Salátafőzelék
Hozzávalók: 4 közepesen nagy fej saláta, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, cukor, 1 gerezd fokhagyma, pár csepp ecet vagy citromié (1 csokor kapor).
A salátát alaposan megmossuk, cikkekbe vágjuk, és egy kevés sós vízben a fokhagymával puhára főzzük. A vajbór a liszttel világos rántást készítünk, besűrítjük vele a salátát, és az ecettel vagy citromlével, cukorral meg a tejföllel ízesítjük. Még egyszer felforraljuk, úgy tálaljuk. (Ízesíthetjük finomra vágott kaporral is.)
Salátafőzelék burgonyával
Hozzávalók: 6 fej nagyobb saláta, 25 deka burgonya, csipetnyi só, 3 deka zsír, 3 deka liszt, 1 gerezd fokhagyma, kis kanál ecet, 2 deci tejföl.
A 6 fej szép, kemény salátának a felső leveleit eldobjuk, a megmaradt fejeket kettévágjuk és vékony metéltre megvagdaljuk, jól megmossuk és lecsurgatjuk róla a vizet. A 25 deka burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben feltesszük főni. Amikor már forr, beletesszük a salátát és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Vékony fokhagymás rántást adunk hozzá. Ha a saláta a rántással együtt már forr, kis kanálnyi nem erős ecetet és 2 deci tejfölt adunk hozzá és néhány percig forraljuk.
Ízlés szerint apróra vagdalt kaprot is tehetünk bele. |