SALÁTAMÁRTÁSOK, MÁRTOGATNIVALÓK
Aioli (fokhagymás burgonyamártás)
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú burgonya, 6 gerezd fokhagyma, 4 tojássárgája, 3 csésze olaj (olívaolaj vagy tökmagolaj, vagy kukoricacsíra-olaj), 2 teáskanál só, 1 púpozott mokkáskanál törött fehér bors.
A burgonyát meghámozom, feldarabolom, és annyi sós vízbe teszem, amennyi éppen csak ellepi. Jó puhára megfőzöm, leszűröm, majd áttöröm. Ha langyosra hűlt, hozzáadom a tojás sárgákat, és jól kikeverem. Az olajat úgy keverem hozzá, mintha majonézt készítenék, tehát kezdetben csak cseppenként, később már bátrabban csorgatom bele. A massza felveszi az olajat és selymes, sűrű mártás lesz belőle. Ha az olaj már nem keveredik el benne, hanem feljön a mártás tetejére, többet már nem lehet hozzáadni. (Robotgép keverőjével szinte pillanatok alatt összekeverhető!) Ezután megsózom, belekeverem a megtisztított, és zúzott fokhagymát meg a törött fehér borsot. Jól zárható üvegben, a hűtőszekrényben tárolva egy hétig is eláll. Bármit belemártogathatunk: főtt vagy nyers zöldségfélét, rántott gombát, sült krumplit, póréhagymát (vagy zöldhagymát), és nagyon finom a rántott hal vagy a rántott hús mellé is.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Rokfortos burgonyamártás
Hozzávalók: 1 nagyobb burgonya, 5 dkg reszelt rokfort, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma szára vagy snidling, késhegynyi törött fehér bors, csipetnyi porcukor.
A burgonyát héjában megfőzöm, ezután meghámozom, és még melegen megreszelem. Hozzákeverem a reszelt rokfortot és a tejfölt, majd megborsozom. Csipetnyi porcukorral ízesítem. Ezután hozzákeverem a megmosott, lecsöpögtetett, nagyon finomra aprított hagymaszárat, és ha kihűlt, befedve teszem be a hűtőszekrénybe. Félig főtt zöldséget vagy forró virslit, kolbászfélét mártogathatunk bele, de natúrszelet mellé is kitűnő, sőt, különféle sült zöldség mellé is tálalhatjuk.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Paradicsomos burgonyamártás
Hozzávalók: 2 dl ketchup, 1 közepes nagyságú burgonya, 1 evőkanál finomra metélt zellerzöld, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint só.
A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom. Finom lyukú reszelőn lereszelem, majd a paradicsomlével összekeverem. Beleteszem a zeller-zöldet, megsózom és megborsozom. Jó hidegen öntöm a megmosott, lecsöpögtetett és csíkokra vágott fejes salátára, de sült virsli mellé vagy kemény tojás mellé is nagyon jó.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
Mustáros burgonyamártás
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú burgonya, 2 evőkanál mustár, másfél dl tejföl, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál kristálycukor, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj.
A héjában főtt burgonyát meghámozom, és még melegen lereszelem. A kristálycukrot az olajon barnára pirítom, majd két evőkanál vízzel felöntöm, és addig forralom, amíg a megszilárdult cukor fel nem oldódik a vízben. Ezt hozzáöntöm a burgonyához, és a tejföllel, a mustárral, a citromhéjjal, a borssal meg a sóval együtt az egészet jól összekeverem. Hagyom kihűlni. Főtt marhahúshoz vagy marhanyelvhez való ízes, fűszeres mártás.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Hagymás burgonyamártás
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 dl kefir, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág.
A burgonyát héjában megfőzöm, majd melegen meghámozva rögtön lereszelem. Turmixgép poharába teszem. Hozzáteszem az összes fűszert és a zúzott fokhagymát, ezután ráöntöm a kefirt. Pépesre keverem. A megtisztított vöröshagymát a felforrósított olajon fedő alatt üvegesre párolom, majd hozzáadom a burgonyás masszához. Még egy percig keverem. Ha már kihűlt, jól befedem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Mindenfajta pecsenyéhez vagy zöldségféléhez illik, de különösen jó a kacsasült mellé.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Meleg, pikáns burgonyamártás
Hozzávalók: 2 kisebb burgonya, 25 dkg vegyes leveszöldség, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál tormás mustár, 1 evőkanál kristálycukor, fél citrom leve és reszelt héja, 1 kis fej vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál pikáns, savanykás lekvár, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom, és még melegen lereszelem. Két evőkanál olajat felforrósítok, ráteszem a megtisztított, felkarikázott leveszöldséget. Néhány percig pirítom, majd fedő alatt saját levében puhára párolom. Közben a maradék olajon megpirítom a kristálycukrot és felöntöm három evőkanál vízzel. Addig forralom, amíg a cukor fel nem oldódik benne. A burgonyát meghámozom, kisebb darabokra vágom, és annyi vizet öntök rá, amennyi jól ellepi. Megfőzöm, majd hagyom kihűlni. Ezután levével együtt beleteszem a turmixgép poharába, hozzáadom a párolt zöldséget, a karamelles levet, a citromlevet, a citrom lereszelt héját, a lekvárt, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát és a mustárt. Az egészet péppé zúzom. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítom, majd felforralom. Zsemlegombóccal vagy burgonya- gombóccal, esetleg makarónival tálalom. Jól zárható, csavaros tetejű üvegben, a hűtőszekrényben sokáig eláll.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
SZENDVICSKRÉMEK, PÁSTÉTOMOK, TÖLTÖTT ZÖLDSÉGFÉLÉK
Burgonyakrém meleg szendvicsre
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya (maradék is lehet), 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, szendvicskenyér tetszés szerinti mennyiségben.
A főtt burgonyát meghámozom, lereszelem, majd összekeverem a vajjal, a reszelt hagymával és a füstölt sajttal. Sóval, borssal fűszerezem. Ezt a krémet mindkét oldalán előre megpirított vékony kenyér-szeletkékre kenem és a grillsütőben, vagy az előmelegített forró sütőben addig pirítom, amíg színesedni nem kezd a teteje. Vigyázat! Nem szabad barnára pirítani, mert a sajt megkeseredhet.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya (maradék is lehet), 1 evőkanál sűrű majonéz, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 közepes nagyságú ecetes (csemege) uborka.
A meghámozott burgonyát lereszelem. A vajat habosra keverem a mustárral, a reszelt hagymával, a majonézzel, a sóval és a borssal, majd hozzáadom a reszelt burgonyát és az almareszelő durva fokán lereszelt uborkát. Az egészet együtt keverem még néhány percig, amíg habos, könnyű massza nem lesz belőle. Pirított péksüteményre vagy barnakenyér-szeletekre kenve tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Burgonyás pecsenyekrém
Hozzávalók: bármilyen maradék sült vagy főtt hús (csont nélkül) 10 dkg-nyi, 3-4 evőkanál pecsenyezsír, 1 nagy, héjában főtt burgonya (maradék is lehet), 1 evőkanál paradicsomlé, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál finomra vágott zöldhagymaszár (vagy snidling), ízlés szerint só, 1 késhegynyi törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma.
A meghámozott burgonyát és a darabokra vágott húst ledarálom, majd hozzáadom a pecsenyezsírt, a zúzott fokhagymát, a paradicsomlevet, a mustárt és az összes fűszert. Habosra keverem, és jól lehűtve teszem az asztalra. Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Tejszínes-sajtos burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya (maradék is lehet), 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 késhegynyi őrölt fehér bors.
A megfőtt burgonyát meghámozom és lereszelem, majd összekeverem a reszelt sajttal és a tejszínnel. Beleszórom az összes fűszert, és addig keverem, amíg egynemű, könnyű massza lesz belőle. Különösen meleg szendvicsre való, de hideg szendvicsre is alkalmas krém.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Burgonyás sprotnikrém
Hozzávalók: 1 kis doboz sprotnipástétom (füstölt halkrém), 1 nagy, héjában főtt burgonya (maradék is lehet), fél citrom leve 2 dl sűrű tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 kisebb savanykás alma. (Só nem kell bele, mert a sprotni nagyon sós!)
A sprotnipástétomot dobozából kibontom, és turmixgép poharába rakom. Hozzáteszem a főtt, előzőleg meghámozott, lereszelt burgonyát és a meghámozott, kicsumázott, darabokra vágott almát, valamint a citromlevet, a tejfölt és a fűszereket. Az egészet addig keverem, amíg krémszerű, egynemű, könnyű massza lesz belőle. Meleg és hideg szendvicsre is egyaránt alkalmas. Pikáns és finom vendégváró szendvicskrém.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Túrós burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 10 dkg juhtúró, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál törött köménymag, 1 dl kefir.
A meghámozott és lereszelt főtt burgonyát összekeverem a villával szétnyomott juhtúróval, kefirrel, sóval és köménymaggal, majd egynemű masszává keverem. Meleg és hideg szendvicsre egyaránt való. Különösen jóízű barna kenyérrel.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Zöldséges burgonyapástétom
Hozzávalók: 25 dkg levesben főtt vegyes zöldség (maradék is lehet), 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 dl húsleves (vagy fél húsleveskocka és 1 dl víz), 1 csokor friss kapor, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, fél mokkáskanál törött fehér bors.
A még meleg burgonyát meghámozom, és azonnal lereszelem, majd a húslevessel addig keverem, amíg pép nem lesz belőle. (Turmixban pillanatok alatt péppé válik.) Ezután hozzáadom a főtt, villával szétnyomott zöldséget, és az összes többi hozzávalót belekeverem. A pástétom meleg és hideg szendvicsre egyaránt nagyon finom.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Tepertős burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 15 dkg tepertő (a libatepertő különösen finom hozzá), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint só, fél mokkáskanál törött fekete bors.
A főtt, hámozott burgonyát, a megtisztított vöröshagymát és a tepertőt a húsdarálón kétszer átdarálom, hogy teljesen pépes legyen, majd a fűszerekkel összekeverem. (Ha van kevés pecsenyezsír, egy-két evőkanállal hozzátehetünk, attól kiadósabbá és finomabbá is válik.) Különösen meleg szendvicsre való, de hideg szendvicsre is finom.
Elkészítési ideje: kb. 10 perc.
Almás-sajtos burgonyapástétom
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 savanykás alma, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), késhegynyi őrölt szegfűszeg, ízlés szerint só, késhegynyi törött fehér bors, késhegynyi törött fahéj, csipet cukor, 5 dkg vaj (vagy margarin), fél dl tej (vagy tejszín).
A vajat keverőtálba teszem, hozzárakom a reszelt sajtot, és a fűszereket, majd a tejjel apránként habosra keverem. Ezután hozzáadom a meghámozott és megreszelt főtt burgonyát, végül a meghámozott, kicsumázott, és lereszelt almával keverem össze. Édeskés péksüteményre kenve, melegen és hidegen egyaránt nagyon jó.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Egyszerű burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 dl tejföl, ízlés szerint só, kevés törött, fehérbors, fél mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág. A vajat habosra keverem a tejföllel és a fűszerekkel, majd hozzáadom a meghámozott és megreszelt főtt burgonyát. Addig keverem, amíg az egész egynemű masszává nem válik. Meleg és hideg szendvicsre egyaránt kitűnő, olcsó tízórai vagy vacsorakrém.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Paprikás burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 db zöld színű paprika, 1 db piros színű paprika, 1 db sárga színű paprika, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 púpozott mokkáskanál só, fél mokkáskanál törött fekete bors, fél mokkáskanál reszelt szerecsendió-virág, 1 dl sűrű tejföl.
A meghámozott burgonyát, a megmosott, kicsumázott és kierezett színes paprikákat, valamint a tisztított vöröshagymát a húsdarálón kétszer ledarálom, hogy teljesen pépes legyen. Keverőtálba teszem a megpuhított vajjal és a tejföllel együtt. Rászórom a fűszereket és az egészet habosra, egyneműre keverem. Pirított szendvicskenyérre való krém.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Tojásos burgonyakrém
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 db keményre főtt tojás, 1 púpozott mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál mustár, 1 csapott teáskanál só, 1 dl kefir, 1 gerezd fokhagyma.
A meghámozott burgonyát és a kemény tojást ledarálom vagy péppé zúzom, és összekeverem a kefirrel, a fűszerekkel meg az összezúzott fokhagymával. végül belekeverem a mustárt és a megpuhított vajat. Jóízű, egyszerű és olcsó szendvicskrém vacsorára vagy reggelire.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Magyaros krém meleg szendvicsre
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, törött bors, csipet erős paprika.
A meghámozott burgonyát, a vöröshagymát és a füstölt szalonnát finom lyukú darálón ledarálom és összekeverem a megtisztított, zúzott fokhagymával meg az összes fűszerrel. Előzőleg megpirított, vékony kenyérszeletekre kenem a burgonyás krémet, és a grillsütőben vagy előmelegített forró sütőben pirosra megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Sóskás burgonyakrém szendvicsre
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 2 evőkanál sóskapüré, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj (vagy margarin), kevés cukor, ízlés szerint só, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt sajt egy darabban, szendvicskenyerek.
A meghámozott burgonyát lereszelem és összekeverem a vajjal, a sóskapürével, a tejszínnel, a zúzott fokhagymával. Megsózom, kevés cukorral ízesítem. Vékony szelet kenyerek mindkét oldalát megpirítom, majd megkenem a burgonyás krémmel. Grillsütőben (vagy a bemelegített sütőben) addig pirítom a szendvicseket, amíg a krém kissé elszíneződik a tetején, ekkor a sütőből kiveszem és mindegyik szendvics tetejére egy-egy vékony, szelet sajtot borítok. Visszatolva addig pirítom tovább, amíg a sajt rá nem olvad. Vigyázat! Nem szabad barnára sütni, mert megkeseredik!
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.
Paprikás krumpli meleg szendvicsre
Hozzávalók: 1 adag (1 mélytányér) maradék paprikás krumpli, kolbásszal, vagy anélkül, 10 dkg reszelt sajt, 1 közepes nagyságú ecetes (csemege) uborka, vékonyra szeletelt szendvicskenyerek.
A paprikás krumplit levéből leszűröm, és az uborkával együtt ledarálom (vagy a krumplit villával összetöröm, és az uborkát lereszelem), majd annyi levet keverek hozzá, hogy könnyen kenhető massza legyen belőle. Hozzáteszem a reszelt sajtot, és az előzőleg mindkét oldalán megpirított szendvicskenyereket megkenem a krémmel. Sütőben vagy grillsütőben szép világosra sütöm a tetejét, de ügyelek arra, hogy ne barnuljon meg.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.
Krumplipürés szendvicskrém
Hozzávalók: 5 evőkanál maradék krumplipüré, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, ízlés szerint só és törött fehér bors, 2 dkg vaj (vagy margarin).
Az olvasztott vajhoz hozzákeverem a krumplipürét, a tejfölt és a reszelt sajtot, majd hozzáadom a megtisztított és nagyon vékonyra karikázott zöldhagymát (zöldjével együtt). Sóval, borssal fűszerezem, ezután az előzőleg mindkét oldalán megpirított kenyérszeletekre kenem. Forró sütőben addig pirítom, amíg szép világossárga nem lesz. Vigyázat! A sajt miatt hamar barnul.
Elkészítési ideje: 15 perc.
Kolbászos krumpli-pástétom meleg szendvicsre
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 10 dkg lángolt kolbász, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, kevés só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 dl tejföl, vékonyra szeletelt szendvics-kenyerek.
A meghámozott, főtt burgonyát, a megtisztított vöröshagymát és a bőrétől megfosztott kolbászt húsdarálón ledarálom, majd összekeverem a törött borssal, kevés sóval, a reszelt sajttal és a tejföllel. Addig keverem, amíg egynemű massza lesz belőle. Mindkét oldalán előre megpirított kenyérszeletekre kenem a krémet, és grillsütőben, vagy előmelegített forró sütőben világosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Krémsajtos-burgonyás szendvics
Hozzávalók: 1 nagy, héjában főtt burgonya, 10 dkg tejszín krémsajt, 2 evőkanál kefir, 1 csokor snidling (vagy zöldhagyma zöld szára), 1 púpozott mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors.
A meghámozott burgonyát még melegen áttöröm vagy lereszelem, és hozzáadom a krémsajtot meg a kefirt. Habos-egyneműre keverem, ezután beleteszem a nagyon finomra metélt snidlinget, a sót és a törött borsot. Mindkét oldalán megpirított kenyérszeletekre kenem és a grillsütőben világosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Hagymás-burgonyakrémes meleg szendvics
Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy, héjában főtt burgonya, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál só, 10 dkg reszelt füstölt sajt.
A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra vágom, és a felforrósított olajon üvegesre pirítom, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát és megsózom. A burgonyát meghámozom és lereszelem, ezután belekeverem a hagymás-paprikás olajba. Hozzáteszem még a reszelt sajtot is, és az egészet addig keverem, amíg egynemű massza nem lesz belőle. Megpirított szendvicskenyerekre kenem, és a sütőben világos barnára sütöm.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Halas burgonyapástétom paprikában
Hozzávalók: 1 doboz bármilyen fajta paradicsomos halkonzerv, 1 nagy, héjában főtt burgonya, fél citrom leve és reszelt héja, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, 6-8 db húsos zöldpaprika.
A főtt burgonyát meghámozom, lereszelem és hozzáteszem a dobozából kibontott halat, az összes olajával együtt. Citromlével, citromhéjjal, zúzott fokhagymával, törött borssal ízesítem, majd az egészet addig keverem, amíg egynemű massza nem lesz belőle. Megmosott, kierezett, és kicsumázott, zöld paprikába töltöm, ezután a paprikákat egyenként folpack fóliába csomagolom, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Tálalás előtt a paprikákat ujjnyi vastagra felszeletelem, és lapos tálra teszem. Tetszés szerint díszíthető salátalevéllel, apróra vágott petrezselyemmel. Pirított péksütemény illik hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.
Burgonyakrémes sajttekercs
Hozzávalók: 25 dkg bármilyen fajta reszelt sajt vegyesen (kivéve a lyukacsos sajtokat), 1 nagy, héjában főtt burgonya, 10 dkg vaj (vagy margarin), fél dl sűrű tejföl, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 2 evőkanál juhtúró (vagy reszelt rokfort), 1 mokkáskanál törött fehérbors, 1 csokor kapor.
A főtt burgonyát meghámozom, és finom lyukú reszelőn lereszelem. A vajat habosra keverem a juhtúróval, hozzáadom a sót, a törött borsot, a megmosott és finomra metélt kaprot, ezután a tejfölt is beledolgozom. Végül apránként belekeverem a reszelt burgonyát és a zúzott fokhagymát. A reszelt sajtot teflonedényben, kis lángon, folytonos keverés közben nyúlósra olvasztom, illetve addig kevergetem, amíg egy tömbbé összeáll. Ekkor egy kiterített, nagy alufólia-lapra rakom, nyújtófával vékonyra kinyújtom, mint ahogyan a tésztát szokás. Ha már nem forró, megkenem a burgonyás krémmel. Szorosan felcsavarom, és a tetejét kissé lenyomkodom, hogy a levegő eltávozhasson belőle. A tekercs két végén összenyomom, hogy a töltelék ne folyhasson ki. Ezután alufóliába csomagolom, és hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztem. Tálalás előtt ujjnyi vastag szeletekre vágom és megmosott, leszárított salátalevelekre rakom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Burgonyás káposztatekercs
Hozzávalók: 8 db nagy savanyú-káposzta levél, 2 közepes nagyságú, héjában főtt burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott mokkáskanál só, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 savanykás, aromás alma, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
A megfőtt, még meleg burgonyát hámozás után lereszelem, az almát megmosom, kicsumázom, és ugyancsak lereszelem. A vajat a tejföllel habosra keverem, beleteszem a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd hozzákeverem a reszelt burgonyát és az almát. A kierezett savanyúkáposzta-leveleket egyenként kiterítem, és mindegyiket bekenem a burgonyás krémmel. Ezután szorosan felcsavarom, mint a rétest szokás. Egyenként folpack fóliába vagy alufóliába csomagolom, és a hűtőszekrényben jól kifagyasztom. Tálalás előtt ujjnyi vastag karikákra vágom és megmosott, leszárított salátalevelekre helyezem.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
|