SALÁTÁK, VACSORASALÁTÁK
(négy személyre)
Burgonyás zöldségsaláta
Hozzávalók: 50 dkg héjas burgonya, 25 dkg zöldbab, 25 dkg tisztított karfiol, 20 dkg jó kemény, apró paradicsom, 2 dl tejföl (vagy joghurt), ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött bors, 2 csokor, friss, zöld kapor, fél citrom leve, csipet cukor.
A burgonyát héjában megfőzöm, a megtisztított zöldségeket pedig külön-külön gőzben (vagy nagyon kevés sós vízben) félpuhára párolom és hagyom kihűlni. A meghámozott főtt burgonyát apró kockákra vágva lehetőleg többrészes salátástál egyik mélyedésébe halmozom, a többi mélyedésbe teszem a párolt zöldségeket és a kis kockákra vágott paradicsomot, külön-külön. (Ha nincs osztott táluk, akkor egy nagyobb pecsenyéstálra külön-külön halmokba rakják!) A tejfölt összekeverem a citromlével, a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon apróra vágott kapor háromnegyed részével, majd a sóval és a csipetnyi cukorral ízesítem. A mártást ráöntöm a saláta alkotórészeire, és a maradék kaporral meghintve folpack fóliával jó szorosan letakarom. Hűtőszekrénybe teszem egy-két órára.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Genfi saláta
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 kicsi (15 dkg) zellergumó, 25 dkg kígyóuborka, 10 dkg kemény, apró paradicsom, 2 kemény fejes saláta, 1 húsos zöldpaprika, 10 dkg ementáli sajt, másfél dl sűrű majonéz, fél dl tejszín, 1 citrom, ízlés szerint só és csipetnyi cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors.
Először elkészítem a saláta mártását: a majonézt simára keverem a tejszínnel, a citromlével, a sóval és a borssal, majd lefedve a hűtőszekrénybe teszem. A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva hagyom kihűlni. A zellert nagyon gondos tisztítás után egészben félpuhára párolom, és ugyancsak hagyom kihűlni. A megmosott kígyóuborkát és a megmosott, kicsumázott zöldpaprikát lehetőleg egyforma vékony metéltre vágom, és salátástálra teszem. A sajtot felcsíkozom. A kihűlt burgonyát és a zellert is metéltre vágom, majd az egészet a salátástálban összekeverem a tejszínes mártással. Jól átforgatom, és a hűtőszekrényben lehűtöm a megmosott, leveleire szedett, megszárított, és a csíkokra vágott fejes salátával együtt. Közvetlenül tálalás előtt keverem csak össze a salátacsíkokkal és azonnal tálalom. (Azért nem szabad előbb belekeverni a fejes salátát, mert ha fél óránál hosszabb ideig áll, összeesik és megpuhul, löttyedt lesz.)
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Zelleres burgonyasaláta – másképpen
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt burgonya, 2 kisebb, félig főtt zellergumó (40 dkg), 2 dl tejföl, 2 dl kefir, 1 púpozott teáskanál mustár, 1 kis fej vöröshagyma, fél citrom leve, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só és 1 mokkáskanál törött fehér bors.
A meghámozott burgonyát kis kockákra vágva salátástálba teszem. A megtisztított zellert a kis darabokra vágott tisztított vöröshagymával, a mustárral, a sóval, a borssal, a citrom levével és az olajjal turmixgép poharában összezúzom, majd krémmé keverem. Ezután kevés cukorral ízesítem, végül a tejföllel és a kefirrel is összekeverem. Ezt a mártást ráöntöm a salátástálba rakott burgonyára. Jó átforgatom, és letakarva a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Gombás burgonyasaláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg apró szemű gomba, 3 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, ecet, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál salátaolaj, csipetnyi cukor.
A héjában főtt burgonyát kis kockákra vágom és salátástálba teszem. A megtisztított, de egészben hagyott gombát (ha elég apró) ecetes-sós, forrásban lévő vízbe téve tíz percig főzöm, majd leszűröm és hagyom kihűlni. (Ha a gombafejek nagyok, akkor kis kockákra vágva főzöm meg.) Közben a megtisztított vöröshagymát ugyancsak apróra kockázom és megsózom, ezután pedig jól összeforgatom. A tejfölt összekeverem az olajjal, a mustárral, a zúzott fokhagymával és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra metélt petrezselyemzölddel, ezután a törött borssal, a sóval és kevés cukorral ízesítem. A salátástálba rakott gombás burgonyára és hagymára öntöm, ezután jól átforgatom és szorosan lefedve (hogy a hagymaszag ne árassza el a hűtőszekrényt) két órán keresztül érlelem.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Majonézes burgonya - Frank módra
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt burgonya, másfél dl majonéz, 4 dl kefir (vagy joghurt). 4 gerezd, fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 fiola kapribogyó, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál tormás mustár, ízlés szerint só és kevés porcukor.
A megtisztított vöröshagymát vékonyka karikákra vágom és kevés, forrásban lévő vízbe teszem, majd az újraforrástól számított három percig főzöm, ezután leszűröm. A meghámozott, kihűlt főtt burgonyát kockákra vágom. A majonézt simára keverem a kefirrel, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a kapribogyó levével, valamint a mustárral, a sóval és a cukorral. Ezután hozzáteszem a félbe vágott kapri-szemeket. A mártást ráöntöm a fokhagymával összekevert burgonyára. Jól átkeverem, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy az ízei összeérjenek, de az sem árt, ha egy egész napig hűtjük fogyasztás előtt.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Hagymás krumpli-saláta
Hozzávalók: 75 dkg héjában főtt burgonya, 2 nagy fej lila hagyma, 4 evőkanál olaj, ízlés szerinti ecet, só, cukor, 1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors, 1-1 mokkáskanál koriander- és mustármag.
Jó félliternyi ecetes – sós - cukros levet felforralok, beleteszem az összes fűszert (a bors kivételével), és néhány percig forralom, majd hozzárakom a meghámozott és vékony karikákra aprított lila hagymát. Az újraforrástól számított három percig főzöm, ezután hozzáteszem a felkarikázott burgonyát, de már lezárom alatta a lángot. Addig hagyom a lében, amíg az egész ki nem hűl. Ezután leszűröm, és salátástálba rakom, majd az olajjal óvatosan átkeverem, a borssal meghintem, és szorosan lefedem. A hűtőszekrényben jól lehűtöm.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Erdélyi krumpli-saláta
Hozzávalók: 75 dkg héjában főtt burgonya, 2 db keményre főtt tojás, 25 dkg aromás, savanykás alma, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kemény, ress fejes saláta, 1 citrom, 1 teáskanál szárított kakukkfű, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A meghámozott, kockákra vágott burgonyát salátástálba rakom. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, de héjas, ugyancsak kockákra vágott almát, amelyet a darabolás után azonnal meglocsolok citromlével, hogy ne barnuljon meg. A meghámozott kemény tojásokat és a megtisztított vöröshagymát is felkockázom, és az almás burgonyához teszem. A megmosott, és lecsöpögtetett zöldfűszereket, finomra metélem, majd a tejfölbe keverem. Citromlével, borssal és sóval (esetleg kevés cukorral) ízesítem, ráöntöm a salátástálba tett zöldségekre, ezután jól átforgatva lefedem, és a hűtőszekrényben néhány órán keresztül érlelem. Csak közvetlenül tálalás előtt keverem bele a megmosott, lecsöpögtetett és csíkokra vágott fejes salátát.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Tonhalas burgonyasaláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg fagyasztott tonhalfilé (vagy egyéb, nem szálkás tengeri hal), 25 dkg tisztított karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl félszáraz fehérbor, fél dl olaj, ízlés szerint ecet, cukor, só, törött fehér bors, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, 3 gerezd fokhagyma.
A felengedett tonhalat nyersen kis kockákra vágom. Három decinyi ecetes –sós - cukros levet készítek, amelyet felforralok és a halkockákat beletéve, az újraforrástól számított nyolc percig főzöm. Ezután leszűröm és hagyom kihűlni. A karfiolt apró rózsáira szedve megmosom, és kevés sós vízben félpuhára főzöm. Leszűrve ugyancsak hagyom kihűlni. A meghámozott, kis kockákra vágott főtt burgonyát, a karfiolt és a halkockákat salátástálba rakom. A fehérborba belekeverem a citromhéjat, és néhány percig forralom. Hagyom kihűlni, ezután beleteszek kevés sót, borsot, csipet cukrot, zúzott fokhagymát, majd belereszelem a megtisztított vöröshagymát. Az olajat is hozzáadva, a mártást rálocsolom a zöldséges halra. Az egészet jól átforgatom, szorosan, lehetőleg légmentesen lefedem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Tálalás előtt ismét átforgatom, és pirított kenyérszeletekkel teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Céklás burgonyasaláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 30 dkg savanykás, aromás alma, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl joghurt (vagy kefir), 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál frissen reszelt tormagyökér, fél liter ecetes-tormás céklasaláta-lé, csipet tört köménymag, ízlés szerint só, 1-2 evőkanál porcukor.
A cékla lébe belekeverem a sót, az egyik megtisztított és lereszelt vöröshagymát, majd beleteszem a meghámozott, kockára vágott főtt burgonyát. Legalább egy éjszakán át, hagyom állni benne, de ha a burgonya hosszabb ideig ázik, az sem baj, természetesen a hűtőszekrényben legyen! A saláta fogyasztása előtt a joghurtot összekeverem a reszelt tormával, a törött borssal, a köménymaggal, a sóval, a cukorral és az olajjal, majd a leszűrt cékla léből két-három evőkanálnyival ízesítem. A lecsöpögtetett burgonyakockákat salátástálba teszem, hozzárakom a megmosott, kicsumázott, és héjastól felkockázott almát, a nagyon apróra vágott maradék vöröshagymát, és ráöntöm a tormás mártást. Jól átkeverem, és egy-két órai hűtés-érlelés után teszem az asztalra. Ha a tormagyökér fonnyadt, gumiszerű, akkor egy éjszakára ajánlatos tiszta, hideg vízbe beáztatni. Másnapra beszívja a vizet (illetve annak egy kis részét), ezért könnyebben meg lehet hámozni és reszelni!
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Szardíniás burgonyamajonéz
Hozzávalók: 1 doboz sprotni (vagy egyéb másfajta füstölthal-konzerv), 3 gerezd fokhagyma, 50 dkg héjában, főtt burgonya, másfél dl jó sűrű majonéz, 2 dl tejföl, kevés porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, fél citrom leve, ízlés szerint só.
A halat dobozából kibontva, olajával együtt villával összetöröm. A főtt burgonyát meghámozom, és ha kihűlt, megdermedt, lereszelem. A majonézt, a tejfölt, a citromlevet, a sót, a borsot, csipet cukrot és a megtisztított, zúzott fokhagymát sűrű mártássá keverem, beleteszem a burgonyát és a halat, majd jól lefedem, és alaposan lehűtöm. Pirított péksüteménnyel tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Virslis burgonyasaláta
Hozzávalók: 2 pár virsli, 50 dkg héjában főtt burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 2 dl kefir, 1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál mustár.
A mártáshoz a majonézt simára keverem a tejföllel, a kefirrel, a mustárral, a törött borssal és a sóval. A vöröshagymát megtisztítom, kis kockákra vágom, és leves-szűrőben, kevés, forrásban lévő vízbe téve az újraforrástól számított három percig főzöm, majd leszűröm. A burgonyát meghámozom és, kockákra vágom, a virslit műanyag "bőrétől" megfosztva, ugyancsak forrásban lévő vízbe teszem és az újraforrástól számított öt percig főzöm. Ezután még tűzforrón karikákra vágom, és azonnal a mártásba rakom a meleg, leszűrt hagymával együtt. Végül a burgonyakockákat is beleteszem, az egészet jól összekeverem, és hagyom teljesen kihűlni. Szorosan lefedve legalább egy napra jégbe hűtöm, hogy az ízei jól összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Mexikói krumpli-saláta
Hozzávalók: 1 zacskó (50 dkg) mirelit) mexikói zöldségkeverék, 40 dkg héjában főtt burgonya, 1 mokkáskanál erős paprika (chili vagy cseresznyepaprika-krém), másfél dl ketchup, másfél dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál porcukor, csipetnyi tört köménymag.
A ketchupot összekeverem a tejföllel, a citromlével, az erős paprikával, az olajjal, a törött borssal, a porcukorral és kevés sóval. A zöldséget sós vízben vagy gőzben (a kuktában, betéten) félpuhára főzöm, majd még melegen beleforgatom a csípős mártásba. Hozzáteszem a meghámozott és kis kockákra vágott főtt burgonyát, és ez egészet jól összekeverve hagyom hűlni. Ezután szorosan lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben.
Elkészítési ideje: kb. 1 óra 10 perc.
Burgonyasaláta kovászos uborkával
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 5 db közepes nagyságú kovászos uborka, 3 dl joghurt (vagy kefir), 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 2-3 teáskanál porcukor.
A burgonyát a saláta fogyasztása előtt lévő napon megfőzöm, majd meghámozva hagyom kihűlni, és a hűtőszekrényben tartom másnapig. (Az a lényeg, hogy a főtt burgonya megdermedjen.) Másnap a kovászos uborkával együtt az almareszelő durva fokán lereszelem. Salátástálban a joghurtot összekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymával, a sóval, a borssal, a cukorral és a megmosott, lecsöpögtetett, apróra metélt zöld kaporral. Ebbe a mártásba forgatom bele a lereszelt uborkás burgonyát, és az egészet alaposan összekeverve lefedem. A hűtőszekrényben érlelem néhány órán keresztül és hidegen tálalom.
Elkészítési ideje: 50 perc.
Újburgonya-saláta
Hozzávalók: 50 dkg apró szemű újburgonya, 2 csokor piros, hónapos retek, 4 db kemény paradicsom, 1 csokor zöldhagyma (zöld szárával együtt), 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 3 dl kefir, kevés só, fél citrom leve, csipet cukor, 3 evőkanál salátaolaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
A kefirt simára keverem az olajjal, a törött borssal, a citromlével és a cukorral, majd belekeverem a reszelt rokfort felét és a zöldhagyma megmosott, nagyon vékonyra karikázott zöld szárát. Szorosan lefedve jól lehűtöm. Közben az újburgonyát sós vízbe teszem, majd negyed óráig hagyom ázni, így könnyebben lejön a héja. A megtisztított apró burgonyaszemeket egyben hagyom és sós, forrásban lévő vízbe téve az újraforrástól számított öt-nyolc percig főzöm (a burgonyaszemek nagyságától függően). Közben a piros retket szárától megtisztítom, megmosom, és héjastól vékony karikákra vágom. Ezután a leszűrt burgonyát is felkarikázom, majd az egészet összekeverem a megtisztított és hajszálvékony karikákra vágott zöldhagymával. Ráöntöm a mártást, és jól átforgatva hagyom teljesen kihűlni. Lefedve érlelem néhány órán keresztül a hűtőszekrényben. Közvetlen tálalás előtt keverem hozzá a felszeletelt paradicsomot és azonnal kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Krumpli-saláta fekete retekkel
Hozzávalók: 2 közepes nagyságú fekete retek, 50 dkg héjában főtt burgonya, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, fél mokkáskanál összetört koriandermag, 3 dl tejföl, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés cukor, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanálnyi mustár.
A fekete retket megtisztítom, és az almareszelő durva fokán lereszelem, majd gyengén megsózom, és fél óráig állni hagyom. Közben az előzőleg megfőtt burgonyát meghámozom, és vékonyra karikázom. A tejfölben elkeverem a citromlevet, a tisztított, zúzott fokhagymát, a koriandermagot, a borsot, kevés cukrot és mustárt, majd beleforgatom a sós, reszelt retket, a finomra vágott petrezselyem zöldet, és a burgonyakarikákat. Jól összekeverem, ezután lefedem, és hűtőszekrényben érlelem néhány órán keresztül.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Reszelt burgonya-saláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 2 db nagy, savanykás, kemény alma, 2 db közepes nagyságú ecetes (csemege) uborka, 2 szál közepes nagyságú sárgarépa, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 dl ecetes uborka lé, ízlés szerint só, 1 evőkanál méz, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss zellerzöld (el is hagyható).
Az előző nap héjában megfőtt és meghámozott, dermedt burgonyát az almareszelő durva fokán lereszelem. Az almát kicsumázom, és héjastól lereszelem a megtisztított sárgarépával és a héjas uborkával együtt. Az egészet salátástálba öntöm. A mártáshoz az uborkalevet összekeverem a tejföllel, a mézzel, a zúzott fokhagymával, a sóval, a borssal, az olajjal, a megmosott, és finomra vágott zellerzölddel, majd rálocsolom a salátára. Az egészet jól összeforgatom, végül szorosan lefedem, és a hűtőszekrényben érlelem néhány órán keresztül.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Sonkás burgonyasaláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja (esetleg párizsi), 2 db közepes nagyságú ecetes (csemege) uborka, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 db savanykás alma, 1 késhegynyi füstízű só, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött bors.
A saláta mártásához a majonézt simára keverem a tejföllel, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, a füstízű sóval és a többi fűszerrel. A meghámozott főtt burgonyát kis kockákra vágom, a sonkát, az uborkát úgyszintén felkockázom, és a héjas almát kicsumázva felaprítom. Az anyagokat belekeverem a mártásba, végül az egészet jól összekeverem, és lefedve néhány órán keresztül érlelem a hűtőszekrényben. (Ha nincs füstízű só, akkor csak füstölt sonkával készítsük.)
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Birsalmás-káposztás krumpli-saláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg savanyú káposzta, 2 db savanyú alma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl savanyúkáposzta-lé, 1 mokkáskanál törött bors, 25 dkg birsalmabefőtt (vagy kompót), késhegynyi tört szegfűszeg, 2 evőkanál birsalmabefőtt-lé, 1 teáskanál méz, 2 dl tejföl, ízlés szerint só.
A mártáshoz a tejfölt, a birsalmalevet, a savanyúkáposzta-levet, a mézet, a sót, a borsot és a szegfűszeget összekeverem. Beleteszem az apróra vágott savanyú káposztát, a hajszálvékonyra karikázott, tisztított vöröshagymát, a megmosott, kicsumázott és csíkokra vágott almát, valamint az ugyancsak vékonyra csíkozott birsalmabefőttet. Az előző nap megfőzött, meghámozott, tehát megdermedt burgonyát az almareszelő durva fokán lereszelem és hozzáadom a salátához. Ezután az egészet alaposan összekeverem, és néhány órán keresztül a hűtőszekrényben érlelem. Tálalás előtt még egyszer összekeverem.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Főtt húsos krumpli-saláta
Hozzávalók: 25 dkg levesben főtt marhahús, 50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg főtt, vegyes leveszöldség, fél dl húsleves, 2 dl tejföl, 1 dl majonéz, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, ízlés szerint só, késhegynyi őrölt gyömbér.
A saláta mártásához a lezsírozott húslevest összekeverem a majonézzel, a tejföllel, a zúzott fokhagymával, a törött borssal, a gyömbérrel, a citromlével és a sóval. A főtt húst nagyon vékony csíkokra metélem a főtt zöldséggel és a felcsíkozott, dermedt, főtt burgonyával együtt, majd az egészet összekeverem. (Óvatosan, villával keverem, hogy a főtt zöldségek ne nagyon törjenek össze.) Jól behűtve tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Kukoricás burgonyasaláta
Hozzávalók: 30 dkg mirelit morzsolt csemegekukorica, 60 dkg héjában főtt burgonya, 1 db piros paradicsompaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 csokor snidling, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl kefir, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
Először a mártást készítem el. A kefirbe belekeverem az olajat, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a mustárt, a borsot, a megmosott és finomra metélt petrezselyem zöldet. A meghámozott, már dermedt burgonyát vagy egészen apró (kukoricányi) kockákra aprítom, vagy pedig a húsdaráló durva fokán ledarálom, esetleg nagylyukú reszelőn lereszelem. A megmosott és kicsumázott paradicsompaprikát ugyancsak apróra vágom. A még fagyos kukoricát forrásban lévő sós vízbe teszem és az újraforrástól számított három percig főzöm, majd leszűröm. Az összes darabos hozzávalót belekeverem a mártásba, végül beleszórom a finomra aprított snidlinget. Lefedve teszem a hűtőszekrénybe, és néhány órán keresztül érlelem. (Csak teljesen megdermedt burgonyával lehet készíteni, ellenkező esetben a burgonya kenődik.)
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Lecsós burgonyasaláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg zöldpaprika, 2 db kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl ketchup, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint ecet, 1 teáskanál só, ízlés szerint porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika.
A főtt burgonyát meghámozom és hagyom kihűlni. Közben a megtisztított vöröshagymát a felforrósított olajon fedő alatt üvegesre párolom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ezután beleteszem a megmosott, kicsumázott és csíkokra vágott zöldpaprikát, a zúzott fokhagymával és a törött borssal ízesítem, majd a tűzre visszatéve ugyancsak fedő alatt üvegesre párolom. (A paprikát nem szabad nagyon megpuhítani, inkább roppanjon a fogunk alatt.) Ezután belekeverem a nagyon vékony gerezdekre vágott paradicsomot és megsózom. A tűzről lehúzva beleöntöm a ketchupot, és a közben kihűlt, meghámozott, csíkokra vágott burgonyát. Kevés ecettel, kevés cukorral ízesítem, és a salátát hagyom teljesen kihűlni. Átkeverve légmentesen lefedem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Gazdagabb változata, ha kevés darált sonkát is belekeverek, akkor egy kiadós vacsorasalátának is megfelelő.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Diétás burgonyasaláta
Hozzávalók: 75 dkg újburgonya, 1 csokor friss kapor, 4 dl kefir, 5 dkg juhtúró, kevés cukor (vagy mesterséges édesítőszer), ízlés szerint só.
Az újburgonyát gondosan megmosom, majd héjastól enyhén sós vízben megfőzöm. Még melegen megtisztítom, és vékony karikákra vágom. Hagyom kihűlni. A kefirbe belekeverem a juhtúrót és a nagyon finomra metélt kaprot, ezután ízlés szerint megsózom, megédesítem. A mártásba beleforgatom a burgonyakarikákat. Csak akkor fedem le, ha már teljesen kihűlt. A hűtőszekrényben legalább fél napig érlelem, hogy az ízei jól összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Füstölt burgonyasaláta
Hozzávalók: 75 dkg újburgonya, ízlés szerint kevés füstízű só, 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 dl kefir, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, ízlés szerint só.
A megmosott újburgonyát héjában, sós vízben megfőzöm, majd melegen meghámozom, és kis kockákra vágom. A saláta mártásához a sonkát finom lyukú darálón ledarálom és belekeverem a tejfölbe. Hozzáadom még a citromlevet, a sót, a füstízű sót, a törött borsot, és a zúzott fokhagymát. A mártásba beleforgatom a burgonyakockákat és hagyom kihűlni. Szorosan, légmentesen lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben.
Budai burgonyasaláta
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt újburgonya, 1 db savanykás alma, 10-15 szem szilvabefőtt (vagy mirelit szilva), 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál almaecet (vagy gyenge borecet), 4 dl kefir, ízlés szerint só, kevés cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldhagymaszár (vagy snidling), késhegynyi tört szegfűszeg.
A saláta mártásához a kefirbe belekeverem az olajat és az almaecetet, majd megsózom, megborsozom, csipet cukorral és a szegfűszeggel ízesítem, végül belekeverem a megtisztított, zúzott fokhagymát. Hozzáadom még a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon finomra aprított zöldhagymaszárat és a reszelt sajtot. A sima mártást lefedem, és jól behűtöm. Közben a megfőtt burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom, a szilvát levétől lecsöpögtetem, kimagozom, és vékony csíkokra metélem. A megmosott, héjas almát ugyancsak felcsíkozom, majd az egészet salátástálba öntöm, rálocsolom a mártást, és jól átkeverve teszem be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy az ízei összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Kagylós burgonyasaláta
Hozzávalók: 1 doboz kagylókonzerv, 10 dkg kagylótészta (száraztészta), 40 dkg héjában, főtt burgonya (lehetőleg újburgonya), 1 egész citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál salátaolaj, 1 mokkáskanál törött, fekete bors, 4 gerezd fokhagyma, fél dl konyak, 2 dl sűrű majonéz, 2 dl sűrű tejföl, ízlés szerint só.
Először elkészítem a mártást: a kagyló leszűrt olajos levét összekeverem a majonézzel, a salátaolajjal, a tejföllel, a citromlével, a konyakkal, a reszelt citromhéjjal és a borssal, végül hozzákeverem a zúzott fokhagymát és megsózom. A főtt, hámozott burgonyát apró kockákra vágom és belekeverem a mártásba. A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, leszűröm, meleg vízzel leöblítem és hozzákeverem a mártásos burgonyához. Végül az egymástól szétválasztott kagylódarabokkal óvatosan átforgatom. Lefedem, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érlelem. Pirított kenyér-szeletkékkel teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Zöldséges burgonyasaláta – másképpen
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 2 közepes nagyságú sárgarépa, 1 nagy, savanykás alma, 1 nyers salátauborka, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 2 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor piros hónapos retek, 1 dl száraz fehérbor, fél dl olaj, 2 dl ketchup, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál törött bors, 1 teáskanál currypor, ízlés szerint só.
A meghámozott, főtt burgonyát hagyom teljesen megdermedni, illetve előző nap megfőzöm, és jól lehűtöm a hűtőszekrényben. Salátástálban elkészítem a mártást: a ketchupot, a bort, a mustárt, az olajat, és a fűszereket simára keverem, beleteszem a nagyon vékonyra karikázott újhagymát zöldjével együtt és belekeverem a megmosott, lecsöpögtetett és finomra aprított petrezselyem zöldet. A megmosott, héjas uborkát, a megtisztított, nyers sárgarépát és a héjas, kicsumázott almát az almareszelő durva fokán szép, hosszú szálakra reszelem és belekeverem a mártásba. A dermedt burgonyát ugyancsak megreszelem és hozzáadom, majd az egészet óvatosan, villával átforgatom, és lefedve néhány óráig hűtöm. Tálalás előtt a megtisztított piros retekből gusztusos díszeket farigcsálok, és a tetejére rendezem.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Mogyorós burgonyasaláta
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt burgonya, 10 dkg tisztított, pörkölt amerikai mogyoró, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 4 dl kefir, ízlés szerint 1-2 evőkanál méz (vagy mesterséges édesítőszer), 1 evőkanál olaj.
A héjában főtt burgonyát meghámozom, és apró kockákra vágom. A megtisztított pörkölt mogyorót durvára töröm, vagy nagyobb lyukú darálón ledarálom és a forró olajon megpirítom. Ezután a kefirt összekeverem a mogyoróval, a zúzott fokhagymával, a sóval, a mézzel és a törött borssal, majd a mártást ráöntöm a burgonyára. Jól átkeverem, és lefedve legalább fél napra beteszem a hűtőszekrénybe, addigra összeérnek az ízei. (Dióval vagy mandulával épp olyan finom.)
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Szezámmagos burgonyasaláta
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt burgonya, 10 dkg szezámmag, 20 dkg marinált paradicsompaprika, 1 dl ecetes paprika-lé, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanálnyi méz, ízlés szerint só, 1 evőkanál mustár (aki szereti, csípőset is tehet bele), 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A paprika-lébe belekeverem az olajat, a mustárt, a megtisztított és zúzott fokhagymát, a megmosott, finomra vágott petrezselyem zöldet, a mézet, a törött borsot és a sót. A meghámozott burgonyát a marinált paradicsompaprikával együtt kis kockákra vágom, majd ráöntöm a mártást. A szezámmagot teflonozott serpenyőbe vagy palacsintasütőbe szórom és kis lángon, folytonos keverés közben világos zsemleszínűre pirítom. Egyetlen pillanatra sem szabad magára hagyni, mert nagyon gyorsan pirul! Ráöntöm a salátára, és jól átkeverve hagyom kihűlni, majd lefedve teszem a hűtőszekrénybe.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Lazacos burgonyasaláta
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt burgonya, 1 kis üveg füstöltlazac-törmelék, másfél dl majonéz, 2 dl kefir, 1 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej lilahagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál mustár.
A héjában főtt burgonyát hámozás után vékony karikákra vágom. A lilahagymát megtisztítom, és vékonyra karikázom, majd megsózom és jól összekeverem. Legalább tizenöt percig hagyom állni. Közben a majonézt összekeverem a lazac leszűrt olajával, a tejföllel, a kefirrel, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a sóval, a borssal, a mustárral és a nagyon finomra aprított petrezselyemzölddel. A szétmorzsolt lazacot, a főttburgonya-karikákat és a hagymát belekeverem, azután az egészet jól átforgatom, és szorosan lefedem. A hűtőszekrényben fél napig érlelem, csak ezután rakom az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Gyömbéres-mazsolás burgonyasaláta
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt burgonya (lehetőleg újburgonya), 10 dkg mazsola, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 3 evőkanál almaecet (vagy gyenge borecet), 1 púpozott mokkáskanál gyömbérpor, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor zöldhagyma (zöld szárával együtt), csipet porcukor, fél citrom leve.
A mazsolát megmosom, szárát leszedem, és kis lábosba rakom. Rálocsolom a citromlevet és még annyi vizet, hogy jól ellepje. Lefedve felforralom, majd a lángot eloltva alatta, húsz percig hagyom állni, addigra egészen felpuhul, és az összes levét felszívja. Közben a főtt burgonyát meghámozom, és nagyon kis kockákra aprítom, majd a mazsolával együtt salátástálba szórom. A majonézbe belekeverem a kefirt, az almaecetet, a gyömbérport, ezután megsózom, megborsozom, meghintem csipet cukorral, majd belekeverem a megtisztított és hajszálvékonyra karikázott zöldhagymát, zöldjével együtt. Jól összekeverem, és a mártást ráöntöm a mazsolás burgonyára. Átforgatom, és lefedve legalább fél napra beteszem a hűtőszekrénybe.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Csípős-paprikás krumpli-saláta
Hozzávalók: 4 db kerek, ecetes almapaprika, 50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg párizsi vagy krinolin (szafaládé), 2 közepes nagyságú vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 4 dl kefir, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor friss zöld kapor.
A kefirben elkeverem az olajat, a sót, a borsot és a megmosott, finomra metélt kaprot. Az almapaprikát csumástól apró kockákra vágom és salátástálba szórom. Hozzáteszem a bőrétől megfosztott, ugyancsak apró kockákra metélt párizsit és a meghámozott, felkockázott burgonyát. A megtisztított vöröshagymát kockákra vágom és megsózom. Tizenöt percnyi állás után hozzáteszem a többi anyaghoz. A mártást ráöntöm, és jól átkeverve hagyom a hűtőszekrényben legalább fél napig állni, addigra az ízei jól összeérnek. (Csak az készítse, aki szereti a csípőset.)
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Krémsajtos krumpli-saláta
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt, már dermedt burgonya, 20 dkg tejszín krémsajt, 2 dl tejföl, 2 dl kefir, 2 csokor friss zellerzöld (vagy petrezselyemzöld), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 2 gerezd fokhagyma.
A tejfölben simára keverem a krémsajtot és a kefirt, majd sóval, borssal, és a megtisztított, zúzott fokhagymával ízesítem. Ezután belekeverem a megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt zeller zöldet is. Jól lehűtöm. Közben a meghámozott burgonyát vékony csíkokra reszelem (vagy vágom). A mártásba beleforgatom a reszelt főtt burgonyát, majd lefedem, és a hűtőszekrényben két órán keresztül érlelem.
Elkészítési ideje: 50 perc.
Burgonyasaláta sütőtökkel
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg sütőtök (tisztán mérve), 4 dl kefir (vagy joghurt, esetleg aludttej), 2 db savanykás, aromás alma, 1 nagy fej lilahagyma, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A sütőtököt előmelegített forró sütőben szép piros-barnára megsütöm, majd ha már nem forró, a turmixgép poharába téve péppé zúzom. A tökpürét összekeverem a kefirrel, a mustárral, a paradicsompürével, a sóval és a borssal. A meghámozott burgonyát vékony karikákra vágom és belekeverem a tökös mártásba. A hagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra metélem és megsózom. Tízpercnyi állás után, a megmosott, kicsumázott, és apró kockákra aprított héjas almával együtt a mártásba keverem. Jól lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt még egyszer átkeverem, és pirított kenyér-szeletkékkel teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Burgonyás kelsaláta
Hozzávalók: 40 dkg kínai kelkáposzta, 50 dkg héjában főtt burgonya, 1 nagy grape fruit (vagy 1 dl grape fruit juice) 3 gerezd fokhagyma, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, 1 db marinált paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál marinált paprikacsík), 1-2 evőkanál porcukor.
Először a saláta mártását készítem el. A grape fruit levét kicsavarom és összekeverem a majonézzel, majd hozzáadom a tejfölt, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a megmosott, lecsöpögtetett és finomra aprított petrezselyem zöldet. Ezután a sóval, a cukorral és a borssal ízesítem. A mártásba belekeverem a lecsöpögtetett, és vékony csíkokra vágott marinált paradicsompaprikát. A kínai kelt a külső fonnyadt, hibás leveleitől megtisztítom, és olyan vékony laskára vágom, amennyire csak lehetséges. A mártásba keverem a meghámozott és csíkokra vágott főtt burgonyával együtt. Az egészet jól összeforgatom, majd szorosan lefedem, és a hűtőszekrényben néhány órán keresztül érlelem.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Májas újburgonya saláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt újburgonya, 1 kis doboz marha-májkrém, 4 dl kefir, 1 dl húsleves (vagy leveskockából készített leves), 1 teáskanál majoránna, 15 dkg májpástétom (szeletelhető), 1 púpozott teáskanál só, ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál konyak, 1 mokkáskanálnyi pástétomfűszer, 1 teáskanálnyi mustár.
A saláta mártásához a kefirben simára keverem a dobozából kibontott májpástétomot, hozzáadom a porcukrot, a konyakot, a pástétomfűszert, a sót, a borsot és a mustárt. Hűtőszekrénybe teszem. A húslevesbe beleszórom a majoránnát és kis lángon, befedve, felére beforralom. Az ily módon létrejött fűszeres levet belekeverem a mártásba. Beleteszem a kis kockákra vágott májpástétomot és a meghámozott, ugyancsak felkockázott főtt újburgonyát. Jól összekeverem, majd szorosan befedem, és a hűtőszekrényben érlelem néhány órán keresztül.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Sajtos burgonyasaláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt újburgonya, 20 dkg reszelt trappista sajt, 4 dl kefir (vagy joghurt, esetleg házi aludttej), 2 db aromás, savanykás alma, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 púpozott teáskanál só.
A mártáshoz a kefirt simára keverem a sóval, a borssal és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra metélt kaporral. Belekeverem a reszelt sajtot, majd hozzáadom a megmosott, héjas, kicsumázott és kis kockákra vágott almát, meg a hámozott, ugyancsak felkockázott főtt burgonyát. Az egészet jól átkeverem, majd lefedve teszem be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy az ízei jól összeérjenek. Pirított kenyér szeletkékkel tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Lucullus saláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt újburgonya, 25 dkg kemény, apró lucullus-paradicsom, 2 dl ketchup, 1 dl nagyon sűrű majonéz, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi őrölt gyömbér.
A saláta mártásához a ketchupot összekeverem a majonézzel, majd hozzáadom a megtisztított, és zúzott fokhagymát, a törött borsot, a curryport, és a gyömbérport. Jól lehűtöm. Közben a főtt burgonyát meghámozom, és vékony csíkokra vágom, a megmosott és szárazra törölt paradicsomot pedig vékonyka gerezdekre metélem. A mártást ráöntöm a burgonyára és a paradicsomra, óvatosan átkeverem (hogy ne törjön össze a paradicsom), és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
|