KÖRETEK
Igazi sült krumpli (pommes frites)
Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben burgonya (lehetőleg régi, öreg), ízlés szerint só, olaj a sütéshez.
A meghámozott burgonyát 3 milliméter vastag, egyforma rudakra vágom, és tiszta konyharuhával leitatom róla a nedvességet. Közepesen forró olajba teszem, de egyszerre nem túl sokat, csak annyit, hogy a burgonya-rudacskák "úszhassanak" az olajfürdőben. Néhány perc múlva forrósítom az olajat. Amikor a krumpli láthatóan puffadni kezd, akkor a lángról lehúzom és leszűröm. Hagyom kihűlni. Ezután közvetlenül tálalás előtt az olajat ismételten felforrósítom és a krumplikat újból beletéve, aranysárgára sütöm. Leszűrve azonnal tálalom és csak a tányéron sózom. (Ellenkező esetben rögtön összeesik, levet enged.)
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Sült szalmaburgonya
Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben burgonya, olaj a sütéshez.
A burgonyát meghámozom, és nagyon vékony metéltre vágom, vagy legyalulom (esetleg az almareszelő durva fokán lereszelem), majd konyharuhán jól leitatom róla a nedvességet. Forró olajban pirosra sütöm, és lecsöpögtetve teszem tálba. Csak a tányéron sózom, hogy ne ereszkedjen meg.
Elkészítési ideje: kb. 35 perc.
Bundás sült krumpli
Hozzávalók: 40 dkg burgonya tisztán mérve, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 8-10 dkg finomliszt, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, olaj a sütéshez, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor.
Először elkészítem a "bundát": a felvert tojást összekeverem a tejjel, a sóval, a törött borssal, a megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt petrezselyemmel és a kaporral, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát és annyi lisztet, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatésztát kapjam. Tíz percig hagyom pihenni. A burgonyát hámozás után ujjnyi vastag karikákra vágom. Először a lisztbe, azután pedig a tésztába mártom. Bő, forró olajba téve, de takaréklángon szép pirosra sütöm mindkét oldalán. A felesleges olajat lecsöpögtetve róla, tálalásig melegen tartom.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
Párolt burgonya
Hozzávalók: 80 dkg burgonya tisztán mérve, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál só.
A meghámozott nyers burgonyát egyforma kockákra vágom és lehetőleg teflon lábosba, vagy teflonserpenyőbe teszem. Az olajat aláöntöm és fedő alatt, gyakori keverés közben, saját levében (gőzében) puhára párolom. Végül a fedőt levéve, pirosra pirítom. Csak a tányéron sózom meg. (A sótól a burgonya megpuhul, szétfő, levet enged.)
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Pirított burgonya – másképp
Hozzávalók: 75 dkg tisztított burgonya, 25 dkg vöröshagyma, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál só.
Az olajat felforrósítom és ráteszem a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát. Folytonos keverés közben üvegesre pirítom, majd összekeverem a közben meghámozott, darabokra vágott, kevés sós vízben megfőzött, leszűrt, villával összetört burgonyával. Ha teljesen összekeveredett, akkor egy teflonserpenyőben, vagy palacsintasütőben addig pirítom, amíg az alja piros-ropogós nem lesz. Ezután felkeverve ismét lepirítom egészen addig, amíg az egész hagymás-burgonya ropogósra nem pirul.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Sült-főtt burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez.
A burgonyát meghámozom, és egyforma hasábokra vágom. Lábosba téve annyi vízzel öntöm fel, amennyi szűken ellepi és megsózva puhára főzöm. Ha langyosra lehűlt, szitára téve lecsurgatom. A főtt, de szárazra csöpögtetett burgonyát felforrósított olajban piros - ropogósra sütöm. (Ezt a fajta burgonyaköretet akkor szoktam készíteni, ha megmarad a sós vízben főtt burgonyából. Így tökéletesen felfrissíthető a burgonya és pillanatok alatt megsül.)
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Petrezselymes újburgonya, I.
Hozzávalók: 1 kg apró újburgonya, 2 csokor friss petrezselyemzöld, 5 evőkanál olaj, ízlés szerint só.
Az újburgonyát alaposan megmosom, sós vízben tizenöt percig áztatom, kicsit ledörzsölöm, de nem hámozom meg, viszont szárazra törülöm. Tepsiben szétterítem, rálocsolom az olajat és az előmelegített forró sütőben, erős lángon, fedetlenül addig sütöm, amíg pirosra nem sül. Ezután a megmosott és finomra vágott petrezselyemzölddel meghintem és azonnal tálalom. Csak a tányéron sózom meg.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Petrezselymes újburgonya, II.
Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só.
A megmosott, és meghámozott (illetve lekapart) újburgonyát, egyforma nagy- ságúra darabolom, és a felforrósított olajra teszem. Fedő alatt, időnként az edényt rázogatva, saját levében megpárolom. (Keverni nem szabad, mert a zsenge burgonya hamar szétesik!) Ha már megpuhult, beleszórom a finomra aprított petrezselyem zöldet, és fedő nélkül zsírjára sütöm. Csak az utolsó pillanatban sózom meg, vagy pedig ki-ki a saját tányérján hinti meg kevés sóval.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Petrezselymes-vajas újburgonya
Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 8 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só.
A megtisztított, megmosott újburgonyát egyforma darabokra vágom, és kevés sós vízben megfőzöm, majd leszűröm. A vajat serpenyőbe teszem és felmelegítem, ezután rádobom a leszűrt főtt burgonyát. Gyors keverés közben egy-két percig pirítom, majd rászórom a megmosott és lecsöpögtetett petrezselyem zöldet. Fedő alatt három-négy percig párolom, ezután megkeverem és a lángot elzárva alatta, tíz percig hagyom befedve, csak ezután tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Tejben főtt burgonya
Hozzávalók: 80 dkg burgonya tisztán mérve, 5 dkg vaj (vagy margarin), 4 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 1 csokor petrezselyemzöld.
A nyersen meghámozott burgonyát karikákra vágom, és kisebb tepsibe vagy egy lapos tűzálló tálba terítem. A tejbe belekeverem az előzőleg megolvasztott vajat, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a sót, és a törött borsot, valamint a megmosott, lecsöpögtetett, és apróra vágott petrezselyemzöld felét. Ezt az öntetet rálocsolom a burgonyára, és a tepsit alufóliával szorosan lefedem. Előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon, kb. harminc percig párolom. Ezután a fedelét levéve, megpirítom a tetejét, egyszer-kétszer meglocsolva saját levével. Mire elkészül, csak ízes, sűrű mártás marad alatta. Bármilyen száraz sült vagy kolbászféle remek körete.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc
Burgonyás kelsaláta
Hozzávalók: 40 dkg kínai kelkáposzta, 50 dkg héjában főtt burgonya, 1 nagy grape fruit (vagy 1 dl grape fruit juice) 3 gerezd fokhagyma, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, 1 db marinált paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál marinált paprikacsík), 1-2 evőkanál porcukor.
Először a saláta mártását készítem el. A grape fruit levét kicsavarom és összekeverem a majonézzel, majd hozzáadom a tejfölt, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a megmosott, lecsöpögtetett és finomra aprított petrezselyem zöldet. Ezután a sóval, a cukorral és a borssal ízesítem. A mártásba belekeverem a lecsöpögtetett és vékony csíkokra vágott marinált paradicsompaprikát. A kínai kelt a külső fonnyadt, hibás leveleitől megtisztítom, és olyan vékony laskára vágom, amennyire csak lehetséges. A mártásba keverem a meghámozott és csíkokra vágott főtt burgonyával együtt. Az egészet jól összeforgatom, majd szorosan lefedem, és a hűtőszekrényben néhány órán keresztül érlelem.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Májas újburgonya saláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt újburgonya, 1 kis doboz marha-májkrém, 4 dl kefir, 1 dl húsleves (vagy leveskockából készített leves), 1 teáskanál majoránna, 15 dkg májpástétom (szeletelhető), 1 púpozott teáskanál só, ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál konyak, 1 mokkáskanálnyi pástétomfűszer, 1 teáskanálnyi mustár.
A saláta mártásához a kefirben simára keverem a dobozából kibontott májpástétomot, hozzáadom a porcukrot, a konyakot, a pástétomfűszert, a sót, a borsot és a mustárt. Hűtőszekrénybe teszem. A húslevesbe beleszórom a majoránnát és kis lángon, befedve, felére beforralom. Az ily módon létrejött fűszeres levet belekeverem a mártásba. Beleteszem a kis kockákra vágott májpástétomot és a meghámozott, ugyancsak felkockázott főtt újburgonyát. Jól összekeverem, majd szorosan befedem, és a hűtő- szekrényben érlelem néhány órán keresztül.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Sajtos burgonyasaláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt újburgonya, 20 dkg reszelt trappista sajt, 4 dl kefir (vagy joghurt, esetleg házi aludttej), 2 db aromás, savanykás alma, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 púpozott teáskanál só.
A mártáshoz a kefirt simára keverem a sóval, a borssal és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra metélt kaporral. Belekeverem a reszelt sajtot, majd hozzáadom a megmosott, héjas, kicsumázott és kis kockákra vágott almát, meg a hámozott, ugyancsak felkockázott főtt burgonyát. Az egészet jól átkeverem, majd lefedve teszem be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy az ízei jól összeérjenek. Pirított kenyér-szeletkékkel tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Lucullus saláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt újburgonya, 25 dkg kemény, apró lucullus paradicsom, 2 dl ketchup, 1 dl nagyon sűrű majonéz, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi őrölt gyömbér.
A saláta mártásához a ketchupot összekeverem a majonézzel, majd hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, a törött borsot, a curryport és a gyömbérport. Jól lehűtöm. Közben a főtt burgonyát meghámozom, és vékony csíkokra vágom, a megmosott és szárazra törölt paradicsomot pedig vékonyka gerezdekre metélem. A mártást ráöntöm a burgonyára és a paradicsomra, óvatosan átkeverem (hogy ne törjön össze a paradicsom), és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Hagymás-burgonyakrémes meleg szendvics
|