúrt vagy kivágott apró kerek vagy szögletes darabkát teszünk. A szendvicsek oldalát vajjal hajszálvékonyan körbespricceljük. A kaviáros szendvicset enyhén megpirított kenyérszeletekre is készíthetjük.

Primőr vitaminos szendvics

Hozzávalók (10 szelet): 30 dkg paradicsom, 3 zöldpaprika, 5 kemény tojás, 10 dkg vaj, fél zsúrkenyér.

A megvajazott kenyérszeletekre hosszanti irányban felváltva teszünk egy-egy karika paradicsomot, kemény tojást és egy-egy karika hegyes, erős paprikát.

Végül a szendvicseket aszpikkal lefényezzük.

Sajtos szendvics I.

Hozzávalók (10 szelet): 10 dkg vaj, 15 dkg zalai füstölt sajt, 15 dkg trappista sajt, 3 kemény tojás, 4 zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 csomó hónapos retek, só, petrezselyemzöld, ízlés szerint. 1 Bakony kenyér.

A kenyeret felszeleteljük, és a szeleteket habosra kevert vajjal vékonyan megkenjük. A sajtokat vékony szeletekre vágjuk, és felváltva, félbehajtva, ízlésesen, sorba felrakjuk a kenyerekre. (Egy szendvicsre 2 szelet füstölt és 1 szelet trappista sajt kerüljön - vagy fordítva.) Az utolsónak felrakott sajtszelet végére negyed kemény tojást, valamint paprika- és paradicsomszeletet tegyünk díszítésnek. Az egyes szelet sajtok közé jól láthatóan egy-egy karika retket helyezünk petrezselyemlevéllel.

Sajtos szendvics II.

Hozzávalók (10 szelet): 20 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 2 csomó metélőhagyma, 20 dkg márványsajt, 15 dkg nyers uborka, 2 csomó hónapos retek, só, őrölt bors, fokhagymakrém, ízlés szerint., 1 rozskenyér.

A kenyér héját úgy vágjuk le, hogy szögletes hasábalakot kapjunk a kenyérbélből. A túrót és a sajtot együtt törjük egy tálba, simára keverjük a tejföllel és a finomra vágott metélőhagymával. A krémet enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és erősen fokhagymázzuk. A téglalap alakúra vagy háromszögletűre vágott kenyérszeleteket kb. fél cm vastagon, egyenletesen megkenjük. Tetejét uborka- és retekszeletekkel díszíthetjük.

Sajtos szendvics III.

Hozzávalók (10 szelet): 2 tubus tejszínes krémsajt, 2 tubus paprikás krémsajt, 5 dkg vaj, 12-14 szem olajbogyó, 5 dkg dióbél, fél rúd francia kenyér.

A kenyeret kb. 1 cm vastagon, egyenesen felszeleteljük, és vékonyan megvajazzuk. Az előzőleg szobahőmérsékleten tárolt tubusos sajtkrémekből - fajtánként felváltva körkörösen vagy csíkozva annyit nyomunk a szeletekre, hogy azokat teljesen befedje. Ügyeljünk arra, hogy a kenyér széléről a sajtkrém ne folyjon le. A szendvicseket két végükön egy-egy gerezd dióbéllel, közepén pedig egy-egy szem olajbogyóval díszítsük, utána legalább fél órára tegyük hűtőszekrénybe.

Francia sajtos szendvics

Hozzávalók (10 szelet): 3 camembert vagy Séd brie sajt, 2 doboz vasi krémsajt, 10 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 15 dkg szűrt mandarinbefőtt, 5 dkg dióbél, 1 Bakony kenyér, só, őrölt bors, fokhagymakrém ízlés szerint.

A krémsajtot a vajjal, a finomra vágott metélőhagymával simára keverjük, alaposan fokhagymázzuk és fűszerezzük, és ezzel a krémmel - a híres francia Boursin sajt hazai kellemes utánzatával - megkenjük a kenyérszeleteket. Ezután a sajtot vékonyra felszeleteljük, és a szeleteket a kenyerek egyik oldalára sorban felrakjuk, a másik oldalára pedig jól lecsepegtetett mandaringerezdeket és negyed vagy fél diógerezdeket helyezünk ízlésesen.

Csirágos szendvics

Hozzávalók (8 szelet): 25 dkg főtt csirág (konzerv is megfelelő), kb. 8 dkg vaj, fél fej saláta, 20 dkg paradicsom, 3 kemény tojás, fél csomó petrezselyemzöld, 8 szelet zsúrkenyér.

A zsúrkenyér-szeleteket a habosra kevert vajjal vékonyan megkenjük, salátalevéllel borítjuk, és a kenyér hosszanti irányában ráhelyezünk 1-1 "köteg" (vastagságától függően 3-4-5 szál) csirágot, amelyet 1-1 magházától megfosztott paradicsomkarikával fogunk össze. A szendvics két végébe paradicsom- és tojásszeletek kerülnek petrezselyemlevéllel díszítve.

Karcsúsító szendvics

Hozzávalók: 10 szelet francia diétás kétszersült (Cracottes), 25 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó hónapos retek, 2 kemény tojás, só, őrölt bors, ízlés szerint.

A tehéntúrót a tejföllel és a finomra vágott metélőhagymával simára keverjük, ízesítjük. A kétszersült lapokat kb. ujjnyi vastagon megkenjük a krémmel. A szendvicsek közepére 1 karika főtt tojás, a két átellenes sarkába pedig retekkarika kerül. Kenyér helyett célszerű ezt a "helyettesítőt" választani, mert szénhidráttartalma elenyésző!

Francia húsos csukott szendvics

Hozzávalók (kb. 5 adag): 1 rúd francia kenyér, 20 dkg mortadella, 20 dkg Vadász felvágott, 4 kemény tojás, kb. 6-8 dkg vaj, fél fej saláta, 20 dkg nyers uborka, 20 dkg paradicsom, 30 dkg franciasaláta, só ízlés szerint.

A francia kenyeret (akár egy kiflit) hosszában félbevágjuk, és az alsó részéből a kenyérbelet kivájjuk. A mélyedést végig a megmosott és leszárított salátalevelekkel dúsan kibéleljük, majd a franciasalátát a mélyedésbe végig betöltjük. Ezután a bőrétől megfosztott felvágott-szeleteket a salátán felváltva végigrakjuk, esetleg két sorban. A két sor felvágott közé helyezzük a karikára vágott és enyhén megsózott tojásszeleteket. Az uborkát és a paradicsomot szintén felkarikázva a hússzeletekre helyezzük. Végül lefedjük az előzőleg vajjal megkent felső résszel. Tálaláskor a hosszú szendvicset kb. 10 cm-es darabokra felvágjuk. Serdülőkorú gyermekek számára vághatjuk hosszabbra is.

Francia sajtos csukott szendvics

Hozzávalók (kb. 5 adag): 1 rúd francia kenyér, 10 dkg körözött, 5 dkg vaj, fél fej saláta, 20 dkg ementáli sajt, 20 dkg köményes sajt, 1 camembert sajt, 1 szál póréhagyma, 2 csomó hónapos retek, só, ízlés szerint.

A kenyeret az előbb leírt módon félbevágjuk. Az alsó részét körözöttel megkenjük, salátalevelekkel befedjük, majd a vékonyra szeletelt sajtokkal fajtánként végigrakjuk. Bőségesen meghintjük a vékonyra felkarikázott póréhagymával és retekkel, enyhén megsózzuk, majd rátesszük a megvajazott felső részt. Ez a szendvicstípus annál mutatósabb, minél jobban "kilógnak" oldalán az alap- és díszítőanyagok.

Rakott kenyér (amerikai)

Hozzávalók (kb. 10 adag): 1 kg fehér kenyér, 20 dkg füstölt marhanyelv, 30 dkg ementáli sajt, 10 dkg vaj, fél fej saláta, 10 dkg ananászbefőtt, fél üveg (kicsi) aszalt szilva vörös borban, só, ízlés szerint. (10 db színes kétágú műanyag villa.)

A kenyér héját minden oldalán eltávolítjuk, és a kenyérbelsőt először kb. 1 cm vastag lapokra vágjuk, majd ezekből kb. 8 centis oldalú háromszögeket vágunk ki.

Valamennyi kenyérszelet mindkét oldalát enyhén megpirítjuk, és ha kihűlt, habosra kevert vajjal vékonyan megkenjük. A megmosott és leszárított salátalevelekből egyet-egyet a szeletekre helyezünk, majd az egyikre vékony, félbevágott sajtszeletet, a másikra marhanyelvet helyezünk hasonló módon. E két szeletet óvatosan egymásra helyezzük, és a harmadik vajazott szelettel lefedjük. A kissé leszárított gyümölcsökből 1-1 szemet a műanyag villára fűzünk, majd a három kenyeret a közepén - kissé ferdén - átszúrjuk vele. Ez tipikus amerikai szendvicsfajta, amelynél két egymástól eltérő jellegű nyersanyagot használnak fel. Néhány további változata: szardínia-keménytojás, sült csirkemell-füstölt tarja, téliszalámi-gépsonka stb.

Szendvicstorta I.

Hozzávalók: 1 kerek rozskenyér, 20 dkg rokfortkrém, 20 dkg körözött-krém, 30 dkg sajtkrém, 1 alma, 3 dkg dióbél, 10 szem olajbogyó.

Az előre elkészített krémeket a hűtőszekrényből kivesszük, hogy jól kenhetőek legyenek. A rozskenyér héját éles késsel körös-körül, teljesen eltávolítjuk, és a tortakarikához hasonló formát képezünk a kenyérből. Ezután a "tortát" 4 egyenlő vastag lapra felvágjuk, és az egyes lapok közé váltakozva - egyenletesen kenve - betöltjük a különböző krémeket. Ügyeljünk arra, hogy a kenyérlapok az eredeti felvágás sorrendjében kerüljenek vissza!

A torta tetejét és oldalát a maradék sajtkrémmel teljesen bevonjuk, a tetejét diógerezdekkel, vékony cikkekre vágott, hámozatlan piros almával és félbevágott olajbogyóval díszíthetjük. Tálalásig hűtőszekrényben dermesztjük, majd tortához hasonlóan szeleteljük.

Szendvicstorta II.

Hozzávalók: 1 fehér kenyér (1 kg-os), 25 dkg sonkakrém, 25 dkg tojáskrém, 30 dkg szardíniakrém, 10 főtt fürjtojás, 2 dkg kaviár, 1 csomó hónapos retek, 2 csomó metélőhagyma.

Az előző szendvicstortához hasonlóan a kenyeret megformázzuk, de most téglalap alakúra. Betöltése is azonos módon történik, de a végén kívülről a szardíniakrémmel vonjuk be. A torta tetején a két hosszanti oldalon egymással szemben rakjuk fel a díszítésül szolgáló, hosszában félbevágott és középen néhány szem kaviárral díszített fürjtojásokat egy-egy cikk retekkel váltakozva. A torta oldalait apróra vágott metélőhagymával "bepanírozzuk", és a tortát tálalásig hűtőszekrényben dermesztjük. Tálaláskor kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel.

Étvágyfalatok

1. Alapja: kiszúrt vagy kivágott, kerek és szögletes, fehér és barna kenyér (héj nélkül), esetleg felkarikázott kifli. Jelleget adó anyaga: különböző felvágottak, sajtok, szardínia, kaviár, stb. a kenyér formájához alakítva.

Díszítése: hegyes zöldpaprika, paradicsom, retek, újhagyma, fürjtojás, olaj- és kapribogyó, citromszeletek, petrezselyem, metélőhagyma, stb.

 

2. Alapja: sós, ízesített és formázott piskóta.

Jelleget adó anyaga: különböző sós krémek.

Díszítése: lásd az előzőt, valamint dióbél, sós mandula, szőlőszemek stb.

 

3. Alapja: sós kekszek.

Jelleget adó anyaga: különböző sós krémek.

Díszítése: lásd fent az előzőt.

 

4. Alapja: formázott alakú nyers uborka vagy sárgarépa.

Jelleget adó anyaga: különböző felvágottak, sajtok, zöldségfélék.

Díszítése: lásd fent az előzőt.

 

5. Alapja: sárga-, vagy zöldbélű dinnye 2x2 cm-es kockákra vágva.

Jelleget adó anyaga: nyers füstölt sonka összegöngyölve.

Díszítése: zöld vagy fekete töltött és töltetlen olajbogyó.

 

6. Alapja: kimagozott aszalt szilva.

Jelleget adó anyaga: rokfortkrémmel töltve.

Díszítése: pirított sós mandula.

 

7. Alapja: vastagabbra vágott, formázott alakú sajtok, párizsi, gépsonka, gyulai kolbász stb.

Jelleget adó anyaga: nincs.

Díszítése: lásd fent az első változatnál.

 

Az étvágyfalatok készítésénél ügyeljünk arra, hogy az azonos alakra formázott kenyér- vagy egyéb nyersanyagdarabok azonos méretűek, egyformán díszítettek legyenek. Az étvágyfalatokra éppúgy vonatkozik, mint a szendvicsekre, hogy az elkészítés befejeztével, ha szükséges, olvasztott aszpikkal fényezzük át. Ez azért is fontos, mert az aszpikbevonat az apró díszítőelemeket rögzíti a szendvicsalaphoz. Az étvágyfalatokba jellegüktől függően apró színes műanyag kardokat, esetleg fogvájót szúrunk, megkönnyítve elfogyasztásukat. A díszítő anyagok felrakásánál ügyeljünk arra is, hogy az étvágyfalat ne hulljon szét addig, míg a tálról a szánkig emeljük.

Sós piskóta

Hozzávalók: 3 tojás, 6 dkg liszt, fél csomó petrezselyemzöld, só, ízlés szerint.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a felvert tojássárgáját és magasról szórva, óvatos mozdulatokkal, habverővel könnyedén belekeverjük a lisztet, a sót és a finomra vágott petrezselyemzöldet. A lapos tepsire sütőpapírt (csomagolópapírt) helyezünk, és a masszát ráöntjük. Habkártyával vagy késsel kb. 1 cm-nyire egyenletesen szétsimítjuk, majd megsütjük. A kisült tésztáról a sütőpapírt lehúzzuk, és a tésztát, hagyjuk kihűlni. Ezután valamilyen alakú kiszúróval vagy késsel kivágva kapjuk meg az étvágyfalatok kenyeret is helyettesítő alapját.

Töltött sós keksz

Hozzávalók: 1 doboz lengyel sós keksz, 15 dkg szardíniakrém, 15 dkg körözött krém.

A jó habosra kevert krémeket 2-2 keksz közé töltjük, összeragasztva azokat.

Néhány perc alatt elkészíthető, italok mellé kitűnő.

Sajtgolyók

Hozzávalók (kb. 30 db): 15 dkg rokfortkrém, 15 dkg camembert-krém, 15 dkg körözött-krém, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkg darált dió, kb. 1 dkg gorombára őrölt bors.

Az egyes krémekből kb. másfél dekás, egyforma golyókat formázunk. A golyókat felváltva, fajtánként beleforgatjuk finomra vágott metélőhagymába vagy petrezselyemzöldbe, darált dióba vagy gorombára őrölt fekete borsba. Mindegyik golyóba színes műanyag kardot vagy fogvájót szúrunk, de tálalhatjuk úgy is, hogy a papírüzletekben beszerezhető legkisebb méretű papírhüvelybe tesszük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk, italok mellé kínáljuk, kitűnő csipegetni való. Esetleg pirított kenyér- vagy zsemleszeleteket is adhatunk mellé.

Sajtkrémes bombák (sörkorcsolya)

Hozzávalók (10 db): 10 db kerek sós keksz, 15 dkg rokfort- vagy camembert-krém, 5 dkg apróra tört, pörkölt, sós mandula, esetleg 10 szem olajbogyó.

A habosra kevert sajtkrémet nyomózsákból csillagcsővel a kekszre formázzuk, körkörösen kúpos alakban, kb. 4 cm magasan. A kekszbombák oldalát körben megforgatjuk a vágott mandulában, és hűtőszekrényben 1 órán át, dermesztjük.

Tetejükre egy-egy szem olajbogyót is tehetünk.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal