VACSORÁK, "KIS ÉTELEK"
Túrókrémes főtt burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál törött fehérbors, ízlés szerint só.
Amíg a burgonya fő, a tehéntúrót áttöröm és az olvasztott, de már hideg vajjal habos krémmé keverem. A túrós masszát két részre osztom. Az egyik részbe beledolgozom a megtisztított és összezúzott fokhagymát, kevés sóval és a nagyon finomra aprított, megmosott snidlinggel ízesítem. A másik adagot összekeverem az aprított kaporral, a törött fehérborssal és a sóval. A héjában főtt, még forró burgonyát meghámozom, félbevágom, és egy tepsin szétterítem, majd felváltva vastagon bekenem a kétfajta túrókrémmel. A tepsit csak annyi időre tolom be az előmelegített forró sütőbe, amíg a krém szétfolyik rajta, és színesedni kezd.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Parasztos burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya 10 dkg nem nagyon száraz füstölt (vagy lángolt) kolbász, 3 dl tejföl 1 evőkanál olaj 1 csapott teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma.
A megtisztított vöröshagymát és a lebőrözött kolbászt ledarálom. A sóval, a borssal és az olajjal együtt belekeverem a tejfölbe. A burgonyát meghámozom, és karikákra vágva beleterítem egy tepsibe, majd a fűszeres-kolbászos tejföllel bőven lelocsolom. Előmelegített forró sütőben pirosra sütöm.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Tojásos burgonya I.
Hozzávalók: 80 dkg héjas, nyers burgonya, 4 db tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tej, 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál currypor, késhegynyi reszelt szerecsendió.
A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva kis kockákra vágom. Egy nagyobb tepsiben úgy terítem szét, hogy egy ujjnyinál semmiképpen se legyen vastagabb. Közben a füstölt szalonnát nagyon apróra vágom. A megmosott petrezselyem zöldet finomra metélem. A tojásokat habosra verem, hozzákeverem a tejet és az olajat, majd beleteszem a petrezselyem zöldet, a sót, a curryport, és a szerecsendió-reszeléket. A fűszeres tojást rálocsolom a burgonyára, meghintem az apróra vágott füstölt szalonnával, és az előmelegített forró sütőbe tolva közepes lángon addig sütöm, amíg a tetején lévő szalonnadarabkák ropogós pörccé válnak, illetve a tojás megkocsonyásodik.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Spanyol burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanálnyi feldarabolt nagyon csípős cseresznyepaprika, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors.
A főtt burgonyát meghámozom és vékony karikákra vágva egy tepsi alján elterítem. Gyengén megsózom. Elosztom rajta a megtisztított és ugyancsak karikákra vágott vöröshagymát, meghintem a csípős paprika-darabokkal, majd leöntöm a tisztított, zúzott fokhagymával, a sóval, és a borssal elkevert tejföllel. A tetejét pirosra pirítom. Bármilyen száraz hús mellé kitűnő köret is lehet.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Sonkás-majoránnás burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja (esetleg kicsontozott egyéb füstölt hús), 8 dkg vaj, 1 púpozott teáskanál szárított majoránna, ízlés szerint só.
A már kihűlt (de még jobb, ha megdermedt) burgonyát meghámozom, és az almareszelő durva fokán lereszelem. A sonkát ledarálom, vagy nagyon apróra metélem. A vajat felolvasztom és belekeverem a majoránnát meg a sót. A reszelt burgonyából egy vékony réteget a tepsi aljára szórok, erre nagyon kevés darált sonkát morzsolok és egy evőkanál fűszeres, olvasztott vajjal meglocsolom. Ezután egy újabb réteg burgonyát szórok rá. Addig folytatom a rétegezést, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. Előmelegített forró sütőbe téve, piros kérget sütök a tetejére. Vagdalt hús vagy natúrszelet kitűnő körete is lehet.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Fóliában sült burgonya
Hozzávalók: 8 db egyforma, közepes nagyságú, héjas, nyers burgonya, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só.
A héjas burgonyaszemeket alaposan megmosom, letörülgetem, és egyenként alufóliába csomagolom, majd egy tepsire rárakom. Előmelegített forró sütőbe téve, negyven-negyvenöt percig közepes lángon sütöm. Közben elkészítem a mártást: a tejfölbe belekeverem a megtisztított és lereszelt vöröshagymát, a megmosott és finomra metélt petrezselymet, a sót és a törött borsot. A megsült burgonyákat tányérra teszem, ki-ki a saját tányérján kibontja a fóliát, és a burgonyát felvágva a vájatba tesz egy kis darabka vajat, majd mellé a tejfölös mártásból. A tűzforró burgonya a hideg mártással és egy pohár sörrel vagy teával remek téli vacsora!
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Fűszeres újburgonya
Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
Az étel készítése előtt a római tálat (vagy egyéb cserépedényt) a fedelével együtt fél órára hideg, tiszta vízbe áztatom. Amíg ázik, a burgonyát megtisztítom (jó ha nagyobb burgonyát vesznek erre a célra), és vékony karikákra vágom, a megmosott petrezselyem zöldet pedig finomra metélem. A kiöblített cserépedény aljára szórom a burgonyát, megsózom, ráhintem a fűszereket meg a petrezselyem zöldet, és jól összerázom, hogy a fűszerek mindenütt egyformán érjék. Egyenletesen rászórom a reszelt sajtot, és a tálat saját fedelével lezárom. Hideg sütőbe tolom, csak ezután gyújtom meg a lángot, és takarékra állítom. Tíz percig kis lángon párolom, majd a lángot fokozatosan felerősítve, további tíz perc alatt egészen a közepes fokozatig felviszem, ezután ötven percig sütöm.
Elkészítési ideje: kb. 95 perc.
Tejfölös-paprikás újkrumpli
Hozzávalók: 1 kg újkrumpli, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 csokor kapor, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só, 1 teáskanál vegeta vagy 1 húsleveskocka.
Az olajat felforrósítom, majd ráteszem a megtisztított és vékonyra karikázott zöldhagymát, zöldjével együtt. Üvegesre pirítom. Ezután megsózom, a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanálnyi vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a megtisztított és kockákra vágott újkrumplit, egy-két percig pirítom, ezután felöntöm három deci vízzel, majd fedő alatt megpárolom. (Ha levét idő előtt elfőné, egy-két evőkanál, forró vizet aláöntök.) Közben beleszórom a vegetát. Nem keverem meg, nehogy a burgonya összetörjön. Ha megpuhult, beleöntöm a tejfölt és a nagyon finomra vágott kaprot, végül éppen csak egyet forralok rajta, máris elzárom alatta a lángot.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Currys burgonya
Hozzávalók: 1 kg tisztított burgonya, 3 db tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 2 dl kefir.
A hámozott burgonyát kis kockákra vágom, és enyhén sós vízben puhára párolom. Közben a megmosott tojásokat keményre főzöm, és még melegen meghámozva kis kockákra aprítom. Az olajat felforrósítom, megpirítom rajta a megtisztított és ugyancsak felkockázott vöröshagymát, majd megsózom és belekeverem a sót, a törött borsot meg a curryt. A fűszeres hagymába beleöntöm a kefirt. A leszűrt burgonyát tepsibe szórom, ráhintem a keménytojás-kockákat és lelocsolom a hagymás-fűszeres kefirrel. Ezután előmelegített, forró sütőbe téve addig pirítom, amíg a teteje szép piros lesz. Rántott szelet vagy párizsiasan megsütött hús mellé is illik.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
|