Krumplis zsemle
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 50 dkg nyers hámozott (tisztán mért) burgonya, 2 evőkanál olaj, 1 tojás sárga, 3 dkg élesztő, 1 teáskanálnyi só, a tetejére 1 dl tejföl.
A meghámozott burgonyát kis darabokra vágom és nagyon kevés sós vízben megfőzöm. Közben a szétmorzsolt élesztőt fél dl langyos vízben, kevés sóval felfuttatom. A főtt burgonyát levétől leszűröm és áttöröm. Mély tálba öntöm a lisztet, az áttört burgonyát, a tojás sárgát, és a felfutott élesztővel, sóval, olajjal, meg a burgonya kihűlt főzővizével összedolgozva, közepesen kemény tésztát dagasztok. (Keverőgéppel nagyon egyszerűen elkészíthető.) Kikent sütőlemezre, kisebb zsemle nagyságú gombócokat formálok és egymástól legalább két centire teszem, majd langyos helyen legalább fél órán keresztül hagyom kelni. Ezután a zsemlék tetejét megkenem a simára kevert tejföllel, és közepesen meleg sütőbe teszem. Szép világosbarnára megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Köménymagos krumplis kenyér
Hozzávalók: 50 dkg főtt, hámozott, áttört burgonya (tisztán mérve), 25 dkg finomliszt, 1 dkg élesztő, 1-1,5 dl tej, 3 evőkanál olaj, 1 csapott teáskanál só, 1 teáskanál köménymag, 1 teáskanál kristálycukor.
1 dl meglangyosított tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a cukrot, majd felfuttatom. Mély tálba beleszórom a lisztet. A közepébe öntöm a felfutott élesztőt, az olajat, az áttört burgonyát. Összedolgozom, majd apránként még annyi tejet teszek hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Addig kell a tésztát gyúrni-gyömöszölni, amíg lyukacsos nem lesz. (Kis háztartási keverőgéppel 8-10 perc alatt tökéletesen kidolgozott lesz a tészta.) Lisztezett deszkán két részre osztom, hosszúkás, zsúrkenyérszerű formára alakítom, és kikent sütőlemezre teszem. Egy órán keresztül hagyom kelni, majd a tetejét vízzel lekenve, előmelegített, forró sütőben tolom és közepes lángon megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Burgonyás zsúrkenyér
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 30 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya, 7 dkg vaj, 2 púpozott teáskanál só, 4 teáskanál porcukor, 4 dkg élesztő, 2 dl tej, fél dl szódavíz.
Fél dl tejet meglangyosítok, belemorzsolom az élesztőt és belekeverem a porcukrot. Hagyom, hogy felfusson, közben gyúrótáblára öntöm a lisztet. Közepébe mélyedést vájok, és belerakom a főtt, áttört burgonyát. Beleszórom a sót, az olvasztott, de már hideg vajat, beleöntöm a maradék, ugyancsak langyos tejet és a felfutott élesztőt, majd annyi szódavizet öntök még hozzá, hogy a tészta közepesen kemény legyen. Jól kidolgozom (kis robotgéppel nagyon gyorsan megy), és lisztezett deszkára rakom. Tetejét is belisztezem, és tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztem. Ezután a cipót három részre vágom, hosszúkás kenyereket formálok belőle, és sütőlemezre rakom. Még fél órát hagyom kelni, ezután pedig vizes kenőtollal a tetejét átsimítom, és az előmelegített forró sütőbe rakom. Közepes lángon szép pirosra megsütöm. Ha a kenyerek kihűltek, egyenként alufóliába csomagolom, és a hűtőszekrényben tárolom. Ez a burgonyás kenyér legalább nyolc napig eláll, de csak a hűtőben, alufóliában. Remek szendvicskenyér, és ha szeletekre vágjuk, a mélyhűtőben jól fagyaszthatjuk.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
|