Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
BURGONYÁS TÉSZTÁK

ÉDES SÜLT-FŐTT TÉSZTÁK

 

Szilvás gombóc

 

Hozzávalók: a tésztához 1 kg burgonya, 3 evőkanál hideg zsír, 25 dkg finomliszt, 1 db egész tojás, 1 teáskanál só, a töltelékhez: 50 dkg szilva (lehet lecsöpögtetett befőtt is), annyi mokkacukor, amennyi a szilva, a tetejére 5 evőkanál olaj, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg porcukor.

A tésztához a megmosott burgonyát héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom és összetöröm. A zsírral, a liszttel, a tojással és a sóval összedolgozom, és tésztává gyúrom, majd egy cipóvá formálom. Lisztezett deszkán 3 milliméter vastagra kinyújtom és egyforma, 5 x 5 centiméteres kockákra vágom. A szilvát megmosom, kimagozom és a magházba, a mag helyére egy-egy mokkacukrot helyezek. Ezután összezárom, és a tésztakocka közepére teszem. (Ha befőttből készítem, akkor csak kimagozom, de nem teszek bele cukrot, mert a befőtt elég édes.) A szilvát úgy csomagolom a tésztába, hogy az ne tudjon kiesni belőle. Tenyeremben összegömbölyítem. Bőséges, sós vizet forralok, majd a forrásban lévő vízbe óvatosan beleengedem a gombócokat. A megfőtt gombócokat leszűröm, és a közben megpirított zsemlemorzsában meghempergetem. Kevés porcukorral (vagy fahéjas porcukorral) meghintve tálalom.

Elkészítési ideje: kb. 85 perc.

 

Barackos gombóc

 

Hozzávalók: a tésztához ugyanaz, mint a szilvás gombóc tésztájához; a töltelékhez 50 dkg sárgabarack, mokkacukor (vagy sárgabarackbefőtt).

Ugyanúgy készítem, mint a szilvás gombócot.

Elkészítési ideje: kb. 85 perc.

 

Lekváros gombóc

 

Hozzávalók a tésztához: ugyanaz, mint a szilvás gombóc tésztájához, a töltelékhez: kemény (beszáradt, régi) gyümölcsíz vagy szilvalekvár, fahéjas porcukor.

Ugyanúgy készül, mint a szilvás gombóc, csak a gyümölcs helyett gyümölcs nagyságú darabkákra vágott kemény lekvárt teszek a tészta közepére.

Elkészítési ideje: kb. 85 perc.

 

Rakott burgonyás palacsinta (8 személyre)

 

Hozzávalók: 12 db, a szokásos módon megsütött hagyományos palacsinta, 4 evőkanál burgonyapehely, másfél dl tej, 3 dl tejföl, 1 db egész tojás, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor. 5 dkg mazsola, 3 dkg vaj (vagy margarin), csipetnyi só.

A mazsolát megmosom, szárát leszedegetem és annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi, majd nagyon kis lángon forráspontig melegítem. Fedőt teszek rá, és a lében hagyom kihűlni, addigra majdnem az összest felszívja. Közben a burgonyapehelyre ráöntöm a tejet, a tejfölt, majd jól összekeverem, és tíz percig hagyom állni. Ezután újból összekeverem és a citromlével, a citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval ízesítem. Belekeverem a leszűrt mazsolát és az olvasztott, de már nem meleg vajat, valamint a habosra felvert tojást. Az egészet alaposan átkeverem. Kerek tűzálló tálat kibélelek palacsintával. Megkenem a burgonyás krémmel, majd ráborítom a második palacsintát, amit ugyancsak megkenek a krémmel. A rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogy a palacsinta. A tetejét vastagon bekenem a krémmel és a tálat az előmelegített forró sütőbe tolom. Legalább huszonöt percig sütöm, illetve addig, amíg a teteje szépen megpirul, ropogóssá sül. Tortacikkekre vágva, frissen, forrón tálalom. (A maradékot a sütőben lehet megmelegíteni.)

Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

 

Sárgabarack burgonyabundában

 

Hozzávalók: 2 evőkanál burgonyapehely, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 2-3 evőkanál finomliszt, csipetnyi só, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, késhegynyi tört szegfűszeg, 10 szem nem nagyon érett sárgabarack, bő olaj a sütéshez, a tetejére kevés őrölt fahéjjal kevert porcukor vagy vaníliás porcukor.

Először elkészítem a burgonyabunda masszáját. A tojást habosra felverem, hozzákeverem a tejet, a sót, a cukrot és a fűszereket, majd ráöntöm a burgonyapehelyre. Az egészet jól összekeverem, és tíz percig hagyom állni. Közben a sárgabarackokat megmosom, letörülgetem és kimagozom. A fél gyümölcsöket megmártom a lisztben, majd az ismételten összekevert, palacsintamassza sűrűségű tésztában megforgatom és azonnal bő, forró olajban szép piros-ropogósra megsütöm. Itatóspapírra vagy papírtörülközőre teszem, hogy az a felesleges olajat felszívja. Fahéjas porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintve teszem az asztalra. Ugyanígy lehet elkészíteni a kicsumázott, karikákra vágott almával, kimagozott szilvával.

Elkészítési ideje: kb. 35 perc.

 

Narancsos krumpli-puffancs

Hozzávalók: 4 evőkanál burgonyapehely, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 narancs kicsavart leve és reszelt héja, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 2-3 evőkanál méz (vagy cukor) ízlés szerint, 1 zacskó vaníliás cukor, bő olaj a sütéshez, a tálaláshoz narancslekvár (vagy egyéb pikáns, nem túl édes lekvár).

A tojást habosra verem, hozzákeverem a tejet, a mézet, a sütőport és a burgonyapelyhet. Tízpercnyi várakozás után még egyszer átkeverem, és annyi finomlisztet dolgozok bele, hogy tejföl sűrűségű massza legyen belőle. Ezután keverem bele a narancslevet, a reszelt narancshéjat és a vaníliás cukrot. Bő olajat forrósítok, annyit, hogy a teáskanállal beleszaggatott puffancsok valósággal úszhassanak az olajban. Sülés közben szépen megnőnek, ezért egyszerre csak keveset szabad beletenni. A pirosra sült puffancsokat itatóspapírra vagy papírtörülközőre teszem, hogy az a felesleges olajat beszívja. Egy-két kanál narancslekvár kíséretében forrón tálalom, amibe a puffancsok mártogathatók.

Elkészítési ideje: kb. 35 perc.

 

Burgonyás morzsóka

 

Hozzávalók: 1 kg főtt, hámozott és áttört burgonya, 20 dkg finomliszt, 1 db egész tojás, 5 dkg zsír (vagy fél dl olaj), 2 púpozott evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanálnyi só, 1 citrom lereszelt héja, a tálaláshoz porcukor és tetszés szerint savanykás, pikáns lekvár.

A cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat összekeverem a tojás sárgával, majd hozzáadom a lisztet és az áttört burgonyát. A tojásfehérjéből kemény habot verek. és lazán belevegyítem a keverékbe. Egy nagy serpenyőben felforrósítom az olajat, és a burgonyás keveréket ráteszem, majd folytonos keverés közben jó lepirítom. Forró tányérokra teszem és lekvárt kínálok hozzá. Aki édesen szereti, a tányérján külön is megcukrozhatja.

Elkészítési ideje: 75 perc.

 

SÓS SÜLT ÉS FŐTT TÉSZTÁK

 

Sajtos burgonyametélt

 

Hozzávalók: 1 kg nyers burgonya, 15 dkg vaj (vagy margarin), 15 dkg reszelt trappista sajt, 1 db egész tojás, 20 dkg finomliszt, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál currypor.

A burgonyát meghámozom, és nagyon kevés vízben megfőzöm. Leszűrve azon forrón áttöröm, majd összedolgozom 10 dkg reszelt sajttal, 10 dkg vajjal, a gyengén elhabart tojással és a liszttel. Sóval, törött borssal, és a curryporral fűszerezve lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom. Fél centis csíkokra vágom, és két centis darabkákra metélem. Sós vizet forralok, amelyben kifőzöm a sajtos nudlikat. Tűzálló tálat előkészítek, beleteszem. a maradék vajat és felolvasztom. A leszűrt és meleg vízben leöblített tésztát megforgatom benne, majd a megmaradt reszelt sajttal leszórom. Éppen csak annyi időre teszem be az előmelegített forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.

Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

 

Zöldséges nudli

 

Hozzávalók: 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 kg nyers burgonya, 20 dkg finomliszt, 2 db egész tojás, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1 csokor petrezselyem, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 2 dl tejföl.

A zöldséget megtisztítom, és nagyon kevés vízben megpárolom. A burgonyát hámozás után darabokra vágom, és kevés vízben megfőzöm, majd leszűrve még forrón mindkettőt összetöröm. Gyúródeszkára teszem a liszttel, a gyengén felvert nyers tojásokkal, a vaj felével, a fűszerekkel, és a megmosott, lecsöpögtetett, apróra metélt petrezselyemzölddel jól összedolgozom. Sima tésztát gyúrok belőle. Fél centi vastagra kinyújtom, fél centis csíkokra vágom és nudli formájúra sodrom. Kis darabokat vágok belőle és az előre elkészített, forrásban lévő sós vízben megfőzöm. Leszűrve meleg vízzel leöblítem, majd a felolvasztott vajra szedve a sütőben átforrósítom és tejföllel tálalom.

Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

 

Sült sonkás nudli

 

Hozzávalók: 1 kg nyers burgonya, 15 dkg főtt, kicsontozott, bármilyen fajta füstölt hús, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg finomliszt, 2 db egész tojás, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, 2 dl tejföl, késhegynyi füstízű só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez.

A burgonyát meghámozom, nagyobb darabokra vágom és sós vízben puhára főzöm. Leszűrve jól lecsöpögtetem, majd még forrón összetöröm. Hozzáteszem a lisztet, a gyengén felvert tojást, a sütőport, a sót, a törött borsot és a közben ledarált füstölt húst. Hozzáadom a nagyon apró kockákra vágott és kiolvasztott füstöltszalonna-pörcöt, valamint a szalonnazsír felét. Alaposan összedolgozom, és sima tésztává gyúrom. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom, fél centis csíkokat vágok belőle, majd összesodrom, és kis darabkákra vágom. Bő olajat forrósítok, és pirosra sütöm benne a sonkás nudlikat. Leszűröm, ezután a megmaradt szalonnazsírra szedem és a sütőben átforrósítva, a füstízű sóval elkevert tejföllel leöntve tálalom.

Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

 

Burgonyás táska

 

Hozzávalók: a tésztához 1 kg nyers burgonya, 20 dkg finomliszt, 2 db egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors; a töltelékhez 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál olaj, a sütéshez bő olaj, a tálaláshoz 2 dl tejföl.

Először elkészítem a tölteléket. A gombát megtisztítom, apróra vágom, és a felforrósított olajon sóval, a finomra metélt petrezselyemzölddel és a törött borssal fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Hagyom kihűlni. Közben a burgonyát meghámozom és nagy darabokra aprítva kevés vízben megfőzöm, majd leszűröm. Hagyom jól lecsurogni. Még forrón áttöröm és összedolgozom a liszttel, a felveretlen nyers tojásokkal, a sóval és a törött borssal, ezután sima tésztát gyúrok belőle. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom. Tizenkét egyforma nagyságú kockára vágom. Egy-egy tésztadarab egyik felére rákenek a gombatöltelékből, majd a másik felét ráhajtom. Közben a szélét jól rányomkodom, nehogy a töltelék kifolyhasson belőle. Ily módon tizenkét "táskát" kapok, amelyeket bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra megsütök. A felesleges olajat lecsöpögtetve róla tálpapírra vagy papírtörülközőre rakom, hogy az felszívja a még rajta lévő felesleges olajat. Savanyúsággal vagy salátával tálalom, de majonézes mártás is jól illik mellé.

Elkészítési ideje: 90 perc.

 

Burgonya-rolád

 

Hozzávalók a tésztához: 1 kg nyers burgonya, 40 dkg finomliszt, 2 tojás sárgája; a tészta bemártásához 5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál só; a töltelékhez: 10 dkg jól kisütött tepertő, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg bármilyen sült vagy főtt hús (maradék is lehet), 2 tojásfehérje, 1 mokkáskanál törött bors és ízlés szerint só.

A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűrve félreteszem. A tésztához a megmosott, héjas burgonyát megfőzöm, majd még melegen meghámozom és áttöröm. Összedolgozom a liszttel, a tojás sárgákkal, egy teáskanál szalonnazsírral és a sóval. A tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom és félreteszem. A töltelékhez a szalonnapörcöt összekeverem a vagy ledarált, vagy nagyon apróra metélt tepertővel, az ugyancsak ledarált hússal, és ízlés szerint sózom, borsozom. A húsmasszát rákenem a kinyújtott tésztára, majd szorosan felsodrom, mint a rétest szokás. A rolád két végét gyengén felvert tojásfehérjével bekenem, és jól összenyomkodom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Nagy tepsiben vagy akkora lábosban forralok vizet, amelybe a burgonya-rolád kényelmesen belefér. A vizet megsózom, és ha forr, óvatosan beleengedem a tésztát. Kb. húsz percig főzöm, ügyelve arra, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, különben a tészta elázik, ahelyett, hogy főne. Ezután lapátkanál segítségével óvatosan kiemelem a vízből, és hagyom pár percig szikkadni, majd jó éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágom. A vajat felolvasztom és megpirítom benne a zsemlemorzsát, végül a szeleteket megforgatom a vajas morzsában.

Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

 

 

 

Májas burgonyás kocka

 

Hozzávalók: 1 kg nyers burgonya, 20 dkg májkrém (lehet dobozos sertés-, vagy marha-májkrém is), 1 db egész tojás, 20 dkg finomliszt, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5 dkg reszelt trappista sajt.

A meghámozott és darabokra vágott burgonyát nagyon kevés vízben puhára főzöm, majd gondosan leszűröm. Tűzforrón áttöröm, és alaposan összedolgozom a liszttel, a felvert tojással, a vaj felével, és a villával szétmorzsolt májkrémmel. Ezután a fűszereket is beleszórom. A sima tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, és apró kockákra vágom. Forrásban lévő sós vízben kifőzöm, majd meleg vízzel leöblítve a maradék olvasztott vajra szedem. Az előmelegített forró sütőbe éppen csak annyi időre tolom be, hogy jól átforrósodjon, majd adagokra osztom. A tányérján ki-ki megszórhatja a reszelt sajttal.

Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

 

Gránátos kocka (grenadirmars)

 

Hozzávalók: 50 dkg nyers burgonya, 25 dkg nagy kocka száraztészta, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A vöröshagymát megtisztítom és apró kockákra vágva a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök két evőkanálnyi vizet, és a tűzre visszatéve beleteszem a közben meghámozott, megmosott és kis kockákra vágott burgonyát. Egy-két percig kevergetem, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi csak szűken lepi el. Megsózom, megborsozom, és fedő alatt puhára párolom. Amíg a burgonya fő, a tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, ezután pedig meleg vízzel leöblítem, és melegen tartom. Tűzálló tálba öntöm, és összekeverem a paprikás burgonyával, majd az előmelegített forró sütőbe teszem annyi időre, amíg a teteje kissé megpirul. Salátával nagyon laktató, ám fogyókúrásnak egyáltalán nem mondható étel.

Elkészítési ideje: kb. 55 perc.

 

Krumplis makaróni

 

Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 50 dkg nyers krumpli, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt trappista sajt, 2 db egész tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál só.

A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom és összetöröm vagy lereszelem. Közben a makarónit a szokásos módon, sós vízben kifőzöm, és meleg vízzel leöblítve melegen tartom. A vajat felolvasztom, belekeverem a tejfölt, a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd az összetört burgonyát hozzáadva, péppé keverem. Lehetőleg teflonedényben teszem a tűzre, és folytonos keverés közepette kissé lepirítom. Ebbe forgatom bele a főtt makarónit, majd hagyom kihűlni. A tojásokat habosra verem és belekeverem a burgonyás tésztába, végül a tetejét behintem a zsemlemorzsával. Rálocsolom az olajat, és az előmelegített forró sütőben pirosra sütöm. Kockákra vágva tálalom. A tányéron ki-ki külön is megtejfölözheti.

Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

 

 

 

 

 

Sült krumplis tészta

 

Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 1 dl tej, 1 db egész tojás, 5 dkg reszelt trappista sajt, 10-13 dkg finomliszt, 1 dkg élesztő, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál currypor, olaj a sütéshez.

A burgonyát megmosom, és héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom és összetöröm. Lisztezett gyúrótáblára öntöm, közepébe mélyedést vájok, amibe beleöntöm a cukorral és tejjel felfuttatott élesztőt, a tojást és az összes többi hozzávalót. A tésztát jól összegyúrom, és liszttel meghintem, ezután egy cipóba formálom. Lisztezett deszkán 1 órán keresztül pihentetem, majd ujjnyi vastagra kinyújtom. Kis háromszögletű darabokra vágom, és bő, forró olajban szép pirosra megsütöm. Majonézes mártással vagy salátával tálalom. Remek sör- vagy borkorcsolya, de egy csésze teával kitűnő vacsora is lehet.

Elkészítési ideje: kb. 150 perc.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?