Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
BURGONYÁBÓL

Paradicsomos burgonya

Hozzávalók.: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, if liter ivóparadicsom, só, cukor.
A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk, és sós vízben fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Az olajból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, a paradicsomlevet beleöntjük és kevés burgonyafőző. vízzel hígítjuk. A leszűrt burgonyát belerakjuk, és cukorral ízesítjük, Még néhány percig forraljuk, úgy tálaljuk. Készíthetjük burgonya főzővízzel hígított paradicsompüréből vagy akár 1 kiló friss, megfőzött, áttört paradicsomból is.

Paradicsomos burgonyafőzelék

Hozzávalók: 50 deka burgonya, só, 5 deka zsír, 4 deci paradicsom, 4 deka liszt, 3 deka cukor.
A vékony karikákra vágott és jól megmosott burgonyát annyi vízzel tesszük fel főni, hogy a burgonyát elfedje. Zsírból és lisztből paradicsommal feleresztett világosbarnára pirított rántást készítünk, amelyet a puhára főzött burgonyához keverünk. Ezután sóval és cukorral ízesítjük, ismét felforraljuk.

 


Paradicsomos burgonyafőzelék

 
Hozzávalók: 80 dkg nyers, tisztított burgonya, 2 dl paradicsomlé (lehet ízesített, házi vagy készen vásárolt ivólé, esetleg paradicsompüré-sűrítmény, ez utóbbiból 2 evőkanál, szűk két deci vízzel hígítva), ízlés szerint kevés cukor, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors, 1 csokor zellerzöld, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj.

A meghámozott és vékony karikákra vágott burgonyát lábosba rakom. Annyi vizet öntök rá, amennyi szűken ellepi és megsózva puhára főzöm. Közben az olajon világos zsemleszínűre pirítom a lisztet, majd a tűzről lehúzva felöntöm a hideg paradicsomlével, és simára keverem. Ezután hozzáöntöm a már puha krumplihoz, jól összekeverem, beleteszem a megmosott és nagyon apróra metélt zeller zöldet. Kevés cukorral, esetleg sóval utána ízesítem. Folytonos keverés közben felforralom és legalább öt percig főzöm. (Ha nagyon sűrű, kevés vízzel hígítom.)

Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

 

Kapris burgonyafőzelék

 Hozzávalók: 80 dkg nyers, tisztított burgonya, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál finomliszt, 1 dl tejföl, 2 dl tej, fél fiola kapribogyó, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

A meghámozott burgonyát kis kockákra vágom, és nagyon kevés vízben puhára párolom. Közben egy másik edényben a vajat felmelegítem, rászórom a lisztet, és habzásig hevítve felöntöm a tejjel, majd simára keverem. Ezután ízesítem a citromlével, a kapribogyó levével, a sóval, a borssal, és belekeverem a megmosott petrezselyemzöld apróra metélt felét is. A már puha burgonyához öntöm az ízesített fehér rántást, beleszórom a félbe vágott kapribogyó szemeket, és folytonosan kevergetve felforralom. Legalább, ötpercnyi főzés után lezárom alatta a lángot, és belekeverem a maradék apróra vágott petrezselyem zöldet. Vagdalt hússal nagyon jó.

Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

 

Tejszínes burgonyafőzelék

 

Hozzávalók: 80 dkg nyers burgonya tisztán mérve, 6 dl tej, 2 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finomliszt, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors.

A burgonyát hámozás után egyforma kis kockákra aprítom, és a tejet ráöntve megsózom, majd puhára főzöm. A tejszínbe belekeverem a lisztet és a törött fehérborsot, ezután folytonos keverés közben besűrítem vele a tejes burgonyát, végül meghintem a megmosott és finomra aprított petrezselyemzölddel. Ötpercnyi forralás után lezárom alatta a lángot. Natúrszelet a hozzáillő feltét.

Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

 

 

Babérleveles krumplifőzelék

 

Hozzávalók: 80 dkg nyers tisztított burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 babérlevél, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál vegeta, 1 teáskanál piros fűszerpaprika.

Az olajat felforrósítom, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát meg a pirospaprikát. Jól összekeverem, ezután felöntöm három deci vízzel, és simára keverem. A meghámozott, megmosott burgonyát karikákra vágom, fazékba rakom, és annyi vízzel öntöm fel, hogy csak szűken lepje el. Beleszórom a vegetát, beleteszem a babérlevelet és lefedve puhára főzöm. Ezután szűrőn keresztül (nehogy csomós legyen) belecsorgatom az ízesített rántást, és a simára kevert tejfölt is beleöntve, folytonos keverés közben jól kiforralom. Legalább öt percig főzöm, végül a babérlevelet kidobom a főzelékből. Natúrszelet vagy sült kolbász, virsli a hozzávaló feltét.

Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

 

Spanyol burgonyafőzelék

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 húsleveskocka, 30 dkg zöldpaprika, só, 1 csokor metélőhagyma (snidling).
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, a megvagdalt vöröshagymát megpirítjuk rajta, a paradicsompürét beletesszük, és vízzel felengedve a húsleveskockát beledobjuk. Ha már elolvadt, a kockákra vágott burgonyát, az ugyancsak kockákra vágott paprikát belerakjuk, és ha a szalonna nem volt elég sós, utánasózzuk. Lassú tűzön megfőzzük, majd rövid lére sütve, a tetejét metélőhagymával sűrűn meghintve tálaljuk.

Szalonnás burgonyafőzelék

Hozzávalók: 1 kg újburgonya vagy apró szemű öreg burgonya, 15 dkg füstölt szalonna, két fej vöröshagyma, két evőkanál liszt, egy húsleveskocka, só, törött bors.
A burgonyát meghámozzuk, gőzben vagy sós vízben puhára főzzük és leszűrjük.
Fölszeleteljük, becakkozzuk és ropogósra sütjük a szalonnát, a szalonnaszeleteket kivesszük és félretesszük; a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük a liszttel, fölengedjük fél liter krumplilével vagy vízzel, amelyben a leveskockát feloldottuk, belerakjuk a megpuhult burgonyát és törött borssal meghintve néhány percig együtt pároljuk. Tálaláskor a főzelék tetejére rakjuk a ropogós szalonnaszeleteket.

Tejes burgonya (gyenge gyomrúaknak, epéseknek)

Személyenként 25-30 dkg burgonyát meghámozunk, megmosunk, szeletekre vágunk és vajjal kikent tűzálló tálba tesszük. Öntünk rá egy diónyi vajjal és egy kevés sóval felforralt 2 dl tejet és a sütőben puhára pároljuk. Mire a burgonya megpuhul, a tejet magába szívja.
 

Hagymakrémes burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 evő. kanál liszt, 3 dl tej, S dkg reszelt sajt, só, őrölt bors.
A burgonyát meghámozzuk, hosszúkásra felvágva, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és az egyik kanál olajjal kikent, mély tűzállá tálba öntjük. Közben a másik kanál olajban a karikákra vágott hagymát megpirítjuk, a liszttel meghintjük, és a tejjel felengedve, megsózzuk, megborsozzuk. Mártás sűrűségűre forraljuk, a burgonyára öntjük, és a sütőben közepes lángon a tetejét megpirítjuk.
 

Ráckrumpli

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg kolozsvári szalonna, 5 - 6 paradicsom, ugyanannyi zöldpaprika, 1 dl tejföl, só.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és ropogós pirosra sütjük. A megtisztított kockákra vágott burgonyát hozzárakjuk, a paradicsomot, meg a zöldpaprikát belevágjuk, és kevés vízzel, időnként megkeverve, só, l puhára pároljuk. Ha a szalonna nem elég sós, utánasózzuk. Végezetül rövid lére forraljuk, és a tejföllel összekeverve tálaljuk.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre