HÚSPÓTLÓK, FELTÉTEK
Gulyás krumpli-vagdalt
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 15 dkg bármilyen kicsontozott hús (maradék sült vagy főtt hús is lehet), 5 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj. 1 db egész tojás, fél dl tej, 1 evőkanál gulyáskrém, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, csipet őrölt köménymag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál majoránna, kevés só (vigyázat, a gulyáskrém sós!), kevés zsemlemorzsa.
A héjában megfőtt és meghámozott burgonyát a megtisztított vöröshagymával, a kicsontozott hússal és a füstölt szalonnával együtt húsdarálón ledarálom, majd a felvert tojással, a tejjel és a fűszerekkel addig keverem, amíg az összes folyadékot felveszi. A masszából nedves kézzel kis pogácsákat formázok és zsemlemorzsában megforgatva, kiolajozott tepsire teszem. Tetejét kevés olajjal megkenem, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm mindkét oldalát. Bármilyen saláta és párolt rizs, vagy párolt zöldség illik mellé.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Császárné pogácsája
Hozzávalók: 20 dkg nyers, kicsontozott sertéshús, 30 dkg főtt burgonya, 5 dkg császárszalonna (nagyon jó hozzá a sliced bacon konzerv), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db egész tojás, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, fél dl tej, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 2-3 evőkanál finomliszt.
A sertéshúst, a meghámozott főtt burgonyát, a tisztított vöröshagymát, az uborkát és a császárszalonnát nagylyukú húsdarálón ledarálom, majd az egészet összekeverem a tejjel, a felvert tojással és a fűszerekkel. Annyi lisztet keverek hozzá, hogy formázható legyen a massza. (Addig gyúrom, amíg az összes folyadékot felveszi.) Nedves kézzel pogácsákat formázok belőle és lisztben megmártva, kiolajozott tepsire rakom. Tetejét is megkenem az olajjal és az előmelegített forró sütőben mindkét oldalát megsütöm. Bármilyen köret és saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Gesztenyés krumpli-pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg burgonya tisztán mérve, 10 dkg mirelit gesztenyemassza (nem baj, ha cukrozott), 2 tojás sárgája 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés finomliszt a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A meghámozott és kis kockákra vágott burgonyát megfőzöm, lecsöpögtetem, és még forrón áttöröm. Ezután hozzáadom a felengedett, villával szétnyomott gesztenyemasszát, az olvasztott, de már nem forró vajat és a tojás sárgákat. (Ha túl sűrű a massza, egy-két evőkanál burgonya főzőlevet keverek hozzá.) Az egészet alaposan összekeverem, és kis pogácsákat formálok belőle. Kevés lisztben megforgatva, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Ünnepi kacsasült vagy libasült ízletes körete, de párolt rizzsel tálalva ízletes feltét is lehet.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Szardíniás krumplislepény
Hozzávalók: 1 kis doboz bármilyen fajta paradicsomos halkonzerv, 50 dkg nyers burgonya, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál törött bors, 2 evőkanál finomliszt, ízlés szerint só, olaj a sütéshez.
A nyers burgonyát meghámozom, és az almareszelő durva fokán lereszelem, majd összekeverem a dobozából kibontott paradicsomos hallal, annak levével, a felvert tojással, és az összes fűszerrel. Ezután hozzáadom a lisztet, jól összekeverem, és tíz percet várok. Egy serpenyőben félujjnyi olajat forrósítok, és evőkanállal adagolom rá a halas masszát. Az alsó felét megsütöm, közben a kanál domború felével a tetejét kissé lenyomkodom, hogy lepényformájú adagok legyenek. Óvatosan megfordítva, a másik oldalát is pirosra sütöm és párolt rizzsel, valamint tartármártással tálalom. Dupla mennyiségben készítve, friss salátával tálalva, önálló étel.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Burgonyás tojáslepény
Hozzávalók: 60 dkg nyers burgonya, 3 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, fél dl olaj, 1 csapott teáskanál só, a tetejére késhegynyi piros fűszerpaprika, késhegynyi törött bors, 2-3 evőkanál reszelt sajt.
A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom. Egy jó nagy, lehetőleg teflon tepsibe vagy palacsintasütőbe beleöntöm az olajat és felforrósítom. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztom benne, majd ráteszem a burgonyakockákat, és fedő alatt puhára párolom. Időnként megkeverem. Csak akkor sózom meg, ha a burgonya megpuhult, különben a puhulás folyamán szétesik. Míg a burgonya párolódik, a tojásokat habosra verem. Ezután a puha burgonyára egyenletesen rálocsolom, és keverés nélkül addig sütöm, ameddig a tojás kocsonyásodni nem kezd. A serpenyőből kicsúsztatva, négy cikkre vágom. A tányéron ki-ki meghinti pirospaprikával és borssal, valamint megszórja reszelt sajttal. A saláta vagy a savanyúság ne hiányozzon mellőle!
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Burgonyalepény tepsiben
Hozzávalók: 1 kg burgonya tisztán mérve, 20 dkg finomliszt, 1 púpozott teáskanál só, 2 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A burgonyát meghámozom, és nagylyukú reszelőn lereszelem. Összekeverem a habosra felvert tojással, a tejföllel, a liszttel, a sóval, a törött borssal, és a megtisztított, fokhagymaprésen átnyomott vöröshagymával. A masszát tepsibe teszem és az előmelegített, forró sütőben közepes lángon szép pirosra, kérgesre sütöm. Kockákra vágva meleg zöldséges, vadas, vagy gombamártással tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Pacsni
Hozzávalók: 2,5 dl burgonyapehely, 1 db egész tojás, 5 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1,5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 dl olaj.
A burgonyapehelyre ráöntöm a vizet, a tejet és két evőkanál olajat. Ezután hozzáadom a habosra felvert tojást és az összes fűszert. Tizenöt percig hagyom állni, majd újra összekeverem. Olajban megmártott evőkanállal hosszúkás kis halmokat szaggatok a felforrósított olajra. A halom tetejét a kanál domború hátával kissé lenyomkodom. Ha az alsó fele pirosra sült, óvatosan megfordítom és a másik oldalát is megsütöm. Tejföllel megkenve fogyasztjuk.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Burgonyás rántotta
Hozzávalók: 8 db egész tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 4 evőkanál tej, 30 dkg burgonya tisztán mérve, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehérbors, ízlés szerint só.
A meghámozott burgonyát nagylyukú reszelőn nyersen lereszelem, majd egy teflonozott serpenyőben a vaj felén gyorsan átpirítom, közben kevergetem, hogy le ne égjen. Ezután hagyom kihűlni. A hideg burgonyát egy tálban összekeverem a habosra felvert tojással és a tejjel, valamint a finomra metélt petrezselyemzölddel. Megsózom, megborsozom, majd a masszát négy részre osztva, a maradék vajon négy adag burgonyás rántottát sütök belőle.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Gombás burgonyaszelet
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 2 púpozott evőkanál gomba-levespor, 3 dl tej, 1 db egész tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, olaj a sütéshez.
A tejbe belekeverem a gombaleves port. A főtt burgonyát meghámozom és lereszelem, majd a felveretlen tojással együtt a gombás tejhez keverem. Serpenyőbe öntök félujjnyi olajat és felforrósítom. Az egészet jól összedolgozom a megmosott és finomra vágott petrezselyemmel, valamint a zúzott fokhagymával, majd olajban megmártott evőkanállal halmokat engedek a forró olajra. Főzelék vagy párolt rizs illik mellé.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Zabpelyhes burgonyafánk
Hozzávalók: 4 nagy nyers burgonya, 4 evőkanál finomliszt, 5 evőkanál zabpehely, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 tyúkhúsleves-kocka, fél dl víz, 2 evőkanál kefir, csipet só, kevés zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
A burgonyát meghámozom, és a reszelő közepes fokán nyersen lereszelem, majd összekeverem a zabpehellyel, a liszttel, a sütőporral, a felvert tojással és a törött borssal. A vizet felmelegítem, és a húsleveskockát beletéve feloldom. Ha kihűlt, a kefirrel és a megtisztított, lereszelt vöröshagymával együtt hozzáadom. Kevés sóval ízesítem. Az egészet alaposan összedolgozom, ezután olajba mártott evőkanállal félujjnyi, felforrósított olajra szaggatom. Az alsó felét fedő alatt sütöm, és megfordítva már fedő nélkül folytatom a sütést. A felesleges olajat lecsöpögtetem és főzelékkel vagy petrezselymes, párolt rizzsel kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Töltött krumpli-fánk
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt burgonya, 1 db egész tojás, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió; a töltelékhez: 15 dkg darált, főtt, füstölt sonka vagy tarja, 1 kis fej vöröshagyma, finomliszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A héjában főtt burgonyát még forrón meghámozom, és azonnal lereszelem, majd összedolgozom a felvert tojással, a sóval, a borssal és a szerecsendióval. Nedves kézzel nyolc adagra osztom. Egy-egy adagot gombóccá gömbölyítek, és húsz percre a hűtőszekrénybe teszem. Közben a főtt sonkát vagy ledarálom, vagy nagyon apróra vágom, és összekeverem a megtisztított, ugyancsak ledarált vagy lereszelt vöröshagymával. A dermedt gombócokba kevés hagymás sonkatölteléket nyomok, majd visszagömbölyítem. A töltött gombócokat először lisztbe mártom, ezután felvert tojásba forgatom és zsemlemorzsába megmártva, bő, forró olajban, de takaréklángon megsütöm. A felesleges olajat lecsurgatva azonnal tálalom. Bármilyen főzelékféle mellé nagyon finom, dupla adagban készítve, hideg, majonézes mártással, köret nélkül is kitűnő vacsora.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
Paprikás fánk
Hozzávalók: 2 adag maradék paprikás krumpli (levével együtt), 2 db egész tojás, 1 evőkanál búzadara, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, olaj a sütéshez.
A maradék ételt villával összetöröm, majd hozzáadom a búzadarát és a felveretlen tojást. Tízpercnyi pihentetés után alaposan összekeverem a fűszerekkel együtt és bő, forró olajba, evőkanállal adagolva, mindkét oldalán megsütöm. A felesleges olajat lecsurgatva, salátával és főzelékkel tálalom, vagy nagyobb adagban készítve, csak salátával kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.
Burgonyafánk
Hozzávalók: 30 dkg héjában főtt burgonya, 3 db egész tojás, 5 dkg finomliszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, késhegynyi sütőpor, bő olaj a sütéshez.
A még forró főtt burgonyát meghámozom és összetöröm, majd hozzáadom az előzőleg sóval és a szerecsendió-virággal kikevert tojássárgáját, a megmosott és finomra vágott petrezselyem zöldet, a lisztet és a sütőport. Végül beledolgozom a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszából olajba mártott evőkanállal kis fánkokat szaggatok a forró zsiradékba, és mindkét oldalát pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem, és tálalásig melegen tartom. (A legegyszerűbb, ha papírtörülközőre rakják a fánkokat, amely a felesleges olajat beszívja.)
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Zelleres burgonyaropogós
Hozzávalók: 30 dkg zellergumó tisztán mérve, 30 dkg héjában főtt burgonya, 4 dkg vaj (vagy margarin). 1-2 dl tej, 2 db egész tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 púpozott teáskanál vegeta, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, olaj a sütéshez.
A zellert gondosan megtisztítom, és darabokra vágva kevés sós vízben puhára párolom. Ha megpuhult, a tejjel három decire egészítem ki a folyadékot és a meghámozott, darabokra vágott burgonyával együtt turmixban péppé zúzom. Ezután keverem hozzá az egész tojásokat és a fűszereket, majd a hűtőszekrénybe teszem, hogy megdermedjen. Ha már hideg, nedves kézzel (legjobb másnap) kis hengereket formálok belőle és a zsemlemorzsában megmártva bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. (Ha a massza túl lágy, akkor kevés zsemlemorzsát vagy lisztet keverek hozzá.) A felesleges olajat lecsöpögtetem róla, és valamilyen pikáns mártással vagy salátával tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Májas burgonyapuffancs
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 1 kis doboz marha-májkrém, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanálnyi majoránna, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanálnyi sütőpor, 1 evőkanál finomliszt, 1 teáskanálnyi só, 2 evőkanál olaj, valamint a sütéshez, félliternyi olaj.
A főtt burgonyát meghámozom, és a megtisztított vöröshagymával együtt lereszelem. Hozzáadom a májkrémet, az olajat, a habosra felvert tojásokat és az összes fűszert. Az egészet alaposan összedolgozom, majd két teáskanál segítségével szabálytalan alakú halmokat teszek a felforrósított olajba. A puffancs alsó felét lefedve sütöm, majd megfordítva fedetlenül sütöm tovább. Egyszerre csak keveset tegyenek az olajba, mert a puffancsok sülés közben jócskán megdagadnak! Párolt vajas zöldség és hideg mártás illik mellé.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Karottás burgonyapuffancs
Hozzávalók: 40 dkg hámozott burgonya (tisztán mérve), 40 dkg sárgarépa, 1 teáskanál majoránna, 1 db egész tojás, 2 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, olaj a sütéshez és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
A nyers burgonyát és a megtisztított sárgarépát együtt lereszelem az almareszelő durva fokán. A tojást habosra verem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a reszelt zöldségeket, majd megfűszerezem, és az egészet jól összedolgozom. Nedves kézzel kis diónyi gömböket formálok a masszából, majd zsemlemorzsában megmártom és bő, forró olajban szép pirosra sütöm. Lecsöpögtetve kínálom főzelék vagy párolt rizs mellé. (Egyszerre csak keveset tegyenek a forró olajba, mert sülés közben megdagadnak!)
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Rizses burgonyakrokett
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 2 dl párolt rizs (maradék is lehet), 2 db egész tojás, 1 mokkáskanál currypor, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomliszt, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, olaj a sütéshez, zsemlemorzsa a bundázáshoz.
A megfőtt, meghámozott burgonyát még melegen áttöröm, majd ha langyosra hűlt, összekeverem a párolt rizzsel, a liszttel, a gyengén felvert tojással, a fűszerekkel, a megmosott és felaprított petrezselyemzölddel, valamint a megtisztított és összezúzott fokhagymával. Nedves kézzel kis rudacskákat formálok a masszából és zsemlemorzsában meghempergetve, bő, forró olajban piros-ropogósra sütöm. Papírtörülközőre szedem, hogy az a felesleges olajat beszívja. Bármilyen köret kitűnő mellé, de nagyobb adagban készítve, hideg majonézes mártással önálló étel is lehet.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Mexikói krumpli-krokett
Hozzávalók: 40 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg felengedett, mirelit, morzsolt csemegekukorica, 2 evőkanál lecsöpögtetett, marinált paprika, 2 db egész tojás, 2 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál csípős fűszerpaprika, 1 db csípős hegyes paprika, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál római kömény (vagy köménymag), 1 mokkáskanál törött fekete bors, a bundázáshoz, kevés finomliszt, a sütéshez bő olaj.
A kihűlt, meghámozott, főtt burgonyát az almareszelő durva fokán lereszelem, a marinált paprikát kukoricaszemnyi kockákra vágom, a hegyes csípős paprikát pedig kicsumázva hajszálvékonyra karikázom. A tojásokat habosra verem, hozzákeverem a lisztet, a reszelt burgonyát, a nyers, már felengedett, lecsöpögtetett kukoricaszemeket, a hegyespaprika-karikákat és az összes fűszert. Jól összekeverem, és tíz percig hagyom pihenni. Ezután nedves kézzel kis hengereket formálok a masszából és lisztben meghempergetve, forró olajban piros-ropogósra sütöm. (Ha az anyag nem elég sűrű, kevés zsemlemorzsával vagy liszttel sűrítem.) A felesleges olajat lecsöpögtetve, párolt rizzsel és csípős ketchuppal tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Olasz krumplikrokett
Hozzávalók: 60 dkg nyers burgonya, 1 dl fűszeres paradicsomlé (ketchup), 1 mokkáskanál szárított rozmaring, 1 mokkáskanál szárított bazsalikom, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor friss zellerzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 db egész tojás, 3 dkg reszelt füstölt sajt, késhegynyi sütőpor, kevés zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A burgonyát meghámozom, kis darabokra vágom és kevés sós vízben puhára főzöm. Ha megfőtt, leszűröm, és még melegen összetöröm. A tojást jó habosra felverem, összekeverem a paradicsomlével, a fűszerekkel, az összetört burgonyával, a megtisztított és zúzott fokhagymával, valamint a reszelt sajttal. Addig keverem, amíg az egész egynemű masszává nem válik. Ez után beleteszem a hűtőszekrénybe és hagyom, hogy megdermedjen. Nedves kézzel kroketteket (rudacskákat) formálok belőle, és zsemlemorzsában meghempergetve, bő, forró olajba rakom. Piros-ropogósra sütöm, majd papírtörülközőre teszem, hogy az a felesleges olajat beszívja. Bármilyen főzelékfélével tálalva húspótló feltét.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Spenótos burgonyakrokett
Hozzávalók: 1 zacskó (kb. 40-50 dkg) mirelit spenót, 50 dkg burgonya tisztán mérve, 5 dkg füstölt szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 db egész tojás, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A burgonyát hámozás után nyersen lereszelem, és azonnal összekeverem a felengedett és levéből alaposan kinyomkodott spenóttal, a ledarált füstölt szalonnával és a megtisztított, nagyon finomra aprított vöröshagymával. Ezután hozzákeverem a felvert tojást és a fűszereket, végül a tisztított, összezúzott fokhagymával ízesítem. Nedves kézzel kis kroketteket (rudacskákat) formázok belőle és a zsemlemorzsában megmártva bő, forró olajban piros-ropogósra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem és hideg, paradicsomos-vagy sajtmártással tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Petrezselymes burgonyapuding
Hozzávalók: 80 dkg burgonya tisztán mérve, 2 csokor petrezselyemzöld, 4 dkg vaj (vagy margarin), 2 evőkanál finomliszt, 4 dl tej, 6 db egész tojás, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 1 csapott evőkanál vegeta, 2 evőkanál sűrű tejföl, a pudingforma kikenéséhez 2 dkg margarin, a behintéshez 1 evőkanál liszt.
A meghámozott burgonyát kis kockákra vágva, kevés sós vízben megpárolom. Közben a vajat felforrósítom, beleszórom a lisztet, és habzásig hevítem. Felöntöm a forró tejjel és habverővel kevergetve, sűrűre főzöm. A fűszerekkel ízesítem és a megmosott, lecsöpögtetett, valamint a finomra vágott petrezselyem zöldet belekeverem. Hűlni hagyom. A tojás sárgákat kikeverem a tejföllel, majd hozzáadom a már nem forró tejes mártáshoz. A főtt, kihűlt, és lecsöpögtetett burgonyát, belekeverem a masszába, végül lazán beleforgatom a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Egy tetszés szerinti megfelelő nagyságú formát a margarinnal kikenek, liszttel behintem, és a burgonyás pudinganyagot belesimítom. Egy akkora tepsit vagy lábost, amibe a pudingforma belefér, háromujjnyi vízzel megtöltök, és az előre bemelegített forró sütőbe tolom. Ha a víz már gyöngyözni kezd, akkor óvatosan beleállítom a megtöltött pudingformát, és addig gőzölöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca száraz marad, illetve a masszából már semmi sem tapad rá. Ekkor késsel körbevágva tálcára borítom és hideg, majonézes mártással, vagy reszelt sajttal megszórva azonnal kínálom. Elkészítési ideje: 90 perc.
|