Zöldborsófőzelék I.
Ugyanúgy készül mint a zöldborsó angolosan, de párolás után zsírjára sütjük, 1 evőkanál liszttel meghintjük, és kevés vízzel felforralj
Ha konzervborsóból készítjük, a zsiradékból egy kanál liszttel világos rántást készítünk, és kevés borsólével felengedve felforralj Megízesítjük, és csak a végén tesszük bele a leszűrt borsószemeket, azzal már csak megmelegítjük, nem forraljuk.
Zöldborsófőzelék II.
Hozzávalók: 1 kiló kifejtett friss zöldborsó, vagy 1 kiló konzervborsó, 6 deka zsír, 5 deka cukor, 4 deka liszt, kis csomó zöldpetrezselyem, só.
A friss cukorborsót megmossuk és szitán lecsurgatjuk. Zsírban felolvasztjuk a cukrot, beletesszük a borsót, megsózzuk, majd rátesszük a megvagdalt zöldpetrezselymet és fedő alatt puhára pároljuk. Ezután meghintjük liszttel és 2-2,5 deci vízzel felengedjük és felforraljuk.
Sárgaborsó - főzelék
Hozzávalók: 40 dkg feles sárgaborsó, 1 l füstölthúslé, 5 dkg vöröshagyma, 4 dkg zsír, só, 4 dkg liszt, 1 késhegynyi törött bors.
Elkészítése: Az előző napon beáztatott borsót leszűröm, leöblítem. Füstöltében kezdem elfőzni. Hozzáadom a megtisztított vöröshagymát. Világos rántást készítek, hidegvízzel felöntöm, simára keverem, és ezzel sűrítem a már megpuhult borsót. Lassan forralom, sóval és törött borssal ízesítem. Elfőtt levét mindig pótolom. Ha kész, a vöröshagymát kiveszem belőle. Áttörve is készíthető.
Sárgaborsópüré
Hozzávalók: 40 dkg feles sárgaborsó, 4 dkg zsír, egy evőkanál liszt, egy kis fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, késhegynyi törött bors, só.
A megtisztított és meleg vízben áztatott sárgaborsót hideg vízben feltesszük főni (jobb ízű lesz, ha füstölt húst vagy szalonnát főzünk bele). A lisztből, zsírból világos rántást készítünk, ízesítjük apróra vágott hagymával, szétzúzott fokhagymával, kevés hideg vízzel felengedjük és a megfőtt borsóra öntjük. Felforraljuk, szitán áttörjük és sóval, törött borssal ízesítve tálaljuk.
|