FŐÉTELEK
Húsos töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 1 kis doboz (15 dkg) bármilyen fajta vagdalthúskonzerv, 1 db egész tojás, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors.
A burgonyákat nyersen meghámozom, és hosszában félbevágom, majd az aljukból egy nagyon vékony lapot levágok, hogy a burgonyák megálljanak. Az összes fél burgonyát kikent tepsire szép sorban, egymás mellé rakom, és megsózva félreteszem. A töltelékhez a vagdalt húst villával szétnyomom (ha kemény, akkor nagyon apróra összevágom) és összekeverem a felvert tojással, a mustárral, kevés sóval, a borssal, és a megtisztított, összezúzott fokhagymával. A burgonyaforgácsot (ami a formázásnál leesett) a lehető legapróbbra összevágom és hozzákeverem a húsos masszához. A masszát ezután rákenem a fél burgonyák tetejére, és reszelt sajttal egyenletesen meghintem. Az olajat rálocsolom, és az egészet szorosan befedem egy alufólia lappal. Előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon legalább harmincöt percig párolom, majd a tetejét levéve, pirosra pirítom. Salátával kitűnő olcsó ebéd vagy vacsora.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Gombás töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 25 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 vékony szelet (5 dkg) kenyér, 5 dkg füstölt szalonna, fél dl tej, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A burgonyákat alaposan megmosom, majd sós vízben, héjában megfőzöm. Míg a burgonya fő, elkészítem a tölteléket: a gombát megtisztítom földes szárától, megmosom, és apróra vágom. Egy serpenyőben megpirítom a füstölt szalonna nagyon apróra vágott darabjait, zsírját kiolvasztom, és a gombaszeleteket ráteszem. Megsózom, belekeverem a megmosott és apróra metélt petrezselyemzöld felét, és fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha zsírjára sült, hagyom kihűlni. A kenyeret apró kockákra aprítom, és a tejjel lelocsolom, majd jól összeforgatom, hogy a tej mindenütt érje. Ezt a megáztatott, tejes kenyeret és az előzőleg habosra felvert tojást hozzáadom a párolt gombához, törött borssal ízesítem, és az egészet jól összekeverem. A közben megpuhult burgonyát meghámozom. Keresztben félbevágom, és a belsejéből annyi főtt burgonyát kaparok ki, hogy a fala azért legalább egy centi vastag maradjon. A kiszedett burgonyaforgácsot összevagdalom, kissé kihűtöm és hozzákeverem a gombás töltelékhez. A kivájt fél burgonyákat sorban, egymás mellé rakom a kiolajozott tepsire, és az üregüket jól megpúpozva megtöltöm a töltelékkel. (Ha a töltelékből marad, akkor azt kis gombócokra formálva, a burgonyák köré rakom,) A tejfölben elkeverem a maradék petrezselyem zöldet, kicsit megsózom, és egyenletesen rálocsolom az étel tetejére. Előmelegített forró sütőbe tolom fedetlenül, és addig pirítom, amíg szép piros-barnára nem sül a teteje. Salátát ne felejtsenek el, kínálni hozzá!
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Hagymás töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db egész tojás, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 teáskanál só.
A burgonyát megmosom és sós vízben, héjában megfőzöm. Még melegen meghámozom, és keresztben kettévágom. A fél burgonyák aljáról levágok egy nagyon vékonyka lapot, hogy megálljanak a tepsin, és a belsejüket kivájom. A burgonyaforgácsot villával szétnyomom, és a töltelékhez keverem, amit úgy készítek, hogy a tojásokat gyengén felverem, hozzáadom a főtt burgonyát, a törött borsot, a szerecsendió-virágot és a zsemlemorzsát. Félreteszem. A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom, és egy evőkanál olajon fedő alatt üvegesre párolom, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát. Ezután langyosra hűtöm, és hozzákeverem a tojásos-burgonyás töltelékhez. A masszát jól megpúpozva beletöltöm a burgonyák üregébe. A töltött burgonyákat megolajozott tepsire rakom jó szorosan egymás mellé, és lelocsolom a megsózott tejföllel. Előmelegített forró sütőbe tolom, és fedetlenül addig pirítom, amíg szép piros-ropogósra sül a teteje. Bármilyen zöldségből készült saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Sajtos töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 1 db egész tojás, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld.
A burgonyát megmosom és sós vízben puhára főzöm, majd melegen meghámozom, és keresztben félbevágom. Az aljából egy vékony lapot levágok és a közepét kivájom, majd az így keletkezett burgonyaforgácsot apróra töröm. Egy tepsit kevés olajjal bekenek és a kivájt fél burgonyákat sorban, szorosan egymás mellé ráteszem. A töltelékhez a reszelt sajt felét összekeverem a habosra felvert tojással, majd a megmosott és apróra vágott petrezselyemzölddel, a megtisztított, zúzott fokhagymával, a sóval, a borssal és a curryporral ízesítem. Végül belekeverem a zsemlemorzsát és a burgonyaforgácsot. Ezt a sűrű masszát jól megpúpozva beletöltöm a burgonyákba. A tejfölt megsózom, belekeverem a maradék reszelt sajtot és rákenem az ételre, majd előmelegített forró sütőben, közepes lángon világosra megsütöm. A legjobban a hagymás paradicsomsaláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Sonkás töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 20 dkg főtt, füstölt tarja (vagy sonka), 2 dl tejföl, 1 db egész tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál olaj, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál törött bors, 1 teáskanál mustár, késhegynyi őrölt szegfűbors.
A burgonyát megmosom, és héjában, gyengén sózott vízben puhára főzöm. Még melegen meghámozom. Keresztben félbevágom, az aljából egy nagyon vékony lapot levágom, és a belsejét úgy vájom ki, hogy legalább egy centi fala maradjon. Egy tepsit kevés olajjal bekenek, és a fél, kivájt burgonyákat egymás mellé jó szorosan belerakom. A töltelékhez a sonkát vagy ledarálom, vagy nagyon apróra vágom, és összekeverem a habosra felvert tojással, a burgonyaforgáccsal, a zsemlemorzsával, a mustárral és a többi fűszerrel. Kevés sóval ízesítem (vigyázat, a füstölt tarja sós!) és magasra púpozva egyenként megtöltöm vele a burgonyákat. A tetejére locsolom a tejfölt és a tepsit előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes hőfokon addig sütöm, amíg a teteje szép piros-ropogós nem lesz. Ecetes szilvabefőttel nagyon finom.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Májas töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 1 nagyobb (10 dkg) májkonzerv (sertés- vagy marhamáj-krém), 1 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanálnyi só.
A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, majd meghámozom, és keresztben kettévágom. Mindegyik fél burgonya aljáról levágok egy nagyon vékony lapot, hogy megálljon a tepsin. A fél burgonyákat kivájom, majd a forgácsokat nagyon apróra vágom. A töltelékhez a májkrémet összekeverem a habosra felvert tojással, hozzáadom a burgonyaforgácsot és a majoránnával, a törött borssal, a mustárral és a sóval ízesítem. Ezután belekeverem a megtisztított és nagyon apróra metélt (vagy lereszelt) vöröshagymát, és a megmosott, finomra vagdalt petrezselyem zöldet. A kivájt burgonyák üregét jól megpúpozva megtöltöm a fűszeres keverékkel, majd a megsózott tejföllel lelocsolom a tetejét. Előmelegített forró sütőben piros kérget sütök rá. Salátával kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Kukoricás töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 3 evőkanál már felengedett mirelit morzsolt csemegekukorica, 10 dkg reszelt trappista sajt, 3 evőkanál párolt (főtt) rizs (maradék rizsköretből), 1 csokor friss, zöld kapor, 1 db egész tojás, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors.
A burgonyát jól megmosom, sós vízben puhára főzöm, majd még melegen meghámozom, és keresztben félbevágom. A burgonyák alsó részéből egy vékony lapot levágok, a belsejüket pedig annyira vájom ki, hogy legalább egy centi vastag faluk maradjon. Egy tepsit kevés olajjal bekenek, és a fél, kivájt burgonyákat sorban, jó szorosan egymás mellé helyezem a tepsin. A töltelékhez a habosra felvert tojást összekeverem a reszelt sajt felével, a kukoricával, a párolt rizzsel, a megmosott és nagyon finomra aprított kapor felével, valamint a sóval és a borssal. Egy evőkanál olajat is belekeverek. Ezt a masszát jól megpúpozva beletöltöm a kivájt burgonyákba, végül a megsózott és a maradék kaporral elkevert tejföllel lelocsolom. A tepsit előmelegített, forró sütőbe tolom, és közepes lángon pirosra sütöm. Salátát feltétlenül kínáljanak hozzá!
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Halas töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 1 kis doboz sprotnipástétom (vagy egyéb füstölt hal), 4 evőkanál olaj, fél citrom leve és reszelt héja, 1 db egész tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, kevés só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma.
A burgonyákat a már leírt módon megfőzöm, és töltésre előkészítem. A leeső krumpli darabokat egészen apróra vágom. A töltelékhez a tojást habosra verem. Hozzákeverem a villával szétnyomott halpástétomot, a citromlevet, a citromhéjat, a zsemlemorzsát, kevés sót, a törött borsot és a megtisztított, szétzúzott fokhagymát. Ezután beleteszem az apró burgonyaforgácsot, és a kivájt burgonyákba jól megpúpozva beletöltöm. A tejfölben simára keverem a reszelt sajtot és rákenem a burgonyák tetejére. A tepsibe helyezett töltött burgonyát előmelegített forró sütőbe rakom és közepes lángon húsz-huszonöt percig sütöm. Paradicsomsalátával vagy ecetes gyöngyhagymával tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
Tojásos töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 3 db egész tojás, 1 teáskanál mustár, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
A burgonyát megmosom, héjában, sós vízben megfőzöm, majd meghámozom, és keresztben félbevágom. A belsejét kivájom, az alját egyenesre vágom, hogy megálljon a tepsin, amelyet előzőleg kevés olajjal kikenek. Míg a burgonya fő, két tojást megfőzök, és meghámozva még melegen összetöröm. Három deka vajjal összekeverem, hozzáadom a nyers, habosra felvert tojást, az összetört burgonyaforgácsot, a mustárt, a fűszereket és a megtisztított, lereszelt vagy fokhagymaprésen átnyomott hagymát. Egy evőkanál tejföllel lazítom, majd a masszát beletöltöm a burgonyák üregébe. A tepsin jó szorosan, egymás mellett elhelyezem a megtöltött burgonyákat, a maradék tölteléket rákenem a tetejükre, és a maradék olvasztott vajjal meg egy kevés sóval elkevert tejföllel lelocsolom. Az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm és csípős csalamádéval tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Zöldpaprikával töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 2 db vastag húsú zöldpaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 1 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A burgonyákat sós vízben megfőzve, töltésre előkészítem. A burgonyaforgácsot, a füstölt szalonna felét és a megtisztított vöröshagymát, valamint a kicsumázott, és felvagdalt zöldpaprikát ledarálom, majd összekeverem a nyers, felvert tojással. A reszelt sajt felét is hozzáadom, végül a sóval és a borssal ízesítem. A masszát beletöltöm a kivájt burgonyákba, és a töltött burgonyákat kikent tepsire rakom, jó szorosan egymás mellé. A maradék reszelt sajttal meghintem, és a maradék füstölt szalonnából vágott hajszálvékony szeletekkel beborítom. Előmelegített forró sütőben, közepes lángon szép piros-ropogósra sütöm a tetejét. Bármilyen saláta illik hozzá, de a legfinomabb kapros kovászos uborkával.
Elkészítési ideje: 80 perc.
Paradicsomos töltött burgonya
Hozzávalók: 8 db szép, nagy, egyforma burgonya, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 db egész tojás, 1 evőkanál paradicsompüré, fél zacskó gomba-levespor, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál szárított bazsalikom, 1 mokkáskanál szárított rozmaring, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, 1 mokkáskanál törött fekete bors. (Só csak kevés kell bele, mert a gomba-levespor sós!)
A főtt burgonyákat a már leírt módon töltésre előkészítem. A leeső burgonyaforgácsot egészen apróra vágom. A tojást habosra verem, hozzáadok egy mokkáskanálnyi paradicsompürét, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a gomba-levespor háromnegyed részét, a zsemlemorzsát, a reszelt sajt felét és a fűszereket. Jól összekeverem, és a kivájt burgonyák üregét megpúpozva megtöltöm a keverékkel. A töltött burgonyákat kikent tepsire, jó szorosan egymás mellé rakom. A tejfölt, a maradék paradicsompürét, a maradék gomba-levesport és a megmaradt reszelt sajtot jól összekeverem, ezután pedig rákenem a burgonyák tetejére. Előmelegített forró sütőben, közepes lángon sütöm húsz-huszonöt percig, de ügyelek arra, nehogy a tetején lévő sajt megbarnuljon, mert keserűvé válhat az étel. Paprikasalátával tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Töltött burgonya – másképpen
Hozzávalók: 12 db kicsi, lehetőleg egyforma, szép burgonya, 12 db mini virsli (vagy ennek megfelelően 3 pár virsli), 1 db egész tojás, 2,5 dl tej, 8-10 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 2 gerezd fokhagyma, olaj a sütéshez.
A nyers burgonyákat meghámozom és almakiszúróval, teljes hosszában úgy vájom ki a közepüket, hogy a mini virsliket (vagy a megfelelő méretűre vágott, bőrétől megfosztott virsli darabokat) belehúzhassam. A kivájt burgonyaforgácsot az almareszelő durva fokán lereszelem. A tojást habosra verem, hozzákeverem a tejet és annyi lisztet, hogy a szokásos palacsintatésztát kapjam. Ebbe a masszába keverem bele a nyers, reszelt burgonyát, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a sót, és a törött borsot. A virslivel töltött burgonyát először lisztbe mártom, majd a tésztában megforgatom és azonnal bő, forró olajba téve takaréklángon (hogy a közepe is átsülhessen) szép pirosra megsütöm. Ezután papírtörölközőre teszem, hogy az a felesleges olajat beszívhassa. Salátával és majonézes mártással tálalom. Nemcsak melegen főételnek, de hidegen, vendégváró bor- vagy sörkorcsolyának is nagyon alkalmas!
Elkészítési ideje: kb. 75 perc.
Sajtos rántott burgonya
Hozzávalók: 12 db kicsi, egyforma burgonya, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 2 db egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, finomliszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom. Hosszában, almakiszúróval úgy vájom ki a ki a belsejét, hogy mind a két vége lyukas legyen. A töltelékhez egy tojás sárgáját összekeverek a nagyon apróra vágott vagy ledarált füstölt szalonnával, hozzáadom a reszelt sajtot, a sót, a borsot, és a megtisztított, zúzott fokhagymát. Kés segítségével a tölteléket beletömködöm a burgonya két végén lévő nyílásba, és lisztbe mártva megforgatom a maradék felvert, sóval, borssal fűszerezett tojásban. Ezután zsemlemorzsába hempergetem és bő, forró olajban, de takaréklángon szép piros-ropogósra megsütöm. A felesleges olajat papírtörölközőre téve lecsöpögtetem, és tartármártással vagy friss zöldségből készült salátával tálalom. A kivájt burgonyaforgácsot kevés vajjal és sóval, borssal összekeverve, szendvicskrémnek használom fel egy más alkalommal.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Sonkás-sajtos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg, főtt, füstölt sonka (vagy tarja), 2 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.
A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom, majd vékony karikákra vágom. Míg a burgonya fő, elkészítem a sonkás mártást: a vajat habzásig hevítem a liszttel. Ezután ráöntöm a felforralt tejet és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Sóval és a borssal ízesítem, majd a fele mennyiségű reszelt sajtot is belekeverem, de közben a tűzről lehúzom. A főtt füstölt sonkát ledarálom, és a tejföllel együtt belekeverem a mártásba. A tepsit az olajjal kikenem. Egy sor (a felényi) burgonyakarikát beleterítek, megsózom, és a mártás felét rákenem. Újabb réteg burgonyával folytatom, amit ugyancsak megsózok, végül, a maradék mártást rákenve, meghintem a reszelt sajttal. Előmelegített forró sütőbe téve legalább fél órán keresztül (de még jobb, ha hosszabb ideig) sütöm közepes, vagy annál kisebb lángon. (Ha a teteje nagyon hamar barnul, akkor lefedem.) Tormával ízesített fejes saláta vagy ecetes szilvakompót illik hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Sajtos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg reszelt sajt vegyesen (bármilyen sajtmaradék jó hozzá, egyidejűleg többféle is lehet), 2 dl tejföl, 1 teáskanál currypor, 4 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 1 evőkanál vegeta, kevés só, 2 evőkanál olaj a tepsihez.
A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva vékony karikákra vágom. Egy tepsit az olajjal bekenek, és a fele burgonyakarikát beleterítem. Megsózom. Míg a burgonya fő, két tojást keményre főzök és meghámozva, kis kockákra vágom. A másik kettő nyers tojást habosra verem, hozzákeverem a tejfölt, a curryport, a borsot és a vegetát. A burgonyarétegre rászórom a tojáskockákat, és a fele reszelt sajttal meghintem. Erre rálocsolom a fele tojásöntetet, betakarom a maradék rész sajttal és rálocsolom a meghagyott öntetet. A tepsit befedem és forró sütőbe tolva, kis lángon párolom legalább egy órán keresztül. Hagymás paradicsomsaláta illik mellé a legjobban.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.
Májpástétomos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg májpástétom (amit szeletelni lehet), 10 dkg füstölt szalonna. 2 db savanykás, jóízű alma, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál konyak (ez el is maradhat, de ha van, ez nagyon különlegessé varázsolja az ételt). 1 teáskanál majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finomliszt, 1 dl tej, 2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors.
A burgonyát megmosom, és héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom. A tepsit az olajjal kikenem és belekarikázok egy vékony réteg burgonyát. Megsózom. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, a májpástétom bőrét lehúzom, és vékony csíkokra metélem, az almát megmosom, kicsumázom és héjastól ugyancsak felcsíkozom. A tejfölt a tejjel és a liszttel simára keverem, a sóval és a borssal ízesítem, majd belekeverem a megmosott és felaprított petrezselyem zöldet, valamint beleöntöm a konyakot. A burgonyarétegre ráhintek egy réteg májcsíkot, rászórom a majoránnát és a füstöltszalonna-darabkákat, rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, majd almacsíkokkal szórom be. A tejfölös öntetből három evőkanállal rálocsolok, ezután ismét burgonyával folytatom a rétegezést. A már leírt sorrendben telerakom a tepsit, a tetejét pedig megöntözöm a maradék tejfölös-fűszeres öntettel. Előmelegített forró sütőbe téve, de kis lángon egy órán keresztül fedő alatt párolom az ételt.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Erdélyi juhtúrós rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg jó csípős juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 csokor friss tárkonylevél), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 10 dkg kolozsvári, füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.
A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva karikákra vágom. Egy tepsit az olajjal kikenek és beleterítek egy réteg főtt burgonyakarikát. Megsózom és félreteszem. A megtisztított vöröshagymát felkarikázom, a füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és a hagymakarikákat fedő alatt üvegesre fonnyasztom rajta. A tepsibe rakott burgonyakarikákat meghintem a hagymával, majd rámorzsolom a juhtúró felét. Rálocsolom a megmosott és apróra vágott tárkonnyal, sóval, borssal ízesített tejföl egy részét, ezután a rétegezést újra kezdem egészen addig folytatva, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére kevés fűszeres öntetnek kell kerülnie. A tepsit letakarva az előmelegített forró sütőbe teszem és legalább egy órán keresztül, majdnem közepes lángon párolom az ételt. Rendkívül jóízű, bár nem éppen fogyókúrás!
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Lecsós-húsos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg darált sertéshús, 4 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma.
A burgonyát megmosom, és fazékba téve ráöntök annyi vizet, amennyi jól ellepi. Puhára főzöm. Közben két tojást keményre főzök, majd még melegen meghámozva felkarikázom. A megtisztított vöröshagymát apróra vágom, és a nagyon finomra metélt, kiolvasztott füstölt szalonnán üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntök két evőkanál vizet, majd a tűzre visszateszem. Belerakom a darált húst, és folytonos keverés közben fehéredésig pirítom. Ezután hozzáteszem a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát. Fedő alatt üvegesre párolom, végül beleteszem a megtisztított és zúzott fokhagymát, meg a felkarikázott paradicsomot. Ezután már csak néhány percig párolom. Hagyom langyosra hűlni, majd hozzákeverem a habosra felvert tojásokat, valamint a tejfölt. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítem. A tepsibe tett burgonyára kevés keménytojás-karikát szórok, ezt megrakom a lecsós-tejfölös hússal. Erre burgonyaréteg kerül, amit ugyancsak beborítok a hússal. A tetejére burgonyakarikát teszek, amit kevés olajjal lelocsolok. A tepsit lefedem és előmelegített forró sütőben egy órán keresztül párolom, végül a fedőt levéve, pirosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.
Zöldborsós rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 25 dkg kifejtett, mirelit vagy friss zöldborsó, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 evőkanál finomliszt, 3 dl tej, 1 mokkáskanál törött bors, 1 db egész tojás, 1 teáskanálnyi só, 2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.
A burgonyát megmosom, és héjában megfőzöm, majd meghámozva vékony karikákra vágom. Közben a vajat habzásig hevítem a liszttel, és a közben felforralt tejet ráöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a fele mennyiségű reszelt sajtot és a megmosott, apróra vágott petrezselyem zöldet. Sóval, borssal, ízesítem, végül - ha már nem forró - belekeverem a közben habosra felvert tojást is. A tepsit kiolajozom és beleterítek egy sor burgonyakarikát. Megsózom, és meghintem a nyers zöldborsóval. Erre rákenek a sajtos mártásból, majd újabb réteg burgonyát teszek rá. Sózás után megint zöldborsó következik, amit a mártás követ egészen addig, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére mártásnak kell kerülnie. Végül a tepsit letakarom, és előmelegített forró sütőbe tolom. Kis lángon, legalább egy órán keresztül párolom, a tetejét kissé megpirítom. Vigyázat, a sajt miatt hamar megbarnulhat!
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Karfiolos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 kis fej karfiol (kb. 40-50 dkg), 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 3 dl víz, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött borókabogyó, 1 mokkáskanál törött bors.
A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva felkarikázom. Közben a karfiolt megtisztítom a külső leveleitől, és kis rózsáira szedem. A vajat felforrósítom, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínű rántást készítek belőle. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és az előzőleg megtisztított, nagyon finomra aprított vöröshagymát. Ezután felöntöm három deci vízzel és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. A mártást ezután a tejföllel és a nagyon finomra aprított petrezselyemzölddel összekeverem, majd az összes fűszert hozzátéve, hagyom langyosra hűlni. Egy tepsit kiolajozok. Egy sor burgonyakarikát teszek bele, ezt megsózom, és a nyers karfiolrózsákat ráteszem. Kevés mártást öntök rá, amit burgonyaréteggel beborítok. Karfiollal folytatom, amire újabb mártást öntök. Végül burgonyaréteg zárja le a sort, amit bőven megöntözök a maradék mártással, és rászórom a reszelt sajtot. A tepsit betakarom, és az előmelegített forró sütőben kis lángon, egy órán keresztül párolom.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.
Kolbászos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 kis tubus kolbászkrém, 20 dkg puha lángolt kolbász, 2 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés zsemlemorzsa, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzöm és még melegen meghámozom. Hagyom kihűlni. Közben a vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntöm a közben felforralt tejet. A tűzre visszatéve simára keverem és sűrűre főzöm, majd hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, a meghámozott és nagyon apróra metélt vöröshagymát, valamint a sót és a borsot. Ezután beleteszem a tubusból kinyomott kolbászkrémet, és jól összekeverem. Egy tepsit kikenek az olajjal és egyenletesen elterítem benne a vékonyra karikázott burgonyát. Gyengén megsózom, majd a bőrétől megfosztott és vékony karikákra metélt kolbászt rászórom. Végül a kolbászkrémes mártással bekenem. Rálocsolom a tejfölt, meghintem kevés (egy-két evőkanál) zsemlemorzsával és alufóliát teszek a tetejére. Előmelegített forró sütőben közepes lángon negyven percig párolom, ezután a fedőt levéve, szép pirosra pirítom a tetejét. Salátát soha sem felejtek el, kínálni hozzá.
Elkészítési ideje: kb. 100 perc.
Fűszeres rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 pár virsli, 3 dl tejföl, 1 dl ketchup, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál "piros arany" paprikakrém, 4 gerezd fokhagyma, kevés só. 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoránna, 10 dkg reszelt márványsajt.
A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom. Ha langyosra hűlt, vékony karikákra vágom. A felét beleterítem egy közepes nagyságú tepsibe. Rákarikázom a bőrétől megfosztott virslit, és ráhintem a reszelt márványsajt egyharmadát. A tejfölt, és a ketchupot simára keverem, beleteszem a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a mustárt, a paprikakrémet, a majoránnát és a borsot, meg a maradék reszelt sajtot. Az egészet sűrű masszává keverem. Megkóstolom, hogy elég sós-e. (A márványsajt és a paprikakrém nagyon sós, vigyázzunk, nehogy elsózzuk az ételt!) A tepsiben a márványsajtos virslire terítem a maradék burgonyát és rákenem a sűrű sajtos-tejfölös masszát. Szorosan betakarom a tepsit és az előmelegített forró sütőben, kis lángon, legalább másfél órán keresztül párolom. Csodálatos ízűvé párolódik össze ez a rakott krumpli. Tálalás előtt a tepsiről leveszem a fedőt és szép világos pirosra pirítom a tetejét. (Nem szabad megbarnítani, mert keserű lesz!)
Elkészítési ideje: 140 perc.
Mustos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg fehér szőlő, 1 dl frissen préselt must, 20 dkg trappista sajt egy darabban, 2 dl tejszín, 2 tyúkhúsleves-kocka, 4 db egész tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, késhegynyi őrölt gyömbér (vagy gyömbérpor), 1 evőkanál finomliszt.
A burgonyát héjában megfőzöm, és meghámozva vékony karikákra vágom. Akkora tepsit készítek elő, amekkorába csak egy ujjnyi magasan fér a burgonya. A főtt burgonyát beleterítem és megsózom. A szőlőt megmosom, lecsöpögtetem, leszemezem és rászórom a burgonyára, illetve kicsit bele is nyomkodom. A tojásokat szétválasztom. A sárgákat kevés sóval, borssal, szerecsendió-reszelékkel és gyömbérporral kikeverem, majd felengedem a tejszínnel és a musttal, amiben előzőleg elkevertem a lisztet és a megtisztított, zúzott fokhagymát. A húsleveskockákat fél dl vízben feloldom és hozzáöntöm a fűszeres-tojásos tejszínhez. A tojásfehérjékből nagyon kemény habot verek, és óvatosan összekeverem a tojásos-tejszínes mártással. A burgonyára rárakom a hajszálvékony szeletekre vágott sajtot és rákenem a tojáshabos masszát. Fedetlenül betolom az előmelegített forró sütőbe, és addig sütöm közepes lángon, amíg szép piros-barna nem lesz a teteje. Különleges ízű, finom étel!
Elkészítési ideje: 90 perc.
Húsos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, félliternyi jó erős, leszűrt húsleves (vagy csontleves), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 25 dkg darált sertéshús, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál szárított bazsalikom, 1 mokkáskanál szárított rozmaring, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt.
Az olajat felforrósítom. Megfonnyasztom rajta a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd ráteszem a darált húst, és folytonos keverés közben fehéredésig pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntöm a húslevest. Beleszórom a fűszereket, és fedő alatt megpárolom. Ezután belekeverem a paradicsompürét, a sajtot és a lisztet, de már nem forralom. A meghámozott és karikákra vágott főtt burgonyát beleterítem egy nagy tepsibe úgy, hogy csak egy sor legyen benne a burgonya, majd ráöntöm a megpárolódott paradicsomos húst. Befedem és az előmelegített forró sütőben legalább negyven percig párolom. Ezután a fedőt leveszem, rálocsolom a tejfölt, és szép pirosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 100 perc.
Fokhagymás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg főtt sonka vagy kicsontozott füstölt hús, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, késhegynyi pástétomfűszer, 3 cent konyak, 1 teáskanál só, 2 db egész tojás.
A burgonyát nyersen meghámozom, és vékony karikákra vágom. Tepsibe teszek egy sor burgonyát, ezt betakarom a csíkokra vágott sonkával, amelyet újabb réteg burgonya követ. A tejszínt összekeverem a tejjel, a konyakkal, hozzáadom a habosra felvert tojásokat, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, végül belekeverem az összes fűszert. A tejes-tojásos öntetet rálocsolom a burgonyára, és alufóliával szorosan befedem. A tepsit előmelegített forró sütőbe tolom, és kis lángon legalább két órán keresztül párolom. Ezután a fedőt leveszem róla, és kissé megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb: 150 perc.
Szalonnás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 15 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt, 4 dl tejföl, 4 db egész tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, ízlés szerint só.
A tojásokat keményre főzöm és meghámozva apró kockákra vágom. A főtt burgonyát hámozás után nagyon vékony karikákra szeletelem. Közepes nagyságú tepsibe beleterítem a krumpli karikákat, arra rászórom a tojáskockákat és betakarom a vékonyka csíkokra vágott császárhússal. Az olajat felforrósítom, rászórom a lisztet, és zsemleszínűre pirítva gyors keverés közben lehúzom a tűzről, majd belekeverem a tejfölt. Ezután hozzáadom a maradék olajon megfonnyasztott, nagyon apróra metélt vöröshagymát és jól összekeverem. A burgonyára ráöntöm a tejfölös-hagymás mártást és a tepsit betakarva, előmelegített forró sütőbe tolom. Közepes lángon, egy órán keresztül párolom, ezután a fedőt levéve, piros-ropogósra pirítom a tetejét. Salátát feltétlenül kínáljanak hozzá!
Elkészítési ideje: 120 perc.
Túrós rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 3 dl tejföl, 2 csokor friss kapor (vagy 1 teáskanál apróra zúzott kapormag), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 2 dkg vaj (vagy margarin), 4 db egész tojás.
A tojásokat keményre főzöm és meghámozva karikákra vágom. A főtt burgonyát meghámozom, és vékony karikákra metélem. Akkora tepsiben terítem szét, hogy csak egy sorban legyen, ezután ráteszem a tojáskarikákat. A tehéntúrót áttöröm és összekeverem a tejföllel, a sóval, a borssal, a nagyon finomra vágott kaporral (vagy a kapormaggal), végül belekeverem a megolvasztott vajat. Ezzel a masszával megkenem a tojásos burgonya tetejét és fedetlenül tolva be a forró sütőbe, addig sütöm, amíg színesedni nem kezd az étel teteje. A tányéron kevés friss kaporral még külön is meghintem.
Elkészítési ideje: kb. 85 perc.
Gombás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg gomba, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 25 dkg zöldpaprika, 2 db egész tojás.
A gombát gondosan megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, és vékony szeletekre vágom. Az olajat felforrósítom, ráteszem a gombát és megsózom, megborsozom, majd fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha zsírjára sült, belekeverem a megmosott, lecsöpögtetett és apróra vágott petrezselyem zöldet, valamint a megtisztított, zúzott fokhagymát. Közben a zöldpaprikát kicsumázom, és vékony szeletekre vágom. A meghámozott és karikára vágott burgonyát szétterítem egy tepsiben, megsózom, majd rákanalazom a párolt petrezselymes gombát, és a tetején elosztom a zöldpaprikaszeleteket. Rászórom a reszelt sajtot és lelocsolom a habosra felvert tojással. Az egészet szorosan befedem, és előmelegített forró sütőbe tolom. Jó negyven percig közepes lángon párolom, majd a fedelét levéve, kissé megpirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 105 perc.
Köményes rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 25-30 dkg megtisztított és egészben megpárolt sárgarépa, fél mokkáskanál törött köménymag, 3 dl tej, 10 dkg reszelt trappista sajt, 3 db egész tojás, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
A főtt burgonyát meghámozom, és karikákra vágva beleterítem egy közepes nagyságú tepsibe. Rászórom a megtisztított és almareszelőn lereszelt sárgarépát. A tojásokat keményre főzöm, és apró kockákra vágva elosztom a sárgarépa tetején. A tejben elkeverem a sót, a borsot és a törött köménymagot, majd ráöntöm a tetejére, végül meghintem a reszelt sajttal. A tepsit szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőben negyven percig párolom. A fedőt levéve világossárgára pirítom a tetejét. Egyszerű, ám nagyon finom étel egy jó nagy tál salátával.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Paradicsomos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 50 dkg friss nyers paradicsom, 3 db egész tojás, 2 dl tejszín, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj.
Egy közepes nagyságú tepsit vagy tűzálló tálat egy evőkanál olajjal kikenek, és belekarikázom a meghámozott, főtt burgonya felét. Erre ráteszem a megmosott és felszeletelt paradicsom felét. A tojásokat a tejszínnel habosra verem, beleszórom a fűszereket és a megtisztított, zúzott fokhagymát. Néhány evőkanállal rálocsolok a paradicsomra, majd kevés reszelt sajttal meghintem. Ezután újra burgonyával folytatom a sort, amelyet paradicsomréteg követ. Végül ráöntöm az összes fűszeres-tejszínes tojást és rászórom a maradék reszelt sajtot. A maradék olajjal lelocsolom, és a tepsit egy alufólia darabbal befedem. Az előmelegített forró sütőben harminc percig párolom, végül a fedőt levéve, kissé megpirítom a tetejét. Vigyázat, a sajt miatt hamar megbarnulhat!
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Rakott burgonya Ernő módra
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg mirelit, morzsolt csemegekukorica, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 db egész tojás, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál só.
Közepes nagyságú tepsit egy evőkanál olajjal kikenek. A meghámozott főtt burgonyát az almareszelő durva fokán lereszelem, a túrót (szitán vagy villával) áttöröm. A tojásokat habosra verem a tejföllel, majd belekeverem a sót és a megtisztított, zúzott fokhagymát. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom és a zsírját kisütöm. A visszamaradt pörcöt is a mártáshoz keverem. A reszelt burgonya felét beleterítem a tepsibe és rászórom a tehéntúrót. Elosztom rajta a már felengedett kukoricaszemeket. Rálocsolom az öntet felét, majd betakarom a burgonya másik felével. A megmaradt öntetet rálocsolom, végül ráhintem a zsemlemorzsát. A szalonnazsírral és a maradék olajjal megöntözöm és befedve tolom be az előmelegített, forró sütőbe. Húsz percig párolom közepes lángon, majd a tetejét levéve, addig sütöm, amíg a zsemlemorzsa megpirul a tetején.
Elkészítési ideje: kb. 1 óra 30 perc.
Mindent bele rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 10 dkg szárazra sütött tepertő, 10 dkg gomba, 10 dkg bármilyen húsféle (vagy felvágott), 10 dkg reszelt sajt (bármilyen maradék is lehet), 1 db egész tojás, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só.
A gombát és a hagymát megtisztítom. A felvágottal és a tepertővel együtt nagylyukú darálón ledarálom. A tojást habosra verem, összekeverem a tejföllel és a darált húsos masszával, végül a sót és a borsot is belekeverem. A meghámozott és karikákra vágott főtt burgonyát beleterítem egy nagyobb tepsibe, kissé megsózom, és rákenem a tejfölös krémet. Beszórom a reszelt sajttal és meglocsolom az olajjal. Szorosan befedem egy alufóliával és az előmelegített közepes hőfokú sütőben negyven percig párolom, ezután pedig a tetejét levéve, kicsit megpirítom. (Csak világosra, nehogy a sajt keserűvé váljon a tetején!)
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Kertész rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 30-35 dkg karfiol, zöldbab, zöldborsó vegyesen, 2 db egész tojás, 2 dl tejföl, 2 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 kis fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa.
A főtt burgonyát meghámozom és felkarikázom. Egy közepes nagyságú tepsibe beleterítek egy réteg burgonyát. Megsózom. A megtisztított és kis rózsáira szedett karfiol felét, a megmosott, letisztított, felvágott zöldbab felét és a zöldborsó felét ráteszem a burgonyarétegre, és ugyancsak megsózom. Erre ismét burgonya kerül, amelyet a maradék zöldséggel rétegezek, végül a zsemlemorzsával fejezem be. Minden sort megsózok. A tojást habosra verem a tejföllel, belekeverem a megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt petrezselyem zöldet, a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát, valamint az olajat. Sóval és a fehér borssal fűszerezem, majd ráöntöm a burgonya tetejére. Szorosan befedem és jó egy órán keresztül, kis lángon párolom az előmelegített, forró sütőben. Ezután a fedőt leveszem a tetejéről, és pirosra pirítom.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Szerb rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg nyers burgonya, 15 dkg rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 tyúkhúsleves-kocka, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött bors, 1 teáskanál só.
A rizst gondosan átválogatom, megmosom, és fél órára hideg, tiszta vízbe áztatom. Közben a burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom. A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra metélem. A füstölt szalonnát apró kockákra vagdosom, és zsírját kiolvasztom. A zsírra ráteszem a vöröshagymát, és üvegesre fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ezután felöntöm jó félliternyi vízzel, beleteszem a tyúkhúsleves-kockát, és a sóval, borssal fűszerezem. Felforralom. Ezután adom bele a zúzott fokhagymát. Egy közepes nagyságú tepsit előkészítek. A burgonyakockák felét belerakom, erre pedig rászórom a nyers, lecsöpögtetett rizst. Beborítom a maradék burgonyával és ráöntöm a hagymás levet. Az egészet szorosan lefedem alufóliával, és közepes lángon legalább egy órán keresztül párolom a forró sütőben. Ezután leveszem a fedelét, ráöntöm a tejfölt és fedetlenül addig pirítom, amíg piros nem lesz a teteje.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Mexikói rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg mirelit morzsolt csemege- kukorica, 2 db paradicsompaprika, 1 db csípős hegyes paprika, 4 egész tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál kukoricaliszt, 10 dkg reszelt bármilyen csípős ízű sajt.
A főtt burgonyát meghámozom, és vékony karikákra vágom, majd egy közepes tepsiben a felét elterítem. Rászórom a már felengedett mirelit kukorica felét és a megmosott, kicsumázott, apróra vágott paradicsompaprika-kocka felét. A tojásokat habosra verem, összekeverem a tejföllel és a kukoricaliszttel, majd hozzáadom a reszelt sajtot, a törött borsot és a zúzott fokhagymát. Ebből az öntetből néhány kanállal rálocsolok, ezután a rétegezést a hegyes csípős paprika- karikákkal az előző sorrend szerint folytatom. A tetejére öntöm a maradék sajtos mártást és a tepsit szorosan letakarva, legalább negyven percig közepes lángon párolom az ételt. Végül a fedőt levéve, pirosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.
Szamosi rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 30-35 dkg kifejtett zöldborsó (lehet mirelit is), 25 dkg nyers darált hús (bármilyen fajta), 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só.
A vöröshagymát tisztítás után apróra vágom, majd a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet, majd a tűzre visszateszem. Hozzárakom a darált húst, megsózom, és folytonosan kevergetve fehéredésig pirítom. Beleteszem a zúzott fokhagymát és a lángot lezárva alatta, hagyom kihűlni. Közben a főtt burgonyát meghámozom, és karikákra vágom. A megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt petrezselyem zöldet, meg a tejfölt belekeverem a darált húsba, végül hozzáadom a habosra felvert tojást is. Közepes nagyságú tepsit előkészítek. Belerakom a burgonyakarikákat, megsózom és rászórom a zöldborsót. A húsos-tojásos tejfölt rákenem a tetejére és a tepsit szorosan befedve, negyven percig párolom a közepesen előmelegített sütőben. Végül a fedőt levéve, pirosra pirítom a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Sajtos - currys rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 2 db egész tojás, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 púpozott teáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál só.
A nyers burgonyát meghámozom, és karikákra vágva lerakom egy nagyobb tepsibe. Félreteszem. A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a forró tejjel felengedem és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután a tűzről lehúzom, belekeverem a tejfölt és a reszelt sajtot. A curryporral, és a törött borssal fűszerezem, majd megsózom. Ha a mártás kihűlt, belekeverem a habosra felvert tojást is. Ezt a masszát rákenem a burgonya tetejére, és a tepsit nagyon szorosan lefedem. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és egy órán keresztül párolom. Ezután a fedőt leveszem, és pirosra pirítom a tetejét. Vigyázat, a sajt miatt hamar barnul! Hagymás paradicsomsalátával a legfinomabb.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Szardíniás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 40 dkg friss paradicsom, 2 kis doboz bármilyen, paradicsomos halkonzerv, 10 dkg reszelt sajt, fel citrom reszelt héja, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A főtt, meghámozott és karikákra vágott burgonya felét egy közepes nagyságú tepsiben elterítem. Megsózom, majd elosztom rajta a fele mennyiségű paradicsomot. A halat paradicsomos olajától leszűröm, villával összetöröm és rászórom a burgonyára. A tejfölt, a halkonzerv levét, a citromhéjat, a törött borsot és a zúzott fokhagymát összekeverem, majd a felét rálocsolom az ételre. A rétegezést reszelt sajttal, és burgonyával folytatom. Újabb réteg paradicsom, haldarabkák, öntet következik, végül a reszelt sajt rászórásával fejezem be. A tepsit fedetlenül tolom be az előmelegített forró sütőbe, és addig sütöm, amíg ropogósra nem sül a teteje.
Elkészítési ideje: kb. 85 perc.
Tavaszi rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 2 csokor zöldhagyma (zöld szárával együtt), 1 csokor új sárgarépa, 1 új karalábé, 10 dkg kifejtett, friss zöldborsó, 5 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 2 csokor friss petrezselyemzöld, 2 pár virsli, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött bors.
Az összes zöldséget (a burgonyát is beleértve) megtisztítom, megmosom. Egy közepes nagyságú tepsibe karikázom a burgonyát és a sárgarépát. A karalábét kis kockákra aprítom, a zöldhagymát zöldjével együtt pedig egy centis darabokra vágom. A zöldborsót is hozzáadva, az egészet a tepsiben összerázom, és jól megsózom, megborsozom. A virslit bőrétől megfosztva ugyancsak vékonyra karikázom, és a tetején elosztom. Az ételt tejföllel lelocsolom, majd a hajszálvékony szeletkékre vágott füstölt szalonnával betakarom. Alufóliával lefedem a tepsit és az előmelegített forró sütőbe tolva, negyven percig közepes lángon párolom. Ezután a fedelét levéve addig pirítom, amíg a szalonnából ropogós pörc nem válik. A sütőből kivéve meghintem a megmosott és finomra aprított petrezselyemzölddel, és azonnal tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 85 perc.
Kelkáposztás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 50 dkg kelkáposzta, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 4 dl tejföl, 20 dkg párizsi vagy krinolin, 3 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött köménymag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 dkg reszelt füstölt sajt, ízlés szerint só. A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva vékony karikákra vágom. Közben a kelkáposztát megtisztítom a külső, fonnyadt, hibás leveleitől, és nyersen vékony csíkokra vágom. A tejfölt összekeverem a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a sóval, a borssal, a köménymaggal és az olajjal. A párizsit nagyon vékony csíkokra metélem. Egy közepes nagyságú tepsibe terítek egy sor burgonyát, amelyet megsózok, majd rászórok egy sor kellevél-csíkot, kevés párizsit és meghintem reszelt sajttal. A fokhagymás-fűszeres tejfölből néhány evőkanállal meglocsolom, és a rétegezést burgonyával folytatom. Ha a hozzávalók elfogytak, akkor a nagyon apróra metélt füstölt szalonnát rászórom a tetejére, és a tepsit alufóliával szorosan befedem. Előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon negyven percig párolom, majd a fedelét levéve, piros-ropogós pörccé sütöm a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.
Kelkáposztás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 50 dkg kelkáposzta, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 4 dl tejföl, 20 dkg párizsi vagy krinolin, 3 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött köménymag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 dkg reszelt füstölt sajt, ízlés szerint só.
A burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva vékony karikákra vágom. Közben a kelkáposztát megtisztítom a külső, fonnyadt, hibás leveleitől, és nyersen vékony csíkokra vágom. A tejfölt összekeverem a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a sóval, a borssal, a köménymaggal és az olajjal. A párizsit nagyon vékony csíkokra metélem. Egy közepes nagyságú tepsibe terítek egy sor burgonyát, amelyet megsózok, majd rászórok egy sor kellevél-csíkot, kevés párizsit és meghintem reszelt sajttal. A fokhagymás-fűszeres tejfölből néhány evőkanállal meglocsolom, és a rétegezést burgonyával folytatom. Ha a hozzávalók elfogytak, akkor a nagyon apróra metélt füstölt szalonnát rászórom a tetejére, és a tepsit alufóliával szorosan befedem. Előmelegített forró sütőbe tolom és közepes lángon negyven percig párolom, majd a fedelét levéve, piros-ropogós pörccé sütöm a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.
Szalonnás-káposztás rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 40 dkg savanyú káposzta, 15 dkg jó húsos angolszalonna, 3 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy savanykás alma, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), kevés só.
A savanyú káposztát szükség szerint átmosom, alaposan lecsöpögtetem és apróra vágom. A meghámozott és felkarikázott főtt burgonya egyharmadát közepes nagyságú tepsire terítem. Meghintem kevés vegetával, és elosztom rajta a káposzta felét. Erre ráteszem a megmosott, kicsumázott és vékonyra szeletelt alma felét, meg a nagyon apróra vágott, éppen csak üvegesre sütött angolszalonna-darabkák felét. Rákarikázom a fele mennyiségű vöröshagymát, majd burgonyával folytatom a rétegezést. Megszórom a vegetával, újabb réteg káposztát szórok rá, betakarom a maradék almával és a szalonnadarabkákkal, ezután a hagymát osztom el rajta, végül beborítom az utolsó réteg burgonyával. A tejfölbe kevés vegetát, sót, és csombort szórok, majd lelocsolom vele az étel tetejét. Előmelegített forró sütőbe teszem fedetlenül, és addig sütöm-pirítom, amíg a tetején ropogósra sül a tejfölös burgonya. Aki szereti, a tányéron külön is megtejfölözheti.
Elkészítési ideje: kb. 105 perc.
Párizsis rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 25 dkg párizsi vagy krinolin, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só.
A főtt burgonyát meghámozom, és vékony karikákra vágom, majd egy közepes nagyságú tepsin úgy terítem szét, hogy közben jól megsózom. Félreteszem. A megtisztított vöröshagymát karikákra vágom, majd a felforrósított olajon, fedő alatt üvegesre párolom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntök egy evőkanál vizet, ezután beleteszem a nagyon apró kockákra vágott párizsit. Egy-két pillanatig sütöm, közben kevergetem, ezután beleszórom a törött borsot, végül hozzáadom a tejfölt. Ezzel már nem forralom. A paprikás-tejfölös párizsival megrakom a burgonya tetejét, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm. Aki szereti, a tányérján külön is megtejfölözheti.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Kapros rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 3 db egész tojás, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 1 kis fej vöröshagyma, 2,5 dl tej, 2 evőkanál búzadara, 1 csokor kapor, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 mokkáskanál törött fehér bors, késhegynyi őrölt szerecsendió virág, 1 teáskanál só.
A főtt burgonyát meghámozom, és karikákra vágva beleterítem egy lapos, nagyobb tepsibe. Megsózom. A tojás sárgákat kikeverem az olvasztott, de már hideg vajjal, és apránként hozzáadom a tejet, a búzadarát, a nagyon finomra aprított kaprot és az összes fűszert. A tehéntúrót villával simára töröm és hozzákeverem a tojásos keverékhez. Végül a tojások fehérjéből vert kemény habbal óvatosan összekeverem, és a masszát a burgonyára kenem. Előmelegített forró sütőbe tolom, közepes lángon addig sütöm, amíg szép piros-barna kéreg nem sül a tetejére.
Elkészítési ideje: kb. 85 perc.
Francia sajtos rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 15 dkg reszelt sajt vegyesen (bármilyen fajta lehet), 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 db egész tojás, 6 dl tej, késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 teáskanál só.
A főtt burgonyát hámozás után vékony karikákra vágom, a fokhagymagerezdeket megtisztítom, és apróra vágom (nem zúzom). Egy tepsi alját beterítem |