Karalábéfőzelék I.
Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, I dl tejföl, só, 1 csokor petrezselyemzöld.
A meghámozott karalábét széles laskára vagy kockákra vágjuk, és egy . kevés sóval a zsiradékban a saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, egy kevés vízzel felengedjük, és összevagdalt petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve tálaljuk.
Karalábéfőzelék II.
Hozzávalók: 50 dkg karalábé, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, petrezselyemzöld, só, bors.
A megtisztított, megmosott karalábét kockákra vágjuk, ezt követően megsózzuk, egy mély edénybe tesszük, s kevés vízzel felöntve 18 percig 500 W-on főzzük.
Olajból és lisztből egy edényben rántást készítünk, majd hozzákeverjük a megfőtt karalábéhoz, megszórjuk a petrezselyemzölddel, s ezután 10 percig 500 W-on puhára főzzük.
Karalábéfőzelék III.
Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg zsír, egy evőkanál liszt, egy csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, só.
A meghámozott karalábét kockára vágjuk, és egy kevés sóval a zsírban, saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, meghintjük a liszttel, kevés vízzel engedjük föl, és a petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve tálaljuk.
Karfiolfőzelék
Hozzávalók: 1 kiló karfiol, 6 deka vaj, 6 deka liszt, só, egy kis csomó zöldpetrezselyem, 2 deci édes tejföl.
A karfiolt rózsáira szétszedjük és annyi vízzel főzzük puhára, hogy a víz éppen ellepje. Ha megfőtt, leszűrjük, a 6 deka vajból, valamint a 6 deka lisztből világos rántást készítünk. Finomra vágva hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét is, feleresztjük a karfiol levével. Végül a 2 deci tejfölt is belekeverjük. Ha nem lenne édes tejfölünk, helyette tejszínt adunk hozzá.
|