Szalonnás lencse
Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, tíz szem apró hagyma, 40 dkg lencse, egy szál sárgarépa, egy petrezselyemgyökér, kis darab zellergumó, egy nagy gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyemzöld, egy evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só.
A lencsét kiválogatjuk és előző este beáztatjuk. A szalonnát fölszeleteljük, a szélét becakkozzuk, kiolvasztjuk, majd beledobjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát. Együtt megpirítjuk, majd a szalonnaszeleteket kivesszük, félretesszük. A hagymára öntjük a lencsét, a kettévágott zöldségeket és az ízesítőket. (A petrezselyemcsokrot tálalás előtt ne feledjük kidobni belőle!)
Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Ha a szalonna nem volt túl sós, meg is sózzuk. Nem szabad levesesnek lennie, a magyar ízlésnek jobban megfelel, ha a lisztet elhabart tejföllel besűrítjük. Tálaláskor a szalonnaszeleteket a tetejére tesszük.
Lencsefőzelék I.
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 2 evőkanál olaj, 1 púpos evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, só, körömnyi citromhéj.
A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval és citromhéjjal ízesítve puhára főzzük. Ezután a citromhéjat kidobjuk belőle, az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. Megtejfölözve tálaljuk. (Nagyon finom, ha a lencsét füstölt lében főzzük meg, vagy legalább egy darabka szalonnabőrkét főzünk vele együtt.)
Lencsefőzelék II.
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, babérlevél, pirospaprika, só.
A megmosott lencsét egy edénybe tesszük, s annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Megsózzuk, majd babérlevelet teszünk bele. Az edényt a sütőbe helyezzük és a lencsét 16 perc alatt 500 W-on puhára főzzük. A füstölt szalonnát 2 percig 500 W-on olvasztjuk, majd hozzákeverjük az 1 evőkanál lisztet és 2 percig 500 W-on
rántást készítünk. Ezután a rántáshoz egy kevés zúzott fokhagymát, vöröshagymát, pirospaprikát keverünk, s ezzel berántjuk a lencsét.
Lencsefőzelék III.
Hozzávalók: 30 deka lencse, 8 deka zsír, 6 deka liszt, 1 babérlevél, 2 deci tejföl, 1 evőkanál mustár, fél citrom, 3 deka cukor, 3 deka vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só.
A lencsét megválogatjuk, majd többször váltott vízben megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. A finomra vágott vöröshagymával és a babérlevéllel együtt puhára főzzük.
Zsömleszínű rántást készítünk, belepirítjuk az összezúzott fokhagymát, majd egy kevés vízzel feleresztjük és besűrítjük vele a megfőtt lencsét. Hozzákeverjük a tejfölt, a mustárt, a cukrot, a citromlevet, és jól felforraljuk. Igen jóízű lesz, ha vékonyan levagdosott citromhéjat is teszünk bele. |