LEVESEK
(négy személyre)
Burgonya krémleves diétázóknak
Hozzávalók: 30 dkg (hámozás után) tisztán mért szétfövő burgonya, 2 dl kefir vagy aludttej, 2 csapott evőkanál sovány tejpor, 1 púpozott evőkanál ételízesítő por, 1 csokor petrezselyemzöld.
A burgonyát megmosom, vékonyan lehámozom, majd kis darabokra vágom. Fazékba téve nyolc deci vizet ráöntök, beleszórom az ételízesítő port és puhára főzöm. Ezután hagyom kicsit kihűlni, majd a leszűrt burgonyát turmixgép poharába teszem. Két deci burgonya főzőlevet ráöntve egészen pépesre turmixolom, ezután apránként hozzáadom az összes levét. A tejport és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra vágott petrezselyem zöldet is beleszórva tovább keverem. Végül a fazékba visszaöntöm a masszát, belekeverem a kefirt, és még egyszer felforralom, majd három percig főzöm. Csak akkor tálalom, ha már nem nagyon forró. (Diétás étkezésnél az étel hőfokára is ügyelni kell: sem nagyon forró, sem nagyon hideg étel nem adható.)
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
Zelleres burgonya krémleves
Hozzávalók: 25 dkg tisztán mért burgonya, 1 közepes nagyságú zellergumó (20 dkg), 2 db marhahúsleves-kocka, 1 pici fej vöröshagyma, késhegynyi törött fehér bors.
A meghámozott és darabokra vágott burgonyát, a gondosan megtisztított és megmosott, összevágott zellert, a megtisztított, feldarabolt vöröshagymát és a húsleveskockákat nyolc decinyi vízbe teszem és fedő alatt puhára főzöm. Ezután a leszűrt darabos zöldségeket turmixgép poharába rakom, és kevés főző lével pépesre zúzom, majd apránként hozzákeverem a többi levet is. Közben a tejfölbe fél dl vízzel belekeverem a lisztet és a nagyon finomra vágott, megmosott zellerlevél felét, majd pár pillanatig együtt keverem a levessel. Végül visszaöntöm a fazékba, és folytonos keverés közben felforralom. Legalább öt percig főzöm, ezután a maradék zellerlevelet is beleszórom. Lefedve, tíz percig hagyom állni, azután kevés, olajban pirított zsemlekockával tálalom, de anélkül is fogyasztható.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Hideg, meggyes burgonya krémleves
Hozzávalók: 30 dkg tisztított, szétfövő burgonya, 25 dkg kimagozott friss meggy (vagy nem nagyon édes meggybefőtt), 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 teáskanál só, ízlés szerint kevés cukor, 3 szem összetört szegfűszeg, kis darabka fahéj, 1 teáskanál burgonyakeményítő (vagy búzakeményítő), kis darabka citromhéj.
A burgonyát kis darabokra vágva jó félliternyi vízbe beleteszem. Hozzárakom a sót, a fűszereket és a vékonyka csíkokra vágott, megmosott citromhéjat. Puhára főzöm. Félidőben beleteszem a meggy háromnegyed részét. (Ha befőttel készítem, egy deci befőttlevet is hozzáöntök.) Ha már nem nagyon forró, az egészet péppé zúzom. Közben a tejszínt simára keverem a burgonyaliszttel és hozzáadva a tejfölt is, besűrítem vele a meggyes burgonyalevest. Folytonosan kevergetve öt percig főzöm, végül beledobom a félretett meggyszemeket, és az egészet hagyom kihűlni. Ezután jól lefedve, a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm és csészékbe adagolva, jéghidegen tálalom. (Ünnepi, különleges alkalmakkor egy-egy evőkanál cukor nélküli tejszínhabbal, esetleg egy-egy teáskanál meggyszörppel lelocsolva teszem az asztalra.) Ez a leves pótolhatja a karácsonyi borlevest.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Paradicsomos burgonya krémleves
Hozzávalók: 30 dkg tisztított, szétfövő burgonya, fél liter paradicsom ivólé, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só, kevés cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál olaj, 5 dkg cérnametélt, 1 dl tejföl, a díszítéshez 4 db kicsi, kemény paradicsom.
A meghámozott, apróra darabolt burgonyát fél liter vízbe teszem. Megsózom, megborsozom, hozzárakom az ugyancsak meghámozott, negyedekbe vágott vöröshagymát és puhára főzöm. Ezután hagyom kissé kihűlni, majd az egészet péppé zúzom. A fazékba visszaöntve simára keverem a tejföllel és a paradicsomlével, meg a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott zöldfűszerek felével. Felforralva öt percig főzöm, közben folyamatosan kevergetem. Amíg a leves fő, a cérnametéltet a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, meleg vízzel leöblítem, és olajra szedve jól összekeverem. A leveses tányérokban elosztom. Rászórom a maradék apróra vágott zöldfűszereket és rámerem a tűzforró levest. A megmosott paradicsomokat felnégyelem, és a leves tetejére fektetem.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Indiai burgonya krémleves
Hozzávalók: 40 dkg tisztán mért burgonya, 2 dl joghurt, 1 púpozott teáskanál currypor, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál vegeta, csipet cukor, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt koriandermag.
A meghámozott, kis darabokra vágott burgonyát fazékba rakom, ráöntök nyolc deci vizet és a zúzott fokhagymával, a vegetával, a curryporral, és a korianderrel fűszerezem. Puhára főzöm, majd kihűlése után pépesre turmixolom. Hozzáadom a joghurtot meg a finomra metélt zöldfűszereket, és még egyszer összekeverve, a fazékba visszaöntöm. Felforralva néhány percig főzöm. Csészékben, forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Mazsolás-citromos burgonya krémleves
Hozzávalók: 30 dkg tisztított burgonya, 8 dkg mazsola, fél citrom leve és reszelt héja, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és cukor.
A meghámozott és darabokra vágott burgonyát, a megmosott citrom reszelt héját és a sót fazékba rakom, ráöntök nyolc deci vizet és puhára főzöm. Ha már nem nagyon forró, turmixban péppé zúzom, majd visszaöntöm a fazékba. Beleteszem a megmosott és a szárától megfosztott mazsolát, beleöntöm a citromlevet és az előzőleg simára kevert tejfölt. Folytonos keverés közben felforralom, öt percig főzöm, csak ezután ízesítem kevés cukorral. A citromhéjat kiszedem belőle, és a levest hagyom teljesen kihűlni. Lefedem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Előhűtött csészékben, hidegen teszem az asztalra.
Elkészítés ideje: kb. 50 perc.
Zöldfűszeres burgonyaleves
Hozzávalók: 40 dkg hámozott, egész burgonya, 1 csokor tárkony, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 kicsi fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál finomliszt, 1 dl tejföl.
A megtisztított nyers burgonyát az almareszelő durva fokán lereszelem. A felforrósított olajon megpirítom a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát, ezután ráteszem a reszelt burgonyát, majd hozzáadom az ugyancsak megtisztított és lereszelt sárgarépát. Néhány percig az egészet együtt pirítom. Ezután felöntöm nyolc deci vízzel, belekeverem a vegetát és a törött fehér borsot. Fedő alatt puhára főzöm. Közben a tejfölt simára keverem a liszttel és fél deci vízzel, majd besűrítem vele a levest, amelyet legalább öt percig forralok. Közben néhányszor megkeverem, végül beleteszem a megmosott és nagyon finomra aprított petrezselyem zöldet meg a tárkony zöldet. Éppen csak egyet forralok még rajta, máris eloltom alatta a lángot, de lefedve tartom tálalásig.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Tejfölös-babéros burgonyaleves
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 2 babérlevél (vagy 1 csapott mokkáskanál babérlevélpor), 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál nem csípős mustár, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, csipetnyi kristálycukor.
A burgonyát meghámozom, és egyforma kis kockákra vágom, majd fazékba téve ráöntök hét deci vizet. Megsózom, megborsozom, beleteszem a babérlevelet és fedő alatt puhára főzöm. Közben a felhevített olajon folyamatosan kevergetve beleteszem a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát. Felöntöm három deci hideg vízzel és azonnal simára keverve, felforralom. Folytonos keverés közben pár percig főzöm, ezután egy finom szűrőn keresztül belecsorgatom a levesbe. Beletöltöm még a mustárral simára kevert tejfölt is, és az egészet felforralva öt percig főzöm, közben kevergetem, végül a csipetnyi cukorral ízesítem. Tálaláskor a babérlevelet kiveszem belőle, és a levest jó forrón teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Zöldséges burgonyaleves
Hozzávalók: 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller), 25 dkg tisztított burgonya, fél liter tej, 1 kicsi fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi majoránna, 2 db tyúkhúsleves-kocka, kevés só, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt.
A meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát, a megtisztított, ugyancsak kockákra vágott zöldséget és a finomra aprított vöröshagymát a felhevített olajon fedő alatt megpárolom, közben időnként megkeverem. Ha zsírjára sült, ráhintem a lisztet, és együtt pirítom néhány percig, majd apránként felöntöm félliternyi hideg vízzel. Jól összekeverem, és lassan felforralom. Csak ezután öntöm hozzá a tejet, végül beleteszem a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát, a majoránnát és a sót. Újraforrása után öt percig főzöm. Forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Kolbászos burgonyaleves
Hozzávalók: 20 dkg füstölt kolbász (bármilyen puha kolbász lehet), 30 dkg tisztított burgonya, 2 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál finomliszt, 1 mokkáskanál majoránna, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött köménymag, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só, 1 csokor petrezselyemzöld.
A felforrósított olajon üvegesre pirítom a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve belerakom a tisztított és egyforma karikákra vágott nyers burgonyát, és felöntöm nyolc deci vízzel. Felforralva fedő alatt puhára főzöm, csak ezután karikázom bele a bőrétől megfosztott kolbászt. (A kolbász bőre könnyűszerrel lejön, ha meleg vízbe rakjuk, majd a vízből kivesszük, és öt percig hagyjuk szikkadni.) A meg- tisztított és zúzott fokhagymával, a tört köménymaggal és a majoránnával ízesítem, végül beleöntöm a liszttel és fél deci vízzel simára kevert tejfölt. Folytonos keverés közben öt percig főzöm, ezután beleszórom a megmosott és apróra metélt zöldpetrezselymet. A lángról lehúzva ezzel már nem forralom, csak lefedve hagyom állni tíz percig. Forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Tojásos krumplileves
Hozzávalók: 30 dkg megtisztított burgonya, 4 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 babérlevél, ízlés szerint kevés ecet, 1-2 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál koriandermag, 1 mokkáskanál mustármag, 1 evőkanál vegeta, 1 csokor kaporzöld (vagy 1 mokkáskanál tört kapormag), 1 teáskanál finomliszt.
A meghámozott burgonyát apró kockákra vágom és felöntöm nyolc deci vízzel. Megsózom, beleszórom a fűszereket és puhára főzöm. A tejfölben és fél deci vízben simára keverem a lisztet, majd besűrítem vele a levest. Ezután a cukorral ízesítem, végül a feltört tojásokat egyenként, óvatosan, evőkanállal úgy eresztem bele a forrásban lévő levesbe, hogy azok lehetőleg egyben maradjanak. Tíz percig forralom a levest anélkül, hogy megkeverném, végül a megmosott és finomra vagdalt kaporral meg az ecettel ízesítem. Tálalás előtt kiszedem belőle a babérlevelet, és forrón rakom az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Sonkás-tojásos burgonyaleves
Hozzávalók: 30 dkg tisztított burgonya, 10 dkg gépsonka vagy sovány, füstölt főtt tarja (esetleg egyéb, csont nélküli főtt füstölt hús), 2 db keményre főtt tojás, 2 db marhahúsleves-kocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tej (vagy tejszín, esetleg fele tej, fele tejszín), 1 teáskanál finomliszt, só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A meghámozott burgonyát kis kockákra vágom, és fazékba téve felöntöm nyolc deci vízzel. Megsózom, megborsozom, beleteszem a marhahúsleves-kockát és puhára főzöm. A megtisztított kemény tojásokat és a főtt tarját egyforma kis kockákra vágom, majd beleteszem a már megfőtt levesbe. A tejjel a lisztet simára keverem és beleöntöm. Folytonos keverés közben felforralom és legalább öt percig főzöm, végül beleszórom a megmosott és finomra metélt petrezselyem zöldet, de a lángról lehúzom. Nem forralom, csak lefedem, és állni hagyom tíz percig. Ezután tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Rokfortos burgonyaleves
Hozzávalók: 40 dkg tisztán mért burgonya, 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 5 dl tej, 2 dl kefir, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss, zöld kapor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 púpozott teáskanál finomliszt, 2 dkg vaj (vagy margarin), ízlés szerint só.
A vajat felforrósítom, ráteszem a lisztet, és kevergetve habzásig hevítem, majd felöntöm a megmelegített tejjel. Folytonos keverés közben sűrűre főzöm, ezután belerakom a közben meghámozott, nyers és hosszú szálakra reszelt (vagy metélt) burgonyát, meg a fűszereket és kissé megsózom. (Nem nagyon, mert a rokfort sós!) Fedő alatt puhára főzöm. Ezután belekeverem a reszelt sajtot, a megtisztított és zúzott fokhagymát, végül a kevés vízzel egészen simára kevert kefirt. Jól kiforralom, ezután a megmosott és nagyon apróra metélt kaporral ízesítem, de a lángot eloltva alatta, már nem forralom. Lefedve legalább tíz percig hagyom állni, csak ezután tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Gombás-paprikás burgonyaleves
Hozzávalók: 30 dkg tisztán mért burgonya, 20 dkg gomba (bármilyen gombafajta lehet), 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 db zöldpaprika, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors , 2 dl tejföl, 1 teáskanál finomliszt, 2 db tyúkhúsleves-kocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, csipetnyi csípős paprika.
Az olajat felforrósítom, megfuttatom rajta a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát, majd megsózom, és a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök egy evőkanálnyi vizet. Ezután a tűzre visszateszem, beleszórom az előzőleg megtisztított és szeletekre vágott gombát, és fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha már zsírjára sült, akkor beleteszem a közben kis kockákra vágott hámozott burgonyát, a megmosott, kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát, és felöntöm nyolc deci vízzel. A húsleveskockával, a törött borssal, a csípős paprikával és a megtisztított, zúzott fokhagymával fűszerezem, ezután felforralom és puhára főzöm. Közben a tejfölben fél deci vízzel simára keverem a lisztet, és a levesbe öntve, folytonos keverés közben jól kiforralva, besűrítem. Legalább tízpercnyi forralás után belekeverem a megmosott és felaprított petrezselyem zöldet is. Forrón kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Hamis gulyásleves, Frank módra
Hozzávalók: 75 dkg tisztított burgonya, 2 db friss zöldpaprika, 2 db friss paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma. 3 db marhahúsleves-kocka, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 mokkáskanál majoránna, 2 gerezd zúzott fokhagyma. 1 evőkanál piros fűszerpaprika (aki szereti az erőset, kevés cseresznyepaprika-krémet is tehet bele), 2 evőkanál tarhonya (de csak házi, szabálytalan alakú apró száraz tarhonya), ízlés szerint só, csípet őrölt köménymag.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd zsírját folyamatos keverés közben kis lángon kiolvasztom, és ráteszem a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát. Folytonosan kevergetve üvegesre fonnyasztom, ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a paprikakrémet, majd azonnal ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a meghámozott és kis kockákra vágott burgonyát, és néhány percig kevergetem. Ezután a megtisztított, zúzott fokhagymával és a köménymaggal ízesítem, majd ráöntök másfél liter vizet, illetve annyit, amennyi jó bőven ellepi a burgonyát. Ezután beleteszem a megmosott, kicsumázott és szeletekre vágott zöldpaprikát meg a húsleveskockákat és felforralom. Ha szükséges, meg is sózom. Fedő alatt puhára főzöm, csak ezután teszem bele a felkarikázott paradicsomot és a házi tarhonyát (csipetke helyett). Addig főzöm még, amíg a tarhonya meg nem fő. Forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Burgonyagombóc-leves
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál olaj, 16 dkg finomliszt, 15 dkg nem nagyon száraz füstölt kolbász, 1 csapott evőkanál "piros arany" paprikakrém, 1 közepes szál sárgarépa, 1 közepes szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, kevés só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld.
Két evőkanál olajat felforrósítok, majd két csapott evőkanál lisztet aranysárgára pirítok rajta, közben állandóan kevergetem. A tűzről lehúzva belekeverem a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát meg a paprikakrémet, majd azonnal ráöntök két deci hideg vizet és simára, csomómentesre keverem. A tűzre visszatéve beleteszem az előzőleg megtisztított és felkarikázott zöldségeket, az ugyancsak karikára vágott, bőrétől megfosztott kolbászt és beleszórom a törött borsot. Felöntöm még egyliternyi vízzel, folytonosan kevergetve felforralom és tíz percig főzöm. Közben a burgonyagombóchoz szükséges, héjában megfőzött burgonyát még forrón meghámozom és azonnal összetöröm.
Összegyúrom a zsírral és a maradék liszttel, jól megsózom és a megmosott, apróra vágott petrezselyem felével fűszerezem. Nedves kézzel apró gombócokat formálok a tésztából, és a forrásban lévő levesbe beletéve megfőzöm. Amikorra az összes gombóc a leves színére jött, meg is főtt. Legalább tíz percig hagyom "higgadni", csak ezután tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Krumplileves Frank módra
Hozzávalók: 40 dkg tisztított burgonya, 2 dl ecetes-tormás céklasaláta-lé, 1 evőkanál frissen reszelt natúr torma, 10 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 teáskanál burgonyaliszt (vagy búzakeményítő), 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál vegeta.
A császárhúst nagyon vékonyka csíkokra vágom és zsírját kis lángon, állandó keverés közben kiolvasztom, majd ráteszem a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. Fedő alatt üvegesre fonnyasztom, ezután rádobom a meghámozott, kis kockákra vágott burgonyát és pár percig együtt pirítom. Ekkor felöntöm hat deci vízzel, beleszórom a vegetát, és puhára főzöm. Csak ekkor öntöm bele a céklalét, meg a közben simára összekevert lisztes tejfölt. A megtisztított, zúzott fokhagymával, valamint a megmosott és apróra vágott petrezselyemzöld felével fűszerezem. Folytonos keverés közben jól kiforralom, végül belekeverem a reszelt tormát és a maradék petrezselyem zöldet is, de a lángot már elzárom alatta. Lefedve tíz percig hagyom állni, csak ezután tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Olaszos burgonyaleves
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 2 db marhahúsleves-kocka, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg kifejtett zöldborsó (lehet friss vagy mirelit, vagy konzerv), 2 nagy paradicsom, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál szárított bazsalikom (vagy két ágacska friss), 1 mokkáskanál rozmaring.
A megtisztított és karikákra vágott burgonyát egyliternyi vízbe teszem és belerakom a húsleveskockákat. Az összezúzott fokhagymával, a rozmaringgal, a törött borssal, a sóval és a bazsalikommal fűszerezem, majd puhára főzöm. Ezután hozzáadom a megmosott és kis kockákra vágott paradicsomot meg a zöldborsót. (Ha konzerv zöldborsót használok, akkor azt nem kell tovább főzni, hanem az étel befejezésekor levével együtt kell a levesbe beletenni.) Addig főzöm, amíg a zöldborsó megpuhul, ez néhány perc csupán. Két evőkanál burgonyát kiveszek a levesből, és fél deci lével együtt péppé zúzom, majd visszatéve, még egyszer felforralom. Forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Májas burgonyaleves
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 1 kis doboz (5 dkg) marhamáj krém, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl kefir, 1 teáskanál finomliszt, 1 teáskanál majoránna, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A megtisztított burgonyát kis kockákra vágom, majd egy liternyi vízzel felteszem főni. Megsózom, megborsozom és beleszórom a majoránnát is. Míg a burgonya fő, a kefirrel és fél deci vízzel simára keverem a májkrémet meg a lisztet, ezután pedig a forrásban lévő levesbe öntve, folytonos keverés közben besűrítem. Öt percig forralom és forrón tálalom.
Elkészítés ideje: kb. 40 perc.
Kapros krumpligaluska-leves
Hozzávalók: 2 közepes nagyságú burgonya, 2 csokor friss kapor, 2 dl tejföl, 1 db egész tojás, 1 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 evőkanál vegeta, 8 dkg húsos füstölt szalonna, 1 kicsi fej vöröshagyma, csipetnyi cukor.
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom és zsírját kis lángon, kevergetve kiolvasztom, majd a zsíron világos zsemleszínűre pirítom a lisztet. (A pörcöt leszűrve félreteszem.) A tűzről lehúzva belekeverem a megtisztított, és nagyon finomra metélt vagy megreszelt vöröshagymát, és apránként felöntöm egy liternyi vízzel. Beleszórom a vegetát, és a törött borsot, majd felforralom és öt percig főzöm. Közben a burgonyát meghámozom, az almareszelő durva fokán nyersen lereszelem és összekeverem a liszttel meg a habosra felvert tojással. Hozzákeverem a leszűrt szalonnapörcöt is. A tésztát kevés sóval ízesítem, majd mokkáskanállal szaggatom bele a forrásban lévő levesbe. Kis lángon addig főzöm, amíg az összes galuska a leves felszínére nem jön. Ekkor kevés levest kimerek a fazékból, a tejföllel és a megmosott, finomra metélt kaporral simára keverem, és visszaöntöm. Csipet cukorral ízesítem. Éppen csak egy pillanatig forralom, máris elzárom alatta a lángot. Tízpercnyi pihentetés után, tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Kapris burgonyaleves
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 fiola kapribogyó, fél citrom leve, 2 dl tejszín (vagy fele tej és fele tejszín), 1 evőkanál finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szardellapaszta, 5 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 1 teáskanál csípős mustár, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj.
A héjas burgonyát gondosan megmosom és puhára főzöm. Ezután meghámozom, és nagyon kis kockákra vágom, majd hagyom kihűlni. Míg a burgonya fő, a füstölt szalonnát apróra metélem, és folytonosan kevergetve a zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűröm és félreteszem. A visszamaradt zsíron zsemleszínűre pirítom a lisztet, és a tűzről levéve felöntöm három deci hideg vízzel. Simára keverem. A tűzre visszateszem, és folytonos keverés közben felforralom, ezután pedig hozzáöntök még hat deci vizet. A tejszínt elkeverem a szardellapasztával, a mustárral és a reszelt citromhéjjal, hozzáadom a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és az összevagdalt kapri szemeket, a kapri levével együtt. A fűszeres tejszínt belekeverem a levesbe, és az egészet felforralom. Folytonosan kevergetve öt percig forralom, a citromlével ízesítem, végül beleteszem a kockákra vágott burgonyát. Még egyszer felforralom. Néhány percnyi pihentetés után forrón tálalom. (Finom pikáns leves, "másnapos" gyomorra is jó!)
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Káposztás krumplileves
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 25 dkg savanyú káposzta, 15 dkg puha, füstölt kolbász, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 csapott evőkanál finomliszt, 1 evőkanál vegeta, ízlés szerint kevés kristálycukor, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, csipetnyi csípőpaprika (vagy paprikakrém, esetleg néhány csípős hegyespaprika-karika).
A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom. A savanyú káposztát is felaprítom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, a füstölt szalonnát felkockázom. A füstölt kolbászt megmosom, bőrét lehúzom és felkarikázom. A szalonnát kis lángra teszem, és zsírját kiolvasztom, közben kevergetem, hogy egyenletesen "izzadjon". A pörcöt szűrőkanállal kiszedem és félreteszem. A visszamaradt zsíron zsemleszínűre pirítom a lisztet, majd a tűzről félrehúzom és belekeverem a pirospaprikát meg a hagymadarabkákat. Ezután felöntöm három deci hideg vízzel, és folytonos keverés közben felforralom. Ha már sima a hagymás-paprikás rántás, akkor hozzáöntök még öt deci vizet és beleteszem a nyers burgonyakockákat. Beleszórom a vegetát, a borsot, a csombort és a csípős paprikát, majd nagyon kis lángon (hogy ne futhasson ki a leves) puhára főzöm. Csak ezután teszem bele az apró savanyú káposztát és a kolbászkarikákat. Ha a káposzta is megfőtt, ízlés szerint ízesítem a cukorral, esetleg kevés sóval, végül beleöntöm az egy deci vízzel simára kevert tejfölt. Az egészet jól összeforralom. Ez a leves másnapra lesz igazán finom!
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Halas burgonyaleves
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 1 kis doboz bármilyen fajta paradicsomos halkonzerv, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál finomliszt, 1 evőkanál vegeta (vagy két marhahúsleves-kocka), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj.
A burgonyát meghámozom, és vékony karikákra vágom. A halkonzervet levétől leszűröm, a halat apróra vágom, a petrezselyem zöldet megmosom, lerázom róla a vizet, és nagyon apróra metélem. A megtisztított fokhagymát szétzúzom. Fazékba rakom a burgonyakarikákat és ráöntök nyolc deci vizet. Beleszórom a vegetát, a fele petrezselyem zöldet, a reszelt citromhéjat, a zúzott fokhagymát és a törött borsot, majd lefedve puhára főzöm. Közben a lisztet fél deci vízzel, a paradicsomos hal levével és a tejföllel simára keverem, ezután beleteszem a haldarabkákat is, végül a maradék petrezselyem zöldet hozzátéve a már puha burgonyához keverem. Folytonos keverés közben jól kiforralom és legalább öt percig főzöm.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Pórés krumplileves
Hozzávalók: 1 szál póréhagyma, 50 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 db marhahúsleves-kocka, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, ugyanennyi törött fehér bors, kevés só.
A póréhagymát megtisztítom a külső fonnyadt, sérült részétől, majd zöldjével együtt hajszálvékony karikákra vágom. A burgonyát megtisztítom, és ugyancsak felkarikázom. Az olajat megforrósítom, ráteszem a póréhagymát és megsózom, majd lefedve üvegesre párolom. Ezután ráteszem a burgonyakarikákat és felöntöm nyolc deci vízzel. Beleszórom a fűszereket, beleteszem a húsleves kockát, és az egészet megfőzöm. Ha a burgonya már teljesen puha, akkor két evőkanálnyit kiveszek a levesből, és turmixgépbe téve egy deci vízzel, meg egy deci levessel péppé zúzom, végül belekeverem a tejfölt. A burgonyás tejfölt beleöntöm a levesbe, és jól kiforralom.
Elkészítési ideje: 60 perc.
Fokhagymás burgonyaleves
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 1 szelet kenyér (10 dkg-nál nem kell több), 4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 2 dl tej, 1 teáskanál finomliszt, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom, majd fazékba téve ráöntök nyolc deci vizet. Beleszórom a vegetát és a törött borsot, ezután lefedve puhára főzöm. Közben a kenyeret ugyanakkora kockákra aprítom, mint amekkorára a burgonyát aprítottam. Az olajat felforrósítom és belekeverem a kenyérkockákat, ezután pedig folyamatos keverés közben szép piros barnára pirítom. A tejbe belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd a megpirult kenyeret leöntöm a fokhagymás tejjel. Jól átkeverem, hogy a tej mindenütt átjárhassa, ezután leszűröm. A visszamaradt tejben simára keverem a lisztet. (Ha kevésnek bizonyulna a tej, fél deci vizet még hozzáöntök.) A már puha burgonyához öntöm a lisztes tejet, és jól kiforralom, majd belekeverem a fokhagymás kenyeret. Addig forralom, amíg egészen puha massza nem lesz belőle. (Ezt a receptet még a dédanyám hagyta a családra.)
Elkészítési ideje: 50 perc.
|