SÖR- ÉS BORKORCSOLYÁK, SÓS SÜTEMÉNYEK
Burgonyapalacsinta
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg burgonya, 5 dl tej, 30 dkg finomliszt, fél dl olaj, 1 db egész tojás, 1 teáskanálnyi só, a töltelékhez: 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl, csipet só.
A megmosott, és héjában megfőzött burgonyát hámozás után, azonnal áttöröm, majd hozzáöntöm a tejet, a lisztet, a felvert tojást és a sót. Az egészet simára keverem, végül az olajat is belecsorgatom. A masszából a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütök. Egy kerek tűzálló tál aljára rakok egy palacsintát, amire kevés reszelt sajtot és darált sonkát szórok. Erre egy újabb palacsintaréteg kerül, amit tejföllel megkenek, reszelt sajttal és a sonkával meghintem. A rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávaló. A tetejére palacsintának és tejfölnek kell kerülnie. A tálat az előmelegített sütőbe tolom, és csak annyi ideig hagyom benne, amíg a palacsinta átforrósodik. Ügyelek arra, hogy ne pirítsam meg a tetejét. Tálalás előtt cikkekre vágom, és forrón teszem az asztalra.
Krumplis rétes
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 3 dl burgonyapehely, 2,5 dl tej, 2 dl víz, 2 dkg vaj (vagy margarin), 3 db egész tojás, 1 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, fél dl olaj a réteslap kenéséhez.
Először elkészítem a rétes töltelékét. A burgonyapehelyre ráöntöm a vizet és a tejet, majd rászórom a sót, a borsot, a megtisztított és zúzott fokhagymát. Tizenöt percig hagyom pihenni, ez alatt a folyadékot magába szívja a burgonyapehely. Jól átkeverem és hozzáadom az olvasztott, de már nem meleg vajat, a felvert tojást és a tejfölt. Még egyszer összekeverem. A két réteslapot nedves konyharuhára teszem, és közüket egyenként megkenem az olajjal, majd a töltelék felét rákenem. A konyharuha segítségével szorosan felcsavarom, és sütőlemezre rakom. A másik két réteslapot ugyanígy elkészítem, ezután mindkettő tetejét és oldalát beolajozom. Előmelegített forró sütőbe tolom, és szép pirosra megsütöm. Még tűzforrón felszeletelem, de a tepsiben hagyom kihűlni. Melegen is, hidegen is nagyon finom, és olcsó, kiadós sós sütemény vagy vacsora.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Krumplispogácsa
Hozzávalók: 25 dkg vaj (vagy margarin), 25 dkg főtt, áttört (tisztán mért) burgonya, 3 tojássárgája, 1 db egész tojás, 1 evőkanál tejföl, 40 dkg finomliszt, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág.
A vajat a liszttel elmorzsolom, hozzáadom az áttört főtt burgonyát, a tojás sárgákat és az egész tojást, a tejfölt, a sót és a szerecsendió-virágot. Jól összegyúrom, majd a cipóba formált tésztát fél óráig hagyom pihenni. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és késsel bevagdosom a tetejét. Kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Tetejét kevés tejjel megkenve az előmelegített forró sütőben 25-30 percig sütöm.
Elkészítési ideje: kb. 100 perc.
Élesztős krumpli-pogácsa
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 40 dkg tisztán mért, héjában főtt és meghámozott, áttört krumpli, 25 dkg sütőmargarin, 1 db egész tojás, 6 evőkanál tej, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 dkg élesztő, 1 mokkáskanál kristálycukor.
Egy bögrébe beleszórom a szétmorzsolt élesztőt, rászórom a cukrot és ráöntöm a meglangyosított tejet. Jól összekeverve hagyom felfutni. Közben egy gyúrótáblára készítem a lisztet, amelybe mélyedést vájok. A mélyedésbe belerakom a tojást, a szeletekre vágott margarint, a sót és a borsot beleszórom, majd az áttört burgonyával, meg a beleöntött élesztővel együtt tésztává gyúrom. A cipóvá formált tészta tetejét kevés liszttel meghintem, és langyos helyen legalább fél óráig hagyom pihenni. Ezután ujjnyi vastagra kinyújtom, tetejét villával becsíkozom, kevés tejjel megkenem, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Előmelegített forró sütőbe tolom a sütőlemezekre rakott pogácsákat, és huszonöt-harminc percig sütöm. Csak akkor szabad megkóstolni, ha már kihűlt!
Elkészítési ideje: kb. 100 perc.
Krumpli-rudacskák
Hozzávalók: 10 dkg rétesliszt, 10 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg héjában főtt és meghámozott, áttört krumpli, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 db egész tojás, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors, a tetejére 1 db egész tojás.
Az összes hozzávalót tálba szórom és jól összegyúrom, majd a cipóba formált tésztát liszttel meghintve fél óráig hagyom pihenni. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és lisztbe mártott derelyevágóval hosszúkás kis rudacskákat vágok belőle. Sütőlemezre rakom nem túl közel egymás mellé, és a tetejét a felvert tojással megkenve, az előmelegített forró sütőbe tolom. Tizenöt-húsz percig sütöm.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Hamis pizza
Hozzávalók a tésztához: 6 db közepes nagyságú burgonya, 3 db egész tojás, 4 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál hideg zsír (vagy margarin), 1 dl tejföl, 1 teáskanál só, A tetejére: 20 dkg nyers, darált sertéshús, 1 dl tejföl, 2 dl fűszerezett paradicsomlé, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál kakukkfű, 1 mokkáskanál szárított rozmaring, 1 mokkáskanál szárított bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
A tésztához a burgonyát megmosom, és héjában megfőzöm. Meghámozva még melegen összedolgozom a nyers, gyengén elhabart tojással, a liszttel, a zsírral, a sóval és annyi tejföllel, hogy szilárd, de ne legyen kemény a tészta. A sima tésztát tepsi nagyságúra kinyújtom és kibélelem vele a tepsit. Előmelegített forró sütőbe tolom és megsütöm. Közben a paradicsomlébe belekeverem az összes fűszert és felforralom, majd a darált húst hozzáadva, fedő alatt megpárolom. A majdnem felére befőtt húsos-paradicsomos masszát összekeverem a tejföllel, megfűszerezem a zúzott fokhagymával és a törött borssal. Hagyom kihűlni, ezután pedig összekeverem a felvert tojással. A masszát rákenem a megsült tészta tetejére, és annyi időre tolom vissza a forró sütőbe, amíg a hús szilárddá nem sül rajta. Kockákra vágva tálalom. Reszelt sajttal meghintve, vagy anélkül is nagyon finom.
Elkészítési ideje: kb. 85 perc.
Sonkás burgonya-stangli
Hozzávalók: 25 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya, 15 dkg finomliszt, 25 dkg vaj (vagy margarin), 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy tarja, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor, a tetejére 1 db egész tojás, 5 dkg reszelt füstölt sajt.
A sonkát ledarálom. A sütőporral elkevert lisztet összegyúrom az áttört burgonyával, hozzáadom a darált sonkát, a tojást, a sót és a borsot. Ha az egész sima tésztává vált, akkor egy cipóba formázva fél órán keresztül pihentetem, de akár egy éjszaka is állhat a hűtőszekrényben. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom, a tetejét a felvert tojással megkenem és a reszelt sajttal meghintem. Lisztbe mártott derelyemetszővel vékony rudacskákra vágom és sütőlemezre téve, az előmelegített, forró sütőbe teszem. Közepesnél kisebb lángon sütöm 10-15 percig.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
ÉDES SÜTEMÉNYEK
Krumplis diós-kalács
Hozzávalók: a tésztához 30 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg finomliszt. 8 dkg fagyos zsír, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanál só, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, és 2 db kockacukor, A töltelékhez 15 dkg főtt, áttört burgonya, 10 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg porcukor, 10 dkg finomra darált dióbél, 5 dkg mazsola, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, a kalács tetejére 1 db egész tojás.
A tésztához a meglangyosított tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a kockacukrot, majd hagyom felfutni. Egy mély tálba beleöntöm a lisztet, a közepébe rakom a főtt, áttört burgonyát, a darabokra vágott zsírt, a tojást, a sót és a felfutott élesztős tejet hozzáöntve, sima tésztává dagasztom. A tetejét belisztezem, és tiszta konyharuhával letakarom. Langyos helyen jó fél órán keresztül hagyom kelni, ezután újra átgyúrom és két részre osztva, ismét kelesztem, most már két órán keresztül. Közben elkészítem a diótölteléket: a vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom az áttört burgonyát, a reszelt citromhéjat és a megmosott, leszárazott mazsolát, végül a diót is beleteszem. A tésztacipót lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, rákenem a töltelék felét, majd szorosan összecsavarom, mint a rétest szokás. Két végét kicsit összenyomom, a tetejét megkenem felvert tojással és sütőlemezre rakom. Ismét hagyom fél-háromnegyed óráig pihenni, végül villával megszurkálom, hogy a sülés közben fejlődő gőz ne feszíthesse szét. Előmelegített jó forró sütőben tolom, és közepes lángon szép pirosra megsütöm.
Elkészítési ideje: kelesztéssel együtt 210 perc.
Burgonyás mézes szelet
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor, 1 kg héjában főtt, áttört burgonya, 10 dkg vaj (vagy margarin), 3 evőkanál méz, 1 db egész tojás, 2 evőkanál tej, 1 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint meggydzsem vagy sárgabarackdzsem, a tetejére 1 db egész tojás.
A még forró főtt burgonyát meghámozom és áttöröm, majd gyúrótáblán összedolgozom az előzőleg sütőporral összekevert liszttel, a vajjal, a tojással, a mézzel, a tejjel és a vaníliás cukorral. Annyi ideig gyúrom, amíg sima, nyújtható tészta nem lesz belőle. Három részre osztom. Lisztezett gyúrótáblán egy részt tepsi nagyságúra kinyújtok, és a tepsibe beleteszem. A tésztalapot megkenem a dzsemmel, majd a második kinyújtott tésztalapot is ráteszem. Ugyancsak bekenem a tetejét, végül a harmadik tésztalappal lezárom. A felvert egész tojással bekenem a teljes felületét és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon szép pirosra megsütöm. Ha már nem nagyon forró, kockákra vágom és kevés porcukorral meghintve (vagy anélkül) rakom süteményes tálra. Nagyon olcsó, egyszerű, ám ízletes sütemény.
Elkészítési ideje: kb. 95 perc.
Burgonyaszelet
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt, áttört burgonya (tisztán mérve), 3 db egész tojás, 3 púpozott evőkanál porcukor, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, 25 dkg sárgabarackíz, a tepsihez 2 dkg margarin és 1 evőkanál finomliszt.
A tojások sárgáját a cukor felével és a sóval fehéredésig keverem, majd lazán összevegyítem az áttört, de már nem forró burgonyával. A tojásfehérjékből kemény habot verek, a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral tovább verem, majd óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, belekeverem a tojásos burgonyába. Egy kisebb, szögletes tepsit jó vastagon kikenek a margarinnal, majd a liszttel meghintem és belesimítom a burgonyás masszát. Tetejét szép simára eligazítom és az előmelegített, forró sütőben, de kis lángon addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára a masszából már nem tapad semmi sem. A forró tésztát deszkára borítom és hagyom kihűlni. Ezután két vagy három lapba vágom (csak jó éles késsel lehetséges) és a lapokat megkenem a sárgabaracklekvárral, majd eredeti formájára összerakom, és kis kockákra szabdalom.
Elkészítési ideje: kb. 100 perc.
Burgonyás keksz
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 20 dkg főtt, áttört burgonya (tisztán mérve), 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 dl tejföl, 1 db egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 1 mokkáskanál só, 1 zacskó vaníliás cukor.
A meghámozott, még forrón áttört burgonyát összedolgozom a liszttel, a margarinnal, a porcukorral, a tojással, a tejföllel, a sóval és az összes fűszerrel. Sima tésztának kell lennie. Egy cipóba formázom, és legalább egy órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. Ezután lisztezett deszkán egy-két milliméter vastagságúra nyújtom. Derelyemetszővel tetszés szerinti kis alakzatokat szabok belőle, majd sütőlemezre teszem és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes lángon megsütöm. Dobozban sokáig elálló keksz, amit többféleképpen lehet tálalni: vagy egyet-egyet lekvárral összeragasztunk, vagy darabonként az egyik felét kevés olvasztott csokoládéba mártjuk, vagy csak egyszerűen, magában, minden nélkül.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Lekváros krumpli-lepény
Hozzávalók: 25 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya, 25 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor, 8 dkg margarin, 1 db egész tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanálnyi só, 25 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg darált dióbél, a tepsihez 2 dkg margarin és egy evőkanál liszt, a tetejére 1 db egész tojás.
A főtt, áttört burgonyát összedolgozom a liszttel, a tojással, a cukorral, a margarinnal, a sóval és hozzáadom a szódabikarbónát is. A sima kinyújtott tészta háromnegyed részével kibélelek egy közepes nagyságú tepsit, amit előzőleg kikenek a margarinnal és meghintem a liszttel. Rákenem a lekvárt és rászórom a darált diót. A maradék tésztát nagyon vékonyra nyújtom és befedem vele a tetejét. Felvert tojással megkenem és az előmelegített, közepesen meleg sütőben szép arany-barnára megsütöm. Csak akkor szeletelem fel, ha már kihűlt. Kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Szilvás krumpli-torta
Hozzávalók: 25 dkg nyers, hámozott burgonya (tisztán mérve), 8 dkg vaj (vagy margarin), 8 dkg porcukor, 5 db egész tojás, 50 dkg szilva, 1 evőkanál rum, 1 mokkáskanál törött fahéj, csipetnyi só, 1 evőkanál porcukor a tetejére, a tortaformához 2 dkg margarin és 1 evőkanál porcukor.
A hámozott burgonyát közepes reszelőn lereszelem. A szilvát megmosom, lecsöpögtetem, kimagozom és egy tűzálló tálba beleszórva, az előmelegített, forró sütőbe téve addig sütöm, amíg a héja pöndörödni nem kezd. Ezután a levét leszűröm, és a szilvát hagyom kihűlni. A vajat porcukorral, késhegynyi törött fahéjjal és a sóval habosra keverem, apránként hozzákeverem a tojások sárgáját, majd beledolgozom a megreszelt burgonyát is. Ezután hozzákeverem a rumot, végül belevegyítem a tojások fehérjéből vert kemény habot. Egy nagy tortaformát vastagon bekenek a vajjal, és a porcukorral meghintem. A tésztamasszából egy réteget belekanalazok a kikent formába, és egy réteg gyümölcsöt ráterítek, majd újra a tésztából rakok rá. A rétegezést addig folytatom, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére tésztának kell kerülnie. Fahéjjal elkevert cukorral meghintem és az előmelegített forró sütőbe tolva, közepesnél kisebb lángon, lassú tűzön megsütöm. Ha a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a tésztából semmi sem, akkorra sült meg. Ha kihűlt, a forma oldalát lekapcsolom és a lappal együtt teszem tálra. Tortacikkekre vágva tálalom. Sárgabarackkal vagy almával is elkészíthető.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Krumpli-torta maradék tojásfehérjéből
Hozzávalók: 7 db tojásfehérje, 15 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya, 25 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, fél citrom leve és reszelt héja, 5 dkg mazsola, a forma kenéséhez 2 dkg zsiradék és kevés liszt, a tetejére 1 csomag, tetszés szerinti gyümölcskocsonyapor, 10 dkg lekvár, amely a gyümölcskocsonyához ízben hozzáillik.
A tojásfehérjéket üstben, gőz fölött, a cukorral kemény habbá verem, hozzákeverem a citromlevet, és a reszelt citromhéjjal ízesítem. A gőzről leveszem, óvatosan beledolgozom az áttört burgonyát és a tojássárgáját. Egy közepes nagyságú tortaformát kikenek, liszttel meghintem, majd belesimítom a masszát. A megmosott, és leszárazott mazsolát rászórom a tetejére, illetve belenyomkodom a tésztába. Előmelegített forró sütőbe téve közepes lángon addig sütöm, amíg a beleszúrt hurkapálcára a masszából már semmi sem tapad. (Ha túl korán barnulna a torta teteje, akkor ráborítok egy papírlapot vagy egy alufóliát.) Amíg a torta sül, illetve hűl, a gyümölcskocsonyát a dobozon lévő felírás szerint elkészítem és hagyom teljesen kihűlni. A már kihűlt tortát a formában hagyva, a tetejét bekenem a kocsonyához illő lekvárral, majd kanalanként ráöntöm a zselét, közben a hűtőszekrénybe teszem, hogy mihamarabb megdermedjen rajta. Ha az összes zselé a tetején van, akkor formával együtt beteszem a hűtőszekrénybe, legalább fél napra. A megdermedt zselés tortáról csak a tálalás előtt szedem le a forma oldalát, és a lappal együtt teszem tányérra. Cikkekre vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Burgonyás túrós-lepény
Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 35 dkg főtt, hámozott, áttört burgonya, 10 dkg fagyos zsír, 3 tojás sárgája, 1 kg félzsíros tehéntúró, 50 dkg finomliszt, 1 citrom leve és reszelt héja, 5 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg mazsola, 1 teáskanál só, zsír a tepsi kikenéséhez és kevés liszt.
A tojások sárgáit a porcukorral fehéredésig keverem, majd hozzákeverem a zsírt, a sót, és a citrom reszelt héját. Ezután tovább keverem az áttört, főtt burgonyával, az áttört tehéntúróval, a citromlével, és legvégül hozzákeverem a lisztet. A masszába beledolgozom a megmosott és leszárazott mazsolát, majd az egészet belesimítom egy kikent és liszttel meghintett közepes nagyságú tepsibe. A tetejére öntözöm az olvasztott, de már nem meleg vajat és az előmelegített forró sütőbe tolom. Közepesnél kisebb lángon megsütöm. Ha a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából, akkor megsült. A tepsiben hagyom kihűlni, csak ezután vágom fel kockákra.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
PÉKSÜTEMÉNYEK, KENYÉRFÉLÉK
Burgonyás teakifli
Hozzávalók: 30 dkg főtt, áttört burgonya, 35 dkg finomliszt, 5 dkg fagyos zsír, 1 tojás sárgája, 1 teáskanálnyi köménymag (vagy szezámmag, esetleg fele-fele), 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 db mokkacukor, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, a tetejére 1 db egész tojás.
A tejet meglangyosítom, belekeverem a kockacukrot és megvárom, amíg elolvad. Ezután teszem bele a szétmorzsolt élesztőt. (Vigyázat! Nem szabad a tejet erősen felmelegíteni, mert a forró tejben az élesztőgombák elhalnak, viszont a hideg tejben nem fejtik ki a hatásukat.) Ha az élesztő felfutott a bögre tetejére, akkor lehet elkezdeni a teakifli összegyúrását. A még meleg, áttört burgonyát gyúrótáblára, a liszt közepébe vájt mélyedésbe teszem, hozzáadom a tojás sárgát, a darabokra vágott zsírt, a sót, a törött borsot, és ráöntöm az élesztős tejet, majd az egészet jól összedolgozom. A már sima tésztát egy nagy cipóba formálom és legalább egy óráig pihentetem a gyúródeszkán úgy, hogy a tetejét meglisztezem és egy tiszta konyharuhával letakarom. A tésztát lisztezett deszkán két milliméter vastagra kinyújtom, féltenyérnyi háromszögekre szabdalom. A háromszög széles felénél kezdve szorosan felcsavarom, és így kifliket kapok belőle. Sütőlemezre rakom nem túl közel egymás mellé, és a tetejüket felvert tojással megkenve, meghintem a köménymaggal és a szezámmaggal. Fél óráig hagyom pihenni, ezután előmelegített, közepesen meleg sütőbe teszem, és közepes lángon pirosra sütöm. Akár reggelire, akár vacsorára kínálható, de egy ünnepi vendégváró asztalon is helye lehet. Bor- vagy sörkorcsolyának egyaránt alkalmas.
Elkészítési ideje: kb. 140 perc.
|